Revista presei 21 martie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Apa n-are culoare politică. Dar dopurile?…

Probabil că, pe zi ce trece, se poate aplica tot mai bine ceea ar fi spus prinţişorul Nicu Ceauşescu despre cei care i-au luat puterea (şi viaţa) părintelui său, dictatorul: “Cât a construit tata voi nu sunteţi în stare nici să zugrăviţi!” (pe larg aici).

 • Ministrul Apărării a jucat alba-neagra la Timişoara

Aflat astăzi în vizită la Timişoara, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a oferit presei declaraţii în incinta Spitalului Militar. Demnitarul a vorbit despre orice altceva, în afară de subiectul care ar fi fost cu adevărat de interes pentru timişoreni: a cui e clădirea Spitalului Militar, a MApN sau a municipalităţii (pe larg aici).

Social:

 • Medicii de familie timişeni au dezbătut problemele din sănătate

Medicii de familie timişeni s-au întâlnit joi în sala festivă a Casei Adam Muller Guttenbrunn spre a dezbate problemele nou apărute în sistemul de sănătate, în condiţiile în care se preconizează desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică, dar şi o serie de schimbări la nivelul contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013–2014 (pe larg aici).

 • E OFICIAL: LAPTE CU AFLATOXINĂ în 34 de ferme din ţară

Inspectorii ANSVSA au anunţat, joi, descoperirea unei cantităţi de lapte contaminat cu aflatoxină în 34 de ferme de ţară, cinci centre de colectare de lapte, opt automate şi 20 de unităţi de procesare (pe larg aici).

 • Seminar gratuit despre alergiile copiilor, la Timişoara

Părinţii timişoreni ai căror copii se confruntă cu problema alergiilor, afecţiuni ce tind să se acutizeze la vreme de primăvară, vor putea participa vineri, de la ora 17,30, la un seminar gratuit în cadrul căruia vor afla, direct de la specialişti ai domeniului, care sunt tipurile principale de alergii şi simptomele acestora, ce factori duc la agravarea lor, dar şi cum pot fi ele tratate (pe larg aici).

 • Nu vrem bani, nu vrem salar, vrem casa unui florar!

Titlul de mai sus vine pe modelul unei scandări celebre din 1990, când fetele de la APACA Bucureşti ar fi renunţat la orice privilegii doar din simpatie pentru Petre Roman, premierul acelor vremuri. Erau timpuri în care nu conştientizam care sunt problemele importate ale ţării, ce trebuie să facem, spre ce să ne îndreptăm şi către ce modele tindem (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Politic:

 • Alegeri cu final asteptat la PSD Timisoara: Sorin Grindeanu, unicul candidat la functia de presedinte!

Organizatia municipala a PSD, cea din Timisoara, isi va alege, sambata, conducerea. Pentru functia de presedinte fiind inscris un singur candidat: Sorin Grindeanu. Pentru celelalte functii se anunta ceva concurenta (pe larg aici).

Administraţie:

 • Ministrul Apararii Mircea Dusa nu stie cui apartine Spitalul Militar Timisoara, dar e dispus sa…doneze din proprietatile Armatei Romane

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca ministerul sau este dispus sa cedeze catre autoritatile locale terenurile si cladirile care apartin Armatei, dar care nu mai sunt folositoare, insa nu a putut spune cine este proprietarul Spitalului Militar (pe larg aici).

Economic:

 • Casele de amanet din Timisoara ofera ‘imprumuturi nerambursabile’. Peste 30% din aurul amanetat in fiecare luna nu mai este recuperat

Infiintate in baza Legii 31/1990 privind societatile comerciale si a Legii 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, casele de amanet au devenit adevarate locuri de “pelerinaj fiscal” pentru romani (pe larg aici).

TMPress

Politic:

 • România din nou sub infrigment! Riscăm amenzi zilnice de 3.000 de euro

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiție în problema neplicării unor directive europene în România. Astfel, țara noastră se află din nou în prag de infrigment. CE cere Curții să impună României amenzi zilnice de peste 3.000 de euro pentru că nu a introdus în Legea Energiei unele directive CE și a implementat regulile europene pe piața energiei doar parțial (pe larg aici).

 • Cine candidează pentru funcțiile din PSD Timișoara

Conferința municipală a PSD Timișoara va avea loc sâmbătă, la Filarmonica Banatul. La eveniment sunt așteptați Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, Viorel Hrebenciuc și ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu (pe larg aici).

Administraţie:

 • 7 locații MApN trec în patrimoniul local în Timiș

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a precizat la Timișoara că este dispus să ofere autorităților locale timișorene, și nu numai, patrimoniul de care dispune în țară. La Timișoara, ministrul a promis să ofere autorităților locale toate imobilele de care dispune și care sunt nefolositoare armatei. La Timișoara, edilul șef s-a gândit să mute cel puțin Clinica de Dermatologie și Oncologie în incinta Spitalului Militar, unitate care aparaține Armatei. Ministrul Dușa nu a dorit să vorbească prea mult despre acest subiect controversat, dar a recunoscut că a discutat cu primarul Timișoarei Nicolae Robu despre o posibilă alocare de spații (pe larg aici).

