Revista presei 05 aprilie 2013

Renaşterea bănăţeană

Politic:

 • Alin Popoviciu e deja vicepreşedinte al PD-L

Deputatul Alin Popoviciu este singurul timişean care candidează pentru o poziţie importantă în structura centrală a PD-L. Popoviciu s-a înscris în competiţia pentru funcţia de vicepreşedinte care să răspundă de problemele regiunii de vest. Dacă în celelalte şapte regiuni există câte doi candidaţi, în regiunea de vest s-a înscris în cursă doar Alin Popoviciu, ceea ce înseamnă că acesta va deveni automat vicepreşedinte regional, indiferent de numărul de voturi obţinute (pe larg aici).

Administraţie:

 • Când e vorba de drumuri, la Alioş se termină Europa şi începe… România

Ca să ajungi de la Timişoara la Lipova o iei pe DJ 691, drum reabilitat până la ieşirea din judeţul Timiş, de la Alioş. De aici şi până la bifurcaţia spre Zăbrani, drumul e un  iad. La Alioş se termină, aşadar, Europa şi începe, în materie de drumuri judeţene, România (pe larg aici).

 • Sifon de la fântână, în Zona Soarelui – Girocului

Pe strada Lidia a fost inaugurată vineri, în prezenţa primarului Nicolae Robu, o investiţie privată constând într-o fântână de la care poate fi luată apă plată, apă plată rece şi apă carbogazificată.   În prima lună, apa va fi gratuită, dar apoi sifonul ar putea fi taxat cu 0,5 lei sticla de doi litri (pe larg aici).

 • Medici şi farmacişti din Timiş şi Hunedoara, cercetaţi de DIICOT!

Procurorii DIICOT Hunedoara au continuat, vineri, seria de audieri a unor persoane din sistemul medical, implicate în scandalul reţetelor falsificate. Dis-de-dimineaţă, au fost efectuate 13 percheziţii domiciliare în judeţele Hunedoara şi Timiş, în urma cărora au fost ridicate probe şi duse la audieri 35 de persoane (pe larg aici).

 • Intabulări rezolvate la Sânandrei

Circa 80 de familii care locuiesc la fostul IAS din Sânandrei se confruntă cu o situaţie destul de delicată, care trenează de 17 ani. Problema celor de la vestitul “km 13”, aşa cum este cunoscută această locaţie, viza incertitudinea locuinţelor deţinute, acestea fiind disputate cu grupul de firme Tender.  În urma implicării primarului comunei Sânandrei, Claudiu Coman, situaţia locativă este pe cale să se clarifice (pe larg aici).

Social:

 • Bagajele pasagerilor, “spionate” la Aeroportul Timişoara

Genţile şi valizele călătorilor care aterizează sau decolează de pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” sunt „spionate” discret de mai multe luni, fără ca proprietarii lor să aibă habar.  Nu interiorul bagajelor gestionate prin sistemul internaţional de dirijare şi urmărire a acestora (SITA) îi interesează pe cei de la aeroport, ci etichetele de pe valize, care le pot da o idee în legătură cu destinaţiile cele mai solicitate de pasageri (pe larg aici).

 • EXCLUSIV! Asociaţiile de proprietari din TIMIŞOARA stau pe o BOMBĂ CU CEAS!

Asociaţiile de proprietari din Timişoara pot fi amendate cu până la două sute de milioane de lei vechi pentru fiecare persoană angajată în baza unei convenţii civile. Pentru administrator şi femeia de serviciu, unele asociaţii au fost arse deja cu câte două sute de milioane de lei vechi.   În cursul acestei săptămâni, mai multe asociaţii de proprietari din Timişoara au primit vizita inspectorilor de muncă, sosiţi în control în urma unor sesizări (pe larg aici).

 • Banatul de pustă e afectat de fenomenul băltirilor

Deşi nu au produs, cel puţin până acum, consecinţe grave de genul inundaţiilor, ploile abundente din ultima vreme au creat deja necazuri cârotva mii de locuitori din zona de câmpie joasă a judeţului Timiş. Aici, în fostul ţinut mlăştinos al Banatului, unde pânza freatică este foarte aproape de sol, s-au creat rapid condiţiile de reţinere a apei la suprafaţă, fenomenul de băltire afectând sute de hectare în toate bazinele agricole din nord-vestul, vestul şi sudul judeţului (pe larg aici).

Cultural:

 • Dumitru Oprişor, poetul din spatele reporterului

O lansare editorială cu totul remarcabilă s-a produs vineri, la Sala Orizont a Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România (USR), protagonistul evenimentului fiind scriitorul şi jurnalistul Dumitru Oprişor (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Politic:

 • Titu Bojin a fost reales presedinte al PSD Timis, cu binecuvantarea lui Paisie Lugojanu

Titu Bojin a fost reconfirmat in functia de presedinte al PSD Timis, pentru un nou mandat, la conferinta de alegeri participand si PS Paisie Lugojanu, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timisoara, care si-a dat binecuvantarea (pe larg aici).

Administraţie:

 • Scandalul retetelor false pentru medicamente ajunge si la Timisoara. Au avut loc perchezitii la farmacii si locuinte din Timis si Hunedoara

Inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani in domeniul farmaceutic! Un grup infractional organizat a fost destructurat de procurorii DIICOT care au facut 13 perchezitii la diferite locuinte si farmacii din Hunedoara si Timis (pe larg aici).

 • Primarul Timisoarei, agent publicitar pentru o firma privata. Robu ‘a pus’ sifon pe bani langa fantana lui Ciuhandu cu apa gratis

Primarul Nicolae Robu mai avea putin si taia panglica la o noua investitie privata. S-a limitat sa fie doar agent publicitar pentru o firma care a montat un automat de apa in Parcul Padurice din zona Soarelui, la doi pasi de fantana ridicata de Ciuhandu (pe larg aici).

