Revista presei 08 martie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Colibe insalubre şi gunoaie de cinci stele

La doi paşi de vile cochete şi de stadionul „Dan Păltinişanu”, câteva colibe insalubre împestriţează, periodic, câmpurile cu bălării.   Azi, poliţiştii locali, împreună cu cei de la Secţia 2 Poliţie Naţională au descins pe strada Cerna, în zona Calea Buziaşului, acolo unde existau sesizări că bărăcile, demolate în mai multe rânduri, au răsărit din nou, odată cu venirea primăverii (pe larg aici).

 • Schimbări în Comisia de circulaţie a Timişoarei

Întrebat despre anumite detalii ale contractului pentru indicatoarele şi semaforizarea din Timişoara, încheiat de fosta administraţie cu firma Rosign, primarul Nicolae Robu a susţinut că o parte mai mică a costurilor o reprezintă indicatoarele. Banii cei mai mulţi sunt cheltuiţi pentru semaforizare şi marcaje rutiere (pe larg aici).

Social:

 • E oficial! S-a deschis Galeria MedLife!

De vineri, Hyperclinica MedLife Timişoara a devenit, oficial, şi… galerie de artă. Pereţii albi ai holurilor elegante pe unde pacienţii trec îndreptându-se spre cabinetele specialiştilor ce le pot aduce vindecarea s-au transformat în simeze pentru lucrările a cinci  artiste plastice, membre ale grupului fa91a2, o comunitate de creatori care expun în spaţii neconvenţionale, în dorinţa de a aduce frumosul cât mai aproape de oameni (pe larg aici).

 • Din inimă, o floare!

Primăvara este, prin definiţie, anotimpul revenirii la viaţă a naturii şi, implicit, al restaurării speranţei şi preocupării pentru cei apropiaţi. De aceste lucruri s-a ţinut seama atunci când Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat, prin rezoluţia din 1977, ca data de 8 Martie să fie sărbătorită pe plan universal drept Ziua Internaţională a Femeii – sărbătoare deja instituită ca legală, acesta este adevărul istoric, în jumătatea de Răsărit a Europei, aflată pe atunci într-o lungă aşteptare a unei altfel de primăveri (pe larg aici).

 • Seminar internaţional de microchirurgie, la Timişoara

Timişoara găzduieşte, în aceste zile,  un seminar practic internaţional de microchirurgie a vaselor şi nervilor, manifestare care le oferă medicilor din oraşul de pe Bega ocazia de a se perfecţiona, dar şi de a câştiga o bursă în acest domeniu (pe larg aici).

 • “Bătrâneţi însorite”, un nou şi modern cămin pentru vârstnici, deschis lângă Timişoara

În Săcălaz, la 7 km de Timişoara, într-o zonă liniştită, cu aer curat şi multă verdeaţă, s-a deschis cel mai modern cămin de bătrâni din vestul ţării. Căminul “Batrâneţi însorite” nu este ceea ce în limbaj învechit se cheamă azil. Este un centru rezidenţial, dotat cu mobilier şi utilităţi la standarde europene, unde vârstnicii pot să se simtă bine, lipsiţi de grijile cotidiene (pe larg aici).

 • România, codaşă la tratamentul bolnavilor de scleroză multiplă

Potrivit ultimelor date ale Platformei europene a sclerozei multiple, România se situează pe locul 26 dintr-un total de 33 de ţări de pe continent, în ceea ce priveşte accesul la tratament  în general şi, de asemenea, la terapiile de ultimă generaţie (pe larg aici).

 • Statul va lua contribuţii pentru sănătate şi de la ţăranii care nu vând nimic!

Taxa de 5,5 la sută, introdusă anul trecut pentru vânzările efective, urmează să fie aplicată la venituri pur ipotetice. Anomalia fiscală e îmbrăţişată la fel de călduros şi de ministrul agriculturii, şi de cel al finanţelor   Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, face mult tapaj pe tema anulării vechiului impozit de doi la sută, perceput prin “grija” guvernării Boc de la persoanele fizice care îşi valorificau cerealele (pe larg aici).

