Revista presei 26 februarie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Scandal de proporţii la OCPI Timiş. Extrase CF şi ştampila Primăriei Timişoara, falsificate

Arthur Ursu, directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunţat, astăzi, măsurile luate în urma anchetei interne derulate din cauza unor falsuri la Cartea Funciară (OCPI) Timiş. Patru angajaţi au fost daţi afară şi vor fi cercetaţi penal (pe larg aici).

 • Parcarea din Piaţa 700 ne mănâncă şi banii, şi timpul!

Parcarea din Piaţa 700 funcţionează deja de câteva luni bune şi se află în stricta administrare a constructorului, după ce Consiliul Local Timişoara a aprobat scoaterea acesteia de sub aripa ADP. Resemnaţi după dispariţia aproape totală a posibilităţilor de parcare în zona centrală a oraşului, timişorenii utilizează des parcarea subterană, cu toate că preţul de trei lei pe oră este destul de piperat (pe larg aici).

 • Instanţele din vestul ţării nu intră în grevă

Nemulţumiţi de tergiversarea procedurii de revocare din funcţie a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, membrii Asociaţiei Magistraţilor din România le-au solicitat instanţelor din ţară să-şi suspende şedinţele de judecată pentru astăzi.   Conducerea Curţii de Apel Timişoara a transmis, printr-un comunicat de presă, că instanţele de pe raza sa de competenţă nu vor da curs acestui îndemn, urmând să-şi desfăşoare activitatea conform programării şi dispoziţiilor legale (pe larg aici).

 • Pentru notari, mumă, pentru ONG-uri, ciumă. Tarife preferenţiale la chiriile spaţiilor primăriei

Stabilirea tarifelor de bază la chiriile pentru spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă aflate în administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara a declanşat un adevărat scandal.   Anexele cu spaţiile individualizate şi tariful perceput pentru fiecare arată că primăria a procedat în mod discriminatoriu, fără a avea o justificare reală în toate cazurile (pe larg aici).

 • EXCLUSIV! Jumătate din banii obţinuţi prin Timpark vor reveni unei firme de telefonie

Noul sistem de parcare începe să îşi arate limitele. Pe lângă faptul că nu se creează nici un loc în plus şi că se menţine haosul în privinţa parcărilor din zona centrală, noul sistem nici nu va aduce bani mulţi la municipalitate (pe larg aici).

 • Timişorenii vor plăti taxă pe câine

Consilierii locali urmează să decidă, în această după-amiază, că timişorenii vor avea voie să deţină, într-un apartament de bloc, cel mult două animale de companie, iar într-o gospodărie individuală, cel mult doi câini şi două pisici. Dacă doresc să aibă mai multe animale, vor plăti o taxă specială, care va fi stabilită ulterior (pe larg aici).

 • Obiective pe cale de îndeplinire la Gătaia

Obiectivele primarului din Gătaia la instalarea sa în funcţie sunt pe cale să se realizeze. Edilul Raul Cozarov a solicitat Consiliului Judeţean Timiş bani pentru ducerea la bun sfârşit a unor proiecte importante pentru locuitorii oraşului. Este vorba de reabilitarea termică a Liceului Teoretic Gătaia, de modernizarea străzilor din Gătaia, de realizarea trotuarelor cu pavele în Gătaia şi de modernizarea drumului comunal Şumig – Mănăstirea Săraca (pe larg aici).

Social:

 • Avocaţii se înfig şi-n pita mediatorului

Cea mai în vogă meserie din România, la ora actuală, este cea de mediator. La ea aspiră reprezentanţi din aproape toate categoriile socio-profesionale, de la proaspeţi absolvenţi de studii superioare juridice până la ingineri în prag de pensionare. Legiferată ca profesie în urmă cu aproape zece ani, medierea a parcurs paşi timizi până în momentul de faţă, când, impusă ca o etapă obligatorie în rezolvarea litigiilor, a ajuns vedeta meseriilor din România (pe larg aici).

 • Mai mulţi copii de la o grădiniţă din Timişoara, lipiţi cu scotch peste gură de către educatoare

Ceea ce trebuia să fie doar un joc, s-a transformat în subiect de anchetă la Gradiniţa cu program prelungit nr. 23 din Timişoara, după ce, în cursul zilei de vineri, într-o grupă, copiilor le-au fost aplicate bucăţi de bandă adezivă de către educatoare, în timpul orelor de curs. Reprezentanţii grădiniţei afirmă că totul s-a petrecut “în joacă”, însă unul dintre părinţii copiilor nu a agreat această… activitate (pe larg aici).

 • MIZERABIL! Cum sunt evidenţiate popasurile turistice din Banat

Regiunea Banatului nu se poate mândri cu multe obiective turistice, iar din puţinele pe care le are, multe fie nu sunt puse în valoare, fie sunt puse într-o lumină nefavorabilă. De pildă, pe şoseaua naţională ce leagă Lugojul de Caransebeş, în popasul situat vizavi de hanul renumit, odinioară, pentru celebrele clătite flambate, pot fi “admirate” deşeurile lăsate de turiştii care opresc acolo (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Mai multe mansarde au fost intabulate cu acte false, la Timisoara. Patru angajati de la Cadastru, cercetati penal

17 blocuri din Timisoara au fost mansardate , iar locuintele rezultate au fost intabulate cu acte false. Acesta este rezultatul unei anchete in urma careia 4 angajati de la Oficiul de Cadastru Timis sunt acum cercetati penal, pentru ca ar fi comis mai multe falsuri in documente (pe larg aici).

 • 6 milioane de euro ne costa pasajul subteran auto din Piata Victoriei si sensul unic pe Inelul 1 de circulatie. Vezi proiectul!

E oficial! Se va circula in sens unic de jur imprejurul centrului Timisoarei, iar peste un an am putea avea mult-asteptatul pasaj subteran pentru circulatie auto prin fata Operei Romane. Va fi data peste cap si circulatia mijloacelor de transport in comun (pe larg aici).

