Revista presei 08 aprilie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Pe strada Cloşca din Timişoara, ‘puii’ SDM-ului nu i-au fost pe plac lui Robu

Lung prilej de vorbe şi de ipoteze, absorbţia deficitară a fondurilor europene n-ar trebui să mire pe nimeni în condiţiile în care banii, şi atunci când ajung, sunt irosiţi cu tânjeala pe care se lasă executantul lucrării (pe larg aici).

 • Avalanşa de hârţoage este principala frână în calea finanţărilor europene

Un dosar pentru o finanţare europeană este oricum extrem de voluminos, mai ales dacă include proiecte tehnice, alături de avize, autorizaţii, bilanţuri financiare, planuri de afaceri şi celelalte documente prevăzute în ghidul solicitantului. După ce un proiect a reuşit să treacă prin toate ochiurile sitei, iar beneficiarul a semnat şi contractul de finanţare, acesta se poate gândi să modifice câte ceva, legat de achiziţii (pe larg aici).

Social:

 • Drujbarii Primăriei Timişoara confundă “toaletarea” cu… amputarea

Când a sesizat primăria cu privire la necesitatea toaletării coroanelor unor arbori, administratoarea scărilor de bloc B şi C, de pe str. Gheorghe Lazăr nr. 32 se gândea că previne unele posibile pericole, cum ar fi distrugerea de bunuri sau chiar vătămarea de persoane, ca urmare a ruperii unor crengi mari.   Pericolul, nimic de zis, a fost înlăturat. Numai că intervenţia firmei care lucrează în această branşă, la comanda municipalităţii, a lăsat în urmă un peisaj de-a dreptul… horror (pe larg aici).

 • La Timişoara, înscrierile la clasa pregătitoare merg ca la carte

“Până în prezent, în judeţul Timiş, la clasa pregătitoare s-au înscris deja 2.375 de copii din cei 4.720 de micuţi care au fost recenzaţi”, ne-a declarat Aura Danielescu, inspector general-adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.   Înscrierile au început 2 aprilie şi se vor încheia în 22 aprilie, în cadrul primei etape. Cea de-a doua etapă va avea loc în perioada 8-17 mai şi la aceasta participă doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă (pe larg aici).

 • Prin oraşul care are numai centru

Ce păcat că Timişoara noastră iubită nu are numai centru! Dacă ar fi fost aşa, grijile şi atenţia municipalităţii ar fi ajuns mai mult şi mai bine şi în locuri cum ar fi Strada Renaşterii, din marginalul cartier Fabric. Trebuie să precizăm, totuşi despre administraţia locală că nu se poate spune că de-a lungul timpului nu a răspuns chiar nicidecum propunerilor venite din partea reprezentanţilor acelor foarte active comitete de cartier sau cum s-or mai numi ele atunci, consilii consultative (pe larg aici).

 • Un nou CUTREMUR în BANAT!

Un seism cu magnitudine 2.8 a avut loc în această dimineaţă în zona de vest a Românei, anunţă Institutul Naţional de Fizică a Pământului. Cutremur în Banat, cu magnitudine de 2.8, anunţă infp.ro. Seismul a avut loc la o adâncime de doar 2 kilometri, în apropierea localităţii. Duminică, altre trei cutremure au avut loc în zona României, cel mai mare, cu o magnitudine de 3.4, fiind înregistrat în zona Vrancea-Buzău (pe larg aici).

 • Blues şi jazz într-un concert caritabil la Timişoara

Timişorenii care iubesc muzica sunt invitaţi să audieze un concert şi, în acelaşi timp, să-şi manifeste geerozitatea faţă de copiii care suferă de cancer. Duminică, în 14 aprilie, melomanii locali sunt aşteptaţi la Colegiul Naţional “Ion Vidu”, a cărui sală de spectacole va găzdui, cu începere de la ora 19, o manifestare deopotrivă culturală şi caritabilă intitulată “Route 44” (pe larg aici).

 • Un SPITAL din judeţul TIMIŞ a ARUNCAT MEDICAMENTE de 50 de mii de euro

Piaţa medicamentelor este una destul de controversată, fiind o zonă în care se vehiculează sume uriaşe. Dacă unii s-au îmbogăţit de pe urma unor afaceri în domeniu, mulţi pacienţi au rămas fără tratamentele care le-ar fi putut salva viaţa.   Într-o perioadă în care spitalele se plâng din cauza crizei acute de medicamente şi materiale sanitare, în alte locuri astfel de produse prisosesc şi ajung să fie aruncate la gunoi (pe larg aici).

