Analiza săptămânii 27. 05 – 02. 06. 2013

"În natură vulturii lasă loc şacalilor şi aceştia fug când se infiintează hienele la masă să se ospăteze din cadavrul „dreptei”.

Daniela RAŢIU: Scandalul care a aruncat scena politică în aer este, desigur, arestarea lui Sorin Alexandrescu, directorul Antena 1. Ramificaţiile acestui scandal duc, potrivit interceptărilor apărute în media, la Dan şi Camelia Voiculescu. Consecinţele acestui scandal, ce par a adânci falia între PSD pe de-o parte şi cealaltă parte a USL, sunt încă nebănuite, dar în mod sigur vor complica jocul politic.

Daniel ARFIRE: Arestarea lui Sorin Alexandrescu nu aş lega-o de USL. În opinia mea acest scandal cu implicaţii penale, politice şi economice e încă o agitarea a mâlului de pe fundul Dâmboviţei. Un raport CSAT includea presa în zona vulnerabilităţilor şi chiar a pericolelor pentru democraţie. Dacă formularea a părut excesivă şi contraproductivă, realitatea mass-media este mult mai mâloasă. Scandalul legat de trustul Intact al lui Dan Voiculescu, Felix pentru cunoscuţi şi cadrele de nădejde ale Securităţii, vine după alte scandaluri ciudat de asemănătoare în cazurile ce îi implicau pe Dan Diaconescu, Sorin Ovidiu Vântu, OTV şi Realitatea TV. Dacă pronunţăm aici Antenele trebuie să înţelegem cum se ajunge la şantaj, corupţie, trafic de influenţă, de ce mass-media are complet altă faţă decât ce ar fi trebuit să însemne presa, de ce informarea e o chestiune secundară şi nu principalul scop.

În primul rând, când un politician are la dispoziţie un instrument de presă, îl va folosi atât pentru a-şi ridica osanale, cât şi pentru a-şi denigra adversarii politici. Dacă politicianul, are şi alte afaceri în afară de presă, ca de obicei, atunci instrumentul media pe care îl deţine devine fără probleme, instrument de şantaj, trafic de influenţă şi denigrare a competitorilor. În acest mod, mogulii media, politicieni şi demnitari în acelaşi timp, au o influenţă mult mai mare decât un lider de partid, un multimilionar prropietar de branduri de top, sau o personalitate culturală remarcabilă. Şi astăzi dacă analizăm „presa mare” cu patronatul şi acţionariatul său, vom regăsi de la Sebastian Ghiţă, patron de televiziune, parlamentar, patron de firme puternice, sponsor de shopping al premierului, până la preşedinţi de consilii judeţeane, primari sau parlamentari, care fac acelaşi lucru la scară locală. Este interesant de exemplu că în anul 2011-2012 s-au solicitat zeci de licenţe TV pentru staţii TV locale, ce au decedat sau au intrat în hibernare după alegerile parlamentare.

Despre cât de coruptă e presa românească, e suficient să ne amintim de Floriana Jucan, sau onor turnatorul Sorin Roşca Stănescu, un renumit şantajist de presă, azi parlamentar USL. Mass-media nu e coruptă de azi de ieri şi populaţia nu a devenit dintr-o dată conştientă de ceea ce se ascunde dincolo de ce văd la TV sau citesc în ziar. Problema e că cetăţenii români deşi ştiu aceste lucruri, nu înţeleg ca aceste metode perpetuează corupţia, motivul lor de sărăcire continuă şi îmbogăţire rapidă a celor pe care îi detestă – politicienii.

Eu sper ca procurorii să aibă suficiente probe şi judecătorii să îi condamne pe impricinaţi, fie ca e vorba de directorul de la Antene, de fiica lui Felix, sau Varanul însuşi. Sper că DNA-ul are suficiente date şi dosare să intre cu coasa în acesta braslă coruptă, infectă şi puturoasă, între toţi pişcotarii, oamenii de casă şi şantajiştii care parazitează şi corup opinia publică.

Unde e USL în acest scandal? La uşă. Acolo unde Crin Antonescu îşi scutură călcâiele şi se aliază un partid cu o televiziune ce îi găzduieşte delirul foamei de putere. Scena Antenelor e locul în care prim-miniştrii României sunt ameninţaţi, unde sunt ridiculizaţi nu pentru erori politice, probleme de etică, sau nerespectarea legilor, ci pentru că au nasul mare, sau miopie. Antena 3 e locul în care premierul Victor Ponta e agasat, stresat şi în care face pe binevoitorul, nu la "inamicii"de la B1 TV. Hărdaul mediatic al Antenelor a agresat judecatori de la CCR, ICCJ sau CSM. Antenele sunt locul în care era înjurat Băsescu şi mângâiate cu limba pe fese Elena Udrea sau Elena Băsescu.

