Revista presei 27 februarie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Se schimbă faţa Timişoarei

Cu proiecte mai vechi sau mai noi, schimbările atât de necesare încep să se producă în Timişoara. Implementarea a trei proiecte cu finanţare europeană a început, în aceste zile, iar autorităţile municipale au făcut un tur pentru a vedea cum se desfăşoară lucrurile (pe larg aici).

 • Primarul Robu către poliţiştii locali: “Nu mai staţi la pândă!”

„Nu mai staţi la pândă!” Acesta a fost mesajul edilului-şef al oraşului către agenţii Poliţiei Locale Timişoara, instituţie care şi-a prezentat miercuri raportul de activitate pe anul precedent.   Primarul Nicolae Robu i-a sfătuit pe poliţişti să nu-şi facă un obicei din a pândi cetăţenii atunci când au mici scăpări, pentru a-şi putea folosi din plin chitanţierele de amenzi (pe larg aici).

 • Emilia Milutinovici, noua şefă de la Protecţia Copilului Timiş

Emilia Milutinovici este noul director-general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş. Domnia Sa a câştigat concusrul organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (pe larg aici).

 • Noul sistem de parcare în Timişoara, din 15 martie

De la jumătatea lunii martie, timişorenii vor avea parte de un nou sistem de parcare. În principal, tichetele de hârtie vor dispărea cu totul, iar parcarea se va putea face doar cu telefonul mobil, prin voucher sau SMS, ori pe bază de abonament (pe larg aici).

 • Şi preşurile se scutură, nu-i aşa?

Poliţia locală timişoreană are parte de atribuţii din ce în ce mai numeroase şi (unele dintre ele) tot mai hazlii. Nu e departe perioada în care angajaţii organelor locale de ordine publică erau nevoiţi să patruleze pe străzile timişorene cu ochii la balcoane, pentru ca nu cumva vreun şmecher de locatar să-şi expună rufele la uscat în bătaia soarelui şi a privirilor trecătorilor, care s-ar fi putut simţi afectaţi de culoarea cămăşilor sau a bikinilor atârnaţi la soare (pe larg aici).

 • Cât costă judeţul Timiş? Din cauza răspunsului aflat, a fost dată în urmărire o… motounealtă!

Răspunsul pe care l-a primit această oarecum neobişnuită întrebare, ieri, în cadrul şedinţei lunare a Consiliului Judeţean Timiş (CJT), a fost simplu: puţin peste 1,3 miliarde de lei, sau, pentru doritorii de exactitate cu virgulă, 1.342.914.525 de lei şi 68 de bani (pe larg aici).

Social:

 • Pentru 4 lei, ANI a pierdut un proces cu miză de 60.000 de euro, în cazul unui vameş timişorean

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au emis sentinţa într-un proces dintre Agenţia Naţională de Integritate şi Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. În mijlocul litigiului dintre cele două instituţii este un vameş, acuzat că nu poate justifica 60.000 de euro. Potrivit sentinţei, ANI a pierdut procesul pentru că nu a achitat taxele judiciare de timbru în valoare de 4 lei (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Nicolae Robu catre politistii locali: Orasul e intr-o stare jalnica, nu avem plan de amenzi!

Prezent la bilantul activitatii pe anul 2012 al Politiei Locale Timisoara, primarul Nicolae Robu le-a atras atentia politistilor sa nu “pandeasca” pentru a da amenzi si ca nu au un plan de amenzi, atragandu-le totodata atentia ca “orasul e intr-o stare jalnica” (pe larg aici).

 • Cum se parcheaza in Timisoara pana in 15 martie, cand intra in vigoare TimPark, noul regulament de parcare!

Incertitudine cu parcarea in Timisoara! Soferii sunt inca nedumeriti in privinta noului regulament de parcare, care va fi implementat din 15 martie. Pana atunci, vedeti aici cum se parcheaza in urmatoarele 2 saptamani! (pe larg aici)

 • Consiliul Local Timisoara a aprobat noile chirii pentru spatiile comerciale din patrimoniu. Aduna 200.000 de euro in plus la buget, lunar

Noile tarife la chiriile pentru spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta aflate in administrarea Consiliului Local Timisoara au fost aprobate marti de consilierii locali. Nu insa fara cateva modificari ale proiectului initial (pe larg aici).

 • Interzis, oficial, scuturatul hainelor, paturilor si carpetelor pe fereastra, in Timisoara! Amenzi de pana la 2.500 de lei

Obisnuiti sa scuturati paturile, cearsafurile, presurile, carpetele, covoarele sau hainele pe ferestre? Atunci sunteti buni de plata! Consilierii locali au interzis astfel de practici in Timisoara. Amenzile ajung si pana la 2.500 de lei (pe larg aici).