Economic:

 • Muncim cu spor, aşa că şi leafa merge

În luna februarie, câştigul salarial mediu nominal brut a românilor a fost de 2.144 lei, cu 0,3 la sută mai mare decât în ianuarie. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.553 lei, în creştere şi el faţă de luna precedentă cu cinci lei (0,3 la sută). Cel mai bine s-a câştigat în fabricarea produselor din tutun (4.731 lei net), iar cele mai mici lefuri au fost în hoteluri şi restaurante (844 lei) (pe larg aici).

Cultural:

 • Şvabii sunt invitaţi pe meleagurile natale

Impresionantă ni s-a părut în comuna arădeană Zăbrani respectarea istoriei, tradiţiilor şi a personalităţilor care au plecat în notorietate pentru totdeauna din aceste locuri. Şi în acest an,  Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Forumul German al Tineretului Bănăţean şi Asociaţia FunkForum vor organiza Zilele Culturale ale Germanilor din Banat (24-26 mai) (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Muncitorii SDM trag chiulul de la lucrari pe strada Closca din Timisoara, pe bani europeni

Ar fi trebuit sa munceasca, dar au luat o pauza. Conducerea Primariei Timisoara a fost luni in inspectie la lucrarile de pe strada Closca, facute pe bani europeni. Ar fi trebuit sa-i gaseasca pe muncitorii de la SDM la treaba (pe larg aici).

 • Cu ce autobuz vor ajunge timisorenii din Sagului pe Pestalozzi? RATT cauta trasee alternative pe perioada santierului de la pasajul subteran Michelangelo

Timisorenii care locuiesc in Sagului se plang de traseele puse la dispozitie de RATT odata cu deschiderea santierului in intersectia Michelangelo. Primarul promite ca cere RATT sa introduca un autobuz de la Catedrala in zona Pestalozzi (pe larg aici).

 • Smart Parking in locul parcarilor ecologice din Timisoara? Primarul Nicolae Robu despre parcarile pe verticala: Nu e aceasta o prioritate!

Dupa ce a anuntat ca nu mai permite amenajarea de parcari ecologice in Timisoara, primarul Nicolae Robu a avut ‘ideea’ de a achizitiona un sistem numit Smart Parking. A promis chiar ca anul asta vom avea primul sistem in oras. Asa sa fie? (pe larg aici)

 • Santajul colectiv al lui Nicolae Robu a dat roade! ‘Apocalipsa’ salariala nu mai vine in Primaria Timisoara

Metoda santajului colectiv, prin care primarul Nicolae Robu a incercat sa-i ‘convinga’ pe ultimii 8 angajati ai Primariei  sa renunte la punerea in aplicare a unor sentinte judecatoresti prin care li se acordau anumite drepturi salariale, a dat roade! (pe larg aici)

Social:

 • Cutremur in Banat! Este al doilea seism de anul acesta

S-a cutremurat putin pamantul in Banat, duminica noaptea, la ora 1:11. Seismul nu a fost unul puternic si este confirmat de reprezentantii Observatorului Seimologic din Timisoara, dar si de Institutul National de Fizica a Pamantului (pe larg aici).

Economic:

 • Unde sa te muti pentru un job. Top judete cu cele mai multe angajari pana in 2014! Timisul e primul, dupa Capitala

Destui dintre somerii din Romania sunt dispusi sa se mute intr-un alt oras sau sa faca naveta la 50 de km de casa doar ca sa aiba un serviciu, chiar daca nu foarte bine platit (pe larg aici).

Cultural:

 • David Murray Infinity Quartet ft. Macy Gray concerteaza la Festivalul Jazz TM 2013. VIDEO!

Un nou nume pentru Festivalul de Jazz de la Timisoara, organizat de primarie cu 100.000 de euro. David Murray vine cu cel mai nou proiect in capitala Banatului, in care a cooptat-o si pe celebra cantareata Macy Gray (pe larg aici).

 • ‘Cafekultour’, saptamana extraordinara a cafenelelor timisorene. Vezi aici programul complet!

Cea de-a noua editie a Saptamanii cafenelelor inseamna evenimente dedicate tuturor iubitorilor de cultura, in cele mai indragite forme ale ei, de la recitaluri de muzica la piese de teatru, proiectii de filme si nu numai (pe larg aici).

 • Muzicieni din Timisoara intr-un concert caritabil pentru copiii bolnavi de cancer

Mai multi muzicieni din Timisoara se vor reuni intr-un recital extraordinar cu scop caritabil, pentru a ajutora Asociatia ”Little People”, care se ocupa de copiii bolnavi de cancer din Timisoara (pe larg aici).

