Comunicat de presă 08 martie 2013

Cu ocazia zilei de 8 Martie, Organizaţia de Femei Forţa Civică Timiş transmite un mesaj de solidaritate tuturor femeilor, indiferent de naţionalitate, vârstă, religie sau orientare doctrinară.

Am iniţiat o campanie în mediul virtual în cinstea Zilei Internaţionale a Femeii, dorind să-i redăm adevărata semnificaţie, aceea de celebrare a realizărilor economice, politice şi sociale ale femeilor şi a luptei acestora pentru drepturi şi egalitate de şanse, împotriva discriminării şi a violenţei de gen. Aşa a fost această zi oficializată cu aparoape patru decenii în urmă de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Consumerismul a transformat Ziua Femeii într-o ocazie de a oferi doar flori şi cadouri, îndepărtând-o tot mai mult de spiritul ei.

Dezavuăm mercantilizarea şi trivializarea acestei zile deosebite, întrebând retoric dacă ea poate fi considerată o sărbătoare: pot oare sărbători femeile salariile mai mici decât ale bărbaţilor pentru muncă de valoare egală? Dificultăţile majore de conciliere a serviciului cu creşterea copiilor şi îngrijirea bolnavilor şi bătrânilor? Obiectificarea femeii de către media? Lipsa unor măsuri eficiente de combatere a violenţei de gen? Lipsa de protecţie adecvată a victimelor acestor violenţe?

8 Martie trebuie să rămână ziua în care celebrăm curajul, forţa şi inteligenţa acelora care n-au renunţat la ideea de a construi o societate mai bună pentru noi toţi, o zi a recunoaşterii şi valorizării potenţialului feminin.

O zi a speranţei.

Simona Ionescu