Social:

 • Cauti un loc de munca? Iata lista posturilor din Timis valabile in perioada 28 februarie – 6 martie 2013!

Aproape doua sute de locuri de munca sunt disponibile pentru cei care nu reusesc sa-si gaseasca un serviciu. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis pune la dispozitia lor diverse posturi vacante la companiile din judet (pe larg aici).

Cultural:

 • K-LU, „Chestii, socoteli” la Carturesti, in centrul Timisoarei

Sa ne bucuram de primavara intr-un alt mod – dansant – prin albumul de debut semnat K-LU (Alin Constantin) – „Chestii, Socoteli”.  Invitatia este valabila pentru vineri, 1 martie, de la ora 19.00 la Carturesti Mercy (pe larg aici).

TMPress

Politic:

 • Adrian Orza: „Taxa pe animale este ilegală”

Timișorenii au de achitat de acum înainte o nouă taxă. Oamenii care dețin mai mult de două animale de companie trebuie să plătească pentru fiecare patruped în plus. Aceasta este ultima decizie a aleșilor locali. Există însă un paradox. În Timișoara exista deja o hotărâre de Consiliu Local prin care locuitorii aveau voie să crească în apartamente sau case maximum două animale (pe larg aici).

Administraţie:

 • Se reabilitează liniile de tramvai de pe strada Ștefan cel Mare

Liniile de tramvai vechi și uzate nu reprezintă o problemă doar pentru vatmani, ci și pentru șoferii timișoreni. În mai multe intersecții din oraș s-au format găuri de zeci de centimetri pe porțiunile de drum din apropierea liniilor de tramvai, care testează fără voie enduranța mașinilor. În unele locuri s-au format atâtea gropi încât sunt imposibil de ocolit (pe larg aici).

 • Aproape 20 000 de persoane riscă să fie executate silit. Află de ce!

Timișorenii care încalcă legea și primesc amendă nu își achită sancțiunile. O demonstrează datele furnizate de Poliția Locală. Cu toate că agenții amendează aproape zilnic zeci de persoane, la bugetul local nu se strâng prea mulți bani. În anul 2012 polițiștii au întocmit nu mai puțin de 26.270 de procese verbale de sancționare, dar numai 26% dintre ele au fost plătite (pe larg aici).

 • CCR: Statutul parlamentarilor este neconstituțional

Curtea Constituțională a României a aprobat sesizarea făcută de PDL și PPDD în urma adoptării statutului parlamentarilor. Reprezentanții opoziției au sesizat CCR asupra faptului că termenul de 45 de zile pe care parlamantarii îl au la dispoziție pentru a ataca un raport al Agenției Naționale de Integritate este neconstituțional. 24 de senatori și deputați democrat liberali și unul din partea Partidului Poporului au semnat cererea trimisă Curții Constituționale și au arătat că prin introducerea acestui termen de 45 de zile, se creează o diferenţiere chiar faţă de celelalte categorii de persoane cu funcţii publice care sunt supuse controlului ANI şi care sunt în continuare sub incidenţa unui termen de 15 zile, în timp ce Statutul parlamentarilor creează un termen de 45 de zile pentru parlamentari (pe larg aici).

 • Chirii mai mari pentru spațiile comerciale ale primăriei

Consilierii locali au aprobat în cadrul ședinței de marți proiectul ce majorează chiriile în spațiile municipalității, cele cu altă destinație decât aceea de locuință. Proiectul a devenit hotărâre în ciuda vocilor care au cerut amânarea pe motiv că a conținut multe greșeli. Consilierii locali nu au fost de acord cu colegii lor Flavius Boncea și Ovidiu Ciuhandu, care au cerut scoaterea de pe ordinea de zi, ci au acordat un vot favorabil la cererea primarului (pe larg aici).

Social:

 • Linia troleibuzului 14 se extinde și în Dumbrăvița

Linia troleibuzului 14, care are în prezent capătul pe Calea Sever Bocu, va fi extinsă până la sensul giratoriu aflat la ieșirea din Dumbrăvița. Proiectul are un termen de finalizare de 11 luni și o valoare de 17,2 milioane de lei, sumă din care 14 milioane reprezintă fonduri nerambursabile europene. În prezent se lucrează la documentația pentru licitația pentru desemnarea firmei ce se va ocupa de lucrări. Vor fi amenajate 12 noi stații de autobuz, dintre care una în Timișoara, iar restul în Dumbrăvița (pe larg aici).

