Revista presei 10 martie 2013

Renaşterea bănăţeană

Social:

 • EXCLUSIV! Zeci de timişeni cu maşini în garaj şi animale-n bătătură încasează ajutoare sociale

De la ajutoare de încălzire la alocaţii pentru susţinerea familiei şi de la venitul minim garantat la ajutoarele sociale, beneficiarii diverselor forme de sprijin financiar de la stat nu lipsec nici în Timiş, judeţ care, oricât ar fi el de „cel mai vestic din ţară”, nu neapărat în accepţiunea de dicţionar a cuvântului, tot îşi are, vorba lui Caragiale, faliţii săi (pe larg aici).

Economic:

 • Ţeapa creditelor în valută se îngroaşă în judeţul Timiş

Plata datoriilor către bănci devine, de la o lună la alta, tot mai grea pentru români. La sfârşitul lunii ianuarie, restanţele la achitarea ratelor pentru împrumuturile în moneda naţională ajunseseră la 11,486 miliarde de lei, creşterea fiind semnificativă, dacă facem o comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, când suma totală era de 10,223 miliarde de lei (pe larg aici).

TMPress

Politic:

 • Cristian Preda: “Există riscul rupturii PDL, dacă alegerile nu vor fi organizate corect”

Europarlamentarul Cristian Preda a este de părere că există riscul unei rupturi în PDL dacă competiția Convenției Naționale din 23 martie nu va fi una corectă, sau dacă învingătorul promite excluderi din partid. Declarația a fost făcută la o întâlnire cu membri ai PDL Suceava, la prezentarea moțiunii Reformiștii de către Monica Macovei (pe larg aici).

Administraţie:

 • Primarul le explică timișorenilor cum vor parca în sistemul Timpark

După cum și-a obișnuit prietenii din mediul virtual, primarul Nicolae Robu îi ține la curent cu noutățile din oraș prin intermediul contului său de Facebook. Iar cum de săptămâna viitoare va fi introdus noul sistem Timpark, edilul timișorean a ținut să explice cum va funcționa și care sunt avantajele și dezavantajele în viziunea sa (pe larg aici).

Cultural:

 • Ricardo Caria și-a „cântat visul” la Timișoara

Succes răsunător la Timișoara! Sute de timișoreni au participat sâmbătă seara la concertul susținut de Ricadro Caria în cadrul turneului Cântându-mi visul. Cei care s-au aflat la Filarmonica Banatul au avut parte și de muzică de calitate, dar și de comedie improvizată. Invitații lui Ricardo Caria au fost mai mulți concurenți de la Vocea României – Vizi Imre, Maria Alexievici, Eduard Buday, Maria Cojocaru, Vlad Simon, Ovidiu Lazar, Nicoleta Gavriliță și X Factor – Ioan Man. Partea instrumentală a fost asigurată de trupa Quaternion Band din Arad. A fost o seară plină de râsete și aplauze și o atmosferă extraordinară. Evenimentul a avut o cauză umanitară, turneul având ca scop finanțarea Asociației Nevăzătorilor din România (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Primaria Timisoara se va imprumuta cu 16 milioane de lei pentru a-si plati datoriile

Primăria Timișoara se va împrumuta, în perioada următoare, cu peste 16 milioane de lei, banii fiind destinați acoperirii arieratelor. Primarul Nicolae Robu susține că împrumutul care va fi făcut de la Trezorerie este „o mană cerească” (pe larg aici).

 • Din 15 martie intra in vigoare noul TimPark. Vedeti cum se va plati parcarea prin telefon in Timisoara!

De săptămâna viitoare, din data de 15 martie, intră în vigoare noul sistem de parcare TimPark la Timişoara. Aşa cum am anunţat deja, marea noutate pe care o aduce acest sistem este desfiinţarea tichetelor de parcare, pe care primarul Nicolae Robu le consideră „depăşite”. Şoferii vor putea plăti staţionarea exclusiv prin telefonul mobil sau vor putea parca în baza unui abonament. Robu a postat pe Facebook „instrucţiunile de utilizare” pentru noul TimPark (pe larg aici).