 • Primarul Robu: Poluarea fabricii Continental e intre limite, nu putem lua masuri. Administratia Ciuhandu a gresit cand a aprobat constructia

Problema poluarii nu va fi rezolvata prea curand in Timisoara, asa ca cei care locuiesc in zonele Lipovei si UMT vor trebui sa suporte mirosul in continuare. Primarul Nicolae Robu a explicat ca nu se pot da amenzi fabricii Continental (pe larg aici).

 • Scandal in Consiliul Local Timisoara pe despagubirile ce trebuie sa le primeasca ADP pentru parcarea din Piata 700, unde se muta Acvariul

Haos total in Consiliul Local Timisoara. Schimbul de terenuri cu proprietarii pasajului subteran din centrul Timisoarei le-a dat mari batai de cap alesilor locali, in sedinta extraordinara de joi. Au fost si acuzatii de acte false… (pe larg aici).

Social:

 • Expres 7 si 8 au traseu nou din pricina lucrarilor la pasajul subteran Michelangelo. Vezi cum va fi afectat transportul in comun in zona!

Luni incep sapaturile la podul Michelangelo, anunta reprezentantii RATT. Tocmai de aceea, conducerea regiei a fost nevoita sa modifice traseele unor linii de transport urban. Vedeti aici pe unde vor circula Expres 7 si Expres 8! (pe larg aici)

 • Peste 1.500 de elevi au vizitat Aeroportul International Timisoara in saptamana ‘Scoala altfel’

Cea mai mare poarta aeriana din vestul tarii a fost vizitata de elevi din 33 de scoli generale si sapte gradinite din judetele Timis si Caras-Severin. Insotiti de profesori, sute de copii au vizitat in fiecare zi aeroportul (pe larg aici).

Cultural:

 • Tablouri valoroase in expozitie la Timisoara! In premiera: opere semnate Luchian, Grigorescu, Baba, Ciucurencu si Aman

Timisoara intra in circuitul pietei de arta din Romania! 50 de capodopere romanesti si europene, semnate de mari artisti, vor putea fi admirate. Cel mai valoros tablou este estimat la 200.000 de euro (pe larg aici).

TMPress

Administraţie:

 • Timișorenii din zonele Soarelui și Girocului au apă minerală la fântână

În apropierea fântânii publice de apă de pe strada Lidia, lângă Parcul Pădurice, a fost montată o căsuță de apă care furnizează apă plată, apă plată răcită și apă carbogazoasă (sifon). Investiția în valoare de 6500 de euro a fost făcută de către Norad Grup, cu acordul primăriei Timișoara. Apa furnizată de căsuța Fântânel provine de la forajul care alimentează și fântâna publică, amplasată la câțiva metri (pe larg aici).

 • Cum a fost modificat regulamentul de parcare din Timișoara

Aleșii locali au modificat Regulamentul de funcționare a sistemului de parcare a autovehiculelor. Modificările le permit cetățenilor străini să scape de plata parcării în Timișoara. Decizia a fost luată deoarece străinilor le este imposibil să plătească parcarea prin SMS, iar pentru a plăti prin apel telefonic este necesară înregistrarea în sistem, care presupune trimiterea unui SMS la un număr scurt, operațiune care nu este permisă în roaming. Pentru a fi scutiți de plata parcării, șoferii cu autoturisme cu numere de înmatriculare străine vor trebui să facă dovada că nu sunt cetățeni români cu ajutorul actului de identitate și al certificatului de înmatriculare a autovehiculului (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Timisoara are primul automat de apa

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a inaugurat, vineri, un automat de apă amplasat în oraş de o companie privată. Aparatul a fost instalat în zona Parcului Pădurice din zona Soarelui, lângă fântâna publică de acolo. Timişorenii pot găsi la automat apă plată, apă plată rece şi apă carbogazificată, adică sifon. Deocamdată toate sunt gratuite, dar sifonul va fi în curând pe bani (pe larg aici).

 • Noi sesizari legate de fabricile Timisoarei, primarul spune ca nu se poate vorbi despre poluare

Chiar dacă unii dintre locuitorii din zona Cerna sunt îngrijoraţi de fumul alb care iese noaptea de la fabrica de detergenţi de pe Calea Stan Vidrighin, oficialii Primăriei Timişoara afirmă că nu putem vorbi despre o unitate poluatoare. Cât despre mirosurile din zona UMT, de la fabrica de cauciucuri, primarul Nicolae Robu admite că se simte un miros neplăcut, dar edilul spune că se respectă parametrii legali şi că fosta administraţie Ciuhandu a greşit atunci când a fost de acord cu dezvoltarea unei asemenea investiţii acolo (pe larg aici).

 • Primarul despre amenzile TimPark: Administratia Robu doreste sa dea cat mai putine amenzi

Primarul Nicolae Robu a făcut un apel, vineri, către şoferii din Timişoara să îşi plătească parcarea, susţinând că scopul sistemului TimPark nu este de a încasa bani din amenzi. Acesta susţine că „tehnologia înaltă” de care dispun angajaţii ADP le permite să îi depisteze foarte uşor pe rău platnici (pe larg aici).

 • Modificari la sistemul TimPark: turistii straini primesc gratuitate daca nu pot parca legal!