 • Ne schimbăm buletinele! Vom avea cărţi de identitate biometrice

După scandalul paşapoartelor biometrice, românii vor fi nevoiţi acum să îşi facă şi cărţi de identitate biometrice (pe larg aici).

 • VESTE ȘOC pentru fumători! Nicotina intră pe lista substanțelor interzise!

Propunere șoc venită din partea  Agenției Naționale Antidoping. Unul dintre ditrectori a solicitat ca nicotina, substanța din țigări să fie trecută pe lista substanțelor interzise. Cel mai rău îi va afecta pe sportivii care din când în când își mai aprind câte o țigară (pe larg aici).

Tion

Politic:

 • Presedintele PNTCD Timis: TimPark este, de fapt, un TelPark cosmetizat in rau

Conducerea PNŢCD Timiş consideră că  noul sistem de parcare instituit, marţi, în Timişoara, este de fapt o variantă mai proastă a vechiului sistem TelPark. Ţărăniştii au explicat că noul TimPark aduce, pe lângă preţuri mai mari pentru ora de parcare în zona centrală şi incertitudinea destinaţiei banilor încasaţi din această taxă (pe larg aici).

 • Taxa pe animale instituita la Timisoara nu poate fi pusa in aplicare

Fostul viceprimar al Timişoarei, Adrian Orza, susţine că noua taxă pe care administraţia Robu doreşte să o impună celor care deţin mai mult de patru animale în curte nu este legală, deoarece nu respectă prevederile Codului Fiscal (pe larg aici).

Administraţie:

 • Noi promisiuni pentru navigatie pe Bega pana in Serbia

Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat, miercuri, că nodul hidrotehnic de la Sânmihai va fi rezolvat în curând pentru a permite navigația până în Serbia.  Vizita unei delegații din țara vecină a readus în discuție și proiectul pistei de biciclete de-a lungul canalului Bega (pe larg aici).

 • Ambasadorul Austriei in Romania sustine Timisoara

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, prefectul Eugen Dogariu și primarul Nicolae Robu s-au întâlnit, miercuri, cu Excelenţa Sa Michael Schwarzinger, ambasadorul Republicii Austriei în România. Învățământul, relațiile de afaceri sau domeniul cultural sunt doar câteva dintre reperele discuțiilor care au avut loc (pe larg aici).

 • Consilierii au votat: cine isi scutura carpetele de la balcon primeste amenda la Timisoara!

Timişorenii care au obiceiul de a-şi scutura covoarele, carpetele, preşurile sau alte asemenea articole de la fereastră sau de pe terase ori balcoane pot fi amendaţi. La fel şi cei care nu se îngrijesc de faţadele imobilelor în care locuiesc, dacă nu le zugrăvesc şi nu curăţă ornamentele şi bucăţile de tencuială care stau să cadă ori le lasă cu graffiti. Noile prevederi au fost aprobate marţi de Consiliul Local Timişoara (pe larg aici).

Social:

 • Troleibuz de la Timisoara la Dumbravita pana la sfarsitul anului

Primarii din Timişoara şi Dumbrăviţa speră ca extinderea reţelei de troleibuz să devină realitate la sfârşitul acestui an printr-un proiect comun pe fonduri europene. Cei doi edili au fost miercuri să vadă traseul pe care îl va parcurge viitorul troleibuz care va străbate comuna Dumbrăviţa (pe larg aici).

 • Balul Arhitectilor din Romania, la Timisoara

Sâmbătă, 2 martie, la Timișoara va avea loc Balul Arhitecților din România (pe larg aici).

 • Copiii jurnalistilor se lanseaza pe scena publica, la Cafe Text

La Cafe Text, în Bastionul Cetăţii, primăvara vine… colorată şi frumos îmbrăcată, într-un eveniment al cărui protagonişti vor fi copii ai unor jurnalişti timişoreni (pe larg aici).

 • Fumatorii din mall, luati in vizor de inspectorii CJPC si DSP Timis

Aproape 90.000 de lei au încasat din amenzi inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului și Direcţiei de Sănătate Publică Timiş în urma unor controale realizate în baruri și cluburi de noapte, inclusiv la mall, care vizau respectarea legislaţiei privind fumatul în locuri publice (pe larg aici).