TMPress

Administraţie:

 • Șantier gol pe strada Cloșca. Termenul lucrărilor ar putea fi prelungit

Lucrările pe strada Cloșca au început în mai 2011 și implică reabilitarea carosabilului, lărgirea sa la patru benzi, amenajarea de stații noi pentru transportul în comun și refacerea trotuarelor și a pistelor r de biciclete. Termenul de finalizare a fost stabilit pentru sfârșitul lunii mai, însă ar putea fi prelungit. Asta deoarece muncitorii nu și-au făcut treaba la timp, spune primarul Timișoarei. Edilul a vizitat șantierul și l-a găsit gol. Acesta va cere explicații Societății Drumuri Municipale, care se ocupă de lucrare și se află și în subordinea primăriei, însă deocamdată nu se pune problema sancțiunilor (pe larg aici).

 • Cât plătește primăria pentru reabilitarea scărilor Catedralei Mitropolitane din Timișoara

Lucrările de reabilitare a treptelor Catedralei Mitropolitane din Timișoara, care au demarat săptămâna trecută, sunt în toi. Refacerea treptelor de acces va costa Mitropolia Banatului 400.000 de lei, sumă considerată prea mare de către reprezentanții bisericii ortodoxe, care, invocând lipsa de fonduri, au cerut ajutorul primăriei Timișoara. Consiliul Local a aprobat în cursul anului trecut o hotărâre prin care s-a alocat suma de 200.000 de lei, banii reprezentând contribuția municipalității la renovarea unui obiectiv aflat în administrarea Mitropoliei Banatului (pe larg aici).

Cultural:

 • Macy Gray cântă la JAZZtm

Cunoscuta artistă americană Macy Gray a confirmat prezența la prima ediție a JAZZtm, care va avea loc în perioada 5-7 iulie în Piața Victoriei din Timișoara. Artista va urca pe scenă alături de David Murray Infinity Quartet. David Murray este un alt artist premiat de-a lungul carierei cu premii Grammy, Guggenheim Fellowship sau Bird Award (pe larg aici).

 • Un Ştefan Luchian de excepție în licitația Artmark de Art Nouveau

Casa de licitaţii Artmark propune în Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism, din data de 17 aprilie, o operă rarissimă a artistului Ştefan Luchian, „Primăvara (Două muze)”, având o estimare de 100-200.000 de euro. Tabloul poate fi admirat, împreună cu alte sute de opere de artă, la Palatul Cesianu-Racoviţă, în perioada 9-16 aprilie (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Refacerea strazii Closca, proiect pe fonduri europene, santier parasit…

Previziuni sumbre în ceea ce priveşte proiectul pe fonduri europene pentru modernizarea şi extinderea străzilor Cloşca şi Ovidiu Balea din Timişoara. Lucrările ar trebui să fie gata în luna mai şi nu sunt în grafic, spune primarul Nicolae Robu, care s-a deplasat pe şantier, luni, şi a constatat că… nu lucrează nimeni. De lucrat ar trebui să lucreze societatea Drumuri Municipale (SDM) (pe larg aici).

 • Consiliul Judetean Timis aloca aproape un milion de euro pentru ACS Poli si BC Timisoara

Echipa de fotbal ACS Poli Timişoara va primi 570.000 de euro, de la Consiliul Judeţean Timiş, în 2013, în timp ce echipa BC Timişoara va beneficia de o alocare de peste 340.000 de euro din bugetul judeţean (pe larg aici).

 • Sute de amenzi si zeci de permise suspendate, in doar cateva zile la Timisoara

Peste 600 de amenzi, peste 30 de permise suspendate și șase dosare penale este bilanțul acțiunii agenților de la circulație, care au ieșit în control la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel de controale vor avea loc și în zilele care urmează (pe larg aici).

Social:

 • Se redeschid centrele de inchiriat biciclete din Timisoara

Timișorenii dornici de pedalare pot din nou să închirieze biciclete la două centre specializate deschise în Parcul Copiilor și în parcarea Hotelului Timișoara. Proiectul a redevenit funcțional începând de luni, 8 aprilie (pe larg aici).

 • Proprietarii de caini, asteptati sa se inscrie la expozitia CACIB programata la Timisoara

Timişoara va găzdui la finalul acestei luni o nouă serie de expoziţii chinologice. În organizarea Asociaţiei Chinologice Române a judeţului Timiş, în ziua de sâmbătă, 27 aprilie, va avea loc o expoziţie CACIB care este şi de campionat, dar şi acţiunea specializată de rasă a Clubului Dac Moloss. Totodată, pe 28 aprilie este programat un nou CACIB. Toţi deţinătorii de câini sunt aşteptaţi să se înscrie la eveniment, data limită fiind 16 aprilie (pe larg aici).