Aşa cum am anunţat deja, străinii care vin cu maşina în Timişoara nu vor plăti parcarea în sistemul TimPark. Şi asta nu pentru că am fi mărinimoşi, ci pentru că oamenii nu pot plăti, tehnic vorbind. Dacă până acum totul era la nivel de vorbe acum este şi pe hârtie, oficial: cine are maşină cu numere străine de înmatriculare nu este taxat, dar şoferul trebuie să demonstreze că are domiciliul în ţara unde este înmatriculat autovehiculul. Cum se vor face verificările nu este încă prea clar… (pe larg aici).

 • Alesii au votat: 2 milioane de euro pentru ACS Poli, BCT, rugby si handbal!

Consiliul Local Timişoara a aprobat joi finanţările pentru sport. ACS Poli Timişoara primeşte în 2013 peste 900.000 de euro, Baschet Club Timişoara aproape 500.000 de euro, pentru rugby se alocă aproximativ 450.000 de euro, iar handbaliştii de la Politehnica beneficiază de circa 225.000 de euro. În total vorbim despre peste 2 milioane de euro (pe larg aici).

 • A fost aprobat bugetul Timisoarei pe 2013. Vedeti pe ce se duc banii!

Consiliul Local Timişoara a adoptat joi, într-o şedinţă extraordinară, bugetul pe anul în curs. Timișoara mizează anul acesta pe un buget record, de aproape 300 de milioane de euro. Priorităţile anului 2013 sunt sănătatea, învăţământul şi cultura. Vedeţi pe ce se vor duce banii! (pe larg aici)

Social:

 • Lectii de flamenco si gazpacho, la Zilele Culturii Spaniole in Timisoara

Flamenco, bucătărie spaniolă, film şi literatură: toate  se regăsesc în „reţeta” densă, picantă, a Zilelor Culturii Spaniole la Timişoara. Cea de-a doua ediţie a evenimentului se va desfăşura în perioada 8-13 aprilie 2013 (pe larg aici).

 • Atentie, incep lucrarile in zona Michelangelo, RATT anunta modificari de trasee!

De luni încep lucrările la Complexul Rutier Michelangelo, un proiect pe fonduri europene care vizează realizarea unui pasaj pe relaţia bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu şi reabilitarea Podului Michelangelo. RATT anunţă modificări în circulaţia autobuzelor din 8 aprilie (pe larg aici).

 • Parcul de la Bazos, improspatat cu ajutorul membrilor Corpului Consular din Timisoara

Prima ediție a Zilei Consulatelor a avut loc vineri în Parcul Dentrologic de la Bazoș. Reprezentanții Corpului Consular din Timișoara au plantat arbori și arbuști specifici țărilor din care provin, în cadrul unei arii special amenajate, Aria Consulatelor (pe larg aici).

 • Nu iti permiti sa iti sterilizezi cainele? O face Pet Hope

Asociaţia PetHope, împreună cu o asociaţie parteneră din Marea Britanie a demarat o campanie de sterilizare gratuită a câinilor din Timişoara aparţinând unor familii din municipiu care nu îşi permit aceste cheltuieli. Campania „Fost <<maidane>>z, devin legal” va dura până pe 18 aprilie (pe larg aici).

 • Timisoara perfectioneaza chirurgi straini in microchirurgie

Zece chirurgi din mai multe țări europene participă zilele acestea la un curs de perfecționare în microchirurgie, la Centrul Medical Pius Brânzeu din Timișoara. Medicii învață tehnici noi de la specialiști de renume mondial, realizând intervenții pe porcine (pe larg aici).

 • Parada automobilelor de epoca, la Timisoara

Asociaţia Naţională a Posesorilor şi Restauratorilor de Vehicule Istorice va organiza, în curând, o paradă a posesorilor de automobile de epocă. La parada din Timişoara sunt aşteptate să participe circa 10-15 vehicule istorice (pe larg aici).

 • Doua prelevari intr-o saptamana la Spitalul Judetean din Timisoara

La doar două zile de la ultima prelevare, în dimineața aceasta medicii de la Spitalul Județean din Timișoara au efectuat o nouă operație. Organele unui bărbat aflat în moarte cerebrală vor salva alte trei vieți (pe larg aici).

Cultural:

 • Artmark aduce Primavara lui Stefan Luchian la Timisoara, intr-o expozitie de milioane de euro

Ştefan Luchian, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman: sunt doar  trei dintre semnăturile celebre ce se vor regăsi în expoziţia-eveniment organizată în capitala Banatului de Artmark, cea mai importantă casă de licitaţii de artă din România. 50 de capodopere ale artei românești și europene vor putea fi  admirate vineri, 12 aprilie, între orele 10:00 – 21:00, în spațiul Hotelului Timișoara, Str. Mărășești nr.1-3 (pe larg aici).

 • Tenori din trei tari pe scena Operei din Timisoara

Evenimente irezistibile la Opera Naţională Română din Timişoara în acest sfârşit de săptămână: o Gală a tenorilor şi un spectacol-eveniment cu una dintre cele mai iubite opere pucciniene, „Turandot”, într-o distribuţie briliantă îi vor delecta pe melomani. Publicul va asista şi la un captivant debut de rol: Bogdan Zahariea, unul dintre cei mai admiraţi solişti ai scenei lirice timişorene, va cânta pentru prima dată partitura lui Calaf (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Aici sunt banii dvs: Care-i cel mai scump colegiu uninominal din judetul Timis?

Cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputatilor pentru desfasurarea activitatii birourilor parlamentare care functioneaza in cadrul colegiilor din circumscriptiile electorale în legislatura 2012, în luna februarie 2013. În scopul exercitarii mandatului in circumscriptiile electorale, deputatii si senatorii primesc lunar o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului, echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta a deputatului, respectiv a senatorului (pe larg aici).

