Revista presei 30 aprilie 2013

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Bogdan si Calin Roman, fiii primarului din Deta, au fost condamnati la inchisoare. Vezi cat au primit!

Copiii primarului din orasul Deta din Timis, implicati intr-un imens scandal in vara anului 2011, au fost condamnati la inchisoare. Bogdan si Calin Roman mai au timp sa faca recurs (pe larg aici).

 • Sute de politisti pe strazile din Timis in minivacanta de 1 Mai. Ce sfaturi dau oamenii legii!

Peste 900 de politisti vor patrula pe strazi in perioada minivacantei pentru Ziua Muncii, dar si de Sarbatorile Pascale. Oamenii legii vor sta cu ochii in patru pentru ca zilele libere sa fie petrecute in siguranta de timiseni (pe larg aici).

 • Razie in pietele din Timisoara! Politistii au blocat vanzarile in Piata de Gros din Mehala. VIDEO!

Peste 80 de politisti au descins marti dimineata in Piata de Gros din Timisoara. Oamenii legii au luat la puricat toate documentele pietarilor si au blocat activitatea vreme de mai multe ore (pe larg aici).

 • Lucrarile la centura de sud a Timisoarei ar putea incepe la toamna. Sau… la primavara

In toamna acestui an sau cel tarziu in primavara anului viitor, acestea sunt termenele avansate de presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, pentru inceperea lucrarilor la centura de sud a Timisoarei (pe larg aici).

 • Titu Bojin: Ii multumesc sincer domnului Tolcea! Marcel Tolcea: a fost o schimbare politica!

Despre schimbarea lui Marcel Tolcea din functia de director al Muzeului de Arta din Timisoara s-a dezbatut si in sedinta de plen a Consiliului Judetean Timis unde presedintele Titu Bojin i-a multumit fostului manager (pe larg aici).

 • Presedintele CJT, Titu Bojin: Drum la patru benzi spre aeroportul din Timisoara si sistem de informare la iesire

Printre proiectele Consiliului Judetean Timis se numara unul care vizeaza poate cea mai importanta poarta de intrare in Timisoara: Aeroportul International "Traian Vuia" (pe larg aici).

 • La pasajul subteran de la Michelangelo se lucreaza dupa programul functionarilor publici. De ce nu muncesc drumarii noaptea?

Au promis ca vor termina inainte de termenul final, dar lucreaza aproape ca si functionarii publici, cu doar 2 ore mai mult. Vorbim despre muncitorii care trebuie sa realizeze pasajul subteran de la Michelangelo, care nu lucreaza noaptea, din motive… evidente (pe larg aici).

Social:

 • Retim aduna gunoiul de Sarbatorile Pascale, dar inchide casieria centrala. Vezi programul de lucru!

Angajatii Retim vor munci de sarbatori si vor colecta deseurile din Timisoara, dar dupa un program special. Cat despre casierii, acestea vor fi inchise. De Ziua Internationala a Muncii, 1 mai, casieria centrala va fi inchisa (pe larg aici).

 • Ziua Europei va fi sarbatorita, la Timisoara, cu spectacole, concursuri si expozitii

La fel ca in anii trecuti, pentru data de 9 Mai, cand se sarbatoreste Ziua Europei, autoritatile au pregatit o serie de evenimente speciale care se vor desfasura in mai multe locatii din oras (pe larg aici).

 • Intrare libera de Ziua Muncii la Muzeul Satului Banatean din Timisoara si program special de Paste

Muzeul Satului Banatean isi asteapta vizitatorii in perioada minivacantei de 1 Mai-Paste. De Ziua Internationala a Muncii, timisorenii au acces gratuit in incinta muzeului. Casutele vor fi insa inchise si nu vor putea fi vizitate (pe larg aici).

 • Program de sarbatoare la societatile comerciale din Timisoara. Vezi cum lucreaza Aquatim si Colterm de Paste!

Casieriile si birourile de relatii cu publicul ale mai multor societati comerciale din Timisoara sunt inchise in perioada sarbatorilor de Paste. Daca nu v-ati platit inca factura la apa sau la caldura, o puteti plati dupa minivacanta (pe larg aici).

 • RATT in minivacanta! Vezi cum circula mijloacele de transport in comun de Paste!

