Revista presei 19 martie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Noi sentinţe în cazul traficanţilor, vameşilor şi poliţiştilor de frontieră corupţi din vestul ţării!

Şase dintre cei în jur de o sută de traficanţi de ţigări, vameşi şi poliţişti de la punctele de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin, trimişi în judecată, la începutul anului 2011, pentru fapte de corupţie au fost condamnaţi definitiv prin decizia dată, zilele trecute, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (pe larg aici).

 • Ce vizităm, de fapt, în Timişoara? SPUNE-ŢI PĂREREA!

Un sondaj de opinie cu temă turistică a fost lansat recent pe site-ul Primăriei Timişoara. “Care sunt obiectivele pe care le consideraţi reprezentative pentru realizarea unui circuit turistic în zona Cetate a Timişoarei?” sună întrebarea la care trebuiau să răspundă participanţii la sondaj, iar lista propusă de primărie includea zece obiective: Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Piaţa Victoriei, Palatul Culturii (Opera), Piaţa Unirii, Palatul Baroc, Domul Romano-Catolic, Castelul Huniade, Bastionul Theresia, Sinagoga din Cetate şi Piaţa Libertăţii (pe larg aici).

 • Drumurile din Ţara Făgetului se află, încă, în zodia promisiunilor

De la începutul acestui mileniu şi până în prezent, zestrea rutieră modernizată a zonei montane a judeţului Timiş – ţinutul cunoscut sub denumirea de Ţara Făgetului, în care, alături de Oraşul Castanilor, mai sunt cuprinse comunele Curtea, Dumbrava, Fârdea, Margina, Nădrag, Pietroasa şi Tomeşti – aproape s-a dublat, fapt care, oarecum paradoxal, nu a condus nici la deschiderea zonei pentru circulaţie şi turism, nici la creşterea gradului de atractivitate generală pentru investitori (pe larg aici).

Social:

 • O aripă ocrotitoare pentru un copil autist

Timişoreanul Doru Lupu se numără printre acei oameni cărora nu le este indiferentă soarta crudă a unor semeni. „Din inimă am simţit nevoia să fac ceva, am cooptat doi asociaţi şi am înfiinţat firma de asistenţă umanitară Aripi Ocrotitoare SRL. Din ianuarie am început efectiv activitatea”, ne spune fondatorul societăţii (pe larg aici).

 • Rezultate catastrofale la simularea în limba maternă, în Timiş

Elevii care au susţinut simularea bacalaureatului la limbile materne au luat note mici. Cei mai mulţi au luat note sub şase. La limba maghiară, din cei 28 de candidaţi prezenţi, 13 au luat note sub cinci. S-au acordat şi două note de zece, singurele care s-au obţinut la simularea în limba maternă (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Bagaje burdusite cu tigari de contrabanda pe Aeroportul Timisoara. Aveau sa… zboare in Italia. VEZI FOTO!

Politistii de frontiera si lucratori antitero din cadrul SRI au depistat, pe Aeroportul Timisoara, aproximativ 6.000 de pachete de tigari de contrabanda in bagajele de cala ale unor ucraineni care tranzitau Romania (pe larg aici).

 • Piata din cartierul Soarelui din Timisoara si-ar putea schimba infatisarea. Vezi cum ar arata in 2014!

Locuitorii din zona in care locuieste primarul Nicolae Robu vor avea parte de o piata moderna, de indata ce Societatea Piete S.A. transforma constructia de acolo intr-o piata noua. Vor fi spatii noi pentru producatori, cu parcare si tot ce trebuie, asigura seful societatii (pe larg aici).

Social:

 • Timisoara – capitala Earth Hour 2013. Ce program le-a fost pregatit timisorenilor de Ora Pamantului

Lansare de lampioane, jonglerii cu foc, torte si concerte, toate acestea vor fi organizate cu prilejul Orei Pamantului, la Timisoara. Momentul este cu atat mai important cu cat in acest an, Timisoara este capitala Earth Hour 2013 (pe larg aici).

 • Nicolae Robu, dupa modelul Antonescu: ii jigneste pe jurnalisti si pretinde ca este ‘tatal si mama’ audientelor presei timisorene

Nicolae Robu o ia pe urmele sefului sau de partid, Crin Antonescu, care ii jigneste pe jurnalisti cu fiecare ocazie. Dupa ce luni s-a legat de calitatea textelor ziaristilor timisoreni, care “scot in evidenta doar raul”, marti si-a arogat audientele… (pe larg aici).

 • Se schimba sistemul de parcare la Aeroportul International Timisoara. Vezi aici noutatile!

Actualul sistem de parcare din Aeroportul International Timisoara “Traian Vuia” functioneaza din anul 2006 si deja devenise problematic din punct de vedere al vechimii. Astfel ca s-a impus o schimbare in acest sens (pe larg aici).

