Revista presei 1 mai 2013

Renaşterea bănăţeană

Politic:

 • PD-L Timiş începe să facă opoziţie

Consilierii judeţeni ai PD-L Timiş încep să aibă prime reacţii vis-a-vis de hotărârile luate în cadrul instituţiei. După o analiză atentă a sumelor repartizate primăriilor, PD-L Timiş a solicitat CJT să revoce hotărârea privind repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul în curs. "Metodologia de calcul şi reapartizarea pe destinaţii a fost făcută fără respectarea prevederilor legale pertinente în acest domeniu (pe larg aici).

Social:

 • Ştrandurile din Timişoara şi-au deschis porţile / GALERIE FOTO

Zeci de timişoreni au ales să petreacă ziua de 1 mai la ştrand, mai ales că timpul a fost perfect pentru plajă şi chiar şi pentru o baie, ce-i drept, un pic mai rece. Cele câteva ştranduri care s-au deschis s-au pregătit din timp să-şi întâmpine clienţii, cu bazine curate, bere şi mici.   Studenţii preferă ştrandul Termal Încă de la primele ore ale dimineţii, la ştrandul Termal era deja lume multă. Tinerii se bucurau de razele calde ale soarelui (pe larg aici).

 • Nu vă jucaţi cu gazul, că vă ardeţi!

În urmă cu doi ani, noile (pe atunci) contracte E.ON Gaz deveniseră „lung prilej de vorbe şi de ipoteze”, abonaţii fiind încurajaţi de structuriile asociative ale asociaţiilor de de locatari să nu semneze documentele concepute de companie. Cuiul lui Pepelea îl reprezenta taxa de reconectare, a cărei plată revenea consumatorilor cărora li s-a întrerupt furnizarea gazului pentru neplată (pe larg aici).

 • Regim de gardă la Spitalul Judeţean Timişoara

Până în 6 mai, programul clinicilor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara va fi în regim de gardă, iar ambulatoriul de specialitate va fi închis. Se va lucra normal, în ture de câte 12 ore, numai la Unitatea de Primire a Urgenţelor. Aici, garda de zi va fi asigurată de câte trei medici (specialist, primar şi rezident) şi mai multe asistente, iar pe timpul nopţii pacienţii care ajung aici vor primi îngrijiri de la doi medici, specialist şi primar, şi de la câteva asistente (pe larg aici).

Economic:

 • Hrana pe care am putea-o asigura pentru 80 de milioane de suflete e o mare cacealma

Faptul că România importă două treimi din alimente, în vreme ce guvernanţii noştri bat toba că avem un potenţial agricol pentru a hrăni 80 de milioane de oameni, l-a făcut, recent, pe Oystein Hovdkinn, ambasdadorul Norvegiei în ţara noastră, să califice această situaţie drept "o nebunie". N-a fost cea mai protocolară exprimare dar, având în vedere că a venit în momentul lansării unei generoase linii de finanţare nerambursabilă, din partea Norvegiei, putem trece cu vederea termenul dur (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Social:

 • Cozonaci, oua rosii si alte bucate traditionale pentru bolnavii care petrec Pastele in spitalele din Timisoara

Chiar daca nu-si pot petrece sarbatorile pascale in sanul familiei, bolnavii care sunt internati in spitalele din Timisoara vor avea parte de o masa traditionala de Paste. Bucatarii pregatesc bunatatile in functie de regimul pacientilor (pe larg aici).

TMPress

Social:

 • Piste de cicloturism de-a lungul râului Bega

(pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Primaria Timisoara ar putea folosi drone pentru masurarea calitatii aerului

Noul city-manager al Timişoarei, Sorin Drăgoi, consideră că primăria ar trebui să apeleze la serviciile unei firme private pentru a obţine măsurători ale calităţii aerului folosind nişte drone, aparate de zbor comandate de la sol, care pot fi prevăzute cu dispozitive speciale, spune administratoul public, pentru a şti exact cum stau lucrurile în oraş cu poluarea (pe larg aici).

