Revista presei 28 februarie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Intrările în Timişoara, scoase la concurs

Nu cadrează cu imaginea unui oraş european, aşa că vor fi scoase la concurs. Aceasta este percepţia municipalităţii timişorene vizavi de porţile urbei, în instituţia de pe Bd. C. D. Loga luându-se decizia ca  intrările în Timişoara să fie reamenajate, după nişte idei care vor intra în competiţie (pe larg aici).

 • Adio, acvariu!

În ciuda pesimismului manifestat de unele persoane, acvariul din Piaţa Operei este aproape demolat. Mai întâi a dispărut învelişul de sticlă, iar în aceste zile se lucrează de zor cu utilaje specializate la îndepărtarea cadrelor uriaşe de metal. Demolarea clădirii de metal şi sticlă, considerată total nepotrivită cu centrul istoric al Timişoarei, a fost una dintre promisiunile pe termen scurt ale actualului primar (pe larg aici).

 • Măsuri radicale la Teremia Mare. Primarul ar putea fi suspendat

Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a anunţat că situaţia de la Teremia Mare nu mai poate fi tolerată, motiv pentru care se caută soluţii de instaurare a unei atmosfere paşnice în comună.   Lucrurile au degenerat după ce primarul comunei a intrat într-un conflict deschis cu directorul şcolii ajungându-se chiar şi la violenţe fizice. Se pare că scandalul a pornit de la microbuzul destinat transportului şcolar, care ar fi fost folosit în cu totul alte scopuri (pe larg aici).

Social:

 • EXCLUSIV! Preţul căldurii usucă în mod diferit buzunarele bănăţenilor. Din vară se anunţă noi scumpiri

Apa ne înăbuşă, căldura ne usucă. Preţul pe care îl plătim pentru utilităţile  publice a crescut constant în ultimii şapte ani, serviciile de apă, canal şi salubritate fiind mai scumpe cu aproape 157 la sută în 2012 comparativ cu 2005. Aşa reiese din datele Institutului Naţional de Statistică, care atestă că, în acelaşi interval de şapte ani, energia termică şi-a dublat preţul, în timp ce gazele au consemnat o scumpire de 75 la sută,  iar energia electrică, de 52 de procente (pe larg aici).

 • “Bătrâneţi însorite”, un nou şi modern cămin pentru vârstnici, deschis lângă Timişoara

În Săcălaz, la 7 km de Timişoara, într-o zonă liniştită, cu aer curat şi multă verdeaţă, s-a deschis cel mai modern cămin de bătrâni din vestul ţării. Căminul “Batrâneţi însorite” nu este ceea ce în limbaj învechit se cheamă azil. Este un centru rezidenţial, dotat cu mobilier şi utilităţi la standarde europene, unde vârstnicii pot să se simtă bine, lipsiţi de grijile cotidiene (pe larg aici).

 • Protest evitat prin metode securiste, la Timişoara

Factorii poştali din judeţul Timiş anunţaseră pentru astăzi un miting în faţa prefecturii. Protestul se dorea un semnal de alarmă cu privire la consecinţele care ar decurge din privatizarea companiei Poşta Română.   Potrivit sindicaliştilor, veniturile salariaţilor ar urma să se reducă cu 10 la sută, iar jumătate dintre angajaţi ar rămâne fără locuri de muncă, în urma intenţiei de desfiinţare a jumătate dintre oficiile poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Mega concurs pentru studentii de la Arhitectura: sa deseneze portile de intrare in Timisoara. Primaria da premii de peste 2.000 de euro

Studentii timisoreni de la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii Politehnica au sansa sa schimbe imaginea Timisoarei pentru cei care intra in orasul nostru. Trebuie doar sa dea frau liber imaginatiei (pe larg aici).

Social:

 • Voluntarii salvatori de vieti s-au desfasurat in centrul Timisoarei. Cei mai isteti catei au incantat zeci de copii. GALERII FOTO!

Caini dresati sa ia urme si sa descopere victime in caz de calamitati, echipament pentru interventii, oameni entuziasti. Centrul Timisoarei a fost locul in care voluntarii Salvo au sarbatorit 80 de ani de protectie civila in Romania (pe larg aici).

 • Liderul Noii Drepte din Timisoara, Bogdan Popa, a fost promovat in conducerea nationala a organizatiei

Bogdan Popa a intrat in echipa de conducere a formatiunii nationaliste care se declara a fi cea mai activa din Romania. Decizia a fost anuntata de liderul organizatiei, avocatul Tudor Ionescu (pe larg aici).

 • Mars la Timisoara de Ziua Bolilor Rare care incheie o luna de campanie de informare asupra acestor maladii

S-au tras semnale de alarma, iar timisorenii au fost invitati sa se informeze si sa inteleaga ca inseamna bolile rare. O ampla campanie de informare si constientizare s-a desfasurat la Timisoara in luna februarie in spatiul public (pe larg aici).