Cultural:

 • Dona Juan: Arta travestiului

Clubul Delirio şi Editura Herg Benet vă invită, astăzi, la Timişoara, la ora 22, şi sâmbătă, 9 martie, la Cluj, la aceeaşi oră, la două evenimente care vor reuni armonios lansarea romanului erotic Dona Juana, al excentricei autoare Lorena Lupu, şi momente de demonstraţie practică a artei travestiului, cu trupa de drag queens Veveriţele Vesele (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Cum sa inghesuie Dermatologia in Spitalul Militar Timisoara? Iata tema de casa a directorului Spitalului Municipal

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu l-a pus pe directorul Spitalului Municipal, Octavian Mazilu, sa gaseasca o solutie pentru a muta Dermatologia in cladirea Spitalului Militar aflata in vecinatate (pe larg aici).

 • Incepe curatenia generala in Piata Libertatii: vor disparea panourile de afisaj si statia de masurare a calitatii aerului!

Statia de masurare a calitatii aerului va fi mutata din Piata Libertatii, chioscurile vor disparea definitiv si la fel se va intampla si cu panourile de afisaj care acopera vederea spre Primaria Veche (pe larg aici).

 • Vechea Piata Iosefin din Timisoara a devenit istorie! S-a terminat demolarea si in curand incepe reabilitarea strazii Iancu Vacarescu. FOTO! Vezi cum arata dupa demolare!

Zona Iosefin se schimba complet la fata. Fosta piata a devenit istorie si a fost transformata in parcare, dupa ce muncitorii au terminat de demolat hala in care a functionat piata pana de curand. Anul acesta va incepe si reabilitarea strazii Vacarescu (pe larg aici).

Social:

 • Boschetarii care isi faceau veacul in colibe improvizate in zona Buziasului din Timisoara, luati pe sus de politistii locali

Razie a Politiei Locale Timisoara in aceasta dimineata! Oamenii legii au descins in zona Buziasului, pe strada Cerna, unde s-au aciuat mai multi vagabonzi care traiau in bordeie improvizate (pe larg aici).

 • Cum vor arata noile pachete de tigari, conform directivei Uniunii Europene. VEZI FOTO!

Uniunea Europeana militeaza pentru sanatate, descurajeaza fumatul si, pentru aceasta,  a decis schimbarea la fata a pachetelor de tigari, printr-o directiva. Aceasta urmeaza sa intre in vigoare si in Romania (pe larg aici).

 • Timisoara, pentru prima data la Targul de Turism de la Berlin cu un calendar plin de evenimente culturale pentru 2013!

Timisoara, promovata la Berlin, pentru prima data in istoria targului de turism. La standul tarii noastre va fi prezenta si Primaria Timisoara, prin 2 angajati de la Infocentrul Turistic de pe strada Alba Iulia (pe larg aici).

 • Laptele din Timis nu este infestat cu aflatoxina! Patronul firmei Simultan: in Sectorul 2 al Capitalei lactatele au fost oprite de la livrare in scoli dintr-o neintelegere

Patronul firmei Simultan, din Timis, Florin Herbai, a declarat ca primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu, a oprit de la livrare produsele firmei Simultan, in urma unei neintelegeri si ca aceste produse nu contin aflatoxina avand analizele facute la un laborator din Ungaria (pe larg aici).

 • Ioan Cojocari, secretarul Primariei Timisoara, ii sfideaza pe parintii elevilor de la Lenau. Are acces in curte si isi ia nepoata de la scoala cu masina Primariei! FOTO si VIDEO!

In timp ce unii cauta disperati locuri de parcare sau comit contraventii ca sa-si ia copiii de la cursuri, Ioan Cojocari intra cu masina primariei in curtea scolii Lenau. Secretarul primariei Timisoara are alt … statut decat restul parintilor (pe larg aici).

TMPress

Politic:

 • Consilierii PPDD din Timișoara vor anchetă la Serviciul Juridic

Consilierii locali PPDD din Timișoara cer să se realizeze o anchetă în cadrul Primăriei. Ei sunt nemulțumiți de „aroganța” cu care sunt tratate problemele orașului (pe larg aici).