Social:

 • Mopedistii prinsi pe drumurile din Timis se aleg cu dosar penal, dar nicio scoala nu este autorizata pentru categoria AM

Mopedele au devenit extrem de populare în ultimii ani printre timișeni, deoarece puteau fi conduse chiar şi fără permis. Totul s-a schimbat de la intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, care a introdus categoria AM pentru mopede. Problema este că, de mai bine de o lună, mopediștii se aleg cu dosare penale dacă sunt prinși de polițiști, deși nicio școală de șoferi din ţară nu este autorizată să țină cursuri pentru această categorie (pe larg aici).

Cultural:

 • Dintr-un colt de Japonie, pe tronul de aur al Chinei, la Opera din Timisoara

O tragică poveste de iubire, delicată ca zborul unui fluture, îi va aduce pe spectatorii Operei într-un colţ din Ţara Soarelui Răsare. Periplul muzical în îndepărtatul Orient va continua, pentru melomanii urbei, în ţara mătăsurilor şi a puterii absolute. La o distanţă de doar trei seri, timişorenii vor putea „călători”, cu artiştii Operei, în Japonia şi în China (pe larg aici).

Timişoara Express

Social:

 • Cati criminali a dat judetul Timis in 2012?

În judeţul Timiş, de-a lungul anului 2012, au fost trimişi în judecată 23 de inculpaţi pentru omor, dintre care 4 pentru omor în formă consumată (fapta consumată – când acţiunea constitutivă a fost săvârşită în întregime şi s-a produs rezultatul socialmente periculos) (pe larg aici).

 • Salvati-i pe Robert si Raul!…

De câteva luni, Adriana şi Ion Bucurescu trăiesc un coşmar. Un coşmar greu de transmis prin cuvinte. Robert, băieţelul cel mare, a fost dignosticat cu megacolon în aprilie 2012, la vârsta de numai un an. Pentru ca în septembrie 2012, Raul, la numai 3 luni, să fie diagnosticat cu neuroblastom cu metastaze la ficat (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Copiii din Timiș desenează european. Vezi ce concurs va avea loc!

Toți elevii din Timiș care au între 6 și 15 ani se pot înscrie la un concurs de desene. Ei vor trebui să deseneze pe tema Ziua Europei. Concursul este organizat de către Reprezentanța Comisiei Europene și este adresat elevilor cuprinși în două grupe de vârstă: 6-10 ani și 11-15 ani. Aceștia trebuie să trimită desenele în perioada 15 martie-15 iunie 2013 (pe larg aici).

 • Primarul explică pe Facebook cum stă treaba cu TIMPARK, care intră în vigoare din 15 martie

Primarul Nicolae Robu continuă să comunice cu prietenii săi din mediul virtual. Edilul a spus, nu o dată, că postările sale pe Facebook ajung să fie citite de mii de persoane, rețeaua de socializare dovedindu-se astfel extrem de utilă. Cea mai recentă postare a edilului-șef al Timișoarei pe FB se referă la noul sistem de parcare, ce intră în vigoare de vineri, 15 martie (pe larg aici).

Social:

 • Puţină lume, la Xland Music Festival. Unde e publicul de altă dată?

Centrul de Afaceri a găzduit, sâmbătă, prima ediţie XLand Music Festival. Acolo unde au fost aşteptaţi cei mai doriţi artişti ai pieţei de muzică comercială din ţară, au fost aşteptaţi şi 4000 de timişoreni, care din păcate nu s-au prezentat la show. Publicul care s-a adunat la eveniment a fost sub aşteptări, deşi organizatorii au depus eforturi pentru un super spectacol desfăşurat în condiţii profi. Istoria s-a repetat precum la multe alte evenimente majore din ultima perioadă: timişorenii nu se dau în vânt să plătească bilet şi preferă să cheltuie mai puţin, pentru o noapte mai modestă (pe larg aici).