 • Piata Traian, ca dupa razboi. Mai multe cladiri ‘pericol public’ dau cartierului Fabric din Timisoara un aspect de ghetou

Desi este relativ aproape de centrul Timisoarei, iar populatia din zona este foarte numeroasa, Piata Traian nu pastreaza un aer istoric, numai bun pentru atras turisti, ci unul statut si cu iz de putregai (pe larg aici).

TMPress

Administraţie:

 • Primarul Nicolae Robu le explică timișorenilor pe Facebook cum funcționează sistemul TimPark

Noul sistem de parcare TimPark este pentru mai toată lumea necunoscut sau foarte ambiguu. Primarul Nicolae Robu a decis că este cazul să le explice timișorenilor cum să folosească noul sistem. Pe pagina sa de Facebook, acesta a explicat in detaliu cum se folosește noul sistem. Iată mai jos mesajul lui Nicolae Robu (pe larg aici).

 • Piață nouă în zona Soarelui

Timișorenii care locuiesc în zona Soarelui vor avea o piață nouă, care va fi construită pe locul celei actuale. Aceasta va fi dotată cu un sistem de climatizare și va avea sectoare pentru legume, fructe, carne și lactate. Investiția va fi făcută din fondurile SC Piețe SA. (pe larg aici)

 • Bilanțul primelor două zile de Timpark. Cum vor fi verificați șoferii care nu plătesc

Conform datelor furnizate de către primarul Timisoarei Nicolae Robu, 1555 de timișoreni au folosit noul sistem de parcare Timpark în primele două zile de la lansare (pe larg aici).

Social:

 • Școala Zero Waste recrutează participanți din Timiș

„Școala Zero Waste” este un concurs de educație ecologică și colectare selectivă destinat școlilor din învățământul primar și secundar din județul Timiș. Școlile din judet se pot înscrie la concurs, iar elevii care colectează cele mai multe deșeuri primesc și premii din partea organizatorilor (pe larg aici).

 • Veste bună pentru cei care vor să dea de permis! Proba de traseu poate fi repetată fără să mai dai sala!

Proba practică (traseul) pentru obţinerea permisului auto va putea fi susţinută din nou, în caz de eşec, fără a mai repeta proba teoretică (sala), însă cu condiţia efectuării a şase ore de pregătire între două examene, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică, luni, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) (pe larg aici).

Cultural:

 • Ziua pașaportului românesc – istorie și documente vechi

19 martie este Ziua Pașaportului Românesc. La Timișoara, autoritățile s-au gândit să le arate oamenilor istoria ilustrată a pașaportului. Așa că, pe holul instituției a fost amplasat un panou pe care au fost expuse diverse modele de pașaport. De 101 ani românii posedă documente de călătorie, primele modele fiind expuse la Timișoara (pe larg aici).

 • Zilele filmului francofon, la Universitatea de Vest

Pentru a încununa manifestările dedicate limbii franceze și țărilor care o mențin în viață, Institutul francez îi invită pe timișoreni la o serie de proiecții de filme francofone. În cadrul ediției 2013 a Zilelor filmului francofon, Africa este așezată la loc de cinste: filme documentare și de ficțiune plus un film de Oscar în premieră în România (pe larg aici).

Tion

Necategorisit:

 • Barbat disparut de la domiciliu. Daca il vedeti sunati la 112!

Mihai Rusu, de 43 de ani, din Timișoara, a plecat de la domiciliu la începutul lunii martie și nu s-a mai întors. Bărbatul a lasat și un bilet de adio în care își cere scuze apropiaților pentru gesturile ulterioare. Familia în caută disperată, cine îl vede sau poate da detalii despre dispatiția timișoreanului este rugat să sune la 112 (pe larg aici).

Administraţie:

 • Robu, despre primele zile cu TimPark: Super cool!

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a dat publicităţii, pe conturile sale de Facebook, rezultatele primelor trei zile de existenţă a TimPark. Concluzia lui: „Super cool!” (pe larg aici).

 • Legea lustratiei, omorata in Parlament. Societatea Timisoara: Este o bataie de joc

Cu doar 73 de voturi împotrivă, Camera Deputaţilor a respins, marţi, Legea lustraţiei, declarată neconstituţională de magistraţii Curţii Constituţionale. În condiţiile în care Camera Deputaţilor este for decizional, înseamnă că nu vom avea o Lege a lustraţiei în viitorul apropiat. Conducerea Societăţii Timişoara, care a militat aproape un deceniu pentru adoptarea acestei legi, consideră decizia de marţi drept „o bătaie de joc” (pe larg aici).

 • Controale la comerciantii stradali din Timisoara

Timp de o săptămână, poliţiştii locali din Timişoara au controlat firmele aflate pe străzile circulate ale oraşului şi  în zona pieţelor agroalimentare. În urma controalelor, poliţiştii locali au descoperit zeci de sticle de alcool cu timbre false şi au amendat mai mulţi comercianţi (pe larg aici).

