Revista presei 02 martie 2013

Opinia Timişoarei

Social:

 • Firmele de leasing pot recupera masinile neplatite direct din trafic. Politia Rutiera, abilitata de noul Cod de Procedura Civila sa dea masina in urmarire

Efectele noului Cod de Procedura Civila, intrat in vigoare de la 15 februarie, se vor resimti si in randul proprietarilor de masini care nu si-au mai platit ratele la leasing. S-ar putea trezi dati jos din autoturism in mijlocul drumului (pe larg aici).

 • Incendiile de vegetatie, un pericol pentru mediu. Numai in acest an au fost stinse 24 de incendii de miristi, in Timis

Incendierea miristilor este legala, daca in prealabil a fost anuntata la autoritati, insa, in cele mai multe cazuri aceasta se face necontrolat, proprietarii de terenuri preferand sa dea foc, in loc sa curete vegetatia uscata (pe larg aici).

 • APDRP Timis „ameninta” ca nu va plati ultima transa de bani tinerilor fermieri

Tinerii fermieri care au accesat fonduri europene prin Masura 112 pentru a-si deschide propria afacere in agricultura, au fost avertizati ca a doua transa de plata ar putea fi suspendata (pe larg aici).

TMPress

Cultural:

 • „Rocker”, interzis sub 18 ani, ajunge la Timișoara

Filmul „Rocker” în regia lui Marian Crișan va rula pe marile ecrane din Timișoara. Pelicula spune povestea lui Victor, un rocker la 45 de ani, a cărui dragoste pentru fiul său Florin depășește limitele a ceea ce e social și moral acceptat. Pelicula poate fi vizionată timp de 3 zile în Cuib D’Arte din Timișoara, în 6,7 și 8 martie. Prețul unui bilet este de 7 lei. Filmul este recomandat celor peste 18 ani (pe larg aici).

 • Martie, luna poveștilor la Teatrul Merlin

În luna martie, cele mai frumoase povești prind viață prin interpretarea actorilor de la Teatrul Merlin. Vor fi puse în scenă atât povești tradițional românești, cum sunt Fata babei și fata moșneagului, Capra cu trei iezi, dar și spectacole de renume internațional, ca Aladin sau Degețica (pe larg aici).

 • Etienne Camille Laurent expune la Timișoara

Un artist cunoscut și iubit de public Etienne Camille Laurent va expune la începutul lunii martie la Timișoara. El va prezenta un vernisaj în cadrul Salonului Vega din Bastionul Theresia. Picturile lui Laurent vor fi asamblate într-un tot numit „Indefiniment”. Varnisajul are loc în 5 martie, de la ora 18:00. Etienne Camille Laurent este un artist eclectic, care se exprimă în domenii variate: pictură, fotografie, gravură și ceramică (pe larg aici).

Tion

Politic:

 • Militarii in rezerva din Timis cer revenirea la pensiile din 2010

Circa 30 de cadre militare disponibilizate şi pensionari militari s-au întâlnit la sfârşitul acestei săptămâni cu mai mulţi parlamentari de Timiş. Militarii timişeni le-au cerut reprezentanţilor din Parlamentul României să susţină revenirea la pensiile militare care au fost diminuate în 2010 şi revenirea la sistemul pensiilor militare (pe larg aici).

Administraţie:

 • Demararea lucrarilor la autostrazile vestului, blocate de lipsa de responsabilitate

Chiar dacă licitaţiile pentru desemnarea câştigătorilor pentru tronsonul 2 din autostrada Timişoara – Lugoj, dar şi a celor trei tronsoane neacordate pentru Lugoj – Deva au fost organizate anul trecut, în urmă cu mai multe luni, nici acum nu sunt cunoscute firmele constructoare. Premierul Victor Ponta spune că situaţia apare din cauza lipsei de responsabilitate a mai multor instituţii cu atribuţii în domeniul licitaţiilor (pe larg aici).

Social:

 • Primavara e la moda, in Bastionul Timisoarei

Cu paşi de manechin pe podium, primăvara a descins în Bastionul Timişoarei  sofisticată,  elegantă  şi şi-a demonstrat talentul de neîntrecută coloristă. Emoţii mari pentru… o anumită parte a presei timişorene, căci vedetele paradei vestimentare şi artiştii Mărţişorului multicolor de pe simeze au fost copiii unor cunoscuţi jurnalişti din urbe (pe larg aici).