 • Timisoara are oficial un nou sistem de parcare: TimPark, care a fost aprobat de consilierii locali. Afla totul despre regulament!

Oficial, timisorenii parcheaza incepand din 15 martie dupa un nou sistem de parcare, numit TimPark. Nu este prea diferit de TelPark, dupa cum a recunoscut chiar primarul Nicolae Robu. Consilierii locali au aprobat noul regulament de parcare, cu cateva amendamente (pe larg aici).

 • Politist local din Timisoara, concediat dupa ce a fost filmat dormind la serviciu. Alti 3 l-au urmat

Patru politisti locali au fost dati afara, iar alti 5 au fost retrogradati din functia publica, dupa ce au fost prinsi ca nu si-au indeplinit atributiile de serviciu. Unul dintre ei a fost filmat de alti colegi de doua ori in timp ce dormea (pe larg aici).

 • 3 TAXE NOI pentru detinatorii de animale din Timisoara: taxa pe caine, taxa pe mai multe animale de companie si amenda pentru cainii nesterilizati

Proprietarii de animale din Timisoara vor plati 3 taxe noi din acest an la Primarie. Vorbim despre taxa pe caine, pe care o va plati orice detinator de animale, taxa pe mai multe animale si o amenda pentru cele nesterilizate (pe larg aici).

 • Consilierii judeteni cer ca deponeul ecologic de la Ghizela sa devina unul regional

In contextul regionalizarii, consilierii judeteni au solicitat in plenul CJT ca deponeul ecologic de la Ghizela, dingurul din zona, sa devina unul regional. In acelasi timp, CJT se afla in negocieri cu Retim pentru a deveni operator la Ghizela (pe larg aici).

 • Mai multe mansarde au fost intabulate cu acte false, la Timisoara. Patru angajati de la Cadastru, cercetati penal

17 blocuri din Timisoara au fost mansardate , iar locuintele rezultate au fost intabulate cu acte false. Acesta este rezultatul unei anchete in urma careia 4 angajati de la Oficiul de Cadastru Timis sunt acum cercetati penal, pentru ca ar fi comis mai multe falsuri in documente (pe larg aici).

Social:

 • O joaca a dus la ancheta la o gradinita din Timisoara dupa ce copiilor li s-au aplicat bucati de scoci pe gura

Ancheta la Gradinita cu Program Prelungit nr. 23 din Timisoara, dupa ce intr-o grupa, mai multor copii le-au fost aplicate bucati de scoci pe gura de catre educatoare in timpul orelor de curs (pe larg aici).

TMPress

Politic:

 • Tiberiu Lelescu: „Vor crește prețurile produselor agricole”

Consilierul județean Tiberiu Lelescu, fostul director al Direcției Agricole Timiș, atrage atenția că impozitarea forfetară va afecta negativ bugetele micilor agricultori. Democrat liberalul susține că fermierii nu vor putea plăti taxele și din aceasă cauză prețurile produselor agricole vor crește. Pâinea va fi prima care se va scumpi, urmată de celelalte produse. Creșterea de preț prognozată de Lelescu este de 10 – 20% (pe larg aici).

Administraţie:

 • Primul pas pentru pasajul subteran din Piața Operei

Ideile pasajului subteran din Piața Victoriei se transformă încet-încet într-un proiect realizabil. O firmă contractată de către primăria Timișoara a realizat un studiu ce vizează două variante de trafic pentru pasajul subteran. Una dintre acestea a fost avizată favorabil de către Comisia de Circulație a municipalității și a fost și aprobată de către consilierii locali în această seară. Potrivit studiului, în pasajul subteran se va putea intra de pe strada Paris, de la intersecția cu bulevardul Republicii și de pe strada Sfântul Ioan, în apropierea Hotelului Timișoara (pe larg aici).

 • Taxe și amenzi noi pentru timișoreni

Timișorenii vor avea de plătit noi taxe și li se vor impune noi sancțiuni contravenționale. Consilierii locali au aprobat astăzi introducerea de noi contravenții pe lista aprobată de primărie. Se va sancționa cu amenzi cuprinse între 500 și 1000 de lei pentru persoanele fizice și 1000 și 2500 de lei pentru persoanele juridice „scuturarea covoarelor, carpetelor, preșurilor sau a altor asemenea articole, de la ferestrele sau de pe terasele ori balcoanele imobilelor” (pe larg aici).

 • Timișoara are un nou regulament de parcare. Află de când!

După nenumărate discuții contradictorii duse în special între primarul Nicolae Robu și consilierii PDL, a fost adoptat noul sistem de parcare al Timișoarei, cu unele amendamente propuse de aleșii locali. A fost aprobată propunerea consilieriului PSD Ramona Olteanu ca profesorii și medicii care lucrează în zona centrală să beneficieze de tarife egale cu cele ale locatarilor (pe larg aici).

 • Încă un ghișeu mobil de pașapoarte în Timiș

După ce în Lugoj s-a deschis un ghișeu mobil de eliberare a pașapoartelor, marți a mai fost inaugurat unul în Sânnicolau Mare. Din 26 februarie, oamenii din zonă care doresc să primească un document de călătorie nu mai trebuie să străbată cei peste 60 de kilometri până la Timișoara, având chiar la ei în oraș un birou de pașapoarte. Aici se pot depune cererile și după 14 zile se pot ridica documentele. Ghișeul mobil funcționează doar marțea, odată la două săptămâni, între orele 10:00 și 15:00, pe Bulevardul Republicii. nr. 14 (pe larg aici).

Social:

 • Vine primăvara, se închide adăpostul pentru oamenii străzii

Persoanele fără adăpost din Timișoara care și-au petrecut nopțile geroase de iarnă în adăpostul special deschis pentru ei se vor întoarce în stradă. Din 1 martie adăpostul de pe strada Învățătorului se închide și cei peste 40 de oameni care dorm aici vor fi nevoiți să găsească alte locații pentru a-și petrece nopțile. În cele 30 de paturi, în ultimele 3 luni s-au ferit de frig zeci de oameni fără casă (pe larg aici).

