”Singurul factor de progres al României este, la ora actuală, Bruxelles-ul. Toate reflexele antidemocratice ale USL se opresc la semnul instituţiilor şi organismelor europene”, Cosmin ALEXANDRU, partener în firma de consultanţă Wanted Transformation

CosminDaniela RAŢIU:  Într-un text publicat în Revista 22, cu titlul ”Un an plin de nimic” , propuneai o radiografie a ultimului an în care, deşi s-a consumat multă energie şi pasiune, consideri că nu a dus la nimic. Mai mult, dacă ne uităm în jur, lucrurile arată din ce în ce mai prost. Economic, te întrebi cum mai funcţionează totuşi România – probabil cu ajutorul perfuziilor, politic însă nu doar asistăm la reconfigurări, ci la o continuă gripare a mecanismelor de funcţionare instituţională cu scopul evident de a le paraliza. Cum poate funcţiona un stat în aceste condiţii sau mai bine spus devenim ce anume?

Cosmin ALEXANDRU: Devenim din ce în ce mai dependenţi. Lipsa de viziune şi strategie atrage după sine lipsa de obiective, planuri, acţiuni şi rezultate. Depindem de investiţiile străine, de evoluţiile politice şi economice din alte părţi, de vreme şi de vremuri. Am citit de curând un titlu în Ziarul Financiar: „Miracolul croat: 700 de km de autostradă în 8 ani”. Îmi pare rău, dar ăsta nu e niciun miracol. De mirare suntem noi, cu 100 de km în 20 de ani, nu ei. La ei e ce ziceam mai înainte – viziune, strategie, determinare, muncă şi rezultate. Oricât de mult sunt adeptul iniţiativei private, în chestiunea infrastructurii de transport, esenţială pentru planurile unei ţări de poziţionare economică regională, factorul politic joacă un rol de neocolit. Iar la noi factorul de decizie a însemnat în mod cronic o frână, şi nu o accelerare a dezvoltării economice.

Daniela RAŢIU: Electoratul român pare a fi decis că nu avem nevoie de opoziţie, astfel că actuala putere, în lipsa frânei, îşi pune în aplicare toate excentricităţile de care are disperată nevoie pentru a-şi mulţumi clienţi politici. Modul însă în care o face afectează statul de drept în întregul său. În anii trecuţi, electoratul român părea a fi mai responsabil, acum însă trăim un fel de deja-vu al votului dezechilibrat, hormonal, al anilor 90, Duminica orbului reloaded.

Cosmin ALEXANDRU: Nu cred că electoratul e mai puţin responsabil. E doar mai cinic. I-a votat pe toţi, în toate combinaţiile posibile şi imposibile, cu aceeaşi lipsă de rezultate. Excesele vin cumva natural, de vreme ce echilibrul, atâta cât a fost, nu a produs nimic durabil. Nu calitatea electoratului mă îngrijorează în primul rând, ci a noii generaţii de lideri politici. Vechea generaţie era relevantă pentru că avea un electorat consistent pe care-l reprezenta în mod autentic. Noua generaţie de politicieni nu reprezintă nici electoratul devenit matur înainte de 1989, dar nici pe cel devenit matur după revoluţie. Sau, dacă greşesc, şi tinerii lideri politici reprezintă electoratul tânăr, ne-am cam ars.

Daniela RAŢIU: Avem pe de-o parte electoratul, pe de-altă parte, manipularea. Nu am inventat noi roata. Nu o să ne referim la manipularea anterioară lui 9 decembrie, aceasta este deja trecutul. Suntem foarte des ţinta manipulării prin sondaje, nimic nou sub soare. De regulă, în spaţiul românesc ele sunt ”servite” opiniei publice gata viciate, răspund unor interese, ridică sau coboară actori politici în funcţie de tabere. Cum citeşti sondajele din ultimul timp?

Cosmin ALEXANDRU: Cu foarte multă reţinere. Ele sunt, în mare măsură, instrumente de manipulare contextuală. Nu te mai poţi baza pe ele nici măcar pentru tendinţe politice la nivel macro, ceea ce e un mare minus pentru evoluţia democraţiei. Dacă n-ai o busolă care să-ţi arate dacă eşti pe drumul cel bun, şansa să ajungi la destinaţie e mică. Dar, cum noi nu avem o destinaţie, nici lipsa busolei nu ne încurcă prea tare.

Daniela RAŢIU: Deprofesionalizarea în politică este din ce în ce mai accentuată, încât ea capătă tuşe grosiere. Ceea ce ni se înfăţişează, zi de zi, agresându-ne, atât la nivel discursiv, comportamental, de imagine, este politicianul fie agramat fie slab pregătit, isteric, oferind demagogie, platitudini în loc de idei sau programe viabile. Aceasta ar fi fişa de diagnostic. Probabil că e o utopie să sperăm că, cel puţin bazându-ne pe selecţia naturală – care însă îşi are ritmul ei mai lent iar noi nu cred ca ne mai putem permite să pierdem timp preţios, cum putem schimba o astfel de clasă politică?