 • Zeci de chiulangii depistati de politistii din Timisoara

Polițiștii din Timișoara au pornit din nou, miercuri dimineața, pe urmele elevilor care își petrec primele ore în localurile și cluburile de internet aflate în apropierea școlilor. Toți adolescenții care au fost găsiți lipsind nemotivat de la școală au fost legitimați, urmând ca rapoartele respective să fie înaintate Inspectoratului Școlar (pe larg aici).

 • Acoperisul unei cladiri din zona Traian s-a prabusit

Acoperișul unei clădiri din zona Traian, din Timișoara, s-a prăbușit, miercuri dimineața. Din fericire nu au existat victime, fiind vorba despre o clădire părăsită. Pompierii au intervenit și au asigurat zona pentru a preveni eventuale incidente (pe larg aici).

 • Prelevare de organe la Spitalul Judetean Timisoara

Echipe de specialiști din Spitalul Județean Timișoara au efectuat, în noaptea de marți spre miercuri, o nouă prelevare de organe. Este a treia din acest an (pe larg aici).

Economic:

 • Rata somajului se mentine constanta in Timis, putin peste 2 procente din populatia ocupata

După ce în luna decembrie 2012 rata şomajului a urcat în Timiş pentru prima dată după mult timp peste două procente, tendinţa de creşetere s-a menţinut şi în ianuarie (pe larg aici).

Cultural:

 • Cinecultura 2013 aduce filme din noua tari la Timisoara

Pentru al patrulea an consecutiv, Festivalul de film Cinecultura invită publicul cinefil timișorean să  vizioneze o serie de pelicule distinse cu premii la nivel internațional sau difuzate la festivaluri naționale și internaționale, unele dintre ele în premieră în România (pe larg aici).

 • La Timisoara se deschide Cuibul de povesti

Scriitorii Bogdan Munteanu şi Alexandru Potcoavă deschid Cuibul de poveşti  la Timişoara. Serile de lectură  şi muzică se vor desfăşura la Cuib d’Arte, în centrul oraşului (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • S-a deschis robinetul cu bani europeni

Trei proiecte cu finanţare europeană vor fi implementate în Timişoara înncepând cu luna martie: Trafic management şi supraveghere video, Reabilitare linie de tramvai şi modernizare trame stradale pe Strada Ştefan cel Mare, Extindere reţea troleibuz Dumbrăviţa (pe larg aici).

Social:

 • Cetatenia europeana este cetatenie activa… si la Timisoara

Fundaţia Student Plus şi Centrul de Informare Europe Direct Timişoara organizează în data de 6 martie 2013, de la ora 11, evenimentul ”Cetăţenia europeană este cetăţenie activă”. Această acţiune marchează începutul unei noi serii de cursuri de limbi străine şi calculatoare din programul „Academia Seniorilor”, care, an de an, au atras numeroşi studenţi de vârsta a treia dornici să înveţe o limbă străină sau să deprindă lucrul cu calculatorul (pe larg aici).

 • Fundatia Timisoara’89, de utilitate publica

Guvernul a adoptat, la şedinţa din 27 februarie, o hotărâre privind recunoaşterea Fundaţiei Timişoara’89 ca fiind de utilitate publică. Înfiinţată de scriitorul Petru Ilieşu, sprijinit de un mic grup de prieteni din acea perioadă, Fundaţia “Timişoara’89” s-a constituit la data de 30 decembrie 1989 şi este cunoscută ca întâia organizaţie umanitară apărută în România postrevoluţionară (pe larg aici).

 • Locuri de munca in Timis la 27 februarie. Vezi care sunt!

 Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş a anunţat locurile de muncă disponibile în judeţul Timiş în perioada 27 februarie – 6 martie 2013. Astfel, puteţi afla firmele care au locuri de muncă disponibile, meseria, adresa, numărul de telefon,numărul posturilor vacante, studii şi perioada (pe larg aici).

Cultural:

 • Spectacolele lunii martie la Teatrul Maghiar

Vivacitatea noului anotimp revarsă pe scena Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara un torent de spectacole: comedii, drame, utopii, feerie, teatru muzical, spectacole pentru copii şi o premieră semnată de o vedetă a cinematografiei din Ungaria dau culoare afişului lunii martie 2013 (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Peste 200 de camere video vor supraveghea traficul din Timisoara

Timişorenii vor fi monitorizaţi non-stop de 230 de camere video care vor fi montate în 134 de intersecții din oraș. Proiectul este în faza de licitaţie şi costul proiectului se ridică la 44 de milioane de lei, dintre care 35 de milioane de lei reprezintă fondurile nerambursabile (pe larg aici).