Cultural:

 • Filmul Rocker, proiectat la inceput de martie si la Timisoara

Filmul „Rocker” al regizorului Marian Crişan, regizor premiat cu Palme d’Or pentru scurtmetraj, va ajunge şi la Timişoara. Timişorenii care vor asista la proiecţii vor avea ocazia să îi întâlnească şi pe doi dintre protagoniştii filmului (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • La Prefectura se traieste mai bine pe vremea USL-ului

170.940 lei este totalul veniturilor salariale nete achitate personalului Instituţia Prefectului din judeţul Timiş pentru luna decembrie 2012. Pentru 99 de angajaţi… Ceea ce înseamnă că salariul mediu în Prefectura Timişului este de aproximativ 1726 de lei. De subliniat, însă, că 17 angajaţi au primit sub 1000 lei, unul chiar înregistrând un venit de… 578 lei (pe larg aici).

 • Ce loc ocupa Timisoara in topul aeroporturilor din Romania?

Traficul de pasageri, fără tranzit, pe Aeroporturile din România a crescut începând cu anul 2009, de la 9.175.867 pasageri, la 10.099.477 în anul următor – 2010, atingând un număr de 10.811.223 de pasageri în 2011 (pe larg aici).

Social:

 • E tot mai periculos in scolile (urbane) din judetul Timis

În perioada septembrie 2012 – ianuarie 2013, la nivelul I.P.J.Timiş au fost sesizate 43 de infracţiuni comise în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu 10 mai multe decât în perioada similară septembrie 2011-ianuarie 2012 (33), respectiv o creştere de 30,30%. După locul comiterii, din totalul celor 43 de infracţiuni, 37 au fost săvârşite în incinta unităţilor şcolare (pe larg aici).

 • Zilele Carierei la Politehnica

Universitatea Politehnica din Timişoara organizează, în ultima săptămână din luna martie 2013, a doua ediţie a evenimentului ,,Zilele Carierei în UPT”, manifestare destinată studenţilor şi absolvenţilor UPT, dar şi companiilor, instituţiilor de profil interesate să ofere oportunităţi de carieră pentru tineri (pe larg aici).

 • Targul cadourilor la Casa Tineretului

Târgul Cadourilor dedicat primăverii se va desfăşura în perioada 6 – 10 martie, la Casa Tineretului. Sub motto-ul Cu primavara-n suflet cumperi cu mult drag!, ca de obicei, expozantii pregatesc tot ce au mai bun si cu preturi accesibile, nelipsind reducerile-surpriza. Peste 50 de standuri vor asigura, la Casa Tineretului, îmbrăcăminte, lenjerie, încălţăminte, marochinărie, produse cosmetice şi de întreţinere a sănătăţii, minerale, bijuterii din metale preţioase şi semipreţioase, gablonţuri, ceasuri, antichitaţi, mic mobilier, decoraţiuni, dulciuri, produse alimentare, sticlărie, artizanat, flori, aranjamente florale, lumânări parfumate, orice alt produs pretabil a se expune şi vinde, în ton cu tematica. Nu vor lipsi surprizele, desigur, pentru vizitatori, de 8 Martie (pe larg aici).

Vest24

Politic:

 • Liberalii din Timisoara s-au intalnic cu cadrele militare disponibilizate si pensionate

Parlamentarii liberali din Timişoara au avut o întâlnire cu circa 30 de cadre militare disponibilizate şi pensionari militari (pe larg aici).

Ora de Timiş

Social:

 • Cei care vor să fie directori de școli trebuie să devină în primul rând experți

Doar profesorii care fac parte din Corpul Naţional de Experţi în Management Educaţional pot candida mai apoi pentru un post de director la școlile din județul Timiș. În județ sunt deja aproape 400 de experți, cei mai mulți fac parte din Inspectoratul Școlar Timiș sau sunt deja directori de școli. În Timiș, 389 de persoane au certificate de experţi în management educaţional, iar 350 s-au înscris la acest curs în acest an (pe larg aici).

 • Pensionarii din Timişoara atenţionează RATT că în anul 2013 macazul tramvaielor se întoarce manual

Merg zilnic cu tramvaiul, după cum o recunosc, aşa că pensionarii din Timişoara, reuniţi la Prefectură, au avut câteva observaţii de făcut despre transportul public. Cel mai mult îi supără afişajele electronice care le dau informaţii eronate, dar şi macazele care se schimbă manual (pe larg aici).

Cultural:

 • Cei mici sunt așteptați în martie la Teatrul Merlin. Vezi programul pe toată luna!

