Revista presei 03 aprilie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Cel mai mare buget din istoria Timişoarei

În acest an, Timişoara va avea cel mai mare buget din istoria municpiului, cel puţin dacă ne referim la perioada de după 1990. Suma prevăzută este de un miliard de lei, cu o treime mai mare faţă de anul trecut. Din totalul bugetului, 54 la sută va merge la secţiunea de dezvoltare şi 46 la sută, la cea de funcţionare. După cum a anunţat primarul Nicolae Robu, în cadrul dezbaterii publice a bugetului de ieri, există creşteri importante la anumite capitole: 43 la sută la cultură şi 13 la sută la învăţământ (pe larg aici).

 • Microbuze… doar în perspectivă

O firmă de autovehicule a prezentat, miercuri, la Primăria Timişoara, un autobuz şi un microbuz, care ar putea rezolva câteva din problemele transportului în comun din oraş. Microbuzele, cu o capacitate de 30 de locuri (14 pe scaune şi restul în picioare), ar fi pe gustul primarului Nicolae Robu, care şi-ar dori să le utilizeze pentru transportul elevilor (pe larg aici).

Social:

 • Se apropie vacanţa de primăvară

Imediat după încheierea programului “Şcoala altfel”, preşcolarii şi elevii din învăţământul preuniversitar vor intra în vacanţa de primăvară, din 6 până în 14 aprilie (înjumătăţită totuşi faţă de anii anteriori).   Amânarea cu o săptămână a începutului de an şcolar 2012-2013, pentru data de 17 septembrie, a dat peste cap întregul calendar şcolar. Elevii  se vor întoarce la cursuri luni, 15 aprilie, potrivit programului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale (pe larg aici).

 • CLASA PREGĂTITOARE. Mii de cereri, în prima zi de înscriere. Vezi situaţia din judeţul Timiş

CLASA PREGĂTITOARE. După prima zi de înscriere, marţi, 2 aprilie, conform centalizărilor realizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, până la ora 20.00, la nivelul întregii ţări au fost înregistrate 17.510 cereri de înscriere în învăţământul primar.     Din acestea, 16.190 sunt cereri pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013, iar 1.320 pentru copiii care împlinesc 6 ani, începând cu 1 septembrie 2013 (pe larg aici).

Cultural:

 • Corul Catedralei din Sankt-Petersburg cântă la Timişoara

Filarmonica „Banatul” din Timişoara va găzdui, în 18 aprilie, un concert coral extraordinar, susţinut în ajunul Sărbătorii Învierii Domnului, de corul Catedralei „Sfântul Isaak” din Sankt-Petersburg, dirijat de maestrul Lev Dunaev, cu participarea basului Denis Sedov.   În repertoriul concertului sunt cuprinse piese de referinţă adecvate atmosferei pascale, semnate de P.I. Ceaikovski, Serghei Rahmaninov Dimitri Bortnianski,  Dobri Hristov, Pavel Cesnokov sau Pavel Tolsteakov, precum şi piese de muzică tradiţională rusă (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Politic:

 • Gheorghe Ciuhandu cere demisia lui Adrian Orza si Valentin Moldovan de la conducerea PNTCD Timis, sustinand ca trebuie sa-si asume esecul pierderii alegerilor din 2012

Dupa mai multe luni de tacere, in care a iesit din viata politica locala, Gheorghe Ciuhandu revine in atentie cu un atac dur la adresa conducerii PNTCD Timis si cu o contestare a Congresului partidului programat pentru 20 aprilie (pe larg aici).

Administraţie:

 • Timisorenii, neinteresati de cum imparte Primaria banii in 2013! Concluzia dezbaterii pe buget: Politia Locala primeste mai putini bani

Putin peste 10 timisoreni au mers miercuri, in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara, sa vada cum au impartit autoritatile locale bugetul pe anul 2013. Sala a fost aproape goala, doar cativa oameni au indraznit… (pe larg aici).

 • 1,3 milioane de euro ar costa cele 10 minibusuri pe care primarul Robu vrea sa le cumpere pentru Timisoara. Vezi de unde bani!

La doar o zi dupa ce opiniatimisoarei.ro a anuntat ca primarul Timisoarei vrea sa cumpere microbuze pentru parcul auto al RATT, o companie a si venit cu un asemenea autobuz de dimensiuni reduse in fata Primariei (pe larg aici).

