Revista presei 27 martie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Căutătorilor de gaze de şist din Timiş li s-a tăiat… macaroana

Consilierul judeţean Marcel Mihoc a adresat, la şedinţa în plen de miercuri a Consiliului Judeţean Timiş, o întrebare mai specială. Alesul a dorit să ştie dacă există vreo legătură între cutremurul de pământ care a avut loc marţi şi prospecţiunile pentru căutarea gazelor de şist care se fac în unele localităţi timişene. Consilierul a afirmat că, în baza unor hotărâri de guvern din decembrie 2012 se fac găuri din 30 în 30 de metri şi se bagă dinamită (pe larg aici).

 • Deponeul de la Ghizela este mare şi ineficient: prea puţin gunoi pentru un depozit atât de mare

În cadrul Colegiului prefectural de miercuri, a fost abordată problema gestionării deşeurilor în judeţul Timiş. Până să aruncăm gunoiul în stil european, mai trebuie parcurse câteva etape, între care se află construirea a trei centre de colectare a deşeurilor şi a unei staţii de transfer. Termenul de finalizare este luna decembrie 2014.   Deocamdată, cea mai mare parte a gunoiului din judeţ ajunge la deponeul ecologic de la Ghizela. Aici sosesc lunar 6.600 de tone de deşeuri. Restul de 1.920 de tone este transportat în alte locuri (pe larg aici).

 • Contracte pentru apă şi canalizare la Gătaia şi Ciacova

Aquatim SA a semnat încă un contract de lucrări din cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş” (cofinanţat în proporţie de 74 la sută din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene), pentru oraşele Gătaia şi Ciacova.   Valoarea contractului, care a fost atribuit prin licitaţie asocierii de firme Grup Construct SRL (lider de asociere) şi Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co KG, este de aproximativ 18 milioane de lei (fără TVA) (pe larg aici).

Social:

 • “Primăvară” cu… viroze şi pneumonii

Numărul virozelor şi al pneumoniilor a crescut în judeţul Timiş, pe fondul schimbărilor bruşte de temperatură, cu treceri spectaculoase de la cald la frig. Dacă, pe durata iernii, rata afecţiunilor respiratorii de sezon a fost cea obişnuită în anotimpul rece, primăvara extrem de capricioasă a făcut ca, în prima jumătate a lunii martie, 3.300 de persoane să fie diagnosticate cu viroză de medicii de familie, iar 94 să necesite internare şi îngrijiri suplimentare (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Bugetul Timisului 2013, cu 4 milioane de euro mai mare decat in 2012. Cum s-au impartit banii intre drumuri, paratraznete, piste sau muzee! Primariile USL au capatat cele mai mari sume

Consilierii judeteni au votat bugetul judetului Timis care este cu peste 17 milioane de lei mai mare decat cel de anul trecut. Numai la capitolul Dezvoltare au fost alocati cu 12% mai multi bani in comparatie cu cat s-a dat in anul 2012 (pe larg aici).

 • Contre intre putere si opozitie, in plenul Consiliului Judetean Timis din cauza fostului sef al Directiei Agricole

Consilierii judeteni ai PDL s-au contrat minute bune cu cei de la USL din cauza fostului director al Directiei Agricole Timis, in prezent consilier al presedintelui CJ Timis, Titu Bojin. Vezi ce anume a nascut vii reactii la CJT! (pe larg aici)

 • Start la sapaturile pentru pasajul subteran de la Michelangelo, in aprilie! Se incepe din centrul intersectiei

Intersectia de la Michelangelo va deveni istorie in urmatoarele saptamani, odata ce muncitorii firmei care au castigat licitatia se vor apuca de sapaturi. Se incepe chiar din centrul intersectiei, inspre strada Pestalozzi (pe larg aici).

 • Au inceput lucrarile de renovare la Liceul Lenau, cu bani de la nemti. Primaria Timisoara va inapoia 700.000 de euro Germaniei

700.000 de euro primeste Primaria Timisoara de la Banca Germana pentru Dezvoltare pentru reabilitarea Liceului Nikolaus Lenau de pe strada Gheorghe Lazar. Banii sunt, de fapt, un imprumut pentru lucrarile de renovare care au inceput deja (pe larg aici).

 • Adio sala polivalenta in Timisoara! Consiliul Judetean nu are bani pentru constructia acesteia!

Consiliul Judetean Timis nu aloca bani, anul acesta pentru construirea unei sali polivalente in Timisoara, care sa gazduiasca atat competitii sportive, cat si spectacole. Acesta este un proiect al vechii administratii (pe larg aici).

 • Consilierii judeteni se intreaba lucruri trasnite! A avut cutremurul de marti legatura cu prospectiunile cu dinamita facute in judetul Timis?

Consilierul judetean PSD, Marcel Mihooc, s-a intrebat in sedinta de plen a CJT daca prospectiunile facute de specialisti in fizica pamantului, pe terenuri din Timis in pregatirea exploatarii gazelor de sist, au legatura cu cutremurul de marti (pe larg aici).

Social:

 • Studentii de la Universitatea de Vest din Timisoara, poftiti la masa la noua cantina cu meniuri la preturi… studentesti

Studentii de la UVT si profesorii lor pot servi o masa calda in noul restaurant deschis exact in fosta cantina a universitatii, acum camin al Facultatii de Drept. Meniurile au preturi adaptate buzunarelor studentesti (pe larg aici).