 • Tinerii din Timișoara se pregătesc de festivalul StudentFest 2013

Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara – OSUT organizează  festivalul de artă şi cultură studenţească StudentFest în perioada 11-20 aprilie. Scopul principal al proiectului este crearea unui mediu propice dezvoltării personale a tinerilor artişti şi a unei platforme de educaţie non-formală pentru aceştia (pe larg aici).

 • Târg Maltez de Primăvară

În perioada 21-23 martie, filiala Timişoara a Serviciului de Ajutor Maltez în România organizează tradiţionalul Târg Maltez de Primăvară. Sala Parohiei Romano-Catolice din Piaţa Iosefin (strada Regele Carol I nr. 15) va găzdui evenimentul şi anul acesta (pe larg aici).

 • REMINDER. Elevii din Timiș se pregătesc de simulări în luna martie

Luna martie vine la Timișoara cu o serie de simulări pentru elevii claselor a VIII- a și a XII-a. Subiectele pentru simulări vor fi finalizate în această săptămână. În județul Timiș sunt peste 12 000 de elevi care vor susţine simulările scrise ale examenelor de bacalaureat şi evaluare naţională. Este vorba despre aproximativ 7 000 de elevi de clasa a XII-a, care vor susţine prima simulare la limba şi literatura română în 11 martie. Simularea va cuprinde cinci probe scrise la fel cum este Bacalaureatul. La simularea pentru evaluarea naţională, care va începe tot pe 11 martie, cu aceeași probă, vor participa 5 500 de elevi de clasa VIII-a (pe larg aici).

 • Call center pentru pacienții cu boli hepatice

Începând cu 15 martie, persoanele din România care suferă de afecţiuni hepatice vor avea la dispoziţie o nouă linie telefonică la care pot primi sfaturi, dar şi consiliere (pe larg aici).

Cultural:

 • „Poziția copilului”, filmul premiat cu Ursul de Aur, rulează la Timișoara

Cel mai așteptat film al anului, „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, rulează și pentru spectatorii din Timișoara. Publicul are ocazia să vadă filmul românesc elogiat de presa internațională la Cinema City din Timișoara, începând din acest weekend. În prima săptămână, până pe 14 martie, „Poziția copilului” poate fi vizionat de la ora 19.00 (pe larg aici).

 • REMINDER. Cinefilii sunt așteptați la Festivalul de film Cinecultura 2013

La Timișoara are loc Festivalul de film Cinecultura, la care publicul cinefil este invitat pentru al patrulea an. Așadar, iubitorii de filme sunt așteptați cu o serie de pelicule distinse cu premii la nivel internațional sau difuzate la festivaluri naționale și internaționale, unele dintre ele în premieră în România.  Evenimentul organizat de Universitatea de Vest şi partenerii săi se va desfăşura  în perioada 11-15 martie, în Aula Magna „Aurel Curea” UVT  (Bd. V. Pârvan nr. 4) (pe larg aici).

Ziua de Vest

Administraţie:

 • Boschetarii din Timişoara – “luaţi pe sus” de poliţiştii locali

Polițiștii locali, împreună cu polițiștii de la Secția 2 Poliție Națională au acționat pe str. Cerna, în zona Buziașului, unde existau sesizări că mai multe persoane și-au refăcut în locația respectivă mai multe colibe, care au mai fost demolate și în alte rânduri, și au strâns în jur foarte multe deșeuri (pe larg aici).

 • Peste 1.000 de amenzi aplicate de poliţiştii din Timiş, în doar 3 zile

Poliţiştii rutieri  din Timiş au desfăşurat, în ultimele  zile, activităţi în scopul îndeplinirii priorităţii naţionale în domeniul siguranţei rutiere, privind combaterea sistematică a cauzelor generatoare de accidente (pe larg aici).