Social:

 • Activitati Educative la IULIUS MALL, in Saptamana Altfel

Iulius Mall Timisoara gazduieste „Targul Activitatilor Educative Formale si Nonformale”. Manifestarea face parte din programul „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, initiat de Inspectoratul Scolar Judetean Timis (pe larg aici).

 • Avem COD PORTOCALIU de inundatii in Banat. Ploile vor continua

Se umfla apele in Banat! Meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de inundatii pe raurile Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera si Cerna.  INMH a instituit si cod galben de ploi abundente in Vestul tarii (pe larg aici).

Cultural:

 • Bloggerul Marius Matache isi lanseaza albumul ‘Hoinar prin Piata Matache’ la Timisoara, in Jazzissimo

Marius Matache, un cunoscut blogger si cantaret de muzica folk, se pregateste sa-i distreze pe timisoreni. Vine saptamana viitoare in capitala Banatului, la Jazzissimo, cu trupa Folk Imperfect. Vezi cand! (pe larg aici)

TMPress

Administraţie:

 • Primăria propune transportul cu autobuze urbane de mici dimensiuni

Primăria ia în considerare varianta achiziționării de autobuze urbane de mici dimensiuni pentru transportul copiilor la școală și pentru transportul nocturn. Prima companie care a făcut o oferă municipalității este Mercedes, care a adus astăzi în fața primăriei un autobuz urban de mici de dimensiuni și un autobuz de mari dimensiuni silențios (pe larg aici).

Social:

 • Peste 250 de locuri de muncă pentru timișeni

Timișenii aflați în căutare de locuri de muncă au la dispoziție săptămâna aceasta 256 de joburi. Cele mai multe sunt adresate absolvenților de școli profesionale. Se caută confecționeri-asambleri articole textile, lăcătuși mecanici, șoferi de autobuz, sudori, zidari și zugravi (pe larg aici).

 • Propunere: Examenul auto să fie filmat

Proba practică şi cea teoretică din cadrul examenului pentru obţinerea permisului de conducere vor fi înregistrate video şi, după caz, audio, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Codului rutier, lansat în dezbatere publică timp de zece zile pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) (pe larg aici).

Tion

Politic:

 • PSD Timis alege vineri noua conducere judeteana de partid

Social-democrații din Timiș se vor întâlni, vineri, la Timișoara pentru a alege noua conducere județeană de partid. Pentru funcția de președinte jocurile sunt ca și făcute, existând un singur candidat: Titu Bojin (pe larg aici).

 • Ciuhandu cere demisia lui Orza!

Vremuri sumbre în PNŢCD. Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu cere demisia fostului său colaborator Adrian Orza, ex-viceprimar. Mai exact, fostul preşedinte al PNŢCD Timiş, Gheorghe Ciuhandu, debarcat din funcţie în vara anului trecut, după alegerile locale, solicită acum demisia actualei conduceri a filialei, în frunte cu Valentin Moldovan şi Adrian Orza, cărora le cere să-şi asume eşecurile electorale din 2012! (pe larg aici).

Administraţie:

 • Jandarmeria Timis a sarbatorit 163 de ani de existenta

Cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la înființare,  jandarmii de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Timişoara au defilat, miercuri dimineața,  în  curtea unității și au făcut o serie de intervenții demonstrative. Invitați de onoare la eveniment au fost autotirăți locale și județene (pe larg aici).

 • Deschiderea primului tronson din autostrada Lugoj – Deva, amanata cateva luni

Predarea către beneficiar a primului tronson din autostrada Lugoj – Deva va fi amânată cu câteva luni. O serie de probleme legate de terenurile traversate de şosea au condus la această situaţie, a anunţat Ioan Ambrus, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoata, miercuri, la Lugoj (pe larg aici).

 • Primaria Timisoara vrea sa cumpere minibusuri de peste 1 milion de euro

Oficialii Primăriei Timişoara s-au mai documentat între timp şi spun că nu vor să cumpere de fapt microbuze, ci minibusuri, autobuze de dimensiuni reduse. O companie a şi prezentat deja în faţa primăriei, miercuri, un astfel de autobuz de capacitate mică, alături de unul de capacitate medie. Reprezentanţii RATT spun că am avea nevoie de cel puţin zece, care să fie folosite pentru a transporta elevii la şcoală şi restul călătorilor pe liniile secundare (pe larg aici).