 • Biserica Ortodoxa, repetenta la servicii sociale in Timis in fata cultelor cu mai putini credinciosi

Desi un procent urias al credinciosilor fac parte din biserica „stramoseasca” si contribuie constant la bunastarea ei, caminele de batrani sau centrele pentru copii lipsesc aproape cu desavarsire in cel mai vestic judet al Romaniei (pe larg aici).

Cultural:

 • Gala de balet „Frumoasa din Padurea adormita”, spectacol integral, pe muzica lui Ceaikovski, la Timisoara, cu Passion du Ballet a Kyoto din Japonia

Regal de balet la Timisoara!  Frumoasa din padurea adormita va fi pusa in scena la Opera Nationala intr-o interpretare de exceptie a Academiei de dans din Kyoto (pe larg aici).

TMPress

Administraţie:

 • Încep lucrările de reabilitare a Liceului Nikolaus Lenau

După câteva luni de când conducerea Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara a amenajat tunelul de lemn menit să protejeze trecătorii de bucățile de tencuială care cădeau pe asfalt, încep în sfârșit lucrările de reabilitare. Fațada clădirii va fi refăcută prin programul de reabilitare a clădirilor monument istoric care se derulează cu sprijin din partea Băncii de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei, KfW. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat de către primăria Timișoara, care este beneficiarul lucrării, la începutul acestei săptămâni (pe larg aici).

 • Timișul are buget. Consilierii PDL îl atacă în contencios

Consilierii județeni au aprobat astăzi bugetul județului Timiș pentru anul 2013, care este unul axat pe investiții. Conform declarațiilor președintelui Consiliului Județean Timiș, au fost reduse cheltuielile de funcționare ale instituției și cele de întreținere a drumurilor, care erau o sursă de risipă a banului public. Astfel Consiliul Județean Timiș are anul acesta 319 milioane de lei la dispoziție pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare (pe larg aici).

 • Investiții majore în Timiș: centru intermodal da, sală polivalentă nu

Consilierii județeni din Timiș au decis astăzi alocarea sumei de 1.500.000 de lei din buget pentru centrul intermodal ce urmează să fie amenajat la Remetea Mare. Acesta se vrea a fi un nod rutier, feroviar și aerian, care va facilita transportul de mărfuri în județ. Acesta este însă numai primul pas, urmând în perioadele următoare să fie achiziționate terenurile necesare amenajării (pe larg aici).

 • Consilierii județeni se întreabă ce legătură este între cutremurul din Timișoara și prospecțiunile pentru gazele de șist din Timiș

Consilierii județeni și-au exprimat îngrijorarea legată de faptul că cutremurul care a avut loc ieri în apropiere de Timișoara ar fi avut vreo legătură cu prospecțiunile pentru descoperirea gazelor de șist efectuate în Timiș. Seismul de ieri după-amiază a fost de 2,8 grade pe scara Richter și s-a simțit și în Timișoara. Problema cutremurului a fost ridicată în plenul Consiliului Județean de către consilierul PSD Marcel Mihoc (pe larg aici).

Social:

 • Sute de persoane fără adăpost trăiesc în Timișoara

Le vedem zilnic pe străzile din oraș cerându-ne niște bani sau ceva de mâncare. Câteodată se oferă să ne ajute la treburile gospodărești, să curețe zăpada de pe mașini, să taie sau să care niște lemne. Este vorba despre persoanele fără adăpost care trăiesc în Timișoara. Conform evidențelor Direcției de Asistență Socială Comunitară din cadrul primăriei, în oraș au fost identificate 222 de persoane fără adăpost, care au fost găzduite la punctul amenajat în spațiul Colterm din zona Bucovina în perioada decembrie – 1 martie (pe larg aici).

Cultural:

 • Festivalul Cultural Zilele Basarabiei debutează azi la Timișoara. Vezi programul complet!

Cei 95 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu Patria Mamă sunt sărbătoriți de către studenții basarabeni din Timișoara prin intermediul celei de-a 13-a ediții a Festivalului Cultural Zilele Basarabiei (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Institutul Oncologic de la Timisoara ramane blocat in 2013

Institutul Oncologic la care speră medicii timișoreni de peste 10 ani nu va deveni realitate nici în 2013. Investiția nu apare în bugetul Ministerului Sănătății, deși instituția a alocat 850.000 de lei anul trecut pentru realizarea studiului de fezabilitate (pe larg aici).

 • Bugetul judetului Timis ar putea fi blocat in instanta. PDL, nemultumit de impartirea banilor

Consilierii judeţeni PDL sunt aproape decişi să atace în instanţă Hotărârea Consiliului Judeţean Timiş privind bugetul pe acest an al judeţului. Democrat-liberalii s-au declarat nemulţumiţi de modul în care au fost împărţiţi banii primăriilor din judeţul Timiş, susţinând că au fost dezavantajate primăriile conduse de colegii lor de partid. Atacarea în instanţă ar putea însemna blocarea banilor şi imposibilitatea primăriilor de a întocmi un buget în următoarele luni (pe larg aici).

 • Incep lucrarile la viitorul pasaj din zona Michelangelo. Se pregatesc restrictii de trafic!

În următoarele săptămâni vor demara în sfârşit lucrările la viitorul pasaj rutier subteran din zona Michelangelo, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Primăriei Timişoara. În primă fază vor începe săpăturile pe porţiunea dinspre bulevardul Corneliu Coposu (pe larg aici).