Social:

 • Timișorenii cu Sindrom Down vor o viață normală. Ce propunere îi face primăriei Fundația Pentru Voi

Ovidiu are 39 de ani și suferă de Sindromul Down. Din anul 1997 a devenit beneficiar al Fundației Pentru Voi și de atunci duce o viață pe care mulți o consideră normală. Lucrează în cadrul adăpostului protejat care funcționează sub forma unui copy-center și câștigă valoarea salariului minin pe economie (pe larg aici).

 • A trăit pe stradă, dar nu și-a pierdut visele. Povestea impresionantă a Georgianei, tânăra care a părăsit strada pentru viitor

Am intrat pentru prima dată în Centrul de zi și de noapte pentru copiii străzii. Departe de tumultul orașului, undeva în zona Freidorf, zece tineri învață să își clădească o viață mai bună. Veniți de pe stradă, traumatizați de viață încă din primele lor zile de existență, acești copii încearcă să descopere sensul vieții și să-și croiască un drum. Citesc cărți într-o mică sală învechită, joacă ping pong într-o încăpere cu pereți scorojiți și gratii la geam, plantează legume în grădină. Sunt fericiți așa, primesc sprijin și sunt respectați. Cu toții încearcă să lase în urmă amintirile dureroase și să o ia de la capăt. Aici am întâlnit-o pe Georgiana, o tânără pregătită de luptă, care nu a uitat să zâmbească și care vrea să ajute la rândul ei (pe larg aici).

Cultural:

 • Încă o carte despre Poli Timişoara!

Adrian Bodnaru este autorul ultimei cărți despre Poli Timișoara. Cartea, intitulată Poliversuri este una inedită prin prisma subiectului abordat, dar și a conținutului. Autorul a realizat sute de versuri despre sezonul 2011-2012 al ligii secunde, când Poli Timișoara, echipa fanion a orașului, deși a promovat în elită nu a fost primită la masa ”bogaților” din cauză că nu și-a primit licența (pe larg aici).

 • Trupa Byron lansează albumul bilingv “30 Seconds of Fame / 30 de secunde de faimă” la Timișoara

Casa de Cultură a Studenților din Timișoara va fi în 30 martie, de la ora 20.00 gazda unuia dintre cele mai importante evenimente muzicale din vestul țării. Trupa Byron și va lansa aici cel mai nou album: “30 Seconds of Fame / 30 de secunde de faimă” (pe larg aici).

Tion

Politic:

 • Grindeanu despre Legea lustratiei: Initiatorii legii trebuiau sa vina sa depuna amendamente

Deputatul de Timiş Sorin Grindeanu (PSD) a declarat că singurii vinovaţi pentru faptul că Legea lustraţiei, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, a fost respinsă de Camera Deputaţilor sunt chiar iniţiatorii acestei legi, care nici măcar nu au venit în Parlament pentru a depune amendamente (pe larg aici).

 • Grindeanu, singurul candidat pentru functia de presedinte PSD Timisoara

Un număr de 600 de delegaţi social-democraţi vor alege, sâmbătă, o nouă conducere a PSD Timişoara. Dacă  funcţia de preşedinte a fost adjudecată, practic, de Sorin Grindeanu, care nu are contracandidat, bătălia se va duce pentru celelalte poziţii de conducere în organizaţia muncipală (pe larg aici).

Administraţie:

 • Ministerul Apararii va ceda mai multe terenuri si cladiri autoritatilor locale din Timisoara si Timis

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, se află, joi, la Timişoara, pentru a se întâlni cu autorităţile locale. La finalul întâlnirilor, ministrul a afirmat că şapte terenuri şi clădiri care aparţin Armatei ar putea fi cedate municipalităţii timişorene sau Consiliului Judeţean Timiş. El nu a precizat, totuşi, despre ce locaţii este vorba şi s-a ferit să abordeze problema Spitalului Militar, revendicat de Primăria Timişoara (pe larg aici).

Social:

 • Olimpicii din judetele regiunii se vor pregati cu profesorii de la Universitatea de Vest

Profesorii de specialitate din cadrul Universităţii de Vest Timişoara vor pune umărul la pregătirea olimpicilor la chimie care vor reprezenta liceele din regiune la olimpiada naţională. În virtutea parteneriatului existent între instituţie şi Inspectoratele Şcolare Județene, Departamentul de Biologie – Chimie al Facultății de Chimie, Biologie, Geografie va organiza sâmbătă, 23 martie, un stagiu de pregătire cu aceşti tineri (pe larg aici).