TMPress

Administraţie:

 • Titu Bojin se implică în problema de la Teremia Mare. Cum vrea să sancționeze primarul și directorul școlii

Neînțelegerile dintre primarul din Teremia Mare și directorul școlii i-ar putea costa pe cei doi posturile pe care le ocupă în prezent. În 15 ianuarie, din cauza neînțelegerilor dintre edilul comunei și conducerea școlii, elevii din Teremia Mică au rămas fără microbuzul care îi transporta la școala din Nerău (pe larg aici).

 • Se lansează concursul de proiecte pentru porțile de intrare în Timișoara

Primăria îi provoacă pe studenții la arhitectură să realizeze proiecte pentru intrările în oraș. Concursul de idei se lansează vineri, 1 martie și se adresează exclusiv studenților care studiază arhitectura. Aceștia vor avea la dispoziție 29 de zile pentru a-și depune proiectele la Atelierul de Urbanism al primăriei, localizat pe strada Alba-Iulia. Termenul de depunere a propunerilor expiră în 29 martie, iar în următoarele zile se vor alege proiectele câștigătoare. Cel mai bun proiect pentru fiecare dintre porțile de intrare va fi premiat cu câte 1000 de lei. Câștigătorii vor fi anunțați în 5 aprilie (pe larg aici).

Cultural:

 • Artă de mărțișor. Află ce evenimente ți s-au pregătit de 1 Martie!

Dacă vrei ca de 1 Martie să îi oferi ceva special femeii din viața ta, poți să o scoți la o plimbare în galeriile de artă din Timișoara, care au pregătit evenimente deosebite cu ocazia zilei mărțișorului. Dacă iubește muzica și pictura, puteți merge la Fundața Triade, care vă propune „Întâlniri de primăvară” (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Nu aveti terenurile imprejmuite? Atentie, autoritatile se pun pe dat amenzi!

Chiar dacă la Timişoara există, din 2010, o hotărâre de consiliu local care îi obligă pe locuitorii urbei să-şi împrejmuiască terenurile şi să pună panouri cu „proprietate privată”, în caz contrar urmând să plătească amenzi, multe par în continuare spaţii virane părăsite, fiind sursă de noroi şi praf, cu bălării sau parcări improvizate. Autorităţile anunţă noi controale şi sancţiuni (pe larg aici).

 • Politia Locala vrea regulament pentru munca in folosul comunitatii

Reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara s-au întâlnit joi cu directorii regiilor şi societăţilor din subordinea consiliului local pentru a discuta despre promovarea unui regulament privind prestarea muncii în folosul comunității. În condiţiile în care legislaţia nu prea le ajută, autorităţile locale caută soluţii pentru a-i determina pe cei care nu-şi plătesc amenzile să presteze activităţi în folosul comunităţii (pe larg aici).

 • CJ Timis pregateste terenul pentru Centrul intermodal de transport Timisoara

Lângă Timişoara, la Remetea Mare, se va construi un centru intermodal de transport. Investiţia de aproape 50 de milioane de euro va fi inclusă în proiectele cu finanţare europeană, însă, până atunci, Consiliul Judeţean Timiş va trebui să se ocupe de exproprierea celor aproximativ 40 de hectare pe care se va ridica viitorul centru (pe larg aici).

 • Premii pentru reamenajarea portilor de intrare in Timisoara

Primăria Timişoara a lansat un concurs de idei pentru reamenajarea porţilor de intrare în oraş. Studenţii de la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Politehnica sunt invitaţi să vină cu propuneri pentru a schimba modul în care arată intrările în Timişoara până la sfârşitul lunii martie (pe larg aici).

 • Primarul din Teremia Mare ar putea fi suspendat din functie, in urma anchetei www.tion.ro

Cazul de la Teremia Mica, unde copiii trebuiau să parcurgă zeci de kilometri pe jos, zilnic, pentru a ajunge la şcoală, este departe de a se fi încheiat. În urma anchetei reporterilor www.tion.ro, atât primarul din Teremia Mare cât şi directorul şcolii din Teremia Mică ar putea fi suspendaţi din funcţie (pe larg aici).

 • Protest esuat al postasilor din Timisoara

Prefecturile din toată ţara au fost pichetate, joi dimineaţa, de sute de angajaţi ai Poştei Române care purtau cagule pe faţă. La Timişoara, o delegaţie formată din doi lideri sindicali a depus un memoriu la Prefectura Timiş (pe larg aici).

 • Robu catre politistii locali: Sa nu va faceti un obicei in a pandi cetateni care au mici scapari

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, i-a muştruluit pe poliţiştii locali chiar cu ocazia prezentării bilanţului acestei instituţii. Edilul le-a spus agenţilor să înceteze să pândească timişorenii care au „mici scăpări” şi să se concentreze pe faptele mai grave (pe larg aici).

Social:

 • Flash-mob inedit la Aeroportul International Timisoara

Un inedit eveniment va avea loc, vineri dimineaţa, pe Aeroportul Internaţional Timişoara. De Ziua Mărţişorului, călătorii care pleacă sau sosesc pe calea aerului la Timişoara vor putea asista la un flash-mob special (pe larg aici).

