Analiza săptămânii 5 – 11.08.2013

Premierul… joacă rolul unui Ludovic al XIV-lea în raport cu parlamentul. Inclusiv cu după concediul meu potopul. Daniel ARFIRE, blogger şi comentator politic

daniel arfire

Daniela RAŢIU: A fost o săptămână în care USL a intrat în concediu. Linişte politică, prilej pentru preşedintele Traian Băsescu să îi dea premierul absent o lecţie pe autostrada Arad – Nădlac, acuzând proasta guvernare. Absenţa premierului şi a colegului său de uniune, Antonescu, a fost drastic şi vulgar taxată de unul dintre ”editorialiştii” de casă într-un text de o violenţă extremă. Aşteptările colaboraţioniştilor, a fanilor, simpatizanţilor USL nu au fost satisfăcute. Va fi interesant de urmărit destrămarea idilei USL cu propriul electorat, cu simpatizanţi şi cu colaboraţioniştii.

Daniel ARFIRE: Aşteptările opoziţiei de rupere a lanţului de iubire dintre USL şi electoratul său sunt nerealiste. Dacă evaluăm scorul din sondaje, după un an de la preluarea frâielor puterii de către USL, nu se vede nici o modificare în intenţia de vot. Ba chiar premierul beneficiază de mai multă încredere decât guvernul. Faptul că primarii USL au probleme grave de incombatibilitate şi sunt 1200 de aleşi locali în conflict de interese stârneşte reacţiile de nemulţumire amintite. Cum spunea comunicatul de la Constanţa, de aia au ei 70%, să îi perpelească ANI la foc mic?

Spre totala nemulţumire a baronilor locali ai USL, nici domnul Ponta nu poate să îşi facă de cap schimbând legi sensibile. Faptul că premierul era în vacanţă ca şi şeful PNL, a permis preşedintelui în exerciţiu să îi taxeze fără milă, urmărind propria sa agendă politică. Şi preşedintele e în campanie agresivă pe care o face pe spatele USL. Faptul că USL dă semne de nervozitate e încurajator, fără a ne entuziasma. E vacanţă cum spunea purtătorul de cuvânt Zaharescu.

Probabil că suprataxarea populaţiei, strivirea mediului privat şi creşterea semnificativă a şomajului şi a inflaţiei va costa pe termen lung atât USL-ul cât şi pe premier. Însă mai e mult până departe. 

Daniela RAŢIU: Senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a declarat că, din toamnă, parlamentul ar trebui să facă opoziţie la guvernul lui Ponta. SRS acuză faptul că parlamentul nu îşi mai poate exercita misiunea sa de legiuitor, devenind o anexa a guvernului. Liberalilor se place să facă spectacol de opoziţie, deşi sunt la putere?

Daniel ARFIRE: SRS e o figură, aşa cum a fost întotdeauna. Turnător la Securitate, şantajist de presă şi astăzi parlamentar intrat odată cu Gigi Becali şi Victor Ciorbea. Într-un fel, el are dreptate. Deşi Victor Ponta a criticat ordonanţele lui Boc când era în opoziţie, astăzi, în ciuda unei majorităţi lejere, guvernul legiferează, iar Parlamentul îndeplineşte o funcţie decorativă. Cercurile de interese şi bisericuţele USL din Cameră şi Senat sunt atât de diferite încât premierul nu îşi asumă nici un risc. Ponta joacă rolul unui Ludovic al XIV-lea în raport cu parlamentul. Inclusiv cu parafrazarea: după concediul meu potopul.

Ce a unit USL? Mesajul antibăsescian pe lângă interesul de a stăpâni laptele dulce al bugetului. Pe liberali îi irită faptul că sunt un partid de mâna a doua, la "serviciul de încasare", cu miniştri ignoraţi şi uşor de aruncat în afara jocului. Însă de opoziţie nu poate fi vorba, ci de iritarea unei haite nemulţumite de dimensiunea ciolanului, poate insuficient pentru atâtea guri flămânde.

Un alt lucru cunoscut e şi faptul că deşi e guvernul USL, e cât se poate de clar că joacă drept guvernul PSD. Victor Ponta are o campanie de imagine excepţională şi face orice pentru a-şi conserva capitalul politic. Drept urmare, Fenechiu, Chiţoiu sau invizibilul Vosganian, sunt personaje decorative în cel mai stufos guvern din Uniunea Europeană.

Daniela RAŢIU: Deşi pare a fi în scădere de popularitate, Crin Antonescu, potrivit surselor, îşi urmăreşte visul şi, pentru el, va fi organizat un eveniment special – startul pentru campania pentru prezidenţiale. Perseverenţa este în general bună, însă pentru Antonescu perseverenţa riscă să facă din el un personaj ridicol.

Daniel ARFIRE: Nu cred că riscă, el este deja un personaj ridicol. Din imaginea brandului Dormeo, a ajuns cum zicea un prieten hâtru, regele Xanax. Domnul Antonescu îşi trăieşte visul său de preşedinte interimar, viitor şi în rezervă. Dacă îşi lansează candidatura, e şi pentru a ieşi din lungul concediul din vacanţa din Florida, unde a pierdut semnificativ în faţa echipei de imagine a premierului. Nu putem decât să îi urăm rostogolire plăcută!