 • Workshop in aer liber pentru amatorii de pescuit la musca, organizat la Sag

Pescarii timişoreni şi nu numai vor avea sâmbătă, la Şag, de la ora 11, un eveniment special dedicat lor. Câţiva instructori acreditaţi vor încerca să demonstreze tehnicile de pescuit la musca artificială şi tehnicile de casting ( lansare cu fir de muscarit ) în cadrul evenimentului intitulat Muscarici Fly Casting Day (pe larg aici).

 • Fundatia Pentru Voi le propune autoritatilor timisorene o noua abordare a serviciilor sociale

De Ziua Mondială a Sindromului Down, reprezentanții Fundației Pentru Voi, alături de 13 beneficiari care suferă de această afecțiune s-au întâlnit cu autoritățile locale și cele județene. Aceștia au propus o nouă abordare a serviciilor sociale, prin care primăria Timișoara ar putea contracta pentru cetățeni servicii sociale de la organizații non-guvernamentale (pe larg aici).

 • Timisenii, asteptati la sediul politiei cu ocazia Zilei Portilor Deschise

Timișorenii sunt așteptați la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, care își va deschide vineri dimineața porțile cu ocazia  Zilei Poliţiei Române. Oamenii legii vor face demonstrații și vor prezenta echipamentele din dotare (pe larg aici).

 • Lider Sanitas Timis: Coplata creeaza precendentul pentru introducerea altor taxe pentru serviciile medicale

Coplata în sistemul sanitar care va fi introdusă de la 1 aprilie ar putea duce la extinderea taxării pentru serviciile medicale publice, afirmă liderul Sanitas Timiș, Livius Cârstea. Sindicaliștii se tem că pacienții vor fi obligați în viitor să achite și alte taxe (pe larg aici).

 • RATT muta statiile liniilor Expres 7 si autobuzului 3

Regia Autonomă de Transport Timişoara (RATT) a anunţat că, începând cu data de 22 martie, va fi mutat amplasamentul actual al staţiilor de călători al liniei Expres 7 şi liniei 3 autobuze de pe strada Ioan Budai-Deleanu şi strada Prahova (pe larg aici).

 • Copiii fara etichete: campanie impotriva educatiei cu joarda

Cureaua, nuiaua, lingura de lemn şi dosul palmei: toate fac parte din arsenalul de educaţie al multor părinţi, alături de cuvintele grele, etichete pe care le „lipesc” propriilor copii. În România, 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie, în vreme ce 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor. Dureros, subiectul va fi abordat de Organizaţia Salvaţi Copiii România – filiala Timişoara. În cadrul întâlnirii cu tema „Copiii fără etichete”, va fi prezentat cel mai amplu studiu privind abuzurile împotriva copiilor realizat în România ultimilor zece ani (pe larg aici).

 • Curs european de chirurgie pediatrica la Timisoara

Timp de trei zile, Timișoara va fi gazda celui de al 6-lea Curs Central si Est European de Chirurgie Pediatrică, derulat sub egida Asociatiei Europene a Chirurgilor Pediatri. Peste 110 cadre medicale din întreaga Europă sunt așteptate să participe (pe larg aici).

 • Directia de Sanatate Publica Timis da asigurari: apa de la fantanile publice e buna de baut

Apa de la cele 92 de fântâni publice din Timișoara și cele 30 din Lugoj este bună de băut și se încadrează în parametrii chimici și bacteriologici, transmite Direcția de Sănătate Publică Timiș (pe larg aici).

Cultural:

 • Ziua Poeziei, pe doua fronturi, azi, la Timisoara

Ziua Internaţională a Poeziei, este celebrată astăzi la Timişoara în două evenimente distincte, unul organizat de către Fundaţia Culturală „Orient Latin”, pentru al optulea an consecutiv, celălalt pus la cale de Biblioteca Judeţeană Timiş (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Mircea Dusa: Daca anumite imobile nu mai sunt necesare, vor fi transferate Primariei

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a aflat joi, 21 martie, la Timişoara, având mai multe întâlniri atât cu administraţia locală, cât şi cu reprezentanţi ai Brigăzii 18 Infanterie Banat şi ai Spitalului Militar de Urgenţă Dr. Victor Popescu. După vizitarea secţiilor spitalului, ministrul Duşa a apreciat modul în care echipa de management se preocupă de dotarea şi organizarea instituţiei, atât din punctul de vedere al infrastructurii, cât şi din cel al calităţii personalului medical, astfel încât aceasta să poată oferi servicii medicale optime atât pe timp de pace, cât şi în situaţii de criză (pe larg aici).

Social:

 • Stagiu de pregatire pentru olimpicii de chimie

În virtutea parteneriatului existent între Universitatea de Vest din Timişoara şi Inspectoratele Şcolare Judeţene din judeţele limitrofe, Departamentul de Biologie – Chimie al Facultăţii de Chimie, Biologie, Geografie organizează sâmbătă, 23 martie, un stagiu de pregătire ce se adresează loturilor judeţene calificate la Olimpiada Naţională de Chimie a Elevilor aprilie 2013 (pe larg aici).