 • Primarul Nicolae Robu va invita la un … sifon la Padurice

Primarul Timişoarei,  Nicolae Robu,  şi preşedintele Norad Group, Carlo Marchegiano, au inaugurat vineri, 5 aprilie 2013, în Timişoara, Parc Pădurice Lidia, prima căsuţă de apă pură răcită sau apă pură răcită şi carbogazoasă (sifon). Grupul Norad din Timişoara în parteneriat cu administraţia locală din Timişoara dezvoltă un program pentru furnizarea către cetăţeni de apă pură naturală, apă pură răcită sau apă pură răcită şi carbogazoasă (sifon) (pe larg aici).

 • Oncologie cu spalare de bani si perchezitii in Hunedoara si Timis

Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează, la data de 5 aprilie 2013, un număr de 13 percheziţii domiciliare în judeţele Hunedoara şi Timiş, la locuinţele membrilor grupării si sediile societăţilor comerciale controlate de către aceştia (pe larg aici).

Social:

 • FEAA isi face club de afaceri cu absolventii de top

Sâmbătă, 6 aprilie 2013, între orele 18 – 22, în foaierul Operei Naţionale Române din Timişoara, Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din Timişoara şi Comunitatea de Alumni ”Oeconomica Timisiensis” organizează pentru absolvenţii săi prima ediţie a evenimentului Alumni Business Club, ocazie cu care se va lansa primul proiect al organizaţiei, Clubul absolvenţilor de top ai facultăţii – FEAA Business Club (pe larg aici).

Cultural:

 • Premiera la Timisoara: Tablouri de sute de mii de euro semnate de Luchian, Grigorescu si Aman

50 de capodopere ale artei româneşti şi europene aşteaptă să fie admirate vineri, 12 aprilie, între orele 10 – 21, în spaţiul Hotelului Timişoara, Str. Mărăşeşti nr.1-3. Expoziţia prezintă în premieră capodopere semnate de cei mai apreciaţi pictori români pe piaţa de artă: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Aman, Nicolae Vermont, Octav Băncilă, Gheorghe Petraşcu, dar şi Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu ş.a. Cel mai valoros tablou expus la Timişoara este „Primăvara (Două muze)” al lui Ştefan Luchian, valoare estimativă 100.000 – 200.000 euro, tablou despre care criticii afirmă că reprezintă portretul iubitei pictorului, Cecilia Vasilescu, şi al mamei acesteia (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Locuitorii din zona Lipovei si UMT se plang mirosul de la Continental

Problemele privind mirosurile neplăcute emanate de secțiile fabricii Continental revin în atenția opiniei publice. Oamenii din zona UMT și Calea Lipovei se plâng de mirosul neplăcut ce persistă în zonă. Primarul spune că nu poate aplica amenzi principalului factor de poluare, Continental Automotive Products, deoarece nu există depășiri ale parametrilor normali (pe larg aici).

 • Experimente la Timisoara: apa plata si carbogazoasa, la tonomat, in Parcul Padurice

Municipalitatea face experimente în parcurile din Timișoara. Primarul Nicoale Robu a inaugurat astăzi primul tonomat care le oferă celor însetați apă plată și apă carbogazoasă și a fost pus la dispoziția locuitorilor din zona Parcului Pădurice (pe larg aici).

 • Turistii straini vor putea parca gratuit la Timisoara

Turiștii veniți din alte țări la Timișoara și care parchează în zonele în care se aplică TimPark-ul vor beneficia de gratuitate. Până aici nu pare a fi nimic nou, mai ales că primarul Nicolae Robu a declarat și în trecut că se va recurge la acest lucru pentru a se promova turismul în oraș de pe Bega (pe larg aici).

Social:

 • Bursa generala a locurilor de munca, in 19 aprilie

O nouă șansă pentru timișenii care se află în căutarea unui loc de muncă. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș va organiza, în data 19 aprilie, o nouă ediție a Bursei generale a ocurilor de muncă (pe larg aici).

 • Scoala altfel, si la Centrul de Reeducare Buzias

In săptămâna 01- 05.04.2013, in cadrul proiectului naţional „ Şcoala atfel”, Centrul de Reeducare Buziaş a organizat o serie de activităţi educative, culturale, moral-religioase si sportive la care au participat minorii aflaţi în custodia centrului împreuna cu elevi ai instituţiilor de învăţământ din judeţul Timis (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • Conferință Județeană la PSD Timiș, cu asigurări că USL nu se rupe, diplome și nevoia unei legi anti-traseism politic

Aproape o mie de persoane, reprezentați PSD, colegi de alianță, dar și de la alte partide, cu excepția PSD, înalte fețe bisericești și miniștri au luat parte vineri, preț de câteva ore, la Conferința Județeană a PSD Timiș, ce a avut loc la Expovest. Printre aceștia s-au numărat primarul Nicolae Robu, episcopul vicar al Timişoarei, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Turismului, Maria Grapini, Ion Răducanu, liderul UNPR Timiș, senatori, deputați, consilieri locali și județeni (pe larg aici).

 • Titu Bojin a fost ales din nou în fruntea PSD Timiș

Titu Bojin va conduce în continuare organizația județeană a PSD Timiș, acesta fiind ales, vineri, în funcția de președinte, de către cei 750 de delegați care au luat parte la Conferința Județeană de Alegeri ce a avut loc la Expovest. Mandatul este de trei ani. Bojin a fost singurul candidat la această funcție, astfel că, la momentul votului, senatorul Ilie Sârbu a propus ca votul să fie la vedere, iar social-democrații să nu mai piardă timp în cabinele de vot care oricum au fost instalate. Votul a fost unanim, niciun membru al PSD nu s-a opus ori abținut. Alături de Bojin, reprezentanții partidului au votat și componența Consiliului Județean al PSD Timiș, ce numără 151 de persoane (pe larg aici).

