Revista presei 07 martie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Inelele Timişoarei, nepreţuite pentru circulaţie

Structurată într-o formă radială, Timişoara ar putea avea un trafic auto fluid dacă cele câteva inele de circulaţie formate în jurul zonei Cetate ar fi funcţionale. Despre inele se vorbeşte de foarte mulţi ani, dar de făcut nu s-a prea făcut mare lucru (pe larg aici).

 • Primăria Timişoara ia împrumut 16 milioane de lei, pentru o perioadă de cinci ani!

Conform cu două proiecte de hotărâre elaborate de funcţionarii Direcţiei buget din Primăria Timişoara, municipalitatea se pregăteşte să ia peste 16 milioane de lei împrumut de la Ministerul Finanţelor Publice din vărsăminte din privatizare, pentru o perioadă de maximum cinci ani.   Contractarea împrumutului se va face, după cum scrie în proiect, pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitate faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări (pe larg aici).

 • Primarul din Biled, Leontin Duţă, va fi suspendat

La Prefectura Timiş este aşteptat referatul din partea secretarului comunei Biled, cu privire la sentinţa definitivă de condamnare a primarului Leontin Duţă de către Curtea de Apel Timişoara, pentru fraudarea fondurilor europene.   Prefectul Eugen Dogariu a declarat că aşteaptă hârtiile necesare pentru a putea să-l suspende pe primar şi pentru a declanşa organizarea de noi alegeri pentru funcţia de primar la Biled (pe larg aici).

Social:

 • Târg apicol internaţional, sâmbătă şi duminică, la Ghiroda

O acţiune rară, ce vine în sprijinul apicultorilor, rodul iniţiativei Primăriei şi Consiliului Local din Ghiroda, are loc, a treia ediţie fiind, sâmbătă şi duminică.   Deschiderea târgului, organizat pe platoul căminului cultural, este fixată sâmbătă, la ora 9.   În demersul său, de apreciat, administraţia locală este susţinută de către Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, filiala Timiş. Şi-au anunţat participarea 70 de firme, inclusiv din Serbia şi Ungaria, şi o sută de producători particulari (pe larg aici).

 • Micuţa Gianina are nevoie de ajutorul nostru. CITEŞTE-I POVESTEA!

“Mă numesc Ileana Garaba. Fiica mea, Gianina Anastasia Boncalo, a împlinit de curând 5 ani. Au trecut aproape 5 ani de la cea mai fericită zi din viaţa mea, care însă în loc să fie plini de bucurie şi împliniri au fost plini de tristeţe şi durere, iar asta pentru că Gianina nu este sănătoasă, aşa cum mi-aş fi dorit” (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Primaria Timisoara ia un imprumut de peste 16 milioane de lei de la Ministerul Finantelor, ca sa-si plateasca o parte din datorii

Nu are bani sa-si plateasca lucrarile facute de firmele contractate, asa ca ia imprumut sa-si achite datoriile. Vorbim de conducerea Primariei Timisoara, care ia credite de la Ministerul Finantelor ca sa-si reduca arieratele (pe larg aici).

Social:

 • Cauti un loc de munca? Iata lista posturilor din Timis valabile in perioada 7 – 13 martie 2013!

Aproape trei sute de locuri de munca sunt disponibile pentru cei care nu reusesc sa-si gaseasca un serviciu. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis pune la dispozitia lor diverse posturi vacante la companiile din judet (pe larg aici).

 • Castelul Huniade se va… vedea, in sfarsit! A inceput curatarea copacilor care ascund cea mai veche cladire din Timisoara

Schimbare la fata pentru Castelul Huniade care adaposteste Muzeul Banatului! Turistii care vor vizita Timisoara vor putea admira si fotografia monumentul istoric cel mai vechi din oras, dupa ce se vor curata si toaleta copacii din fata castelului (pe larg aici).

Cultural:

 • O expozitie ‘de fala’ pentru Timisoara: istoria svabilor dunareni ii asteapta pe banateni la mansarda Bastionului GALERII FOTO

‘Svabii dunareni. Colonizarea din secolul al XVIII-lea’ este titlul expozitiei careia timisorenii ii pot trece pragul pentru a afla detalii cat se poate de interesante despre viata populatiei germane din Banat (pe larg aici).

TMPress

Politic:

 • Forța Civică Timiș cere demisia lui Victor Ponta

Conducerea Forța Civică Timiș a depus în această după-amiază o petiție la Prefectura Timiș prin care cere demisia imediată a ministrului de Externe, Titus Corlățean și a prim-ministrului Victor Ponta. Prin intermediul petiției „Viitor european pentru România” se mai cere finalizarea integrării României în Uniunea Europeană și prezentarea unui plan de măsuri al Guvernului pentru independența justiției (pe larg aici).

Administraţie:

 • Taximetriștii, chemați să își vizeze autorizațiile. Vezi aici programările stabilite de primărie

Transportatorii autorizați PFA, întreprinderile familiale și societățile comerciale care execută serviciul de transport în regim de taxi sunt chemați să își vizeze autorizațiile pentru anul 2013. Aceasta se va face începând din 11 martie 2013, la la Serviciul Transport şi Siguranţa Circulaţiei din Piaţa Libertăţii nr. 1, în urma programărilor stabilite de către municipalitate. Pentru a primi avizul, taximetriștii trebuie să prezinte autorizația de transport în original și dovada achitării taxei pentru vizarea autorizației (pe larg aici).