Social:

 • In premiera, o firma din Timisoara a fost amendata pentru discriminare

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat o firmă din Timişoara care şi-a concediat un angajat pentru că acesta suferea de epilepsie. Timişoreanul Dan Hegyi şi-a pierdut slujba după ce a avut un accident de muncă.  Decizia reprezintă un precedent preţios şi un avertisment major pentru angajatori, susţine grupul Ceva  de Spus (CDS), care a sesizat CNCD cu privire la acest caz (pe larg aici).

 • Traditia ramane sfanta. Timisoreanul tot la Padurea Verde si la Timis iese de 1 Mai

Dorința primăriei de a-i ghida pe timișoreni spre celebrul parc de picnic nu prea are succes. Oamenii preferă de 1 mai tot clasica Pădure Verde, tot acolo grătarul e mai bun. Ziua Internațională a Muncii a fost sărbătorită în clasicul stil românesc, cu mici și fum, la locul deja cunoscut sau la ștrand (pe larg aici).

 • Persoanele cu dizabilitati intelectuale aduc Europa la Timisoara

Timișoara va fi gazda celei de-a doua ediții a concursului național dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale EuropAffiche, care anul acesta se va derula sub deviza „Să descoperim împreună Europa şi capitalele ei!” (pe larg aici).

 • Masa calda de Pasti pentru sarmanii Timisoarei

Persoanele nevoiașe din Timișoara vor avea parte de o masă caldă cu ocazia sărbătorilor pascale, oferită de către Asociația Speranță și Acțiune.  Asociația a identificat 24 de persoane care trăiesc de pe o zi pe alta, cu venituri mici, cărora le oferă o masă caldă cu preparate pascale, pregătită de o firmă de catering din oraș (pe larg aici).

 • Casieriile Aquatim, inchise pana in 7 mai

Casieriile şi birourile de relaţii cu publicul ale societăţii Aquatim, unde pot fi făcute sesizări şi reclamaţii, se pot încheia contracte şi se pot obţine avize tehnice, vor fi închise în perioada 1-7 mai. Pentru a plăti factura la apă puteţi apela la bănci, în funcţie şi de programul acestor unităţi, sau la pay-point-uri (pe larg aici).

Cultural:

 • La teatru, cu abonament: curat gheseft

Teatrul Maghiar Csiky Gergely  pune în vânzare biletele și abonamentele pentru Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, organizat în perioada 24-31 mai la Timișoara. Cu 60 de lei, iubitorii de teatru pot vedea 6 spectacole ale unor trupe din România, Ungaria şi Serbia (pe larg aici).

 • Viata face filmul: festival cinematografic german, la Timişoara

Cinefilii timişoreni sunt poftiţi la o cură copioasă de “Filme inspirate din fapte reale”. Sub acest generic, Centrul Cultural German din Timișoara propune un scurt festival cu 4 filme germane, subtitrate în limba engleză, care se bazează pe situaţii reale (pe larg aici).

 • Ziua Europei, sarbatorita la Timisoara

Pe 9 mai, Timişoara sărbătoreşte Ziua Europei. Cu această ocazie, autorităţile locale şi judeţene au pregătit o serie de manifestări şi concerte. Evenimentele vor avea loc în Parcul Rozelor, Liceul C.D. Loga şi Muzeul Satului Bănăţean. Vedeţi în continuare programul complet (pe larg aici).

Timişoara Express

Economic:

 • Calendarul lunii mai la Centrul Cultural German  (pe larg aici).

