Minicampanie “Cover Facebook 8 Martie”

Minicampania “Cover Facebook 8 Martie” doreşte să conştientizeze problemele reale ale femeilor şi să mute ziua de 8 martie din zona consumeristă în cea a unei practici zilnice care să aibe la bază respectul pentru nevoile şi drepturile femeilor.

Minicampania constă în postarea zilnică a unui cover atât pe pagina Forţa Civică Timiş cât şi pe cea a grupurilor şi conturilor personale pe care membrii şi simpatizanţii le administrează.

Am început mini-campania cu un afiş care trimite la lege, pentru că el redă concepţia europeană (şi nu numai) asupra nediscriminării şi reliefează apartenenţa europeană a femeilor din România şi implicit principiul nediscriminării de care ar trebui ca să se bucure.

Afişul următor include femeile în ”facerea” istoriei, unde au fost mereu prezente şi mereu ignorate de către cei care au scris-o. E o reafirmare a faptului că istoria e ȘI a femeilor.

Violenţa are rădăcini profunde, culturale şi ne poate afecta pe toţi – dacă n-a făcut-o până acum, o poate face în viitor. În anul 2011, în România s-au înregistrat 12.205 cazuri de violenţă în familie – în condiţiile în care 75% dintre cazuri NU sunt raportate. Faceţi un calcul – la fiecare 30 de secunde o femeie e agresată. Existau 673 de locuri în adăposturi. În 12 judeţe nu exista niciun adăpost. Politica poate schimba acest status quo.

Multe decese survenite în urma violenţei domestice nu sunt încadrate de autorităţi ca atare, deci numărul lor e mai mare. Nu sunt accidente, nu survin pe neaşteptate, sunt finalul unor vieţi trăite în frică şi suferinţă. Coroborând cu cifrele de ieri, putem considera că în România există o cultură a violenţei, căreia îi cad victime cei mai slabi fizic, femeile şi copiii. În ce măsură credeţi că-i interesează pe părinţii care şi-au pierdut fiicele, pe copiii rămaşi fără mame şi pe toate femeile supuse violenţei domestice, pentru care fiecare zi a vieţii lor e o nouă coborâre în infern, politicile fiscale, statul de drept, Schengen, legea proprietăţii, etc.? Cui vrem să aplicăm principii şi legi democratice? Unei societăţi bolnave, deviante? Aşa arată lumea în care vrem să ne creştem copiii? Politicile economice, dacă nu vor merge în paralel cu cele sociale, vor merge degeaba. Dacă solul nu e sănătos, nimic nu va creşte pe el.

Încheiem minicampania într-o notă optimistă care să arate că se poate schimba ceva prin decizie proprie şi implicare. Organizaţia de Femei Forţa Civică Timiş este o astfel de platformă care asigură unitate, implicare, eficienţă civică şi politică prin finalitate, dar şi un loc unde vei fi ascultată, apreciată, importantă.

Liberté, égalité, sorrorité!

Imagini folosite în campanie:

03 martie 2013204 martie 20131  05 martie 2013 3 06 martie 2013407 martie 20136 8 martie 20135

2 comentarii pana acum.

  1. […] iniţiat o campanie în mediul virtual în cinstea Zilei Internaţionale a Femeii, dorind să-i redăm adevărata […]

  2. […] iniţiat o campanie în mediul virtual în cinstea Zilei Internaţionale a Femeii, dorind să-i redăm adevărata […]