RATT a trecut la program de sarbatoare, valabil in perioada 1-6 mai. De Ziua Internationala a Muncii se va circula dupa program de duminica. Vezi cum circula mijloacele de transport in comun de Paste! (pe larg aici)

TMPress

Administraţie:

 • Razie în zona Dorobanți din Timișoara

Imobilul în care locuiau ilegal oameni ai străzii a fost evacuat de polițiștii locali și salubrizat de proprietar (pe larg aici).

 • Terasă fără autorizație închisă de polițiștii locali

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Inspecție Comercială au efectuat, în aceste zile, verificări în cazul unei terase amplasate pe str. Alba Iulia spre Piața Libertății din Timișoara. În urma controlului s-a stabilit că societatea de care aparține această terasă nu deține acord pentru comerț stradal emis de Primăria Municipiului Timișoara pentru locația respectivă. În conformitate cu prevederile art. 7 din Regulamentul aprobat de HCL 43/2011, societatea comercială a fost sancționată cu 200 lei, fiind somată să închidă terasa până la obținerea documentelor legale de funcționare pe domeniul public (pe larg aici).

Social:

 • De 1 mai la Muzeul Satului din Timișoara?

Muzeul Satului își deschide porțile pentru timișoreni mâine de 1 mai, unde intrarea va fi liberă. Gospodăriile din colecţia Muzeului vor fi închise însă timişorenii se vor putea plimba prin parc. Din cauza faptului că suntem în Săptămâna mare, MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN nu va găzdui evenimente folclorice sau gastronomice în aceste zile, dar îi invită pe timişoreni să participe la serviciile religioase şi să ia Lumina Sfântă în noaptea de Înviere (pe larg aici).

 • Cum sărbătoresc pușcăriașii Paștele

Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul Domnului nostru Iisus Hristos, Învierea fiind, după cum spunea părintele Arsenie Boca, singura minune care se arată tuturor oamenilor credincioşi şi necredincioşi (pe larg aici).

 • Târg de Paste la Sala Olimpia

Cei  care doresc sa cumpere un cadou pentru cei dragi, insa nu au timp sa colinde prin magazine, pot veni la  “Targul de Paste”, organizat de OZZY GRUP care are loc in intervalul 30 aprilie – 3 mai 2013 in fata Salii Olimpia, pe aleea F.C. Ripensia, in aer liber. Intrarea este libera (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Terasa inchisa de Politia Locala in centrul Timisoarei

În zona centrală a Timişoarei au ”răsărit” şi terase fără autorizaţie în această perioadă, au constatat reprezentanţii Poliţiei Locale. Agenţii locali au dispus închiderea unei astfel de terase în urma verificărilor efectuate în ultimele zile (pe larg aici).

 • Timisoara, fara arhitect-sef. Niciunul dintre candidati nu a luat concursul, contestat de OAR!

Surprize la concursul pentru ocuparea postului de arhitect-şef al Timişoarei organizat la începutul acestei săptămâni. Niciunul dintre cei doi candidaţi înscrişi la concurs, Ionel-Petru Pop şi Doru Covrig, nu a reuşit să promoveze. Lui Covrig i-a dat de furcă proba eliminatorie de testare a cunoştinţelor IT, iar Pop nu a reuşit să întrunească punctajul necesar la proba scrisă din legislaţie. Pe fir au intrat şi reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor, nemulţumiţi de modul în care a înţeles primăria să (nu) promoveze organizarea acestui concurs (pe larg aici).

 • Consiliul Judetean Timis doreste sa ia un credit de 50 de milioane de euro

Executivul Consiliului Judeţean Timiş doreşte contractarea unui credit de 40-50 de milioane de euro pentru susţinerea proiectelor unor localităţi din judeţ, printre care şi Timişoara. La Timişoara ar putea fi finanţată proiectarea noului stadion şi a Sălii Polivalente de 15.000 de locuri (pe larg aici).

 • Constructia centurii sud a Timisoarei ar putea incepe in acest an

La sfârşitul acestui an, începutul anului viitor ar putea începe construcţia centurii ocolitoare sud a Timişoarei, care va lega Calea Lugojului de Calea Şagului. Anunţul a fost făcut marţi, de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin (pe larg aici).

