Analiza săptămânii 01 – 07.04.2013

”Daniel Morar e nominalizat ca judecător la Curtea Constituţională, deci nu intră într-un con de umbră, dar iese din acordul de coabitare”, Daniel ARFIRE, blogger şi comentator politic

Daniela RAŢIU: Evenimentele din ultima săptămână au scurtcircuitat scena politică. Lista lui Ponta cu procurori nominalizaţi pentru DNA şi PG, susţinută de preşedintele Traian Băsescu, salutată de ambasadele Marii Britanii şi SUA, a tăiat falii atât în cadrul USL, cât şi între susţinătorii preşedintelui, între comentatori şi analişti politici. O săptămână în care ne-am pomenit cu o avalanşă de comentarii, analize, poziţionări pro sau contra Traian Băsescu.  Antena 3 l-a pus la zid pe Ponta, fluturând cuvântul ”trădare”! S-a vorbit de troc politic în opoziţie cu real-politik. Unde este adevărul?

Daniel ARFIRE: Propunerile în sine nu au scurtcircuitat nimic. Sunt nişte propuneri. Au mai fost şi altele. A fost scandalos când una din propuneri a fost refuzată de domnul preşedinte Băsescu acum şase luni şi garantată joi. Pentru că apare o problemă, dacă domnul Niţu era un domn incompetent pentru poziţia în care era propus anterior, a explodat el la capitolul competenţă şi este reevaluat pozitiv?

Realitatea e că ceea ce s-a întâmplat e un compromis politic. Ca multe altele. Până la urmă şi PNL se bătea cu FSN şi comuniştii aliindu-se cu Voiculescu şi Iliescu. Iar Antena 3 nu e factor politic, ci mijloc de presiune media. Iar PNL şi trustul Intact trebuiau să se aştepte la o lovitură. După ce muţi cu Klaus Iohannis şi Stănişoară, un compromis cu preşedintele pentru a câştiga măcar un pic de simpatie europeană e o idee inteligentă din partea lui Victor Ponta.

În România, PSD stă excelent şi la intenţie de vot şi are o putere politică zdrobitoare. Iritările din studiourile TV nu au mare relevanţă în acest context.

Preşedintele României s-a poziţionat deasupra oricăror formaţiuni politice din opoziţie, cu un uşor zvâc de simpatie pentru PPDD. Pentru el lucrurile se simplifică, are partener de coabitare cu fibră, care e posibil să împlinească anumite proiecte ca reforma constituţională şi regionalizarea. Nu m-ar mira să îi acorde un sprijin consistent şi în 2014.

Cinic vorbind, în zona mai ozonată a politicii alegerea era Antonescu sau altceva, poate Victor Ponta. În plus, politicienii obosesc şi ei. O reeditare a anului politic 2012 nu este de tolerat nici mediile politice interne şi nici în cele externe.
Adevărul despre repoziţionări, declaraţii politice şi delimitări, ca întotdeauna e undeva pe la mijloc.

Daniela RAŢIU: Interviul pe care l-a acordat Daniel Morar a fost de asemenea tranşant. Declaraţiile lui Morar faţă de numirea Codruţei Kovesi în fruntea DNA nu au lăsat dubii faţă de poziţia acestuia potrivit căreia în fruntea instituţiei ar fi meritat să fie numiţi dintre colegii săi, a dat şi o listă de nume. Declaraţiilor sale au fost urmate de ieşirea publică a preşedintelui Băsescu când acesta a spus că nominalizările nu le fac procurorii, că lista lui Ponta este cool. Morar a reacţionat cu demisia sa din PG, când a şi declarat că le urează colegilor săi succes în continuare şi speră că aceştia vor duce la bun sfârşit marile dosare aflate în lucru, ”dacă vor putea”.

Daniel ARFIRE: Domnul Daniel Morar după nominalizări constante în rapoartele Comisiei Europene, după un mandat interesant a descoperit că preşedintele şi premierul îl acuză că intervine în nominalizările din procuratură. Probabil s-a săturat. E nominalizat ca judecător la Curtea Constituţională, deci nu intră într-un con de umbră, dar iese din acordul de coabitare. Într-un fel reacţia vine şi ca un răspuns la un atac din zona prezidenţială de unde a avut un sprijin constant până joi.

Daniela RAŢIU: Aceeaşi tensiune domneşte şi în comunitatea Facebook unde spiritele s-au încins, vorbele sunt grele, taberele par ireconciliabile. Ai avut un text pe blogul tău,Fă-i vânt de pe soclu”,  în care analizezi ceea ce tu numeşti parcursul politic şi ”gafe” ale preşedintelui din 2011 începând cu episodul Arafat pe care îl vezi ca şi punct de plecare a declinului domniei sale ca politician.

