Analiza Săptămânii 01 – 07.07.2013

”Fenechiu e o fisură între PSD şi PNL. PNL face suficiente presiuni pentru a avea şi ei penalul lor în guvern”, Daniel ARFIRE, blogger şi comentator politic

Daniela RAŢIU: Scandalul de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti a scos la iveală o adevărată filieră de luat Bac-ul fără să pui mâna pe carte – părinţi şi profesori întreţineau această filieră pentru ca loazele să nu aibă bătăi de cap. Nu este singurul liceu de pe lista neagră. Mai mult decât atât, cel mai grav a fost să asistăm la ingerinţa Executivului, prin vocea premierului, primul-plagiator al ţării, într-o anchetă în plină desfăşurare.

Daniel ARFIRE: Scandalul de la bacalaureat e o temă periodică ce revine în această perioadă a anului implicând mită, mass-media şi politicieni. Nici arestările nu sunt inedite acum doi ani s-a întâmplat un caz asemănător, dar ancheta a fost coordonată de DNA. În 2013, noutatea nu apare odată cu implicarea poliţiştilor cu autobuze, ci ordinele date autorităţilor judiciare date de primul ministru autorităţilor judiciare. Implicarea domnului prim-ministru în acest caz este inacceptabilă şi devine un obicei periculos prin executarea „indicaţiilor preţioase”.

Daniela RAŢIU: S-a pus în discuţie lipsa de reacţie a CSM faţă de ingerinţa nepermisă a Executivului în zona sistemului judiciar. Efectul pervers al coabitării?

Daniel ARFIRE: După ce domnul Ponta a apreciat că numai suntem în epoca Băsescu-Morar, probabil că CSM ar trebui să se sesizeze în acest caz. Faptul că nu au făcut-o este curios, dar fiind un organ administrativ, timpul de reacţie este ceva mai lent. Probabil acest lucru se va întâmpla. Dar nu văd nici o legătură între lipsa unei reacţii rapide a CSM şi renumitul pact de coabitare. Chiar dacă coabitarea a dus la numirile procurorilor general şi DNA cu suportul şi în acordul celor doi mari actori politici, preşedintele şi premierul.

Daniela RAŢIU: Dacă anul trecut, lovitura de stat, confirmată de Comisia de la Veneţia, s-a petrecut brutal, pe fast forward, anul acesta avem o mişcare mai soft. Pentru cineva care urmăreşte toate aceste mişcări, pactul de coabitare pare să fi fost punctul de plecare a preluării Statului de drept de către USL.

Daniel ARFIRE: Deşi Comisia de la Veneţia şi-a exprimat în general dezacordul faţă de acţiunile politice ale USL de anul trecut şi oferind calificative deloc măgulitoare, nu ar trebui să picăm în capcana partizanatului şi să îi cităm când ne convin anumite aprecieri aşa cum o fac politicienii USL. Pactul de coabitare este un acord de joc în limite pentru a nu mai permite derapaje majore şi afectarea României pentru un joc politic pentru o parte sau alta dintre semnatari. Probabil pactul de coabitare e mai degrabă un factor de ponderare, un frâu strâns pus mersului în bălăriile politice din România.

Daniela RAŢIU: Adrian Papahagi a plecat la MP, Cătălin Predoiu s-a înscris în PDL, iar Cristian Preda a fost suspendat. Previzibil, neaşteptat?

Daniel ARFIRE: În cazul domnului Papahagi e previzibil. S-a plimbat constant urmărind un salt politic major pentru satisfacerea propriului orgoliu, de la Noua Republică şi Fundaţia Creştin-Democrată, la PDL pentru un posibil mandat parlamentar şi acum la Mişcarea Populară lăsând vorbe calde pe biroul lui Vasile Blaga, în contrast major cu Cristian Preda. Domnul Predoiu este aparent o surpriză, dumnealui căutând să depăşească o imagine de tehnocrat asociat PNL, al cărui membru şi parlamentar a fost. Şi dacă a venit Săftoiu de ce să nu vină şi Predoiu? Din păcate pentru dumnealui ca şi în cazul Iohannis, plasarea în vitrină va produce valuri care se vor linişti după o lună şi va rămâne doar garantarea Vasile Blaga.

Faptul că PDL confirmă suspendarea lui Cristian Preda cred că nu a surprins pe nimeni, fiind un personaj incomod acolo. Probabil că îl vor şi exclude fără bătăi de cap, vocea sa incomodă tulburând zenul lui Oltean, Flutur şi Blaga, aşa cu a tulburat armonia premierului Boc altă dată.