 • Patru benzi pana la Aeroportul International Timisoara

Conducerea Consiliului Judeţean Timiş doreşte extinderea la patru benzi a drumului spre Aeroportul Internaţional Timişoara şi realizarea racordului la sfertul de centură ocolitoare a municipiului (pe larg aici).

 • Comisiile locale de fond funciar au fost lovite de harnicie

În ultimele două săptămâni se observă o hărnicie excesivă în rândul membrilor comisiilor de fond funciar din Timiş. În această perioadă, de la asumarea răspunderii din partea Executivului pentru Legile de Fond Funciar, au fost rezolvate un număr de aproape 400 de solicitări de reconstituire a proprietăţii, după ce în ultimul an, până în aprilie, fuseseră rezolvate 835 de solicitări (pe larg aici).

 • Vom avea un Paste fericit, ne asigura autoritatile

La solicitarea Prefecturii Timiş instituţiile publice timişene cu atribuţii de control vor avea program de lucru continuu în aceste zile. “Se asigură chiar permanenţă, va fi la fel până de Paşti”, ne asigură prefectul de Timiş, Eugen Dogariu (pe larg aici).

 • Razii in pietele din Timisoara

Zeci de polițiști au luat cu asalt, marți dimineața, Piața de Gros, din Timișoara. Comercianții au fost luați prin surprindere de numărul mare de polițiști care au mers în control și au început să ia la verificat actele de proveniență ale mărfurilor (pe larg aici).

Social:

 • Atentie de sarbatori la hoti! Vedeti ce recomanda Politia Timis

Polițiștii vin cu o serie de recomandări pentru timișeni, pentru a nu deveni victimele hoților cu ocazia zilei de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale. În aceeași perioadă, traficul fiind sporit, agenții de la circulație vor sta cu ochii pe șoferii teribiliști care încalcă regulile de circulație, pentru a preveni producerea accidentelor rutiere (pe larg aici).

 • Caravana Family Olympics ajunge la Timisoara

Timişoara este unul dintre cele cinci oraşe din România în care va ajunge caravana Family Olympics, un festival ce propune happening-uri şi competiţii sportive,  încurajează persoanele sedentare să facă mişcare şi susţine organizarea unei tabere pentru copii şi tineri care au suravieţuit cancerului (pe larg aici).

 • Lecturi bilingve cu Herma Kennel la Memorialul Revolutiei

Timişorenii sunt invitaţi astăzi, de la ora 18:30, la Memorialul Revoluţiei, unde Herma Kennel va citi din cartea „Es gibt Dinge, die muss man einfach tun”/ „Jogging cu Securitatea“ (pe larg aici).

 • Prima etapa a inscrierii in clasa intai s-a finalizat doar cu opt copii neinscrisi in Timis

Peste 650 de cereri au fost depuse la şcolile din Timiş în cadrul primei etape de înscriere în clasa întâi, dedicată copiilor care se înscriu la şcoala de circumscripţie. Din totalul cererilor, doar opt au rămas nesoluţionate, iar inspectorii şcolari spun că sunt locuri suficiente în şcolile din judeţ şi pentru cei opt micuţi (pe larg aici).

 • Serviciul de Ajutor Maltez isi schimba sediul

Serviciul de Ajutor Maltez se mută într-un nou sediu, motiv pentru care în perioada 01.05.2013 – 10.05.2013 nu vor funcționa telefoanele, registratura și serviciul de consiliere (pe larg aici).

 • Luna mai deschide strandurile in Timisoara

Timișorenii care preferă să facă o baie în locul tradiționalelor grătare nu vor fi dezamăgiți, deoarece mai multe ștranduri din oraș îsi deschid porțile în 1 mai. Vremea va fi prielnică, iar tarifele nu diferă cu mult față de anul trecut. În plus, unii dintre patroni au pregătit oferte speciale pentru prima zi a lunii mai (pe larg aici).

 • Studentii la drept din Timisoara, locul doi pe tara

Studenţii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest Timişoara sunt din nou printre cei mai buni din România. În perioada 25–27 aprilie 2013 s-a desfăşurat la Craiova ediţia 2013 a Hexagonului Facultăţilor de Drept, prestigios concurs studenţesc organizat anual între echipele facultăţilor de drept din ţară (pe larg aici).