 • Exercitiu de testare a pregatirii pompierilor din Timisoara in cazul unei explozii

Explozie puternică la marginea Timișoarei, după ce o cantitate însemnată de propan a scăpat dintr-un rezervor din zonă. Flăcările ajung până la înălțimea de 4 metri și pot fi văzute de la câțiva kilometri. Din fericire totul a fost un scenariu al pompierilor, care au vrut să își testeze pregătirea pe teren într-o situație de urgență (pe larg aici).

 • Demonstratii cu cainii pregatiti sa salveze vieti si interventii la inaltime in centrul Timisoarei

Cu bărci, echipamente de scafandri, corturi, truse medicale şi câini special antrenaţi să salveze vieţi în situaţii de urgenţă – aşa s-au prezentat, joi, voluntarii de la SALVO, de Ziua Protecţiei Civile, în Piaţa Victoriei. Timişorenii au putut urmări demonstraţii de dresaj canin şi simulări de intervenţie la înălţime, din balconul Operei (pe larg aici).

 • Mars menit sa atraga atentia asupra bolilor rare, la Timisoara

Studenți, bolnavi cu boli rare şi familiile lor, specialiști și susținători au luat parte, joi, la prânz, la Marșul Bolilor Rare de la Timișoara. În acest fel, zeci de timișoreni au dorit să își exprime solidaritatea cu cei ce suferă de aceste afecțiuni (pe larg aici).

 • Medicina timisoreana performanta in colaborare cu Ungaria

Timișorenii cu probleme gastrice pot beneficia de “a doua opinie” medicală din partea specialiștilor maghiari. În cadrul unui proiect european, specialiștii de la Clinica de gastroenterologie a Spitalului Județean Timișoara își vor pune la dispoziție  experiența și profesionalismul pentru pacienții din Szeged, în timp ce medicii din țara vecină vor putea fi consultați pentru pacienții timișoreni (pe larg aici).

 • Universitatea de Vest Timisoara a semnat un protocol de colaborare cu opt inspectorate scolare

Universitatea de Vest Timişoara şi reprezentanţii a opt inspectorate şcolare din această parte a României au semnat un acord de parteneriat prin intermediul căruia atât elevii şi studenţii, dar şi corpul didactic din mediul universitar şi preuniversitar să devină mai flexibili pentru a se adapta cerinţelor actuale ale pieţei muncii. În urma acestui acord oferta universitară timişoreană va fi prezentată elevilor de licee din judeţele participante la acord (pe larg aici).

 • Academia de Advocacy Timisoara: Politicile publice pot fi influentate in mod transparent

Timişoara a devenit şi va rămâne centrul românesc al politicilor de lobby şi advocacy, a declarat Radu Nicosevici, preşedintele organizaţiei Academia de Advocacy (pe larg aici).

 • Opt ore fara rovinieta in noaptea de 1 martie

Şoferii care vor să plece la drum în noaptea de joi spre vineri nu vor avea nevoie de rovinietă. Sistemul de emitere a rovinietelor va fi oprit timp de opt ore pentru lucrări de mentenanţă (pe larg aici).

 • Demonstratii cu cainii de la SALVO in centrul Timisoarei

Timişorenii sunt invitaţi joi să asiste la activităţi de dresaj canin şi demonstraţii de intervenţie la înălţime susţinute de voluntarii de la SALVO în Piaţa Victoriei. În 28 februarie se împlinesc 80 de ani de la înfiinţarea protecţiei civile în România (pe larg aici).

Cultural:

 • Daca e joi, e Goya: expozitie, film si conferinta

În cadrul expoziţiei Francisco de Goya – Dezastrele războiului, deschisă la Muzeul de Artă Timişoara (Palatul Baroc, Piaţa Unirii) până în 31 martie a.c., în fecare joi, de la ora 18, are loc vizionarea filmului “Goya în Bordeaux”, în regia lui Carlos Saura (pe larg aici).

 • Agenda de week-end pentru consumatorii de cultura, la Timisoara

Piaţa Roosevelt, song-ul Susanei, travestiţi, pisici, moarte cu miros de portocale. Concert coreean, viaţa ca o loterie. Întâlniri de primăvară cu Chagall şi pian. Fotografie, arhitectură. Chestii cu DJ K-lu. Poveşti păpuşereşti, parada modei, atelier cu forfecuţe şi lipici. Indiferent de vârstă, gust, poftă sau stare de spirit, timişorenii au ce alege în acest sfârşit de săptămână (pe larg aici).

 • Torent de spectacole pe scena Teatrului Maghiar din Timisoara

Despre noroc, destin si apocalipsă: primăvara revarsă pe scena Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”  din Timişoara un torent de spectacole. Comedii, drame, utopii, feerie, o operă rock şi o premieră semnată de o vedetă a cinematografiei din Ungaria dau culoare afişului lunii martie 2013 (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Cum vrei sa arate portile de intrare ale Timisoarei?