 • Liceul Nikolaus Lenau intra in sfarsit in reabilitare

Clădirea de pe strada Gheorghe Lazăr nr. 2 din Timişoara în care funcţionează Liceul „Nikolaus Lenau”, înconjurată de luni bune de schele pentru ca trecătorii să nu fie răniţi de bucăţile de tencuială care se desprind de pe imobil, intră în sfârşit în reabilitare. Este vorba despre partea exterioară, care va fi refăcută cu sprijin german, urmând ca autorităţile locale să ramburseze ulterior banii (pe larg aici).

 • Consiliul Judetean Timis nu are bani pentru o noua sala polivalenta la Timisoara

O sală polivalentă de cel mult 14.000 de locuri ar trebui să se ridice la Timişoara până în 2015, pentru a găzdui Campionatul European de Baschet Feminin. Însă Consiliul Judeţean Timiş nu alocă niciun ban anul acesta pentru acest obiectiv (pe larg aici).

 • Exista o legatura intre prospectiunile pentru gaze de sist si cutremurul de langa Timisoara?

Consilierii judeţeni sunt îngrijoraţi că prospecţiunile pentru descoperirea gazelor de şist, efectuate în ultima perioadă în judeţul Timiş, ar fi putut avea o legătură cu seismul de mică amplitudine produs, marţi după-amiază, lângă Timişoara. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, susţine că a dat dispoziţie, săptămâna trecută, ca aceste prospecţiuni să fie sistate (pe larg aici).

 • Robu cere legalizarea dezbaterilor publice pe Facebook

Lipsa dezbaterilor publice organizate la Primăria Timişoara în ultima perioadă a atras atenţia organizaţiilor non-guvernamentale, cât şi fostei conduceri a municipalităţii timişorene. Cu toate acestea, primarul Nicolae Robu a declarat că face lobby pentru legalizarea dezbaterilor publice în mediul virtual, el referindu-se în special la cele de pe reţeaua de socializare Facebook (pe larg aici).

Social:

 • Directia de Drumuri Timisoara anunta introducerea de restrictii de circulatie

Se introduc noi restricţii de circulaţie pe DN 57. Afectate vor fi autovehiculele cu masa totală mai mare de 7,5 tone. Restricţiile vor intra în vigoare din prima zi a lunii aprilie şi vor dura două săptămâni (pe larg aici).

 • Interes ridicat pentru a doua editie a Zilelor Carierei

Ediţia a doua a Zilelor Carierei a prezentat miercuri dimineaţă primele oferte de muncă și de practică pentru studenţii sau absolvenţii Universităţii Politehnica Timişoara. Un număr de 50 de firme din cele mai diverse domenii tehnice, construcţii sau inginerie sunt prezente cu standuri, timp de două zile, la Restaurantul Politehnicii din Complexul Studenţesc (pe larg aici).

 • Universitatea de Vest Timisoara are in sfarsit un restaurant propriu

Universitatea de Vest Timişoara nu mai este de miercuri singura instituţie de învăţământ superior care nu putea oferi tinerilor posibilitatea unei mese calde în cadrul unei cantine proprii. În spaţiile nefolosite de la sediul Facultăţii de Drept a fost amenajat un restaurant unde un “meniul zilei” se poate servi la 8,5 lei (pe larg aici).

 • Un film cutremurator la Uniunea Sarbilor

La sediul Uniunii Sârbilor din România de pe strada Mangalia nr. 29 din Timișoara va fi proiectat joi filmul documentar „Crimă fără pedeapsă” pentru a marca 9 ani de la pogromul asupra sârbilor de pe teritoriul Provinciei autonome Kosovo și Metohija (pe larg aici).

 • Zilele Basarabiei la Timisoara

Studenții basarabeni din Timișoara aniversează 95 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu Patria Mamă prin cea de-a 13-a ediție a Festivalului Cultural Zilele Basarabiei. Festivalul durează cinci zile și cuprinde conferințe, prezentări de cărți și proiecții de filme (pe larg aici).

 • Pentru Voi albastreste centrul Timisoarei

Fundația Pentru Voi încearcă și anul acesta să le atragă timișorenilor atenția asupra autismului, participând la acțiunea internațională de conştientizare a autismului Light It Up Blue! 200 de persoane îmbrăcate în albastru vor mărșălui în centrul orașului și vor asista la iluminarea clădirii Operei (pe larg aici).

Cultural:

 • Vremuri de pace pe scena maghiara din Timisoara

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”  din Timișoara sărbătorește în 27 martie Ziua Mondială a Teatrului cu premiera Vremuri de pace, în regia lui Hajdu Szabolcs. Tânărul regizor din Budapesta, deținător al mai multor premii internaționale este și actor în propria piesă. Decorul şi costumele spectacolului sunt creaţia reputatei scenografe Iuliana Vîlsan (pe larg aici).

 • Timp, Numar, Semn 6. Expozitie Vica Tila Adorian la Galeria Calina

„Ce este timpul?…”. O întrebare etern-provocatoare, căreia artistul plastic Vică Tilă Adorian îi „răspunde” cu o nouă expoziţie circumscrisă unui ambiţios program estetic personal, la Galeria Calina din Timişoara (pe larg aici).

 • Gala de balet romano-japoneza pe scena Operei din Timisoara

Eveniment cu totul special pentru timişorenii îndrăgostiţi de arta albă a dansului: compania Passion du Ballet a Kyoto, Japonia, susţine Gala de balet „Frumoasa din Pădurea adormită”, spectacol integral, pe muzica lui P.I Ceaikovski. Spectacolul va avea loc pe scena Operei Naţional Române din Timişoara vineri, 29 martie 2013, de la ora 19. Alături de cei 11 balerini japonezi vor dansa elevi ai secţiei de coregrafie a Colegiului Naţional Ion Vidu şi balerini ai Operei timişorene (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Ce ingroapa primarul Nicolae Robu la Sala Polivalenta a rectorului Nicolae Robu?