 • Atentie la hotii de buzunare din tramvaie! Timisorenii sustin ca politistii locali nu intervin

Poliția Locală Timișoara a anunțat, miercuri, că lansează o campanie împotriva hoților de buzunare din tramvaie. Cititorii www.tion.ro susțin, însă, că polițiștii locali nu intervin nici atunci când sunt sesizați de călători, iar timişorenii care au curajul să intervină sunt bătuţi de hoţi (pe larg aici).

Social:

 • Elevii timisoreni consulta ofertele universitatilor din oras

Timp de două zile, liceenii timișoreni participă la Târgul ofertelor universitare care are loc la Liceul C.D. Loga Timișoara. Miercuri, elevii s-au familiarizat cu ofertele Universității de Vest din Timișoara, urmând ca mâine să le fie prezentate cele ale Universității Politehnica Timișoara și ale Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară a Banatului (pe larg aici).

 • CJAS Timis deschide sesiunea de semnare a contractului-cadru pentru 2013

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş anunță furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, că își pot depune dosarele pentru contractarea serviciilor CJAS Timiș pentru anul 2013 (pe larg aici).

Timişoara Express

Politic:

 • Gheorghe Ciuhandu nu intelege nici acum cine a dat cu PNTCD de pamant

Ultimele evenimente din plan politic naţional şi local, care privesc în mod direct PNŢCD, l-au stârnit pe fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, care s-a văzut obligat să facă nişte precizări, ajutat de Marius Cârceie şi Viorel Sasca, alte două valori fundamentale al ţărănismului creştin-democrat de pe malurile Begăi (pe larg aici).

Administraţie:

 • Cine poate protesta in Piata Operei? Cine vrea muschii lui Nicolae Robu!…

Comisia de Ordine Publică din Timişoara a decis, prin 2007, că organizatorii adunărilor publice – mitinguri, demonstratii, manifestatii, competitii sportive, procesiuni şi altele asemenea – vor depune declaraţia scrisă la Primăria Municipiului Timişoara (parter, camera 13) de luni până vineri, conform programului cu publicul din instituţie (pe larg aici).

Social:

 • Microchirurgie reconstructiva europeana cu lambouri banatene

Centrul Pius Branzeu al Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes Timisoara, in perioada 3-5 Aprilie 2013, gazduieste editia 13 a seminarului practic international de disectie a lambourilor pe tesuturi vii. Acesta se adreseaza chirurgilor plasticieni care invata tehnici de microchirurgie reconstructiva utilizand lambouri (pe larg aici).

 • Accesul la piata de munca pentru straini in Timisoara

Organizatia ARCA – Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi, în parteneriat cu Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, organizează seminarul privind „Accesul la piata muncii a cetatenilor straini cu un drept de sedere in Romania” organizat in cadrul proiectului „Promovarea imaginii RTT în România şi soluţii eficiente în vederea integrării acestora în societatea românească.” (pe larg aici).

 • Conferinta live pe Internet: Comunicarea stiintei in societatea bazata pe cunoastere

Cea de a 8-a ediţie a conferinţei internaţionale Comunicare profesională şi traductologie, organizată de Departamentul de Comunicare şi Limbi Străine al Universităţii ”Politehnica” din Timişoara, reuneşte în jurul temei alese pentru acest an, ”Comunicarea ştiinţei în societatea bazată pe cunoaştere”, în perioada 4-5 aprilie a.c., un număr de 120 de specialişti în comunicare profesională, traductologie, lingvistică şi didactica limbilor străine, din 18 ţări de pe 4 continente (pe larg aici).

 • Locuri de munca in judetul Timis la 3 aprilie. Vezi care sunt!

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş a anunţat locurile de muncă disponibile în judeţul Timiş în perioada 3 – 10 aprilie 2013. Astfel, puteţi afla firmele care au locuri de muncă disponibile, meseria, adresa, numărul de telefon,numărul posturilor vacante, studii şi perioada (pe larg aici).

Vest24

Politic:

 • Gheorghe Ciuhandu cere demisia conducerii PNTCD Timis

Fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu vrea demisia lui Valentin Moldovan și a lui Adrian Orza din fruntea PNȚCD Timiș, motivând că aceștia sunt responsabili pentru eșecul de la alegerile parlamentare din 2012 (pe larg aici).

