Revista presei 16 aprilie 2013

Renaşterea bănăţeană

Politic:

 • Armistiţiu în PD-L Timiş

Deputatul PD-L Alin Popoviciu a intrat în conflict deschis cu grupul consilierilor locali din Timişoara şi Lugoj. Ales vicepreşedinte regional al partidului, Popoviciu s-a arătat extrem de nemulţumit de poziţia pe care aleşii timişoreni şi lugojeni au avut-o cu ocazia votării bugetelor locale.   Acuzându-i de non-combat, deputatul a declarat că aceştia trebuie să dea explicaţii cu privire la lipsa de opoziţie semnalată, riscând sancţiuni care ar putea merge până la retragerea sprijinului poitic (pe larg aici).

Administraţie:

 • Bojin, incompatibil sau incomod?

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl suspectează pe Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, de incompatibilitate. Potrivit ANI, Bojin ar fi fost în incompatibilitate de funcţii în perioada 2008-2012, când a îndeplinit funcţia de director al Administraţiei Bazinale de Apă Banat, fiind şi consilier judeţean. Pe de altă parte, liderul CJT nu poate justifica suma de 365.00 lei şi 40.000 de euro. Ancheta este în desfăşurare, nefiind încă dat un verdict (pe larg aici).

 • Comerţul necivilizat de vechituri face de râs Timişoara

Aceasta este concluzia la care a ajuns primarul Timişoarei, Nicolae Robu, referindu-se la modul în care sunt vândite diverse obiecte vechi în preajma pieţelor Badea Cârţan şi Flavia.   "Trebuie luate măsuri de asanare a zonelor de lângă pieţele Flavia şi Badea Cârţan, unde se desfăşoară un comerţ cu lucruri vechi într-o manieră care nu onorează Timişoara (pe larg aici).

Social:

 • Colterm o va lăsa mai moale cu căldura

Având în vedere că temperaturile diurne au crescut simţitor în ultimele zile, primarul Nicolae Robu i-a sfătuit pe cei din conducerea societăţii timişorene de termoficare Colterm să o lase mai moale cu căldura şi să se adapteze la vremea de afară. Cu toate acestea, furnizarea agentului termic în caloriferele timişorenilor nu poate fi, deocamdată, stopată, pentru că noaptea temperaturile se situează între şase şi nouă grade Celsius (pe larg aici).

 • Timişoreni, atenţie la căpuşe!

Odată cu venirea primăverii, au reînceput să apară căpuşele. Dacă, în anumite zone ale ţării, ultimele zile au adus înspre spitale zeci de pacienţi care prezentau înţepături ale acestor insecte, în oraşul de pe Bega a fost linişte, deşi cei care au ieşit în natură s-au văzut nevoiţi să fie mai atenţi decât în alţi ani.   "Stau la casă, iar în curte am iarbă şi flori. Deja e plin de căpuşe. La fel a fost şi în primăvara trecută, în rest nu-mi aduc aminte să mai fi avut asemenea probleme (pe larg aici).

 • Cu pile şi “atenţii”… la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş

Mulţi părinţi au încercat să apeleze la cunoştinţele lor din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş în speranţa de a-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare sau în clasa I, cu toate că  micuţii nu aveau vârsta potrivită. Unii părinţi au apelat la aşa-zisele pile, ba chiar au mers “pregătiţi” cu ce credeau că ar fi… de nerefuzat.    "Legea nu poate fi încălcată. Nu dăm derogări pentru nici un copil (pe larg aici).

Economic:

 • Credit Agricole Bank România a inaugurat un nou sediu în Timişoara

Credit Agricole Bank România a inaugurat oficial noul sediu al sucursalei din Timişoara, situată în Strada E. Carusso nr 3.   În prezenţa conducerii Credit Agricole Bank Romania şi a invitaţilor a avut loc inaugurarea oficială a noului sediu al sucursalei Timişoara.   Schimbarea locaţiei sucursalei răspunde dorinţei de a oferi clienţilor băncii servicii de calitate, la standarde internaţionale, prin reorganizarea spaţiului utilizat (pe larg aici).

Cultural:

 • Schimbare de gardă la Palatul Baroc? REACŢIA DIRECTORULUI MARCEL TOLCEA

În cadrul ultimei sale şedinţe în plen, Consiliul Judeţean Timiş a adoptat, printre alte acte mărunte, cu cvasiunanimitate, o modificare a componenţei comisiei de evaluare a performanţelor manageriale ale directorului Muzeului de Artă Timişoara, scriitorul Marcel Tolcea (foto), aflat în fruntea principalei instituţii muzeale de artă din vestul ţării de la înfiinţarea acesteia, în 2006 (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Duduie caloriferele in apartamente, la aproape 20 de grade in Timisoara. Colterm ii indeamna pe timisoreni sa-si inchida bransamentele

Colterm nu opreste inca furnizarea caldurii la Timisoara, desi primavara a venit deja peste capitala Banatului. Cu toate acestea, reprezentantii companiei de termoficare fac apel la timisoreni sa-si opreasca robinetii din subsolul blocurilor (pe larg aici).