Cosmin ALEXANDRU: Nu ştiu. Am oscilat, în timp, între două variante. Când am înfiinţat URR, în 2000, am fost convins că soluţia trebuie să vină din afara clasei politice. N-a funcţionat, aşa că apoi m-am gândit că o soluţie mai viabilă e reformarea din interior. Soarta reformiştilor din PDL îmi demonstrează că nici aşa nu prea merge. Calea de mijloc, cu elemente din politică şi din afara ei, gen Forţa Civică sau, mai nou, Mişcarea Populară, nu pare nici ea să dea roade. Cum România e o ţară mereu surprinzătoare, probabil că soluţia va veni când şi cum nu ne aşteptăm.

Daniela RAŢIU:  Guvernul Ponta II are la activ deja 20 de ordonanţe de urgenţă, Parlamentul devine o simplă rutină pentru demnitarii care mai schimbă o vorbă pe holuri. Executivul şi Legislativul nu mai sunt separate, par a funcţiona într-un concubinaj în care o mână spală pe cealaltă. Cum se poate dezvolta un stat în care totul e anapoda?

Cosmin ALEXANDRU: Singurul factor de progres al României este, la ora actuală, Bruxelles-ul. Toate reflexele antidemocratice ale USL se opresc la semnul, mai discret sau mai vizibil, al instituţiilor şi organismelor europene. Cea mai importantă bătălie care se dă acum e pentru Justiţie. Europa pare foarte decisă să nu cedeze, puşcăriabilii de la vârful USL de asemenea. Dacă a doua tabără câştigă, subiectul dezvoltare e pus la naftalină pentru ani buni în ce priveşte România.

Daniela RAŢIU: Mă voi referi la un alt editorial al tău publicat în Revista 22, "Îndreptarea Dreptei", în care vorbeşti despre fărâmiţarea Dreptei – ”Toţi clamează unitatea dreptei, dar fiecare o concepe doar sub conducerea lui. Meteahna naţională care împarte lumea în şmecheri şi fraieri se manifestă în lumea politică românească de dreapta prin complexul şefului: dacă nu eşti şef, eşti un nimeni”. Dreapta e încă în travaliu. Tsunamiul electoral care a măturat scena politică anul trecut îşi are una dintre explicaţii ale succesului pe reţeta simplă a uniunii. Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele FORŢA CIVICĂ, dar şi Alianţa Dreptate şi Adevăr, alături de PNŢ, vorbeşte despre această unitate încă de anul trecut. Preşedintele ne-a vorbit în iarnă de intenţia lui de a pune umărul la reconstrucţia Dreptei, intenţie pe care, aparent, a lăsat-o baltă. Partea dreaptă e fragmentată, poziţie din care nu poate face faţă colosului USL.

Cosmin ALEXANDRU: Reţeta uniunii nu e atât de simplă pe cât pare. Mai ales între orgolii excesive. Iar pe eşicherul drept al politicii româneşti orgoliile sunt disproporţionat de mari în raport cu reuşitele. PSD şi PNL dau semne că au învăţat lecţia strunirii orgoliilor proprii pentru un scop comun. Anii lungi de opoziţie au fost un sfetnic bun. Sper să fie şi pentru puzderia de lideri de formaţiuni de pe dreapta.

Daniela RAŢIU: Într-o Europă cu reale probleme, România pare a fi surdă şi oarbă la faptul că nu poţi funcţiona într-un mecanism fără să foloseşti acelaşi manual de utilizare. Merge o vreme, însă scadenţa vine întotdeauna.

Cosmin ALEXANDRU: Scadenţa vine, însă întotdeauna întâi pentru cei mai slabi. Atâta vreme cât vom continua să fim cei mai slabi, economic, politic şi moral, vom deconta primii orice factură. Soluţia nu stă într-un stat asistenţial, proiectul politic al USL, ci într-unul concentrat pe performanţă individuală, organizaţională şi instituţională. Aşa s-au clădit puterile lumii, aşa se vor clădi şi de acum încolo. România nu poate spera un loc între ele, dar îşi poate propune să părăsească eternul loc de la coada vacii care nu e predestinat, ci păstrat printr-o proastă tradiţie de nemuncă, vorbă multă şi tăiatul crăcii de sub picioare. Dreapta românească ar trebui să fie un antidot politic coerent pentru aceste simptome. Deocamdată pare că se luptă ea însăşi cu boala.

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
Purtător de cuvânt al FORŢA CIVICĂ TIMIŞ

Foto: www.inspirecenter.ro