 • Politistii locali stau in permanenta de garda in Complexul Studentesc din Timisoara

Poliția Locală Timişoara a instituit, din nou, patrule permanente în zona Complexului Studențesc. Astfel, în fiecare zi, în zona campusului studenţesc acționează câte trei patrule de polițiști locali. De la reintroducerea patrulelor permanente, poliţiştii locali au împărţit zeci de amenzi (pe larg aici).

 • Speranta de fonduri de la Ministerul Educatiei pentru scolile din Timis

Ministerul Educației se interesează de situația investițiilor nefinalizate din Timiș. Conducerea Inspectoratului Școlar din județ a transmis către minister atât situația investițiilor, cât și necesarul pentru anul acesta. Șansele unei finanțări există, însă fără o estimare a sumelor care urmează să ajungă în Timiș (pe larg aici).

 • O noua piata se va construi in cartierul Soarelui din Timisoara

O nouă piaţă se va ridica în cartierul Soarelui din Timişoara, pornind de la o construcţie deja existentă în acea zonă, care aparţine Primăriei Timişoara, dar care a fost lăsată de izbelişte înainte de a fi finalizată. Primarul Nicolae Robu susţine că investiţia va fi suportată integral din fondurile societăţii Pieţe S.A., aflată în subordinea Consiliului Local Timişoara (pe larg aici).

Social:

 • RIUF 2013: Facultatile din strainatate raman atractive pentru tinerii romani

Zeci de tineri având lipit pe piept un cod de numere au luat cu asalt Centrul Regional de Afaceri din Timişoara. Ei au venit pentru a intra în legătură cu reprezentanţii câtorva dintre cele mai importante instituţii de învăţământ superior din Europa în cadrul unei noi ediţii a Romanian International University Fair – RIUF (pe larg aici).

 • Campanie la Timisoara impotriva celor care ard miristile

În fiecare an, pompierii primesc sute de apeluri prin care sunt chemaţi să stingă incendii de mirişte. Timişoara nu face excepţie, proprietarii unor terenuri preferând să le igienizeze prin ardere. Primăria Timişoara va demara o campanie împotriva celor care ard resturile vegetale şi miriştile (pe larg aici).

 • Elevii timiseni, campioni la Interpretare Instrumentala in zona de vest

Elevii Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” Timișoara au reușit să obțină  62 de premii la Olimpiada de Interpretare Instrumentală. Unsprezece dintre aceștia vor merge mai departe, la faza națională, care va avea loc la Cluj-Napoca (pe larg aici).

 • Timisoara stinge sambata lumina, pentru a marca Ora Pamantului

Timişoara a câştigat anul acesta titlul de „Capitală Earth Hour România”, după ce timişorenii au strâns câteva tone de PET-uri pe care le-au predat pentru reciclare. Pentru a marca acest statut, în weekend, în centrul oraşului va avea loc un spectacol, iar apoi, timp de o oră, timişorenii vor fi rugaţi să stingă  lumina (pe larg aici).

 • Elevii vor testa calitatea apei din judetul Timis

Elevi din 26 de unităţi şcolare vor testa de Ziua Mondială a Apei calitatea apei din judeţul Timiş (pe larg aici).

 • Se schimba sistemul de parcare de la Aeroportul International Timisoara

Conducerea Aeroportului Internaţional Timişoara a decis achiziţionarea unui nou sistem de acces auto în parcare, care va fi echipat, printre altele şi cu o casă automată de plată (pe larg aici).

 • Inspectorii scolari timiseni explica cum se face inscrierea in clasa pregatitoare

Ministerul Educației a publicat în dezbatere pe pagina oficială metodologia înscrierii copiilor în clasa întâi și clasa pregătitoare, care vine cu unele modificări față de anul trecut. Inspectorii școlari din județ ne-au explicat care sunt pașii pe care vor trebui să îi parcurgă părinții pentru a-și înscrie copiii în clasa pregătitoare (pe larg aici).

 • Promovabilitate scazuta in randurile elevilor timiseni la proba de limba materna

În mod surprinzător, elevii timișeni au obținut rezultate mai slabe la proba la limba maternă decât la limba română din cadrul simulărilor care au loc luna aceasta. Conducerea Inspectoratului Școlar însă este optimistă că aceste rezultate nu se vor repeta peste două luni, când liceenii vor susține adevăratul examen. Pentru asta însă se cere mai multă muncă atât din partea elevilor, cât și din cea a profesorilor (pe larg aici).

 • Moni Bordeianu isi invita fanii din Timisoara la cina

Moni Bordeianu, primul solist al legendarei formaţii Phoenix, va lua cina cu prietenii şi admiratorii săi din Timişoara. Artistul este invitat special al concertului aniversar Bega Blues Band 30, iar în ajunul evenimentului îşi va întâlni fanii la restaurant (pe larg aici).