Administraţie:

 • Despăgubirile pentru bunurile luate de fostul regim, eșalonate pe 10 ani

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care reglementează modul de oferire a despăgubirilor pentru românii care au fost deposedați de bunuri în timpul regimului comunist. Vorbim despre persoanele care au deținut proprietăți în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord, Ținutul Herța și în fostul Regat al Sârbilor, Croaților și Slovenilor și care au rămas fără agonisirea de-o viață din cauza tratatelor semnate de regimul comunist de după 1940. Potrivit actului normativ, plățile se vor efectua de Comisiile Județene și vor fi eșalonate pe o perioadă de 10 ani. Rata anuală pe care o vor primi cei care au suferit în trecut și urmașii lor nu va putea fi mai mică de 20.000 de lei (pe larg aici).

 • Un nou aspect pentru Piața Libertății

Primarul Timișoarei vrea să schimbe aspectul Pieței Libertății. Primul element care va dispărea este stația de monitorizare meteo, care va fi mutată în curtea Liceului Electromotor. Vor urma apoi chioșcurile și avizierele care obturează vederea spre clădirea vechii primării (pe larg aici).

Cultural:

 • Timișoara, reprezentată la Târgul de Turism din Berlin

Atracțiile turistice ale Timișoarei sunt prezentate la Târgul de Turism din Berlin, a anunțat astăzi primarul Nicolae Robu. Timp de cinci zile, doi angajați al Centrului Infoturistic le prezintă europenilor locurile demne de vizitat din orașul de pe Bega (pe larg aici).

Tion

Politic:

 • Consilier PP-DD: Cojocari e unul din sefii care stau cu piciorul pe frana. Robu: Munceste cum nu cred ca a facut-o altadata

Consilierii locali PP-DD au găsit explicaţia pentru nerealizările administraţiei Robu: directorii din Primăria Timişoara, „moşteniţi” de la administraţia Ciuhandu, stau cu piciorul pe frână. Consilierul municipal Mircea Purceld dă şi un exemplu: secretarul Ioan Cojocari. În replică, primarul Nicolae Robu susţine că secretarul munceşte de dimineaţa şi până seara, cum nu a făcut-o în alte vremuri (pe larg aici).

Administraţie:

 • Robu: Trebuie sa terminam cu chioscareala din orasul asta

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, vineri, că săptămâna viitoare va face tot posibilul pentru a muta staţia de măsurare a calităţii aerului din Piaţa Libertăţii. De asemenea, „în cadrul preocupărilor de a face oraşul mai frumos”, edilul va elimina şi chioşcurile din această piaţă, precum şi panoul de afişaj montate la Primăria veche (pe larg aici).

 • Primarul Timisoarei ar fi de acord ca artistii plastici sa fie mutati intr-o hala

Edilul-şef al Timişoarei, Nicolae Robu, agreează propunerea lansată de viceprimarul Traian Stoia, de a le pune la dispoziţie reprezentanţilor Uniunii Artiştilor Plastici care folosesc în prezent spaţii de la primărie o hală compartimentată unde să-şi desfăşoare activitatea. Stoia avansa chiar ideea ca artiştii plastici să fie mutaţi la Halele Timco (pe larg aici).

 • Primaria Timisoara renoveaza Clinica de Oftalmologie si muta Policlinica 3 la Spitalul Militar

Primarul Timișoarei a anunțat că va renova clădirea în care funcționează Clinica de Oftalmologie situată pe strada Sfântul Ioan. Clădirea a fost ridicată în anul 1737, iar acum fațada acesteia a ajuns într-un stadiu avansat de degradare (pe larg aici).

 • Peste 1000 de soferi amendati de politistii din Timis

Deși agenții de la circulație stau zilnic cu ochii pe șoferi și îi amendează de fiecare dacă când încalcă regulile de circulație, aceștia nu se învață minte. Doar în ultimele zile peste 1000 de șoferi au fost amendați pe drumurile din județul Timiș. Dintre aceștia 10 s-au ales și cu dosar penal, iar 75 au rămas fără permisul de conducere (pe larg aici).

 • In cateva luni ar putea fi terminat lotul 1 din autostrada Lugoj – Deva

În următoarele trei – patru luni ar putea fi finalizate lucrările la primul lot al autostrăzii Lugoj – Deva. Din păcate, utilitatea acestui tronson este limitată, aceasta din cauză că nu a fost realizat lotul doi din Timişoara – Lugoj, dar nici următoarele loturi din drumul rapid spre Deva (pe larg aici).