 • Pasapoarte se fac si la Deta. S-a deschis un nou birou pentru documente de calatorie. Primul “client” a fost o fetita

Locuitorii din Deta si din imprejurimi nu mai trebuie sa bata drumul pana la Timisoara ca sa obtina un pasaport. Chiar in sediul primariei s-a deschis marti un  birou al Serviciului de Pasapoarte Timis (pe larg aici).

Social:

 • Spitalul Judetean Timisoara, amendat pentru nereguli la gestionarea deseurilor medicale

Garda Nationala de Mediu a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 190.000 de lei Spitalul Judetean Timisoara si doua societati care se ocupa de gestionarea deseurilor din Arad, in urma unor controale (pe larg aici).

 • Continua campania de curatenie de primavara, la Timisoara! Vezi pe unde trec masinile Retim miercuri, 17 aprilie!

Aveti obiecte inutile prin casa? Puteti scapa de ele! Retim a inceput curatenia de primavara in Timisoara, mai intai in partea de nord a orasului, apoi la sud de Bega. Vedeti ce aveti de facut! (pe larg aici)

 • Pregatiti-va pentru dezastru! Sirenele vor suna la Timisoara si se va interveni in mare graba pe malul raului Bega

Vor rasuna sirenele, in Timisoara, in zona Autogarii.  Masini de interventie cu echipaje vor porni in cea mai mare viteza spre cartierul Iosefin. Pregatiti-va miercuri pentru un dezastru provocat de ploi torentiale! (pe larg aici)

 • O salba de fotografii, realizate de cicloturistii timisoreni in turele pe bicicleta prin Banat, te asteapta in expozitie

S-au plimbat zile intregi pe doua roti, au admirat peisaje spectaculoase din Banat ori au fost martori la intamplari inedite in calatorii, iar pe multe dintre ele le-au surprins cu aparatul de fotografiat. Acum a venit vremea sa le arate tuturor (pe larg aici).

 • Caine in pericol? Un catel e blocat de doua zile pe un acoperis din Timisoara. Risca sa moara de foame si de sete

Situatie alarmanta in plin centrul Timisoarei! Un catel este izolat pe un acoperis de cel putin doua zile, la intersectia strazilor Popa Sapca cu Oituz, deasupra cladirii fostei popote militare (pe larg aici).

Cultural:

 • 32 de filme se intrec in competitiile celei de-a cincea editii a Festivalului Timishort de la Timisoara

In cadrul celei de-a cincea editii a Festivalului International de Film Timishort care se va desfasura, la Timisoara, in perioada 25-28 aprilie, concureaza 32 de filme, dintre care 23 sunt scurtmetraje (pe larg aici).

 • Filarmonica ‘Banatul’ din Timisoara concerteaza din nou pe Bega. Vezi cand!

Filarmonica ”Banatul” din Timisoara va sustine un concert extraordinar, chiar pe canalul Bega unde pe barci si pe pontoane vor canta patru solisti, iar pe o scena improvizata vor concerta instrumetistii (pe larg aici).

 • Vino sa vezi un film sarbesc bun! Biletele se platesc in cearsafuri si prosoape, care vor ajunge la Spitalul de Copii din Timisoara!

Consulatul Serbiei la Timisoara si Episcopia Ortodoxa Sarba din Timisoara organizeaza o proiectie de film sarbesc, biletele la acest eveniment constand in donatii de lenjerie de pat si prosoape de bumbac (pe larg aici).

 • Ilhan Ersahin, unul dintre cei mai creativi artisti ai scenei de jazz si muzica electronica, urca pe scena Festivalului de Jazz de la Timisoara

"Daca Radiohead ar canta jazz, ar suna asa"! Este doar una dintre descrierile facute cantaretului Ilhan Ersahin, unul dintre cei mai apreciati artisti ai momentului. Ilhan Ersahin stapaneste de minune saxofonul, dar este si un bun compozitor (pe larg aici).

TMPress

Social:

 • Alerg pentru o cauză II – 200 kilometri = burse pentru elevi

La un an de la finalizarea primei ediții Alerg Pentru O Cauză (15 aprilie 2012), inițiatorul acesteia, inginerul IT Remus Sime, anunță campania caritabilă pe care o organizează anul acesta (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Sectia 2 Politie Locala s-a transformat in… birou de consiliere

Din această săptămână, Secția 2 Poliție Locală de pe strada Războieni din Timişoara a devenit Birou de Consiliere a Cetăţenilor. Motivul principal? Deficitul de personal, spun reprezentanţii instituţiei. Trei agenţi vor rămâne acolo pentru a le răspunde timişorenilor care le cer ajutorul, iar ceilalţi au fost scoşi pe teren (pe larg aici).

 • Presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, cercetat de Agentia Nationala de Integritate

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, este suspectat de incompatibilitate şi de faptul că nu ar putea justifica peste 100.000 de euro din averea sa. Agenţia Naţională de Integritate a început cercetările în acest caz. Vedeţi reacţia preşedintelui CJ Timiş (pe larg aici).

 • Noi promisiuni pentru skatepark. Ar putea fi amenajat tot in Parcul Central!