Cultural:

 • Ziua Internationala a Poeziei, celebrata cu premii, carti si muzica experimentala, la Timisoara

Ziua Internaţională a Poeziei, oficializată de UNESCO, în anul 1991, pentru data de 21 martie, este sărbătorită la Timişoara, de către Fundaţia Culturală „Orient Latin”, pentru al optulea an consecutiv. Evenimentul se va desfăşura joi, 21 martie 2013, de la ora 15, în sala Lira a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, str.Miron Costin nr.2 (pe larg aici).

 • “Nu mor artistii cand vor primarii!” Creatorii ii trimit o scrisoare deschisa edilului -sef al Timisoarei

“Nu mor artiştii când vor primarii!”. Aşa se intitulează scrisoarea deschisă adresată primarului Nicolae Robu de către mai mulţi membri ai Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Timişoara. Plasticienii sunt supăraţi pe edilul-şef pentru afirmaţiile lansate în presă la adresa lor, pe care le consideră “eronate şi tendenţioase” şi îi cer acestuia să facă posibilă “o relaţie normală şi civilizată între Primărie şi artişti” (pe larg aici).

 • De vorba cu Ion Caramitru: In noaptea asta o sa dorm putin, dar mai fericit; datorita voua

“Artiștii pentru artiști” și “artiștii pentru poezie”.  Așa s-ar rezuma, în două afirmații, munca lui Ion Caramitru din ultima perioadă, un artist care a știut să jongleze cu viața publică, cu politica și cu managementul unei instituții de cultură (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Lectia de timparkeza a lui Nicolae Robu

Recomandări privind utilizarea telefonului mobil pentru plata parcării în Tim-Park, exact aşa cum informează primarul Nicolae Robu:  … (pe larg aici).

 • Nicolae Robu: Timpark merge… Super cool!

Deşi tot mai contestat şi mai plin de lacune de organizare, noul sistem de parcare din Timişoara este considerat, citez, “Super cool!” de primarul Nicolae Robu. Atât de supercool, încât a dat şi rezultatele obţinute în primele 3 zile de existenţă a Timparkului (pe larg aici).

 • Complexul studentesc, cuibusor de…ilegalisti

Ca urmare a situaţiei operative din teren şi a sesizărilor primite de la cei care locuiesc în perimetrul Campusului Universitar, Poliţia Locală a instituit, din nou, patrule permanente în zona Complexului Studenţesc (pe larg aici).

Social:

 • Timisoara stinge lumina cu fanfara, torte si lampioane

Primăria municipiului Timişoara organizează sâmbătă, 23 Martie 2013, în colaborare cu WWF ROMÂNIA, evenimentul CAPITALA EARTH HOUR ROMÂNIA 2013. Scopul acţiunii este acela de a  trage un semnal de alarmă privind amplitudinea actuală a efectelor încălzirii globale, de a sublinia   necesitatea efortului concertat  pentru reducerea poluării planetei, evenimentul fiind şi un mijloc de promovare a soluţiilor „verzi”, de combatere a schimbărilor climatice, de transmitere către cetăţenii Timişoarei a unui mesaj ecologic şi de conştientizare a societăţilor comerciale, instituţiilor şi cetăţenilor asupra adoptării unei conduite ecologice pentru  gospodăririi durabile a resurselor energetice – resurse neregenerabile şi epuizabile (pe larg aici).

 • 62 de premii pentru elevii de la Liceul de Muzica la faza zonala a Olimpiadei de Interpretare

În perioada 8-10 martie 2013, s-a desfăşurat, la Reşiţa, Olimpiada de Interpretare Instrumentală pentru clasele III-VIII, faza zonală, unde au participat elevi ai liceelor de muzică din judeţele Alba, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. Elevii Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” Timişoara s-au întors cu 62 de premii, dintre care 11 premii de excelenţă (pe larg aici).

 • Mascota Robi (de la robinet, nu de la Robu) ii asteapta pe copii cu portile deschise

Vineri, 22 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Aquatim îi invită pe consumatori să viziteze Staţia de tratare a apei Bega (str. Miriştei nr. 1) şi Staţia de tratare a apei Urseni (Calea Urseni nr. 26), în cadrul evenimentului ”Ziua porţilor deschise” (pe larg aici).

 • OSUT vine cu targul de locuri de munca JobQuest

Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara lansează un nou proiect care vine în întâmpinarea nevoii studenţilor de a-şi căuta un loc de muncă. Astfel, între 1-2 aprilie, holul Universitatii de Vest Timisoara va găzdui a doua ediţie a târgului de locuri de muncă JobQuest, ca oportunitate adresată de către OSUT studenţilor timişoreni pentru a putea intra mai uşor în legătură cu unii dintre cei mai mari angajatori locali (pe larg aici).