 • Program de vacanta la RATT

Regia Autonomă de Transport Timişoara (RATT) a stabilit programul de circulaţie al mijloacelor de transport în comun pentru zilele de sărbătoare din perioada 1-6 mai. În zilele următoare se va circula după graficele de vacanţă şi după programul de duminică (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Nicolae Robu, de la Pastele Tantarilor la Pastele Cailor…

Aveti probleme cu insectele? Sunteti terorizati de tantari? Primăria Municipiului Timişoara demarează, in cele din urma, lucrările de aplicare de tratamente la sol pentru combaterea muştelor şi ţânţarilor, începând cu data de … 2 mai, pe spaţiile verzi aparţinând municipiului. In acelasi timp, pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, Primaria face un apel la toţi cetăţenii municipiului să ia măsuri urgente de efectuare a curăţeniei în gospodăriile proprii şi de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort sau să anunţe prezenţa acestora la dispeceratul SC DERATON SRL, tel 0256/214778, sau la Primăria Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu, tel 0256/408366 (pe larg aici).

 • Terasa neautorizata in centrul orasului, 200 lei amenda!…

Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Inspecţie Comercială au efectuat, în aceste zile, verificări în cazul unei terase amplasate pe str. Alba Iulia spre Piaţa Libertăţii. În urma controlului, s-a stabilit că societatea de care aparţine această terasă nu deţine acord pentru comerţ stradal emis de Primăria Municipiului Timişoara pentru locaţia respectivă. În conformitate cu prevederile art. 7 din Regulamentul aprobat de HCL 43/2011, societatea comercială a fost sancţionată cu 200 lei, fiind somată să închidă terasa până la obţinerea documentelor legale de funcţionare pe domeniul public (pe larg aici).

 • Domle politist, raportez: Am vazut o leguma suspecta!…

Poliţiştii timişeni au aplicat sancţiuni de peste 90.000 de lei în urma controalelor efectuate în 21 de pieţe şi 102 societăţi comerciale. Au fost indisponibilizate peste 9 tone de legume/fructe şi 136 kg de produse din carne. În cursul zilei de azi, poliţiştii de investigare a fraudelor, rutieră şi ordine publică, alături de comisarii Gărzii Financiare şi reprezentanţi ai O.P.C. şi D.S.V.S.A. Timiş au acţionat pe raza municipiului Timişoara, în vederea  prevenirii şi combaterii activităţilor de comerţ ilicit. Echipele mixte au verificat documentele de provenienţă a mărfurilor expuse spre vânzare, modul de înregistrare a operaţiunilor economice, dar şi de depozitare a produselor (pe larg aici).

Social:

 • Studentii UVT, campioni la tenis de masa si drept civil la Hexagonul Facultatilor de Drept

În perioada 25–27 aprilie 2013, s-a desfăşurat la Craiova ediţia 2013 a Hexagonului Facultăţilor de Drept, prestigios concurs studenţesc organizat anual între echipele facultăţilor de drept ale Universităţii din Bucureşti, Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, Universităţii din Craiova şi Universităţii de Vest din Timişoara. Concursul include trei probe ştiinţifice (Drept civil, Drept penal, Drept constituţional) şi 4 probe sportive (fotbal, street-ball, tenis de masă, şah). Echipa Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara s-a situat pe locul II în clasamentul general naţional, câştigând trei probe din totalul de şapte) (pe larg aici).

 • Cati copii au fost inscrisi pentru clasa 1 in judetul Timis?

Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a transmis către Comisia naţională de înscriere în învăţământul primar din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale situaţia referitoare la numărul cererilor depuse, respectiv soluţionate, pentru înscrierea în clasa I la nivelul judeţului Timiş (pe larg aici).

Cultural:

 • Timishort 2013… a vazut o puma

Asociaţia Română a Filmului Independent (ARFI) a anunţat câştigătorii celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Timishort în cadrul Galei festive din data de 28 aprilie 2013. În Competiţia internaţională, Trofeul Timishort pentru cel mai bun film a fost câştigat de Pude ver um puma (Argentina 2012, 17 min.), în regia lui Eduardo Williams (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • CJT vrea sa extinda la patru benzi drumul spre aeroport

Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, are planuri mari pentru Aeroportul Internațional Timișoara. Acest lucru se vede și din declarația făcută de acesta marți, în timpul ședinței de plen (pe larg aici).