Nu e o discuţie despre „libertatea presei”, ci despre şantaj, trafic de influenţă şi corupţie exercitată de foştii securişti, tâlhari penali sau comunişti cu state vechi şi odraslele lor ce moştenesc aceste „talente”.

Daniela RAŢIU: Dincolo de problemele cu legea pe care Felix e posibil să le aibă, de actorii din cadrul USL, zilele acestea, Antena 3 rostogoleşte mesaje de genul ”România, ţara procurorilor”, DNA a pus tunurile pe antene sau faptul că serviciile secrete sunt în spatele tuturor manevrelor politice. Să fie trustul Intact, un trust media care promovează terorismul media, asemenea unui castel de cărţi care s-ar putea prăbuşi? Istoria destul de recentă ne-a arătat că şi Vântu părea de neatins, dar acum este irelevant pentru scena politică şi media.

Daniel ARFIRE: Dacă privim cu detaşare şi cinism, trustul media şi personajul Felix Voiculescu sunt aşa cum zicea Dan Tapalagă, nişte dinozauri, mai precis nişte stegozauri. Sunt mâncaţi de noii raptori ca Sebastian Ghiţă. Felix ca şi Năstase sunt daţi la o parte de noii prădători, mai vorace, mai ticăloşi, mai lipsiţi de scrupule decât strămoşii lor din peisajul de capă şi şpagă românesc. Nu cred că vom asista la o prăbuşire zgomotoasă, nimeni nu vrea să stârnească cu adevărat cuibul de vipere, mult mai probabil vom asista la o fâsâială ca în vechea jucărie a lui SOV. Trăind în România nu mai cumpăr de trei lei speranţă şi nu pot avea emoţiile din 17 decembrie 1989.

Daniela RAŢIU: Camera Deputaţilor au votat, miercuri, un nou cvorum pentru validarea referendumului – 30 %. Devenim un popor tot mai mic, nebăgat în seamă, prostit, scos din joc. Modificarea cvorumului se petrece în condiţiile în care Constituţie e pusă în discuţie. Noua putere doreşte o constituţie care să îi satisfacă interesele politice, deşi aceasta este un act fundamental pentru un stat/popor şi nu un document politic.

Daniel ARFIRE: Că noua putere fie coabitantă, fie isterică poreclită USL (dreptate până la capăt să nu uităm sloganul!) vrea să schimbe regulile jocului să numai fie prinsă cu chiloţii în vine ca în vara lui 2012, mi se pare normal în anormalitatea democraţiei noastre simulate. Ce mi se pare scandalos e „opoziţia constructivă” care freacă menta ruşinos. Când am văzut doar 46 de oameni în Bucureşti militând pentru renunţarea la acestă regulă împotriva aritmeticii ce doreşte impunerea opiniei minorităţii asupra unei întregi naţiuni, mi s-a părut absolut scandalos. Unde e opoziţia, unde sunt partidele politice în război cu Ponta şi Antonescu, unde e renumita societate civilă dedulcită la bani guvernamentali, unde sunt cetăţenii care sunt supăraţi, dar nu suficient să îi scuipe în ochi pe politicienii care îşi bat joc de tot şi de toate?

Daniela RAŢIU: Puterea nu se opreşte doar la schimbarea cvorumului, ci se va ocupa şi de Constituţie – mai precis, îşi doresc una care să le satisfacă interesele politice. Deşi nu sunt pe aceeaşi lungime, actuala putere îşi doreşte să elimine o serie de prerogative ale preşedintelui, acesta să nu mai aibă posibilitatea de a-l numi pe premier. Miza este concentrarea puterii în mâinile premierului.

Daniel ARFIRE: Sincer atâta timp cât preşedintele al unei speranţe spulberate în funcţie coabitează cu pasiune alături de premier, iar Crin Antonescu adoră relaxarea şi somnul dulce de sub soarele amiezii, de ce m-ar interesa pe mine sau alţi cetăţeni că aceşti domnii schimbă tacâmurile şi metodele? Când dezbaterea asupra Constituţiei se face în spatele uşilor închise, când totul e afacerea USL, căci ei sunt „poporul”, aceste treburi sunt doar interesele lor de putere şi noi ierarhii construite pentru control. Cetăţenii care ar trebui reprezentaţi şi consultaţi nu există în modificarea Constituţiei. Nu ne fesenizăm, ci devenim o ţară asemănătoare cu entităţile statale sud-americane, ne mexicanizăm.

