Conferinţa de presă Forţa Civică Timiş 26 august 2013

Subiecte:

•cum il pune la treaba Forta Civica pe viceprimarul Traian Stoia
•propunere civica pe care Forta Civica o va inainta primariei Timisoara
•ne dezvoltam in teritoriu
•proiect pentru primarii din cele 89 de comune si cele 8 orase din judetul Timis

Forta Civica Timis il pune pe viceprimarul Traian Stoia la treaba:

Forta Civica Timis a transmis o cerere de informatii in baza legii 544/2001 privind situatia imobilelor aflate in patrimoniul primariei. In urma acestei solicitari, am primit un singur raspuns de la Politia Locala Timisoara si o indiferenta prelungita si aroganta caracteristica Primariei Timisoara.

Conferinta de presa forta civica timis 26 august 2013Insa, asa cum am constatat cu totii, viceprimarul Traian Stoia a trebuit sa paraseasca confortul biroului sau si a plecat pe teren unde gaseste noi spatii si terenuri de care functionarii nu au avut habar.

Pentru a-l ajuta pe primar si angajatii din institutie, putem veni cu o solutie, pe bani putini, prin care sa se asigure crearea unei baze de date electronice ce poate fi folosita usor si la care sa aibe acces toti timisorenii. Bineinteles, daca doresc.

In privinta raspunsului primit de la primarie prin care trebuie sa demonstram ca FC este partid inscris in registrul partidelor politice, il informam pe primar ca informatia este publica pe site-ul Autoritatii Electorale permanente, Forta Civica apare mentionata la pct. 35 din acest registru.

Desi am putea cere si noi, in oglinda, actele in original prin care dl. Robu sa dovedeasca ca este primarul Timisoarei, consideram ca suntem mai maturi decat el si mai responsabili cu acest gen de informatii: institutiile statului,  partidele, asociatiile si fundatiile, la fel ca cetatenii Romaniei, nu trebuie sa fie obiectul unor astfel de actiuni imature.

In consecinta il somam pe primar sa dispuna la ceea ce legea il obliga!

Propunere civica pe care Forta Civica o va inainta primariei Timisoara

In spiritul dorintei Timisoarei de a accede la titlul de capitala culturala europeana in 2021, Forta Civica Timis vrea sa atraga atentia primariei asupra starii in care se gaseste Parcul Botanic, aflat in inima orasului.

De la intrare te intampina zidul si o tabla pe care odata a fost prezentarea parcului, toate mazgalite cu vopsea, bazinul si fantana arteziana par sa nu fi avut demult decat apa de ploaie,trotuare degradate, toaleta neutilizabila.

Insa, ceea ce este mai trist din punct de vedere istoric, este nepunerea in evidenta a unui fragment de zid existent din Bastionul Maria Terezia, construit intre anii 1730-1735.

In parc mai exista o constructie in miniatura reprezentand  Timisoara din acea vreme, cand austriecii au construit o cetate bastionara, in forma stelara, avand 4 porti. Aceasta constructie la scara redusa a cetatii Timisoara este acum doar o jardiniera, neexistand nicio inscriptie care sa atraga atentia asupra ei. Tot o reprezentare schematica a cetatii din sec. XVIII o gasim si pe caldaramul Pietei Unirii, deasemenea nepusa in valoare. Consideram ca ingradirea ei si o mica placuta cu explicatii ar atrage atentia timisorenilor si vizitatorilor.

obiective-turistice-TimisoaraIstoric, existenta unei vieti culturale si a unui patrimoniu monumental valoros potenteaza dezvoltarea turismului cultural, iar pe de alta parte dezvoltarea generala a turismului reprezinta o oportunitate de atragere a consumatorilor culturali externi . Lipsa unui sistem care sa integreze in oferta turistica pe cea culturala, insuficienta fondurilor necesare reabilitarii  monumentelor si ansamblurilor monumentale sunt factori majori care determina slaba punere in valoare a impresionantului patrimoniu istoric si arhitectural de care dispune Timisoara.

Doua noi filiale Forta Civica in Timis

Forta Civica se dezvolta structural cu doua noi organizatii locale in curs de constituire la Tomesti si Lugoj ajungand, astfel, la 13 localitati unde suntem prezenti. Desi apetitul pentru politica este extrem de scazut, faptul ca USL raspunde cu taxe, impozite si scandal politic promisiunilor populiste din campania din 2012 produce un context favorabil de care Forta Civica doreste sa profite si actioneaza in acest sens.

Persoane care nu doreau sa aiba contact cu politica, ca si noi dealtfel pana anul trecut, ne trimit semnale ca doresc implicarea in actiuni si asumarea de responsabilitati politice. Ii asteptam langa noi.

Desi 13 filiale pare putin din totalul celor 97 de localitati cat are Timisul, mentionam ca suntem un judet in care FC a aparut oficial abia in 7 septembrie 2012, adica acum aproape un an si ca, pana acum, conexiunile pe care ni le-am creat depasesc granitele Timisului si ale tarii.

Autonomie fiscala pentru primarii “1 contra 97”

Descentralizarea mult dorita s-a oprit la nivelul “baronilor locali” si, umilitor, primarii fie sunt obligati sa cerseasca bani pentru comunitati, fie sunt obligati sa faca “traseism”, presati sa-si schimbe tabara politica.

Forta Civica Timis are un proiect pe care il va prezenta edililor, indiferent de culoarea politica, dorind sa le dam solutii si cerand,  daca vor aprecia demersul nostru, sustinerea pentru acesta.

Mentionam ca in spatele acestei propuneri stau date puse la dispozitie de INS si cercetari de presa, iar implementarea acestei initiative nu presupune modificarea Constitutiei, institutii noi, descentralizare, sau regionalizare, doar dorinta de informare si vointa politica

Biroul de presa
Forta Civica Timis