 • La pasajul Michelangelo se lucreaza doar ziua pentru a nu se plati suplimentare

Lucrările la pasajul Michelangelo decurg bine, potrivit edilului-șef, care a adăugat că lucrurile s-ar mișca mult mai repede dacă muncitorii ar ieși și noaptea, dar cum nimeni nu vrea să plătească ore suplimentare, în weekend și în timpul nopții șantierul e pustiu (pe larg aici).

Social:

 • Inscrieri in clasa pregatitoare 2013: 39 de cereri nu au fost solutionate

Prima etapă a înscrierilor copiilor în clasa pregătitoare a fost finalizată. În județul Timiș au rămas nesoluționate 39 de cazuri (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Proiecte de viitor la Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest. Vezi care au fost punctele tari

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest (CDR Vest) s-a întâlnit, marți, în cadrul unei ședinte ce a avut loc în Caraș-Severin. Ședința a debutat cu o prezentare a Băncii Mondiale referitoare la analiza competitivității Regiunii Vest – analiză pentru realizarea căreia Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a contractat Banca Mondială în cadrul unui proiect pilot în România cuprinzând evaluarea geografiei economice a regiunii, evaluarea teritoriului, evaluarea rezultatelor comerțului exterior, infrastructura pentru facilitarea comerțului, transportului și logisticii, precum și o analiză a competititvității companiilor din regiune (pe larg aici).

 • Lucrările la un proiect mult așteptat – centura de sud a Timișoarei – ar putea începe la toamnă

Nu se știe cât costă, nici de unde vor veni banii și nici traseul definitiv. Este vorba despre centura de sud a Timișoarei, un proiect major pentru oraș. Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, a anunțat că lucrările ar putea începe în această toamnă (pe larg aici).

 • Controalele din piețele timișorene s-au lăsat cu amenzi. Vezi ce au găsit inspectorii de la DSP și OPC

Două pieţe din Timişoara au fost verificate de către inspectorii DSP Timiş, împreună cu cei ai Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor Timiş, respectiv Piaţa Iosefin şi Piaţa Noua. Perioada 22-26 aprilie, cea în care inspectorii DSP Timiş au făcut controale, s-a finalizat cu amenzi în valoare de 16.500 RON şi 11 avertismente la agenţii economici şi la persoanele  fizice care vindeau diferite produse în incinta pieţelor. Acţiunea de control a sancţionat nerespectarea igienei, a legislaţiei privind fumatul în spaţiile publice, lipsa sursei de apă caldă, lipsa cursurilor de igiena pe care personalul angajat trebuie să le urmeze necondiţionat. Inspectorii DSP Timiş atrag atenţia asupra respectării condiţiilor igienico-sanitare în care se desfăşoară orice tip de activitate de comerţ sau prestări servicii (pe larg aici).

 • Terasele din Timișoara sunt călcate de polițiștii locali

Polițiștii locali s-au pus pe verificat terasele din oraș. Ei au făcut verificări în cazul unei terase amplasate pe str. Alba Iulia spre Piața Libertății. În urma controlului s-a stabilit că societatea de care aparține această terasă nu deține acord pentru comerț stradal emis de Primăria Municipiului Timișoara pentru locația respectivă. În conformitate cu prevederile art. 7 din Regulamentul aprobat de HCL 43/2011, societatea comercială a fost sancționată cu 200 lei, fiind somată să închidă terasa până la obținerea documentelor legale de funcționare pe domeniul public (pe larg aici).

 • Se redeschide Punctul de Trecere a Frontierei Foeni II

Veste bună pentru timișenii care au rude sau prieteni în Serbia! În perioada 3-12 mai se va redeschide temporar Punctul de Trecere a Frontierei Foeni II. Scopul deschiderii temporare a Punctului de Trecere a Frontierei este celebrarea Sărbătorilor Pascale române şi sârbe din perioada următoare. Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara a întreprins toate măsurile necesare pentru ca traficul peste frontieră să se desfăşoare în condiții optime. Cei care doresc să iasă din țară pe la Foeni II trebuie să știe că trecerea frontierei române spre Serbia se poate face doar în baza unui document de călătorie valabil- carte de identitate sau paşaport. Posesorii de buletine de identitate vechi trebuie să știe că nu le pot folosi la trecerea frontierei (pe larg aici).