 • Adrian Orza: TimPark sau TelPark, este vorba despre acelasi lucru

Părerea țărăniștilor cu privire la noul sistem de parcare? “Un TelPark cosmetizat în rău”. În timp ce fostul viceprimar, Adrian Orza, nu este atât de tranșant, președintele PNTCD Timiș consideră că primăria a greșit schimbând sistemul de parcare din Timișoara (pe larg aici).

Social:

 • Din aprilie mergem cu troleibuzul la Dumbravita

Din luna aprilie RATT va asigura transportul călătorilor din comuna Dumbrăviţa. Linia troilebuzului 14 îşi va extinde traseul cu încă 12 staţi (pe larg aici).

 • Saptamana aceasta vor fi finalizate subiectele pentru simulari

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş anunţă că în această săptămână subiectele pentru simulările examenelor de bacalaureat şi evaluarea naţională vor fi finalizate (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • Primarul mănâncă morcovi zilnic. Să vadă mai bine problemele orașului?

Primarul Nicolae Robu este un adept al alimentației sănătoase. În fiecare zi, edilul-șef al orașului consumă morcovi și banane, după cum singur recunoaște. Miercuri, la o vizită de lucru cu ziariștii, primarul și-a adus un șervețel în care avea bucăți de morcov crud. Liberalul spune că este mereu pe fugă, însă nu renunță la alimentele sănătoase (pe larg aici).

 • Adrian Orza: Taxa pe câine e ilegală. Asta e ABC. Trebuie găsit altceva

Consilierul local din partea PNŢCD, Adrian Orza, insistă şi explică de ce taxa pe care vrea Primăria să o ceară cetăţenilor care au mai multe animale este ilegală. Acesta spune că în cazul celor care au mai multe animale taxa nu poate fi legală, pentru că taxa o generează un cetăţean la cererea lui, iar taxa pentru câine nu poate trece de un contencios administrativ. Nu poţi spune că plăteşti o taxă, conform Codului Fiscal, ăsta e ABC. Trebuie găsit altceva, trebuie să folosim termenii corecţi, în special noi cei care lucrăm în  administraţie (pe larg aici).

Administraţie:

 • Aproape 150 de intersecții din Timișoara vor fi monitorizate video cu bani europeni

Trafic fluidizat în oraș, circulație pietonală și rutieră mai sigură și timpi de așteptare mai mici la semafoare. Toate acestea sunt promise prin proiectul „Trafic management şi supraveghere video”, care urmează să fie pus în practică de municipalitate. Investiția presupune semaforizarea mai multor intersecții din oraș, amplasarea a 230 de camere video și crearea unui Centru de Comandă şi Control unic, pentru coordonarea activităţilor de management trafic şi supraveghere video. Centrul va funcționa într-o clădire ce aparține Primăriei Timișoara, aflată pe bd. Iuliu Maniu nr. 29. În total, 134 de intersecții vor fi dotate cu camere de supraveghere (pe larg aici).

 • Primarul la raportul Poliţiei Locale pe 2012: cerşetoria nu am reuşit să o rezolvăm, nu avem target la amenzi, cei care au dormit în timpul servicului au fost sancţionaţi

Poliţia Locală Timişoara şi-a prezentat raportul de activitate pe anul 2012. Prezent a fost şi primarul Nicolae Robu, care a ţinut să le spună acestora care au fost punctele pozitive şi negative din activitatea lor de anul trecut (pe larg aici).

 • Miere de albine mai ieftină, pentru că e medicament, au decis aleșii județeni

Mierea de albine va avea un preț mediu de 10 lei per kilogram, de la 14 lei cât era înainte. Prețul mai mic a fost aprobat de consilierii județeni în plenul Consiliului Județean Timiș, în urma unui amendament. De la vot au fost rugați să se abțină arendașii pentru că ar fi fost în conflict de interese, practic și-ar fi votat singuri prețul (pe larg aici).

 • Îți scuturi pătura ori covorul de pe balcon? Renunță! Primăria amendează aceste obiceiuri

Locatarii care îşi scutură covoarele şi păturile pe fereastră ori de pe balcon vor fi sancționați de Poliția Locală. Asta au decis consilierii locali, marți. Valoarea amenzilor nu este de neglijat, fiind cuprinsă între 500 și 1.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv de la 1.000 la 2.500 de lei pentru persoane juridice (pe larg aici).

Social:

 • RATT va transporta călătorii din Dumbrăvița. Vezi de când se extinde linia 14!