 • Câștigarea alegerilor le-a adus PSD-iștilor timișeni peste 10.000 de membri noi

Organizația PSD Timiș se va muta anul acesta din sediul pe care îl ocupă pe bd. Eroilor, într-un spațiu mult mai mare, și anume fosta clădire a ADP de pe splaiul Nicolae Titulescu (pe larg aici).

 • Păsuire pentru Ostaficiuc de la Înalta Curte de Casație și Justiție

BUCUREȘTI. Vineri, 5 aprilie, trebuia să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) de la București recursul făcut de liderul PDL Timiș, Constantin Ostaficiuc, în procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care l-a declarat pe acesta în conflict de interese (pe larg aici).

 • Deputatul liberal Horia Cristian, nemulțumit de organizarea Conferinței de Alegeri a PSD: „Bă, nebunilor! Vouă vă place asta?”

Auzul unui parlamentar USL a fost pus la grea încercare, vineri, la Conferința Județeană de Alegeri a PSD Timiș, ce are loc la Expovest. Deputatul liberal Horia Cristian a izbucnit în timp ce în sală se intona imnul PSD, iar mai-marii partidului și invitații lor urcau pe scenă în aplauzele celor peste 800 de delegați și invitați la Conferință (pe larg aici).

Administraţie:

 • Primarul a vizitat fabrica de detergenți din oraș și spune că nu miroase ca în cartierul de unde i-au venit plângeri

Fabrica de detergenți Procter & Gamble, de pe Calea Stan Vidrighin a intrat în atenția edilului șef după ce au venit sesizări din zona respectivă că fabrica degajă un fum alb. Primarul dă asigurări că totul este în regulă, mai mult decât, a precizat că a făcut o vizită la fabrica respectivă pentru a vedea cum stau lucrurile (pe larg aici).

 • Sifon gratis pentru timișorenii din cartierul Soarelui. Vezi cine a venit cu această idee

O firmă din Timișoara a găsit o idee de a scoate bani din apa plată de la fântânile orașului. Pentru început a plasat o instalație lângă o fântâna publică de apă din Parcul Pădurice, de pe strada Lidia, de unde își iau apa, care este apoi filtrată, răcită și îmbogățită cu CO2, și devine astfel sifon. De la tonomatul de apă Fântânel se pot servi, gratuit în prima lună, toți timișorenii, asta pentru că firma italiană care adus acest sistem în Timișoara nu le va percepe bani. Fântânel dă trei feluri de apă: apă plată, apă plată rece și apă plată îmbogățită cu CO2 (pe larg aici).

 • Colibe improvizate zona Lt. Ovidiu Balea, demolate într-o acțiune a polițiștilor locali

Poliția Locală, împreună cu un reprezentant al Direcției de Mediu din cadrul Primăriei au acționat în această dimineață în zona Lt. Ovidiu Balea, ca urmare a unor sesizări ale cetățenilor din care rezulta că un grup de persoane și-au ridicat fără autorizație construcții improvizate la piciorul pasajului de la ieșirea din Timișoara spre Săcălaz. În urma acțiunii au fost identificate trei persoane, un bărbat și două femei, toți adulți, cu domicilii în Satu Mare și Bacău (pe larg aici).

 • Campanie împotriva celor care scriu sau desenează pe pereții clădirilor din oraș

Poliția Locală Timișoara atrage atenția persoanelor care obișnuiesc să recurgă la gestul de a desena, mâzgăli, de a realiza tot felul de înscrisuri pe pereții clădirilor, monumentelor, gardurilor, refugiilor mijloacelor de transport și pe alte asemenea locații din municipiu că în momentul în care polițiștii locali le vor depista comițând astfel de fapte le vor sancționa cu amendă între 500 și 1.000 lei conform HCL 371/2007 modificată (pe larg aici).

 • Primarul orașului despre TimPark: Administrația Robu vrea să dea cât mai puține amenzi cu putință

Toți șoferii care parchează și nu își plătesc parcarea în Timișoara vor fi prinși și amendați. Primarul orașului laudă acest sistem de parcare și spune că nu poate fi păcălit.  Doresc să fac apel către timișoreni, pentru a nu ne pune în situația de a fi amendat, pentru că administrația Robu vrea să dea cât mai puține amenzi cu putință. Din păcate destul de mulți concitadini nu plătesc și ajung să fie amendați, nu plătesc presupunând că e greu să fie depistați că nu au plătit, pentru că nu mai e vizibil pe bord, sau pe parbriz nici un tichet (pe larg aici).

 • Casele și vilele romilor, reparate cu banii Primăriei Timișoara? Vezi cine a făcut propunerea

Pentru ca cele mai frumoase case din centrul orașului să nu ajungă în starea de degradare în care a ajuns Casa Muhle, reprezentanții PP-DD vin cu propunerea ca ele să fie renovate de Primăria Timișoara. Mircea Purceld, consilier local PP-DD, spune că își îndreaptă atenția către aceste clădiri istorice, care ar fi păcat să se piardă (pe larg aici).

 • Medici și farmaciști, reținuți. Aceștia sunt acuzați de spălare de bani și evaziune fiscală

Polițiști din Hunedoara și Timiș, coordonați de procurori DIICOT Hunedoara au descins vineri dimineața la 12 adrese din Hunedoara și una din Timiș. Oamenii legii au vizat o rețea de medici și farmaciști acuzați de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani, în domeniul farmaceutic (pe larg aici).

