“Insondabil şi imprevizibil: Trecutul lui Ion Iliescu, A. Toma şi sticluţele de Urodonal”, Vladimir TISMĂNEANU, profesor de ştiinte politice (Universitatea Maryland)

tismaneanu_vladimirSurpriza cea mare a acestui martie aniversar (Proclamatia de la Timisoara, Scrisoarea celor Sase) este ca Ion Iliescu pretinde, in paginile Jurnalului National, ca ar fi avut intentia sa trimita o scrisoare de protest impotriva dictaturii lui Ceausescu. Deci, acelasi militant care sustine ca nu a fost la curent cu Scrisoarea celor Sase (lucru indoielnic, cum am mai scris pe acest blog) se impauneaza cu meritul de a fi compus un document pasamite riscant si subversiv, un fel de platforma-program a rupturii cu dictatura bicefala. Gorbaciovistul de pe malurile Dimbovitei descopera (fabuleaza?) acum lucruri ascunse sub sapte peceti vreme de doua decenii, inclusiv in lungul dialog purtat cu mine si aparut in 2004 la Editura Enciclopedica, cu prefata acad. Dinu Giurescu sub titlul Marele soc din finalul unui secol scurt.

Voi examina atent acest document destinat, scrie Ion Iliescu, sa ajunga la Radio Europa Libera prin intermediul lui Virgil Magureanu, conferentiar de socialsim stiintific la Academia “Stefan Gheorghiu”, care urma sa foloseasca relatiile profesorului (tot de la “Stefan Gheorghiu), Ovidiu Trasnea pentru a scoate din tara asa-zisul protest al directorului Editurii Tehnice, fostul ministru al tineretului si secretar al CC al PCR insarcinat cu propaganda. Cum Ovidiu Trasnea a murit acum citiva ani, el nu mai poate depune vreo marturie. In ce-l priveste pe Virgil Magureanu (pe care l-am avut profesor asistent la Facultatea de Filosofie), m-am referit la unele discutii pe care le-am purtat cu el, in perioada 1975-1977, in articolul “New Masks, Old Faces” aparut in The New Republic, 5 februarie 1990, tradus acum in volumul Fantoma lui Gheorghiu-Dej, editia a II-a, revazuta si adaugita, Humanitas, 2008.

Pina una-alta, reiese ca viguroasa, temerara critica iliesciana se limita la probleme economice si deplingea “cultul personalitatii”. Cit priveste subiectul-cheie, natura criminala a terorismului securist, pseudo-disidentul Iliescu reproducea cu fidelitate pozitia celor Sase si esenta Legii de organizare a Securitatii din august 1948:

“Din organe de aparare a legalitatii socialiste, indreptate impotriva dusmanilor socialismului dinauntru si din afara (adica Securitate si DIE–VT), organele de securitate au devenit organe de supraveghere si urmarire, in primul rind a demnitarilor regimului, a cadrelor cu munci de raspundere sau a celor care au indeplinit functii de conducere”. Sa scrii asa ceva in martie 1989 si sa ceri astazi, cu doua zile inaintea audierilor din Parlamentul European despre regimurile comuniste ca dictaturi criminale, sa astepti sa fii privit ca un fel de erou, tine de-acum de zona psihologiei abisale.

Cu doi ani in urma, istoricul Cristian Vasile a publicat in Revista 22 un articol cu titlul “Ion Iliescu si (re)scrierea istoriei”. In aceeasi revista, am scris si eu o recenzie la un volum pseudo-memorialistic al lui Ion Iliescu cu titlul “Placerea clarobscurului istoric”.

Regretata jurnalista Tita Chiper imi povestea o vizita a poetului oficial al stalinismului romanesc in prima sa faza, A. Toma, … (citeste continuarea)

Articol scris in martie 2009, preluat cu acordul autorului.