 • Universitatea de Vest Timisoara a intrat pe piata consultantei, dupa ce a semnat un acord cu Primaria Resita

Unul dintre planurile Universităţii de Vest Timişoara pentru a face mai mulţi bani pentru instituţia de învăţământ superior includea deschiderea unei societăţi comerciale prin intermediul căreia să ofere servicii de consultanţă. Iată că un prim asemenea contract a fost semnat, luni, cu Primăria Reşiţa (pe larg aici).

 • Ajutor muzical pentru copiii bolnavi de cancer

Muzicienii timișoreni vin în ajutorul copiilor bolnavi de cancer, prin intermediul unui concert caritabil. Evenimentul Route 44 va avea loc duminică, 14 aprilie, la ora 19.00, în sala de concerte a Colegiului Național Ion Vidu (pe larg aici).

 • Se pregateste o noua editie a Bursei locurilor de munca

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş reia acţiunile de promovare a ofertelor de locuri de muncă în rândul şomerilor. În acest sens va organiza în data de 19 aprilie 2013 Bursa generală a locurilor de muncă (pe larg aici).

 • De luni incepe curatenia generala de primavara la Timisoara. Vedeti graficele de colectare!

Timişorenii se pun pe curăţenie înainte de Paşte. Din această săptămână începe curăţenia generală de primăvară la Timişoara. Din 8 aprilie, angajaţii societăţii de salubrizare Retim vor aduna gunoaiele din partea de nord a oraşului, iar din 15 aprilie se colectează deşeurile din cartierele situate în zona de sud. Consultaţi graficele de colectare pentru a vedea când sunteţi programaţi (pe larg aici).

Economic:

 • Brandurile isi dau intalnire cu bloggerii la Timisoara

La sfârșit de săptămână, câțiva dintre cei mai cunoscuți bloggeri din țară vor poposi la Timișoara, pentru o întâlnire cu brandurile de seamă ale orașului. Evenimentul Timișoara Brands Tour se află la prima ediție în orașul de pe Bega și are loc în perioada 11-14 aprilie 2013 (pe larg aici).

Cultural:

 • Timisoara exporta Opera taraneasca la Arad

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, cu sprijinul Companiei de Teatru „Aradi Kamaraszínház”, joacă la Arad spectacolul Opera ţărănească (pe larg aici).

 • E confirmat: Macy Gray canta la Festivalul Jazz TM in iulie

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au confirmat, luni, participarea artistei Macy Gray, alături de David Murray Infinity Quartet, la Festivalul Jazz TM, care va fi organizat de municipalitate în vara acestui an în Piaţa Victoriei. Bugetul total al festivalului este de 160.000 de euro (pe larg aici).

 • Aristofan, acum, la Timisoara: spectacol eveniment la Teatrul National

Timişorenii sunt invitaţi la un eveniment teatral de anvergură: Aristophanes NOW, proiect internaţional creat sub coordonarea lui dirijorului greg Stamatis Kraounakis. Spectacolul va avea loc la Teatrul Naţional Timişoara şi face parte din proiectul „The Duty of Comedy”, iniţiat în 2011, finanţat prin Programul European Cultura (pe larg aici).

 • Festival de teatru tanar la Timisoara

La Timişoara începe astăzi Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret de Limbă Germană. La eveniment participă trupe de teatru din România, Serbia şi Ucraina care vor prezenta propriile spectacole (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Ce s-a mai pus la cale in comisiile Consiliului Judetean?

Astăzi au fost programate să se desfăşoare şedinţele comisiilor de specialitate ale administraţiei judeţene. Subiectele discutate, după cum urmează: … (pe larg aici).

Social:

 • Banat: Prelevare de organe pe banda rulanta

O noua prelevare de organe, cea de-a saptea din acest an, va avea loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara. Interventia va incepe in jurul orei 1.00 si va dura aproximativ cinci ore. Medicii de la Bucuresti si Cluj impreuna cu medicii de la Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul SCJUT au primit acordul de la familie pentru prelevarea ficatului, pancreasului si rinichilor de la un pacient in varsta de 46 de ani, din judetul Timis (pe larg aici).

 • 2 cutremure intr-o zi in Banat!…

Zona Banatului a înregistrat luni, 8 aprilie 2013, două cutremure, unul în Caraş-Severin şi celălalt în Timiş (pe larg aici).

 • O noua serie de cursuri gratuite de antreprenoriat

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş demarează o nouă serie de cursuri gratuite de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale. Cursurile se derulează la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr.22. Cursurile se vor desfăşura după următorul grafic:  (pe larg aici).