Administraţie:

 • Primarul Robu: “Vom construi sute de locuinte in acest an”

Vine an de an la primărie pentru a cere o rezolvare la problema cu care se confruntă. Este povestea unui pensionar care în fiecare an vine la Primăria Timișoara în speranța că edilul-șef va rezolva, până la urmă problema cu care se confruntă oamenii evacuați din casele retrocedate (pe larg aici).

 • Municipalitatea ar putea achizitiona 10 minibusuri

Forfotă mare, miercuri dimineața, în fața Primăriei Timișoara, unde reprezentanții primăriei, ai Regiei Autonome de Transport Timișoara și jurnaliști s-au strâns pentru a admira un autobuz de capacitate medie, precum și un minibus, ambele produse de Mercedes (pe larg aici).

Social:

 • Ziua Portilor Deschise la Colegiul Tehnic Azur din Timisoara

Colegiul Tehnic Azur din Timișoara și-a deschis, astăzi, porțile. Evenimentul din acest an gravitează în jurul ecologiei, elevii și profesorii de la Azur încercând anul acesta să aducă în atenția vizitatorilor problemele de mediu existente în orașul de pe Bega, dar și în regiune, dar și determinarea unor soluții pentru contracararea poluării (pe larg aici).

 • Strada Marasesti gazduieste Targul de Pasti din acest an

Primăria Municipiului Timişoara împreună cu Casa de Cultură va organiza, în perioada 19 aprilie -7 mai, Târgul de Paşti. Aflat la ediţia a şasea, evenimentul va avea loc pe strada Mărăşeşti, în acest sens urmând să fie amenajate 30 de căsuțe (pe larg aici).

Cultural:

 • Arta in printuri cu tehnologii de avangarda

Şapte artişti şi viziunile lor transpuse într-o uluitoare diversitate a materialităţii oferite de tehnologii de ultimă oră în domeniul printing-ului: aceasta este formula cu care Ornella Design a stârnit curiozitatea publicului timişorean, care a dat năvală marţi seara, 2 aprilie 2013, în Calpe Gallery din Bastionul Timişoarei, la expoziţia “Tiparul altfel” (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • Gheorghe Ciuhandu îi cere demisia lui Adrian Orza. Cum răspunde fostul viceprimar

Ultimele evenimente din plan politic naţional şi local, care privesc în mod direct PNŢCD, l-au determinat pe fostul primar Gheorghe Ciuhandu să ceară demisia a doi țărăniști care i-au fost odată cei mai apropiați colaboratori. Deși a ieșit din viața publică de câteva luni, Ciuhandu a ținut să precizeze că se disociază de Alianța DA (pe larg aici).

Administraţie:

 • Timișorenii n-au fost interesați să vină la dezbaterea pentru bugetul local

Doar o mână de timișoreni au fost interesați să afle cum se cheltuiesc anul acesta banii publici. La dezbaterea pentru bugetul local pe 2013, cel mai mare din istorie, în valoare de 1,3 miliarde de lei, au fost mai mulți angajați ai municipalității, consilieri locali și jurnaliști decât cetățeni interesați de soarta orașului lor (pe larg aici).

 • Proiectele cu sârbii au fost discutate la Prefectura Timiș

Prefectul de Timiș, Eugen Dogariu s-a întâlnit miercuri, la Instituția Prefectului, cu Vladimir Ilici, prefectul Districtului Banatului de Nord și  Dusan Sijan, prefectul Districtului Banatului Central. La întâlnire a participat și consulul general al Republicii Serbia la Timișoara, domnul Lazar Manojlovic (pe larg aici).

 • Primăria vrea să cumpere autobuze urbane de mici dimensiuni. Vezi cum arată, cât costă și pe ce linii ar putea circula!

Mercedes și-a făcut, miercuri, reclamă la două mijloace de transport în comun. Firma a adus din Germania, special pentru a fi văzute de edilii orașului, un autobuz urban de mici dimensiuni și un autobuz silențios de ultimă generație (pe larg aici).