Vest24

Politic:

 • Legea lustratiei, respinsa de CCR. Grindeanu acuza initiatorii legii de nepasare

Legea lustrației a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României. Mai mult, legea a fost respinsă și de Camera Deputaților (pe larg aici).

Administraţie:

 • MApN ar putea ceda sapte terenuri si spatii Primariei Timisoara

Aflat joi la Timișoara, ministrul Apărării, Mircea Dușa, a anunțat că șapte dintre clădirile și terenurile deținute de Armată ar putea fi cedate municipalității sau Consiliului Județean Timiș (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • PSD Timișoara se pregătește de alegeri. Vezi care sunt candidații

Membrii PSD Timișoara sunt invitați, sâmbătă, la Conferința municipală, care va avea loc la Filarmonica Banatul. De data aceasta concurența nu este mare. Sorin Grindeanu va candida pentru funcția de președinte pentru filiala PSD Timișora, este singurul candidat pentru această funcție. Pentru funcția de prim vicepreședinte candidează Adrian Negoiță, pentru cea de secretar Mihai Ritivoiu, iar pentru cea de trezorier, Daniel Ciancă (pe larg aici).

Administraţie:

 • Ministrul Apărării despre Spitalul Militar din Timișoara: Se fac eforturi pentru clasificare unității sanitare ca spital de gradul unu

Spitalul Militar din Timișoara ar putea deveni spital de gradul unu, cum este Spitalul Clinic Județean de Urgență din oraș. Ministrul Apărării a vizitat, joi, Spitalul Militar din Timișoara, unde a discutat cu managerul acesteia chestiuni legate de armată, de ordine interioară, dar și despre dotarea unității sanitare cu aparatură medicală modernă, pentru ca militarii bănățeni să fie tratați mai bine în această unitate (pe larg aici).

 • Primarul tace mâlc în fața ministrului Apărării în chestiunea proprietății Spitalului Militar. Nici ministrul nu a precizat cine este adevăratul proprietar

Prezent la Timișoara, ministrul Apărării, Mircea Dușa, a luat parte și la o întâlnire cu primarul orașului. Nicolae Robu a declarat în urmă cu ceva vreme că Spitalul Militar aparține, în acte, municipalității. Acum însă, în fața ministrului nu a mai vrut să dea aceleași declarații și să susțină că această clădire este a municipalității, nu a Ministerului de Interne. Aveți răbdare și veți afla totul la momentul potrivit. Analizăm mai multe soluții și o vom lua pe cea mai bună. Nu m-am răzgândit, am spus de la început că vom căuta cea mai bună soluție, a declarat primarul orașului, Nicolae Robu, în timp ce ce îndrepta, alături de ministrul Dușa, spre Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal, clinică ce vrea să o mute în clădirea Militarului (pe larg aici).

Social:

 • Staţii ale liniei Expres 7 şi liniei 3 Autobuze, mutate sau desființate

R.A.T.T. anunţă că, începând cu data de 22 martie, va fi mutat amplasamentul actual al staţiilor de călători al liniei Expres 7 şi liniei 3 Autobuze de pe strada Ioan Budai-Deleanu şi strada Prahova în următoarele locaţii: …. (pe larg aici).

 • Ziua Mondială a Apei, marcată de Direcţia de Sănătate Publică Timiş

Începând cu 1993, Ziua Mondială a Apei se celebrează la fiecare 22 martie. În decembrie 2010 Adunarea Generală ONU a declarat 2013 drept Anul Internațional de Cooperare în privinţa Apei. Având în vedere rolul apei de promotor universal al vieții în toate aspectele sale, UN-Water – agenția specializată ONU – a desemnat UNESCO drept coordonatoare a Anului Internațional de Cooperare privind Apa 2013 (pe larg aici).

 • Cei mai buni chirurgi din pediatria europeană și-au dat întâlnire la Timișoara

Peste 100 de chirurgi, mâini de aur, ce salvează micuții Europei de sute de boli se află în aceste zile la Timișoara. Nume mari din acest domeniu revin în orașul de pe Bega, pentru a intrui alți colegi și vorbi despre experiențele din spitalele unde lucrează. În perioada  21 -23 martie, la Timisoara se desfășoară al 6-lea Curs Central și Est European de Chirurgie Pediatrică.  Cursul se derulează sub egida Asociației Europene a Chirurgilor Pediatri. Organizatori locali sunt Univsersitatea de Medicină și Farmacie, Spitalul de Copii “Louis Turcanu” (pe larg aici).

 • Guvernul introduce COPLATA din APRILIE. Cât vor plăti pacienţii pentru serviciile de spitalizare

Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă modică, cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă. Guvernul introduce, începând cu luna aprilie, sistemul de coplată. Pacienţii vor plăti între 5 şi 10 lei pentru serviciile de spitalizare, mai puţin pentru cele de urgenţă, relatează surse pentru Mediafax (pe larg aici).