 • Timișoara prezintă casa viitorului la cel mai mare concurs de profil din lume

O echipă de tineri entuziaști din Timișoara pleacă în Franța pentru a prezenta, în cadrul celui mai mare concurs din lume de profil, Solar Decathlon Europe, o invenție care ar putea să ne schimbe complet viețile: casa viitorului. Vorbim de o clădire care funcționează exclusiv pe energie solară. Echipa UpTim, formată din studenți și cercetători din cadrul Universităţii Politehnica Timișoara și Universității de Vest din Timișoara, propun o construcție care folosește un nou sistem de anvelopare termică, în urma căruia casa va primi energie termică și electrică captând razele soarelui (pe larg aici).

 • Formațiunea de voluntari SALVO se prezintă în Piața Unirii din Timișoara

Cu prilejul celei de-a 80 aniversări a Zilei Protecţiei Civile din România, în data de 28.02.2013, între orele 1400-1800 vor avea loc în Piaţa Victoriei (zona Operei) din municipiul Timişoara manifestările organizate de către Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Formaţiunea Rapidă de Intervenţie pe Bază de Voluntariat “SALVO” din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara (pe larg aici).

Economic:

 • Proiect de 118 milioane de euro, în pericol din cauza legislației

Legislația românească le dă bătăi de cap autorităților. În Timiș este în plină desfășurare, și cu finalizare la începutul anului viitor, un proiect de introducere a sistemului de apă și canalizare de 118 milioane de euro. Cu toate că lucrările au început deja, a apărut o problemă, care dacă nu va fi rezolvată în curând ar putea să ducă la blocarea finanțării UE. Mai exact, este vorba despre construirea stațiilor de epurare pentru rețeaua de apă și canal. Terenurile pe care urmează să se construiască aceste stații sunt, multe dintre ele, înregistrate în cărțile funciare ca pășuni. Potrivit legii, acestea nu pot face obiectul unor investiții și nu se pot ridica construcții pe ele. Vorbim de suprafețe de 2,25 hectare (pe larg aici).

Cultural:

 • Leonard Miron reacție dură după ce a plecat din TVR: “Să nu uitaţi că ‘poponarul’ vorbeşte 4 limbi străine şi ‘homolăul’ are masterat şi doctorat”

Una dintre cele mai vechi vedete din România, Leonard Miron a părăsit locul de muncă pe care-l avea de mai bine de 15 ani, TVR. Prezentatorul televiziunii a dat de înțeles că a plecat forțat de împrejurări, sătul ca oamenii din jurul său să-l mai întrebe despre orientările sale sexuale (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Alesii au votat: se reorganizeaza circulatia in centrul Timisoarei – pasaj subteran auto si sens unic!

Consiliul Local Timişoara a aprobat, marţi, un studiu privind reorganizarea circulaţiei  în zona centrală a oraşului. Primăria vrea pasaj subteran auto de la bulevardul Republicii, prin Piaţa Victoriei, până după Liceul MIU şi reorganizarea circulaţiei în sens unic de jur împrejurul centrului. Autorităţile au în plan şi realizarea unei parcări subterane pe bulevardul I.C. Brătianu. Totul ar urma să coste aproximativ 6 milioane de euro, iar investiţiile să fie realizate cu bani de la bugetul local! (pe larg aici)

 • Consiliul Local Timisoara a aprobat noul sistem de parcare TimPark

Aleşii locali au aprobat, marţi, noul regulament de funcţionare a sistemului de parcare a autovehiculelor, sistemul TimPark, care va înlocui vechiul TelPark, urmând să intre în vigoare din 15 martie, din spusele reprezentanţilor Primăriei Timişoara. Tichetele de parcare vor dispărea şi se va parca exclusiv prin telefonul mobil şi pe bază de abonamente (pe larg aici).

 • Politistul local prins dormind in post la Timisoara a fost dat afara

Agentul Poliţiei Locale Timişoara prins şi filmat de două ori în timp ce dormea în timpul programului a fost concediat, după ce înregistrările au fost postate pe internet. Şi colegii lui care şi-au părăsit posturile şi s-au distrat pe seama acestui lucru au rămas unii dintre ei fără serviciu, în timp ce alţii au fost retrogradaţi ori s-au ales cu salariul diminuat (pe larg aici).

 • Consilierii judeteni au votat pentru acordarea microbuzului scolar la Teremia Mica

Consilierii județeni au spus „Da” pentru ca micuții elevi din Teremia Mică să ajungă la școală în condiții decente. Reamintim că www.tion.ro a prezentat recent situația unor copii nevoiți să meargă pe jos zeci de kilometri până la școală. CJT a îndreptat lucrurile (pe larg aici).

 • Licenta pentru transportul public in Timis, doar pe 3 luni

Consilierii județeni au votat marți proiectul privind aprobarea atribuirii licențelor de traseu pentru servicii de transport public de persoane prin curse regulate speciale unor operatori de transport rutier. Șase firme și-au adjudecat licențele, dar un amendament reduce proiectul la o valabilitate de doar 3 luni (pe larg aici).

 • Aveti mai mult de doi caini si doua pisici la casa? Veti plati taxa la primarie!

Primăria Timișoara vrea să introducă o nouă taxă, pentru persoanele care dețin mai mult de două animale, un câine și o pisică, doi câini sau două pisici, dacă stau la bloc, respectiv mai mult de patru animale, doi câini și două pisici, dacă locuiesc la casă. Nu este vorba despre celebra taxă pe câine de 100 de lei pe care vor să o perceapă autoritățile locale, ci despre o taxă specială suplimentară, a explicat, marți, primarul Nicolae Robu (pe larg aici).