 • Avem cel mai mare buget din istorie! Vezi cu cât cresc sumele alocate pentru cultură, învățământ, sănătate și transporturi

Cu 1,3 miliarde de lei disponibile anul acesta, Primăria se poate lăuda cu cel mai mare buget din istoria orașului. Suma dedicată investițiilor se ridică la aproximativ 92 de milioane de lei (pe larg aici).

 • Până în 8 aprilie, CJAS Timiş încheie contractele cadru pe acest an cu medicii și furnizorii de servicii din județ

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş invită toţi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, care doresc să intre în relaţie contractuală cu instituţia pe anul 2013, să depună documentele pentru contractare la serviciile specializate CJAS Timiş, în perioada 03.04.2013 – 08.04.2013, urmând ca procesul de contractare să se încheie până la data de 30 aprilie a.c (pe larg aici).

 • Razii ale polițiștilor locali în mijloacele de transport în comun din Timișoara. Vezi cine sunt cei vizați

Ca urmare a numeroaselor sesizări de la cetățeni și în baza colaborării dintre forțele sistemului integrat de ordine publică, Poliția Locală Timișoara va demara o serie de acțiuni pe mijloacele de transport în comun, cu scopul prevenirii și depistării cazurilor de furturi din buzunare, a persoanelor care creează disconfort prin apelarea la mila publică, consumul de alcool, semințe sau comit acte de vandalism ori distrugere în tramvaie, autobuze și troleibuze (pe larg aici).

Social:

 • Școala Altfel în mall cu activități distractive pentru cei mici

Joi, 4 aprilie, Iulius Mall Timişoara găzduieşte „Târgul Activităţilor Educative Formale şi Nonformale”. Manifestarea face parte din cadrul programului educaţional „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, iniţiat de Inspectoratul Școlar Judeţean Timiş, cu scopul conștientizării importanței activităților formale și nonformale în dezvoltarea armonioasă a personalității copiilor și elevilor (pe larg aici).

 • Becoming a Startup Kid. Vezi ce eveniment li se pregătește liceenilor din Timișoara

Tinerii curajoși și cu idei mărețe sunt așteptați la acest eveniment. Este vorba despre cel de-al doilea eveniment Timișoara Startup Kids – Becoming a Startup Kid, care are loc joi, 4 aprilie, și este orientat către liceeni. În cadrul evenimentului se vor prezenta oportunitățile ecosistemului antreprenorial tech din Timişoara, dar si oportunităţi din domeniu în cadrul diverselor comunități tech și organizații studențești. Timișoara Startup Kids – Becoming a Startup Kid este un eveniment gratuit pentru liceeni și este dezvoltat de Startup Hub (pe larg aici).

 • Apariția contractului cadru deblochează situația tragică de la Clinica de Cardiologie. Managerul se consultă cu juriștii pentru o sancțiune

La Clinica de Chirurgie Cardiacă a Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, clinică unde s-a iscat un adevărat scandal, după ce șeful acesteia a făcut public faptul că nu mai are bani pentru a salva vieți și a afirmat că secția s-a închis, situația se pare că se îndreaptă. Contractul cadrul pe anul 2013-2014 pare să fie salvarea zecilor de bolnavi de inimă, care își așteaptă rândul pentru o intervenție chirurgicală. Banii care au ajuns la Institut vor ajunge în următoarele două săptămânii, dar medicii așteaptă apoi fondurile alocate prin programele de sănătate specifice (pe larg aici).

 • Ziua porţilor deschise la Colegiul Tehnic “Azur”

În cadrul Zilelor porţilor deschide de la Colegiul Tehnic „Azur” se va sărbători miercuri, 3 aprilie, prin proiectul „Capitale verzi ale Europei – Timişoara, mica Vienă”, Ziua Pământului (ediţia a V-a) (pe larg aici).

 • Scăderea numărului de pacienți de pe listă bagă în faliment medicii de familie din Timiș

Medicii de familie din Timiș nu sunt de acord cu scăderea numărului de pacienți de pe listele lor, pentru că acest lucru îi va duce la faliment. Ei spun că nu vor mai avea bani pentru a plăti întreținerea cabinetului și a asistentei. Peste 300 de medici de familie din județ sunt așteptați miercuri și joi, la Timișoara, la Medical Forum, care are loc la Centrul Regional de Afaceri, întâlnire în cadrul căreia își vor expune problemele cu care se confruntă anul acesta (pe larg aici).