Social:

 • Medicii rezidenti europeni se specializeaza in microchirurgie la Timisoara

18 medici rezidenți români și europeni se specializează zilele acestea la Timișoara în microchirurgie, în cadrul celui de-al 32-lea  Seminar Practic Internaţional de Microchirurgie a Vaselor şi Nervilor (pe larg aici).

 • Medicii de la Maternitatea Bega le cer ajutorul timisorenilor

De la începutul anului la Maternitatea Bega din Timișoara s-au născut 18 copii prematuri. Cinci dintre aceștia nu au putut să fie salvați deoarece au suferit complicații, iar aparatele din dotarea unității medicale nu au făcut față. Fiindcă banii primiți de la Ministerul Sănătății nu sunt suficienți pentru a acoperi costurile dotărilor necesare, medicii de la Maternitatea Bega au demarat campania „Copiii noștri au dreptul să trăiască. Noi avem obligația să-i ajutăm”. Unitatea sanitară are nevoie de echipamente în valoare de 100.000 de euro: două ventilatoare, 8 lămpi pentru fototerapie, o unitate centrală de monitorizare și o stație centrală de apă sterilă (pe larg aici).

 • Primarul Robu a impartit flori, cot la cot cu politistii din Timisoara

Mai multe echipaje de polițiști, voluntari de la Salvo și pompieri SMURD au împărțit, vineri dimineața, flori doamnelor și domnișoarelor din Timișoara. La acțiune s-a alăturat și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, care a oferit flori șoferițelor și le-a urat „La mulți ani”, cu ocazia zilei de 8 Martie (pe larg aici).

 • Universitatea de Vest Timisoara si Directia Generala Anticoruptie combat coruptia prin semnarea unui protocol

Începând de vineri, Universitatea de Vest Timişoara va avea un nou sprijin în combaterea corupţiei ce poate apărea în procesul didactic din cadrul instituţiei. Probabil impulsionată de problemele descoperite la Universitatea de Medicină, UVT a decis să bată palma cu Direcţia Generală Anticorupţie, semnând în acest sens un prototol care să promoveze în rândul studenţilor, dar şi a profesorilor, combaterea corupţiei la nivelul universităţii (pe larg aici).

 • Colibe si gunoaie la marginea Timisoarei

Poliţiştii le vizitează la anumite intervale de timp, le amendează, le îndrumă către localităţile din care provin şi le sunt demolate colibele, dar ele se întorc. Vorbim despre persoanele care îşi improvizează adăposturi şi adună gunoaie pe terenurile cu bălării de la marginea Timişoarei, în Calea Buziaşului, pe strada Cerna. Vineri dimineaţă colibele au fost demolate din nou (pe larg aici).

Economic:

 • Comertul electronic romanesc va fi analizat la ecomTIM 2013

În cadrul ediţiei 2013 a ecomTIM, cel mai important eveniment regional dedicat e-commerce, organizată la Timişoara între 13 şi 14 martie, va fi prezentat un studiu referitor la utilizarea plăţilor electornice pe internet. Aproape jumătate din aceste operaţiuni sunt realizate pentru plata facturilor la utilităţi (pe larg aici).

Cultural:

 • Beethoven si Stabat Mater, de Ziua Femeii, la Filarmonica Banatul

Al patrulea concert de Beethoven, avându-l solist pe pianistul Dragoş Mihăilescu, şi Stabat Mate de Rossini, o lucrare paradisiacă, alcătuiesc programul ales de dirijorul Gheorghe Costin pentru concertul vocal-simfonic de 8 Martie (pe larg aici).