 • Autostradă de la Timișoara la Lugoj?

Ne-am obișnuit deja ca termenele de construcție a autostrăzile din România să fie încălcate. Motivele: timpul nefavorabil lucrărilor, contestarea licitației sau lipsa finanțării. Așa s-a întâmplat și în cazul autostrăzii Timișoara – Lugoj. Paradoxul este că în timp ce șoferii pot circula pe primul tronson de 9,5 kilometri, între Timișoara și Remetea Mare, pe cel de-al doilea lot nu s-a turnat un centimetru de asflat. Nici acum, după 5 luni de la deschiderea primului lot al șoselei rapide, pentru cel de-al doilea nu există constructor. Potrivit reprezentanților CNADNR, ofertele se află în etapa de reevaluare (pe larg aici).

 • Primăria Timișoara ia împrumut pentru a-și achita datoriile

Primăria Timișoara este nevoită să se împrumute pentru a-și achita datoriile față de furnizorii de bunuri, servicii și lucrări. Municipalitatea vrea să contracteze două credite, unul în valoare de 10,6 milioane de lei și altul de 5,6 milioane de lei. Ambele împrumuturi ar urma să fie făcute la Ministerul Finanțelor, cu o dobândă de 5,2%, sumele urmând a fi înapoiate în termen de cinci ani. Proiectele de hotărâre vor ajunge pe masa consilierilor locali în cadrul ședinței ce va avea loc în luna martie. Împrumuturile nu pot fi contractate fără acordul aleșilor (pe larg aici).

Social:

 • Femeile rrome iau atitudine împotriva sterilizării forțate propuse la Timișoara

Anul acesta, Gala Femeilor Rrome are ca obiectiv central luarea de atitudine împotriva propunerii activiștilor de dreapta ca femeile rrome să se sterilizeze pentru a nu mai avea copii. La începutul anului, Activiștii Autonomi, o organizație de extremă dreapta din Tmișoara, propunea femeilor de etnie rromă un troc: 300 de lei contra sterilizării. Opinia publică, autoritățile și asociațiile de luptă pentru drepturile omului au luat imediat atitudine. Acum, în luna femeii, doamnele din comunitatea rromî vor să ia public atitudine împotriva acestor inițiative care le suprimă drepturile și se știrbesc imaginea (pe larg aici).

Cultural:

 • Filmul Rocker rulează și în weekend la Timișoara

Timișorenii care nu au apucat să vizioneze filmul Rocker, în regia lui Marian Crișan, mai au o șansă la sfârșitul acestei săptămâni. Deoarece publicul a fost extraordinar și au fost mai multe cereri, organizatorii evenimentului au decis să prelungească proiecția și pe parcursul weekend-ului. Astfel filmul poate fi vizionat în Cuib D’Arte din Timișoara, în această seară, dar și în 8, 9 și 10 martie, începând de la ora 19.00 (pe larg aici).

 • Lumea prin ochii copiilor din Mali

Timișorenii sunt invitați la o expoziție impresionantă, cu fotografii surprinse de Violeta Neamțu, în perioada în care aceasta a locuit în Mali, în 2010-2011. Expoziția Copiii din Mali va fi vernisată vineri, 8 martie, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă din Timișoara. Ecxpoziția va fi prezentată de Camil Mihăescu și va fi urmată de concertul artistei belgo-italiene Dominique Fidanza. Fotografiile vor putea fi admirate la Muzeul de Artă până în 31 martie (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Oficialii Primariei Timisoara vor sa mute artistii plastici intr-o hala

Uniunea Artiştilor Plastici a scăpat de majorări în şedinţa Consiliului Local Timişoara de săptămâna trecută, când au fost aprobate noile tarife de închiriere pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, dar autorităţile locale vor să tranşeze şi situaţia artiştilor plastici în perioada următoare. Viceprimarul Traian Stoia propune ca artiştii plastici să fie adunaţi într-o hală unde să aibă fiecare spaţiul său, după modelul Fabricii de Pensule de la Cluj (pe larg aici).

 • Se rectifica suprafetele in cazul Heaven: spatiu mai mare, chirie marita!

Viceprimarul Timişoarei Traian Stoia spune că s-a făcut lumină în cazul Heaven. Anexa cu noile tarife de închiriere pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă aprobată săptămâna trecută în consiliul local trebuie modificată din nou, pentru că societatea care foloseşte baza de agrement din zona Stadionului „Dan Păltinişanu” apare – dintr-o eroare, spun oficialii primăriei – cu o suprafaţă de 3.200 de metri pătraţi, deşi ar trebui să apară cu peste 15.000 de metri pătraţi (pe larg aici).

Social:

 • Studenti din intreaga tara asteptati sa se inscrie la StudentFest 2013

StudentFest, cel mai mare festival de artă și cultură studențească  din România, îşi aşteaptă participanţii să se înscrie la eveniment până pe 24 martie. Sunt aşteptaţi tinerii din Timișoara și din afara ei, care vor să ia parte la workshop-urile din cadrul celor 9 secțiuni: Arhitectură, Arte plastice, Dans, Design vestimentar, Fotografie, Literatură, Publicitate, Street art, Teatru. Tinerii doritori se pot înscrie pe site-ul evenimentului, www.studentfest.ro, completând un formular online (pe larg aici).