Conducerea Primăriei Timişoara ia în calcul amenajarea unui teren de skate în vechea locaţie folosită de pasionaţii de sporturi extreme din Parcul Central, dar se analizează şi alte variante. În bugetul pe 2013 sunt prevăzuţi 500.000 de lei pentru realizarea unui skatepark şi încă 130.000 de lei pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic (pe larg aici).

Social:

 • Timisorenii primesc caldura si primavara. Ce recomanda primarul si Coltermul?

Chiar dacă este deja vreme frumoasă, caloriferele merg în continuare în cazul timişorenilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Colterm va opri căldura, în Timişoara, doar atunci când temperaturile exterioare vor depăşi 10 grade Celsius timp de trei zile consecutiv, atât ziua cât şi noaptea. Primarul le recomandă cetăţenilor să-şi limiteze consumul, să închidă caloriferele dacă au această posibilitate, pentru a plăti facturi mai mici (pe larg aici).

 • Asociatia Pet Hope cauta medici veterinari care sa sterilizeze cainii metisi din Timisoara

În ultima vreme, de când a intrat în vigoare Hotărârea Consiliului Local ce prevede obligativitatea sterilizării câinilor fără pedigree, indiferent dacă aceştia au sau nu stăpâni, membrii Asociaţiei Pet Hope sunt asaltaţi de proprietarii de căţei care doresc să afle costurile unei operaţii de sterilizare. În contextul cererilor tot mai multe, membrii asociaţiei doresc să întocmească o bază de date cu medicii veterinari din Timişoara (pe larg aici).

 • Atentie, miercuri pornesc sirenele la Timisoara

Nu intraţi în panică dacă veţi auzi sunând sirenele, în cursul zilei de miercuri, în Timişoara, nu va fi decât un exerciţiu de intervenţie în cazul producerii unor fenomene meteo periculoase. Va fi activat sistemul de alarmare în caz de dezastre, anunţă reprezentanţii Compartimentului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Timişoara (pe larg aici).

 • Sarbii din Timisoara sunt invitati la dezbatere

Comunitatea Sârbilor din România organizează o dezbatere deschisă joi, 18 aprilie, de la ora 16.00, la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara (pe larg aici).

 • Se suplimenteaza numarul de locuri pentru clasa pregatitoare

Deja 75% dintre cei 4864 de copii care sunt așteptați să se înscrie în clasa pregătitoare au dosarele depuse la școlile din județ. Cererea ridicată a părinților a determinat inspectorii școlari să suplimenteze locurile disponibile (pe larg aici).

 • Gimnastii timiseni s-au intors cu zeci de medalii de la Campionatul National al Cluburilor Sportive Scolare

Echipa de gimnastică a CSS Lugoj s-a întors cu 35 de medalii de la Campionatul Național al Cluburilor Sportive Școlare, competiție care a avut loc la Buzău în perioada 8-9 aprilie. Cei nouă gimnaști au obținut între una și șase medalii fiecare (pe larg aici).

 • Pedalarea de primavara cu ateliere sportive pe strada Marasesti

Cei de la “Verde pentru Biciclete” demarează în această săptămână plimbările de plăcere  pe două roţi pentru timişoreni. Amatorii acestui mijloc de locomoţie sunt chemaţi să se întâlnească şi să se plimbe cu bicicleta pe străzile Timişoarei la “Pedalarea de Primăvară” programată pe 21 aprilie 2013. Va fi un traseu nou, având capăt de linie strada Mărăşeşti, acolo unde vor avea loc o serie de evenimente (pe larg aici).

Economic:

 • Cele mai bune idei de afaceri ale firmelor timisorene vor fi premiate

Timişoara va fi cel de-al patrulea oraş care va găzdui una dintre cele opt conferinţe organizate în cadrul proiectului Antreprenor 2.0. Evenimentul este programat pe 24 aprilie 2013. Participarea la program este gratuită, iar pentru conferința de la Timișoara înscrierile se mai pot face folosind formularul de înregistrare până în data de 18 aprilie (pe larg aici).

Cultural:

 • Inca un nume pentru Festivalul Jazz TM: Ilhan Ersahin

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat, marţi, încă un nume care va urca pe scena Festivalului Jazz TM care va fi organizat în această vară în centrul oraşului. Este vorba despre Ilhan Ersahin, cu Istanbul Sessions (pe larg aici).

 • Timisoara Gospel cauta 100 de coristi pentru o noua aventura muzicala

La Timişoara se caută 100 de corişti „ cu muzica în sânge şi un strop de nebunie”. Asociaţia Culturală TGP a sunat mobilizarea pentru o nouă ediţie Timişoara Gospel Project, care va consta în două concerte caritabile pe scena Filarmonicii Banatul (pe larg aici).

 • Incanto Quartetto, intermezzo cu harpa catre primavara

Incanto Quartetto îşi invită publicul la o ediţie specială a evenimentelor sale artistice  găzduite de sala multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş, oferindu-i prilejul de a se delecta cu sunetul delicat  al harpei (pe larg aici).

Timişoara Express

Politic:

 • PRM Timis simte ca Invierea Neamului Romanesc e foarte aproape…

Partidul România Mare filiala Timiş a obţinut aprobarea de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş pentru a se implica în botezarea creştin-ortodoxă a copiilor. Doctorul Livius Ţîrnea, preşedintele filialei PRM Timiş, susţine că se va implica personal şi va coordona această acţiune, la care vor participa organizaţiile de tineret şi cea de femei (pe larg aici).