 • Crește numărul șoferilor care plătesc pentru parcare. Timișorenii cu numere străine nu scapă de plata TimPark

Primarul Nicolae Robu a anunțat că numărul șoferilor care plătesc parcarea este în creștere, ajungând la 1.670. În Timișoara, sunt disponibile 9.500 de locuri în sistemul TimPark, iar șoferii se pare că încep să se obișnuiască să trimită SMS sau să sune la numerele cu taxă ale ADP (pe larg aici).

Social:

 • Centrul de Reeducare Buziaş, inclus în proiectul naţional „Şcoala altfel”

În săptămâna 1-5 aprilie 2013, în cadrul proiectului naţional „Şcoala altfel”, Centrul de Reeducare Buziaş a organizat o serie de activităţi educative, culturale, moral-religioase şi sportive la care au participat minorii aflaţi în custodia centrului împreuna cu elevi ai instituţiilor de învăţământ din judeţul Timiş (pe larg aici).

 • Zece tineri chirurgi plasticieni învață la Timișoara cum să „acopere” rănile grave

Pentru câteva zile, zece medici tineri din țările Europei, au venit la Timișoara, unde învață de la medici români și străini, pe porci, cum pot folosi lamboul pentru reconstrucție în cazuri grave de mutilare. Cursanții sunt din România, Italia, Polonia şi Marea Britanie și tehnica pe care o învață aici este cea de prelevare de lambouri pe ţesuturi vii. Astfel, zece porci vii au fost folosiţi pentru disecţia de piele sau muşchi (pe larg aici).

 • Yucca, rodie și cedru de Liban. Corpul Consular din Timișoara a plantat puieți în Parcul Dendrologic de la Bazoș

Consuli a diferite țări la Timișoara sau, în unele cazuri, reprezentanții lor, au plantat, vineri, în Parcul Dendrologic de la Bazoș, comuna Remetea Mare, 21 de puieți. Printre cei care au sădit pomi reprezentativi pentru țara pe care o reprezintă s-a numărat și ministrul Turismului, Maria Grapini, în calitate de consul al Indiei (pe larg aici).

 • Campanie gratuită de sterilizare și microcipare a maidanezilor adoptați de timișoreni. 60 de patrupede intră în legalitate

Asociația Pet Hope Timișoara, cu sprijinul Asociației britanice K-9 Angels sterilizează și microcipează gratuit, 60 de câini aparținând unor familii timișorene care nu își permit astfel de cheltuileli (pe larg aici).

 • A început reabilitarea treptelor Catedralei. Lucrarea costă aproape 500.000 de lei

De când a fost sfințită Catedrala Mitropolitană, în anul 1946, treptele lăcașului de cult n-au mai avut parte de o reabilitare majoră. De câteva zile, însă, muncitorii au început lucrările care prevăd desfacerea treptelor din beton și înlocuirea lor cu plăci de granit (pe larg aici).

 • A doua prelevare de organe de la Spitalul Judeţean din această săptămână

Alte vieţi din România vor putea fi salvate cu ajutorul familiei unui bărbat din Timiş, ajuns în moarte cerebrală. La numai două zile de la ultima prelevare de organe, în dimineaţa zilei de 5 aprilie, cu începere de la 2.00 va avea loc cea de-a şasea prelevare de organe din acest an. Medicii de la Bucureşti şi Cluj împreună cu medicii de la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul SCJUT vor preleva ficatul, pancreasul şi rinichii de la un pacient în vârstă de 49 de ani, din Oradea, spune Liana Dacilescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean (pe larg aici).

Economic:

 • Cele mai bune firme care comercializează produse pentru amenajarea casei au fost premiate

50 de firme și reprezentanți ai conducerii camerelor de comerț din Kikinda, Pozarevac și Zrenjanin din Serbia au fost prezenţi la Timişoara, în perioada 28 – 31 martie, când Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş a organizat cea de-a doua ediţie a expoziţiei internaţionale specializată în construcţii, amenajări interioare și exterioare, mobilier, instalații și energie Universul Casei Tale (pe larg aici).

 • Petrom va ieftini substanţial carburanţii, la noapte

OMV Petrom, liderul pieţei locale de distribuţie a carburanţilor, va ieftini benzina şi motorina, de la miezul nopţii (pe larg aici).

 • Wizz Air ieftineşte biletele de avion cu 20% pe toate rutele. Vezi când

Toţi cei care rezervă bilete Wizz Air pe oricare dintre cele 31 de rute operate din România le vor cumpăra cu 20% mai ieftine. Reducerea de 20% din tariful întreg al biletelor Wizz Air e valabilă pentru rezervările făcute între 5 şi 7 aprilie. Wizz Air a anunţat recent lansarea a trei noi rute din Bucuresti: Girona (Spania), Perugia (Italia) şi Dubai (Emiratele Arade Unite) iar din luna mai vor începe operaţiunile pe un nou aeroport Wizz Air în Craiova. Sursa: Economica.net (pe larg aici).

 • Adio “made in UE”: Pe etichetă va fi trecută ţara de provenienţă a produselor

Pe etichetele produselor comercializate în magazinele din România va trebui să apară informaţii referitoare la ţara de provenienţă. Exprimarea “made in UE”, larg întâlnită acum, nu mai este posibilă (pe larg aici).

 • Creditul standard în lei, mai ieftin decât cel prin “Prima Casă”

Două bănci de top din România s-au orientat exclusiv către creditele în lei, inclusiv cele ipotecare. Ultimele oferte au făcut ca finanţările standard să fie mai ieftine decât cele prin programul cu garanţii de stat Prima Casă, asta în cazul în care vă permiteţi un avans consistent. Banca Comercială Română şi ING Bank au trecut la creditarea exclusiv în lei a populaţiei. Cele două bănci au început să scadă ratele de dobândă la creditele pe termen lung în lei. Ba chiar, pentru cei care au la dispoziţie bani de avans, marjele la creditele standard în lei sunt mai mici decât la cele prin Prima casă, unde statul subvenţionează riscul (pe larg aici).

