”Acum se duce o bătălie politică şi chiar ideologică pentru definirea protestelor. Efectele acestei bătălii se vor vedea în anii următori”, Barbu MATEESCU, sociolog

Daniela RAŢIU:  De la ultimul nostru interviu din martie,  lucrurile s-au schimbat radical. Alături de iarmarocul politic a apărut Piaţa Universităţii. Diferită de strada lui 2012, nu doar numeric, ci şi ”comportamental”, sociologic. Eterogenă, cool, cu un IQ ridicat, un amestec sociologic extrem de interesant. Poate fi un moment de reconectare la viaţa Cetăţii? A reuşit un curent eco-friendly, noua religie trendy de a respecta natura, să îi scoată din casă pe cei pe care politicienii nu reuşesc?

barbu-mateescuBarbu MATEESCU: Roşia Montană este extrem de importantă pentru unii din participanţii la proteste, în special pentru cei iniţiali. Pentru majoritatea celor care participă la mitingurile masive din fiecare duminică este vorba însă de un simbol. Cei nemulţumiţi de corupţia din clasa politică văd acest subiect drept un efect al corupţiei, cei nemulţumiţi de logica privatizărilor percep Roşia Montană drept încă un exemplu nefericit, etc etc etc. Să nu ignorăm faptul că acum se duce o bătălie politică şi chiar ideologică pentru definirea protestelor. Efectele acestei bătălii se vor vedea în anii următori.

Daniela RAŢIU: Cum citeşti sociologic amestecul de, să le spunem, ideologii, resturi, angoase, stereotipii şi extrem de multă creativitate urbană? Să le punem în oglindă cu o vară becalizantă terminată într-un stil gypsy kind. Suntem de fapt parte a unui curent global, într-o Europa şi oriunde altundeva unde ideologiile sucombă, rând pe rând, lăsând în urmă o derivă ideologică?

Barbu MATEESCU: Din punctul meu de vedere ideologiile sunt extrem de relevante şi prezente, ba chiar şi utile din punct de vedere electoral. Dezbaterea însă e dezechilibrată pe plan global datorită faptului că o tabără – dreapta – este mult mai tăcută decât cealaltă (cu excepţia notabilă Tea Party). În România, este posibil să se facă o trecere lentă de la paradigmele anilor 1990-2009 către o nouă poziţionare a electoratelor, iar protestele de acum să fie primul semnal major. Aceasta este însă doar o ipoteză.

Daniela RAŢIU: Într-un text publicat pe blogul tău scrii că  ”forţa reală a democraţiei constă în capacitatea sa de a plasa într-un cadru instituţional curente de opinie. Instituţionalizarea, aşa cum s-a făcut, este defectuoasă. Abandonarea votului în parlament şi trecerea la o comisie specială nu fac altceva decât să consacre existenţa protestelor în săptămânile următoare”, referindu-te la cazul Roşia Montană. În paranteză ai pus ”o potenţială vară indiană”.  Care ar putea fi implicaţiile politice ale protestelor?

Barbu MATEESCU: PSD şi PNL dau un test major şi se poziţionează pentru prezidenţiale. Adoptând perspective diferite, au evitat o problemă majoră ("USL versus Piaţa Universităţii"). De asemenea, merită precizat că Victor Ponta se află în faţa primei crize majore din viaţa sa de politician, implicaţiile pentru 2014 fiind majore.

Daniela RAŢIU: Dacă cetăţeanul/protestatarul trebuie să înveţe lecţia că votul e cea mai puternică armă, dar nu doar votul exercitat la 4 ani, ci dublat de implicare, care e lecţia pe care trebuie să o înveţe politicianul astăzi?

Barbu MATEESCU: Votul punitiv nu mai garantează celor favorizaţi de el linişte şi pace timp de un mandat. Cutia Pandorei este deschisă.

Daniela RAŢIU:  Cu istoria pe care o are deja în spate USL, cu ultimele frământări, certurile dintre ponta (p de la plagiat) şi Antonescu, la care adăugăm strada şi mişcările sociale care abia au început, ce şanse are USL să ducă barca la mal?

Barbu MATEESCU: Este foarte posibil ca până la parlamentarele din 2016 să vorbim de o reconfigurare a majorităţii parlamentare, în special în perioada de după prezidenţiale şi datorită acestora. Să nu uităm un lucru: USL a apărut datorită puterii reale sau percepute a factorilor din afara PSD şi PNL. Această putere se diminuează considerabil. Necesitatea existenţei pe termen lung a USL este redusă.

Daniela RAŢIU: Motoarele se turează pentru prezidenţiale. Susţii, nimeni nu prea îţi poate contrazice analizele tale sociologice întotdeauna argumentate în cele mai mici detalii, şi anume că ”toţi candidaţii potenţiali au pierdut susţinători, cu excepţia lui Victor Ponta”. Deşi ştim cu toţii că nu excelează în guvernarea eficientă, cu toate acestea supra-expunerea (mai puţin în ultima săptămână) să fie cheia pentru procentele  pe care le are? Este premierul receptacolul tuturor dorinţelor şi speranţelor electorale, proiecţia electoral-politică în topul preferinţelor? E atât de superficial electoratul?

Barbu MATEESCU: Foarte mulţi români doresc ca el să exceleze ca prim-ministru pentru că asta ar însemna o economie performantă (iar acest deziderat este realmente unul naţional, indiferent ce meserie ai sau unde locuieşti). De asemenea, majoritatea actorilor de pe scena politică se află într-un con de umbră. Până la crizele maidanezi/RMGC Ponta se afla în prim-planul sondajelor alături de un tehnocrat care nu comunică politic (Isărescu) şi un primar a cărui percepţie în afara Bucureştiului este bazată strict pe elemente aspiraţionale, care sugerează conectarea la vest (Oprescu / Arena Naţională).

Daniela RAŢIU: Care este formula câştigătoare pentru un lider de dreapta, pentru MRU spre exemplu, într-o cursă pentru Cotroceni având ca adversar un USL slăbit? Un USL scindat? Un USL cu un singur sau cu doi candidaţi? În analiza ta dedicată trend-ului la prezindenţiale vorbeşti chiar de ”indecizia din opoziţie evidentă în planul preferinţei la prezidenţiale”.

Barbu MATEESCU: Indiferent de cum va arăta USL în 2014 (sau dacă va mai exista USL), formula câştigătoare pentru MRU implică îndeplinirea mai multor criterii şi paşi intermediari. Aceste elemente erau identificabile şi acum şase luni sau un an. Din nefericire progresul în atingerea respectivelor obiective este redus.

Daniela RAŢIU: De regulă, chiar şi pentru un cititor de sondaje profan acestea conţin anomalii, contradicţii. Care sunt contradicţiile conţinute/relevate în ultimele sondaje care circulă, în sondajele pe care le foloseşti în analizele tale?

Barbu MATEESCU: Spre deosebire de anul trecut nu prea există anomalii. Este evident că erodarea USL este extrem de redusă şi că PDL, actualmente, canibalizează electoratul PPDD. Pe de altă parte, evenimentele care au survenit de la începutul lui septembrie şi până acum pot schimba unele dinamici.

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
Purtător de cuvânt FORŢA CIVICĂ TIMIŞ