Daniela ARFIRE: Întâi de toate, deşi mediul virtual este foarte interesant, relevanţa sa asupra ceea ce se întâmplă în mediul politic are un impact relativ scăzut. Cu rare excepţii. Ce am scris pe blogul personal este opinia mea personală şi atât. Lumea s-a iritat, însă mesajul meu este cvasi-general, nu idolatrizaţi politicienii, nu le atribuiţi staturi mesianice şi nu aşteptaţi minuni.

Daniela RAŢIU: Duminică s-a lansat oficial Mişcarea Populară. Preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţii extrem de dure la adresa PDL, semn că nu şi-a epuizat criticile la adresa democrat-liberalilor. Băsescu a spus că orice legătură a sa cu PDL este tăiată. Mai mult, preşedintele a declarat că nu are nevoie de declaraţiile ”drăguţe” din partea lui Adrian Videanu, Anca Boagiu sau Andreea Vass. Ruptura e definitivă.

Daniel ARFIRE: E ciorba prezidenţială în care eu prefer să nu mă bag. Dacă preşedintele însă doreşte ca după mesajul de adio PDL să se răfuiască în continuare cu fostul său partid de suflet, mă face să întreb cât de serios a fost mesajul de adio. Dacă e ruptură, aşa să rămână, cine nu te interesează, îl ignori pur şi simplu.

Daniela RAŢIU: Declaraţiile preşedintelui la adresa PDL vin în contextul în care fostul său partid şi-a ales sâmbătă Biroul Permanent Naţional. Preşedintele partidului, Blaga, a preluat total controlul asupra PDL. Un preşedinte de partid sub a cărui conducere democrat-liberali au pierdut ruşinos alegeri tocmai datorita ”talentului de organizator” al lui Blaga. Un astfel de eşec ar fi determinat orice preşedinte de partid să îşi dea demisia de onoare, să spunem în orice stat cu o democraţie consolidată.

Daniel ARFIRE: PDL este în moarte clinică în opinia mea strict personală. Ce şi-a ales PDL-ul din echipa Blaga este opţiunea lor. Mă aşteptam să dea un os de ros învinşilor, aşa era tradiţia la ei de până de curând. Faptul că e o echipă aproape completă pro-Blaga e opţiunea lor. Demisia de onoare nu e o instituţie în politica românească. Nici onoarea.

Daniela RAŢIU: Scandalul declanşat de lista lui Ponta a pus şi USL într-o fierbere, cel puţin în primele zile ale săptămânii trecute. Antonescu nu l-a menajat pe Ponta, crizele de gelozie au fost maxime – s-a vorbit în termeni de ”binomul Ponta – Băsescu”, tranşant, dur, dar fără despărţire. În peisaj şi-a făcut loc teoria că de fapt Ponta prin toate manevrele sale politice îşi face campanie, pregătindu-se de fapt pentru cursa spre Cotroceni. Pe scenă nu e loc de doi. În ultimul sa apariţie la Antena 3, Ponta pare a fi preluat discursul lui Băsescu –  spre exemplu ”dacă eşti invitat într-un club, mergi la costum, nu în blugi!”. Acum pare că lucrurile s-au mai liniştit în USL. Să fie pentru că PNL nu îşi pot permite luxul de a da cu pumnul în masă?

Daniel ARFIRE: Crin Antonescu şi PNL au mizat prea mult pe mâna aliatului pentru mandatul prezidenţial din 2014. Sunt într-o situaţie de dependenţă faţă de PSD şi nu e simbioză, ci parazitoză. Eu cred că premierul e sincer când spune că a avut mult de suferit pentru acţiunile din această vară. Aşa că în epoca coabitării şi a reevaluării începi să faci analiza cost-beneficiu. Aici PNL ar trebui să îşi construiască o strategie de exit urgentă.

Daniela RAŢIU: A fost o săptămână în care l-am avut pe Videanu şi pe Geoană care se văd potriviţi pentru cursa de mare şlem – Cotroceni. O cursă care cere un cu totul alt profil de politician.

Daniel ARFIRE: Dacă aş fi ticălos aş spune că doi curcani îşi programează la prânz friptură. Relevanţa celor doi domni în competiţia prezidenţială este neglijabilă.

Daniela RAŢIU: Multe mişcări politice brutale, aparent haotice, aparent dezlânate. Ce ar putea fi dincolo de aparenta încâlceală?

Daniel ARFIRE: Puterea se va consolida. Acea parte a ei care înţelege că domnul Gâdea nu aduce bani de acasă să suplinească deficitul bugetului de asigurări sociale. Cealaltă bucăţică isterică a USL va continua să focalizeze ţinta oprobriului şi va încasa constant castanele până vor fi zvârliţi de la putere şi toţi vor aplauda demersul.

Opoziţia atât cât e ea, mai mult sau mai puţin constructivă, se va măcina constant în continuare, până ce cineva sau ceva va culege cioburile şi va elimina concurenţa, sau o va înscrie în siaj. Dar până atunci mai este vreme. Iar dezamăgirile, permutările şi schimbările surprinzătoare vor continua.

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
Purtător de cuvânt FORŢA CIVICĂ Timiş