Analiza săptămânii 26.08 – 01.09.2013

"Ponta ar spulbera orice adversar astăzi dacă va candida, iar acest „dacă” e suspans nu incertitudine. Daniel ARFIRE", blogger şi comentator politic

arfireDaniela RAŢIU: Lucrurile încep să se complice pentru USL. Încet, dar sigur, toată gargara electorală sau cea de pe sticlă şi din studiourile anteniste va fi demontată de realitate. Astfel, avem episodul cu premierul Ponta care cu o mână – cea de premier – semnează da, pentru proiectul Roşia Montană, iar cu cealaltă – cea de deputat – votează nu. Tipic românesc?

Daniel ARFIRE: Victor Ponta este un politician duplicitar şi nesimţit, ce controlează fără probleme agenda publică şi îşi poate asuma o atitudine schizoidă de dublă personalitate. Nu e prima oară când premierul Ponta se disociază de deputatul Victor Ponta şi de preşedintele PSD.

Victor Ponta ştie că nimeni nu îi cenzureză sau critică consistent aceste declaraţii, pe care un psihoterapeut le-ar găsi foarte interesante. Dacă funcţia de prim-ministru nu l-ar face atotputernic, controlul baronilor din PSD nu ar fi o stare de fapt, iar presa nu i-ar sta la picioare, dedublarea personalităţii premierului ar fi un semnal de alarmă în societatea românească. Sunt surprins de politicienii de „dreapta” ce susţin demersul guvernamental, deşi premierul aprobă legi în guvern în conflict cu legislaţia minelor şi a domeniilor statului în vigoare, doar pentru a nu fi acuzaţi de „stângism” şi „hipstereală”. Ponta a încălcat logica, bunul simt, legile, iar opoziţia stă pe burtă.

Daniela RAŢIU: De când s-a întors din concediu, Antonescu ne răsfaţă cu declaraţii halucinante, de un iraţional politic savuros. Comentatorii politici vorbesc despre o relansare ratată la prezidenţiale a lui Antonescu, iar declaraţiile acestuia devin, pe zi ce trece, tot mai neinspirate politic. Mai nou, jurnaliştii de casă îl văd pe Antonescu drept ”preş” al lui Ponta.

Daniel ARFIRE: Domnul Antonescu este într-o poziţie din care îşi permite să derapeze fără probleme. Face glumiţe, lansează perle, însă costurile pentru aceste acţiuni sunt mici. Cine poate şi are dreptul să analizeze dorinţele ascunse ale oreşedintelui PNL de a fi femeie? Suntem o ţară liberă aşa că avem posibilitatea de a derapa politic fără probleme în declaraţii publice. Cât despre relansare, PNL e oricum la remorca PSD. Încearcă ei să se joace de-a opoziţia de la putere, însă simbioza şi nevoia de putere şi finanţare a activului de partid îl va forţa pe Antonescu să fie remorca parazită a rechinului Ponta. USL e o simbioză cu aromă de parazitoză.

Daniela RAŢIU: Nici sondajele nu arată măgulitor pentru Antonescu. Căderea sa este evidentă. Colegul său de partid, Ludovic Orban declară vehement că PNL are de pierdut din cauza lui Antonescu. Există o masă critică în interiorul partidului care se poziţionează împotriva demolatorului?

Daniel ARFIRE: Aş fi mai prudent să vorbesc de căderea lui Antonescu sau a PNL. Desigur, PSD stă excelent şi Ponta e favoritul publicului. Antonescu şi PNL se erodează raportat la relaţia lor de subordonare din cadrul USL. Dacă privim însă cu atenţie ce spune acel sondaj despre opoziţia populară sau civică, m-aş gândi la ceea ce se întâmplă în zona non-USL. Situaţia e cam albastră.

Daniela RAŢIU: Cum va gestiona Puterea seria de proteste ce au avut loc ieri. Poate fi punctul din care întreg eşafodajul de minciuni, manipulare, ipocrizie politică construit de USL să se dărâme?

Daniel ARFIRE: Aşa cum a făcut-o, ignorând protestul. De ce ar avea emoţii premierul? Că e Cernea în stradă după ce i-a dat o pâine şi l-a făcut om? Să fim serioşi. Media românească a ignorat protestul la nivel naţional, protest ce a mobilizat mii de oameni în toată ţara şi nu numai, dar care era prezent pe toate marile agenţii de presă externe ca AFP sau Reuters.

Având în vedere lobby-ul agresiv al RMGC, Puterea va înghiţi în sec şi îşi va condamna foştii susţinători din stradă la ignoranţă şi dezinteres, îşi va vedea de „interesul naţional” chiar dacă ar fi 30.000 de oameni în piaţă. E drept, atunci jandarmii nu ar „proteja” manifestanţii ci ar fi ceva mai ostili. Iar degenerarea protestului ar fi un factor neliniştitor. Atitudinea condescendentă este cea mai potrivită. Puterea şi opoziţia, presa şi diverşi cetăţeni ce au servit bani de la RMGC doresc o fâsâială a protestului. Când protestul se va transforma în maraton de-o săptămână şi în toate oraşele României se va striga Jos Ponta şi USL – PDL aceiaşi mizerie, atunci vor apare reale îngrijorări pentru cei de la putere. Însă eu cred că puterea va gestiona cu inteligenţă această potenţială „neplăcere”.