 • PERCHEZIȚII ÎN PIAȚA DE GROS DIN TIMIŞOARA! Comercianții, controlați de polițiști, inspectori și pompieri

Surpriză neplăcută marți dimineața pentru comercianții din Piața de Gros din Timișoara. Aceștia s-au trezit încă de la primele ore ale dimineții cu aproximativ o sută de polițiști, inspectori de la Direcția Sanitar-Veterinară, pompieri, inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă și polițiști de la Economic. La văzul oamenilor legii, unii comercianți, care s-au simțit cu musca pe căciulă, și-au abandonat marfa și au plecat. Cei care au rămas au fost controlați, atât în ceea ce privește actele cât și în ceea ce privește modul de expunere și comercializare a mărfii. Marfa confiscată va fi donată căminelor de bătrâni sau copii (pe larg aici).

Social:

 • Family Olympics ajunge și la Timișoara. Vezi în ce perioadă va avea loc evenimentul

Să facem mișcare împreună, aceasta este țința evenimentului ce va avea loc la Timșoara în luna iunie. Asociaţia 11even în parteneriat cu E.ON România și Asociația Little People România organizează ediția a doua a caravanei “Family Olympics”, serie de evenimente care se vor desfăşura în perioada 19 mai – 23 iunie 2013, în următoarele orașe: Sibiu, Cluj Napoca, Iași, Timișoara și Tg. Mureș. Family Olympics este un festival al sportului și al competiției în comunitate, ce conține o serie de spații integrate, happening-uri și evenimente sportive. În aceste spații, participanții au la dispoziție o serie de jocuri și concursuri, pot să se implice în diverse tipuri de provocări sportive și de strângere de fonduri, sau pur și simplu, pot să petreacă câteva ore relaxându-se împreună cu prietenii și familia (pe larg aici).

 • Târg de Paște lângă Sala Olimpia din Timișoara. Vezi ce produse vor fi expuse

Ofertă variată la  “Târgul de Paşte”, organizat de OZZY GRUP care are loc în intervalul 30 aprilie – 3 mai 2013 în faţa Sălii Olimpia, pe aleea F.C. Ripensia, în aer liber. Intrarea este liberă, iar toți timișorenii care dau o fugî până aici vorpleca acasă cu cele  mai potrivite cadouri. La acest eveniment sunt prezenţi în calitate de expozanţi, peste 20 de producători din mai multe zone ale ţării. Mesele producătorilor vor fi pline de cadouri şi obiecte deosebite realizate cu mult suflet şi migală (pe larg aici).

 • Locul II pentru studenții UVT în clasamentul general al „Hexagonului Facultăţilor de Drept”

Universitatea de Vest din Timișoara se poate mândri cu o nouă performanță. În perioada 25–27 aprilie 2013 s-a desfăşurat la Craiova ediţia 2013 a Hexagonului Facultăţilor de Drept, prestigios concurs studenţesc organizat anual între echipele facultăţilor de drept ale Universităţii din București, Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universităţii „Al. I. Cuza” Iași, Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, Universităţii din Craiova și Universităţii de Vest din Timișoara. Concursul include trei probe știinţifice (Drept civil, Drept penal, Drept constituţional) și 4 probe sportive (fotbal, street-ball, tenis de masă, șah) (pe larg aici).

 • Marcel Tolcea, apărat de consilierul Marin Popescu în plenul CJT. Vezi ce a răspuns Bojin

Situația directorului Muzeului de Artă, profesorul Marcel Tolcea, care va fi înlocuit din funcție după ce o comisie i-a evaluat activitatea de management cu nota 5,89, a fost discutată, marți, în plenul Consiliului Județean Timiș (pe larg aici).

 • REMINDER. Unde poţi merge la picnic de 1 mai?