Administraţie:

 • Sectia 2 a Politiei Locale s-a transformat in birou de consiliere

Direcţia Poliţia Locală Timişoara anunţă că, urmare a deficitului de personal şi a solicitării unui număr tot mai mare de poliţişti locali în stradă, pe teren, din această săptămână, Secţia 2 Poliţie Locală de pe str. Războieni s-a transformat în Birou Consiliere Cetăţeni. Timişorenii din cartierele Ronaţ, Mehala, Lipovei, Aradului, Torontalului vor putea solicita informaţii, depune sesizări, expune probleme în aceeaşi locaţie, unde un număr de trei poliţişti locali le vor prelua spre soluţionare. Ceilalţi poliţişti locali au fost repartizaţi în teren, în punctele în care s-a solicitat o mai intensă prezenţă a acestora, la diverse manifestări, la acţiunile din cartiere, în parcuri şi în alte locaţii în care situaţia operativă o impune (pe larg aici).

Social:

 • Namol… epurat pentru agricultorii timiseni, in loc de ingrasaminte

Aquatim găzduieşte în data de 22 aprilie 2013, la ora 12, o întâlnire între agricultorii din judeţul Timiş, experţi de mediu şi reprezentanţi Aquatim. Scopul întâlnirii este acela de a informa asupra avantajelor utilizării în agricultură a nămolului provenit de la staţiile de epurare a apei uzate şi de tratare a apei potabile. Întâlnirea va avea loc la Staţia de epurare a apelor uzate, str. Păstorilor, nr. 1, Timişoara (pe larg aici).

Cultural:

 • In sfarsit, Marcel Tolcea a fost bojinit!…

Printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean (HCJT 029/27.03.2013) s-au desemnat membrii comisiilor de evaluare şi a comisiei de soluţionare a contestaţiilor pentru evaluarea  performanţelor manageriale, pe anul 2012, ale managerilor  instituţiilor publice de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Timiş. Iar comisia de evaluare  a performanţelor manageriale ale managerului Muzeului de Artă Timişoara, a avut în componenţă ca preşedinte pe Hrenoschi Răzvan, director executiv la Direcţia Cooperare şi Informatică CJT (fostul colonel – retrogradat – al lui Gabriel Oprea), iar ca membri pe Negoiţă Adrian Valentin – consilier judeţean, Ilpoveanu Sorin – profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Bălescu Cătălin – rector la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Milin Miodrag – profesor la Academia Română, filiala Timiş, precum şi David Carol – profesor la Facultatea de Arte Timişoara. Secretariatul aproape că nu contează: Polen Lilia – consilier I superior –  Serviciul Resurse Umane, Organizare, Salarizare; Iosim Radovan, inspector I superior – Compartimentul Cooperare Judeţeană; Mircea Anişoara, consilier I superior – Compartimentul Buget. Şi comisia cu pricina l-a luat la bojinit pe directorul Muzeului de Artă, Marcel Tolcea, şi a ajuns la concluzia că nu merită decât nota 5,89 pentru activitatea lui de-a lungul anului 2012 (pe larg aici).

 • Fanfara Ciocarlia, cea mai rapida din lume, va concerta la Timisoara

După ce au concertat timp de 16 ani pe marile scene ale lumii şi au cucerit publicul din Statele Unite, Canada, Australia, Japonia, Fanfara Ciocârlia, un adevărat fenomen internaţional, vine in Romania intr-un turneu national, primul eveniment de amploare dupa recitalul din decembrie, de la Oslo, la decernarea premiului Nobel pentru pace. Primul turneu naţional va avea loc în perioada 23 aprilie – 1 mai, primul concert din cadrul turneului fiind programat la Timişoara, pe 23 aprilie, în Porky's Pub (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Robu: “Nu mai este frig si nu mai este nevoie de atata caldura”

Edilul-șef al Timișoarei cere din nou directorului Colterm să reducă din cantitatea de căldură furnizată populației. Potrivit acestuia, vremea s-a încălzit suficient, iar agentul termic furnizat este mult peste nevoile timișorenilor (pe larg aici).

 • Primarul Timisoarei, nemultumit de ritmul lucrarilor la pasajul Michelangelo

Nicolae Robu vrea să pună presiune asupra muncitorilor care lucrează la pasajul Michelangelo, deoarece acesta consideră că lucrurile nu se mișcă destul de repede și există pericolul ca proiectul să nu fie finalizat la termenul stabilit (pe larg aici).

Social:

 • Peste 70% dintre cererile de inscriere in clasa pregatitoare au fost finalizate

În judeţul Timiş sunt deja acceptați aproape 75% dintre micuţii înscriși de părinți în clasa pregătitoare. Prima etapă a înscrierilor va lua sfârșit pe 22 aprilie (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • De Paști, reprezentanți ai PRM Timiș vor boteza mai mulți copii orfani

Copiii ortodocșii din casele de copiii din Timiș vor avea nași. Partidul România Mare filiala Timiş a obţinut aprobarea de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş pentru a se implica în botezarea creştin-ortodoxă a copiilor. Doctorul Livius Ţîrnea, preşedintele filialei PRM Timiş susţine că se va implica personal şi va coordona această acţiune, la care vor participa organizaţiile de tineret şi cea de femei. Ideea este mai veche, îmi aparţine, iar în viitorul foarte apropiat va fi pusă în aplicare (pe larg aici).