Din luna aprilie, RATT va asigura, cu autobuze, transportul călătorilor din comuna Dumbrăvița la Timișoara, a anunțat, miercuri, primarul localității, Victor Malac. Apoi, troleibuzul 14 va face legătura deoarece linia va fi prelungită de pe Calea Sever Bocu până la sensul giratoriu aflat la ieșirea din Dumbrăvița (pe larg aici).

 • Legea fumatului nu se respectă în Timiș. Autoritățile au dat amenzi de zeci de mii de lei

În urma unor sesizări de la timișoreni, care au reclamat că în localurile din județ nu se respectă Legea fumatului, Prefectura a dispus mai multe controale (pe larg aici).

 • Manifestări la înălţime şi dresaj de câini de ziua Protecţiei Civile

Cetăţenii Timişoarei sunt invitaţi să ia parte la câteva exerciţii demonstrative prezentate de echipa SALVO. Cu prilejul celei de-a 80 aniversări a Zilei Protecţiei Civile din România, în data 28 februarie, între orele 1400-1800 vor avea loc în Piaţa Victoriei (zona Operei) din Timişoara manifestările organizate de către Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Formaţiunea Rapidă de Intervenţie pe Bază de Voluntariat “SALVO” din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara (pe larg aici).

 • Clasa a noua va rămâne în cadrul liceului

Revenirea clasei a IX-a la liceu și reintroducerea pozițiilor de educator și învățător cu studii medii, acestea sunt două dintre propunerile pe care le-a înaintat, marți, ministrul Educației, Remus Pricopie, comisiei de specialitate de la Camera Deputaților (pe larg aici).

 • Elevii din Timiș se pregătesc de simulări în luna martie

Luna martie vine la Timișoara cu o serie de simulări pentru elevii claselor a VIII- a și a XII-a. Subiectele pentru simulări vor fi finalizate în această săptămână. În județul Timiș sunt peste 12 000 de elevi care vor susţine simulările scrise ale examenelor de bacalaureat şi evaluare naţională. Este vorba despre aproximativ 7 000 de elevi de clasa a XII-a, care vor susţine prima simulare la limba şi literatura română în 11 martie. Simularea va cuprinde cinci probe scrise la fel cum este Bacalaureatul. La simularea pentru evaluarea naţională, care va începe tot pe 11 martie, cu aceeași probă, vor participa 5 500 de elevi de clasa VIII-a (pe larg aici).

Economic:

 • E OFICIAL: Vom avea TAXĂ PE AUTOSTRADĂ!

Surse guvernamentale citate de mediafax.ro susţin că guvernul intenţionează să aducă modificări regimului actual al concesiunii de autostrăzi, astfel încât concesionarul să poată primi bani de la buget în situaţia în care nu-şi recuperează investiţia din taxa de autostradă (pe larg aici).

 • Plan naţional pentru angajarea tinerilor, la patru luni de la terminarea şcolii

În aprilie 2012, Ministrul Muncii de la acea vreme, Claudia Boghicevici, anunţa intenţia Guvernului de a a face un plan naţional prin care îşi asuma ca în termen de patru luni de la finalizarea studiilor ori să le găsească tinerilor un loc de muncă, ori să-i încadreze într-un curs de formare profesională, la finalul căruia să fie angajabili. Vestea bună e că Guvernul merge înainte cu planul naţional de ocupare a tinerilor, vestea proastă e că, în realitate, planul de ocupare nu urmăreşte crearea de locuri de muncă pentru tineri (pe larg aici).

 • Biletele pentru trenurile Intercity se ieftinesc. Vezi cât vom plăti de la 1 martie

Biletele CFR se vor ieftini cu până la 28,5%, începând cu 1 martie, pentru trenurile Intercity care circulă pe distanţe mici şi medii. Dacă pentru un bilet la clasa a II-a pe ruta Bucureşti-Ploieşti plăteam 30 de lei, începând cu prima zi din primăvară vom plăti 25 de lei. CFR Călători intenţionează să sporească accesul unui număr cât mai mare de cetăţeni la trenurile Intercity, prin modificarea tarifelor. Astfel, începând cu 1 martie, biletele pentru trenurile Intercity se vor ieftini cu 28,5% (pe larg aici).

Cultural:

 • Micii artişti vă aşteaptă să îi vedeţi în 1 martie la Bastion

Sunt câţiva princhindei doar de o şchioapă, dar au câte un talent special, iar în 1 martie ne învită să îi admirăm. Lavinia Andras-Sauca, Maia Medinschi, Anamaria Palade, Daniel Pantea, Mihai Pantea şi Sofia Sârbu întineresc, prin lucrările lor, şevaletele. Copiii unor cunoscuţi jurnalişti timişoreni fac primul pas pe scenă publică. În prima lumină a primăverii. După ce vom privi creaţiile micilor artişti plastici, vom avea parte şi o prezentare de modă (pe larg aici).