 • Dancing Queen, record de longevitate, pe scena Operei din Timisoara

Fanii lui Fredie Mercury îşi vor reîntâlni idolul într-o memorabilă întruchipare, pe scena Operei Naţionale Române din  Timişoara. Spectacolul „Dancing Queen. Povestea unei cariere”, va fi reluat astăzi, 8 martie 2013, de la ora 19 (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Odiseea despagubirilor. Repetitie cu USL…

A intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 10/2013 pentru plata eşalonată a despăgubirilor stabilite potrivit dispoziţiilor Legilor 9/1998,  290/2003 şi 393/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea celor trei legi. Conform Ordonanţei, comisia judeţeană pentru aplicarea acestor legi din cadrul Instituţiei Prefectului trebuie să analizeze şi să soluţioneze cererile de acordare a compensaţiilor, rămase nesoluţionate, în termen de 18 luni de la data intrării ei în vigoare (pe larg aici).

Social:

 • 3 femei celebre din Timisoara

Campioană olimpică, a dominat proba de săritura în înălţime la nivel mondial timp de un deceniu. Din 1988 până în 2005 a fost preşedinta Federaţiei Române de Atletism (pe larg aici).

 • Sexul frumos, primit cu flori (si) la frontiera

În sala festivă a Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara, toate reprezentantele sexului frumos, colegele de zi cu zi ale poliţiştilor, au fost în centrul atenţiei şi au fost felicitate, oferindu-li-se flori. Reprezentanţii conducerii ITPF au ţinut să mulţumească tuturor femeilor care lucrează în cadrul inspectoratului pentru că şi-au ales această meserie, pentru munca pe care o depun şi pentru rezultatele obţinute (pe larg aici).

 • Ce trebuie sa faci pentru a pleca la studii in strainatate?

Te-ai gândit să pleci la studii în străinătate însă nu eşti sigur ce trebuie să faci astfel încât să fii pregătit? În situaţia ta probabil sunt multe alte persoane, aşa că mai jos poţi găsi o listă de paşi care să te ajute în procesul tău de a deveni student internaţional (pe larg aici).

 • Video-Serial politist: Oamenii colibelor

Poliţiştii locali împreună cu poliţiştii de la Secţia 2 Poliţie Naţională au acţionat, în această dimineaţă, pe str. Cerna, în zona Buziaşului (VIDEO), unde existau sesizări că mai multe persoane şi-au refăcut în locaţia respectivă mai multe colibe, care au mai fost demolate şi în alte rânduri, şi au strâns în jur foarte multe deşeuri. În aceste sens, s-a acţionat încă de la primele ore ale dimineţii, fiind depistate, identificate şi verificate un număr de 13 persoane adulte şi cinci minori. Adulţii au fost şi sancţionaţi pentru ocuparea domeniului public prin ridicarea de adăposturi improvizate şi abandonare de deşeuri. Cei în cauză au domiciliile în localităţi precum Sânnicolaul Mare, Seceani, Comloşu Mic, Jimbolia, Socol – Caraş Severin, Cluj Napoca – Cluj. Aceştia au fost îndrumaţi către localităţile de domiciliu, iar reprezentanţii Direcţiei de Mediu şi ai societăţii de salubrizare Retim au curăţat zona, demolând colibele improvizate şi salubrizând terenul respectiv (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Primarul Timisoarei vrea sa infrumuseteze Piata Libertatii

TIMIȘOARA – O nouă zi, un nou proiect. De această dată primarul Timișoarei a pus ochii pe Piața Libertății. După ce în noiembrie anul trecut Nicolae Robu inaugura iluminatul artistic al monumentului Sf. Ioan Nepomuk din Piața Libertății, acum edilul-șef a pus ochii pe stația de măsurare a calității aerului, dar și a chioșcurilor. (pe larg aici).

 • Viceprimarul Stoia vrea sa mute Uniunea Artistilor Plastici la Halele Timco

TIMIȘOARA – Soluție pentru problema spațiilor Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara. Viceprimarul Traian Stoia a avansat ideea mutării artiștilor la Halele Timco. (pe larg aici).

 • Policlinica 3 se muta la Spitalul Militar, iar Oftalmologia va fi renovata

Noi modificări la Timișoara, anunțate de primarul Nicolae Robu. De această dată, în vizorul edilului-șef au ajuns Clinica de Oftalmologie și Policlinica 3. (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Dermatologia, Oncologia și Policlinica 3 se mută la Spitalul Militar

Primarul Nicolae Robu l-a însărcinat pe directorul Spitalului Municipal, Octavian Mazilu, să poarte de săptămâna viitoare discuții cu conducerea Spitalului Militar. Acolo vrea primarul să mute Dermatologia, Oncologia și Policlinica 3 (pe larg aici).