Economic:

 • Domeniul sănătăţii din Timişoara îşi ia medicamentul în antreprenoriat. DETALII AICI

Prima mişcare de antreprenoriat şi management în medicină şi stomatologie, sub marca Business Days Lite, este găzduită la Timişoara. Aşadar, întreaga zonă medicală a oraşului poate profita de acest eveniment care asigură evoluţie în domeniul sănătăţii. Business Days este programat în 10 aprilie şi se va desfăşura la City Business Center Timişoara. Peste 20 de speakeri cu experienţă vor da sfaturi în cadrul mai multor sesiuni de business networking, a celor două conferinţe şi opt workshop-uri. De altfel, va exista şi o zonă expo şi ateliere de lucru interactive (pe larg aici).

 • Timişul este singurul judeţ bogat unde un comerciant local mai deţine încă supremaţia, având mai multe supermarketuri decât reţelele internaţionale

În timp ce giganţii mondiali deschid magazin după magazin şi se pliază nevoii unui consumator tot mai sărac prin diverse formate, business-urile locale cu supermarketuri aproape că au dispărut (pe larg aici).

Cultural:

 • “E mai bine aşa”, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara organizează miercuri, 3 aprilie, de la ora 17, în Aula Mare a a universităţii, vizionarea filmului artistic “E mai bine aşa” (“La Soluzione migliore”). Filmul are ca subiect lumea medicală (pe larg aici).

 • Spectacole lunii aprilie la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. Vezi tot programul

Actorii Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara își petrec primele zile ale lunii în capitala Ungariei, unde, în data de 3 aprilie, de la ora 19:00, pe scena teatrului Szkéné din Budapesta, va putea fi vizionată Gardenia de Elżbieta Chowaniec. O zi mai târziu, în 4 aprilie, de la ora 15:00, la Budapest Bábszínház, Secția de Păpuși va juca spectacolul Vagabondo de Karel Čapek (pe larg aici).

De Banat

Necategorisit:

 • Doi jucatori au revenit la Poli, dupa doua luni in concediu fara plata!

Portarul Cosmin Amarinei şi Darius Rogozinaru au fost anunţaţi ca şi plecaţi de la Poli Timişoara în această iarnă, după ce Valentin Velcea i-a anunţat că nu se mai bazează pe ei în retur. Cu toate acestea, la două luni distanţă cei doi jucători au revenit pe terenul de antrenament din cadrul complexului „Dan Păltinişanu”, unde se pregătesc alături de juniorii antrenaţi de Cristian Contescu (pe larg aici).

Politic:

 • Orza si Moldovan merg inainte

Actuala conducere a PNŢCD Timiş nu pune prea mult la suflet comunicatul bombă prin care Gheorghe Ciuhandu, Marius Cârceie şi Viorel Sasca îi cere demisia. Fostul viceprimar Adrian Orza suţine că principala lui preocupare este pregătirea pentru administraţie (pe larg aici).

 • Ciuhandu vrea demisia lui Orza

S-a trezit fostul primar al Timişoarei, ţărănistul Gheorghe Ciuhandu! Ziarul de casă al PNŢCD Timiş, „Vestul”, publică poziţia a trei dintre cei mai cunoscuţi ţărănişti din vestul ţării. Ei vor demisia actualei conducerii a partidului, căreia îi cer să-și asume eșecul de la alegerile de anul trecut (pe larg aici).

Administraţie:

 • Ca niciodata, Orza si Robu, aproape prieteni pe buget

Anunțată, conform uzanțelor administrației Robu, doar cu o zi înainte, dezbaterea pe tema bugetului local n-a atras decât câțiva timișoreni curioşi să afle cum se cheltuie pe anul 2013 banii publici. Joi, consiliul local va aproba cel mai mare buget din istorie, iar voturile vor veni și de la opoziție (pe larg aici).

 • Robu s-a spalat pe maini de centura

Primarul Nicolae Robu recunoaște, în sfârșit, că una dintre promisiunile sale electorale nu avea acoperire în realitate. Centura ocolitoare a Timișoarei nu intră în atribuțiunile municipalității, deși a fost prezentată la greu în campanie drept un „proiect de anvergură” al candidatului USL (pe larg aici).