Cultural:

 • Premieră: Luchian, Grigorescu și Aman la Timișoara

Timișoara intră în circuitul pieței de artă din România: Artmark invită personalitățile locale, presa și iubitorii de artă la cel mai important eveniment artistic al anului, Expoziţia de Artă Românească și Europeană Importantă, vineri, 12 aprilie, la Hotel Timișoara (pe larg aici).

 • Pascal Bruckner, despre absenţele lui Cărtărescu, Pleşu, Liiceanu de la Paris: A fost o dezamăgire

Celebrul scriitor francez Pascal Bruckner, aflat la Bucureşti pentru a lansa romanul „Casa îngerilor”, a comentat, într-un interviu pentru Ring, absenţa românilor Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu şi Andrei Pleşu de la Salonul de Carte de la Paris (pe larg aici).

 • Fonturi Latine 2012. Cea de-a cincea ediţie a bienalei latino-americane de tipografie, la Muzeul de Artă din Timişoara

Muzeul de Artă Timişoara, împreună cu Institutul Cervantes din Bucureşti şi Via Rumania Cultura, vă invită vineri, 5 aprilie a.c., la ora 18, la vernisajul expoziţiei “Fonturi Latine 2012. Cea de-a cincea ediţie a bienalei latino-americane de tipografie” (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Bojin, reales în unanimitate

Titu Bojin a fost reales în unanimitate preşedinte pentru încă un mandat în fruntea PSD Timiş. Pentru că a candidat de unul singur, s-a decis ca votul să fie la vedere – cu mâna sus (pe larg aici).

 • Horia Cristian si-a iesit din minti la alegerile PSD Timis

Deputatul PNL Horia Cristian a rezistat doar câteva minute la Conferinţa Judeţeană de Alegeri a PSD Timiş. Sensibil din fire, acesta n-a suportat ca urechile să-i fie agresate de mulții decibeli din timpul intonării imnului colegilor de alianță (pe larg aici).

 • Paisie Lugojanul, la tribuna PSD!

Episcopul vicar al Timişoarei, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, s-a reorientat și el, după alegerile de anul trecut. Un fost apropiat al liderului PDL Constantin Ostaficiuc, Paisie a venit să dea binecuvântarea participanților la conferința PSD Timiș (pe larg aici).

 • Liberala Gina Grigorie, numita director la AJOFM

Fostul preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale Timiş, Gina Grigorie, a fost numită director la AJOFM Timiş. Postul ocupat cândva de Liviu Neguţ era vacant de ceva timp (pe larg aici).

Administraţie:

 • Robu dixit: Continental polueaza, dar nu poate fi amendata

Vești foarte proaste pentru timișorenii din zonele UMT şi Lipovei, care au sperat că vor scăpa de miasmele degajate de Continental. Fabrica nu poate fi amendată, deoarece, la măsurătorile efectuate la solicitarea primarului Nicolae Robu, toți parametrii s-au încadrat în limite normale. Edilul recunoaște însă că mirosul este uneori insuportabil (pe larg aici).

 • Primaria da sifon gratis la toata zona Soarelui / FOTO

Primarul Nicolae Robu s-a înființat, vineri la prânz, cu deja tradițonala sa întârziere, la inaugurarea… primei căsuţe de „apă pură naturală, apă pură răcită şi carbogazoasă”, mai exact sifon. Căsuța Fântânel e în parcul-pădurice Lidia și, în prima lună, sifonul e gratis (pe larg aici).

 • Sfatuit sa-si pastreze „perlele” pentru el, Stoia nu vrea sa apara alaturi de Robu

Primarul Nicolae Robu a anunţat, la începutul conferinţei de presă de joi, că l-a invitat pe viceprimarul Traian Stoia să vină alături de el în faţa presei. Asta dacă are ceva de spus. Stoia i-a promis că vine, dar nu s-a mai arătat la faţă (pe larg aici).

 • Retete false de 3,3 milioane de lei, in Timis, Hunedoara si Sibiu

Procurorii şi poliţiştii au făcut, vineri dimineață, percheziţii în Hunedoara, Sibiu şi Timiş, la medici şi farmacişti care ar fi eliberat sute de reţete false. Acestea erau prescrise în speciale pentru medicamente oncologice, decontate la CAS Hunedoara. Prejudiciul este de peste 3,3 milioane de lei (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Gina Grigorie, director la AJOFM!

Ioana Georgiana Grigorie, fostul preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale Timiş, a fost numită director executiv la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş (pe larg aici).

 • Bojin a fost reales în unanimitate preşedinte al PSD Timiş!

Titu Bojin nu a avut nicio emoţie la alegerile PSD Timiş desfăşurate vineri, la Expovest Timişoara. El a fost reales în unanimitate preşedinte al social-democraţilor din Timiş. Pentru Bojin s-a votat la vedere – cu mâna sus. Cei peste 800 de delegaţi au ridicat mâna şi Bojin a obţinut fără probleme un nou mandat în fruntea PSD Timiş (pe larg aici).

 • Purceld vrea ca romii să fie obligaţi să-şi repare casele din zona centrală a Timişoarei

„O să fac presiuni să se găsească o soluţie pentru a-i obliga să-şi repare aceste case, măcar să le tencuiască”, spune consilierul local PP-DD (pe larg aici).

 • PD-L pune mâna pe Primăria Timişoara!?