 • Piața Libertății se schimbă la față. Află ce măsuri a dispus primarul Robu!

Edilul-șef al orașului nu este mulțumit de aspectul Pieței Libertății și va face unele schimbări (pe larg aici).

Social:

 • De Ziua Femeii, MedLife a deschis o galerie neconvențională de artă. GALERIE FOTO

Cinci tinere artiste din Timișoara și-au expus, vineri, lucrările de artă pe holurile clinicii MedLife din oraș. Poate așa le vor mai alina durerea și emoția celor care trec pragul instituției medicale. Chiar de 8 martie a avut loc deschiderea expoziție cu vânzare care a adus un plus de bucurie în ochii celor prezenți. Artistele Ana Kun, Andreea Medar, Anda Ciuma, Edith Torony și Manuela Marchiș au expus peste 20 de lucrări folosindu-se de tehnici diverse și materiale diferite (pe larg aici).

 • Timișoara are stand la Târgul Internațional de Turism de la Berlin

Mii de vizitatori, care trec în perioada 6-10 martie pe la Târgul Internațional organizat la Berlin, au ocazia să vadă standul Timișoarei. În capitala Germaniei s-au deplasat două angajate de la Centrul Infoturistic de pe strada Alba Iulia, care le oferă celor interesați informații despre orașul nostru (pe larg aici).

 • Operațiile migăloase pe vene cât un fir de păr își au începutul la Timișoara, la Centrul Pius Brânzeu. GALERIE FOTO

De data aceasta, 18 medici rezidenți din Italia, Polonia, Ungaria şi Marea Britanie, Austria și trei din România învață tainele meserie de microchirurg la Timișoara. Timp de aproape o săptămână medicii se antrenează pe nervii și vasele de sânge ale unor șoareci. Cu multă migală și foarte multă răbdare fac operații de mare finețe, sub microscop, supravegheați de medici cu experiență. În cadrul Centrului „Pius Brânzeu” al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara se desfăşoară cel de-al 32-lea Seminar Practic Internaţional de Microchirurgie a Vaselor şi Nervilor (pe larg aici).

 • Medicii de la Bega și-au făcut asociație și strâng bani pentru a salva copiii născuți prematur

Au doar două aparate de ventilație pe toată secția, unde se nasc lunar chiar și 20 de copii înainte de termen. O parte dintre ei trăiesc cu ajutorul aparatelor care îi ajută să respire, așa cresc, altfel îi lasă singuri pe părinții pe care abia i-au cunoscut (pe larg aici).

 • PREMIERĂ NAȚIONALĂ. UVT și DGA au semnat un protocol anticorupție

Transparență la Universitatea de Vest din oraș, unde rectorul Marilen Pirtea speră ca de acum înainte cadrele didactice să nu ceară și nici să nu primească şpagă. Astfel, în premieră naţională, rectorul a semnat un protocol cu Direcţia Generală Anticorupţie valabil un an cu posibilitatea de prelungire (pe larg aici).

 • 18 persoane din Timiș, Caraș-Severin și Cluj au ocupat un domeniu public în Timișoara

Polițiștii locali, împreună cu polițiștii de la Secția 2 Poliție Națională, au acționat, în această dimineață, pe strada Cerna, în zona Buziașului, unde existau sesizări că mai multe persoane și-au refăcut în locația respectivă mai multe colibe, care au mai fost demolate și în alte rânduri, și au strâns în jur foarte multe deșeuri (pe larg aici).

 • Paşaportul electronic simplu, valabil trei ani pentru minorii sub 12 ani

Paşaportul electronic simplu va avea o valabilitate de trei ani pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 12 ani şi, respectiv, cinci ani pentru persoanele care au îndeplinit 12 ani, potrivit unui proiect de lege aprobat miercuri în şedinţa Guvernului. Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Executivului. Proiectul de Lege mai stipulează punerea în aplicare, la nivel naţional, a prevederilor din Regulamentul CE 444/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului prin modificarea vârstei limită de la şase ani la 12 ani, prevăzută pentru minorii exceptaţi de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale (pe larg aici).