 • Revolutia lui Robu in transportul in comun: minibuz cu 30 de locuri, in loc de autobuz cu burduf

Marți a spus că se gândește să introducă transportul în comun cu microbuze. Miercuri a și adus vehiculul pe care-l visează, să-l vadă lumea. O astfel de mașină costă până la 130.000 de euro bucata și ar putea fi pe lista de cumpărături a primarului Nicolae Robu, care crede că Timișoara n-are călători care să umple autobuzele de mari dimensiuni (pe larg aici).

 • ACS Poli primeste, intr-un final, cele patru milioane de lei

Pe ordinea de zi a Consiliului Local Timişoara vor fi introduse şi proiectele prin care echipele de fotbal, handbal, baschet şi rugby vor primi banii pentru anul în curs. Partea leului va merge, firește, către ACS Poli (pe larg aici).

 • Inscrieri la Targul de Pasti de pe strada Marasesti

Primăria Municipiului Timişoara și Casa de Cultură organizează, în perioada 19 aprilie – 7 mai, Târgul de Paşti. La ediția a șasea a evenimentului, care va avea loc pe strada Mărășești, vor fi 30 de căsuțe destinate comercianților (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • A început războiul în PNŢCD Timiş: Ciuhandu, Sasca şi Cârceie cer demisia lui Orza şi a lui Moldovan

Gheorghe Ciuhandu, Marius Cârceie şi Viorel Sasca – trei nume grele din PNŢCD, atât la nivel national cât şi local, cer demisia lui Adrian Orza, preşedintele PNŢCD Timişoara şi a lui Valentin Moldovan – preşedintele PNŢCD Timiş. Fac acest lucru printr-o depeşă. În ultimul timp aceştia au fost marginalizaţi, ori s-au dat un pas în spate în PNŢCD-ul condus de Valentin Moldovan la judeţ şi Adrian Orza la municipiu (pe larg aici).

 • Alegeri fără miză la PSD Timiş: Bojin prinde sigur un nou mandat

Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, este singurul candidat pentru un nou mandat în fruntea social-democraţilor. Alegerea lui va avea loc pe 5 aprilie, la Expovest în Timişoara. Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Timiş începe de la ora 14.30 (pe larg aici).

Administraţie:

 • Poliţiştii locali vor sta de veghe în mijloacele de transport în comun din Timişoara

Ca urmare a numeroaselor sesizări venite de la cetățeni și în baza colaborării dintre forțele sistemului integrat de ordine publică, Poliția Locală Timișoara va demara o serie de acțiuni pe mijloacele de transport în comun din oraş, cu scopul prevenirii și depistării cazurilor de furturi din buzunare, a persoanelor care creează disconfort prin apelarea la mila publică, consumul de alcool, semințe sau comit acte de vandalism ori distrugere în tramvaie, autobuze și troleibuze (pe larg aici).

 • Mai multe puncte de frontieră temporare între România şi Serbia

Prefectul Eugen Dogariu s-a întâlnit miercuri, la Instituția Prefectului Timiş, cu Vladimir Ilici, prefectul Districtului Banatului de Nord și  Dusan Sijan, prefectul Districtului Banatului Central (pe larg aici).

 • CJAS Timiş dă startul procesului de contractare pentru 2013

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş invită toţi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, care doresc să intre în relaţie contractuală, pe anul 2013, să depună documentele pentru contractare la serviciile specializate CJAS Timiş, în perioada 3 – 8 aprilie (pe larg aici).

 • Primăria Timişoara organizează campania „Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”

În premieră, Direcţia de Mediu a Primăriei Timişoara şi Asociaţia RoRec au pus la punct un proiect de preluare gratuită pe bază de comandă telefonică a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE-urilor). Astfel, în cursul lunii aprilie, se vor organiza două acţiuni de colectare a deşeurilor electrice şi electronice, în cadrul campaniei „Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!” (pe larg aici).

 • Fostul viceprimar al Timişoarei e de acord cu bugetul Timişoarei pe 2013

„Eu voi vota bugetul. E absolut anormal ca opoziţia să nu fie de acord cu organigrama şi cu bugetul”, spune consilierul local PNŢCD Adrian Orza (pe larg aici).

Social:

 • Parada maşinilor istorice va demara în Piaţa Victoriei

Asociaţia Naţională a Posesorilor şi Restauratorilor de Vehicule Istorice Retromobil Club România organizează sâmbătă, 20 aprilie, evenimentul de deschidere a sezonului 2013 „Retro Parada Primăverii” (pe larg aici).