 • Concurs european de desene pentru elevii din Timis

Elevii timișeni sunt invitați să arate viziunea lor asupra Uniunii Europene în cadrul unui concurs de desene a cărui tematică este Ziua Europei. Concursul este organizat de către Reprezentanța Comisiei Europene și este adresat elevilor cuprinși în două grupe de vârstă: 6-10 ani și 11-15 ani. Aceștia trebuie să trimită desenele în perioada 15 martie-15 iunie 2013 (pe larg aici).

 • Firmele timisorene accepta destul de greu procedura medierii

Intrarea în vigoare a obligaţiei medierii în procedurile judecătoreşti deschide un nou episod în domeniul afacerilor. Disputele comerciale se pot acum rezolva mult mai rapid şi cu costuri mult tăiate. Problema este că firmele româneşti, românii în general, par destul de reticenţi la nou, spune Zeno Şuştac, specialist în mediere (pe larg aici).

 • Politistii predau lectii despre violenta elevilor din Timis

Sute de șoferi au fost amendați și câteva zeci de societăți comerciale au fost verificate, în urma unor acțiuni a polițiștilor din Timiș care au avut loc în cursul zilei de miercuri, în zona școlilor din județ. Totodată, oamenii legii au mers prin unitățile de învățământ, unde au prezentat filmulețe și au stat de vorbă cu elevii despre violența în școli (pe larg aici).

 • Gripa porcina in Timis, intre tratament la domiciliu si deces

AH1N1, virusul care a cauzat peste 80 de cazuri de gripă porcină în ultimii doi ani înTimiș, a revenit anul acesta în forță. În ultima lună medicii timișoreni s-au confruntat cu cinci cazuri confirmate și mai multe suspiciuni de gripă (pe larg aici).

 • Viitorii juristi care studiaza la Timisoara, printre cei mai buni din Europa in domeniul drepturilor omului

Delegaţia timişoreană prezentă la „Campionatului european studenţesc de drepturile omului” – European Human Rights Moot Court Competition a obţinut locul 8, clasându-se înaintea altor universităţi de prestigiu (pe larg aici).

 • Apel catre Ministerul Culturii pentru exproprierea Casei Muhle

Timişorenii se mobilizează din nou în mediul virtual, pe Facebook, şi plănuiesc organizarea unui nou protest în faţa Vilei Muhle în cursul acestei luni. De această dată, participanţii sunt invitaţi să lege panglici albe de gard într-un apel către Ministerul Culturii pentru exproprierea Casei Muhle (pe larg aici).

Cultural:

 • Agenda de week-end pentru consumatorii de cultura, la Timisoara

Balet-rock pe muzică de Queen, Madama Butterfly, o premieră de Cehov. Gardenia, un sublim „caré de dame”. Switch, teatru-dans de Pál Frenák. Stabat Mater. Beethoven. Întâlniri de primăvară în Casa Triade. Copiii din Mali la Balatul Baroc. Origami şi poeme la minut. Dona Juana se lansează cu  drag  queens, în clubul gay.  Nu le va fi simplu consumatorilor de cultură să aleagă, căci se anunţă un sfârşit de săptămână înţesat de evenimente tentante (pe larg aici).

 • Fratii Presniakov, cu „Bad bed stories”, la Teatrul National Timisoara

Fraţii Presniakov, cei mai în vogă dramaturgi ai teatrului rusesc contemporan, au al doilea text montat pe o scenă românească. După ce Teatrul Maghiar Csiky Gergely a adus, în premieră pentru România, piesa comedia „Înainte de potop” în repertoriul său, Teatrul Naţional Timişoara îşi invită publicul la „Bad Bed Stories” (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Pasarile din Periam, studiate din euro-turnuri…

Periam – Primăria Comunei Periam organizează conferinţa de încheiere a proiectului Punte ecologică peste râul Mureş între Makó şi Periam, proiect implementat în parteneriat cu Primăria oraşului Makó din Ungaria, lider de proiect. Obiectivul specific al proiectului de dezvoltare a unei infrastructuri adecvate derulării programelor educative în zona de frontieră a Luncii Mureşului în condiţii de protejare şi conservare a biodiversităţii s-a concretizat în înfiinţarea centrului de informare şi educare ecologică (pe larg aici).

 • Taxiurile, hai cu viza si cu taxa!…

Transportatorii autorizaţi – PFA, întreprinderile familiale şi societăţile comerciale – care execută serviciul public de transport persoane în regim de taxi se vor prezenta la Serviciul Transport şi Siguranţa Circulaţiei din Piaţa Libertăţii nr. 1 (pe larg aici).

 • Vrea, nu vrea, Primaria se va imprumuta 16.253.032,89 lei

Primăria municipiului Timişoara a întocmit două proiecte de hotărâre, unul privind aprobarea contractării de către Municipiul Timişoara a unui împrumut în valoare de maxim 5.648.198,89.lei, iar celălalt privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maxim 10.604.834.lei (pe larg aici).