 • Azi este Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down

21 martie este Ziua Mondială a Sindromului Down, o zi de conştientizare la nivel global, care se sărbătoreşte pentru a 8-a oară în acest an. Ea a fost oficial recunoscută de către Organizaţia Naţiunilor Unite începând cu 2012. 13 autoreprezentanti cu Sindrom Down, se vor întâlni cu doamna subprefect Liliana Onet şi  cu domnul vice-primar Traian Stoia, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă şi despre importanţa serviciilor sociale de care beneficiază în cadrul Fundaţiei „Pentru Voi” (pe larg aici).

Economic:

 • Milioane de euro au fost câștigate de români și sârbi în cadrul unui program comun

Aproape 100 de proiecte și-au găsit finanțare europeană cu ajutorul specialiștilor de la IPA. Peste 47,212 milioane de euro au fost alocați de Uniunea Europeană prin intermediul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia pentru creşterea competitivităţii generale a economiei și îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru comunităţile din zona transfrontalieră româno-sârbă în ultimii ani (pe larg aici).

Cultural:

 • Filmul „Domestic” va rula și la Timișoara. Vine și regizorului Adrian Sitaru

 O comedie despre oameni și animalele care îi iubesc necondiționat, filmul îi va amuza și înduioșa, deopotrivă, pe spectatori. Primele proiecții în țară s-au lăsat cu aplauze și cu povești „domestice” ale realizatorilor și ale publicului. „E un film dedicat celor ce le pasă de animale, de vecini, de copii, vor să se amuze și să se recunoască în personaje, celor ce știu că a găsi sau a pierde un animal este chiar emoționant”, spune Adrian Sitaru despre filmul său, „Domestic”, care intră în cinematografe din 22 martie. Regizorul se va întâlni cu spectatorii din Timișoara sâmbătă, 23 martie, de la 19.00, la Liceul de Muzică „Ion Vidu”, într-o proiecție de gală (pe larg aici).

 • Fotografii din lumea ascunsă a peșterilor la Centrul de Informare Turistică

La Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara va avea loc expoziţia de artă fotografică subterană: Întuneric şi lumină, ce cuprinde poze realizate de Asociaţia Speologică Prusik Timişoara (pe larg aici).

 • Adrian Bodnaru lansează volumul Poliversuri. Titlul rememorează sezonul 2011–2012, animat de extaz și agonie, al celei mai iubite echipe de fotbal din Banat

Adrian Bodnaru lansează, sâmbătă, 23 martie a.c., ora 18,30, la Terasa MGM din Complexul Studențesc (în spatele BRD), volumul Poliversuri, apărut la Editura Diacritic, cu sprijinul Cercului de Studii Vestul. Cartea va fi prezentată celor ce iubesc Poli Timișoara și/sau poezie de către profesorul Ion V. Ionescu și Levente Balint. Titlul rememorează sezonul 2011–2012, animat de extaz și agonie, al celei mai iubite echipe din Banat, în 11 episoade, a câte 11 strofe, pe metrică de 11 silabe, și reprezintă prima apariție de acest fel dedicată grupării alb-violete. Cronicile ritmate și rimate sunt însoțite de imagini (unele, mai puțin cunoscute) din istoria clubului (pe larg aici).

 • Turneul Pianul călător porneşte în a treia călătorie. Primele spectacole, la Sânnicolau Mare şi Timişoara

Pianul călător nu este doar o metaforă, ci o realitate transformată într-o frumoasă poveste cu muzică de cea mai bună calitate, „istorisită” de pianistul Horia Mihail într-o lungă şi plăcută aventură artistică în 15 oraşe din România şi Republica Moldova. Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în bucuria adusă melomanilor din întreaga ţară la concerte, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş pianul cu drept de folosinţă în următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), cel de-al treilea pian călător va avea destinaţia finală Tulcea, unde instrumentul va rămâne pentru următorii ani (pe larg aici).

 • Seară de lectură la Centrul Cultural German din Timișoara

De joi, 21 martie, începând cu ora 18:30, Centrul Cultural German îşi va relua seria de lecturi “De citit cu plăcere. De ascultat cu plăcere.”  Vor fi invitați diferiţi oaspeţi pentru a citi în limba germană dintr-o carte preferată, despre care vor discuta ulterior cu publicul (pe larg aici).

 • Scriitoarea Veronica Balaj a “gătit” Cina lupilor. VINO LA EA!

Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara organizează joi, 21 martie, ora 17, în Sala Hyperion a Clubului Studenţilor din cadrul UMF, lansarea cărţii „Cina lupilor”, de Veronica Balaj. Vor prezenta criticii literari Cornel Ungureanu şi Adrian Dinu Rachieru, cât şi prozatorul Alexandru Moraru. Moderatorul evenimentului va fi prof. univ. dr. Dan V. Poenaru, prorectorul UMF (pe larg aici).