 • 1296 de timisoreni au semnat impotriva exploatarii gazelor de sist

În data de 4 aprilie, în Timişoara, a avut loc o acţiune de protest împotriva exploatării gazelor de şist, procedeu riscant pentru mediu, cu reglementare legislativă insuficientă şi ambiguă, dublate de contracte secrete între stat şi companii, încheiate fără consultare publică. La manifestaţia din Timişoara au participat cel puţin 1296 persoane, conform semnăturilor colectate, au anunţat organizatorii. Rezultat în urma protestului, s-a realizat un manifest care exprimă motivele şi cerinţele cetăţenilor cu privire la exploatarea gazelor de şist (pe larg aici).

Cultural:

 • Concert caritabil pentru copiii bolnavi de cancer

Mai mulţi muzicieni timişoreni se vor reuni într-un recital extraordinar cu scop caritabil, pentru a ajuta Asociaţia Little People, care se ocupă de copiii bolnavi de cancer din Timişoara. Evenimentul ROUTE 44, iniţiat de solista de blues/jazz MIRELA IACOB, va avea loc duminică, 14 aprilie, ora 19, în sala de concerte a Colegiului Naţional Ion Vidu şi va reuni câteva din cele mai importante nume ale scenei muzicale timişorene (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • RATT trebuie sa gaseasca un traseu alternativ pentru linia Expres 8

Lucrările la pasajul Michelangelo reprezintă o problemă pentru timişorenii care ar trebui să ajungă din Calea Șagului în zona cartierului Fabric și care nu mai au această posibilitate după ce RATT a decis eliminarea, temporară a liniei de autobuze Expres 8 (pe larg aici).

 • Niciun muncitor pe santierul de pe strada Closca. Robu, suparat pe SDM

Nicolae Robu este supărat pe SDM după ce, în urma unei vizite pe șantierul de pe strada Cloșca a constatat că niciun muncitor nu era prezent. Cu toate că edilul-șef spunea că, până acum, a lucrat foarte bine cu SDM, se pare că aceștia și-au cam pierdut ritmul (pe larg aici).

 • Lucrarile la noua sala polivalenta, sub atenta supraveghere a primarului

Primarul Nicoale Robu îi va verifica constat pe constructorii care se ocupă de finalizarea Sălii Polivante a UPT, ca lucrările să nu se lungească prea mult (pe larg aici).

 • Trepte de peste 90.000 de euro la Catedrala Mitropolitana Timisoara

400.000 de lei. La atât ajunge factura pentru reabilitarea treptelor Catedralei Mitropolitane Timișoara. Iar primarul Timișoarei s-a arătat mai mult decât încântat de faptul că jumătate din această sumă va fi suportată de Consiliul Local Timișoara (pe larg aici).

Cultural:

 • Inca un artist confirmat pentru Festivalul JazzTM: Macy Gray canta la Timisoara

Artiștii continuă să-și confirme prezența la ceea ce se vrea a fi unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din vestul țării. Astfel, în această vară, pe scena Festivalului JazzTM vor urca pe scenă David Murray Infinity Quartet featuring Macy Gray (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Probleme cu transportul public în zona Pasajului Michelangelo, unde au început lucrările

De luni, au început oficial lucrările la Pasajul Michelangelo. Deocamdată, săpăturile la subpasaj mai au de așteptat, primele lucrări constând în îndepărtarea firelor de troleibuz de pe stâlpii RATT și au montarea unor semne de restricționare a traficului în zonă (pe larg aici).

 • Primarul e cu ochii pe lucrările plătite din bani publici: Dacă te bazezi pe rapoarte, riști să fi paralel cu realitatea

Cu ochii pe obiectivele de investiții majore din oraș. Primarul Nicolae Robu știe, de când era rector al Universității Politehnica, un lucru important: dacă nu-i verifici pe constructori, riști ca aceștia să tărăgăneze lucrările (pe larg aici).

Social:

 • Cursuri gratuite de antreprenoriat la CCIAT

În calitate de partener al Proiectului “Inițiere în dezvoltarea afacerii”, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș demarează o nouă serie de cursuri gratuite de dezvoltare a abilităților antreprenoriale (pe larg aici).

 • Universitatea de Vest din Timișoara va sfătui autoritățile reșițene pentru a-și dezvolta orașul

Primul protocol între o universitate și o primărie a fost semnat, luni, la Timișoara. Este vorba despre Universitatea de Vest din Timișoara și Primăria din municipiul Reșița, în urma căruia toate competențele dascălilor și a studenților din facultățile universității vor fi puse în valoare în cadrul acestui protocol (pe larg aici).