Prin H.C.L.M.T. nr. 134/14.03.2013 s-a aprobat asocierea Universităţii Politehnica din Timişoara cu Municipiul Timişoara, în vederea realizării împreună a obiectivului de investiţii Sala Polivalentă, început de Universitatea Politehnica, în locaţia Baza Sportivă nr. 2 a UPT. Contribuţia părţilor contractante în cadrul asocierii a Municipiului Timişoara este în sumă de maximum 10.000.000 lei din bugetul local. Primarul Nicolae Robu a spus, de curând, că lucrările la noua sală polivalentă ar putea fi terminate până la finele anului 2013, dacă firma „se va dovedi serioasă”…   (pe larg aici).

 • Heirupismul de la Primarie starneste… plangeri prealabile pe metrul patrat

Consiliul Local al Municipiului Timişoara se va reuni în şedinţă ordinară, în data de 29.03.2013, de la ora 14, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara din B-dul C.D. Loga nr.1. Pe ordinea de zi a şedinţei figurează proiecte de hotărâre privind aprobarea contului de execuţie pe anul 2012 şi rectificarea bugetului local al Municipiului Timisoara pe anul 2012, aprobarea Structurii organizatorice, a Organigramei si a Statului de functii pentru Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, modificarea şi aprobarea Organigramei, Statului de Funcţii şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare ale Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara (pe larg aici).

Social:

 • De veghe printre boschetii democratiei

La Instituţia Prefectului, a avut loc şedinţa Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice, condusă de subprefectul Liliana Oneţ. Conform datelor prezentate de Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, în cursul iernii, în perioada decembrie – 1 martie, la punctul deschis în spaţiul Colterm, situat în zona Bucovina, au fost găzduite 222 persoane fără adăpost, din care persoane în vârstă – peste 60 de ani  – au fost 25 (pe larg aici).

 • Specializare inteligenta in Romania. Dupa 2014…

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) organizează, împreună cu Institutul pentru Studii Tehnologice Prospective – Platforma S3 şi cu sprijinul Comisiei Europene – Directoratul General Regio, Unitatea Inovare, evenimentul naţional cu tema “Strategiile de specializare inteligentă la nivelul regiunilor de dezvoltare din România”. Evenimentul va avea loc marţi, 2 aprilie 2013, în sala de consiliu a ADR Vest, şi va reuni agenţiile pentru dezvoltare regională din România, universităţile cu preocupări în domeniul inovării, primării şi consilii judeţene din Regiunea Vest, precum şi companii din regiune active în clustere (asocieri de organizaţii) care au preocupări în domeniul inovării şi cercetării. Printr-o astfel de întâlnire se doreşte creionarea viitoarelor strategii de dezvoltare regională, de inovare şi de specializare inteligentă de la nivel naţional şi regional astfel încât să răspundă cât mai bine cerinţelor de finanţare ale Uniunii Europene, nevoilor curente ale regiunilor şi nevoilor potenţialilor investitori (pe larg aici).

 • Locuri de munca in judetul Timis la 27 martie. Vezi care sunt!

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş a anunţat locurile de muncă disponibile în judeţul Timiş în perioada 27 martie – 3 aprilie 2013. Astfel, puteţi afla firmele care au locuri de muncă disponibile, meseria, adresa, numărul de telefon,numărul posturilor vacante, studii şi perioada (pe larg aici).

Cultural:

 • Frumoasa din padurea… japoneza

Compania Passion du Ballet din Kyoto, Japonia, susţine, la Timişoara, gala de balet „Frumoasa din Pădurea adormită”, spectacol integral, pe muzica lui P.I Ceaikovski. Spectacolul va avea loc pe scena Operei Naţional Române din Timişoara vineri, 29 martie 2013, de la ora 19 (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Lucrarile la pasajul Michelangelo pot incepe. Robu a facut predarea de amplasament

Deși nu pe o vreme tocmai potrivită de plimbare, primarul Nicoale Robu a făcut astăzi predarea de amplasament către firma CCCF pentru execuția pasajului Michelangelo (pe larg aici).

 • Lucrarile de reabilitare a Liceului Lenau vor incepe cand vremea o va permite

Începe reabilitarea Liceului Teoretic Nikolau Lenau, dar nu chiar acum, ci când vremea o va permite. S-a încheiat licitația pentru reabilitarea clădirii în care își desfășoară activitatea Liceul Lenau. Lucrarea în valoare de 700.000 de euro va începe abia atunci când vremea va deveni mai îngăduitoare (pe larg aici).

 • CJT nu are bani pentru realizarea unei sali polivalente

Consiliul Județean Timiș a anunțat că nu dispune de fonduri pentru realizarea unei săli polivalente, ce ar trebui să găzduiască în 2015 Campionatul European de Baschet Feminin (pe larg aici).

Social:

 • Despagubiri de aproape 350.000 de euro pentru urmasii victimelor din timpul Revoluției din ’89

Guvernul român trebuie să despăgubească rudelor a 72 de victime ale Revoluției din 1989 de la Timișoara (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • Schimb de generaţii la PSD Timişoara

Conferinţa Judeţeană a PSD Timişoara, care a avut loc sâmbătă, a consfinţit practic terminarea unui ciclu politic. În Biroul Permanent Municipal şi-au făcut loc, în calitate de vicepreşedinţi sau doar membrii, mai mulţi tineri pe care Organizaţia Municipală Timişoara a PSD se bazează în viitor. Dacă nume ca Traian Stoia sau Radu Ţoancă nu se mai regăsesc în forul de conducere al PSD Timişoara, aici au ajuns oameni ca Alfred Simonis, Sebastian Răducanu sau Horea Băcanu (pe larg aici).

