Revista presei 15 februarie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Modificări de anvergură pe raza de competenţă a Curţii de Apel Timişoara

Magistraţii timişeni au tras linie şi au făcut bilanţul activităţii de până acum, păşind, de azi, o dată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, într-un alt cadru procesual.   Una dintre principalele modificări aduse de noul act normativ o reprezintă procedura de mediere care, însă, deocamdată, continuă să ridice semne de întrebare privind scopul său, până şi printre judecători (pe larg aici).

 • Şuieră vânt de reînnoire în Gara de Nord din Timişoara

Visul urât al Timişoarei, cu care tot străinul de Banat dă nas în nas când pune pentru prima oară piciorul pe unul dintre peroanele Gării de Nord, este aproape de a lua sfârşit.   Este, cel puţin, mesajul transmis de conducerea regionalei locale a CFR Infrastructură, care a anunţat că luna viitoare va avea loc, în sfârşit, licitaţia în urma căreia va fi desemnată firma care se va ocupa de lucrările de reabilitare a principalei porţi feroviare a oraşului (pe larg aici).

 • Câtă fărâmiţare, atâta comasare

Tot auzim spunându-se, de către politicieni mai ales, că pământul de la noi e fărâmiţat şi, de aceea, nu se poate face agricultură performantă. Nimic mai fals, mai ales în zonele cu populaţie îmbătrânită din Banat.   În ţară, nu excludem ca lucrurile să fie diferite. E însă la fel de fals, aici în judeţ, cum s-au dovedit a fi şi  afirmaţiile “Noi nu ne vindem ţara!” sau “industria românească este (din păcate, a fost, căci acum lipseşte cu desăvârşire!) doar un morman de fiare  vechi” (pe larg aici).

 • Se întâmplă în Boldur. N-au curent electric, dar vor avea… piscină

Edilul-şef al comunei Boldur, Constantin Cristian Stoi, are planuri mari în ceea ce priveşte dezvoltarea localităţii pe care o administrează.   A realizat mai multe PUZ-uri pentru construirea unor locuinţe, dar… fără utilităţi, precum curent electric, apă, canalizare sau drumuri asfaltate.   Probabil din motive financiare, am putea presupune noi în lipsa unui răspuns concret din partea primarului (pe larg aici).

Social:

 • Profilul teoretic are cea mai mare căutare în rândul elevilor

Elevii de clasa a VIII-a din judeţul Timiş şi-au exprimat deja opţiunile privind liceul pe care doresc să-l urmeze.   Cei mai mulţi dintre viitorii absolvenţi ai ciclului gimnazial intenţionează să studieze în unităţi cu profil  teoretic, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, 50,11 la sută au optând pentru liceele cu profil teoretic, iar 36,14 pentru cele cu profil tehnologic (pe larg aici).

 • EXCLUSIV Casa cu Atlanţi nu poate fi renovată din cauza litigiilor interminabile

În a doua jumătate a anilor ’90, Casa cu Atlanţi din Timişoara constituit unul dintre subiectele cele mai mediatizate ale acelor vremuri.   Imobilul situat cu o latură pe strada Alba Iulia şi cu alta spre Piaţa Libertăţii a fost unul dintre cele mai controversate cazuri de pe rolul instanţelor timişene, ţinând capul de afiş al subiectelor mediatizate în urmă cu 10-15 ani (pe larg aici).

 • Cum se pot primi legal despăgubirile pentru Bulgaria şi Basarabia

O problemă de interes major pentru beneficiarii Legii 9/1998 precum şi ai Legii 290/2003 este răspunsul la întrebarea dacă vor primi vreodată de la statul român banii reprezentând despăgubirile acordate şi prevăzute în deciziile sau ordinele emise de guvern şi când vor primi aceşti bani (pe larg aici).