 • Programul Rabla îşi schimbă numele. Cum se vor acorda tichetele de reducere din 15 aprilie

Programul de înnoire a parcului auto va demara din15 aprilie, iar valoarea unui tichet va fi de 1.500 de euro, aproape dublu faţă de cea acordata până acum. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, pregăteşte schimbarea numelui programului, deoarece se vor acorda „bonusuri suplimentare, în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon” (pe larg aici).

 • O nouă criză în spitale? Medicament esențial, pe cale de a fi epuizat. Fără acesta, operațiile ar putea fi stopate

Presa națională anunța astăzi că managerii mai multor spitale din România susţin că Heparina, anticoagulantul esenţial pentru intervenţiile chirurgicale, este aproape de epuizare, din cauza furnizorilor care nu mai vor să onoreze comenzile. Potrivit România TV, există şi unităţi medicale, cum e cazul Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, care au reuşit, cu mari eforturi, să facă rost de acest coagulant necesar în cazul pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale, în cazul accidentelor vasculare, dar şi în tratarea emboliilor (pe larg aici).

 • Avem o părere foarte bună despre medici, dar una proastă despre sistemul medical

Romanii au o părere foarte bună despre medici şi despre serviciile medicale, dar au o părere proastă despre sistemul medical, arata un studiu sociologic efectuat de Facultatea de Ştiinţe Socio-umane din Oradea şi prezentat sâmbătă la Conferinţă internaţională “Medicul şi societatea”, transmite Agerpres (pe larg aici).

 • Programele informatice ale CJAS îi „pișcă” sistematic pe medicii de familie. Vezi de ce nu merge rețeta electronică normal

Nu curge lapte și miere atunci când mergi la medic pentru o rețetă compensată, sau gratuită, nici măcar după câteva luni de la implementarea sistemului. Medicii de familie se plâng că mereu sistemele informatice legate la Casa de Sănătate SIPE și SIUI le dau bătăi de cap și sunt nevoiți să piardă timp pentru a rescrie rețeta sau pentru a reintroduce datele în sistemul informatic (pe larg aici).

Economic:

 • Afacerile care se adresează sprijinirii comunității romilor pot primi finanțare

Fundaţia Centrul pentru Analiza şi Dezvoltare Instituţională (CADI Eleutheria), în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP România), Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) şi Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR) anunţă lansarea competiţiei de idei de afaceri sociale, ce are ca scop susţinerea înfiinţării şi dezvoltării a doua întreprinderi sociale care se adresează comunităţilor de romi din România. (pe larg aici).

Cultural:

 • Încă un nume mare la Festivalul de Jazz. Macy Gray cântă la Timișoara în 7 iulie. VIDEO

Spectatori din toată România, dar și din țările vecine au toate motivele să vină în iulie la Festivalul de Jazz, organizat de municipalitate în Piața Victoriei. Luni, primarul Nicolae Robu a anunțat încă un nume mare ce va lua parte la festival. Este vorba despre Macy Gray, cântăreață, scriitoare, compozitoare și artistă, care va cânta alături de David Murray Infinity Quartet în data de 7 iulie (pe larg aici).

 • Se lansează albumul de artă fotografică Aleea din Parc

Miercuri, 10 aprilie, de la orele 19, la Jazz Club Bio Fresh, lângă librăria Emil Cioran, strada Mercy, Asociația culturală Ariergarda vă așteaptă la  lansarea albumului de artă fotografică și poezie Aleea din Parc. Întâlnirile acestea se desfășoară sub egida Orașul merită mai mult. Vor fi prezenți Liviu Butoi, Viorel Marineasa, Daniel Vighi, Pavel Vereș (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Lupte fratricide la PRM Timis: Mardari vs. Tirnea

Se ascut cuţitele în filiala PRM Timiş. Prim-vicepreşedintele PRM Timiş, Ludovic Mardari, şi o parte a Biroului Executiv al organizaţiei judeţene PRM îl critică public pe preşedintele Livius Ţîrnea. Acesta îi numea „pigmei” pe cei 27 de preşedinţi ai filialelor judeţene care îl contestă pe Vadim Tudor (pe larg aici).

Administraţie:

 • Surpriza pentru Robu: liniste si pace pe strada Closca

Muncitorii angajați la firmele care fac lucrări la drumurile din Timișoara sunt „spionați” de primarul Nicolae Robu. Acesta face vizite inopinate pe șantiere, iar luni s-a lăsat cu supărare la adresa SDM (pe larg aici).

 • RATT, pusa sa caute solutii pentru ruta Calea Sagului – Fabric

Lucrările la pasajul Michelangelo reprezintă o problemă pentru timişorenii care trebuie să ajungă, din Calea Șagului, în zona Fabric. După ce s-a anunțat deja modificarea traseului Expresului 8, care oprește la Catedrală, primarul Nicolae Robu cere RATT să găsească o soluție și regretă că n-are microbuze (pe larg aici).