Administraţie:

 • Aproape 80 de primării din județ nu își pot asigura cheltuielile de funcționare

Situație grea pentru majoritatea administrațiilor locale din județ. Președintele Consiliului Județean Timiș , Titu Bojin, a declarat, miercuri, că aproximativ 80 de primării nu își pot asigura cheltuielile de funcționare (pe larg aici).

 • Buget mai mare pentru drumurile din Timiș. Află cum au împărțit banii consilierii județeni

Județul are anul acesta un buget cu peste 17 milioane de lei mai mare decât cel din 2012. Drumurile, care le dau bătaie de cap tuturor, fie că sunt sau nu șoferi, beneficiază anul acesta de 43,4 milioane de lei pentru investiții și de 86,5 milioane de lei pentru întreținere și reparații. Suma este mai mare față de anul trecut, când au fost disponibili 17 milioane de lei pentru investiții și 73 de milioane de lei pentru întreținerea și repararea drumurilor județene (pe larg aici).

 • Lucrările la subpasajul Michelangelo încep în curând. Primăria va restricționa traficul în zonă

Traficul în zona Michelangelo urmează să fie perturbat serios în următoarea perioadă, însă șoferii ar trebui să fie înțelegători deoarece acolo va fi realizat, cu bani europeni și din bugetul local, un pasaj auto subteran, care va fluidiza foarte mult circulația (pe larg aici).

 • Persoanele fără adăpost, în vizorul Comitetului de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice

La ședința Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice, de miercuri, condusă de doamna subprefect Liliana Oneț, s-a discutat situația persoanelor fără adăpost din municipiul Timișoara. Astfel, conform datelor prezentate de Direcția de Asistență Socială Comunitară din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, în cursul iernii, în perioada decembrie – 1 martie, la punctul deschis de primăriei (în spațiul Colterm , situat în zona Bucovina) au fost găzduite 222 persoane fără adăpost, din care persoane în vârstă – peste 60 de ani  – au fost 25 (pe larg aici).

 • Niciun leu din bugetul CJT pentru sala polivalentă de 14.000 de locuri

Sala polivalentă de 14.000 de locuri, care ar urma să găzduiască, în 2015, Campionatul European de Baschet Feminin, rămâne în stand-by deocamdată. Miercuri, consilierii județeni au aprobat bugetul Timișului pe anul în curs, iar investiția nu se regăsește pe lista obiectivelor ce vor beneficia de finanțare (pe larg aici).

 • Conducătorii de căruțe, de mopede, pietonii și bicicliștii – în topul amendaților, la Timișoara

Pe lângă raziile organizate pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă legislația referitoare la oprire, staționare, parcare, pătrunderea pe străzi cu accesul interzis și nerespectarea indicatoarelor privind masa maximă admisă, polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulația acționează, conform Legii 155/2010, și în ceea ce privește încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală (pe larg aici).

 • Taximetriștii de pe aeroport, controlați de polițiști

Munca taximetriștilor de pe Aeroportul Traian Vuia din Timișoara a fost întreruptă miercuri la prânz. Echipe de polițiști de la Transporturi și Rutieră au controlat taximetrele aflate pe aeroport. Acțiunea a vizat documentele, licentele de transport, starea tehnica a autoturismelor si aparatele de taxare. Șoferii de taxi s-au arătat încântați de inițiativa autorităților și au susținut că vor ca astfel de controale să aibă loc mai des pentru ca cei care nu sunt în regulă să poată fi prinși și amendați (pe larg aici).

 • Încep reparațiile la Liceul Nikolaus Lenau

Promise încă din mandatul administrației Ciuhandu, lucrările de reabilitare ale clădirii ce găzduiește Liceul Lenau de pe strada Gheorghe Lazăr, vor începe în curând (pe larg aici).

 • Tot mai multe terenuri inundate. Prefectul a chemat primarii la raport

Ca urmare a situației meteorologice și hidrologice înregistrate în județul Timiș, a topirii stratului de zăpadă, precum și a precipitațiilor căzute,  pe terenurile agricole și pe pășunile din zona de sud a județului s-a constatat creșterea suprafețelor la nivelul cărora apa a băltit (pe larg aici).

 • Bojin: Cutremurul nu are legătură cu prospecţiunile pentru gaze de șist

Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, a declarat, miercuri, în plenul instituției, că, din cunoștințele sale, nu există o legătură între prospecțiunile pentru exploatarea gazelor de șist și cutremurul ce a avut loc marți în apropiere de Timișoara (pe larg aici).

 • O MODIFICARE A CODULUI RUTIER A FOST RESPINSĂ! Află cu ce n-au fost de acord deputații

În urmă cu doi ani, o informație privind modificarea Codului Rutier crea un mare scandal în presa din România: nepurtarea centurii de siguranţă şi depăşirea vitezei cu 20 km/h nu vor mai fi sancţionate (pe larg aici).