 • Artişti din toată România, gata să vină la Timişoara ca să PROTESTEZE în faţa primăriei! AFLĂ CE SPUNE UN MEMBRU AL SENATULUI UAP

În urma celor doua materiale apărute în oradetimis.ro (scrisoarea deschisă a artiştilor plastici timişoreni adresată primarului Nicolae Robu şi protestul-happening al aceloraşi artişti, în Galeria Helios), pictorul Gheorghe Dican, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Vâlcea, membru în Senatul UAP şi în Comisia naţională de onoare şi arbitraj al aceleiaşi instituţii, ne-a contact telefonic. Gheorghe Dican a anunţat că membrii UAP din toată România sunt solidari cu colegii lor din Timişoara şi că textul scrisorii deschise către primarul urbei de pe malurile Begăi va fi listat şi lipit în toate galeriile UAP din ţară (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Grindeanu se asteapta la surprize la alegerile de la PSD Timisoara

PSD Timişoara îşi alege sâmbătă noua conducere, iar Sorin Grindeanu crede că vor apărea unele situații neașteptate. Deputatul e singurul candidat pentru funcția de președinte al organizației și, din această postură, le aruncă săgeți pretendenților la alte funcții (pe larg aici).

Administraţie:

 • Intre prieteni, Traian Stoia se da seful lui Nicolae Robu

Nicolae Robu nu pare să fie şeful absolut în Primăria Timişoara. El primeşte ordine de la un subaltern şi le rezolvă fără să comenteze. Cel puţin aşa susţine unul dintre viceprimari (pe larg aici).

 • Au blocat drumul judetean pentru ca drumul comunal avea prea multe gropi!

Drumul judeţean Timişoara-Buziaş a fost blocat de două ori în cursul zilei de joi. Zeci de maşini din Uliuc şi Unip au oprit efectiv în mijlocul drumului. Oamenii sunt supăraţi foc pentru că drumul comunal este plin de gropi. Au avut şi succes. Mai multe oficialităţi au ajuns rapid în zonă (pe larg aici).

 • Robu schimba foaia: „Spitalul Militar e al Romaniei!”

A anunțat triumfător că Spitalul Militar este al municipalității. Sunt trei săptămâni de atunci și nimeni nu a văzut vreun act care să dovedească afirmațiile primarului Nicolae Robu. Acum, edilul șef al Timișoarei o dă la întors, iar ministrul Mircea Dușa a anunțat că va ceda niște spații din spital, dacă situația o impune (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Sorin Frunzăverde: Frustrările lui Blaga se accentuează pe măsură ce campania electorală din PDL se apropie de final

Vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că ”pe măsură ce campania electorală din PDL se apropie de final, frustrările lui Vasile Blaga se accentuează” şi şi-a exprimat regretul pentru faptul că preşedintele democrat-liberalilor foloseşte un limbaj de ”proastă calitate” la adresa sa (pe larg aici).

 • Grindeanu anticipează surprize-surprize la alegerile PSD Timişoara

Actualul preşedinte al PSD Timişoara, deputatul Sorin Grindeanu, nu are emoţii pentru alegerile de sâmbătă ale social-democraţilor timişoreni. Grindeanu candidează de unul singur pentru un nou mandat în fruntea PSD Timişoara. Social-democratul susţine însă că la alegerile pentru funcţiile de vicepreşedinţi şi de membri în birou se va lăsa cu surprize (pe larg aici).

Administraţie:

 • Ministrul Apărării a venit la Timişoara şi a lăsat situaţia Spitalului Militar tot în ceaţă… deocamdată

Primarul Nicolae Robu şi ministrul au vizitat şi analizat mai multe spaţii ale armatei şi ale primăriei. „Toate locaţiile de care noi nu mai avem nevoie pe sistem militar nu le vom ţine să se degradeze”, a spus Mircea Duşa, la Timişoara (pe larg aici).

Social:

 • Dezastru la simularea bacalaureatului, în Timiş

Situaţie de-a râsu-plânsu în Timiş, după încheierea simulărilor la evaluarea naţională şi bacalaureat. Matematica le-a dat mari bătăi de cap elevilor din vestul ţării. Peste 77% dintre elevii de clasa XII-a au luat note sub 5 la matematică (pe larg aici).

 • Casieria Aquatim de la sediul central are program redus, vineri

Aquatim anunţă că vineri, 22.03.2013, casieria de la sediul central, de pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 11/A va fi deschisă doar până la ora 15. Reducerea programului de lucru este necesară pentru realizarea unei acţiuni de dezinsecţie în clădire (pe larg aici).

 • Timişorenii interesaţi să muncească în Austria şi Germania pot participa la un seminar de pregătire

Tendinţa de migraţie a românilor din vestul ţării este în creştere, cu preponderenţă, în domeniul asistenţei sociale- îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor (pe larg aici).