Administraţie:

 • Incompatibilitate sau execuție politică? Președintele CJT, Titu Bojin, în vizorul ANI

Agenția Națională de Integritate (ANI) îl cercetează pe liderul Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin. Acesta este suspectat de incompatibilitate, după ce timp de patru ani a fost atât consilier judeţean, cât şi director la Administraţia Bazinală de Apă Banat (pe larg aici).

 • Primarul i-a cerut directorului Colterm s-o lase mai moale cu… treaba. Locatarii sunt sfătuiți să-și închidă singuri căldura

Condițiile meteorologice s-au îmbunătățit serios în ultimele zile, însă noaptea temperaturile rămân scăzute. Astfel, societatea de termoficare din oraș continuă să le furnizeze căldură locatarilor racordați la sistemul centralizat de încălzire. Potrivit legii, Colterm va opri furnizarea agentului termic după ce, timp de trei nopți consecutive, se vor înregistra temperaturi de minim 10 grade Celsius. Până atunci, primarul i-a cerut directorului Colterm să o lase mai moale cu treaba (pe larg aici).

 • Secția 2 a Poliției Locale s-a transformat în Birou de consiliere a cetățenilor

Direcția Poliția Locală Timișoara anunță că, urmare a deficitului de personal și a solicitării unui număr tot mai mare de polițiști locali în stradă, pe teren, din această săptămână Secția 2 Poliție Locală de pe strada Războieni s-a transformat în Birou de consiliere a cetățenilor. Timișorenii din cartierele Ronaț, Mehala, Lipovei, Aradului, Torontalului vor putea solicita informații, depune sesizări, expune probleme în aceeași locație, unde un număr de trei polițiști locali le vor prelua spre soluționare. Ceilalți polițiști locali au fost repartizați în teren, în punctele în care s-a solicitat o mai intensă prezență a acestora, la diverse manifestări, la acțiunile din cartiere, în parcuri și în alte locații în care situația operativă o impune. Numărul de telefon al Biroului de consiliere a cetățenilor de pe strada Războieni este același, 0256.471.479, informații putând fi solicitate între orele 8.00-16.00, după care apelurile sunt direcționate către Dispeceratul Poliției Locale de pe str. Avram Imbroane nr. 54 (pe larg aici).

Social:

 • Elevii recuperează zilele libere pe care le primesc de Paști în avans

Elevii vor avea o vacanţă prelungită, cu ocazia zilelor de 1 Mai şi de Paşte. Copiii se vor bucura de şase zile de vacanţă, care vin la două săptămâni după vacanţă de primăvară, care a început pe data de 8 aprilie. Minivacanţa de 1 Mai şi Paşte oferită de Guvern va fi recuperată și de elevii timișeni. Aceștia vor merge la școală în perioada 13-20 aprilie, în funcție de decizia directorilor școlilor. Astfel fiecare școală își va face un grafic de recuperare a orelor pierdute. Și bugetarii sunt nevoiți să recupereze zilele libere. Anul acesta, vacanţă de vara va fi mai scurtă cu două săptămâni, adică de pe 22 iunie până pe 8 septembrie. Potrivit unei Hotărâri de Guvern, bugetarii au primit două zile libere, în 2 şi 3 mai. Sindicaliştii spun de decizia Executivului că vor recupera minivacanţa de dinainte de Paşti în două zile de sâmbătă. Singurii care vor scăpa de recuperări sunt, potrivit sindicaliştilor, bugetarii din sistemul de învăţământ (pe larg aici).

 • Fântânile publice din oraș au fost controlate de DSP. Vezi ce s-a constatat

La sfârşitul lunii martie s-a încheiat acţiunea de verificare a surselor de apă potabilă din Timişoara şi Lugoj, respectiv a fântânilor publice forate.  Vreme de o lună, medicii de la Compartimentul evaluare factori de risc din mediul de viaţă şi munca, din cadrul DSP Timiş, au prelevat şi analizat probe de apă de la 93 de fântâni publice forate în Timişoara şi de la alte 38 de fântâni din Lugoj. Raportul final este unul pozitiv deoarece confirma faptul că apa din aceste surse este bună de băut şi poate fi consumată fără rezerve. Compartimentul specializat al DSP Timiş  are o colaborare permanentă cu firma ce administrează  fântânile forate şi căreia îi face recomandările necesare, ori de câte ori se ivesc probleme. Aceste surse de apă sunt supravegheate constant de către DSP Timiş şi analizate trimestrial sau ori de câte ori contextul  impune o reverificare a lor (pe larg aici).

