Analiza săptămânii 15 – 21 iulie 2013

"Premierul a salvat bicarbonatul de sodiu din mici şi ţigările mentolate, dar va cere buletinul când vrei să îţi activezi telefonul", Daniel ARFIRE, blogger şi comentator politic

Daniel_Arfire

Daniela RAŢIU: Omar Hayssam este subiectul săptămânii care s-a încheiat, iar implicațiile acestui eveniment vor fi extrem de interesante și demne de urmărit. Legăturile sirianului cu PSD sunt de notorietate, s-a vorbit despre faptul că nu a fost și nici nu este în interesul PSD faptul că Hayssam se află din nou în România. Va fi episodul Hayssam cel care va rescrie scena politică? Va influența pactul de coabitare, raportul de putere dintre premier și președinte? Deocamdată asistăm la un război al declarațiilor între palate.

 

Daniel ARFIRE: Ultima propoziţie e poate şi cea mai relevantă în "afacerea" ce implică un cetăţean român de origine siriană, fost membru al PSD, condamnat pentru terorism şi adus în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 20 de ani de închisoare, decisă de o instanţă românească. Are relevanţă că Omar Hayssam a fost în anturajul prezidenţial al domnului Ion Iliescu, sau a altui condamnat pentru corupţie şi fost membru al PSD Cătălin Voicu? Astăzi e mai puţin probabil, Hayssam fiind un pesedist din garda veche, influenţează minor jocurile de putere din PSD sau în cadrul pactului de coabitare. Dacă recuperarea româno-sirianului pesedist aflat în arest a influenţat sau afectat ceva, atunci vorbim de un război al declaraţiilor între Palatul Cotroceni şi Victoria. Atât premierul, cât şi în mică măsură preşedintele, au scăpat "porumbei" în războiul de cocoşi al asumării „succesului” acestei operaţiuni. Însă campionul declaraţiilor aiurea rămâne încă odată Victor Ponta lansator de declaraţii fără o minimă informare, fără a cunoaşte acordurile de extrădare cu statul sirian şi având doar un contact tangent cu această operaţiune. Drept urmare, după maratonul televizat şi inflaţia de vorbe aruncate fără a-i păsa de consecinţe, şi-a luat o nouă "binemeritată" vacanţă cu destinaţia Spania, lăsând un secretar de stat să rezolve chestiunile dificile ale numirii lui Silaghi şi negocierile cu FMI. Se pare că demnitatea de prim-ministru îl plictiseşte îngrozitor pe premierul României.

 

Daniela RAŢIU: Dincolo de implicațiile politice ale aducerii lui Hayssam în România, ceea ce frapează nu e doar războiul declarațiilor dintre palate, ci inadecvarea, puțin spus, a premierului în a face declarații politice într-o situație ce ține de o cu totul altă zonă decât cea a bâlciului politic – și anume servicii, siguranță națională, terorism, o anume rigoare pe care o presupune o astfel de situație.

 

Daniel ARFIRE: O regulă în politica la nivel înalt spune că nu poţi spune verzi şi uscate, în orice context şi în orice împrejurare. Dorinţa de a fi o „primadonă” TV a domnului premier, dar şi setea neostoită a guvernului de a domina agenda publică la televizor, transformă guvernarea statului într-un obiectiv secundar al USL. Probabil de aceea percepţia publică despre felul în care e guvernată România nu este deloc încurajatoare pentru Ponta şi USL. Suprasaturarea cu politicienii USL şi membrii guvernului în frunte cu Victor Ponta, va avea un efect pervers, asemănător cu scârba provocată de Adrian Năstase. E şi o definiţie a felului în care înţeleg cei din „noua gardă” din PSD de a face politică: gură mare – fapte mici.