 • Oncologia, Dermatologia și Policlinica 3 se mută la Spitalul Militar

Nu numai Dermatologia îşi va găsi loc în Spitalul Militar, clădire ce aparţine Primăriei Timişoara, ci şi Oncologia și Policlinica 3, după cum declară primarul urbei de pe Bega, Nicolae Robu. Edilul i-a cerut directorului Spitalului Municipal Timişoara, Octavian Mazilu, să poarte discuții cu conducerea Spitalului Militar pentru ca aceste mutări să aibă loc în cea mai bună formulă (pe larg aici).

 • Timişoara are datorii de când era Oancea primar

Municipalitatea se va împrumuta cu 16 milioane de lei din trezorerie pentru plata arieratelor (pe larg aici).

Social:

 • Peste 40.000 de bănățeni au luat Calea Bărăganului

Dramele celor deportați sun încă vii în memoria lor (pe larg aici).

 • Un concept original de brand va fi lansat la Timişoara: „Cine eşti tu, doctore?”

Luni, 11 martie, la Casa Oamenilor de Ştiinţă Timişoara (str. Mihai Eminescu, nr. 11), de la ora 16.00, personalităţi ale vieţii medicale din Timişoara, reprezentanţi ai industriei farmaceutice, ai autorităţilor locale din domeniul sanitar şi ai mass-media vor participa la lansarea primei cărţi din România despre construirea brandului personal în medicină: „Cine esti tu, doctore?”, semnată de dr. Nicolae-Iordache Iordache şi Olivian Breda (pe larg aici).

Economic:

 • Ministerul Fondurilor Europene asigură plata la zi a facturilor depuse de beneficiarii de fonduri europene

Beneficiarii de fonduri europene îşi vor încasa la timp banii pentru facturile eligibile datorită schimbărilor implementate în sistem. În trecut s-au îregistrat restanţe la plata facturilor ca urmare a blocării finanţărilor de la Uniunea Europeană (pe larg aici).

Cultural:

 • Se cauză voluntari pentru organizarea festivalului TESZT

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” caută tineri care doresc să participe la pregătirea, organizarea şi promovarea Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara (TESZT). Evenimentul, organizat în fiecare an începând cu 2007, va avea loc între 24 şi 31 mai 2013 (pe larg aici).

 • „Poziţia copilului”, filmul românesc premiat cu Ursul de Aur, rulează la Timişoara

Filmul „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, rulează şi pentru spectatorii din Timişoara. Publicul are ocazia să vadă filmul românesc elogiat de presa internaţională, la Cinema City, începând de sâmbătă, 9 martie (pe larg aici).

 • Cea mai recentă carte a lui Lucian Boia va fi prezentată în premieră la Bookfest Timişoara

Istoricul Lucian Boia îşi invită cititorii duminică, 17 martie, la ora 12.00, la o dezbatere despre „De ce este România altfel?” (discuţie omonimă cu titlul penultimei sale cărţi) (pe larg aici).

 • Dumitru Oprişor, unul dintre veteranii presei din Timişoara, îşi va lansa al şaselea volum de literatură

Unul dintre veteranii presei din Timişoara şi formatorul de gazetari Dumitru Oprişor, prin mâna căruia a trecut majoritatea jurnaliştilor care activează, în acest moment, în mass-media din capitala Banatului, îşi va lansa al şaselea volum de literatură, „Vineri e ziua noastră de plâns”, Editura Brumar Timişoara (pe larg aici).

 • Concert din muzică de Bach şi Schubert, pentru doamnele de la Clubul Femina din Liebling

Sâmbătă, 9 martie, pentru doamnele ce activează la Clubul “Femina” din Liebling, a avut loc un concert Anca Lupu, o fostă elevă a şcolii din localitate, cu prilejul Zilei Femeii. “Succesul de azi a fost un concert de la suflet la suflet, dăruit femeilor ce activează la Clubul Femina (pe larg aici).