 • Nu e Timpark: Parcare cu tehnologie de ultima ora la Aeroport

Aeroportul International Timisoara beneficiaza de un Sistem de Acces Auto in Parcare din anul 2006. Deoarece vechiul sistem devenise problematic din punct de vedere al defectiunilor si al vechimii sale, la sfarsitul anului 2012, conducerea AIT-TV a initializat o procedura de achizitie a unui sistem nou, fiabil, echipat cu o casa automata de plata. In urma unei licitatii publice a fost contractat noul sistem. Comparativ cu vechiul sistem, acesta beneficiaza de tehnologie de ultima ora care ii confera o fiabilitate marita (pe larg aici).

Cultural:

 • Teatrul German sprijina Artistii pentru artisti

Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) participă la campania naţională „Artiştii pentru artişti”. În cadrul acestei campanii, scena germană timişoreană prezintă spectacolul Titus Andronicus de William Shakespeare, în regia lui Brian Michaels, joi, 28 martie 2013, ora 19,30, pe scena de la sediu (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Piata ca in Iosefin, in cartierul Soarelui

Primăria dă undă verde construirii unei noi piețe în cartierul Soarelui. Intenția primarului de a moderniza piața din cartierul timișorean nu este nouă, Robu anunțase în luna noiembrie a anului trecut intenția de a construi o piață după modelul celei existente în Iosefin (pe larg aici).

Social:

 • Sute de tineri s-au inghesuit la ofertele aduse de RIUF 2013

Sute de tineri, absolvenţi de liceu sau de facultate, s-au înghesuit marţi, 19 martie, de la orele 11 la Centrul Regional de Afaceri pentru a vizita cel mai mare târg internaţional de universităţi (pe larg aici).

 • Unitatile de invatamant din Timis, in atentia inspectorilor scolari

80 de instituţii şcolare vor fi verificate în următoarea perioadă de către inspectorii şcolari. Aceştia vor să controleze modul în care noii directori şi consiliul de administraţie îşi desfăşoară activitatea (pe larg aici).

 • Campanie de caritate, donam haine de calitate!

Campanie derulata de Asociatia Pro Timisoara in perioada 8-23 Martie! Ai haine in dulap pe care nu le mai porti desi sunt in stare buna? (pe larg aici)

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Primarul despre parcarea prin SMS și apeluri telefonice, în primele trei zile: Super cool!

Sistemul de parcare TimPark, intrat în vigoare acum trei zile, pe toate străzile din oraș unde există amenajate parcări începe să dea roade. Zilnic, chiar și o mie de timișeni au optat pentru a plăti parcarea prin SMS sau cu ajutorul apelului telefonic (pe larg aici).

 • O nouă piață în zona Soarelui. Va fi dată în folosință anul viitor

Nu știe cât va costa, dar știe că „se va face”. Primarul Nicolae Robu a promis, marți, realizarea unei piețe moderne pentru locatarii din zona Soarelui, unde dealtfel locuiește. Edilul a prezentat și planurile noii piețe agro-alimentare (pe larg aici).

 • Patrule permanente în zona Complexului Studențesc. Vezi care sunt cele mai frecvente contravenții în Campusul Universitar

Ca urmare a situației operative din teren și a sesizărilor primite de la cei care locuiesc în perimetrul Campusului Universitar, Poliția Locală a instituit, din nou, patrule permanente în zona Complexului Studențesc (pe larg aici).

 • Robu: TimPark funcționează foarte bine, în ciuda scepticilor. Află cum procedează controlorii ADP să afle cine plătește pentru parcare

Un succes absolut – așa vede primarul noul sistem de parcare din oraș, lansat, vineri, 15 martie. Nicolae Robu a precizat, marți, că TimPark funcționează foarte bine, în ciuda scepticilor. Edilul a spus că, potrivit statisticii pe care a cerut-o de la ADP, luni, 1.037 de cetățeni au plătit ca să parcheze, 909 cu SMS și 128 cu apeluri telefonice. Asta în condițiile în care în Timișoara sunt înmatriculate zeci de mii de mașini, fără a pune la socoteală și pe cele din Capitală sau alte județe (pe larg aici).

 • Directorii școlilor din Timiș vor fi controlați de inspectorii ISJ Timiș

Inspectorii școlari vor merge în mai multe școli din Timiș pentru a controla managementul din unitățile școlare. Este vorba despre 80 de școli cu personalitate juridică din tot județul, aici inspectorii vor merge în control în perioada următoare, în special acolo unde au fost probleme sau unde conducerea este nouă. Ei vor urmări modul de organizare al unității de învățământ, vor căuta care sunt problemele cu care se confruntă directorul din unitatea respectivă și vor căutat soluții.  Pentru acești directori proaspeți vine bine acest control, pentru că sunt la 5-6 luni de când au început activitatea în unitatea pe care o conduc spune Francisc Halasz, inspector școlar general adjunct al ISJ Timiș (pe larg aici).