 

Daniela RAŢIU: Fenechiu a părăsit guvernul, iar liberalii l-au propus pe Silaghi. Reîntors din Statele Unite ale Americii, Crin Antonescu a avut o întâlnire cu președintele Traian Băsescu care și-a dorit să afle dacă liberalii își susțin propunerea. Ponta rămâne interimar la Transporturi. Ca din neant, vine și declarația lui Năstase care presupune o anume presiune pe care Băsescu ar dori să o pună asupra USL.

 

Daniela ARFIRE: Consider că ar trebui să îi dăm deţinutului eliberat condiţionat 0049 o binemeritată pauză şi să îl ignorăm indiferent de câte ouă îi ies la numărătoare pe blogul personal. Până la urmă domnul Ponta e un urmaş demn de El Însuşi. Găsesc înduioşător faptul că domnul Crin Antonescu se preocupă de suportul pentru decizia sa în PNL, ordinele micuţului "furher" liberaloid-isteric nefiind niciodată prilej de dezbatere. Poate că în SUA a beneficiat de împachetări cu nămol sapropelic, ce i-au relaxat tecile de mielină ale sistemului nervos al copreşedintelui USL. Gurile rele spun că s-a dus în SUA pentru a-şi înfrunta frica de Departamentul de Stat şi evaluări competente.

 

Daniela RAŢIU: Întâlnirea cu Antonescu a durat mai mult de 40 de minute. S-au făcut o serie de speculații legate de ce ar fi vorbit cei doi și aș aminti teoria jurnalistului Cătălin Prisecariu potrivit căruia Băsescu ar începe o coabitare neoficială cu Antonescu pentru a rupe coabitarea oficială cu Ponta.

 

Daniel ARFIRE: Sunt de acord că e o ştire rezistenţa celor doi actori Crin Antonescu şi Traian Băsescu, de a se suporta timp de 40 de minute. Probabil pernele moi din palatul Cotroceni au destins atmosfera. Însă să schimbăm firul epic al poveştii de toleranţă şi coabitare înlocuindu-l pe Ponta cu Antonescu e o apreciere, cred eu pripită. Interesant e că politicienii români concurează la televiziune, cine spune cele mai mari gugumănii, dar nu au avut decenţa în acest caz, de a da o declaraţie normală după o astfel de întâlnire.

 

Daniela RAŢIU: Comisia Europeană a tras de urechi Guvernul Ponta – e vorba de proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles, proiect care a fost catalogat drept incoerent. O eventuală respingere, un nou termen fiind în septembrie, ar duce la întârzieri în adoptarea viitoarelor programe operaționale și implementare a lor, fapt care s-ar traduce în noi probleme în absorbția fondurilor europene.

 

Daniel ARFIRE: Probabil acest semnal al Comisiei Europene este cea mai importanta ştire a săptămânii îngropată în tonele de chestiuni irelevante, ca moartea unui dubios din Ilfov şi mai importanta afacere siriană. Faptul că guvernul român insistă să se facă de cacao prin metoda Ponta Copy/Paste ar trebui să ne îngrijoreze în cel mai înalt grad. Să îţi baţi joc de accesarea fondurilor europene nu e doar iresponsabilitate ci şi definiţiei a proastei guvernări. Guvernul lucrează cu secretarii de stat, premierul se plimbă, iar miniştrii dacă nu plecă la puşcărie, bat câmpii ca doamna Grapinii sau geniile de la echipajul tineret speranţe al PSD Şova-Corlăţean.

 

Daniela RAŢIU: Un alt subiect fierbinte al săptămânii care a trecut este și cel a proiectului de lege prin care utilizatorii de cartele preplătite să prezinte un act de identitate la cumpărarea acestora, astfel ca monitorizarea comunicațiilor online și stocarea informațiilor să devină legală. Proiectul ar aparține deputatului PSD Sebastian Ghiță, amicul premierului.