 • Se caută medici veterinari pentru vaccinarea câinilor din oraș

Asociația Pet Hope vrea să întocmească o bază de date cu medicii veterinary, pentru ca stăpâniilo rsă știe exact unde își pot vaccine patrupedele. În contextul obligativității sterilizării câinilor fără pedigree, membrii Asociației Pet Hope sunt abordați constant de către stăpânii de animăluțe pentru informații despre prețurile operațiilor de sterilizare în clinicile veterinare private din Timișoara și despre cabinetele veterinare care oferă reduceri de prețuri sau gratuități. Astfel, Pet Hope Timișoara inițiază crearea unei baze de date cu aceste informații, care să fie disponibilă gratuit pentru oricare stăpân de patruped, spun membrii Asociaţiei Pet Hope (pe larg aici).

 • Gimnaștii de la Clubul Sportiv din Lugoj au adus acasă 35 de medalii de la finalele naționale. GALERIE FOTO

13 medalii de aur, 8 de argint și 14 de bronz au fost aduse de gimnaștii lugojeni de la Clubul Sportiv din Lugoj de la Buzău, acolo unde au avut loc concursurile între cluburi sportive din toată țara. Mark are 7 ani și jumătate, este cel mai mic component al lotului de gimnastică și a luat trei medalii la cel mai recent concurs național, două de argint la sol și la inele și una de bronz (pe larg aici).

 • Părinții merg cu pile la Inspectorat Școlar Timiș. Vezi de ce

Zeci de părinți au dat buzna la Inspectoratul Școlar Timiș crezând că pot convinge autoritățile să încalce legea și să le înscrie copii la clasa pregătitoare sau clasa întâi, deși nu au vârsta potrivită. Nu dăm derogări pentru nici un copil. Au venit mulți părinți la noi, în audiență pentru a ne convinge să îi primim pe copii lor în clasa pregătitoare. Este vorba despre acei părinți a căror copii împlinesc 6 ani în ianuarie, februarie, și care vor să sară clasa pregătitoare, evaluarea nu o face decât pentru cei care împlinesc 7 ani până la 31 decembrie, a explicat Cornel Petroman, inspector școlar general al ISJ Timiș. La sediul ISJ părinții au trecut chiar și cu cadouri, pentru a-i îndupleca pe șefii instituției să le dea derogare pentru copil, însă aceștia au fost trimiși acasă cu plase cu tot. Pe mulți i-am lămurit că trebuie lăsați copiii să se bucure de copilărie. A începe la o vârstă prea devreme școlaritatea  îi rupe din copilărie, a ținut să precizeze Petroman (pe larg aici).

 • Vin vremuri grele pentru şoferi! Detectoarele radar vor deveni ilegale

Schimbări majore care vizează circulaţia pe drumurile publice şi care-i vizează pe conducătorii auto (pe larg aici).

 • Exerciţiu de intervenţie în caz de dezastru, în zona splaiului Titulescu. Atenție, vor suna sirenele!

În data de 17 aprilie, între orele 12,30-14,30, în zona splaiului Nicolae Titulescu, între podurile Eroilor şi Muncii (zona Autogării) se va desfăşura exerciţiul de intervenţie în cazul producerii unor fenomene meteorologice periculoase în municipiul Timişoara. Tema exercițiului va fi “Activitatea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a municipiului Timişoara şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” al judeţului Timiş pentru conducerea şi coordonarea forţelor de intervenţie, pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor dezastrului în urma fenomenelor meteo periculoase” (pe larg aici).

 • La Colegiul Pedagogic se vor face două clase pregătitoare în plus

Reprezentanții Colegiului Pedagogic și ai Inspectoratului Școlar Timiș nu au estimat că mulți părinți vor da buzna să își înscrie copiii în clasa pregătitoare la această instituție de învățământ, așa că au alocat doar 50 de locuri, adică două clase. Însă aici, după prima etapă de înscriere sunt deja validate 87 de dosare.  La Pedagogic sunt 87 de copii din circumscripție, pe aceștia nu îi poți refuza, va trebui suplimentat numărul de clase cu două clase. Nu avem spațiu, la început s-au programat doar două clase pregătitoare, din lipsă de spațiu. Unele clase mai mari vor face școală după masa, spune Cornel Petroman, inspector școlar general al ISJ. Situația s-a concretizat în acest fel, după ce mulți părinți și-au făcut viză de flotant în zona respectivă pentru a fi siguri că prind un loc la școala preferată (pe larg aici).

 • Concurs cu premii dacă alegi bicicleta în loc de mașină. Vezi cât poți economisi

Verde pentru Biciclete vine în această primăvară cu o nouă provocare pentru timișoreni, de data aceasta pentru cei care nu folosesc bicicleta sau o folosesc doar ocazional. Proiectul se numește ,,Pedalezi și câștigi” și are drept scop determinarea conștientizării timișorenilor, și nu numai, asupra economiilor pe care le-ar putea face în cazul în care ar alege bicicleta drept mijloc alternativ de transport în oraș (pe larg aici).