 • Nici un părinte nu va rămâne neinformat

“Clasa pregătitoare – la şcoală sau la grădiniţă?”, iată tema care a generat, în ultimele săptămâni, ample dezbateri în spaţiul public. Discuţiile sunt, în fapt, o prelungire a celor de anul trecut, când s-a introdus clasa pregătitoare; atunci, nu puţine au fost vocile care susţineau că e mai bine pentru copil să mai stea un an la grădiniţă, mersul la şcoală fiind, pentru unii, un pas prea mare. Într-un final, “bobocii” au mers să facă clasa pregătitoare în şcoli (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Politic:

 • Senatorul PSD de Timis, Ilie Sarbu: Daca razboiul dintre trusturile media Antena 3 si RTV escaladeaza, USL ar fi periclitata

Socrul premierului Victor Ponta, senatorul PSD de Timis Ilie Sarbu ia pozitie fata de razboiul dintre Sebastian Ghita si Dan Voiculescu. A declarat, la o emisiune TV de la Realitatea, ca, in cazul in care atacurile dintre trustul media  al lui Dan Voiculescu si cel al lui Sebastian Ghita se intetesc, USL ar putea fi pusa in pericol (pe larg aici).

 • Consilierii locali ai PP-DD din Timisoara pun tunurile pe primarie: Nu se respecta nicio hotarare!

Ancheta pentru Casa Muhle, mutarea acvariului precum si competitia Capitala Culturala Europeana sunt doar cateva dintre deciziile Consiliului Local Timisoara care nu sunt respectate, conform liderului consilierilor PP-DD, Mircea Purceld (pe larg aici).

Administraţie:

 • Angajati din Primaria Timisoara, cercetati penal pentru liftul nemontat si “disparut” aproape trei ani

3 angajati ai Primariei Timisoara si un angajat al unei firme sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu si fals intelectual, cei patru facandu-se vinovati pentru semnarea receptiei noii cladiri a Directiei Fiscale, fara montarea liftului (pe larg aici).

 • 1,5 milioane de lei de la Primarie si CJT, pentru Spitalul de Copii din Timisoara

Dupa ce in bugetul national au fost alocati 5 milioane de lei pentru construirea unui nou corp de cladire pentru Spitalul de Copii din Timisoara, autoritatile locale au decis ca vor aloca 1,5 milioane de lei, intr-o intalnire cu parlamentarii (pe larg aici).

Social:

 • Bar inchis in Complexul Studentesc Timisoara pentru ca vindea alcool! Politia Locala i-a pus lacatul pe usa

Desi este interzisa vanzarea de bauturi alcoolice in zona Complexului Studentesc, nu toti patronii de birturi respecta legea. Dupa ce au impartit cu darnicie amenzi, politistii locali au trecut la sanctiuni drastice (pe larg aici).

 • Alte regului pentru obtinerea permisului auto! Afla care sunt schimbarile!

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de ordin in ceea ce priveste metodologia de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica a cursantilor. Proiectul urmeaza sa fie dezbatut de Comisia de Dialog Social (pe larg aici).

TMPress

Politic:

 • Noua Republică caută timișoreni onești să se înscrie în partid

Filiala timișeană a Partidului Noua Republică caută noi membri dispuși să se alăture celor 35 deja înscriși care să pună umărul la clădirea formațiunii politice. Se caută timișoreni onești, posibili candidați pentru parlamentare și viitoarele alegeri locale (pe larg aici).

 • Consilierul PP-DD Mircea Purceld arată cu degetul spre primărie în cazul Casei Muhle

Consilierul local al PP-DD acuză primăria că nu pune în aplicare hotărârile de consiliu și că minimalizează rolul aleșilor locali. Mircea Purceld este nemulțumit că cererii sale de a demara o anchetă legată de cazul Casei Muhle nu i s-a dat curs (pe larg aici).

 • Care sunt obiectivele lui Liviu Cocean, reales președinte al TNL Timiș

Proaspăt reales președinte al TNL Timiș, Liviu Cocean are planuri mari pentru următorii doi ani de mandat. El își propune să dubleze numărul organizațiilor din județ, care în prezent au ajuns la 35 și să coopteze tineri care pot fi propulsați drept candidați pentru viitoarele alegeri locale (pe larg aici).