 • OCPI Timis a descoperit 17 cazuri de extrase de carte funciara false in cazul mansardarilor din Timisoara

Mansardarea unor blocuri din Timişoara se lasă cu cercetări penale la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş. Mai precis, specialiştii instituţiei s-au sesizat de apariţia a 17 cărţi funciare care au fost generate, dar care nu există şi în sistem, toate legate de aceste mansardări, unele conţinând, se pare, şi documente false cu ştampila Primăriei Timişoara. Angajaţii implicaţi în aceste cazuri vor fi cercetaţi fie disciplinar, fie penal (pe larg aici).

 • Strategie regionala pentru colectarea deseurilor la Ghizela

Deși nu funcționează la capacitatea maximă și în condiții optime, deponeul de la Ghizela poate fi mai mult decât atât. Consilierul județean Marcel Mihoc a propus, marți, realizarea unei strategii pentru întreaga regiune de colectare a deșeurilor (pe larg aici).

 • Noul sistem de parcare TimPark a fost dezbatut public. Alesii vor avea ultimul cuvant!

Chiar dacă au organizat luni o dezbatere publică pe marginea noului regulament de funcţionarea a sistemului de parcare a autovehiculelor, reprezentanţii Primăriei Timişoara sunt hotărâţi să promoveze noul sistem TimPark în forma în care l-au propus iniţial. Se va parca exclusiv prin telefonul mobil şi pe bază de abonament, tichetele de parcare vor dispărea, chiar dacă nu presupuneau costuri foarte mari, şi nu se vor cumpara parcometre! (pe larg aici)

Social:

 • Un grup de la Universitatea Politehnica Timisoara proiecteaza sisteme alternative pentru reabilitarea termica a blocurilor

Studenţii şi profesorii de la Universitatea Politehnica au la dispoziţie un an si jumătate pentru a pune la punct şi promova proiectul upTIM, unul în urma căruia va fi realizat un prototip de locuinţă ce funcţionează exclusiv cu energie solară (pe larg aici).

 • Copii de gradinita, cu leucoplast pe gura ca sa taca

O educatoare de la Grădinița cu program prelungit nr.23 Timișoara a pedepsit doi dintre copiii din grupă punându-le leucoplast pe gură, ca să tacă. Inspectoratul Școlar Timiș a deschis o anchetă în acest caz (pe larg aici).

Cultural:

 • Caini, oameni, cai, viata. Barabancea&Borduz la Galeria Calina

Te poţi obişnui cu derizoriul. Violenţa, nepăsarea, cruzimea se topesc amorf în rutină. Câinii morţi sau doar adormiţi, părăsiţi, amorţiţi, costelivi. Oameni tatuaţi,  marginali, garduri despletite, cal, gunoaie, rufe la uscat. Câini, oameni, viaţă. Lumea pe care retina noastră o înregistrează automat. O realitate recuperată de Barabancea&Borduz şi redată dur, tăios, brutal, într-o nouă expoziţie la Galeria Calina, în Timişoara (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Timisoara premierelor: Strada cu cele mai multe semne de circulatie din lume

Un record demn de Cartea Recordurilor poate fi raportat în Timişoara, oraşul premierelor. Nu e vorba de Caracal sau de altă localitate despre care circulă binecunoscutele bancuri, ci chiar de Mica Vienă, de oraşul de cinci stele administrat de primarul Nicolae Robu (pe larg aici).

 • Presedintele CA de la RATT, o cincime dintr-un viceprimar

Conform proiectului de hotarare din 20.02.2013 privind guvernanţa corporativă a Regiei Autonome de Transport Timisoara, votat de Consiliul Local al Municipiului Timisoara, Consiliul de administraţie al RAT Timisoara este format din 7 persoane (pe larg aici).

Social:

 • Prelevare de organe la Spitalul judetean

De la la ora 1.00, medicii de la Bucureşti şi Cluj, împreună cu medicii de la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara vor începe cea de-a treia prelevare de organe din acest an. Interventia se va încheia în jurul orei 6.00. Va fi prelevat ficatul si rinichii de la o pacienta in varsta de 65 de ani, din Timisoara, care a suferit un accident vascular cerebral cu hemoragie cerebrala. Rinichii vor fi preluati de echipa de specialisti din Cluj, iar ficatul va fi preluat de cei din Bucuresti (pe larg aici).

 • Vine primavara pentru oamenii strazii

Poliţia Locală Timişoara anunţă că, începând din data de 1 martie, o dată cu încălzirea vremii, se va închide adăpostul amenajat de Primărie pe str. Învăţătorului nr. 2, la punctul termic. Acest adăpost, care a funcţionat din data de 5 decembrie 2012, a fost deschis în conformitate cu nota transmisă la nivelul întregii ţări de autorităţile centrale cu scopul de a sprijini persoanele fără adăpost pe timp de iarnă, atunci când temperaturile, în special noaptea, au fost foarte scăzute. Au fost cazate, în medie, un număr de 45-50 de persoane (pe larg aici).

 • InterCity se ieftineste! Vezi cat costa un bilet Timisoara-Bucuresti…

CFR Călători va ajusta tarifele pentru InterCity, cu scopul de a-i spori atractivitatea pentru o gamă cât mai mare de utilizatori în condiţiile păstrării competitivităţii cu celelalte mijloace de transport de pasageri. Noile tarife se aplică începând cu data de 1 martie 2013 şi au reduceri importante, de până la 28,5%, la trenurile InterCity pe distanţe scurte şi medii, permiţând astfel accesul unui număr mai mare de pasageri spre gama de servicii de vârf oferite de CFR Călători. Totodată, tarifele călătoriilor pe distanţe lungi se repoziţionează în piaţă, păstrându-se avantajul competitivităţii transportului feroviar de călători. Pentru oferta de transport cu trenurile InterRegio şi Regio tarifele de călătorie nu suferă modificări (pe larg aici).