 • Nicolae Robu nu vrea sa fie paralel cu realitatea

Primăria Timișoara dă șapte milioane de lei pentru finalizarea Sălii Polivalente a UPT, construcție începută pe vreme când Nicolae Robu era rector. Pentru ca lucrările să nu se lungească prea mult, primarul Robu va trece foarte des pe șantier, să nu cumva să tragă chiulul vreun muncitor (pe larg aici).

 • Trepte de aproape 100.000 de euro la Catedrala

Reabilitarea treptelor Catedralei Mitropolitane, lucrare începută de curând, costă nu mai puțin de 400.000 de lei. Jumătate din sumă vine de la bugetul local, după ce reprezentanții Bisericiii s-au plâns că n-au bani să repare scările de acces în lăcașul de cult. Primarul Nicolae Robu este încântat că a putut oferi această sumă (pe larg aici).

 • Programul curateniei de primavara

Echipele Retim vor acționa luni, 8 aprilie, în perimetrul str. Cloșca – bd. Cetății (din str. Cloșca în Calea Torontalului) – Calea Torontalului (până în str. Grig. Alexandrescu) – str. Grigore Alexandrescu (din Calea Torontalului în Cloșca) (pe larg aici).

 • Nicolae Robu nu vrea sa fie paralel cu realitatea

Primăria Timișoara dă șapte milioane de lei pentru finalizarea Sălii Polivalente a UPT, construcție începută pe vreme când Nicolae Robu era rector. Pentru ca lucrările să nu se lungească prea mult, primarul Robu va trece foarte des pe șantier, să nu cumva să tragă chiulul vreun muncitor (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Mircea Purceld despre bugetul Timişoarei: „Capitolul venituri este emoţionant ca dimensiune”

Mircea Purceld, consilier local PP.-DD, spune că bugetul Timişoarei din acest an este bine structurat. „Este pentru prima oară când bugetul a trecut cu majoritatea absolută a celor prezenţi. Apreciez că acest buget este bine structurat, o fac asta prin prisma profesiei pe care o am – ca economist. Capitolul venituri este emoţionant ca dimensiune”, spune consilierul local PP-DD (pe larg aici).

Administraţie:

 • Paisie Lugojanul răspunde doar la întrebările jurnaliştilor ortodocşi

Trepte de 100.000 de euro la Catedrala Mitropolitană din Timişoara (pe larg aici).

Cultural:

 • Laleaua pestriţă – concurs folcloric la prima ediţie

Consiliul Judeţean Timiş, prin Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi Consiliul Judeţean Caraş –Severin,  prin Centrul Judeţean de Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş–Severin, în colaborare cu primăriile comunelor Sacoşu Turcesc, Niţchidorf, Tormac, Fîrliug, Ramna Zorlenţu-Mare, Vermeş, dar şi Asociaţia Culturală „Pusta Banatului” şi Asociaţia Culturală „PRO Amicitia” Timişoara, organizează, în perioada 19 -21 aprilie 2013, prima ediţie a Festivalului Concurs  „LALEAUA PESTRIŢĂ” (pe larg aici).

 • Festivalul de Jazz de la Timişoara strânge nume mari ale acestui gen muzical

Noul proiect al lui David Murray are rădăcini adânci în tradiția jazz și reunește unul dintre cei mai buni muzicieni din jazz-ul contemporan: Nasheet Waits, Marc Cary și Jaribu Shahid. Acest “line-up” este completat de una dintre cele mai distincte voci contemporane: MACY GRAY (pe larg aici).

Timpolis

Politic:

 • Contrarieri, perplexităţi şi o certitudine

Bătălia pentru încălecarea Justiţiei se duce acum pe un alt front. Şi pare să aibă alt scop. Nu mai este lupta comună din alianţa de guvernare, lupta dusă sistematic şi pe mai multe paliere, începută în vara anului trecut, generată de angoasa faţă de dosarele penale, lupta care viza dobândirea “anticorpilor” necesari în faţa legii (pe larg aici).

 • Susţinere pentru şunca de Carani

Membrii Forţei Civice Timiş au susţinut, zilele trecute, încă un producător alimentar local. De această dată au mers la magazinul firmei Păstorel, amplasat în Piaţa Doina, din Calea Şagului, de unde au cumpărat mezeluri făcute la Carani (pe larg aici).

Administraţie:

 • Contract de şase milioane de lei, pe patru ani, pentru fântânile Timişoarei

Primăria Timişoara anunţă că intenţionează să achiziţioneze servicii de întreţinere şi reparare de fântâni publice. Deşi Municipalitatea a mai fost criticată pentru contractele pe termen lung, şi de această dată se doreşte atribuirea contractului pe o perioadă de patru ani, totalul contractului având valoarea de şase milioane de lei, respectiv 1,3 milioane de euro (pe larg aici).