Daniela RAŢIU: Conflictul dintre primari şi ANI continuă. Aproximativ 1200 de primari sunt incompatibili, fiind prezenţi în conducerea unor societăţi comerciale aflate în subordinea lor. Dragnea a cerut Ministerului Justiţiei să ia din nou în discuţie eliminarea incompatibilităţii dintre funcţia de premier sau preşedinte al CJ şi cea de membru în CA sau AGA. Mai mult, pe 20 august, primari din Constanţa declaraţi incompatibili au anunţat că vor demonstra în faţa Guvernului.

Daniel ARFIRE: Eu nu pot refuza să asist la ridicolul situaţiei în care USL protestează în faţa propriului guvern. E o imagine care va amuza toate agenţiile de ştiri. Domnul Cazanciuc nu a spus stop joc la aberaţia de a schimba o lege că mergem la puşcărie, de capul lui. Consultând Comisia Europeană premierul a primit un NU categoric, drept urmare îi va lăsa perpeliţi la proţap pe pesediştii şi peneliştii locali. Nici nu se poate altfel.

Ce ar fi dacă cele câteva milioane de posesori de carnet de şofer ar face lobby să numai fie amendaţi pentru încălcarea regulilor de circulaţie, cerând o lege mai îngăduitoare pentru ei? Ce ar fi dacă tâlhari ar solicita să se schimbe legea şi condamnările să fie cu suspendare?

Lăcomia şi prostia acestor aleşilor locali, ce îşi trec averea pe numele rudelor, dar nu fac acelaşi lucru când e vorba de AGA, arată şi calitatea şi inteligenţa acestor indivizi, dornici să ciupească inclusiv comisioanele de membri AGA în regiile autonome şi companiile de stat. Nu înţeleg ce ar trebui ei să facă, ca primari, preşedinţi de consiliu judeţean şi consilieri. Dincolo de perdea Liviu Dragnea mustăceşte.

Daniela RAŢIU: Media a titrat ”record de mită în justiţie” – mită de un milion de euro primită de o judecătoare a Curţii de Apel Bucureşti. Cazul Veronicăi Cristoiu după cazul Costiniu, Bârsan, al celor două judecătoare de la TMB – toate acestea arată dimensiunea corupţiei în sistemul juridic.

Daniel ARFIRE: E timpul să vedem şi magistraţi cerând mită „mai scumpă”. Am văzut magistraţi acuzaţi că ar fi cerut mită de câteva mii de lei. Acel lucru arăta frecvenţa mitei, un fenomen foarte îngrijorător. La sume mari e vorba de frică de a fi prins, o frică care atenuează şi domoleşte corupţia din justiţie. Un milion de euro e o sumă foarte mare, ceea ce ar trebui să ne bucure, dincolo de judecătoarea în cauză ce face Curtea de Apel de ruşine.

Magistraţii nu prea mai pot fi controlaţi politic şi asta provoacă stări de insomnie politică, de aici riscurile şi costurile mai mari, chiar şi pentru corupţie. Asta e o problemă care îi îngrijorează pe marii traficanţi de influenţă – politicienii.

Daniela RAŢIU: Din când în când avem povestea cu Ţinutul secuiesc. Aflat la Borzont, într-o tabără de tineret, liderul de extremă dreapta din Ungaria, Gabor Vona, a declarat că Ungaria ar trebui să îşi asume un conflict dacă interesele Ungariei ar putea fi reprezentate doar prin acest mod. Ministerul de Externe a cerut o poziţie a Guvernului ungar, care de altfel s-a delimitat de declaraţiile liderul de extremă dreaptă, precizând că acesta nu este implicat în activitatea Guvernului.

Daniel ARFIRE: Am scris ieri pe blog despre acest subiect. În opinia mea e cât se poate de clar că mesajele naţionaliste sunt nu numai prilej de alpinism electoral, cât şi metode de deturnare a atenţiei a guvernelor celor două ţări de a extrage atenţia publică de la falimentul politicilor guvernamentale şi sărăcirea accentuată a populaţiei, pe un subiect demn de mijlocul secolului XIX. Trăim în interiorul Uniunii Europene unde ambiţiile mici, xenofobia şi naţionalismul sunt fenomene politice inacceptabile. Faptul că fostul partid guvernamental maghiar – Jobbik, o ia pe arătură şi un pesedist antimaghiar şi pro-autoritarism ca Diaconu răspunde, e doar un exerciţiu de imagine stupid şi care din păcate otrăveşte într-un mod inacceptabil opinia publică. Premierul are datoria de a scancţiona dur parlamentarul PSD pentru acest derapaj. Nu avem timp de vadimisme româneşti sau maghiare, iar capetele înfierbântate ar trebui să fie trimise la coşul de gunoi al politicii.

Într-un fel ar trebui să îi mulţumim şi lui Crin Antonescu pentru mesajele sale naţionaliste, maghiare şi xenofobe, care a arătat că poţi spune orice, fără a fi sancţionat, ba din contra. Fuga după voturi în acest mod, utilizând aceste mijloace este un lucru inacceptabil. Dacă premierul nu îl va sancţiona pe Bogdan Diaconu, imediat şi fără drept de apel, înseamnă că şi el susţine derapajul naţionalist, fisură pe care opoziţia o poate specula cu inteligenţă.

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
Purtător de cuvânt FORŢA CIVICĂ TIMIŞ