Oricât mi-aş dori ca ipocritul politic român să "îşi ia una în dinţi" pentru stipendiile pentru lobby, nu cred că sunt şanse să se întâmple asta.

Daniela RAŢIU: Ai avut un text în care propuneai un scenariu – undeva în viitorul nu tocmai îndepărtat, 2014, Ponta câştigător. Dacă ai porni de la momentul manifestațiilor de ieri, faptul că am intrat deja în luna septembrie care anunţă o toamnă politică complicată, dar şi o toamnă socială fierbinte. Mai ţine şandramaua USL? Care e scenariul tău pornind de la aceste elemente de ”joc”?

Daniel ARFIRE: USL va ţine atâta timp cât PSD trebuie să îşi atingă ţelul de a controla toate instituţiile de putere din statul român. Având sub control politic total statul român, PSD-ului îi va fi extrem de uşor să îşi elimine partenerul parazit slăbit de ambiţia domnului Antonescu de a-şi împlini visul prezidenţial. Acel scenariu era un exerciţiu posibil într-o realitate romanească dominată de Ponta şi PSD. Jocul e interesant, dar cu adversari extrem de slabi, PSD şi Ponta îşi pot atinge cu uşurinţă obiectivele.

Un lucru trebuie înţeles, acceptat şi toate strategiile politice ale opoziţiei trebuiesc construite pornind de la acest adevăr: Victor Ponta este un politician talentat, inteligent şi cu o echipă excelentă, nu numai de PR, dar şi de strategie. PSD se mişcă previzibil în naturaleţea lor „năstăsiană”. Nu există surprize reale, ci mult pragmatism, voinţa PSD de a nu mai permite erodarea şi pierderea ulterioară a puterii şi necesitatea de a-i ţine pe piticii de dreapta la locul lor, dezbinaţi, necredibili, coruptibili şi învăluiţi în orgoliile total disproporţionate cu anvergura şi puterea lor politică.

Daniela Raţiu:Ponta e neserios”, ”Ponta copiază stilul lui Adrian Năstase” ”Trimiterea legii în Parlament e o greşeală” sau ”Pactul coabitării nu e pactul tăcerii” – declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în interviul de ieri trasează poziţiile politice ce par ireconciliabile între palate. Sunt ele ireconciliabile? Mai mult, preşedintele spune despre Ponta că ar fi ”corupt”.

Daniel ARFIRE: Preşedintele Băsescu discută, dezbate şi se contrează cu unicul său adversar de acelaşi calibru. Victor Ponta se vinde ca politicianul „serios” care „lucrează”. A investit mult în acestă percepţie. Aşa că e un unghi interesant de atac din partea preşedintelui.

Să spui că Ponta îl copiază pe Năstase e şi un fel de jignire delicată, Năstase fiind vechiul adversar băsescian. Aici domnul preşedinte ştie că Ponta şi-a depăşit de multă vreme maestrul spadasin de capă şi şpagă. Faptul că vorbeşte de Roşia Montană, el fiind promotorul proiectului şi poziţionându-se ca un arbitru gata de discuţie lăsându-l pe Ponta să încaseze, e o strategie foarte bună. De aceea Ponta s-a declarat imediat de acord cu opţiunea unui referendum.

Ponta ai luat banii de la Gabriel e o idee frumoasă de a-ţi demoniza adversarul, dar departe de sonoritatea din stradă: „Ponta eşti un lingou!

Contrar chiar acuzaţiei de corupţie adresată de preşedinte premierului, cele două palate nu sunt în război. Ponta nu îi va face servicii lui Antonescu, ştie că mai e doar un an de mandat prezidenţial şi poate fi refugiul suprem şi paratrăsnetul politic dacă apar ceva probleme – Băsescu e de vină.

Daniela RAŢIU: "Crin Antonescu ar fi un dezastru, dar şi Ponta tot un dezastru în funcţia de preşedinte", ne spune presedintele Basescu…

Daniela ARFIRE: Problema lăsată niţel în suspensie spune două lucruri, domnul Antonescu e prea irascibil, isteric şi neeuropean pentru a-şi împlini visul prezidenţial. A confirmat-o în interimatul său de pomină de la Cotroceni de anul tecut. Problema e că Ponta ar spulbera orice adversar astăzi dacă va candida, iar acest „dacă” e suspans nu incertitudine.

Victor Ponta preşedinte şi Dan Şova premier, ar fi o reeditare pe roşu a configuraţiei Băsescu – Boc. E foarte probabil să se întâmple exact aşa.

Cât de rău va fi? Posibil catastrofal. Însă nimic nu poate opri această direcţie politică către care ne îndreptăm. De aici poate şi trimiterea la Udrea – Macovei, singurii politicieni care îl irită suficient de mult pe premierul în exerciţiu pentru a-l coborî în mahala cu grobianism şi atac mizerabil la persoană, adică spargerea măştii construite cu grijă de politician responsabil, calm, paşnic, pe care o utilizează.

Dacă alternativa la Ponta va fi Udrea – Macovei, atunci jocul ar căpăta dimensiuni noi şi deosebit de interesante.

Daniela Raţiu
Purtător de cuvânt FORŢA CIVICĂ TIMIŞ