 • Cod portocaliu de inundaţii în Timiş şi Caraş-Severin

Cod portocaliu de inundaţii în Timiş şi Caraş-Severin. Apele râurilor Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera şi Cerna vor ieşi din martcă şi vor face prăpăd, dacă nu vor fi luate măsuri urgente (pe larg aici).

Economic:

 • Farmaciştii din România se reunesc la Timişoara

Între 4-5 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri Timişoara, bdul. Eroilor de la Tisa, nr. 22, de la ora 14, Pharma Business Services organizează, sub patronajul Colegiului Farmaciştilor din România, o nouă ediţie a conferinţei Pharma Forum (pe larg aici).

 • Bănăţenii caută locuri de muncă în Marea Britanie, Germania și Franța

Cele mai multe aplicări la ofertele de muncă de pe platforma online Tjobs.ro, în luna februarie, au venit din partea ardelenilor și bănățenilor. Cei mai mulți aplicanți, în fiecare regiune, în luna februarie, au fost cei cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. 63% dintre aplicanții moldoveni au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, iar 63% dintre aplicanții munteni și dobrogeni au vârste cuprinse între 25 și 45 de ani. 69% dintre bucureștenii care au aplicat la oferte de muncă în luna februarie au vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, iar 64% dintre ardelenii și bănățenii care au aplicat la oferte de muncă în luna februarie au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani (pe larg aici).

 • Pachetele de cont curent reduc cu peste 50% costurile serviciilor bancare cel mai des folosite de clienţi

Clienţii care utilizează si plătesc separat servicii precum plata facturilor, retrageri de numerar sau transferuri bancare, plătesc comisioane bancare mai ridicate cu 50%, faţă de achiziţionarea acestora la pachet, rezultă dintr-un studiu al BCR efectuat pe segmente interne de clienţi (pe larg aici).

 • Noul Cod Civil: provocări și probleme

Pentru a veni în întâmpinarea înțelegerii aplicării dispozițiilor Noului Cod Civil, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș împreună cu Asociaţia Română pentru Studiul Dreptului Comparat şi a Dreptului Internaţional Privat organizează în data de 10 aprilie 2013, între orele 1000-1700, în Sala Timiș a Centrului Regional de Afaceri al CCIAT din Bvd.Eroilor de la Tisa nr.22, conferinţa cu tema „Noul Cod Civil. Contractul: nulitate, desființare, transmisiunea drepturilor și obligațiilor contractuale. Varietăți de vânzare. Garanții personale și garanții reale” (pe larg aici).

Cultural:

 • Galeria Calina îl comemorează pe artistul Romul Nuţiu

Vineri, 5 aprilie, se împlineşte un an de la dispariţia lui Romul Nuţiu, protector spiritual al Galeriei Calina, artist vizual de anvergură şi mentor spiritual al unei generaţii de plasticieni (pe larg aici).

 • Centrul de Informare Europe Direct Timişoara va fi lansat la Muzeul de Artă

Centrul de Informare Europe Direct (CIED) Timişoara va fi lansat, joi, 4 aprilie 2013, de la ora 12.00, într-un cadru festiv, în Sala Baroc a Muzeului de Artă Timişoara (pe larg aici).

 • Jurnalistul şi scriitorul Dumitru Oprişor îşi lansează al şaselea volum de literatură

Unul dintre veteranii presei din Timişoara şi formatorul de gazetari Dumitru Oprişor, prin mâna căruia a trecut majoritatea jurnaliştilor care activează, în acest moment, în mass-media din capitala Banatului, îşi va lansa al şaselea volum de literatură, „Vineri e ziua noastră de plâns”, Editura Brumar Timişoara (pe larg aici).

 • Fundaţia Triade din Timişoara vrea să facă arta pe înţelesul tuturor

Fundaţia Triade din Timişoara organizează o serie de 12 ateliere interactive şi relaxante, care să-i ajute pe participanţi să înţeleagă mai multe despre arta vizuală. Iniţiaţi şi începători vor explora împreună principii fundamentale ale artei plastice, care să permită celor din urmă o înţelegere practică a lucrărilor de artă (pe larg aici).