Social:

 • Bicicliștii din Timișoara sărbătoresc Ora Pâmântului cu o cursă nocturnă

Iubitorii de mișcare sunt așteptați joi, de la ora 21, în parcarea Modex, pentru a pleca, mai poi, pe biciclete într-o cursă. Aceasta va fi de 14 kilometri prin oraș, iar bicicliștii sunt însoțiți de polițiști, care vor asigura buna desfășurare a evenimentului (pe larg aici).

 • Succes pentru grupul de autoreprezentanţi „Diferiţi, dar împreună!” al Fundației Pentru Voi

„Diferiţi, dar împreună!”, Grupul Autoreprezentanţilor de la „Pentru Voi”, este primul de acest gen din România care devine membru al Platformei Europene a Autoreprezentanţilor şi este format din 80 timişoreni cu dizabilităţi intelectuale cu vârste cuprinse între 18-65 ani. Autoreprezentanţii sunt persoane cu dizabilităţi intelectuale capabile să ia decizii privitoare la sine şi să îşi exprime punctul de vedere. Aceştia se întâlnesc lunar şi discută despre probleme importante pentru ei: viaţă independentă, dreptul de a lua propriile decizii, dreptul la muncă, sănătate, familie, prieteni, relaţii, participare activă în comunitate ş.a (pe larg aici).

 • Expoziţie eco realizată de copii. Vezi unde va avea loc

Cei mai talentați copii își vor expune lucrările publicului timișorean. Vernisajul expoziţiei “Lumina din sufletul meu” va avea loc joi, 28 martie 2013, începând cu ora 15.15, la Salina Salis din Timişoara, str. Remus nr. 6 (lângă Consulatul Serbiei) (pe larg aici).

 • Întâlnire despre dezvoltarea regională și strategiile de specializare, la Timișoara

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) organizează, împreună cu Institutul pentru Studii Tehnologice Prospective – Platforma S3 și cu sprijinul Comisiei Europene – Directoratul General Regio, Unitatea Inovare, evenimentul național cu tema “Strategiile de specializare inteligentă la nivelul regiunilor de dezvoltare din România”. Evenimentul va avea loc marți, 2 aprilie 2013, în sala de consiliu a agenției (pe larg aici).

 • Restaurant special pentru studenții Universității de Vest din Timișoara

Meniuri de 8,5 lei pentru studenții Universității de Vest din Timișoara. În incinta  Căminului Facultăţii de Drept din Complexul Studenţesc s-a deschis Restaurantul studențesc, acolo unde se vor găti meniuri alese pentru studenții și profesorii de la UVT (pe larg aici).

 • Moldovenii din Timișoara sunt în sărbătoare. Începe Festivalul Cultural Zilele Basarabiei

Motiv de sărbătoare pentru basarabenii din oraș. Cei 95 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu Patria Mamă sunt sărbătoriți de către studenții basarabeni din Timișoara prin intermediul celei de-a 13-a ediții a Festivalului Cultural Zilele Basarabiei (pe larg aici).

 • Concurs de vâslit pentru a promova ecoturismul în Banat

Pe rîul Bega va avea loc, în luna mai, un concurs de de vâslit în canotci de 10+1. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23 şi Administraţia Naţională „Apele Române”, care au semnat un parteneriat strategic de promovare în comun a patrimoniului hidrografic al României, cu scopul de a creşte interesul pentru ecoturism şi petrecerea timpului liber în natură. Primele două activităţi vor fi: o serie de mini-festivaluri în mari oraşe din ţară, sub titulatura “Descoperă ROWmania – concurs de vâslit cu canotca de 10+1”, şi înfiinţarea la Bucureşti, pe Dâmboviţa, a unui centru de informare pentru destinaţii de ecoturism, care va oferi inclusiv tururi de agrement cu barca pe Dâmboviţa (pe larg aici).

 • Porţile Staţiei de Epurare a Apelor de pe strada Păstorilor se deschid pentru timişoreni

În săptămâna 1 – 5 aprilie, cu ocazia programului naţional “Să știi mai multe, să fii mai bun!”, organizat de  Ministerul Educației Naționale, Aquatim SA deschide porţile de la staţia de epurare a apei uzate de pe strada Păstorilor nr. 1. Sunt aşteptaţi aproximativ 500 de elevi provenind de la 10 instituţii de învăţământ dar şi pe toţi cei interesaţi de procesul de “curăţare” al apei. Un tur al staţiei durează aproximativ o oră, timp în care vizitatorilor li se va explica procesul tehnologic de tratare a apei de către Aquaghizii Aquatim (pe larg aici).

 • Două zile pline de job-uri la „Zilele Carierei” de la Universitatea Politehnica

Studenţii şi absolvenţii Universităţii Politehnica din Timişoara sunt invitaţi, timp de două zile, în 27 şi 28 martie la evenimentul “Zilele Carierei”. Ei pot vizita standurile celor 50 de companii naţionale şi internaţionale, care le-au pregătit participanţilor oferte pentru stagii de practică, workshopuri, dar şi numeroase oportunităţi de carieră. Companii ca Microsoft, Eta2u, Hella, CFR sau Continental Automotive îi aşteaptă pe tineri la standuri. Aproape 80 % dintre studenţii care îşi finalizează studiile la această instituţie îşi găsesc un loc de muncă, iar 70 % dintre aceştia, în domeniul în care au învăţat. “Zilele Carierei” au loc între orele 10:00 – 18:00, la etajul I, la Restaurantul Universitar Politehnica (pe larg aici).