Daniela RAŢIU:  Tot săptămâna trecută am avut turneul premierului în Asia, turneu ce a culminat cu vizita în China şi cu nefericita şi iresponsabila declaraţiei a lui Ponta prin care vorbea despre un alt parteneriat strategic cu China, în condiţiile în care România are un astfel de parteneriat strategic cu SUA. Preşedintele Traian Băsescu a taxat atât declaraţiile premierului cât şi faptul că pentru vizitele premierului în Asia acesta nu a avut mandat. Nici premierul  nu s-a lăsat mai prejos şi a răspuns în stilul lui.  Ce se va întâmpla cu pactul de coabitare?

Daniel ARFIRE: Dincolo de amuzamentul discuţiei despre operaţiunea de turism cu avionul prezidenţial a premierului rămân gafele impardonabile. Vizitele în „stanuri” fără a cunoaşte situaţia delicată de acolo, sosirea după ratarea Nabucco şi culmea jenei emoţia şi planificarea unui parteneriat strategic după un dialog la măsuţă cu un viceprimar chinez. Erori, umilinţa unor interlocutori minori şi bineînţeles acordul militar cu comuniştii chinezi, deşi suntem membri NATO. Probabil că în perioada următoare premierul va deconta o recoltă bogată de „felicitări” europene şi americane mai ales.

Daniela RAŢIU: Ca să nu mai avem dubii asupra politicii PSD, iată că un deputat, Bogdan Diaconu, a publicat un articol în Vocea Rusiei în care susţine cum că premierul a scos România din ”statutul de colonie” al ţărilor europene, iar vizita în China ar fi pe această linie. Restauraţia s-a desăvârşit?

Daniel ARFIRE: Bogdan Diaconu nu e arhetipul de inadecvare, dar e un personaj uşor isteric şi irelevant în PSD. Vocea Rusiei nu are importanţă, noi îi oferim o voce importantă în România. E o chestiune minoră care îl va afecta pe acest individ şi în extenso pe Victor Ponta şi PSD după transpiraţiile lângă Merkel.

Daniela RAŢIU: Săptămâna aceasta, Fenechiu va primi sentinţa în procesul Transformatorul. Sigur pe el, acesta a declarat că nu demisionează din funcţia de ministru, pe de altă parte, Ponta declară că în cazul unei condamnări îl va demite. Va fi interesant de urmărit – în oricare din situaţii, vom avea un spectacol politic grotesc marca USL.

Daniel ARFIRE: Fenechiu e o fisură între PSD şi PNL care, deşi ar putea fi o ruptură de mare magnitudine, nu va deveni niciodată. Optimismul lui Relu Fenechiu ţine de alianţa de guvernare unde PNL face suficiente presiuni pentru a avea şi ei penalul lor în guvern.

Fiind un finanţator important al PNL, un baron cu săgeată albastră şi cu experienţa anterioară a lui Voiculescu, poate transforma aşteptările în utopii. Să nu ne imaginăm premierul dornic de a face pârtie instanţelor.

Daniela RAŢIU: Am avut şi declaraţiile celor din delegaţia Comisiei de la Veneţia aflaţi la Bucureşti. Opiniile acestora despre proiectul de schimbare a Constituţiei îl vom afla din următorul MCV. Ceea ce ştim însă este că aceştia şi-au exprimat o serie de nemulţumiri faţă de mai toate schimbările pe care USL, prin comisia stabilită, le urmăreşte – de la poziţia dominantă a guvernului în procesul de legiferare, faţă de cea a Parlamentului, fie legată de Avocatul poporului or chiar şi de mandatul preşedintelui CSM. Bătălia pentru Constituţie e departe de a fi încheiată. Dacă ea va fi câştigată de USL, aceasta va însemna de fapt îngenunchierea Statului de drept?

Daniel ARFIRE: Observaţiile Comisiei de la Veneţia sunt pertinente. Toţi ştiam asta, ei doar au confirmat că Antonescu e un monument de impertinenţă şi necalificare în domeniul constituţional. Asta se întâmplă pentru ca rezultatul revizuirii marca PNL au depăşit „revizuirea”, iar rezultatul este net inferior constituţiei iorgovaniene. Însă eu cred că subiectul acesta e mort, în parte şi datorită CCR.

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
Purtător de cuvânt FORŢA CIVICĂ TIMIŞ