Administraţie:

 • Rivalitatea Timișoara-Arad prinde valențe culturale

Primarul Timișoarei nu crede că Aradul are șanse în cursa pentru Capitala Culturală Europeană a anului 2021. Nicolae Robu spune că orașele care îi vor face concurență Timișoarei sunt Cluj-Napoca și Iași (pe larg aici).

 • Volum mare de muncă și imagine știrbită la Curtea de Apel Timișoara

Curtea de Apel Timișoara a încheiat bilanțul activității pe anul trecut. Ca în fiecare an, judecătorii se plâng de volumul mare de muncă. Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, munca magistraților va crește și mai mult (pe larg aici).

 • Încă un pas spre realizarea centrului intermodal și centura Timișoarei

Parlamentarii de Timiș au avut o primă întâlnire cu autoritățile locale. 16 dintre cei 23 de senatori și deputați pe care votul timișenilor i-au trimis în Parlamentul României s-au pus la masa discuțiilor cu reprezentanții Consiliului Județean Timiș și ai Primăriei Timișoara. Scopul este simplu: sprijin în Guvern pentru implementarea proiectelor. Parlamentarii au promis că se vor implica în dezvoltarea județului, deși la dezbaterile bugetului de stat pe anul 2013, aleșii noștri au reușit să obțină doar 5 milioane de lei pentru construirea unui nou corp de clădire pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara (pe larg aici).

Social:

 • Schimbări în justiție: medierea și noul Cod de Procedură Civilă au intrat în vigoare

Începând din 15 februarie au intrat în vigoare Noul Cod de Procedură Civilă și Legea Medierii. Scopul acestor noi reglementări este acela de a degreva procesul de justiție. Medierea, pe tema căreia s-au iscat nenumărate discuții, este de fapt un proces de negociere între părțile implicate. Acesta este un pas premergător procesului, iar legiuitorii speră că multe dintre clauze se vor încheia la întâlnire și nu se va mai ajunge în instanță (pe larg aici).

Economic:

 • Cum îți poți dezvolta afacerea cu sprijin european în 2013

Pentru anul 2013, Uniunea Europeană a hotărât să aloce fonduri unor programe care să vină în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii. Astfel, dacă ai o afacere la început, fie un IMM, fie chiar și o compania mai mare, poți accesa bani europeni pentru a-ți lărgi activitatea sau pentru a dezvolta anumite ramuri. Printre programele în care te poți înscrie se numără și Programul ICT Polocy Suport. Acesta este dedicat IMM-urilor și are ca o componentă principală folosirea tehnologiilor noi (pe larg aici).

 • Rușii vor să concureze la mașini de lux cu BMW și Mercedes

Guvernul de la Moscova le-a cerut producătorilor de automobile să creeze un brand de lux, care să concureze cu mărci precum BMW, Mercedes-Benz sau Audi. Automotive. Ministrul rus al Industriei le-a cerut brandurilor ZilL, Marussia Motors și GAZ Group să prezinte propuneri de ddezvoltare a unui brand de lux, promițând sprijin guvernamental pentru acest proiect. În prezent brandurile rusești precum Zil construiesc senauri blindate pentru oficialii guvernamentali (pe larg aici).

Tion

Politic:

 • Popularii lui Diaconescu, suparati ca Primaria Timisoara nu face ancheta in cazul Casei Muhle

Consilierul local PP-DD Mircea Purceld este supărat pe cei din cadrul Primăriei Timişoara deoarece nu respectă cererile consilierilor de a efectua o anchetă în cazul Casei Muhle. Mai grav însă, liderul consilierilor municipali susţine că în Timişoara nu se respectă nici Hotărârile Consiliului Local, el dând ca exemplu cazul acvariului din Piaţa Victoriei (pe larg aici).