 • Timişoara se îmbracă în albastru. Sute de persoane iau parte la acţiune

Fundaţia „Pentru Voi” ia parte, în 2 aprilie, la acţiunea internaţională de conştientizare a autismului Light It Up Blue! Autismul este o dizabilitate de dezvoltare care afectează abilităţile de comunicare şi socializare, este asociat cu rutine rigide şi comportamente repetitive, nu se cunoaşte cauza apariţiei lui şi durează întreaga viaţă. Evenimentul se desfăşoară între orele19.30 – 20.30, când va avea loc un marş albastru pe traseul Primărie – Catedrală – Operă – Piaţa Libertăţii – Operă – Catedrală – Primărie (pe larg aici).

Economic:

 • Zahăr pe voucher. Cupoanele de reduceri pătrund în supermarket

Produsele alimentare precum zahărul, uleiul, fructele sau legumele vor putea fi cumpărate la un preț mai mic din supermarket-uri, pe baza voucherelor achiziționate de pe site-urile de reduceri (pe larg aici).

 • BCR reduce dobânda la creditele ipotecare pentru clienţii cu bani

Banca Comercială Română (BCR) reduce, începând din această săptămână, dobânda la creditele ipotecare în lei cu 1,1 puncte procentuale. Oferta este valabilă pentru clienţii care deţin un avans de minimum 35% (pe larg aici).

 • Ce s-a întâmplat cu imperiul Edy Spedition după moartea patronului Alin Popa, într-un teribil accident

Compania Edy International Spedition, al cărei patron Alin Popa a decedat în vara lui 2012, a decăzut foarte mult. În prezent mai operează pe piaţă doar cu 280 de camioane faţă de peste 1.200 în 2008. Activitatea se derulează aproape integral numai pe transport la nivel naţional, potrivit unor surse apropiate companiei (pe larg aici).

Cultural:

 • Concert vocal-simfonic de Mozart la Filarmonica Banatul

Maestrul Wolfgang Gröhs va conduce concertul vocal-simfonic al Filarmonicii „Banatul” de joi, 28 martie, de la ora 19, când vom asculta Concertul pentru pian şi orchestră în si bemol major K.V. 595 de Wolfgang Amadeus Mozart şi Recviemul German op.45 pentru solişti vocali, cor şi orchestră de Johannes Brahms (pe larg aici).

 • Baletul „Frumoasa din Pădurea adormită” e adus la Timișoara de japonezi

Compania Passion du Ballet a Kyoto, Japonia, susţine, la Timişoara, Gala de balet „Frumoasa din Pădurea adormită”, spectacol integral, pe muzica lui P.I Ceaikovski. Spectacolul va avea loc pe scena Operei Naţional Române din Timişoara vineri, 29 martie 2013, de la ora 19. Alături de cei 11 balerini japonezi vor dansa elevi ai secţiei de coregrafie a Colegiului Naţional Ion Vidu şi balerini ai Operei timişorene (pe larg aici).

 • Expoziţia „Timp, Număr, Semn 6”, la Galeria Calina

Galeria Calina din Timişoara (str. Mărăşeşti nr. 1-3) organizează luni, 1 aprilie, de la ora 18, vernisajul expoziţiei “Timp, Număr, Semn 6″, expoziţie a artistului Vică Tilă-Adorian. Adorian este m embru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1997, b ursier al Uniunii Artiştilor Plastici din România pe anul 199, v icepreşedinte al U.A.P. Timişoara din anul 2002 până în anul 2006. Din anul 2012, este d ecan al Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Vali Moldovan vrea functie nationala la PNTCD

Liderul PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan, vrea să ajungă vicepreședinte național. El își va depune candidatura la congresul partidului, care va avea loc în 20 aprilie (pe larg aici).

 • Baronul Frunzaverde: „Sa fim fericiti daca mai sunt bani de salarii si pensii”

Vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde, a dezvăluit miercuri care sunt „binefacerile” guvernării USL. Din punctul de vedere al baronului de Caraș-Severin, lucrurile stau rău spre foarte rău. UPDATE: Victor Ponta spune că liberalul este „iresponsabil” (pe larg aici).

Administraţie:

 • Robu: Lucrarile la subpasajul Michelangelo „vor pune putin in dificultate traficul”

Nici măcar vremea rea nu l-a oprit pe primarul Nicolae Robu să facă personal predarea de amplasament către firma CCP, pentru execuţia pasajului Michelangelo. Lucrările efective nu vor începe însă decât peste câteva săptămâni. Însoțit doar de reporterii de televiziuni, liberalul a făcut o vizită de lucru în mai multe locuri, unde, în ciuda lapoviței, toată lumea muncea de zor (pe larg aici).

 • Reabilitarea Liceului „Lenau” incepe in aceasta primavara

Când vremea va deveni mai bună, va începe reabilitarea Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”. Nicolae Robu a dat „undă verde” încă unui proiect de pe vremea administrației Ciuhandu, anunțând, în plină stradă, încheierea licitației pentru această lucrare, contractată la 700.000 de euro (pe larg aici).

 • 18 milioane de lei pentru apa si canalizare, la Gataia si Ciacova

Aquatim SA a semnat încă un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”. Acesta se referă la orașele Gătaia și Ciacova și are o valoare de 18 milioane de lei, fără TVA (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Lae Oprea – motiv de fitile portocalii în CJ Timiş

Tiberiu Lelescu, consilier judeţean PDL, a vrut neapărat să-l propună pe Nicolae Oprea (foto) pentru funcţia de preşedinte al nou-înfiinţatei Camere Agricole. O propunere şugubeaţă, ţinând cont de faptul că „Lae” Oprea, cum îi spun toţi, este consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, iar liderul de la judeţ nu l-ar propune pentru o asemenea funcţie (pe larg aici).