 • Locuinta exclusiv cu energie solara

upTIM, echipa  Universităţii Politehnice din Timişoara şi a Universităţii de Vest din Timişoara, dezvoltă un prototip de locuinţă ce funcţionează exclusiv cu energie solară pentru cel mai prestigios concurs universitar din lume care promovează arhitectura sustenabilă şi tehnologiile integrate, Solar Decathlon Europe. Expunerea prototipurilor se va realiza în cadrul expoziţiei organizate în faţa palatului de la Versailles unde, concursul se dă între  universităţi din întreaga lume, care, la rândul lor, au dezvoltat prototipuri de locuinţe ce funcţionează exclusiv cu energie solară (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Proiectul pentru pasajul din Piata Victoriei a fost adoptat

Proiectul pentru pasajul din Piaţa Victoriei a trecut marţi, 26 februarie, de consilierii locali cu 18 voturi “pentru”. Comisia de Circulaţie a municipalităţii a propus Consiliului Local Timișoara să aleagă cea de-a doua variantă de proiect pe care o firmă le-a realizat (pe larg aici).

 • TimPark intra in vigoare din 15 martie

Este oficial. Consilierii locali au votat noul sistem de parcare, care urmează să intre în vigoare începând cu data de 15 martie (pe larg aici).

 • Marian Vasile sustinut pentru o functie de conducere in Adunarea Regiunilor Europei

Marian Vasile, vicepreşedintele CJ Timiş, este susţinut pentru o funcţie de conducere în Adunarea Regiunilor Europei (pe larg aici).

 • Detinatorii de animale de companie din Timisoara vor plati o noua taxa

Timișorenii care dețin animale de companie vor plăti o nouă taxă. Anunțul a fost făcut, marți, de primarul Nicolae Robu (pe larg aici).

 • Probleme de legalitate la mansardele construite in Timisoara

Se pare că anul 2013 este unul propice descoperirilor de nereguli. Trei angajați de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară au rămas fără loc de muncă, în timp ce șeful lor va fi cercetat administrative de către conducerea instituției (pe larg aici).

Social:

 • Reabilitarea termica, dusa la un alt nivel de studentii timisoreni

Echipa upTIM din cadrul Universităţii Politehnice şi a Universităţii de Vest din Timişoara dezvoltă un prototip de locuinţă ce funcţionează exclusiv cu energie solară pentru cel mai prestigios concurs universitar din lume, care promovează arhitectura sustenabilă şi tehnologiile integrate, Solar Decathlon Europe (pe larg aici).

 • Ancheta dupa ce o educatoare din Timisoara le-a pus copiilor leucoplast pe gura

Scandal la o grădiniță din Timișoara, după ce o educatoare a pedepsit doi dintre copiii din grupă, punându-le leucoplast pe gură pentru că aceștia nu tăceau (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • Consilierii PDL, supărați că au primit studiul pentru noul corp al Spitalului de Copii cu doar 30 de minute înainte de ședință

Consilierii locali ai PDL au reproșat, marți, Executivului Primăriei, întârzierea de care dă dovadă la prezentarea unor proiecte de hotărâre. Astfel, liderul aleșilor democrat-liberali din Consiliul Local, Ovidiu Ciuhandu a afirmat că a devenit un mod de lucru ca materialele să apară pe masa consilierilor cu doar o jumătate de oră înainte de ședințe. Este și cazul studiului pentru construcția unui nou corp de clădire la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, pe care aleșii din Opoziție au înțeles că nu-l pot boicota și este important să-l voteze (pe larg aici).

 • Fonduri de investiţii din Quatar pentru judeţ şi oportunităţi de colectare a deşeurilor pentru toată regiunea

Consilierul judeţean PSD, Marcel Mihoc, îşi doreşte ca judeţul  Timiş să poată aduce fonduri de investiţii din toate părţile lumii, cu scopul de a aduce cât mai mulţi bani la bugetul judeţului. Strategia este oportună în contextul în care reprezentanţii judeţului spun că banii ce vin de la nivel naţional nu asunt suficienți (pe larg aici).

 • Target pentru Forţa Civică Timiş până la vară: 30 de filiale şi 2 500 de membri

Partidul Forţa Civică (FC) Timiş îşi propune să adune cât mai mulţi membri în judeţ, care să rezoneze cu principiile formaţiunii. Astfel că în fiecare zi de luni uşile partidului sunt larg deschise, iar cetăţenii sunt invitaţi să ia parte la discuţii cu membrii FC şi cu reprezentanţii partidului. Până în vară conducerea Forţei Civice şi-a propus să atragă noi membri, de la 160 câţi sunt acum în tot judeţul Timiş la 2.500 (pe larg aici).

Administraţie:

 • Ce n-a văzut Timişoara: pasaj subteran în Piața Victoriei!

O firmă din oraș a realizat două variante pentru pasajul subteran din Piața Victoriei, iar la sugestia Comisiei de Circulației a municipalității, Consiliul Local a votat, marți, a doua variantă (pe larg aici).

 • Discuții aprinse în plenul Consiliului Local la votarea TIMPARK. Jichici către consilierii PDL: Sunteți dinozauri tehnologici

Modificarea sistemului de parcare în oraș va intra în vigoare din 15 martie. Consiliul Local a aprobat marți noul sistem, numit TIMPARK, după ce primarul a decis să se renunțe la vechiul TELPARK (pe larg aici).

 • Mai mult de jumătate din primării nu au răspuns apelului în cazul Codului Galben. Prefectul promite că le pune la Gazeta de perete

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat, marţi, Planul pentru situaţii de urgenţă în cadrul unei şedinţe la care au luat parte şefii serviciilor din subordine. Acest plan va fi aplicat cu stricteţe pentru a preîntâmpina problemele ce pot apărea în caz de vreme nefavorabilă (pe larg aici).