Administraţie:

 • Local inchis in Complexul Studentesc pentru ca vindea alcool

După ce au aplicat mai multe amenzi în zona Complexului Studenţesc, reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara au hotărât să închidă un local din campus pentru că societatea respectivă comercializa băuturi alcoolice, lucru interzis prin hotărâre de consiliu local, şi nu avea nici acord de funcţionare, potrivit autorităţilor (pe larg aici).

 • Bojin dupa a doua intalnire cu parlamentarii: “Am sperante mai mari”

Prima intalnire a autorităţilor locale şi judeţene cu parlamentarii de Timiş s-a încheiat dezastruos. Doar un singur proiect, cel de construcţie a Corpului B de la Spitalul de Copii din Timişoara, a intrat în bugetul naţional, pe ultima sută de metri. După a doua întâlnire, autorităţile locale şi judeţene încă speră că proiectele importante pentru Timişoara şi Timiş vor găsi finanţare (pe larg aici).

 • Rivalitatea Timisoara – Arad, episodul cultural: cursa pentru Capitala Culturala Europeana

Deşi arădean la origini, primarul Nicolae Robu crede că Aradul nu are nicio şansă în faţa Timişoarei în ceea ce priveşte candidatura pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, iar competiţia cea mare se va duce între Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi. Cât despre faptul că Institutul Cultural Român, condus de colegul său de partid, Andrei Marga, şi-a deschis o filială regională la Arad, şi nu la Timişoara, edilul spune că acest lucru nu ne afectează pentru că aceste filiale vor dispărea oricum în următorii ani (pe larg aici).

 • Uitati de autoritati, timisorenii din Lipovei au… un mic lac intre blocuri

O „parcare” din zona Lipovei din Timișoara arată ca după război, fiind transformată într-un adevărat heleșteu, după ce un canal s-a înfundat, iar apa de ploaie nu mai are unde să se scurgă. Vorbim despre o porțiune de teren de pe strada Lirei, care s-a tranformat, din spațiu verde, într-un drum de acces, iar pentru unii din locatarii a devenit și loc de parcare (pe larg aici).

 • Robu despre hrubele oferite pe post de locuinte sociale: Primaria distribuie ce are, nu le dam cu forta

Ieri v-am prezentat starea jalnică în care se prezintă unele dintre aşa-zisele locuinţe sociale oferite de Primăria Timişoara tinerilor care provin din casele de copii sau persoanelor cu dizabilităţi. Vorbim despre încăperi cu tavane căzute, pereţi dărâmaţi, uşi lipsă şi grămezi de moloz. Primarul Nicolae Robu spune că de vină pentru aceste situaţii sunt beneficiarii ”locuinţelor”, pentru că le degradează sau sunt… prea nerăbdători să aibă un acoperiş deasupra capului şi vor să se mute imediat ce se eliberează (pe larg aici).

 • Detalii incredibile in cazul liftului disparut de la Directia Fiscala a Primariei Timisoara

Cei trei funcţionari ai Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Timişoara care au semnat, în 2010, recepţia unui lift care  nu a fost montat niciodată la Direcţia Fiscală, precum şi administratorul firmei care a încasat bani publici pentru o lucrare neefectuată sunt urmăriţi penal. Incredibil, potrivit politiştilor, după doi ani, firma implicată în scandal a primit de la primărie şi garanţia de bună funcţionare a liftului (pe larg aici).

 • Desemnarea ofertei castigatoare pentru autostrada Lugoj-Deva, asteptata in cateva saptamani

Mult aşteptata anunţare a ofertei câştigătoare pentru cele trei tronsoane din autostrada Lugoj – Deva va avea loc în maxim câteva săptămâni. Informaţia a fost anunţată de ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, joi seara, la postul național de televiziune. De la Nădlac la Sibiu vom putea circula pe autostradă până la finalul anului viitor, a mai spus Şova (pe larg aici).