 • Milioane de euro de la Ministerul Educației pentru Timiș în următoarea perioadă?

Ministerul Educației a cerut Inspectoratului Școlar Timiș să transmită o listă cu principalele lucrările pe care intenționează să le facă în 2013, dar și pe viitor. Banii, oricâți ar fi, sunt foarte necesari sistemului de învățământ din Timiș, care are până acum arierate în valoare de 6,5 milioane de lei. Dacă Ministerul se interesează de acest subiect ne face să credem că există posibilitatea să ne aloce bani în perioada următoare, spune Francisc Halasz, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Timiș (pe larg aici).

Social:

 • Elevii din Timiș vor face teste de Ziua Mondială a Apei

Elevii din Timiș vor preleva probe de apă din apele de suprafaţă existente pe raza Municipiului Timişoara, precum şi din alte localităţi din judeţul Timiş. Această acțiune va avea loc cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, când Primăria Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu, SC Smithfield Prod SRL, Liceul Teoretic IRIS, Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului Timişoara, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş vor organiza o acţiune educativă, care va avea loc la Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului, Bv. Vasile Pârvan, nr. 6, în data de 22 martie 2013, începând cu ora 11.00. Scopul acţiunii este creşterea conştientizării şi informării cu privire la calitatea apelor şi conservarea resurselor de apă (pe larg aici).

 • Ora Pâmântului la Timișoara, cu muzică, teatru și jonglerii cu foc. Vezi aici programul evenimentului

Eveniment pentru cei mari și pentru cei mici, sâmbătă, 23 martie,  la Timișoara, când va avea loc Ora Pâmântului. Organizator este Municipiul Timişoara, în colaborare cu WWF ROMÂNIA, iar evenimentul se numește „CAPITALA EARTH HOUR ROMÂNIA 2013”. Scopul acţiunii este acela de a  trage un semnal de alarmă privind amplitudinea actuală a efectelor încălzirii globale, de a sublinia necesitatea efortului concertat  pentru reducerea poluării planetei, evenimentul fiind şi un mijloc de promovare a soluţiilor „verzi”, de combatere a schimbărilor climatice, de transmitere  către cetăţenii Timişoarei a unui  mesaj ecologic, şi de conştientizare  a societăţilor comerciale, instituţiilor şi cetăţenilor – asupra adoptării unei conduite ecologice pentru  gospodăririi durabile a resurselor energetice – resurse neregenerabile şi epuizabile (pe larg aici).

 • Tinerii din vestul țării au dat buzna la Romanian International University Fair

Sute de elevi și studenți din Timișoara, dar și din orașele apropiate au aflat, marți, care sunt ofertele facultăților din străinătate. Reprezentanții mai multor universități din Anglia, Danemarca, Olanda, Germania, Serbia, Ungaria au venit la Romanian International University Fair pentru le oferi tinerilor toate detalii despre cum pot ajunge la o universitate din altă țară (pe larg aici).

 • Limbile materne le-au dat bătăi de cap elevilor la simularea Bacalaureatului

Elevii care au dat simularea Bacalaureatului la limbile materne au luat note mici. Cei mai mulți au luat note sub șase. La limba maghiară au fost 33 de elevi  înscriși, din care 28 au fost prezenți, iar din ei 13 elevi au luat note sub cinci. Aici au fost și două note de zece, ca de altfel și singurele la simularea limbilor materne. La limba germană au 93 de elevi înscriși, din care au fost prezenți 73. Aici nimeni nu luat note de zece. La limba ucrainiană au dat simularea 13 elevi (pe larg aici).

 • Medicii din Timiş se întâlnesc pentru a discuta cum îi vor afecta desființarea CJAS și DSP

Se întâlnesc pentru a vedea care sunt situațiile cu care se vor confrunta în perioada următoare. Patronatul Medicilor de Familie (PMF) Timiş şi Societatea Medicilor de Familie (SMF) Timiş îi invită pe medicii de familie să participe la dezbaterea din data de 21 martie, de la Casa Adam Muller Guttenbrunn. Vor fi analizate noile probleme apărute în sistemul de sănătate, în perspectiva desfiinţării caselor de asigurări de sănătate şi direcţiilor de sanătate publică (pe larg aici).

Economic:

 • BCR dă credite pentru propriile locuinţe executate silit

O promovare inedită a locuinţelor executate silit intrate în portofoliul BCR. Îţi dă şi casa, şi banii pentru cumpărarea ei, la dobânzi preferenţiale (pe larg aici).

 • SAP România a deschis la Timişoara al doilea centru de servicii de consultanţă

SAP România a deschis la Timişoara un centru care va furniza servicii de consultanţă premium pentru clienţi din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, acesta fiind al doilea centru lansat de companie în România, după cel din Bucureşti (pe larg aici).