 • Nemulțumiri la Consiliul Local: Radu Țoancă a condus prea multe ședințe

Neînțelegeri în plenul Consiliului Local, marți, chiar la începutul ședinței ordinare. Consilierul democrat-liberal Sandu Ștefan a precizat că este comisă o ilegalitate prin faptul că Radu Țoancă (PSD) conduce ședințele Consiliului Local de prea multă vreme. Potrivit lui Ștefan, legea prevede că poate face acest lucru doar trei luni consecutive. În apărarea lui Țoancă au sărit secretarul Ioan Cojocari și primarul Nicolae Robu, care au spus că Țoancă nu a depășit cele trei luni întrucât unele plenuri au mai fost prezidate și de liberalul Petru Ehegartner, înainte ca acesta să devină senator (pe larg aici).

 • Titu Bojin, pus într-o situaţie jenantă: “Am urlat la primarul şi la directorul şcolii din Teremia Mare”

Consilierii judeţeni au fost de acord, marţi, să acorde pentru o perioadă un microbuz pentru elevii din Teremia Mare ca aceştia să ajungă la şcoală. Mai bine de o lună, zeci de elevi din clasele 0-IV din localitatea Teremia Mare au mers pe jos 10 kilometri până la şcoala din Nerău de care aparţin. Aici exista un microbuz, dat de Ministerul Educaţie, însă la data alocării lui şcoala nu beneficia de personalitate juridică, aşa că s-a convenit ca acesta să fie înscris pe acte ca fiind al Primăriei, dar folosit pentru elevii de şcoală. Primarul de aici nu a mai fost de acord şi a luat microbuzul pentru a fi folosit de Primărie. Situaţia a fost rezolvată pentru o perioadă de Consiliul Judeţean.   (pe larg aici).

 • Cursele regulate speciale din judeţ primesc aprobare doar pentru trei luni

Doar pentru trei luni au primit licenţă de traseu firmele care oferă servicii de transport public de persoane prin curse regulate speciale. Asta au decis consilierii judeţeni în şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean Timiş. În total sunt şase firme care se află în această situaţie, şi anume SC Autotim SA, SC Sabin Trans Alexandru SRL, SC NM Gabriela SRL, SC Ravitex SRL, SC J&R Car SRL şi SC Denis&Isabel SRL. Proiectul acesta de hotărâre a fost aprobat, doar după ce a fost propus un amendament care impune această licenţă pe trei luni. Asta pentru că mulţi primari din judeţ se pare că se folosesc de aceste curse în alte scopuri (pe larg aici).

 • UPDATE: E oficial: Cel mult doi câini la bloc sau patru animale pentru cei care stau la casă. Patrupezii suplimentari se taxează!

Primarul Nicolae Robu vrea să descurajeze creșterea patrupezilor în gospodăriile individuale deoarece spune că puii lor ajung pe drumuri și se transformă în maidanezi. Consiliul Local va vota, marți, o hotărâre care le va permite timișorenilor care locuiesc la bloc să dețină cel mult doi câini ori două pisici fără a plăti vreo taxă. Cei care stau la casă vor avea voie să dețină maximum doi câini și două pisici. Animalele suplimentare se vor taxa de către Primăria Timișoara, care îi va trimite pe angajații Direcției de Mediu pe teren să facă verificări (pe larg aici).

 • Sancțiuni dure pentru polițiștii locali care au dormit la datorie

Anchetă finalizată de Comisia de Disciplină a Poliției Locale în cazul agenților care au dormit la datorie, ce au apărut pe Youtube la începutul anului. Primarul Nicolae Robu a declarat, marți, că în vizor s-au aflat nouă polițiști locali cu abateri. Astfel, patru dintre cei nouă agenți au fost destituiți din funcția publică, iar ceilalți cinci au fost retrogradați (pe larg aici).

 • Şedinţele consiliilor locale din localităţile timişene nu au loc

Consilierii judeţeni se plâng că nu pot participa la şedinţele consiliilor locale din judeţ pentru că acestea nu au loc. Ei spun că au mers de multe ori degeaba şi s-au întors fără a putea afla care sunt problemele din localitatea respectivă (pe larg aici).

 • Anchetă internă la Cadastru în scandalul mansardelor: procese verbale false de la Primărie și CF-uri care nu există în sistem

Trei angajați de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Timiș și-au pierdut locul de muncă după ce o anchetă internă a scos la iveală faptul că au făcut lucruri ilegale. Doi au fost dați afară, unul a demisionat, iar șeful lor va fi cercetat administrativ de către conducerea instituției. Directorul general de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Arthur Marius Ursu, s-a aflat, marți la Timișoara pentru a face lămuriri în acest caz (pe larg aici).

 • Robu îi liniștește pe timișoreni: nu se vor face terase în parcuri în condiții aberante

S-a creat vâlvă în jurul informației că în Parcul Botanic se va amenaja o terasă, unde în sezonul estival timișorenii vor putea servi un suc rece. Hotărârea de realizare a unor terase în parcurile publice din oraș a fost luată de Consiliul Local în urmă cu câteva luni. La data adoptării ei, edilii au spus că vizează creșterea veniturilor municipalității prin vânzarea unor spații disponibile și concesionarea în toate parcurile a unor suprafețe pentru terase (pe larg aici).

Social:

 • O viață pierdută, alte trei vieți salvate. O nouă prelevare de organe are loc la Timișoara

Noapte albă pentru medicii de la Spitalul Clinic de Urgență, unde va avea loc o prelevare de organe. Aceasta va începe la ora 1, când medicii de la Bucureşti şi Cluj, împreună cu medicii de la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean, vor începe cea de-a treia prelevare de organe din acest an. Intervenţia se va încheia în jurul orei 6. Vor fi prelevate ficatul şi rinichii de la o pacientă în vârstă de 65 de ani, din Timişoara, care a suferit un accident vascular cerebral cu hemoragie cerebrală. Rinichii vor fi preluaţi de echipa de specialişti din Cluj, iar ficatul va fi preluat de cei din Bucureşti (pe larg aici).

