Comunicat de presă 04.04.2013

Statul de drept înseamnă principii, reguli şi, mai presus de toate, instituţii fundamentale şi funcţionale. Dintre toate, ceea ce defineşte democraţia este separaţia puterilor în stat ca principiu constituţional fundamental. În lipsa acestora, avem arbitrariu şi partizanat politic care duce la haos.

Ceea ce USL oferă României, şi nu de azi, ci de peste 20 de ani prin unele din partidele sale componente, este forţarea, violarea şi nesocotirea oricăruia dintre elementele democratice fundamentale. Acestea produc dezechilibre care afectează întreaga societate, credibilitatea şi viitorul nostru european.

Politicul riscă să sufoce bruma de independenţă a Justiţiei câştigată în ultimii ani prin măsuri de reformare a sistemului. Asistăm la o presiune intensificată de media aservită, la impunerea unor persoane în detrimentul respectării procedurilor transparente agreate, la afectarea independenţei sistemului judiciar şi eliminarea stabilităţii aduse de reforma structurală în Justiţie.

Forţa Civică Timiş, filială a unui partid proeuropean şi de factură democratică, susţine punctul de vedere  exprimat, în repetate rânduri, de Consiliul Superior al  Magistraturii, prin care se face apel la respectarea de către toate autorităţile statului a principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat.

De asemenea, salutăm hotărârea Curţii Constituţionale a României prin care s-a decis că revocarea judecătorului Cristi Danileţ şi a colegei sale, Alina Ghica, din CSM este neconsituţională.

Susţinem alegerea procurorilor pentru DNA şi PG în baza unei proceduri de selecţie în deplină transparenţă şi în acord cu condiţionalităţile prevăzute de MCV. Atragem totodată atenţia cetăţenilor asupra faptului că atacul asupra statului de drept început anul trecut într-un mod brutal continuă în forme diferite şi pe fronturi diferite, cerându-le implicare civică şi politică eficientă.

Daniela RAŢIU
Purtător de cuvânt Forţa Civică Timiş