 

Daniel ARFIRE: Deşi mie personal îmi este extrem de antipatic domnul Ghiţă şi nu am nici o simpatie pentru dorinţa de control a statului, întreprins de multe state europene, în cazul cartelelor pre-pay, nu această primă chestiune mă îngrijorează foarte tare. Dacă citim proiectul în cauză există o altă problemă ignorată, înregistrarea conversaţiilor. În imbecilitatea lui, statul îşi imaginează că detonarea la distanţă a unei bombe prin telefoane cu cartele pre-pay, va fi descurajată dacă unui potenţial terorist îi ceri buletinul. Mai bine s-ar preocupa să rezolve problema medicamentelor psihotrope, ieşeanul cu bomba din facultate, nu venise cu detonator pe bază de telefon, ci cu schizofrenie paranoidă. În epoca informaţiei terorismul nu e oprit prin control şi stat puternic, ci prin bunăstare şi libertate. Pe politicieni însă, îi îngrijorează libertatea de expresie, spiritul critic şi faptul că azi informaţia circulă cu viteze ameţitoare, de aceea replica e mereu mai mult control. A sufoca prin control e definiţia autoritarismului şi nu a democraţiei şi poate de aceea acestă iniţiativă va trece! Premierul a salvat bicarbonatul de sodiu din mici şi ţigările mentolate, dar va cere buletinul când vrei să îţi activezi telefonul. Iar dacă această lege va trece, va trece şi o idee mai veche a PSD şi scăpată într-un studio de ministrul Liviu Pop, controlul informaţiei pe Internetul de pe punct ro.

 

Daniela RAŢIU: Vizita lui președintelui Traian Băsescu la Chișinău a fost criticată de Rusia, a enervat Moscova. Cei de la Vocea Rusiei i-au acordat un articol lui Băsescu prin care l-au acuzat pe acesta că președintele României ar face presiuni prin declarațiile sale. Așa-numitele tensiuni româno-ruse sunt pură nostalgie sau sunt ecouri ale jocului geopolitic în care avem pe de-o parte Rusia, pe de altă parte UE, și între Moldova și Transnistria, puncte nevralgice.

Daniel ARFIRE: Mie îmi place că în timp ce preşedintele se autoinvită la Moscova, noi vorbim de un conflict ruso-român. Unde a fost Corlăţean recent, nu la vecinii noştri ruşi? Faptul că Băsescu e popular în Republica Moldova nu e o surpriză şi este normal, având în vedere atenţia de care se bucură celălalt stat românesc din partea României în ultimul deceniu. Pe de altă parte Traian Băsescu va coordona şi Parteneriatul Estic al UE, deci vizita acesta poate fi privită şi din acest unghi. Vocea Rusiei, cel puţin secţia română ar trebui să se bucure din partea opiniei publice româneşti, de o ignorare aproape totală.

 

Daniela RAŢIU: Zgomotul mediatic iscat de avalanșa de știri, de comentarii pe tema Fenechiu, Silaghi sau aducerea lui Hayssam în România și implicațiile politice și juridice au acoperit o altă vulnerabilitate – Justiția. Secția de Judecători a CSM a luat joi în discuție o scrisoare deschisă postată de Felix pe al său blog. Deși scrisoarea respectivă făcea referire la jurnaliști, președintele secției de Judecători, Adrian Bordea, a pus în discuție această scrisoare. Faptul este grav prin consecințele pe care le poate avea – pune de fapt presiune pe magistrați care îl judecă sau îl anchetează pe Voiculescu.

 

Daniel ARFIRE: Adrian Bordea nu e renumit ca fiind un „reformator” în cadrul secţiei de judecători a CSM. Că Felix Voiculescu e un subiect fierbinte pentru domnul judecător este o ştire minoră şi nu o surpriză. Nu cred ca plenul CSM va acorda atenţia solicitată de Adrian Bordea, în plus suntem în vacanţă judecătorească. Însă acest gest panicard al vechii gărzi din păinjenişul politico-economic, arată că Felix Voiculescu conştientizează că se cam apropie funia de par. Ceea ce ar trebui să fie o veste bună pentru societatea românească.

 

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
Purtător de cuvânt FORŢA CIVICĂ TIMIŞ