 • 2,9 milioane de lei, cotizaţia Consiliului Judeţean pentru A.C.S. Poli

Ca şi Primăria, care s-a arătat dispusă să suplimenteze în acest an, în funcţie de buget, cotizaţia pentru echipa de fotbal A.C.S. Poli, Consiliul Judeţean Timiş a publicat un proiect de hotărâre din care reiese că pentru acest an va plăti o cotizaţie de 2,4 milioane de lei. Asta după ce anunţase anul trecut că va da o cotizaţie de un milion de lei pe an (pe larg aici).

 • Poliţia Română cumpără un sistem de videoconferinţă pentru audierea martorilor cu identitate protejată

Poliţia Română urmează să achiziţioneze un sistem de videoconferinţă care să permită audierea martorilor protejaţi dintr-un stat membru U.E. în altul, precum şi în interiorul ţării, fără a mai fi necesară deplasarea acestora din localitatea de reşedinţă până la instanţă (pe larg aici).

 • Asocieri onorifice de zeci de mii de euro, perpetuate la Primărie

Deşi grupul de consilieri P.D.-L. spune că aşteaptă de ani de zile raportul legat de beneficiile concrete ale statutului de membru cotizant al Timişoarei în Asociaţia oraşelor europene “Eurocities”, această asociere pare să fie perpetuată şi în acest an. Pe lista de proiecte de hotărâri de Consiliu Local a apărut zilele trecute, un act normativ ce prevede alocarea unei noi cotizaţii de peste 15.000 de euro către aceeaşi asociaţie (pe larg aici).

 • Zonele morţii de pe drumurile din Timiş vor fi marcate cu indicatoare de risc

Accidentele rutiere produse de depăşirile neregulamentare sau de viteza excesivă fac din unele tronsoane de drum adevărate “zone negre”. Pentru evitarea altor tragedii, poliţiştii rutieri timişeni vor monta panouri care vor semnaliza zonele cu risc ridicat din trafic (pe larg aici).

Social:

 • Arbori de 50 de ani, tăiaţi pentru a face loc unei parcări…eco

Un timişorean este extrem de revoltat după ce s-a trezit că spaţiul verde de lângă blocul său a fost ras pur şi simplu de pe faţa pământului: rondouri de flori, liliac şi brazi de 50 de ani. Asta pentru a se face loc unei parcări ecologice. S-a dat, astfel, oxigenul pe beton (pe larg aici).

 • „Beţi dumneavoastră apă cu cianuri”

Când omul simte pericolul, încearcă să schimbe ceva. Uneori, e singur, pentru că nu tuturor le pasă, alteori, strigă alături de alte câteva voci, numărabile pe degete. Aparent, cel puţin în ultima vreme, aşa arată cultura protestului în Timişoara. Doar aparent. Ce s-a întâmplat în seara de 4 aprilie, avea să schimbe percepţia. Oamenii au ieşit, în sfârşit, din case. Cu sutele. Strigând ce nu vor: exploatarea gazelor de şist (pe larg aici).

 • Noi tatonări pentru reluarea adopţiilor internaţionale

Din cauza neregulilor de amploare şi a lipsei unei monitorizări clare a autorităţilor române, adopţiile internaţionale au fost stopate în România, în urma  instituirii unui moratoriu, pe care autorităţile naţionale au fost obligate să-l adopte, la presiunile Uniunii Europene. Această măsură a fost luată ca urmare a faptului că mulţi copii români, inclusiv din Timiş, erau adoptaţi, teoretic, de familii americane, Statul român “uitând” ulterior de obligaţiile sale de monitorizare post-adopţie. Acum se fac, din nou, tatonări pentru reluarea adopţiilor internaţionale, un proiect în acest sens fiind depus de către mai multe O.N.G.-uri, şi însuşit în Senat de reprezentanţi ai U.S.L. (pe larg aici).

Cultural:

 • TIMP LIBER (pe larg aici).
 • Tablouri de Grigorescu, Aman şi Luchian vor ajunge la Timişoara

Lucrări semnate de marii pictori Gustave Courbet, Albrecht Durer, Giovanni Battista Piranesi, Ştefan Luchian, Nicolae Grigorescu şi Theodor Aman, precum şi reclame din perioada interbelică şi amintiri din epoca ceauşistă vor fi scoase la licitaţie, în luna aprilie, de casa Artmark. Câteva dintre ele vor ajunge şi la Timişoara (pe larg aici).