Social:

 • Studenti din Timisoara au dat drepturile omului la toata Europa

O echipă a Universităţii de Vest din Timişoara formată din studenţi ai Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative s-a situat pe locul 8 în clasamentul general al „Campionatului european studenţesc de drepturile omului”, European Human Rights Moot Court Competition, devansând, prin acest rezultat, echipe ale unor universităţi de prestigiu din Europa (pe larg aici).

 • 10 mame care au avut curajul sa-si creasca copiii singure

Joi, 7 martie, la Sala Adam Muller Guttenbrunn, din Piata 700, se va derula evenimentul caritabil “Puterea unei mame“, organizat pentru 10 mame care au avut curajul sa-si creasca copiii singure, fara nici un ajutor din partea familiilor lor. In cadrul evenimentului, va avea loc şi un training motivational sustinut de Pelivan Doru (De ce ne “omoara” practica!?), Simona Jianu (Puterea de a alege!), Cristina Miculete (Puterea Iubirii), Iva Berghmann (Cei 7 pasi pentru a fi de neoprit), alaturi de moderatorul Dinu Gherman, partener John Maxwell Team Romania (pe larg aici).

 • Cum ajungi analist de resurse umane?

Pentru cei care doresc să-şi mărească şansele găsirii unui loc de muncă, să se specializeze sau să se reorienteze în carieră, IntegraHR din Cluj-Napoca organizează pentru timişoreni, în perioada 5-14 aprilie, un curs de specializare pentru ocupaţia de Analist Resurse Umane (singurul din Timişoara), acreditat de Ministerul Muncii şi ANC (fostul CNFPA). Cu ajutorul certificatului obţinut, participanţii vor putea să profeseze în domeniul Resurselor Umane, activitate necesară în orice organizaţie (pe larg aici).

 • Targ de martie pe strada Marasesti

Târgul de 8 Martie, organizat de către firma Ozzy Grup, în centrul Timişoarei, mai exact pe strada Mărăşeşti (după Operă, porţiunea delimitată de str. V.V.Delamarina şi str. C.Brediceanu), va fi deschis zilnic în perioada 7 – 10 martie, cu un program de vizitare între orele 9 – 22 si intrare liberă (pe larg aici).

 • Un gest mic pentru timisoreni poate da aripi unui talent mare

Clubul LEO Timişoara şi Filarmonica Banatul organizează în data de 20 martie, de la ora 14, la sala Capitol, cea de-a V-a ediţie a concertului educativ-caritabil “Come To FeelArmonia”. Vor concerta Ansamblul Percutissimo împreună cu Doru Roman, preţul unui bilet este de 5 lei, va fi organizată şi o tombolă cu premii,  iar fondurile strânse vor fi folosite pentru achiziţionarea unui instrument de percuţie pentru o fetiţă talentată de clasa a 8-a, olimpică la percuţie, elevă la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu din Timişoara (pe larg aici).

Cultural:

 • Concert folk cu Ovidiu Scridon si Silvan Stancel

Echipa StudentFest 2013: PARADOX vă invită la un concert inedit susţinut de Ovidiu Scridon şi Silvan Stâncel, două personalităţi frapante ale muzicii româneşti, care se va desfăşura sâmbătă, 9.03.2013, începând cu ora 15:30, în Manufactura, ulterior acestuia urmand o discuţie liberă între cei doi artişti şi studenţii prezenţi la eveniment, intrarea fiind liberă (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Primaria Timisoara nu are bani sa plateasca datoriile

Municipalitatea nu mai are bani în visterie. Aceasta nu ar fi o problemă, dacă nu ar exista ordinul Guvernului, care spune ca, până la 31 martie, primăriile din țară să-și reducă arieratele cu 85% (pe larg aici).

Social:

 • Studentii UVT, locul 8 in clasamentul „European Human Rights Competition”

Studenţii Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a UVT a câştigat locul 8 în clasamentul general al „Campionatului european studenţesc de drepturile omului”, European Human Rights Moot Court Competition (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Destinația România ar putea fi reintrodusă în cataloagele TUI și Neckermann din 2014

Ministrul delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat la târgul internațional de turism de la Berlin că destinația România ar putea fi reintrodusă în cataloagele de promovare ale TUI și Neckermann din care lipsește în 2013 (pe larg aici).

 • A făcut lucrări și nu are bani să le plătească. Primăria se împrumută de la Ministerul Finanțelor ca să-și achite datoriile. Află suma!

Bate vântul prin visteria Primăriei, care se vede nevoită să împrumute bani pentru a-și achita datoriile. Banii vor fi împrumutați de la Ministerul Finanțelor, cu o dobândă mult mai bună decât cea practicată de băncile comerciale, de 5,2%. Consiliul Local va fi cel care va decide contractarea împrumutului, însă este vorba doar despre o formalitate din moment ce decizia a fost luată deja de primarul Nicolae Robu (pe larg aici).

Social:

 • Centrul Confidence vă așteaptă într-o nouă locație, cu aparatură unică în Timișoara și în țară

Vești bune pentru clienții Centrului de estetică și întreținere corporală „Confidence”, care s-a mutat din Piața Istria într-o zonă mult mai accesibilă. Noua locație este Clădirea ASIROM, vizavi de mall, la etajul 11 (pe larg aici).