Primaria Municipiului Timişoara lansează concursul pentru designul unui semnal de tip “poartă de intrare” în oraş. Pentru a arăta o imagine de ţinută a orasului Timisoara, Primăria organizează un concurs într-o singură fază, deschis tuturor studenţilor arhitecţi sau echipelor de studenţi cu cel puţin un student arhitect în componenţă. Tema principală a concursului este PORŢILE ORAŞULUI – o temă de viziune. Obiectivul proiectului este acela de a face vizibile, înca de la intrarea în oras, priorităţile Timişoarei, istoria locală, identitatea celor care locuiesc, brandurile locale, dar şi de a exprima identitatea oraşului, trăit şi viu, înteles ca suport al cotidianului (pe larg aici).

 • La Politia Locala s-a coborat harnicia din pod

Poliţia Locală Timişoara a prezentat bilanţul activităţii desfăşurate în anul 2012 (pe larg aici).

Social:

 • Nunta cu…(Do) Stil

Do Stil Resort&Spa organizează primul eveniment Wedding Open House din Timisoara. Expoziţia de nuntă, ediţia 1, va fi organizată în 2 şi 3 martie 2013, de la ora 11, pe Calea Lugojului nr 27 (Ghiroda), îşi propune sa ofere vizitatorilor un targ de inalta clasa si prestanta (pe larg aici).

 • Transparenta … influenteaza politicile publice

În cadrul conferinţei Ce şanse reale avem să influenţăm politicile publice?, de la Timişoara, au fost prezentate perspectivele pe care Academia de Advocacy şi proiectul Partener Activ şi Implicat le propune mediului academic şi nu numai. Platforma virtuală de consultări publice şi alerte legislative Vocea Ta (www.transparenta.ro) monitorizează zilnic peste 110 website-uri: ale ministerelor şi agenţiilor guvernamentale, primăriilor şi consiliilor judeţene din România şi a website-ului “Your Voice in Europe” (pe larg aici).

 • Oportunitati de colaborare cu Voivodina

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează în data de 5 martie 2013, cu începere de la ora 11, în Sala Protocol a sediului CCIAT din P-ţa Victoriei nr.3, o întâlnire a oficialilor Provinciei Voivodina  din Serbia cu reprezentanţi ai mediului de afaceri timişean, ai serviciilor deconcentrate şi organismelor regionale intermediare cu preocupări în domeniul agriculturii (pe larg aici).

 • Timisoara se bate cu Botosani si Ploiesti pentru a fi Capitala Earth Hour 2013

Organizaţia WWF-România a anunţat oraşele care intră în finala Competiţiei pentru Capitala Earth Hour 2013: Botoşani, Ploieşti şi Timişoara. În cadrul etapei finale de pe 9 martie, locuitorii sunt invitaţi să se mobilizeze cât mai bine pentru a-şi ajuta oraşul să câştige titlul, aducând cât mai multe deşeuri de tip PET într-un punct ce va fi comunicat în timp util de către fiecare municipalitate. Pe grila de evaluare, cel mai mare punctaj l-a obţinut oraşul Timişoara – 81.3 puncte din 100, care participă pentru a doua oară la competiţie şi, respectiv, la finală (pe larg aici).

 • Nationalistii din Timisoara, printre cei mai activi din Romania

Liderul filialei timişorene a Noii Drepte, Bogdan Popa, a fost promovat în echipa de conducere la nivel naţional a celei mai active organizaţii naţionaliste de tineret din România, a anunţat liderul formaţiunii, avocatul Tudor Ionescu (pe larg aici).

Cultural:

 • Programul lunii martie la Teatrul National (pe larg aici).
 • Programul lunii martie la Teatrul Merlin

Şi luna aceasta, Teatrul de păpuşi Merlin îi invită pe copii, părinţi, bunici să se bucure, în zilele de duminică, de farmecul unor poveşti minunate. Programul spectacolelor este următorul:  Duminica, 3 martie / ora 11.00 – Fata babei si fata mosneagului / ora 17.00  Doi purcelusi  Duminica, 10 martie / ora 11.00 – Ariciul / ora 17.00 – Aladin  Duminica, 17 martie / ora 11.00 – Degetica / ora 17.00 – Capra cu trei iezi  Duminica, 24 martie / ora 11.00 – Doi purcelusi / ora 17.00 – Pacala  Duminica, 24 martie / ora 11.00 – Polter Furnicus / ora 17.00 – Polter Furnicus (pe larg aici).

 • Nopti cu Isadora pe scena Teatrului National

La inceputul lunii martie, Teatrul National ofera publicului sau nu unul, ci doua spectacole de martisor. Nopţi cu Isadora de Ion Jurca Rovina, respectat scriitor, jurnalist şi dramaturg timişorean, readuce în prezent patetica, tumultoasa poveste de dragoste dintre Isadora Duncan şi celebrul poet Serghei Esenin, artişti al căror spirit este deopotrivă atras şi respins de forţa geniului fiecăruia dintre ei (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Amenzi pentru proprietarii de terenuri si constructii lasate in paragina

Primarul Nicolae Robu spune că îi va amenda pe propritarii care îşi lasă terenurile şi construcţiile în paragină. Nu vor scăpa de amenzi nici cei care nu îşi împrejmuiesc proprietăţiile atunci când se fac lucrări (pe larg aici).