Social:

 • Peste 1000 de soferi amendati in doar cateva zile, in judetul Timis

În ultimele zile agenții de la circulație au amendat peste 1000  șoferi care au fost prinși încălcând regulile de circulație. Totodată, polițiștii au întocmit nouă dosare penale și au reținut 100 de permise de conducere șoferilor teribiliști (pe larg aici).

 • Program after-school in unitatile timisorene de stat

Inspectoratul Școlar Timiș a prelungit termenul până la care școlile publice din județ care doresc să desfășoare activități de tip after school își pot depune proiectul de intenție în acest sens.  „Ne dorim ca, până la finalul acestei luni, să avizăm proiectele unităților de învățământ pentru activități de tip after school”, a precizat Aura Danielescu, inspector școlar general adjunct ISJ Timiș (pe larg aici).

 • Cancerul de san, „tratat” de cinci medici timisoreni

Una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, cancerul de sân, a provocat, joi, cinci specialiști timișoreni la o „disecție” mai rară. Chirurgi, oncologi, morfopatologi, pasticieni și radiologi au arătat medicilor de familie din Timiș ce, cum și când trebuie făcut pentru ca pacientele lor să nu mai moară din cauza unei afecțiuni care, diagnosticată la timp, poate fi tratată (pe larg aici).

Cultural:

 • Matei Visniec si-a auzit ursii panda vorbind ungureste, la Timisoara

Îndrăgostiţii de teatru şi-au petrecut seara de 14 februarie în compania lui Matei Vişniec. Cel mai celebru dramaturg român contemporan şi-a ascultat, împreună cu sutele de spectatori care au umplut sala Studio, piesa „Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt” într-un captivant spectacol-lectură în limba maghiară (pe larg aici).

Timişoara Express

Politic:

 • Timis: Noua Republica a ramas cu cicatrici electorale

Filiala Judeţeană Timiş a Partidului Noua Republică a pornit la drum, cu prima conferinţă de presă, la sediul din Timişoara, pe Bd. Revoluţiei nr. 7. Mai ales că înfiinţarea Partidului a rămas definitivă şi irevocabilă ca urmare a respingerii în data de 29 ianuarie a.c. a contestaţiilor privind înregistrarea oficială a Partidului Noua Republică (pe larg aici).

Administraţie:

 • Ba, care ai furat liftul Primariei?

În urma activităţilor de cercetare penală desfăşurate de ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor Timiş, cu avizul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de M. M., de 52 de ani, D. M., de 45 de ani şi C. L., de 50 de ani, toţi din Timişoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, iar faţă de B. V., de 51 de ani, din Timişoara, administrator al unei societăţi din municipiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual (pe larg aici).

Social:

 • Platforma Nationala Pentru Educatie, la Timisoara

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC organizează evenimentul de lansare a Platformei Naţionale Pentru Educaţie, la Timişoara, în data de 19 februarie 2013, cu începere de la ora 11, în Sala de Consiliu a Palatului Administrativ. Platforma Naţională pentru Educaţie (www.pentrueducatie.ro) vizează abordarea intersectorială şi multidisciplinară a problematicii reducerii fenomenelor de absenteism şi prevenirii abandonului şcolar prin implicarea tuturor entităţilor care oferă servicii în vederea respectării şi promovării dreptului la educaţie şi timp liber al copilului (pe larg aici).

 • Inscrie-te la IT Fest 2013!

În acest an, Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara – OSUT demarează, în perioada 6-10 martie, a 7-a ediţie a proiectului IT Fest. Tinerii pasionaţi de tehnologie şi de domeniul IT, au acum ocazia să se înscrie la activităţile proiectului în perioada 5 februarie – 6 martie, pe site-ul evenimentului www.itfest.ro (pe larg aici).

 • Timis: Cat au platit poluatorii canalizarii in 2012?