 • Mărțișor coreean la Filarmonica „Banatul”

Un nou concert din seria celor realizate în colaborare cu Asociaţia Culturală România-Korea urmează să aibă loc în Sala Capitol, vineri, 1 martie, de la ora 19. Spectatorii vor asculta două lucrări concertante încadrate de două lucrări ale unor compozitori coreeni. În deschidere, soprana Soyung Yu şi tenorul Daniel Zah vor interpreta Sun-rising island compusă de Sungji Hong. Va urma violoncelista coreeană Linda Kyungmi Kim, care va prezenta Concertul  pentru violoncel şi orchestră în mi minor, op 85 de Edward William Elgar (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Orza nu stie daca mai vrea sa fie sef la taranisti

Actualul preşedinte al PNŢCD Timiş, Vali Moldovan, vrea un nou mandat în fruntea ţărăniştilor. Alegerile vor avea loc peste aproximativ o lună, după ce vor fi desemnați șefii de organizaţii locale (pe larg aici).

Administraţie:

 • „Big Brother” de un milion de euro in intersectii

Drumurile din Timișoara sunt pline de gropi, dar primarul Nicolae Robu și-a mai stabilit o prioritate: sistemul de supraveghere video a traficului. Costă nu mai puțin de 44 de milioane de lei și este considerat vital pentru securitatea orașului (pe larg aici).

Social:

 • Linia de troleibuze 14 se extinde la Dumbravita

Până la sfârșitul anului, troleibuzele din Timișoara vor ajunge până la Dumbrăvița. Linia 14 va fi extinsă până în comună, astfel încât locuitorii zonelor rezidențiale de aici vor putea veni în oraș cu mijloacele de transport în comun. Ideea a apărut pe vremea administrației Ciuhandu, când s-a și scos la licitație proiectul în sine (pe larg aici).

 • Ziarul „Timisoara” ar putea ramane in strada din cauza majorarii chiriilor

Majorarea chiriilor, impusă de municipalitate, e pe cale să ducă la dispariția unui simbol. Conform noilor tarife, ziarul „Timişoara” condus de Oscar Berger, urmează să plătească o chirie lunară de aproximativ patru ori mai mare decât în prezent (pe larg aici).

 • O gravida in sase luni in moarte cerebrala a salvat trei vieti

Viețile a trei oameni au fost salvate grație unui gest de o mare noblețe făcut de bărbat care și-a pierdut soția. Femeia, însărcinată în șase luni, a intrat în moarte cerebrală, iar familia ei a fost de acord cu donarea de organe. În primele trei zile ale acestei săptămâni, la Județean au fost făcute trei prelevări de organe (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Grapini promovează legenda mărţişorului, joi şi vineri, pe aeroporturile din Bucureşti şi Timişoara

Campania de promovare a legendei mărţişorului, iniţiată de ministerul pentru IMM şi Turism, se va desfăşura, joi şi vineri, pe aeroporturile Henri Coandă din Bucureşti şi Traian Vuia din Timişoara şi va continua în Spania pe 3 martie şi la târgul de turism de la Berlin din 6-10 martie (pe larg aici).

 • Dincolo de regionalizare, Sănătatea are nevoie de o reformă legislativă și instituțională

Ministrul Sănătății vrea restrângerea personalului din CJAS și DSP, dar senatorul Iosif Secășan vede viabilă o restructurare profundă, de ordin legislativ (pe larg aici).

Administraţie:

 • Foşti directori ai Electrica, condamnaţi la pedepse cu executare, fostul director general, achitat

Instanţa supremă a condamnat miercuri la pedepse cu executare între trei şi opt ani de închisoare foşti directori ai societăţii Electrica Banat şi a dispus achitarea fostului director general al Electrica SA, Lucian Silviu Boghiu. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au menţinut, miercuri, condamnările şi achitările stabilite de Curtea de Apel Timişoara în dosarul în care fostul director general al Electrica SA, Lucian Silviu Boghiu, a fost judecat pentru fapte de corupţie (pe larg aici).

 • Adăpostul de pe strada Învățătorului din Timişoara va fi închis

Poliția Locală Timișoara anunță că, începând cu data de 1 martie 2013, odată cu încălzirea vremii, va fi închis adăpostul amenajat de Primăria Municipiului Timişoara pe str. Învățătorului nr. 2, la punctul termic (pe larg aici).