Cultural:

 • 9 Mai la Timisoara, ca pe vremea lui 23 August!…

Autorităţile locale au pus la cale la Timişoara o serie de manifestări dedicate Zilei Europei (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Strada Closca, in continuare in santier. Robu, nemultumit de prestatia SDM

Una caldă, alta rece. Cam așa ar putea fi descrisă relația dintre primarul Nicolae Robu și Societatea Drumuri Municipale, cea care se ocupă de lucrarea de pe strada Cloșca (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Acvariul, înlocuit de ghivece imense cu flori

Acvariul e istorie. În locul celei mai hulite construcții din oraș, cei care trec acum prin Piața Victoriei pot vedea o priveliște foarte frumoasă. Primarul a dispus instalarea acolo a unor ghivece foarte mari cu flori, iar lucrările de reamenajare a locului de pe care a fost demolat Acvariul sunt acum pe ultima sută de metri. Nicolae Robu a postat fotografii de la fața locului pe pagina sa personală de Facebook, iar comentariile prietenilor virtuali nu au ezitat să apară (pe larg aici).

 • Primăria începe de joi stropirile contra țânțarilor

Odată cu venirea căldurii apar și supărătoarele insecte, iar municipaliatea promite că va lua măsuri ca să ne scape de țânțari (pe larg aici).

Social:

 • Iepurașul a venit și la cei mai nevoiași timișoreni, beneficiari ai Cantinei Sociale

În această perioadă, oamenii sunt pe ultima sută de metri cu cumpărăturile pentru Paște, însă există și semeni de-ai noștri care nu au ce să pună pe masă nici măcar de sărbători. De ei are însă grijă Cantina Socială a municipalității, care le oferă, în fiecare an, pachete de sărbători. Și de această dată, cei 600 de beneficiari au primit bucate tradiționale de Paște (pe larg aici).

 • Grădina Zoologică din Timişoara este deschisă în mini-vacanţa de sărbători

Primăria invită copiii, bunicii, tinerii îndrăgostiţi şi părinţii să-și petreacă timpul liber la Grădina Zoologică de la Pădurea Verde (pe larg aici).

 • Program special de sărbători la Spitalul Județean

Spitalele vor avea program special de sărbători, dar vor asigura toate urgențele. Astfel, în perioada 1-6 mai, toate secțiile Spitalului Clinic Județean din Timișoara vor funcționa numai în regim de gardă, iar ambulatoriul de specialitate va fi închis. Unitatea de primire a urgențelor își menține programul, în ture de câte 12 ore. Programul de lucru este normal, în ture de 12 ore. Pe timpul zilei, pe tură, garda va fi asigurată de trei medici dintre care specialişti şi primari, rezidenţi, asistente. Noaptea vor fi doi medici specialiști plus un primar, rezidenţi, asistente, spun reprezentanții unității sanitare (pe larg aici).

Economic:

 • Vacanță liniștită în satele românești. Vezi cât costă un sejur

Cea de a XXI-a ediție a Programului „Vacanțe la țară”, inițiat și organizat de Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural – ANTREC România, a debutat la jumătatea lunii aprilie și se va derula până în data de 15 iunie (pe larg aici).

Cultural:

 • Lista cărţilor nominalizate la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, pentru anul 2012

Juriul de Nominalizări al Uniunii Scriitorilor din România, format din George Vulturescu (Preşedinte), Gheorghe Glodeanu, Paul Aretzu, Alex Goldiş, Gabriela Gheorghişor,  a hotărât următoarele nominalizări pentru premiile USR, pentru cărţi apărute în anul 2012: … (pe larg aici).

 • „Fluviul fără nume” la Teatrul Maghiar

Institutul Cultural Francez împreună cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” vă invită joi, 2 mai, de la ora 19:00, la spectacolul Fluviul fără nume (La Rivière bien nommée), un one-man cu actorul Patrick Corillon (pe larg aici).

De Banat

Administraţie:

 • De 1 mai, in locul „acvariului” au rasarit flori

Aflat într-o minivacanță, primarul Nicolae Robu nu poate sta departe de Facebook. Chiar de 1 mai, el a postat pe site-ul de socializare mai multe fotografii din zona în care a fost amplasat, până nu demult, faimosul „acvariu” (pe larg aici).

Ziua de Vest

Administraţie:

 • Primele demersuri pentru construcţia pistei de biciclete pe malul Begăi, până în Serbia

Finalizarea pistei de biciclete este preconizată a fi în lunile septembrie-octombrie 2014 (pe larg aici).