Cândva un nume în PD-L Timiş, Lelica Crişan cade tot în picioare. „Portocalia” a reuşit o performanţă de invidiat. A renunţat la funcţia de director la Direcţia Implementare Programe din Ministerul Muncii şi a făcut un troc cu USL. Să fie numită şef de serviciu în Primăria Timișoara (pe larg aici).

 • Paisie Lugojanul – din fan PDL a devenit fan PSD

Episcopul-vicar al Timişoarei, Paisie Lugojanul, a fost prezent la Conferinţa Judeţeană de Alegeri a PSD Timiş. Al doilea om în Arhiepiscopia Timişoarei nu s-a mulţumit doar să asiste ca spectator la alegerile PSD, desfăşurate vineri, la Expovest, în Timişoara. Paisie s-a dus glonţ la tribună şi a luat cuvântul (pe larg aici).

Administraţie:

 • Unii timişoreni vor să fenteze TimPark-ul

„Vreau să fac un apel la cetăţeni să nu ne pună în situaţia de a-i amenda. Administraţia Robu doreşte să dea cât mai puţine amenzi cu putinţă”, spune primarul Timişoarei, Nicolae Robu (pe larg aici).

Social:

 • Timişoara găzduieşte o dezbatere pe tema integrării imigranţilor în societatea românească

Organizaţia ARCA – Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi organizează la Timişoara un seminar pe tema accesului la piaţa muncii a cetăţenilor străini cu drept de şedere în România (pe larg aici).

 • Şase prelevări de organe în primele patru luni ale anului 2013, la Spitalul Judeţean Timişoara

În noaptea de joi spre vineri, 4 -5 aprilie, de la ora 2.00, a avut loc cea de-a şasea prelevare de organe în primele patru luni ale anului 2013, după ce în noaptea de 2 spre 3 aprilie a avut loc a cincea prelevare, la Spitalul Judeţean Timişoara (pe larg aici).

 • Minorii internaţi la Buziaş – vizitaţi de elevi din judeţul Timiş

La începutul lunii aprilie, în cadrul proiectului naţional „Şcoala atfel”, Centrul de Reeducare Buziaş  a organizat o serie de activităţi educative, culturale, moral-religioase şi sportive, la care  au participat  minorii aflaţi în custodia centrului, împreună cu elevi ai instituţiilor de învăţământ din judeţul Timis (pe larg aici).

 • Adunarea Generală a Organizaţiei Salvaţi Copiii Timiş

Organizaţia “Salvaţi Copiii” Timiş îi invită pe membri,voluntari şi simpatizanţi  la Adunarea Generală Anuală, care va vea loc vineri, 12 aprilie 2013, de la ora 12,00 , la Hotel Timişoara (Str. Mărăşeşti, nr. 1-4) (pe larg aici).

 • Cluburile Rotary Timişoara, Arad şi Molndal Suedia îi ajută pe elevi să aibă dinţi sănătoşi

Vineri, 5 aprilie, de la ora 9.30, membrii Clubului Rotary din Timişoara, Arad şi Bistriţa, împreună cu reprezentanţii Clubului Rotary Molndal din Suedia, s-au întâlnit la Clinica Ardentis Timişoara, str. C. Sălceanu nr. 5A, în cadrul unui amplu proiect de prevenţie stomatologică în rândul elevilor din clasele I –IV intitulat “Dinţi frumoşi, dinţi sănătoşi”. La întâlnire a fost prezent şi Marian Mocan, viitorul guvernator al Districtului, de la 1 iulie (pe larg aici).

 • Zeci de chirurgi plasticieni din Uniunea Europeană se specializează la Timişoara

La Centrul “Pius Brânzeu” al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara s-au reunit zeci de chirurgi plasticieni din mai multe ţări din Uniunea Europeană, în perioada 3-5 aprilie, la ediţia a 13-a a Seminarului Practic Internaţional disecţie a lambourilor pe ţesuturi vii (pe larg aici).

 • O săptămână „altfel” la Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia

Peste 1500 de elevi, 33 de şcoli şi grădiniţe, 7 unităţi de învăţământ speciale din două judeţe, Timiş şi Caraş-Severin. Acesta este bilanţul „Săptămânii altfel”, la aeroportul din Timişoara (pe larg aici).

Economic:

 • Prima ediție a Târgului Regional de Inovare InnoMatch, un real succes pentru Regiunea Vest

Peste 650 de persoane au luat parte la prima ediție a Târgului Regional de Inovare InnoMatch ce a avut loc în 3 – 4 aprilie 2013 la Expo Arad Internațional. Târgul, organizat de ADR Vest în parteneriat cu Asociaţia Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare şi Transfer Tehnologic, Agenţia de Inovare Szeged, Institutul Fraunhofer IPA (Institutul pentru Producție în Inginerie și Automatizare IPA din Stuttgart) și cele două clustere ale Regiunii Vest – clusterul regional Automotivest și clusterul regional Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, a avut 47 de standuri unde au fost prezentate 97 de produse inovative și a cuprins și demonstrații de bune practici destinate vizitatorilor și participanților (pe larg aici).

 • O nouă campanie de fidelizare de la real,-

Până pe data de 21 august 2013, clienţii real,- Hypermarket se vor putea bucura de preţuri preferenţiale, cu reducere de 60%, la splendida gamă de pahare Luminarc Versailles, pe baza completării unor carduri bonus primite la casele de marcat, în cadrul celei mai recente campanii de fidelizare organizate de magazinele real,- (pe larg aici).

Cultural:

 • Ce se mai poate vedea la Muzeul de Artă din Timişoara: Trei expoziţii noi la început de aprilie

Timişorenii amatori de artă sau turiştii care vizitează capitala Banatului au ocazia să vadă trei expoziţii noi, la începutul lunii aprilie, la Muzeul de Artă din Piaţa Unirii (pe larg aici).