 • Start la concursul de idei pentru portile de intrare in Timisoara

Sesiunea de examene s-a încheiat la Facultatea de Arhitectură, ceea ce înseamnă că studenții au mai mult timp liber pentru a ajuta municipalitatea în misiunea de a înfrumuseța intrările în oraș (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Primarul din Teremia Mare riscă să fie suspendat din funcție

Când primarul și directorul școlii din comună o țin numai într-o ceartă, acest lucru n-are cum să fie benefic pentru comunitate. Este și cazul primarului comunei Teremia Mare, care nu se înțelege cu directorul școlii din satul aparținător Teremia Mică. Certurile dintre ei i-au lăsat, recent, fără microbuzul școlar pe elevi, care au fost astfel nevoiți să meargă pe jos mai mulți kilometri zilnic pentru a ajunge la cursuri (pe larg aici).

 • Concurs de idei pentru amenajarea porților de intrare în oraș. Studenții pot câștiga 1.000 de lei!

Primăria face economie, cei care intră în Timișoara vor vedea o priveliște mai frumoasă, iar studenții de la Arhitectură vor putea câștiga niște bani. Nicolae Robu a anunțat, joi, că în perioada 1-29 martie așteaptă proiectele studenților de la Facultatea de Arhitectură ce vizează reamenajarea intrărilor în oraș (pe larg aici).

 • Prestarea muncii în folosul comunității, discutată de Poliția Locală cu reprezentanții regiilor autonome

Poliția Locală Timișoara a inițiat și desfășurat astăzi o întâlnire cu directorii de regii autonome din Municipiu, printre care Retim SA, SC Drumuri Municipale, Horticultura, Piete SA, precum și de la Direcția de Mediu din cadrul Primăriei pentru a promova un proiect de regulament referitor la prestarea muncii în folosul comunității. Cei prezenți au subliniat mai multe aspecte de care trebuie să se țină cont în momentul în care astfel de persoane sunt obligate prin sentințe judecătorești să presteze astfel de activități, aspecte care vor fi punctate în acest document care urmează a fi prezentat spre dezbatere Consiliului Local, sens în care se va propune și un proiect de HCL ce să completeze și să reglementeze părevederile OG 55/2002 și OG 2/2001 (pe larg aici).

Social:

 • Dresaj canin și salvări la înălțime în Piața Victoriei

Cea de-a 80-a aniversare a Zilei Protecţiei Civile din România a fost marcată joi și la Timișoara. În Piața Victoriei, între orele 14 și 18, echipa SALVO și-a prezentat echipamentul din dotare, a făcut demonstrații de dresaj canin și de salvare la înălțime. La manifestările organizate de către Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Formaţiunea Rapidă de Intervenţie pe Bază de Voluntariat „SALVO” din cadrul Primăriei Timişoara au luat parte sute de oameni care au trecut prin zona centrală. Cel mai mare succes l-au avut și de această dată câinii (pe larg aici).

 • Zeci de medici, pacienţi şi voluntari au mărşăluit prin oraş de Ziua Bolilor Rare

Procentul celor care ar putea avea o boală rară se ridică la 6-8% din populaţie. Cu toate acestea, din multitudinea de boli rare, foarte puţine au leac, iar din fericire cu unele se poate trăi toată viaţa cu un simplu regim. Important rămâne să le diagnosticăm la timp (pe larg aici).

 • FALT susţine consultarea cetăţenilor în procesul de modificare a Constituţiei

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) membră a Asociaţiei Naţionale a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC) prin Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni Timişoara, susţine demersul iniţiat de ANBCC şi organizaţiile semnatare, pentru consultarea cetăţenilor în procesul de modificare a Constituţiei (pe larg aici).

 • Universitatea de Vest vrea să „fure” cei mai buni elevi din opt judeţe. A semnat un protocol cu inspectoratele şcolare

În premieră naţională, Universitatea de Vest din Timişoara a semnat, joi, un protocol cu inspectoratele şcolare din opt judeţe în cadrul căruia oferă suport, cursuri şi informaţii atât viitorilor studenţi, dar şi cadrelor didactice din judeţele respective (pe larg aici).

 • Filiala Timişoara, promovată în conducerea naţională a Noii Drepte

Liderul filialei timişorene a Noii Drepte, Bogdan Popa, a fost promovat zilele trecute în echipa de conducere la nivel naţional a celei mai active organizaţii naţionaliste de tineret din România. Decizia a fost anunţată de liderul formaţiunii, avocatul Tudor Ionescu (pe larg aici).