 • Donați o carte pentru biblioteca din Sârbova în cadrul unei campanii a Asociației CRIES

O carte pentru a face o întreagă bibliotecă pentru comunitățile de la sate. Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare în parteneriat cu Asociația Curtea Culorilor din Sârbova, Librăria Cărturești, Librăria Cartea de Nisip, Asociația Babel Education și Asociația Pro Biblioteca din Timișoara a lansat campania Sârbova citește! cu scopul de a crea un fond de carte pentru înființarea unei mici biblioteci în satul Sârbova, județul Timiș. Obiectivul principal al acestui demers este acela de a facilita accesul cetățenilor din micile comunități rurale la lectură și informație. Totodată, această inițiativă propune dezvoltarea unei relații de solidaritate între cetățenii din urban și rural menită să reducă decalajele educaționale și culturale. Biblioteca va fi amenajată de Asociația Curtea Culorilor din Sârbova care are ca obiect principal de activitate inserția persoanelor marginalizate (pe larg aici).

Economic:

 • În 2014 se vor rupe barierele tarifare între reţele de telefonie

Operatorii de telefonie mobile au început încă de anul acesta să ofere abonamente de voce cu minute naţionale nelimitate, dar anul 2014, când vor intra în vigoare noile liceţe mobile, ar putea aduce schimbări majore pentru utilizatorii români (pe larg aici).

Cultural:

 • EXCLUSIV: CITEŞTE DECLARAŢIA LUI MARCEL TOLCEA!

Profesorul universitar Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă al Banatului a declarat, referitor la rezultatul evaluării activităţii sale:… (pe larg aici).

 • LOVITURĂ DE TEATRU. Directorul Marcel Tolcea va fi dat afară de la Muzeul de Artă!

Nesatisfăcătoare. Astfel a fost catalogată activitatea depusă la Muzeul de Artă de către directorul Marcel Tolcea. Marți, timp de două ore, o Comisie de verificare a activității s-a aflat la muzeu, iar în urma evaluării, Tolcea a obținut nota 5,89 (pe larg aici).

 • Cele mai interesante rute din sud-vestul ţării, într-o expoziție de fotografie

Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei Timişoara vă invită să vedeți, până în 12 mai, expoziţia de fotografie „Cicloturism în Banat ”. Fotografiile sunt realizate de un grup de pasionaţi ai tururilor pe bicicletă şi au scopul de a promova utilizarea bicicletei ca mijloc de transport, mişcarea în aer liber, potenţialul cicloturistic al Banatului, precum şi cele mai interesante rute din sud-vestul ţării (pe larg aici).

 • Încă un nume mare la Festivalul de Jazz din Timișoara: Ilhan Ersahin – Istanbul Sessions

Unul dintre cei mai creativi și aventuroși artiști ai scenei contemporane de jazz si muzică electronic, Ilhan Ersahin, va concerta în 7 iulie, de la ora 20:15, pe scena Festivalului de Jazz din Piața Victoriei (pe larg aici).

 • Incanto Quartetto vă invită la Intermezzo

Incanto Quartetto îşi invită publicul la o ediţie specială a evenimentelor sale artistice găzduite de Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş, oferindu-i prilejul de a se delecta cu sunetul delicat al harpei. Ovidiu Rusu (vioară), Nada Petrov (vioară), Veaceslav Mînzat (violă) şi Marius Bernecker (violoncel) vor susţine marţi, 16 aprilie, de la ora 19.00, concertul “Incanto Clasic Intermezzo” (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Alfred Simonis vrea sa castige Primaria Timisoara chiar in 2016!

Consilierul local PSD Alfred Simonis (28 ani) vrea să ajungă primarul Timişoarei. Freddy, așa cum îl ştiu prietenii şi colegii de partid, crede că marele pas ar putea fi făcut chiar în 2016! Simonis a avut o ascensiune rapidă în partid, trecând pe rând la mai multe funcţii de conducere din rândul tineretului şi ajungând recent vicepreşedinte şi la seniori (pe larg aici).

Administraţie:

 • Marcel Tolcea, schimbat de la Muzeul de Arta: „E o rafuiala politica”

Soarta lui Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă Timişoara, a fost pecetluită marți. O comisie de verificare a activităţii i-a dat acestuia nota 5,89 și a recomandat încetarea mandatului său de director, pentru activitate nesatisfăcătoare. Tolcea va contesta nota și spune că, de fapt, nu este vorba decât despre o răfuială politică (pe larg aici).

 • Bojin nu stia ca ANI e pe urmele lui

Preşedintele CJ Timiş a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate. Inspectorii ANI susţin că Titu Bojin nu poate justifica peste 100.000 de euro, dar și că acesta a fost incompatibil, deţinând în acelaşi timp funcţiile de consilier judeţean şi director în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Banat (pe larg aici).

 • Robu crede ca seful Dermatologiei „delireaza”

Scandalul de la Clinica de Dermatologie continuă. Nicolae Robu îl face „delirant” pe profesorul Caius Solovan, șeful spitalului, care încearcă, de câteva zile, să-i explice edilului că un fost cămin de nefamiliști nu poate găzdui o clinică universitară (pe larg aici).

 • Lucrarile pe Michelangelo au inceput cu o… intarziere

Lucrările la pasajul Michelangelo au început doar teoretic. Deși, de luni, ar fi trebui restricționată circulația pe bd. C. Coposu, marți dimineață se putea merge liniștit spre str. Pestalozzi, venind dintre universitate. În aceste condiții, primarul Nicolae Robu vrea să pună… presiune pozitivă pe muncitori! (pe larg aici)

Ziua de Vest

Administraţie:

 • Robu îl acuză de delir pe şeful Clinicii de Dermatologie

Mutarea Clinicii de Dermatolgie din Timişoara se va face sigur cu scandal. Municipalitatea a decis mutarea clinicii din central oraşului, dar şeful spitalului, Caius Solovan (foto), înconjurat de mai mulţi adepţi, nu ar vrea să plece (pe larg aici).