 • Lapte contaminat cu o substanţă cancerigenă, de la firma Simultan

Inspectorii ANSVSA au găsit într-un depozit din România lapte infestat cu AFLATOXINĂ, o micotoxină cancerigenă. Laptele provine atât din Ungaria, cât şi din România.Aflatoxina este produsă de sporii ciupercilor din genul Aspergillus. Cu alte cuvinte, se dezvoltă odată cu mucegaiul şi apare acolo unde furajul este depozitat în condiţii de umezeală (pe larg aici).

 • Cadouri surpriză şi spectacol de 8 martie la mall

Vineri, pe 8 martie, de ziua lor, la Iulius Mall femeile vor primi un cadou special: „Ladies Fashion Show” şi un spectacol pregătit de cei mici. De la ora 17.00, la demisolul mall-ului va fi o explozie de culori şi ritmuri, care vor aduce aerul primăverii printre clienţi (pe larg aici).

 • Mediatorii Camerei de Comerţ din Timiş îşi aşteaptă clienţii. Şedintele de mediere îi scapă de procesele lungi

Noua lege a medierii va aduce în faţa specialiştilor din domeniu tot mai multe firme, cel puţin asta speră mediatorii din Timiş. În cadrul Camerei de Comerţ şi Agricultură Timiş există un astfel de centru de mediere încă de anul trecut din luna mai, disponibil pentru toate cele 547 de firme care sunt active în cadrul CCIAT. Scopul acestui centru este acela de a oferi o alternativă mediului de afaceri în soluţionarea pe cale amiabilă a disputelor. Activitatea centrului este susţinută de un parteneriat între CCIAT şi Uniunea Naţională a Mediatorilor din România. Până la apariţia legii medierii firmele s-au arătat destul de reticente de acest mod de rezolvare a conflictelor (pe larg aici).

 • Mijloacele de transport în comun din Timișoara, invadate de cerșetori minori. Vezi cum procedează polițiștii locali când îi prind

Polițiștii locali au continuat acțiunile pentru depistarea, monitorizarea, luarea în evidență și predarea către serviciile sociale a persoanelor care apelează la mila publică, a oamenilor străzii și minorilor lipsiți supraveghere, conform prevederilor Legii 155/2010. Una din direcțiile în care s-a acționat a fost și aceea a depistărilor persoanelor care cerșesc în mijloacele de transport în comun, cu atât mai mult cu cât populația a semnalat faptul că a observat astfel de persoane în special în În cadrul acțiunilor efectuate pe mijloacele de transport în comun, pe lângă depistarea celor care circulă fără bilet sau abonament, ori a celor care comit fapte precum aruncarea de deșeuri, consumul de semințe, alcool etc în acest mijloace, polițiștii locali au avut în atenție și persoanele care practică cerșetoria (pe larg aici).

 • După aproape trei ani de când un consilier local a făcut propunerea, Castelul Huniade va fi scos la lumină, de după copaci

În mai 2010, consilierul local Simion Moșiu (PDL) propunea tăierea copacilor din fața Castelului Huniade ce găzduiește Muzeul Banatului, cu excepția celor doi seculari, astfel încât cea mai veche clădire din oraș să fie vizibilă. Fosta administrație nici n-a vrut însă să audă de o asemenea inițiativă, care mai includea și reamenjarea părculețului din preajma Castelului (pe larg aici).

 • Timișorenii sunt invitați să lege panglici albe de gardul Casei Mühle

„De data asta fără lumânări! Fiecare participant este invitat să lege o panglică albă de gardul Casei Mühle! Puteți să o faceți chiar începând de azi!”, așa sunt chemați timișorenii să susțină Casa Mühle. Asta după ce proprietarii sunt obligați prin ordonanță președințială să demareze procedurile de conservare a clădirii, care este numai primul pas în drumul spre expropriere (pe larg aici).

 • Lecție deschisă a polițiștilor locali, la Liceul Calderon

Polițiștii locali din cadrul Biroului Comunicare, Relații cu Publicul și Registratură și din cadrul Biroului Dispecerat și Intervenție Rapidă au continuat, în această săptămână, seria lecțiilor deschise cu elevii de la școlile pe care Poliția Locală le are în supraveghere conform planului de cooperare stabilit la nivelul Inspectoratului Școlar Județean cu structurile din cadrul sistemului integrat de ordine publică. De această dată polițiștii locali, împreună cu un polițist de proximitate din cadrul Secției 2 Poliție Națională au discutat problemele cu care se pot confrunta elevii de la Liceul Jean Louis Calderon (pe larg aici).

 • O echipă a Universităţii de Vest, între primele 10 în Europa la Campionatul European Studenţesc de Drepturile Omului

O echipă a Universităţii de Vest din Timişoara formată din studenți ai Facultății de Drept și Științe Administrative s-a situat pe locul 8 în clasamentul general al „Campionatului european studenţesc de drepturile omului”, European Human Rights Moot Court Competition, devansând, prin acest rezultat, echipe ale unor universităţi de prestigiu din Europa (pe larg aici).