 • REMINDER. Timișorenii sunt invitați să colecteze sticle de plastic. Sâmbătă, în centrul orașului, are loc finala unui concurs

Să adunăm PET-uri pentru locul întâi. Primăria Timişoara a fost declarată finalistă în COMPETIŢIA PENTRU CAPITALĂ EARTH HOUR ROMÂNIA 2013, eveniment  organizat de WWF – România. În competiţia finală,  alături de Timişoara, mai sunt angrenate încă două oraşe din România: Botoşani şi Ploieşti. Titlul de „Capitala Earth Hour România 2013” urmează să fie decernat oraşului care colectează cantitatea cea mai mare de deşeuri de tip PET. Astfel, sâmbătă, 9 martie, între orele 10.00 şi 17.00,  urmează să se desfăşoare în PIAŢA VICTORIEI  concursul între cele trei oraşe  finaliste pentru colectarea de deşeuri de tip PET. În Piaţa Victoriei va fi pregătit  amplasamentul  pentru colectarea PET-urilor, în proximitatea Operei Române (pe larg aici).

 • Poftiţi la Târgul Apicol de la Ghiroda din acest weekend

Primăria şi Consiliul Local din Ghiroda organizează a treia ediţie a Târgului Apicol, sâmbătă şi duminică. Deschiderea târgului, organizat pe platoul căminului cultural, are loc sâmbătă, de la ora 9. Autorităţile locale sunt susţinute de către Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, filiala Timiş. Şi-au anunţat participarea 70 de firme, inclusiv din Serbia şi Ungaria, şi o sută de producători particulari. Târgul oferă diverse sortimente de produse apicole, inclusiv cosmetice, dar şi întreaga gamă de utilaje necesare creşterii albinelor şi procesării mierii, ale cărei virtuţi sunt atât de ştiute (pe larg aici).

Economic:

 • Strategia Carrefour: ce face compania pentru a părea că are preţuri bune

Carrefour, numărul doi pe piaţa mondială de retail, va continua şi în 2013 măsurile de revitalizare a business-ului grav afectat în ultimii ani. Strategia pentru anul în curs include şi măsuri de îmbunătăţire a “percepţiei consumatorilor asupra preţurilor” (pe larg aici).

De Banat

Administraţie:

 • Nicolae Robu face ordine la Spitalul Militar: muta mai multe clinici ale Municipalului

Cu o săptămână în urmă, a aruncat bomba direct în fața deputatului Horia Cristian. Acum vrea ca lucrurile să se desfășoare pe „repede înainte” și să mute mai multe clinici într-o clădire despre care fosta administrație locală spune că nu i-a aparținut niciodată. Nicolae Robu are planuri pentru Spitalul Militar (pe larg aici).

 • Robu face epurari in Comisia de circulatie

Primarul Nicolae Robu, recent întors din Germania, e pus pe curățenia de primăvară. În perioada imediat următoare, va fi luată la puricat comisia de circulație a municipalității. E o mișcare cu manta, spune Robu, care țintește, de fapt, Rosign (pe larg aici).

Social:

 • Laptele de la Simultan nu are aflatoxina

Copiii timișeni care primesc lactate de la Simultan în programul „Cornul și laptele” nu sunt în pericol. Deși autoritățile au anunțat că vor întrerupe distribuirea produselor până se va stabili absența aflatoxinei, unul dintre furnizorii principali în program dă garanții că laptele lui nu este infestat (pe larg aici).

Cultural:

 • O soprana de la Opera i-a luat locul Sandrei Romain! / FOTO

A fost actor de filme porno aproape doi ani, a avut o nevastă celebră în industrie și, mai nou, se iubește cu o soprană de la Opera din Timișoara. Paul Popescu, fostul soț al Sandrei Romain, încearcă să-și refacă viața după cei 18 ani petrecuți alături de starletă (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Mircea Purceld (PP-DD) cere anchetă la Serviciul Juridic din Primăria Timişoara

Mircea Purceld, consilier local PP-DD, cere o anchetă la Serviciul Jurdic din Primăria Timişoara. Asta pentru că, spune acesta, se pierd prea multe procese şi unele hotărâri ale Consiliului Local Timişoara au formulări alambicate, ce pot fi interpretate (pe larg aici).

