”USL se va rupe când vrea Traian Băsescu. Și nimeni, inclusiv Traian Băsescu, nu știe când va fi momentul potrivit. Dar momentul va veni. E în legea firii”, Paul Dragoș ALIGICĂ, publicist și economist

 

aligica paul dragosDaniela RAŢIU: Potrivit analizelor lui Barbu Mateescu, dar şi a unui ultim sondaj, USL se menţine în opţiunea electoratului, cu o uşoară scădere de un procent lunar. PSD se menţine între 35 şi 37%, PNL pare a contabiliza efectul negativ al rodării la guvernare. Potrivit lui Mateescu, scăderea PNL şi apariţia PMP are ca efect fragmentarea scenei politice în favoarea PSD. Formaţiunile de dreapta adunate la un loc adună un procent de peste 20%. Aşadar, victoria dreptei ar putea fi posibilă cu un plan de bătaie care implică o cu totul altă abordare decât cea pe care o vedem acum.

Paul Dragoş ALIGICĂ: USL nu poate rămâne indefinit în actualii parametri. E o legea a naturii, dacă vreţi. Lucrurile se schimbă şi se schimbă de multe ori în moduri care sunt greu de anticipat. Sondajul respectiv este un stop cadru dintr-o imagine în mişcare. Și care bănuiesc că se va accelera în lunile viitoare. Nu m-aş grăbi să speculez foarte mult pe baza acestui stop cadru. Haideţi să discutăm sondajele începând din octombrie.

B. Mateescu are dreptate că e nevoie de o nouă abordare. Dar acea abordare cred eu nu vine în primul rând din analiza acestui sondaj sau alte date similare într-un moment sau altul al evoluţiilor. Degeaba ai analiza bună (şi Mateescu e un bun analist) dacă nu ai cu ce s-o pui în practică. Dreapta nu are infrastructură, nu are instrumente. E moştenirea dezastrului organizaţional numit PDL şi asociaţii. Asta e.

Abordare nouă: Desigur. Dar abordarea asta nouă trebuie să înceapă cu forjarea instrumentelor. Vrea lumea la război, să facă şi să dreagă, dar dacă te uiţi la ei, până mai ieri se călcau pe picioare să „dea mesaje” la televiziunile adversarilor. Poate să le sucească Mateescu numerele cât cuprinde. E ca şi când te-ai duce la Decebal şi îi spui: Uite, Decebale aici, o strategie optimă: „Iei o divizie de tancuri şi în loc să ataci frontal…" Decebal săracu ar ataca desigur…

Daniela RAŢIU: Sunt tot mai multe voci din interiorul PNL care ridică problema faptului că parlamentul ar fi, potrivit declaraţiilor senatorului Sorin Roşca Stănescu, ”o anexă a guvernului”. Mai precis, se guvernează cu ordonanţe de urgenţă. SRS anunţă chiar un boicot parlamentar. Să fie aceasta o strategie a PNL de a încerca să facă opoziţie în timp ce se află la putere, în dorinţa de a mai reduce din pierderile de imagine? PSD pregăteşte maziliarea PNL-ului? În fond, aceasta e de regulă soarta trădătorilor.

Paul Dragoş ALIGICĂ: N-am urmarit. Și să fiu sincer, ce spune şi ce crede Roşca Stănescu este un indicator pentru ce spune şi ce crede Roşca Stănescu şi atât. La ora asta dacă dai cu banul şi zici: cap, se rupe USL, pajură nu se rupe, ai mai multe şanse să determini răspunsul corect decât ascultând zgomotele scoase de un USL-ist. In momentul acesta avem toate elementele ca să emitem următoarea ipoteză de lucru: USL se va rupe când vrea Traian Băsescu. Și nimeni, inclusiv Traian Băsescu nu ştie când va fi momentul potrivit. Dar momentul va veni. E în legea firii.

Daniela RAŢIU: De la ultimul nostru interviu, scena politică pe dreapta s-a schimbat. PDL este în căutarea echilibrului, sau cum s-o fi numind ceea ce caută, din PNL s-a desprins IRL (Iniţiativa România Liberală), Fundaţia Mişcarea Populară a fost urmată de apariţia Partidului Mişcarea Populară. Demersul din martie a lui MRU, preşedintele FORŢA CIVICĂ, de a realiza Alianţa Dreptate şi Adevăr, alături de PNŢCD, l-aţi catalogat, la vremea respectivă, drept un pas important, strategic, IRL a anunţat că se va alătura acestui proiect. Cu toate acestea, lucrurile par a se urni greu pe partea dreapta.

Paul Dragoş ALIGICĂ: Se vor urni în mod cert. Problema nu este că nu va apărea un bloc de dreapta sau că nu vor avea un cuvânt de spus în guvernările viitoare. Problema e dacă vor şti să construiască acea infrastructura şi instrumentele despre care vorbeam mai sus. Ţara va fi guvernată şi în continuare în regim de rotaţie la putere, iar dreapta va fi parte a procesului. Problema e cum şi de pe ce poziţii de putere. Rămân aşa frunza-n vânt ca în ultimii 20 de ani mai bine sau noul val care se ridică acum arată ca a învăţat ceva din toata poveste asta.

Daniela RAŢIU: Într-un interviu acordat României libere, preşedintele Traian Băsescu a făcut o listă a prezidenţiabililor: Monica Macovei, Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu – fotoliul prezidenţial este însă unul singur. În opinia d-voastră cine s-ar califica? Nu e o risipă prea mare de nume aruncate pe piaţă? Nu doar de preşedinte, însă cel puţin o dată pe lună cineva se trezeşte şi rosteşte: Acesta e viitorul preşedinte! De asemenea, numele Elenei Udrea este sistematic vehiculat pentru prezidenţiale.

Paul Dragoş ALIGICĂ: Nu ştiam că numele Elenei Udrea este sistematic vehiculat pentru prezidenţiale. Nu cred că cineva crede în mod serios că Monica Macovei va avea priză populară suficientă, în ciuda meritelor dumneaei. Iar d-l Boc cred ca ar trebui să-şi petreacă următorii ani acolo unde este. Meditând eventual la marea ocazie pe care a ratat-o cu PDL. Putea să facă din acest partid o organizaţie reală şi modernă. N-a făcut-o. Mai mult, s-a aliat în prima parte a ciclului politic trecut exact cu figurile care s-au dovedit în timp cele mai nocive pentru dreapta şi PDL. A sufocat, marginalizat şi subminat în conivenţă cu aceştia – cu sau fără intenţie – toate eforturile de construcţie organizaţională şi pe toţi cei care le-au susţinut, exact când s-ar fi putut face ceva. E un fapt. Fapt. Documentabil inclusiv prin consecinţele sale actuale. Deci d-l Boc are lucruri bune la activ, cu care trebuie să se mândrească. Are însă şi această chestiune în portofoliu şi trebuie să şi-o asume: a fost un preşedinte de partid dezastruos şi un manager de organizaţie politică incompetent. Fac afirmaţia de mai sus deplin informat şi mi-o asum în calitatea cuiva care a încercat să devină cât de cât specialist în analiza instituţională şi politică.

În concluzie din tripleta propusă de Traian Băsescu – Macovei, Boc, MRU – doar ultimul cred eu rezistă unor teste de viabilitate preliminare.

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
Purtător de cuvânt al Forţa Civică Timiş