Sisteme obligatorii de supraveghere video in mijloacele de transport persoane

Propunere legislativa

Tinand cont de numarul foarte mare de accidente si acte de indisciplina rutiera in domaniul transportului de persoane national si international, venim cu urmatoarea propunere legislativa:

OBLIGATIVITATEA MONTARII DE SISTEME DE SUPRAVEGHERE VIDEO IN MIJLOACELE DE TRANSPORT PERSOANE IN REGIM NATIONAL SI INTERNATIONAL

Privind experienta acelor state ce au implementat acest sistem observam o reducere semnificativa a numarului de accidente cauzatoare de efecte neplacute atat pentru cei direct implicati in evenimente cat si cei care sunt nevoiti sa investeasca in analizarea cauzelor pana la remedierea efectelor – statul ce cheltuie prin sistemul de sanatate pentru salvarea si vindecarea victimelor umane, organele de cercetare cat si asiguratorii.

Asadar, un astfel de sistem cuprinde un aparat digital de inregistrare (DVR) cu un minim de patru intrari – camere video. Complexitatea acestuia poate fi extinsa, adaugand functiuni: inregistrare sunet, inregistrare locatie si traseul parcurs (GPS), viteza, etc. De regula, cele patru videocamere se amplaseaza una care vizeza conducatorul auto, una vizeaza traseul parcurs fiind montata inspre fata, una in exteriorul masinii, in partea dreapta, in fata, cu vedere spre spate iar cea de-a patra vizeaza salonul pasagerilor. Inregistrarea se face pe un card de memorie SD, posibilitatea de a fi distrus fiind minima in cazul unui eveniment.

Se poate spune ca toti ce implicati in aceasta activitate, de transport persoane vor fi castigati, mai putin persoanele ce nu se supun regulur de comportare in societate, scrise sau nescrise:

– proprietarul de mijloace auto: poate analiza modul de comportare pe traseu al soferului, putand lua masuri de sanctionare, inlocuire. Soferul stiindu-se observat va deveni mai atent.

– proprietarul care reduce riscul de a avea pierderi din cauza comportamentului soferului.

– cel care efectueaza cercetarea unui accident poate intelege imediat ce si cine a cauzat evenimentul,

– se pot face baze de filme cu exemplificari de comportamente recomandate / inacceptabile, ce pot fi prezentate la cursuri de conduita.

Sistemul actual de urmarire, prin tahograf, poate evidentia doar doua aspecte: viteza si numarul de ore de conducere. Celelalte date inregistrate nu sunt esentiale, soferii putandu-si schimba cardurile intre ei.

 

Propunere initiata de LIVIU STEFANESCU, vicepresedinte in Biroul Permanent Judetean Timis si aprobata in sedinta BPJ Timis