În trei parcuri din oraş se pot face picnicuri de 1 mai, dar aici timişorenii nu au voie să aprindă focul, aşa că tradiţionalele grătare şi micii vor fi aduşi la pachet (pe larg aici).

Economic:

 • Specialiştii IT îşi dau întâlnire cu giganţii din industrie, la Timişoara. VINO SĂ VEZI CE E NOU ÎN IT

Cele mai recente inovaţii tehnologice, cele mai eficiente soluţii informatice, dar şi tendinţele din domeniul IT îşi dau întâlnire pe 15 şi 16 mai, la Timişoara, în cadrul evenimentului IT Congress – Technology Refreshment, organizat de ETA2U. Aflat la cea de-a cincea ediţie, congresul va readuce la aceeaşi masă principalii jucători de pe piaţa IT mondială, care vor avea ocazia de a-şi prezenta ultimele soluţii în faţa specialiştilor şi pasionaţilor de IT şi tehnologie din România (pe larg aici).

 • De ce se scumpesc apartamentele vechi, iar cele noi se devalorizează

Apartamentele noi se ieftinesc intr-o mai mare masura decat cele vechi, ba acestea din urma se mai si scumpesc. De ce? Ce sta in spatele unui asemenea paradox, constatat in ultimul timp pe piata imobiliara? Este o tendinta care va continua? Afla raspunsurile dintr-o analiza DailyBusiness.ro (pe larg aici).

Cultural:

 • Concert cu intrare liberă la Sinagoga din Cetate

Muzica va răsuna, din nou, în Sinagogă. Întâlniri la Sinagogă din Cetate: sub acest generic, comunitatea evreilor din Timişoara propune un nou eveniment muzical. Protagonişti vor fi, de această dată, violonista Julia Semenova şi pianistul Sorin Dogariu. O nouă ediţie a Întâlnirilor la Sinagoa va avea loc vineri, 3 mai, de la ora 18. Muzicianii Julia Semenova Sorin Dogariu vor interpreta lucrări din creaţia compozitorilor G.F.Handel, F.M.Veracini, J.S.Bach. F. Mendelssohn- Bartholdy, M.Bruch, N.Paganini, Fr.Kreisler, E.Elgar şi J.Brahms. Accesul publicului la recital este liber (pe larg aici).

 • Lucrări de artă ale grupului timișorean Sigma 1, la Bienala de la Veneția

Programată concomitent cu cea de-a 55-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, în perioada 27 mai – 24 iunie 2013, expoziţia If A DandeLION Could Talk/Dacă păpădia ar vorbi prezintă o amplă selecţie de lucrări de artă, materiale video şi documentare, din creaţia grupului Sigma 1, grup istoric activ în anii ’70 ai secolului XX la Timişoara, alături de lucrări individuale ale membrilor săi, Ştefan Bertalan, Constantin Flondor şi Doru Tulcan. Expoziţia se focalizează asupra unui aspect important al practicilor artistice ale acestui grup, anume crearea unui nou sistem de gândire bazat pe relaţiile multiple ale omului cu natura (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Cristian Busoi sapa din greu la soclul lui Robu

Ape tot mai tulburi în PNL Timiș în ultima perioadă. Ocupat cu treburile primăriei, președintele Nicolae Robu pare să fi scăpat hățurile din mână. Ipoteza tot mai vehiculată că el ar putea pierde procesul cu ANI – și, în consecință, funcția de primar – a dat și mai multă apă la moara contestatarilor săi (pe larg aici).

Administraţie:

 • Bojin spune ca in toamna incep lucrarile la centura de sud

Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, spune că, foarte probabil, din toamnă încep lucrările la centura de sud a Timişoarei. Este vorba despre tronsonul care va face legătura între Calea Lugojului şi Calea Şagului, de la Ghiroda spre Moşniţa (pe larg aici).

 • Groapa de gunoi Iosefin, locul pe unde salubrizarea nu trece / FOTO

La câteva minute de centrul orașului și în continuarea primei artere europene care ar trebui să se spele singură, jumătate din strada Iancu Văcărescu s-a transformat în groapă de gunoi. Strada nu a fost măturată niciodată de când s-a demolat fosta piață (pe larg aici).