 • Din 1 martie se închide adăpostul pentru oamenii străzii

Poliția Locală anunță că, începând din data de 1 martie, odată cu încălzirea vremii, se va închide adăpostul amenajat de Primărie pe str. Învățătorului nr. 2, la punctul termic. Acest adăpost, care a funcționat din data de 5 decembrie 2012, a fost deschis, în conformitate cu nota transmisă la nivelul întregii țări de autoritățile centrale, cu scopul de a sprijini persoanele fără adăpost pe timp de iarnă, atunci când temperaturile, în special noaptea, au fost foarte scăzute (pe larg aici).

 • Echipa upTIM, calificată la Solar Decathlon Europe 2014, dezvoltă un prototip de locuinţă ce funcţionează exclusiv cu energie solară

upTIM, echipa Universităţii Politehnice din Timișoara şi a Universităţii de Vest din Timişoara, dezvoltă un prototip de locuinţă ce funcţionează exclusiv cu energie solară, pentru cel mai prestigios concurs universitar din lume care promovează arhitectura sustenabilă şi tehnologiile integrate, Solar Decathlon Europe (pe larg aici).

 • O educatoare din Timişoara le-a lipit copiilor gura cu leucoplast ca să nu mai vorbească

Deranjată că micuţii făceau gălăgie în sală, o educatoare de la o grădiniţă din Timişoara le-a lipit copiilor gura cu leucoplast. Este vorba despre doi preșcolari de la Grădiniţa PP 23 din Timişoara, ai căror părinţi au rămas de-a dreptul şocaţi când au auzit ce face educatoarea în timp ce trebuie să le educe copiii (pe larg aici).

 • Spitalele care nu acordă asistenţă medicală străinilor, în baza cardului european, vor fi sancţionate de Casa de Sănătate

Străinii care au ajuns  în unul dintre spitalele timişorene trebuie să fie trataţi ca şi românii, iar ca document pot prezenta cardul european de sănătate. În acest fel nu plătesc tratamentul de care au beneficiat, iar ţările se vor deconta mai apoi. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş semnalează obligativitatea furnizorilor de servicii medicale cu care se află în relaţie contractuală în ceea ce priveşte acordarea de servicii medicale cetăţenilor străini, din ţările cu care România are încheiate acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii (pe larg aici).

Economic:

 • 9.000 de apartamente nevandabile. Cum încearcă băncile să scape de ele

Nici nu au apucat bine să se instaleze în fotoliile din Palatul Victoria, că noii miniştri s-au şi grăbit să anunţe modificarea programului de creditare Prima Casă. Acum Guvernul îşi dă seama că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, mai ales că exact prin aceeaşi încercare nereuşită au trecut şi guvernanții care au inițiat acest program (pe larg aici).

 • Firmă din România care te verifică la angajare: dacă exagerezi sau minţi în CV, vei fi prins

În criză, numărul candidaţilor care exagerează sau mint în CV-urile lor e mai mare decât înainte de 2008, spun recrutorii. În acest context, pe piaţa locală a apărut prima firmă specializată în verificarea trecutului candidaţilor care aplică pentru un loc de muncă, dar şi a celor care sunt deja angajaţi. Firma se numeşte Mindit şi verifică dacă ai omis în CV informaţii care ţi-ar putea scădea cota la o potenţială angajare, precum: ai fost concediat din cauza problemelor de comportament, ai furat, ai exagerat calificările dobândite sau nivelul de experienţă (pe larg aici).

Cultural:

 • Concert de muzică de orgă din repertoriul baroc. Află unde va avea loc!

În organizarea Facultăţilor de Muzică din Timişoara şi Szeged, miercuri, 27 februarie, de la ora 19, pe orga neobarocă de la Biserică Adventistă din Timişoara (str. Independenţei nr. 19), va avea loc al doilea concert de orgă din cadrul seriei de concerte-conferințe „De la începuturi la Johann Sebastian Bach” (pe larg aici).

De Banat

Administraţie:

 • Ai animale in plus pe langa casa, platesti! Nu se stie ce si nici ce suma

Un lucru e clar: timișorenii care dețin mai multe animale de companie vor plăti pentru ele. Asta au decis, marți, consilierii locali, care au aprobat un proiectul de hotărâre pe această temă. Nu se știe însă ce vor plăti oamenii: taxă, impozit sau amendă, și nici suma propriu-zisă (pe larg aici).

 • Marian Vasile, foarte probabil vicepresedinte in Adunarea Regiunilor Europei

Vicepreşedintele CJ Timiș, liberalul Marian Vasile, va deveni, mai mult ca sigur, vicepreşedinte al Ansamblului Regiunilor Europene. Decizia a fost luată, la sfârşitul săptămânii trecute, la Alba Iulia, în timpul Biroului Executiv al Adunării Regiunilor Europene (pe larg aici).

 • Pasajul subteran din Piata Victoriei, aprobat de consilierii locali

Proiectul pentru pasajul subteran din Piața Victoriei a fost aprobat de consilierii locali în ședința de marți. Teoretic, la finalizarea întregului proiect, traficul în zona centrală nu va mai fi o problemă. Practic, nu se știe când vor începe efectiv lucrările, care sunt de mare anvergură. (pe larg aici).

 • Sedintele de consiliu local se tin doar pe hartie in Timis

Alesul judeţean PD-L Sorin Cociobea s-a plâns în ultimul plen că primăriile din Timiş îşi bat efectiv joc de şedinţele de consiliu local. Titu Bojin l-a sfătuit să dea un telefon înainte să plece prin comune, ca să nu meargă degeaba (pe larg aici).

 • Adio, Telpark! Din 15 martie parcam prin SMS sau bip

Ședința Consiliului Local Timișoara, în care s-a votat noul regulament de parcare, a început cu mulți nervi. Proiectul a trecut fără emoții, astfel că, din 15 martie, timișorenii vor plăti parcarea prin SMS sau bip. Primarul Nicolae Robu a spus că operațiunea poate fi efectuată de orice posesor de telefon mobil, inclusiv de străini (pe larg aici).