Cultural:

 • Expoziție de pașapoarte la mall la 101 ani de la prima Lege a pașapoartelor

Au trecut 101 de ani de când Regele Carol I a promulgat prima lege a pașapoartelor. De 6 ani încoace, Serviciul de Pașapoarte Timiș, aflat în incinta Iulius Mall, marchează Ziua Pașaportului. Cu această ocazie, a fost organizată o mică expoziție de documente de călătorie, unde toți cei interesați au putut vedea un certificat de călătorie eliberat în Republica Populară Română în anul 1964, dar și un pașaport din 1912 (pe larg aici).

 • Spectacol cu și despre povești, pentru cei mici, la Institutul Francez

În luna francofoniei, la Timişoara, Institutul Francez le propune elevilor de gimnaziu şi de liceu opt module de ateliere de poveşti care le vor permite  să creeze poveşti şi să le pună în scenă.  Atelierele sunt animate de Alina Darian, editoare şi autoare de cărţi pentru publicul tânăr.  Cu ocazia zilei internaţionale a Francofoniei, reprezentanții Institutul Framcez invită publicul larg la un eveniment care îi va fermeca atât pe cei mici, cât şi pe cei mari! Spectacolul va avea loc în 20 martie, de la ora 18, la Institutul francez din Timişoara (bd. C. D. Loga nr. 46), iar intrarea este liberă (pe larg aici).

 • Ziua Poeziei se sărbătoreşte în 21 martie la Timişoara. AFLĂ PROGRAMUL EVENIMENTULUI

Ziua Internaţională a Poeziei, care, din anul 1991, este în 21 martie, va fi sărbătorită miercuri, la Timişoara, de către Fundaţia Culturală „Orient Latin”, la Sala „Lira” a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, începând cu ora 15. Este al optulea an consecutiv când fundaţia organizează această acţiune. Programul ei va fi următorul: (pe larg aici).

De Banat

Administraţie:

 • Microbuzul scolar de la Teremia Mare ramane tras pe dreapta

Scandalul microbuzului şcolar de la Teremia Mare este departe de a se fi terminat. Vehiculul zace în curtea primăriei, cu rezervorul plin, și nu duce elevii la ore. Primarul merge în audiență la prefect, iar directorul școlii se pregătește de procese (pe larg aici).

 • Piata ultramoderna, in zona in care locuieste primarul Robu

În zona Soarelui, în care locuiește de ani buni primarul Nicolae Robu, va apărea o piață nou-nouță. Aceasta va fi ridicată pe locul vechii pieţe, lăsată în paragină de fosta administraţie. Costurile lucrării nu sunt cunoscute (pe larg aici).

 • TimPark functioneaza perfect: au verificat voluntarii liberali

Voluntarii liberali monitorizează sistemul de parcare și-i raportează primarului Nicolae Robu că acesta funcționează perfect. Edilul șef te transmite șoferilor că vor fi controlați cu… smart-phone-ul! (pe larg aici)

 • Robu se crede agent de marketing la site-urile de stiri

Primarul Nicolae Robu se vede drept o sursă de venituri pentru presa locală. Liberalul se laudă în gura mare că el şi doar el creşte traficul la toate site-urile de ştiri din Timişoara! (pe larg aici)

 • Au reinceput lucrarile la Casa Muhle! / FOTO

Agitație la Casa Mühle: marți dimineață, în curtea imobilului au apărut mai mulți muncitori, care execută diverse lucrări. Aceștia sunt plătiți de Ionel Stancu, proprietarul vilei, care era obligat, printr-o ordonanță președințială, să recurgă la măsuri de protecție. Primăria a trimis inspectori să verifice exact ce se întâmplă acolo (pe larg aici).

 • Robu nu se teme de ANI: „Nu ma afecteaza o sentinta nefavorabila”

Primarul Nicolae Robu are, marți dimineață, un nou termen la Înalta Curte de Casație și Justiție. El este în proces cu Agenția Națională de Integritate, pentru că ar fi incompatibil. Robu susține însă că, și dacă ar fi declarat vinovat, va rămâne primar, pentru că legea se referă doar la funcțiile cu numire (pe larg aici).

 • Mai multi bani pentru investitii la CJ Timis

Bugetul pentru investiţii al CJ Timiș arată mult mai bine ca în anii trecuţi, conform preşedintelui Titu Bojin. Acesta a crescut cu 12 procente, iar conducerea judeţului şi-a planificat deja câteva investiţii majore (pe larg aici).

Economic:

 • Facturile la gaz pot fi platite si la benzinariile OMV

Companiile E.ON din România continuă să diversifice canalele menite să faciliteze achitarea facturilor de gaze naturale şi a celor de servicii. Acum, acestea pot fi plătite și în staţiile de carburanţi OMV (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Premiu pentru femeile liberale din Timiş

„Vom continua aceste proiecte şi avem în vedere şi alte iniţiative care să vină atât în sprijinul femeilor, cât şi al copiilor, al educaţiei şi dezvoltării acestora”, a declarat Gina Grigorie, preşedinte OFL Timiş  (pe larg aici).