Şi luna aceasta, Teatrul de păpuşi Merlin îi invită pe copii, părinţi și bunici să se bucure, în zilele de duminică, de farmecul unor poveşti minunate. Programul spectacolelor din martie este următorul: (pe larg aici).

 • Expoziţie pentru a învăţă limba lui Voltaire, la Institutul Francez

La Institutul Francez din Timişoara are loc până în 31 martie expoziţia „Dis-moi dix mots” pentru a explora bogăţia limbii franceze prin utilizarea a doar zece cuvinte. Prin ilustraţii, definiţii, jocuri de cuvinte, cele zece cuvinte ale expoziţiei se încarcă cu o multitudine de semnificaţii, rezonează în alte limbi, îşi iau zborul şi evoluează semantic (pe larg aici).

 • România în Sannio

Celebri în istorie pentru episodul furcilor caudine, samniții păstrează, și astăzi, o puternică conștiinţă identitară. Acolo, în munții din Sannio, ținutul lor de baștină, în orașul Airola, din provincia Benevento, ziua de 25 februarie 2013, a fost una memorabilă. 200 de intelectuali de seamă,  adolescenți, alți foarte tineri participanți la evenimente au umplut  auditorium-ul Institutului de Instrucție Superioară ALESSANDRO LOMBARDI, doritori să cunoască tragicele evenimente din decembrie 1989, de la Timișoara, ca și detalii privind raporturile româno-italiene făurite la Timișoara, în deceniile de la cumpăna secolelor XX-XXI, ca și despre cultura românească, viața acelora care studiază în orașul de pe Bega, între care și sute de tineri italieni (pe larg aici).

 • Traducătoarea Ilinca Ilian şi poetul Adrian Bodnaru, la “Piper pe limbă”

În cadrul emisiunii “Piper pe limbă” de sâmbătă, 2 martie, de la ora 20,30, de la TVR Timişoara, realizată şi moderată de Robert Şerban, vor fi invitaţi traducătoarea Ilinca Ilian şi poetul şi editorul Adrian Bodnaru (pe larg aici).

 • Cinefilii sunt așteptați la Festivalul de film Cinecultura 2013

La Timișoara are loc Festivalul de film Cinecultura, la care publicul cinefil este invitat pentru al patrulea an. Așadar, iubitorii de filme sunt așteptați cu o serie de pelicule distinse cu premii la nivel internațional sau difuzate la festivaluri naționale și internaționale, unele dintre ele în premieră în România.  Evenimentul organizat de Universitatea de Vest şi partenerii săi se va desfăşura  în perioada 11-15 martie, în Aula Magna „Aurel Curea” UVT  (Bd. V. Pârvan nr. 4) (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Cucsa vs Mirisan pentru functia de presedinte la TC Timis

150 de delegaţi ai tinerilor conservatori din Timiş sunt aşteptaţi la urne, sâmbătă seara, la Casa Studenţilor. Lupta pentru funcţia de preşedinte al organizației se dă între actualul lider, Marian Cucşa (27 ani), şi Cosmin Mirişan (26 ani), care a intrat doar de câteva luni în rândul Tineretului Conservator (pe larg aici).

 • Samartinean vrea dezbatere despre revizuirea Constitutiei

Preşedintele PD-L Timişoara, deputatul Cornel Sămărtinean, așteaptă sugestii despre modificarea constituției la cabinetul său de parlamentar. Sămărtinean va prelua toate ideile și le va prezenta colegilor din Comisia de revizuire a Constituţiei României (pe larg aici).

 • Danut Groza le tranteste usa in nas „portocaliilor” cu rezultate slabe la alegeri

Primarul Dănuţ Groza, de la Sânnicolau Mare, stabilește reguli clare de participare la Convenția Națională a PD-L. Din Timiș vor fi 140 de delegați, dar ușile sunt închise pentru cei care au avut rezultate slabe la ultimele alegeri (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Tinerii conservatori din Timiş îşi aleg noua conducere

Tinerii conservatori din Timiş îşi vor alege în această seară noul preşedinte şi noul birou de conducere. 150 de delegaţi din întreg judeţul vor avea drept de vot, sâmbătă seara, la Casa Studenţilor din Timişoara (pe larg aici).

Cultural:

 • Un concert pe o temă inapuizabilă – iubirea – de Ziua Femeii, la Consiliul Judeţean Timiş

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, 8 martie, stagiunea Incanto Quartetto continuă cu un eveniment pe o temă muzicală inepuizabilă: iubirea. Concertul “Incanto Love Story” va avea loc marţi, 5 martie 2013, de la ora 19, în sala multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş (pe larg aici).