 • La Timișoara, Ora Pământului va fi marcată pe două roți

În ultima săptămână a lunii martie, în fiecare an are loc Ora Pământului. Mișcarea inițiată de World Wide Fund for Nature încă din anul 2007  își propune să atragă un semnal de alarmă în privinţa efectelor încălzirii globale. Dacă până acum în orașul de pe Bega evenimentul a fost marcat prin oprirea energiei electrice, anul acesta bicicliștii propun o nouă abordare (pe larg aici).

 • Târg pentru doamne pe strada Mărășești

În perioada 7-10 martie, pe strada Mărăşeşti (după Operă, porţiunea delimitată de str. V.V.Delamarina şi str. C.Bradiceanu)  are loc un târg cu produse special penru femei, dedicat zilei de 8 martie.  Peste 20 de producători şi comercianţi din Timişoara şi din alte judeţe ale ţării îşi expun marfa pentru vânzare şi degustare timp de 4 zile (pe larg aici).

Cultural:

 • Patru povești de Adrian Sitaru, proiectate la Timișoara

Patru dintre cele mai premiate scurtmetraje românești din ultimii ani îi vor amuza pe spectatori într-o seară specială dedicată filmelor scurte regizate de Adrian Sitaru. Comediile „Chefu’” (2012), „Colivia” (2009), „Lord” (2009) și „Valuri” (2007), multi-premiate în festivaluri internaționale, vor fi fi proiectate în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Timișoara vineri, 15 martie, de la ora 18.00. Cele patru filme au obținut nu mai puțin de 58 de premii în festivaluri internaționale (pe larg aici).

 • Lucian Boia își lansează cea mai recentă carte la Bookfest Timișoara

Istoricul Lucian Boia îşi invită cititorii duminică, 17 martie, la ora 12:00, la o dezbatere despre „De ce este România altfel?” (distinc ț ie omonimă cu titlul penultimei sale cărţi). Discuţia va avea loc în cadrul Salonului de Carte Bookfest Timişoara, ediţia a II-a (14-17 martie 2013), la Centrul Regional de Afaceri Timişoara (Bd-ul Eroilor de la Tisa nr. 22). Pe lângă aceasta scriitorul, alături de Editura Humanitas, au mai pregătit o surpriză vizitatorilor salonului: acesta îşi va lansa la Timişoara cel mai recent volum – Eugen Brote. 1850-1912. Destinul frânt al unui luptător naţional – proaspăt ieșit de sub tipar. La dezbatere vor mai participa și Cătălin Strat (coordonatorul seriei de autor Lucian Boia) și prof. univ. dr. Marcel Tolcea (directorul Muzeului de Artă Timișoara) (pe larg aici).

 • Expoziţie internaţională la Bastion: „Şvabii dunăreni. Colonizarea din secolul al XVIII-lea”

Joi, 7 martie, în complexul Bastion I, Galeria Theresia (str. Martin Luther nr. 4), la ora 18, se va deschide expoziţia „Şvabii dunăreni. Colonizarea din secolul al XVIII-lea”. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 14 aprilie (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Francisc Boldea reales, la PSD la congres!

Francisc Boldea a câştigat fără probleme un nou mandat în fruntea PSD Lugoj. Primarul a candidat de unul singur şi, evident, a câştigat. În unanimitate.Francisc Boldea a câştigat fără probleme un nou mandat în fruntea PSD Lugoj. Primarul a candidat de unul singur şi, evident, a câştigat. În unanimitate, la fel ca și vicepreședinții (pe larg aici).

 • Samartinean, despre Constitutie: Sa se revizuiasca, dar sa stim si noi

Deputatul PDL Cornel Sămărtinean intenționează să provoace o amplă dezbatere publică pe tema revizuirii Constituției. El nu vrea să se mai ajungă în situația din 2003 când au fost adoptate, la revizuirea Constituției, mai multe articole ambigue (pe larg aici).

Social:

 • Apel pe Facebook: Legati panglici albe de gardul Casei Muhle!

Un nou protest în fața Casei Mühle – asta se anunță, la Timișoara, pentru a doua jumătate a lunii martie. Va fi prima acțiune organizată după ce primăria a obținut ordonanța președințială care îi obligă pe proprietarii imobilului să ia măsură de protecție (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • “Este un câştig sosirea lui Mihai Stănişoară în PNL” , a declarat vicepreşedintele liberal, Sorin Frunzăverde

Sorin Frunzăverde, vicepreşedinte al PNL, a declarat recent că venirea lui Mihai Stănişoară în rândurile liberalilor este un câştig care confirmă, în fapt, construirea unei foarte puternice grupări de dreapta, evident, sub sigla PNL (pe larg aici).

 • Francisc Boldea a fost reales preşedinte al PSD Lugoj

Organizaţia  lugojeană are 737 de membri  şi este – după cum a declarat Titu Bojin, liderul PSD Timiş – „una dintre cele mai bune organizaţii pe care le are PSD la nivel judeţean” (pe larg aici).

 • Dezbatere de dreapta, la Timişoara

Adrian Orza: „Vrem să arătăm că oamenii de dreapta se pot întâlni şi pot avea un mesaj comun, fără orgolii” (pe larg aici).