Administraţie:

 • Au pus tunurile pe taximetriştii ce sfidează legea, la Timişoara

Acţiune complexă a poliţiştilor de la rutieră în zona fostei staţii de taxi de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Chiar dacă staţia a fost mutată cu mai bine de patru ani în urmă, iar oprirea este interzisă în fosta staţie, zeci de taximetrişti sfidează în fiecare zi legea (pe larg aici).

 • Luptă acerbă pentru banii asiguraţilor. Spitalele de stat ar putea pierde în faţa celor private

Conform Raportului Societăţii Academice Române pe anul 2013, lansat în 15 martie, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, concurența pentru banii proveniţi din Fondul Unic Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FUNASS) între spitalele de stat şi cele private este una acerbă (pe larg aici).

 • Piaţă nouă în zona Soarelui din Timişoara

Primarul Nicolae Robu a anunţat că societatea Pieţe S.A. va moderniza din bani proprii piaţa din zona Soarelui, care a fost uitată în ultimii ani de fosta administraţie, iar acum locul în care vând negustorii din zona Soarelui este impropriu (pe larg aici).

 • Primarul Nicolae Robu – mulţumit de noul sistem de parcare din Timişoara

Primarul Timişoarei a declarat marţi, 19 martie, că noul sistem de parcare din Timişoara – Timpark – este mult mai eficient decât vechiul sistem Telpark (pe larg aici).

 • Lucrări spectaculoase pe Autostrada Vestului, la Simeria şi Orăştie

Cele mai spectaculoase lucrări pe Autostrada Vestului se execută în prezent pe tronsoanele Simeria-Orăştie şi Orăştie-Sebeş. Lucrările avansează într-un ritm foarte alert, constructorii Strabag şi Straco având termene de finalizare (conform unor voci neautorizate ale unor constructori de pe autostradă) în perioada mai-iulie a acestui an (pe larg aici).

Social:

 • Proiectele IPA desfăşurate sub egida “Granițe comune. Soluții comune” – considerate un succes

O serie de conferințe privind impactul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia se va desfăşura în localităţile implicate (pe larg aici).

 • Timişoara stinge lumina de Ora Pământului

Primăria Timişoara, în colaborare cu WWF România, organizează sâmbătă, 23 Martie, evenimentul „CAPITALA EARTH HOUR ROMÂNIA 2013”, alături de  oameni, organizaţii şi instituţii din peste 6.500 de oraşe de pe întreg globul (pe larg aici).

 • DSP Timiş va închide toate barurile care nu respectă legea antifumat!

DSP Timiş face inspecţii zilnice la Iulius Mall Timişoara şi la real, privind respectarea legii antifumat (pe larg aici).

Economic:

 • TVA rambursat la toată gama de produse

real,- le va rambursa sub forma unui voucher de cumpărături valoarea TVA-ului tuturor clienţilor care îşi vor efectua cumpărăturile miercuri, 20 martie (pe larg aici).

 • Sesiune de examinare pentru obţinerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru şi de radioamator

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) prin Direcţiile sale Regionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş organizează, în perioada 6 aprilie – 30 mai 2013, sesiunea ordinară de examinare în vederea obţinerii certificatelor de radioamator şi certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru (pe larg aici).

 • Ernst & Young deschide campania de recrutare

Vor fi selectaţi 50 de absolvenţi care se vor alătura companiei (pe larg aici).

 • SAP pune Timişoara pe harta internaţională a centrelor de consultanţă în IT

SAP România, subsidiara locală a companiei germane SAP AG (NYSE: SAP), cel mai mare producător mondial de soluţii software şi tehnologie pentru afaceri, a inaugurat oficial astăzi, în Timişoara, centrul de consultanţă şi servicii SAP Nearshore Center (SAP NSC) (pe larg aici).

 • Un nou sistem de parcare la Aeroportul International Timişoara

Aeroportul International Timişoara are nou sistem de acces auto în parcare din anul 2006. Deoarece vechiul sistem devenise problematic din punct de vedere al defecţiunilor şi a vechimii sale la sfârşitul anului 2012, conducerea AIT-TV a iniţiat o procedură de achiziţie a unui sistem nou, fiabil, echipat cu o casă automată de plată (pe larg aici).

Cultural:

 • Come to FeelArmonia, la Filarmonica Banatul Timişoara

Filarmonica Banatul Timişoara sprijină proiectul Come to FeelArmonia iniţiat de tinerii din Clubul Leo Timişoara.  Proiectul – ajuns acum la a V-a ediţie – se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu şi îşi propune să-i atragă către o acţiune culturală, educativă şi caritabilă (pe larg aici).