 • Academia de Advocacy i-a convins pe studenţi că mediul universitar poate influența politicile publice

Primul pas este să ne intereseze ce se întâmplă în jur, să cunoaştem instituţiile statului, să le putem spune apoi decidenţilor cum stă treaba şi de ce trebuie să ţină cont de anumite lucruri prezentate de voi. Mai trebuie să învăţăm limbajul decidenţilor, să învăţăm să vorbim pe limba lor, le-a Corina Dragomirescu, managerul proiectului Academiei Advocacy, studenţilor prezenţi, joi, la conferința cu tema „Ce șanse reale avem să influențăm politicile publice?” din cadrul proiectului „Partener Activ şi Implicat” (pe larg aici).

 • CNADNR anunță oprirea planificată a Sistemului de Emitere, Gestiune, Control şi Monitorizare a Rovinietei

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă utilizatorii reţelei de drumuri naţionale din România că, în data de 1 martie 2013, în intervalul orar 0,00 – 8,00, va fi o perioadă de oprire planificată a Sistemului de Emitere, Gestiune, Control şi Monitorizare a Rovinietei, în scopul efectuării unor activităţi de upgrade şi mentenanţă a sistemului (pe larg aici).

 • Târg de bijuterii și produse bio la Timișoara, pentru doamne și domnișoare

În primul week-end din luna martie, Timişoara găzduieşte două târguri tematice: primul dedicat clientelor sau celor care iubesc bijuteriile, iar cel de-al doilea este destinat persoanelor care preferă stilul de viaţă bio şi alimentaţia cât mai sănătoasă. Pentru că se apropie Ziua Femeii şi bijuteriile sunt cele mai bune prietene ale doamnelor şi domnişoarelor, expozițiile vin în întâmpinarea celor aflaţi în căutarea cadoului ideal pentru persoana dragă (pe larg aici).

 • Directivă europeană: Taţii, obligaţi să intre în concediu de paternitate

Taţii care refuză să intre în concediul de paternitate în luna a 12-a vor pierde indemnizaţia. Decizia se aplică în urma unei directive europene, spun autorităţile statului (pe larg aici).

 • Marș de Ziua bolilor rare la Timișoara. Luna aceasta a avut loc o campanie de informare asupra acestor boli

Luna aceasta, a avut loc o campanie de informare în domeniul bolilor rare. În diverse spitale şi şcoli au fost organizate puncte de informare şi sensibilizare precum şi cea dedicată opiniei publice, în Piaţa Libertăţii. În acest loc, medicii şi studenţii la Medicină, precum şi voluntarii pentru bolile rare vor oferi celor interesaţi informaţii şi materiale de informare (cărţi, pliante, fluturaşi etc.) referitoare la bolilor rare. Tot ca mijloc de informare, voluntarii pentru Bolile Rare vor senzibiliza elevii din şcolile timişorene printr-o campanie de informare despre bolile rare (pe larg aici).

Economic:

 • Maşinile pentru care nu trebuie să plăteşti TAXĂ AUTO se vor ieftini masiv

Giganţii industriei auto mondiale Ford, Daimler şi Nissan şi-au unit forţele într-un parteneriat ce presupune dezvoltarea unui sistem de vehicule electrice cu propulsie pe hidrogen (Fuel Cell Electric Vehicles – FCEV). Scopul final este lansarea la nivel global a primei maşini electrice accesibile pentru marea masă de clienţi până la începutul lui 2017. Mai exact, asta înseamnă că maşinile electrice vor fi mult mai ieftine (pe larg aici).

Cultural:

 • Martie torențial la Teatrul Maghiar din Timișoara

Vivacitatea noului anotimp revarsă pe scena Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara un torent de spectacole: comedii, drame, utopii, feerie, teatru muzical, spectacole pentru copii şi o premieră semnată de o vedetă a cinematografiei din Ungaria dau culoare afişului lunii martie 2013 (pe larg aici).

 • K-LU, „Chestii, socoteli” la Cărtureşti Mercy

Vineri, 1 martie, ora 19:00, la Cărtureşti Mercy, se arată ocazia de a ne bucura de primăvară într-un alt mod – dansant – prin albumul de debut semnat K-LU (Alin Constantin) – „Chestii, Socoteli” (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Lucian Ursuletu, in drum spre primaria din Teremia Mare!

Cosmin Sântean, primarul PD-L din Teremia Mare, riscă să fie suspendat din funcţie după scandalul microbuzului şcolar din localitate, care nu transportă nici la această oră elevi. Locul lui ar putea reveni unui candidat-surpriză, venit din partea PSD (pe larg aici).

Administraţie:

 • La Teremia Mare, microbuzul i-ar putea lasa pe drumuri si pe primar, si pe directorul scolii

Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, e decis să încheie conturile cu primarul din Teremia Mare, care nu vrea să dea microbuzul școlii fără contract. Cosmin Sântean susține că totul i se trage de la faptul că nu a vrut să devină social-demorat. Culmea, ar putea fi dat afară și directorul școlii, care e șeful organizației locale a PSD (pe larg aici).