Economic:

 • Testul de Sănătate Financiară – un instrument interactiv de educație financiară

Volksbank România a lansat un nou proiect de educație financiară: Testul de Sănătate Financiară – un quiz interactiv menit să identifice punctele slabe în gestiunea finanțelor personale și să ofere sfaturi adaptate pentru fiecare respondent (pe larg aici).

 • Femeile, mai grijulii decât bărbaţii, când vine vorba de datorii

În 2012, persoanele de sex feminin au deţinut mai puţin de 35% din valoarea totală a restanţelor administrate de KRUK, restul de 65% reprezentând datorii acumulate de bărbaţi, arată datele companiei de colectare creanţe (pe larg aici).

 • Românii ar dori să muncească în Germania, pentru cel puțin 1.000 de euro pe lună

83% dintre românii care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate vor oferte potrivite nivelului lor de calificare și de școlarizare, 84% au așteptări salariale cuprinse între 1.000 și 3.500 de euro net, lunar, și 50% ar dori să muncească în Germania (pe larg aici).

Cultural:

 • Proiecţie de scurtmetraje la Biblioteca Centrală Universitară din Timişoara

Patru filme care au obţinut împreună 58 de premii (pe larg aici).

 • Viaţa copiilor africani, prezentată la Timişoara prin intermediul fotografiei

Institutul francez din Timişoara şi Muzeul de Artă organizează, în perioada 8-13 martie, expoziţia de fotografie „Copiii din Mali”. Aceasta va fi vernisată vineri, 8 martie, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă Timişoara (Piaţa Unirii nr. 1) (pe larg aici).

Timpolis

Politic:

 • Scandalul din Teremia Mare are nevoie de „arbitru”

După ce TIMPOLIS a avertizat că autorităţile judeţene încearcă suspendarea ilegală a primarului din Teremia Mare, prefectul recunoşate că legea nu permite acest lucru. Scandalul de la Teremia Mare – pornit de la microbuzul blocat în curtea Primăriei pentru că directorul şcolii nu vrea să-şi asume plata salariului şoferului şi, prin urmare, refuză semnarea vreunui contract – s-a mutat acum strict în zona politică (pe larg aici).

 • Peste 70 de indicatoare pe o stradă de 300 de metri

Pe o stradă de nici 300 de metri, firma Rosign S.R.L., favorita Municipalităţii la se­maforizarea Timişoarei, a am­plasat mai mult de 70 de indi­catoare. Forţa Civică Timiş so­licită Municipalităţii ca toate contractele semnate de Pri­mă­rie, care au o durată mai mare de un an şi o valoare de peste 10.000 de euro, să fie făcute publice (pe larg aici).

Administraţie:

 • Imunizarea reţelei

Mai sunt câteva zile până când instan­ţa supremă se va pronunţa, prin sentinţă definitivă, dacă fostul senator P.S.D. Cătălin Voicu va rămâne cu condam­narea de cinci ani de închi­soa­re pentru corupţie. Tensiu­ne maximă. Ultimele zvâc­niri de a duce procesul pe fă­gaşul visat de inculpat. Şi, se vede, nu numai de el. Deci, mo­mentul propice de a pune presiune pe un magistrat de a cărui decizie depinde soarta fostului senator în următorii ani. Lovitura de croşeu îi este dată judecătorului care conduce completul de ma­gistraţi care va da sentinţa, Livia Stanciu (pe larg aici).

 • Lucrările de semnalizare a Timişoarei, în continuare un mister

După un scandal mediatic de proporţii şi o verificare a contractului pentru semnalizare rutieră, încheiat în 2001, pentru o perioadă de 14 ani, Primăria Timişoara tot nu pare să ştie câte indicatoare, semafoare şi alte obiecte de semnalizare au fost instalate pe domeniul public în ultimii ani. Consilierii locali P.D.-L. spun că vor cere defalcat numărul de indicatoare pentru fiecare factură plătită global de Municipalitatea timişoreană (pe larg aici).

 • Factură dublă pentru nodul hidrotehnic Coştei

De ani de zile s-a anunţat, prin intermediul Consiliului Judeţean, că au fost demarate lucrări de reabilitare la nodul hidrotehnic Coştei – un ansamblu de lucrări hidrotehnice care protejează Timişoara de inundaţii şi secetă. Statul nu a precizat însă cu exactitate cât au costat acele lucrări. Abia în urmă cu câteva săptămâni, după o interpelare parlamentară la care s-a răspuns cu întârziere, Ministerul Mediului şi Pădurilor a făcut public devizul acestei lucrări. Dublu faţă de cel estimat iniţial (pe larg aici).

 • Primăria Timişoara aruncă bani pentru investiţii pe hârtie

Pe parcursul ultimilor ani de mandat, fosta conducere a Primăriei Timişoara a fost criticată pentru că a investit sume mari de bani în studii de fezabilitate şi prefezabilitate care nu au mai fost utilizate ulterior. Alocarea de bani pentru documentaţii aferente unor proiecte continuă însă să rămână o constantă pe bugetul Primăriei, deşi încă de pe acum se prefigurează că unele investiţii pentru care Primăria a comandat studii de fezabilitate vor fi dificil, dacă nu imposibil de realizat. Mai nou, Primăria a aprobat un nou proiect care prevede realizarea unui complex costisitor de baze sportive de cartier. Deocamdată, doar pe hârtie… (pe larg aici).