 • Politistul local filmat dormind in post a fost pus pe liber

Patru polițiști locali au fost dați afară, după ce au fost surprinși dormind pe rupte în timpul serviciului. Măsura a fost luată la o lună după ce conducerea Poliției Locale Timișoara a fost informată că pe Youtube circulau mai multe filmulețe în care agenții în uniformă sforăiau de zor (pe larg aici).

 • Angajatii primariei, curati in scandalul extraselor CF false

Niciun angajat al Primăriei Timișoara nu are vreo vină în scandalul intabulărilor de mansarde în fals. Nicolae Robu susține că întreaga „lucrare” s-a făcut exclusiv la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș, unde vor fi date afară și cercetate penal trei persoane. Robu anunță și schimbarea modului în care vor fi eliberate extrasele CF (pe larg aici).

 • Primaria instituie taxa pe caini si pisici

Primăria le-a pus gând rău timișorenilor care au animale de companie. Acestora li se pregătesc taxe suplimentare, iar cățeii fără pedigree vor fi sterilizați, chiar dacă au actele în regulă. Nicolae Robu susține că astfel va scădea numărul de animale de pe străzi (pe larg aici).

 • Cutremur la Cadastru: trei angajati penali, in scandalul mansardelor

Scandalul intabulărilor false de mansarde face primele victime. Trei angajați de la Cadastru vor fi dați afară și cercetați penal pentru implicarea lor în acest caz. Este așteptată și reacția Primăriei Timișoara, pentru că o astfel de afacere nu s-ar fi putut derula fără complicitatea unor angajați ai municipalității (pe larg aici).

Ziua de Vest

Administraţie:

 • Scandalul mansardelor intabulate cu acte false a făcut patru victime la OCPI Timiş

ZIUA de Vest a prezentat, în exclusivitate, săptămâna trecută, un caz care nu avea cum să nu ia amploare. Mai exact, ZIUA de Vest a dezvăluit că au fost descoperite mai multe intabulări a unor mansarde, cu acte false, la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş (pe larg aici).

 • Deponeul Timişului de la Ghizela ar putea deveni regional

„Ţinând cont de regionalizare şi de faptul că noi avem singurul deponeu ecologic din zonă, să facem o strategie de colectare a deşeurilor din toată regiunea”, a propus Marcel Mihoc, consilier judeţean PSD (pe larg aici).

 • Investitori din Qatar bat la porţile Timişului

Consilierii judeţeni vor deschide poarta Timişului investitorilor „mai exotici” (nu că până acum uşa nu era dată la perete) care vor să vină în Timiş sau în România (pe larg aici).

 • Dezbatere publică cu scântei la Primăria Timișoara

Primarul Nicolae Robu, viceprimarii Dan Diaconu și Traian Stoia au organizat luni, 25 februarie, o dezbatere publică ce a avut două teme importante pentru Timișoara (pe larg aici).

Social:

 • FALT: “Scutirea de impozit pe clădiri – teoretic 7 ani, practic, aproape imposibil, în Timişoara”

Criza economică are efecte serioase asupra administraţiei locale. Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) susţine că, teoretic, este prevăzută scutirea de impozit pe clădirile din Timişoara, pe o perioadă de şapte ani, unde proprietarii au făcut lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie, dar, practic, este aproape imposibil (pe larg aici).

 • Poliţia Timiş şi Fundaţia Bethany, împotriva delincvenţei juvenile în zona de frontieră

Inspectoratul de Poliţie Timiş şi Fundaţia Bethany Timişoara, cu sprijinul Uniunii Europene, luptă pentru eradicarea delincvenţei juvenile în zona de frontieră Serbia-România (Timiş) (pe larg aici).

 • Aquatim va monitoriza reţeaua de apă din Timişoara cu ajutorul Toshiba şi Siemens

Aquatim implementează un amplu proiect european de monitorizare a reţelei de apă cu echipamente IT inteligente de transmisie a datelor. Acesta este denumit „ICe Water” şi are o durată de trei ani (pe larg aici).

 • Ce şanse reale avem să influenţăm politicile publice?

Conferinţe organizate de Academia de Advocacy la Arad şi Timişoara (pe larg aici).

Economic:

 • Creștere generală de 6% pentru piața de asigurări în 2012

Companiile de asigurări au subscris, în 2012, prime brute totale de 8,3 miliarde lei, nivel care marchează o creștere de aproape 6% comparativ cu anul 2011, potrivit cifrelor raportate Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor de către asigurători (pe larg aici).

 • Hotel la preţ de vilă: cât costă un business într-unul din marile oraşe

Ca proprietăţi generatoare de venituri, hotelurile şi pensiunile resimt din plin efectele recesiunii. Potrivit ofertelor listate pe www.spatiicomerciale.ro, site-ul specializat pe segmentul comercial recent lansat de Imobiliare.ro, cei interesaţi de pornirea unei afaceri în industria ospitalităţii pot achiziţiona astăzi unităţi de cazare de mici dimensiuni la preţuri comparabile cu cele practicate pe segmentul rezidenţial de lux (pe larg aici).

Cultural:

 • „Illégal” în cinemateca francofonă de la Timişoara

Institutul francez din Timişoara se pregăteşte de luna martie – Luna Francofoniei. Până pe 1 martie, când va fi anunţat programul evenimentelor culturale, instituţia timişoreană organizează o nouă ediţie a cinematecii francofone (pe larg aici).

 • Cele mai importante documentare de la Astra Film Festival Sibiu vor putea fi văzute la Timişoara

14 filme documentare de excepţie, româneşti şi internaţionale, premiate la ultima ediţie Astra Film Festival Sibiu, vor rula la Timişoara, în perioada 4-9 martie (pe larg aici).