 • Robu a descoperit amenzile anti-maidan, in vigoare din 2010

Primarul Nicolae Robu a anunțat că municipalitatea va aplica amenzi timișorenilor care-şi lasă terenurile şi construcţiile în paragină. El a descoperit, astfel, o hotărâre de consiliu local emisă acum doi ani și jumătate, prea puțin pusă în aplicare (pe larg aici).

 • 1.000 de lei, pentru „Portile Orasului”

Nicolae Robu și-a pus în practică una dintre idei: concursul de proiecte pentru studenţii de la Facultatea de Arhitectură, în vederea schimbării porţilor de intrare în Timişoara. Ideea câștigătoare, care va ține cont de specificul local, va fi premiată cu 1.000 de lei (pe larg aici).

Ziua de Vest

Economic:

 • Timișoara Startup Kids, la prima ediție

Primul eveniment Startup Kids s-a desfășurat miercuri, 27 februarie, la Timișoara. Timișoara Startup Kids este un eveniment gratuit dezvoltat de Startup Hub (pe larg aici).

 • Qualteh, a doua participare la Mobile World Congress Barcelona

Qualteh, unul din principalii jucători pe piața dezvoltatorilor de soluții software mobile din România, aparținând grupului Medianet, a participat la Mobile World Congress 2013, la Barcelona. Participant la standul național al României, Qualteh a fost prezent ca expozant pe toată perioada 25-28 februarie în Hala 6, stand-ul E66, alături de alte zece firme românești de profil (pe larg aici).

Cultural:

 • Muzicienii de la Filarmonica „Banatul” fac un flash mob la aeroport

Filarmonica „Banatul” din Timişoara pregăteşte, în parteneriat cu Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara şi Fundaţia Academică Culturală Timişoara (FACT), un eveniment inedit cu ocazia zilei de 1 Martie (pe larg aici).

Timpolis

Administraţie:

 • Sfidarea legii ca modus operandi

Trei acte de sfidare a legii, într-o sin­gu­ră zi. Venite de la vârful Pu­terii. Prin decizii, prin tăce­re complice ori prin declaraţii impertinente. Să le luăm în ordinea în care s-au derulat (pe larg aici).

 • Trei proiecte majore ale fostei administraţii, duse mai departe de actualul staff al Primăriei

Actuala echipă de conducere anunţă continuarea a trei proiecte majore începute de fosta administraţie, toate cu cofinanţare europeană: prelungirea liniei troleibuzului 14 până la ieşirea din Dumbrăviţa, reabilitarea liniilor de tramvai pe strada Ştefan Cel Mare şi montarea de camere video în 134 de intersecţii (pe larg aici).

 • Undă verde pentru o investiţie faraonică, cu riscuri multiple, la Timişoara

În ciuda avertismentelor legate de faptul că se înhamă la o investiţie faraonică, în plus, cu riscuri multiple, Primăria Timişoara nu este dispusă să renunţe la ideea pasajului subteran de sub Piaţa Operei. Un studiu preliminar a fost aprobat de Consiliul Local (pe larg aici).

 • În şedinţele Consiliului Local Timişoara se aduc proiecte “la prima vedere”

O practică a fostei conduceri a Primăriei Timişoara era aducerea de proiecte de hotărâre chiar în ziua şedinţei de Consiliu Local. Consilierii aveau surpriza să constate că trebuie să voteze proiecte introduse pe ultima sută de metri, pentru dezbatere şi adoptare. O bună parte erau tocmai cele care generau controverse. Consilierii locali P.D.-L. au constatat că această practică se menţine şi au avertizat conducerea Primăriei că nu vor mai vota astfel de proiecte (pe larg aici).

 • Centrul Intermodal de Transport din Timiş, amânat pe termen nedefinit

Realizarea unui centru intermodal regional de transport marfă în Timiş, care să fie un nucleu pentru toate tipurile de transport de marfă ce trec prin vestul ţării, va rămâne şi în perioada următoare la nivel de intenţie. Aceasta după ce autorităţile locale s-au răzgândit în privinţa locaţiei iniţiale, cea de la Recaş, dorind mutarea acestuia la Remetea Mare (pe larg aici).

 • Cad primele capete în scandalul mansardelor intabulate ilegal

17 mansardări ilegale au fost descoperite la Timişoara, în mai puţin de un an. Problemele au ieşit la iveală după ce proprietarul unui apartament construit la mansarda unui bloc a cerut un extras de carte funciară care, s-a descoperit, nu exista în baza de date. Primele capete au căzut deja la Cartea Funciară (pe larg aici).

 • Schimb comunitar de amprente

Pe lângă schimbul de date legat de reţelele infracţionale internaţionale şi de urmăriţii general, care a dus la prinderea a numeroşi infractori periculoşi, în ultima perioadă s-a pus accent pe schimbul de date dactiloscopice. Acesta se dovedeşte a fi extrem de util nu doar în identificarea infractorilor transfrontalieri, ci şi în cazurile de asumare de falsă identitate (pe larg aici).