 • Robu este nemulţumit de cum merg lucrările la Michelangelo şi la prelungirea bulevardului Sudului

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat marţi, 16 aprilie, că este nemulţumit de cum merg lucrările la Pasajul Michelangelo, dar şi la prelungirea bulevardului Sudului (pe larg aici).

 • Titu Bojin e cercetat de ANI

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, e suspectat de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) de incompatibilitate. Inspectorii ANI spun şi că Bojin nu ar putea justifica 100.000 de euro din averea sa. Incompatibilitatea sesizată de ANI vine de la faptul că inspectorii autorităţii îl suspectează pe Bojin că a deţinut concomitent funcţiile de consilier judeţean şi director în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Banat, între anii 2008 şi 2012 (pe larg aici).

 • Consilierul judeţean Ilie Bertea vrea chirii mai mari pentru cafenelele şi barurile din Bastion

„Acolo, dacă sunt librării sau filatelişti înţeleg să fie chiriile mici, dar nu dacă este bar. Nu poţi să ai chirie ca la Dumbrăviţa”, spune consilierul judeţean PP-DD (pe larg aici).

Social:

 • Victima criminalilor de la SRI Timiş – îngropată pe banii Primăriei Timişoara, în Cimitirul Săracilor

Ziarul ZIUA de Vest a publicat în premieră, în luna mai 2012, informaţii despre un caz petrecut în curtea celor de la SRI Timiş, unde un om a fost bătut cu brutalitate până a decedat. Îngrozitoarea crimă comisă de aşa-zişi oameni ai legii a avut loc în data de 27 octombrie 2011, la un imobil pe care SRI îl deţine pe strada Pomiculturii din Timişoara (pe larg aici).

 • SPO On-line – întâlnirea între cererea şi oferta de forţă de muncă, la AJOFM Timiş

Joi, 18 aprilie, de la ora 12.30, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş organizează conferinţa naţională „SPO On-line – Întâlnirea între cererea şi oferta de forţă de muncă”, la Best Western Ambassador Hotel Timişoara (pe larg aici).

 • 75% dintre prichindeii din Timiş au fost înscrişi în clasa pregătitoare

Din cei aproape 5.000 de preşcolari recenzaţi toamna trecută, aproximativ 75% au fost deja înscrişi în clasa pregătitoare, în judeţul Timiş. Prima etapă de înscrieri ia sfârşit pe 22 aprilie. Va urma, însă, o a doua etapă, în mai (pe larg aici).

 • Sirenele din Timişoara – pornite pentru două ore

Miercuri, 17 aprilie, între orele 12.30-14.30, în locaţia splaiul Nicolae Titulescu, între podurile Eroilor şi Muncii (zona Autogării) se va desfăşura exerciţiul de intervenţie în cazul producerii unor fenomene meteorologice periculoase în municipiul Timişoara (pe larg aici).

 • Neuromed Timişoara a lansat două servicii speciale în luna aprilie

Consultaţii de neurologie şi neurochirurgie acasă la pacient non-stop (pe larg aici).

Economic:

 • Tichetul valoric 'Rabla' este transmisibil şi poate fi depus la dealerul auto în maximum 45 de zile de la achiziţionare

Pentru cumpărarea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, iar în maximum 45 de zile de la intrarea în posesia proprietarului, acesta îl poate depune la dealerul auto de unde se doreşte maşina nouă, se menţionează în proiectul de Ordin referitor la Programul 'Rabla 2013', publicat, luni, de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/ (pe larg aici).

 • Antreprenor 2.0 – conferința regională de la Timișoara

Mai sunt 6 zile în care bănățenii pot aplica pentru sprijin financiar de 12.500 de lei pentru demararea unei afaceri (pe larg aici).

Cultural:

 • Ilhan Ersahin vine la Festivalul de Jazz de la Timişoara

Festivalul de Jazz de la Timişoara se îmbogăţeşte în fiecare săptămână cu câte un nume mare al acestui gen muzical. Primăria Timişoara a anunţat că la festivalul JAZZ™ va concerta şi Ilhan Ersahin (pe larg aici).

 • O tânără din Franţa a traversat Timişoara pe jos, în scop artistic

Cea de-a treia ediţie de rezidenţă artistică organizată de oraşul Mulhouse şi Institutul francez din Timişoara o are ca invitată pe tânăra artistă  Claire Willemann (pe larg aici).

 • Marcel Tolcea îşi pierde funcţia de director al Muzeului de Artă din Timişoara, din cauza „activităţii nesatisfăcătoare”

O comisie de evaluare de la Consiliul Judeţean Timiş s-a aflat marţi, 16 aprilie, la Muzeul de Artă din Timişoara. Aceasta a verificat activitatea directorului Marcel Tolcea, concluziile verificării urmând să fie prezentate oficial miercuri, 17 aprilie, la ora 11.00 (pe larg aici).