 • Contract de peste 12 milioane de euro dat prin negociere cu o singură sursă

Mai mult de 53 de milioane de lei au fost viraţi din banii Primăriei Timişoara în contul unei singure firme, în decurs de 12 ani. Transformată în euro, la cursul actual, nu la cursurile înregistrate în timp, suma ar fi echivalentul a peste 12 milioane de euro. Acest contract ridică, însă, mari semne de întrebare în privinţa modului în care a fost aleasă firma şi al justeţii necesităţii serviciilor oferite Municipalităţii. E vorba de celebrul deja scandal al semaforizării din Timişoara (pe larg aici).

 • Planul Urbanistic al Timişoarei, definitivat în acest an

Deşi chestiuni nu neapărat prioritare, cum e celebra taxă pe câine, mobilizează segmente importante din cvorumul timişorean, documentul cel mai important – pe care se va baza dezvoltarea oraşului în următorii ani –, Planul Urbanistic General, nu are parte de mediatizarea şi dezbaterile publice care s-ar impune. Documentul, spun reprezentanţii Primăriei, va fi definitivat în vara acestui an (pe larg aici).

 • Bugetele de apărare, neglijate în aproape toate statele U.E.

Parlamentul European a luat în discuţie, recent, alocările bugetare făcute în domeniul apărării de statele membre U.E., precizând cu această ocazie că în majoritatea ţărilor comunitare apărarea a devenit o „Cenuşăreasă bugetară”. În plus, avertizează că dacă nu se măresc bugetele destinate Armatei, statele europene s-ar putea confrunta cu riscuri de securitate majore (pe larg aici).

Social:

 • Răzgândeala oficială în privinţa taxei pe câine

Săptămâna trecută declara că va fi introdusă o taxă generalizată pentru toţi timişorenii proprietari de câini. Săptâmâna aceasta, a anunţat că nu este de acord cu această taxă şi că, de fapt, cetăţenii vor primi amendă dacă nu îşi vor steriliza câinii. Nehotărârea primarului Nicolae Robu pare să îi stârnească şi mai mult pe iubitorii de animale, care pregătesc un protest (pe larg aici).

 • Admiterea la Universitatea de Vest nu se mai face pe bază de dosar

Gata cu studenţii pe bandă rulantă la Universitatea de Vest. Conducerea doreşte să aducă la U.V.T. cei mai buni elevi, chiar dacă asta presupune mai puţini studenţi. Începând din anul universitar 2013 – 2014, toate facultăţile de la Vest renunţă la dosare şi testează elevii după propriile criterii de selecţie (pe larg aici).

 • Timişorenii vor cere Ministerului Culturii exproprierea Casei Mühle

După anunţul făcut de viceprimarul Dan Diaconu, marţi, că s-a câştigat o primă luptă în încercarea de a conserva Casa Mühle, câteva sute de timişoreni sunt hotărâţi să lupte pentru protejarea acesteia. În 20 martie aceştia se vor aduna în faţa imobilului pentru a cere Ministerului Culturii expropierea Casei Mühle (pe larg aici).

 • Cardurile de trecere ar putea înlocui paşapoartele

Comisia Europeană a dezbătut mai multe propuneri legate de simplificarea procedurilor de verificare a celor care călătoresc frecvent în spaţiul comunitar. Una dintre aceste măsuri vizează înlocuirea actualelor paşapoarte cu carduri de călătorie (pe larg aici).

 • Şoselele, străjuite de „poliţişti culcaţi”

Sute de calmatoare de trafic au fost remontate, începând de miercuri, pe şoselele din Timişoara şi din judeţ. Din anul 2008, de când a început montarea lor, „poliţiştii culcaţi” – cum mai sunt numite calmatoarele –, şi-au dovedit eficacitatea: numărul accidentelor a scăzut semnificativ în zonele în care au fost amplasaţi (pe larg aici).

 • Timişul, sub alertă alimentară

În Timiş, Agenţia Sanitar-Veteri­nară şi pentru Siguranţa Alimentelor a instituit o alertă alimentară după ce a fost descoperit macrou congelat impor­tat, posibil infectat cu un parazit. Aler­ta vizează mai multe judeţe (pe larg aici).

 • “Unii medici oncologi vor să arate că sunt probleme în sistem, ca să-şi umple buzunarele”

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, răspunzând la o întrebare privind lipsa medicamentelor oncologice, că unii medici au “interese” şi spun bolnavilor că numai un anumit produs este bun, dorind să arate că sunt probleme în sistem pentru a-şi umple buzunarele (pe larg aici).

 • Trufele de Banat, încă la faza de experiment

Agricultura experimentală a făcut ca în ultimii ani să existe iniţiative legate de o serie de culturi testate în premieră în zona Banatului. De exemplu, trufele. Deşi există de sute de ani în partea de vest a ţării, până acum nu a existat interes pentru cultivarea organizată a acestor delicatese. Trufele, ciuperci care se vând la preţuri care ajung până la mii de euro kilogramul, au intrat în atenţia inginerilor de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice – Staţiunea Timişoara, care, începând de anul trecut, au demarat un proiect de realizare a unor culturi experimentale (pe larg aici).