 • Salvaţi Copiii Timişoara trage un semnal de alarmă: “63% dintre copii sunt bătuţi de părinţi”

Organizaţia „Salvați Copiii” Timișoara trage un semnal de alarmă faţă de violenţele la care sunt supuşi micuţii de către cei care i-a adus pe lume: 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor! (pe larg aici)

 • Fundaţia Pentru Voi Timişoara a marcat Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down

Fundaţia Pentru Voi Timişoara a marcat Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down, ediţia a VIII-a, joi, 21 martie, o zi de conştientizare la nivel global (pe larg aici).

 • Mihnea Costoiu, ministrul pentru Învăţământ Superior, în vizită la Timişoara

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, se află în vizită în Timişoara, la invitaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara (pe larg aici).

 • O sută de persoane au protestat la Timişoara, cerând salvarea Casei Muhle

Aproximativ o sută de persoane s-au adunat, miercuri seară, în faţa Casei Muhle din municipiul Timişoara, oamenii legând panglici albe pe gardul clădirii şi afişând o pancartă pe care scria “Salvaţi Casa Muhle” şi solicitând transformarea acesteia în casă memorială (pe larg aici).

Economic:

 • Enel: Preţul energiei va creşte în următorii ani pentru populaţie şi va scădea pentru firmele mici

Preţul electricităţii va creşte pentru clienţii casnici în anii următori şi va scădea pentru companiile mici, a declarat miercuri, 20 martie, într-o conferinţă de presă directorul general al Enel România, Luca D’Agnese (pe larg aici).

 • Conferințe privind impactul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia

Peste 47,212 milioane de euro au fost alocați de Uniunea Europeană prin intermediul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia pentru creşterea competitivităţii generale a economiei și îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru comunităţile din zona transfrontalieră româno-sârbă (pe larg aici).

 • Accesul pe proprietatea privată a furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat în vederea consultării proiectul contractului standard de acces pe proprietatea privată în scopul instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor publice de comunicaţii electronice ori a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, conform atribuţiilor care îi revin potrivit Legii nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice (pe larg aici).

 • Vânzările METRO Cash & Carry au continuat să crească, în 2012

METRO Cash & Carry și-a continuat creșterea vânzărilor, în anul financiar 2012, prin expansiunea rețelei sale internaționale, care cuprinde 29 de țări. În 2012, vânzările au crescut cu 1,7%, ajungând până la 31,6 miliarde euro, la această tendință pozitivă contribuind Rusia, China și mai ales Turcia (pe larg aici).

Cultural:

 • Zilele filmului francofon la Timişoara

Zilele Filmului Francofon se întorc pentru al şaselea an consecutiv la Timişoara, între 26 şi 28 martie (pe larg aici).

 • Ambulanţa culturală, la Timişoara

Cu ocazia Săptămânii altfel, în perioada 1-5 aprilie, Aambulanţa Culturală invită şcolile şi liceele din Timişoara să viziteze Atelierul de ceasuri şi bijuterii din lemn, de pe Str. Vasile Alexandri, nr. 8, et. 1 (pe larg aici).

 • Expoziţie de artă fotografică subterană

Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara este gazda unei noi expoziţii. Este expoziţia de artă fotografică subterană „Întuneric şi lumină”, ce cuprinde imagini realizate de Asociaţia Speologică Prusik Timişoara (pe larg aici).

Timpolis

Administraţie:

 • Despre “Trofeele calităţii”, fără ipocrizie

“A închide un prim-ministru pentru o ches­­tiune pe care mulţi politicieni au făcut-o mi se pare o mare greşeală. Partidele nu se fi­nanţează doar din bani albi. Au găsit diverse forme pen­tru a-şi finanţa campaniile elec­to­rale ” (pe larg aici).

 • Nicolae Robu: „Societăţile Municipalităţii să-şi dovedească utilitatea”

Primarul anunţă construcţia unei noi pieţe la Timişoara, în cartierul Soarelui. În paralel, primarul a ţinut să precizeze că societăţile Primăriei trebuie să facă şi investiţii, nu numai să risipească banii încasaţi. Abordată în privinţa acestui subiect, conducerea S.C. Pieţe S.A. îl evită: „N-are rost să discutăm acum” (pe larg aici).

 • Banii TimPark nu pot fi controlaţi de Consiliul Local

Unul dintre principalele motive invocate de Primăria Timişoara pentru care sistemul Telpark a fost desfiinţat şi înlocuit cu noul sistem TimPark se referea la faptul că nu s-ar vărsa suficienţi bani la bugetul local din veniturile obţinute de pe activitatea de gestionare a parcărilor, şi că nu s-ar fi realizat destule parcări. Acum, cu sistemul TimPark, nu există nici certitudinea că măcar o parte din banii obţinuţi vor fi investiţi în realizarea de parcări. În plus, mai mulţi consilieri locali spun că, în noua variantă, Consiliul Local nu are niciun control asupra felului în care se vor investi banii obţinuţi din TimPark (pe larg aici).