 • Emilia Milutinovici este noul director al DGASPC Timiş

Emilia Milutinovici, şefa Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Timiş şi fost consilier judeţean PSD, este noul director al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş (pe larg aici).

 • Timişorenii care vor scutura pături şi carpete pe geam vor plăti amenzi usturătoare

La ultimul plen al Consiliului Local Timişoara de săptămâna aceasta s-au adus modificări unei Hotărâri mai vechi, care stabileşte contravenţiile în Timişoara. Astfel, timişorenii care vor scutura de la geam carpete, pături, haine şi cearşafuri vor fi amendaţi cu sume de până la 1.000 de lei, iar persoanele juridice pot primi amenzi de până la 2.500 de lei (pe larg aici).

 • Membrii comitetelor locale de situaţii de urgenţă dorm în… codul galben

În dimineaţa zilei de marţi au sunat telefoanele în 99 de primării din Timiş. Numai la 32 a răspuns cineva (pe larg aici).

 • Austria sprijină Timişoara în drumul spre titlul de Capitală Culturală Europeană

„Ne declarăm tot sprijinul în acest sens, al devenirii Timişoarei Capitală Culturală Europeană”, a declarat ambasadorul Republicii Austriei în România, Excelenţa Sa Michael Schwarzinger (pe larg aici).

Social:

 • Semnal de alarmă tras de liderii studenţilor din Sud-Estul Europei

Reprezentanții studenților din Sud-Estul Europei, reuniți la București, acuză statele din regiune că nu fac suficiente eforturi pentru ca tinerii din familii cu venituri reduse, cu dizabilități, aparținând unor minorități etnice sau proveniți din mediul rural să aibă șanse comparabile în a urma și a termina o facultate cu ceilalți tineri (pe larg aici).

 • Fundaţia Profilaxis Timişoara îi învaţă de viitorii părinţi cum să-şi îngrijească nou-născutul

Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis Timişoara, alături de Stem Cells Bank şi Polilcinica Profilaxis, oferă viitorilor părinţi   şansa de a afla răspunsul la câteva din cele mai frecvente temeri şi întrebări, în cadrul unui seminar gratuit – “Îngrijirea nou-născutului în prima lună de viaţă” (pe larg aici).

 • Scrisoare deschisă a revoluţionarului timişorean Ioan Savu către Biserica Ortodoxă Română

Revoluţionarul Timişorean Ioan Savu a trimis o scrisoare deschisă conducerii Bisericii Ortodoxe Române, în calitate de membru al Adunării Naţionale a BOR. Acesta înaintează o serie de propuneri, pornind de la percepţia publică despre BOR, aflată în continuă degradare (pe larg aici).

 • Campania antifumat declanşată de ZIUA de Vest are succes: controale la sânge în localurile timişorene şi în Iulius Mall pe tema fumatului

S-au dat 38 de sancţiuni într-o singură săptămână. 20 de amenzi, în valoare de 86.000 lei. S-au dat 7 avertismente şi au avut loc 12 opriri temporare ale activităţii (pe larg aici).

 • Crucea Roșie a lansat o aplicaţie de prim ajutor disponibilă pe telefonul mobil

Pentru fiecare descărcare real,- Hypermarket donează 2 euro către Crucea Roşie Română pentru înfiinţarea Punctelor de Prim Ajutor in zone izolate (pe larg aici).

Economic:

 • Omul potrivit la locul şi la momentul potrivit

Sunt convins că în calitatea sa de prim edil al Timişoarei timp de 16 ani profesorul Gheorghe Ciuhandu a fost şi va rămâne, cel puţin în amintirea celor care iubesc Timişoara, omul potrivit la locul şi la momentul potrivit. De ce? Mai întâî, pentru că Gheorghe Ciuhandu a iubit şi va iubi mereu Timişoara. Apoi, pentru că a ştiut mai bine decât mulţi alţii ce riscuri majore afectau acum două decenii fezabilitatea culturală, economică şi urbanistică a Timişoarei. Şi mai ales pentru că s-a implicat cu curaj şi competenţă în contracararea acestor riscuri. Dar despre ce riscuri este vorba? (pe larg aici)

 • România în continuare printre cele mai atractive ţări din lume pentru investiţiile în energie din surse regenerabile

România ocupă locul 13 în topul Ernst & Young care măsoară atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabilă din 40 de ţări, păstrându-şi poziţia deţinută în anul anterior (pe larg aici).