Daniela RAŢIU: În tot vacarmul iscat de arestarea lui Alexandrescu, de modificările dorite pe textul constituţional, partidele sunt şi ele în ”focuri”. Săptămâna trecută am asistat la o ieşire publică a deputatului PDL Alin Popoviciu care anunţa posibile excluderi ale reformiştilor. Între timp tonul s-a mai înmuiat.

Daniel ARFIRE: PDL face tot posibilul să îşi escaladeze propriul balamuc şi să îl scuipe în public. E un mort care dă din picioare ca un gândac răsturnat pe spate cu reflexe ce îi agitată membrele pentru a consuma ultimele rezerve de energie. Dacă Traian Băsescu a ales liniştea coabitării pentru confort său în viitor, PDL şi-a pierdut capul, decenţa şi ultima spoială de credibilitate. Un vehicul politic liliputan şi obedient faţă de Vasile Blaga se retrage ca tramvaiul la depou, să moară ca un elefant îngrăşat înainte de vreme.

Daniela RAŢIU: Pe Dreapta nu avem doar fărâmiţare, ci şi o acumulare de tensiuni. Diversiuni? Reaşezări? Se desfac şi fac alianţe.

Daniel ARFIRE: Dreapta românească e o aspiraţie şi o tonă de slogane. Momentan reuşeşte să conserve fericirea USL ca nu cumva să scadă PSD şi PNL din sondaje. Avem destul de proaspăt un micro-scandal într-un micro-partid aflat în gestiunea lui Aurelian Pavelescu, scos în offside în absenţă.

În natură vulturii lasă loc şacalilor şi aceştia fug când se infiintează hienele la masă să se ospăteze din cadavrul „dreptei”. Toţi se pare că au vise umede care eşuează la uşa sediului de partid, uitând cum se face politica. Probabil le-a pus liderul PNL ceva în ceai.

Daniela RAŢIU: Tot săptămâna trecută am asistat şi la excluderi în PNL. Deputata Diana Tuşa şi primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman au fost excluşi, în urma unui vot covârşitor al membrilor din BPN. Tăriceanu a scăpat. Lui Antonescu i-a rămas, ca ultimă carte de joc, măsura excluderilor pentru a-şi asigura puterea doar pentru sine.

Daniel ARFIRE: Crin Antonescu face ce a făcut de când Dinu Patriciu l-a ajutat să devină şeful PNL. Eu unul nu pot să îi căinez pe excluşi. Nu sunt nişte luptători pentru democraţie, dreptate şi civilizaţie, ci antieroii şi inamicii lui Antonescu. Aşa că nu pot pune mătura în doliu pentru „excluşii” din PNL.

Daniela RAŢIU: După toate aceste perdele de fum, România întră în şomaj. Concedieri, contractul Bechtel reziliat, sistemul sanitar pare intrat în moarte clinică cu Eugen Nicolaescu la cârmă. ”De ce e România altfel”? Parafrazându-l pe Lucian Boia.

Daniel ARFIRE: România se duce dracului în stilul său cararcteristic din lipsă de empatie, responsabilitate şi binecunoscuta concepţie ba pe-a mă-tii. Deşi ne sărăcesc şi ne fură, pe aceiaşi tembeli şi tâlhari îi votăm. Deşi corupţia şi traficul de influenţă ne transformă bunăstarea într-un vis, îi câinăm pe infractorii Becali sau Năstase. Deşi ne plac olimpicii şi premianţii la saloanele de inventii internţionale pierdem timp din viaţa noastră belind ochii la Mircea Badea. Ne săpăm singuri groapa şi fredonăm un cântecel vesel pe aripile propriei apocalipse. Până nu lăsăm dracului impocrizia, până nu ne unim chiar şi în stradă să îi beştelim pe cei 100 000 de mafiţi care ne fură de 24 de ani, ne vom scufunda cu zâmbetul pe buze, ca nişte proşti, din păcate.

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
Purtător de cuvânt FORȚA CIVICĂ TIMIŞ

Un comentariu pana acum.

  1. […] Articolul îl puteţi citi integral pe site-ul Forţa Civică Timiş aici. […]