Social:

 • Tolcea l-a filmat pe Bojin in plenul CJT

Marcel Tolcea s-a reapucat de presă. Încă directorul Muzeului de Artă a filmat plenul CJT și intervențiile președintelui Titu Bojin. S-a întâmplat imediat după ce consilierul judeţean Marin Popescu (PD-L) a făcut o interpelare pe tema demiterii lui Tolcea (pe larg aici).

Ziua de Vest

Administraţie:

 • CJ Timiş vrea să ia un credit de 50 milioane de euro

Executivul Consiliului Judeţean Timiş a propus, în plenul de marţi, 30 aprilie, contractarea unui credit. Mai precis, s-a vorbit despre posibilitatea de a pregăti o comisie din cadrul consiliului care să dea soluţiile şi strategia care trebuie urmată pentru posibilitatea contractării unui credit (pe larg aici).

 • Din toamnă ar putea începe lucrările la centura de Sud a Timişoarei

Centura Timişoarei va avea în curând continuitate. Timişoara are un sfert de centură, deocamdată, dar din această toamnă, cel târziu în primăvară, ar putea începe lucrările la continuarea acestui tronson, mai precis între Calea Lugojului şi Şagului, de la Ghiroda spre Moşniţa, Sânmihai (pe larg aici).

Social:

 • Timişorenii şi revizuirea Constituţiei României

Marţi, 30 aprilie, la Prectura Timiş, de la ora 11, Asociaţia Pro Democraţia şi Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO) Timiş au organizat dezbaterea publică “Drepturile cetăţeanului în relaţie cu autorităţile statului” (pe larg aici).

 • Programul de Paşte, la Spitalul Judeţean Timişoara

În perioada 1-6 mai, în clinicile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara (SCJUT), programul se va desfăşura în regim de gardă”, a informat conducerea SCJU Timişoara. În această perioadă, Ambulatoriul de specialitate va fi închis (pe larg aici).

 • Timişorenii sunt invitaţi în Parcul Botanic, la mişcare pentru sănătate

Sportivii Sălii de sport “No limits” îi invită pe timişoreni, duminică, 5 mai, la ora 18:00, în Parcul Botanic din Timişoara, pentru a face mişcare împreună cu multiplul campion în sporturi extreme – Ştefan Cojocnean (pe larg aici).

 • UPC, din nou alături de copiii şi bătrânii aflaţi în dificultate

Şi în acest an UPC România este alături de persoanele în vârstă de la Centrul de Zi Timişoara „Sfântul Mihail şi Gavril” şi de copiii de la Centrul de zi „Sfântul Nicolae”  (pe larg aici).

Economic:

 • Indicele Rezidenţial Eurobank Property Services

Eurobank Property Services (EPS) a lansat o nouă ediţie a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale. Noile date includ primul trimestru al anului 2013, totalizând un istoric pentru opt ani acoperiţi integral de indici. La nivel naţional, Indicele Rezidenţial EPS a înregistrat o uşoară creştere în primul trimestru al anului 2013, în urma unei scăderi similare înregistrate în trimestrul anterior (pe larg aici).

 • Ce plante aromatice cultivă românii – rozmarinul, levănţica şi busuiocul pe primele locuri

Românii sunt tot mai interesaţi de cultivarea propriilor plante, iar cele aromatice se numără printre cele mai apreciate în acest sens, potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de construcţii şi grădinărit (pe larg aici).

 • Specialiştii IT îşi dau întâlnire cu giganţii din industrie

Cea de-a cincea ediţie IT Congress îşi deschide porţile pe 15 mai, la Timişoara (pe larg aici).

 • Nelu Iordache a înşelat BCR cu 15,7 milioane euro, bani luaţi cu acte false pentru proiectul autostrăzii Nădlac-Arad

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a înşelat BCR un 15,7 milioane de euro, bani pe care i-a luat pentru proiectul primului tronson al autostrăzii Nădlac-Arad folosind acte false şi le-a ascuns asociaţilor celorlalte două firme partenere cum a obţinut finanţarea. Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată în dosarul privind deturnarea fondurilor primite pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune (pe larg aici).

Cultural:

 • „Fluviul fără nume” trece pe la Timişoara

Spectacol în limba franceză pe scena Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara (pe larg aici).