 • PDL Caraș-Severin – ”răstignit” între Blaga și Udrea

Președintele Nicușor Vasilescu a intrat în conflict și cu Aurel Miclea, unul dintre cei mai vechi membri ai partidului (pe larg aici).

 • O nouă întâlnire a oamenilor de afaceri cu ministrul Grapini

Departamentul „Fonduri Europene” din cadrul Biroului Judeţean al Partidului Conservator Timiş va organiza o întâlnire dezbatere cu reprezentanţii mediului de afaceri din Timiş (pe larg aici).

Administraţie:

 • Lucrările la Pasajul Michelangelo sunt gata de start

Primarul Nicolae Robu a anunţat, miercuri, 27 martie, că a demarat proiectul “Michelangelo”. De aceste lucrări se va ocupa  firma CCCF – Drumuri și Poduri Timișoara, în asociere cu Societatea Drumuri Municipale (pe larg aici).

 • În bugetul CJ Timiş nu sunt prevăzuţi bani pentru sala polivalentă a Timişoarei

Consilierii judeţeni au propus alocarea unei sume în bugetul judeţului Timiş pentru realizarea proiectului tehnic pentru viitoarea sală polivalentă a Timişoarei (pe larg aici).

 • Titu Bojin – „tata” consilierilor judeţeni PDL – şi-a dojenit „copiii”

„Să ne întoarcem cu faţa către oameni şi să terminăm cu declaraţiile politice. Aţi fost opt ani, am văzut ce-aţi făcut, eu vă consider egali cu mine, chiar dacă, în Timiş, aţi luat, la alegeri, tot partidul cât am luat eu singur”, le-a spus preşedintele CJ Timiş celor de la PDL (pe larg aici).

 • Şedinţă extraordinară a CJ Timiş pentru apa şi canalizarea satelor din judeţ

„Vă rog să participaţi la atragerea acestor fonduri. În anii următori vrem să mai atragem 200 de milioane de euro pentru a finaliza alimentarea cu apă şi canalizare la nivel de judeţ”, le-a spus consilierul judeţean PSD Marcel Mihoc colegilor săi, în plen (pe larg aici).

 • Consilierii judeţeni din Timiş au alocat 1.500.000 lei pentru centrul intermodal de la Remetea

Consilierii judeţeni din Timiş au aprobat alocarea unei sume de 1.500.000 de lei din bugetul Timişului pentru centrul intermodal ce se va naşte la Remetea Mare. Centrul intermodal este un nod unde se întâlnesc toate tipurile de transport de marfă, iar mărfurile pot fi transferate foarte uşor de pe calea ferată pe cea rutieră sau alte modalităţi de transport (pe larg aici).

 • Prospecţiunile seismice din Timiş au fost oprite

„Am dispus, împreună cu prefectul, sistarea lucrărilor încă de săptămâna trecută”, spune preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin (pe larg aici).

Social:

 • A fost inaugurat noul sediu al celei mai mari academii de înfrumuseţare din Vestul ţării, la Timişoara

Miercuri, 27 martie, în Timişoara, a fost inaugurat noul sediu Sandria – Academia artei înfrumuseţării – cea mai mare academie a artei înfrumuseţării din Vestul ţării (pe larg aici).

 • Grupul Autoreprezentanţilor de la „Pentru Voi” Timişoara devine membru al Platformei Europene a Autoreprezentanţilor

“Diferiţi, dar împreună!”, Grupul Autoreprezentanţilor de la „Pentru Voi” este primul de acest gen din România care devine membru al Platformei Europene a Autoreprezentanţilor şi este format din 80 de timişoreni cu dizabilităţi intelectuale, cu vârste cuprinse între 18-65 ani (pe larg aici).

Economic:

 • Finanţările prin Prima Casă au ajuns la 3,18 miliarde euro. Se primesc 100 de dosare pe zi

Valoarea finanţărilor acordate prin programul “Prima Casă” a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari, rata de default fiind în prezent de 0,1%, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri în valoare de 572 milioane de euro, potrivit datelor Fondului de Garantare (pe larg aici).

 • Două contracte noi de închiriere în clădirea C a City Business Centre Timişoara

Dezvoltatorul proiectului City Business Centre (CBC) Timişoara, cel mai mare complex de birouri din vestul ţării, a semnat două contracte noi de închiriere cu OMV Petrom şi Expert Petroleum (pe larg aici).

 • Dezvoltarea regională și strategiile de specializare inteligentă în România după anul 2014

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) organizează, împreună cu Institutul pentru Studii Tehnologice Prospective – Platforma S3 și cu sprijinul Comisiei Europene – Directoratul General Regio, Unitatea Inovare, evenimentul național cu tema “Strategiile de specializare inteligentă la nivelul regiunilor de dezvoltare din România” (pe larg aici).

Cultural:

 • Frumoasa din pădurea adormită, la Opera Timişoara

Compania Passion du Ballet a Kyoto, din Japonia, susţine la Timişoara Gala de balet „Frumoasa din pădurea adormită”, spectacol integral, pe muzica lui P.I Ceaikovski,  pe scena Operei Naţional Române din Timişoara, vineri, 29 martie, de la ora 19 (pe larg aici).

 • Zilele Filmului Polonez, la Biblioteca Universitară Timişoara

Institutul Polonez din Bucureşti şi Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timişoara organizează Zilele Filmului Polonez, în perioada 29 – 31 martie 2013 (pe larg aici).