36 de firme din Timişoara şi 16 din judeţ au fost monitorizate pe parcursul anului 2012 de către societatea Aquatim, în cadrul unui program care urmăreşte combaterea deversărilor poluante în reţeaua de canalizare. În urma controalelor, s-a constatat că 26 de companii au înregistrat depăşiri faţă de limitele admise de legislaţie (normativul NTPA 002/2005) pentru substanţe deversate în canalizare şi considerate periculoase. Ca urmare, s-au aplicat 30 de penalităţi, în valoare de circa 11.600 de lei (pe larg aici).

Vest24

Politic:

 • Liderul TNL Timis, Liviu Cocean vrea sa dubleze numarul organizatiilor din judet

Liviu Cocean, proaspăt reales preşedinte al TNL Timiş, îşi propune pentru următorul mandat să dubleze numărul organizaţiilor din judeţ (pe larg aici).

Administraţie:

 • ACS Poli ar putea avea doua stadioane

Nicolae Robu anunța la începutul săptămânii lansarea unui proiect internațional pentru realizarea unei arene sportive la Timișoara (pe larg aici).

 • Locuinte sociale oferite de Primaria Timisoarei, bune doar pentru sobolani

Primăria Timişoara îşi bate joc de oamenii care provin din orfelinate şi de persoanele cu dizabilităţi care solicită locuinţe sociale. Cel puţin, aceasta este concluzia la care a ajuns Elisabeta Moldovan, o tânără care şi-a petrecut 23 de ani la casa de copii şi în instituţii cămin-spital, după ce a văzut „locuinţa” care i-a fost oferită de municipalitate, după 10 ani de aşteptare (pe larg aici).

Social:

 • Operatii in premiera la Spitalul Judetean Timisoara

Medicii din clinica II chirurgie a Spitalului Județean Timișoara au efectuat joi două operații în premieră. Folosind o tehnică medicală avansată au scos fierea printr-o singură tăietură făcută în buric (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Spitalul Județean primește elicopter! Află ce a discutat Titu Bojin cu parlamentarii de Timiș

16 parlamentari din cei 23 pe care îi are Timișul au răspuns, vineri, invitației președintelui Consiliului Județean Timiș și au luat parte, la Palatul Administrativ, la o întâlnire cu Titu Bojin. Acesta dorește sprijin de la București pentru proiectele județului, fie că e vorba despre Guvern, fie despre ministere (pe larg aici).

 • Societate comercială din Complexul Studențesc, închisă de polițiștii locali

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Inspecție Comercială au suspendat activitatea unei noi societăți comerciale care își desfășoară activitatea în Campusul Universitar. Patronii societății Manitaris Company SRL au fost sancționați, în ultima săptămână, de patru ori, cu amenzi totale de 6.000 lei conform HCL 193/2012 pentru comercializarea de băuturi alcoolice în zona Complexului, unde acest lucru este interzis. De asemenea, polițiștii locali au mai aplicat o sancțiune de 400 lei conform Legii 650/2002 pentru că societatea funcționa fără acord de funcționare și au suspendat activitatea acesteia până la intrarea în legalitate. Este cel de-al doilea caz de acest fel, după ce săptămâna trecută un alt club, care funcționează pe Calea Aradului, a fost închis din aceleași motive (pe larg aici).

 • Patru persoane, urmărite penal pentru liftul plătit, dar neinstalat la Direcția Fiscală. Trei lucrează la Primărie

Problema liftului plătit de administrația locală undei firme private în 2010, care trebuia să-l instaleze la sediul Direcției Fiscale, și pentru care Primăria Timișoara a achitat zeci de mii de lei, este acum în atenția oamenilor legii.  Reprezentanții IPJ Timiș au anunțat, vineri, că în urma activităţilor de cercetare penală desfăşurate de ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor Timiş, cu avizul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de trei angajați ai Primăriei pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, precum și faţă de administratorul societăţii care trebuia să instaleze liftul, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual (pe larg aici).