 • Titu Bojin: Din 98 de Primării, 80 nu sunt se pot descurca din propriile venituri

Din 98 de Primării, 80 nu sunt se pot descurca cu propriile venituri. Asta susţine Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Patru dintre ele sunt într-o situaţie mult mai disperată, pentru că arieratele sunt foarte mari mai şi, în plus, mai vechi de 90 de zile. Cea mai gravă situaţie este la Jimbolia, unde Primăria trebuie să plătească firmei care a construit o mare parte din campusul şcolar din oraş aproape cinci milioane de euro. Asta pentru că Ministerul Educaţiei nu s-a mai interesat de investiţie de cinci ani de zile (pe larg aici).

Social:

 • 70.000 de copii din Timiş, afectaţi de întreruperea programului “Cornul şi laptele”

Fermierii membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein şi-au deversat cisterne întregi de lapte pe câmp, în semn de protest faţă de modul dezastruos în care autorităţile au gestionat scandalul laptelui şi faţă de decizia de zilele acestea a premierului, care a anunţat că Guvernul va întrerupe programul “Cornul şi laptele”. În Timiş, măsura de a sista acest program va afecta aproape 70.000 de copii (pe larg aici).

 • 80% din elevii timişeni nu au promovat simularea pentru Bacalaureat

Indolenţă mare în rândul elevilor timişeni. La fel de mare ca procentul celor care nu au promovat simulările la cele mai recente probe susţinute, matematică şi istorie. Din cei peste 3.000 de elevi timişeni prezenţi, aproape 80% nu au reuşit să promoveze examenul de matematică. Nici la istorie lucrurile nu stau foarte bine: o treime din candidaţi nu au promovat examenul (pe larg aici).

 • Scrisoare de mulţumire adresată magistraţilor oneşti şi curajoşi

“Fără implicarea lor, curajoasă şi eficace, România s-ar fi scufundat ireversibil în metastaza corupţiei – politică, juridică, economică”. Aşa sună motivarea unei scrisori de mulţumire adresată magistraţilor cinstiţi. De câteva zile, pe internet circulă o petiţie prin care românii sunt invitaţi să adreseze un cuvânt de mulţumire magistraţilor  care nu au cedat nici în faţa corupţiei, nici a presiunilor politice (pe larg aici).

 • “Salvaţi Copiii”: 64 la sută dintre copii sunt bătuţi de părinţi

Un studiu al asociaţiei “Salvaţi Copiii” arată că, în România, aproximativ 63% dintre copii sunt bătuţi de părinţi. Psihologii avertizează că bătaia nu îşi atinge scopurile imaginate de părinţi, ba mai mult, are alte efecte negative asupra copilului. Pentru conştientizarea acestui lucru, asociaţia “Salvaţi Copiii” demarează campania “Copiii fără etichete” (pe larg aici).

 • „La noi a fost mai multă continuitate între comunism şi postcomunism decât în ţările din Europa Centrală”

De ce a eşuat lustraţia în România? Există, la noi, riscul reeditării comunismului sau a unui alt tip de regim autoritar? Dar al aşezării României pe o altă axă strategică decât cea pe care este poziţionată acum? În fond, de ce adunăm noi, România, cele mai multe distanţări faţă de normă? Şi, în fine, cum trebuie să decurgă şi cum trebuie privită relaţia intelectualului cu politica, un subiect care a generat suficiente polemici mai cu seamă în ultimii ani? L-am invitat să ofere un răspuns la aceste întrebări pe istoricul Lucian Boia (pe larg aici).

 • O.M.S. vrea să prevină cinci milioane de decese în accidente rutiere

Dacă infrastructura este la pământ, măsurile luate pentru siguranţa în trafic sunt pozitive şi au o rată de aplicabilitate crescută. Aceasta este concluzia referitoare la România a unui raport al O.M.S. (pe larg aici).

 • Boala ca strategie de marketing

În contextul actualei crize economice, politicile corporatiste par să nu mai fie limitate de niciun fel de constrângeri de natură etică sau morală în eforturile lor de a-şi creşte profiturile. Acest principiu pare să se aplice şi industriei farmaceutice, acuzată din multiple surse, în ultimii ani, că a creat maladii în laborator sau a alimentat isterii mediatice nejustificate în legătură cu anumite boli pentru a-şi spori, pe termen mediu şi lung, vânzările (pe larg aici).

Economic:

 • Liberalizarea pieţei terenurilor din România, aşteptată de investitorii europeni

Apropierea momentului liberalizării pieţei terenurilor din România trezeşte interesul mai multor investitori din spaţiul comunitar, care şi-au făcut publică intenţia de a achiziţiona suprafeţe mari de teren la noi în ţară (pe larg aici).

Cultural:

 • Lui Şerban Foarţă i-a fost decernat Premiul de Excelenţă

Şerban Foarţă a câştigat Premiul de Excelenţă al Galei Premiilor Radio România Cultural, gală la care cei mai cu seamă artişti şi intelectuali sunt premiaţi pentru munca de a desăvârşi cultura României (pe larg aici).