Administraţie:

 • Schimbări în Piaţa Libertăţii din Timişoara

Se mută staţia de măsurare a calităţii aerului, vor dispărea chioşcurile şi avizierele, iar copacii vor fi toaletaţi (pe larg aici).

 • Se ascute lupta împotriva fumatului – din Parlamentul European până în Senatul României

Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi: „Atunci când vorbim de fumatul pasiv reglementările trebuie să fie mult mai dure” (pe larg aici).

 • Despăgubirile pentru cei care au avut proprietăţi în Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa ori în alte părţi se dau eşalonat, în 10 ani, prin Prefectura Timiş

A intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 10/2013 pentru plata eşalonată a despăgubirilor stabilite potrivit dispoziţiilor Legilor 9/1998, 290/2003 și 393/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea celor trei legi (pe larg aici).

Social:

 • Poliţiştii din Timişoara le-au tras pe dreapta pe şoferiţe, pentru a le oferi câte o floare

Vineri, 8 Martie, poliţiştii timişoreni le-au tras pe dreapta pe doamnele şoferiţe, dar nu pentru a le amenda sau a le lua la întrebări că nu le merge un far sau au trecut pe culoarea roşie, ci pentru a le oferi flori, cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii (pe larg aici).

 • SOS Clinica de Neonatologie Bega Timişoara!

Din cei peste 3.000 de bebeluşi ce se nasc anual la Clinica Bega Timişoara, peste 150 sunt prematuri (174, numai în 2012), iar dintre aceştia aproximativ 100 sunt într-o prematuritate extremă (pe larg aici).

 • 10 pași înainte să pleci la studii în străinătate

Te-ai gândit să pleci la studii în străinătate însă nu ești sigur ce trebuie să faci astfel încât să fii pregătit? În situația ta probabil sunt multe alte persoane, așa că mai jos poți găsi o listă de pași care să te ajute în procesul tău de a deveni student internațional  (pe larg aici).

 • Primarul Nicolae Robu a oferit flori şoferiţelor, pe stradă, în faţa Primăriei Timişoara

Doamnele şeferiţe au avut o mare surprindere, vineri, 8 martie, de la ora 10.00, în faţa Primăriei Timişoara, cu prilejul Zilei Femeii. Primarul Nicolae Robu, însoţit de poliţişti, a oprit autoturismele conduse de doamne, pentru a le felicita, a le dărui o floare, a le ura tradiţionalul „La mulţi ani!” (pe larg aici).

Economic:

 • Numărul de persoane restante la bănci şi IFN-uri a crescut la 756.850, în ianuarie

Un număr de 756.850 persoane fizice aveau restanţe mai mari de 30 de zile la instituţiile financiare, cu 2,6% mai multe persoane decât la finalul anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR) (pe larg aici).

 • Compania Arteus Capital Holding şi-a deschis reprezentanţă în Timişoara

Compania Arteus Capital Holding, cu sediul la Viena, specializată în comercializarea metalelor preţioase de investiţie (aur şi argint), şi-a deschis o nouă reprezentanţă în Timişoara, aceasta fiind cea de-a treia din ţară (pe larg aici).

Cultural:

 • Doi ruşi promovează francofonia la Timişoara şi Arad

Actorul şi cântăreţul Roman Kisselev, unul dintre cei mai dinamici reprezentanţi ai francofoniei în Rusia, va susţine o serie de recitaluri la Timişoara şi Arad (pe larg aici).

 • Elevii sopranei Simina Ivan susţin un recital la Fundaţia Triade

De luni, 4 martie, până vineri, 8 martie, în intervalele orare 10.00-13.00 şi 17.00-20.00, soprana Simina Ivan, de la Opera de Stat din Viena, a susţinut un masterclass de canto (operă şi operetă), cu public, la Fundaţia Triade din Timişoara (pe larg aici).

 • A patra ediţie a Festivalului de Film Cinecultura, la Universitatea de Vest

Cea de-a patra ediţie a Festivalului de Film Cinecultura va avea loc între 11 şi 15 martie 2013, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara (pe larg aici).