 • Prefectura Timiş a verificat patru instituţii din subordine

Conducerea Instituției Prefectului Județul Timiș a reluat activitatea de analiză a activităților desfășurate de serviciile publice deconcentrate. În acest context,  subprefectul Liliana Oneț  a vizitat patru instituții: Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Timișoara,  Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş și Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Timiş (pe larg aici).

Social:

 • Peste o mie de sancțiuni pentru șoferii indisciplinați. Raziile continuă și în weekend

A plouat cu amenzi pentru șoferii care au încălcat regulile de circulație. Peste o mie de conducători auto au fost sancționați de polițiștii de la Rutieră din Timiș pentru diverse abateri de la regimul rutier (pe larg aici).

 • Elevii din ciclul primar vor face săptămânal două ore de “educaţie fizică” şi alte două de “muzică şi mişcare”

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect prin care propune două ore de ”Educaţie fizică” şi alte două ore la disciplină ”Muzica şi mişcare” pentru elevii de la cilcul primar. Elevii de la ciclul primar vor avea două ore de ”Educaţie fizică” şi alte două ore de ”Muzică şi mişcare”, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei până pe 19 februarie (pe larg aici).

 • Polițiștii locali, prezenți la o lecție deschisă la Școala Rudolf Walther

Polițiștii locali din cadrul Biroului Comunicare, Relații cu Publicul și Registratură și Biroului Intervenție Rapidă și Dispecerat au continuat, joi, seria dezbaterilor demarate la unitățile de învățământ pe care Poliția Locală le are în supraveghere, cu scopul prevenirii actelor de încălcare a legislației referitoare la normele de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică și educație rutieră. Oamenii legii au stat de vorbă cu elevii de la Școala Rudolf Walther, cărora le-au explicat norme și reguli de conviețuire socială, legislație referitoare la ordine și liniște publică și de circulație rutieră care trebuie respectate și au răspuns întrebărilor venite din partea tinerilor. Elevii au fost interesați de aspectele expuse, cu atât mai mult cu cât au mai fost prezenți la astfel de dezbateri, Poliția Locală fiind prezentă și cu alte ocazii la această școală (pe larg aici).

 • Firmele care au poluat canalizarea, arse la buzunar în 2012. Vezi ce amenzi au încasat

36 de firme din Timişoara şi 16 din judeţ au fost monitorizate pe parcursul anului trecut de către societatea Aquatim, în cadrul unui program care urmăreşte combaterea deversărilor poluante în reţeaua de canalizare (pe larg aici).

 • Schimb de obiecte de care nu mai nevoie, în Cuib d’arte

Asociaţia Cloud Factory organizează, sâmbătă, Troc Ad-hoc, schimburi de obiecte. Banii adesea sunt un mijloc de supra-evaluare a unor lucruri care ar putea fi obţinute şi altfel, de exemplu prin schimburi liber consimţite. Pentru a elimina banii din relaţiile interumane, măcar pentru o zi, vă invităm la Troc Ad hoc ca să experimentaţi altfel de tranzacţii, mai colorate şi mai personale.Cine este invitat? Oricine doreşte să schimbe orice fel de obiecte: cărţi,  cd-uri, zorzoane, jucării, haine etc., oricine vrea să dea o palmă (simbolică) mercantilismului şi goanei după bani, oricine crede că valoarea obiectelor este relativă, după cum i-o dăm fiecare. Oricine doreşte să recicleze prin reutilizare.Ce? Troc Ad hoc nu este târg de vechituri, piaţa second-hand sau afacere. Obiectul pe care îl aduci îl vei putea schimba cu altul care îţi place mai mult, negociind direct cu proprietarul, povestesc organizatorii. Evenimetul are loc sâmbătăt, între orele 17- 19.30, în Cuib d’arte, de pe strada Mărăreşti nr. 14 (pe larg aici).