 • Doi euro metrul pătrat chiria pentru notari, şase – pentru Poliţie, zece – pentru spital

Dacă un birou notarial din Piaţa Doiceşti va plăti o chirie de doi euro pe metrul pătrat, Secţiei de Poliţie din Calea Şagului i se vor cere şase euro pe metrul pătrat, iar unei locaţii a Spitalului Judeţean, de pe Iuliu Maniu, zece euro metrul pătrat. Acestea sunt preţurile pe care Primăria Timişoara şi-a propus să le perceapă chiriaşilor. Lipsa argumentelor logice în privinţa discrepanţei între preţuri a stârnit proteste nu numai din partea chiriaşilor, ci şi a consilierilor locali din Opoziţie (pe larg aici).

 • Şapte secţii de spital şi clinici din Timişoara sunt revendicate

Deşi nu au trecut decât câteva luni de la găsirea unei soluţii de compromis pentru mutarea Clinicii de Chimioterapie şi Oncologie, de pe bulevardul Mihai Viteazul, al cărui sediu a fost revendicat, Primăria Timişoara trebuie să rezolve o nouă problemă legată de sediul retrocedat al unei alte instituţii medicale. Policlinica 3, de pe strada Sfânta Rozalia, va trebui mutată până în luna iulie. Atât voci din Consiliul Local, cât şi parlamentari din Timiş cer o anchetă legată de felul în care au ajuns atâtea sedii de instituţii din Timişoara în posesia unor clanuri specializate pe tranzacţii imobiliare (pe larg aici).

 • Căpuşele asigurărilor publice nu ţin cont de graniţe

Jaful bugetelor de asigurări de sănătate şi sociale nu este un fenomen specific doar României. De când a început criza, chiar în momentele în care se confruntau cu cele mai mari mari deficite din istorie la fondurile de asigurări de stat, autorităţile unor ţări extrem de bine dezvoltate economic au trebuit să facă faţă unor fraude imense, prin intermediul cărora s-au scurs milioane de euro din banii asiguraţilor (pe larg aici).

Social:

 • Legenda mărţişorului, promovată de Maria Grapini, pe Aeroportul Timişoara

Campania de promovare a legendei mărţişorului, iniţiată de Ministerul pentru I.M.M. şi Turism, se va desfăşura joi şi vineri pe Aeroporturile “Henri Coandă”, din Bucureşti, şi “Traian Vuia”, din Timişoara şi va continua în Spania, pe 3 martie, şi la târgul de turism de la Berlin din 6 – 10 martie (pe larg aici).

 • În România, expunerea la fumatul pasiv rămâne ridicată, la serviciu

Un document de lucru al Comisiei Europene indică faptul că expunerea la fumatul pasiv a scăzut sensibil în ultimii trei ani în locurile în care se consumă băuturi alcoolice şi ceva mai accentuat în cele de alimentaţie publică din România. Totuşi, procentul românilor care afirmă că au de suferit din cauza acestui viciu la locul de muncă este dintre cele mai mari din statele U.E (pe larg aici).

 • Femeile sunt mai afectate de criză

Conform unui raport adoptat zilele trecute de Parlamentul European, prin şomaj, obligativitatea optării pentru un serviciu cu jumătate de normă şi reducerea serviciilor sociale, criza economică a deteriorat condiţiile de lucru ale femeilor în Europa  (pe larg aici).

 • Doar o treime din amenzile rutiere sunt încasate

Ministerul de Interne propune ca şoferilor care nu îşi achită amenzile să le fie suspendat permisul de conducere până în momentul în care fac dovada plăţii. Măsura vine în încercarea de a recupera banii din amenzile neachitate. În Timişoara, 70% dintre amenzi sunt date în urmărire via Poliţia Rutieră (pe larg aici).

 • Premieră în transplant: Cinci donatori din trei oraşe în doar 36 de ore

Activitatea de transplant din România a înregistrat o premieră absolută, respectiv cinci donatori de organe din trei oraşe diferite, Timişoara, Cluj şi Oradea, într-un interval de doar 36 de ore. În mod inexplicabil, însă, Timişoara continuă să fie doar furnizor de organe (pe larg aici).

 • Telemedicină între Timişoara şi Szeged

Timp de un an, medici timişoreni de la Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie au colaborat cu medici de la Divizia de Gastroenterologie a Clinicii Medicale 1 a Universităţii din Szeged, prin videoconferinţe (pe larg aici).

 • Tot mai multe incidente feroviare în vestul ţării

Conform Autorităţii Feroviare, sunt tot mai multe incidente feroviare în vestul ţării, care apar în zona de acoperire a operatorilor privaţi cărora C.F.R. le-a concesionat trasee. Asta deşi contractele cu operatorii privaţi care au concesionat de la C.F.R. linii ferate includ şi clauze legate de realizarea unor investiţii pentru asigurarea atât a materialului rulant, cât şi a infrastructurii feroviare, pentru a nu se pune în pericol siguranţa traficului (pe larg aici).