 • GOSPEL LA JUDEŢEAN. Medicamente pentru trup, muzică pentru suflet

Bolnavii de la Spitalul Judeţean vor avea parte, duminică, la prânz de un concert de muzică gospel. După ce fac trei zile de repetiţii, coriştii se vor prezenta în faţa bolnavilor pentru a le alina durerile.  Asociaţia Culturală TGP organizează în 16-17 februarie ediţia a doua Gospel Fără Bariere (pe larg aici).

Cultural:

 • Teatru de păpuşi, jocuri şi dulciuri, toate pentru prichindei. Vezi unde le pot găsi

În acest week-end, la Iulius Mall, prichindeii sunt în centrul atenţiei. Teatru de păpuşi, concursuri interactive, sesiuni de joacă şi un târg de dulciuri delicioase pentru copiii mici şi mari, acestea sunt evenimentele organizate la final de săptămână în cel mai mare mall din afara Capitalei (pe larg aici).

 • Preselecţia pentru concursul Eurovision 2013, la TVR Timişoara

32 de piese au rămas în competiţia EUROVISION România, pentru biletul care duce la Malmo. Pentru Diana Hetea şi trupa Phaser, drumul spre Suedia a început la TVR Timişoara (pe larg aici).

De Banat

Administraţie:

 • Titu Bojin a chemat parlamentarii la discutii despre elicopter si spitalul de copii

Bani pentru spitalul de copii și elicopter pentru SMURD – acestea sunt singurele chestiuni certe puse pe hârtie la întâlnirea cu parlamentarii de Timiș, organizată vineri de consiliul județean. În rest, totul a rămas la nivel de discuție (pe larg aici).

 • Liftul de la Directia Fiscala a „dus” in penal patru persoane

Fascinanta poveste a liftului de la Direcția Fiscală face victime. Patru persoane sunt urmărite penal pentru că ascensorul, deși a fost plătit, n-a fost montat niciodată. Trei dintre acestea sunt angajate ale municipalității. În prezent, liftul se află în subsolul primăriei (pe larg aici).

 • Nicolae Robu, acuzat ca pierde vremea cu proiecte mici

Consilierul local Constantin Sandu crede că primarul Nicolae Robu e neserios și se ocupă doar de lucruri mărunte. Pedelistul susține că edilul șef al orașului că pierde vremea cu proiecte mici, în loc să aibă grijă de cele mari, și nu este preocupat de atragerea fondurilor europene (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Fabulă… de Alin Popoviciu

Nicolae Robu despre Alin Popoviciu: „Îi place să fabuleze” (pe larg aici).

Administraţie:

 • Lidia Barac, preşedintele Curţii de Apel Timişoara: CSM însuşi este măcinat de probleme penale

Preşedintele Curţii de Apel Timişoara, Lidia Barac, a declarat, vineri, că aproape în fiecare săptămână câte un judecător este implicat în fapte de corupţie, susţinând că CSM ar trebui să analizeze cauzele, însă “el însuşi” este “măcinat de probleme penale” (pe larg aici).

 • Parlamentarii de Timiş – faţă în faţă cu oficialităţile judeţene şi locale

Centura Timişoarei, centrul intermodal, corpul B al spitalului de copii – proiectele urgente ale Timişului (pe larg aici).

 • Subprefectul Liliana Oneţ – în control la instituţiile deconcentrate din Timiş

Instituţia Prefectului Timiş derulează, de ceva timp, controale la instituţiile deconcentrate. Subprefectul de Timiş, Liliana Oneț, s-a deplasat, în ultimele zile, la patru instituții: Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Timișoara, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş și Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Timiş (pe larg aici).

Social:

 • În apropierea primăverii, praful se simte mult mai intens în Timişoara

Cele mai poluate sunt arterele intens circulate: Calea Aradului şi Calea Şagului (pe larg aici).

 • 26 de firme din Timiş au poluat reţeaua de canalizare cu substanţe periculoase

Aquatim a dat 30 de penalităţi, în valoare de circa 11.600 de lei (pe larg aici).

Economic:

 • Mall-ul din Timișoara a avut anul trecut cele mai mari încasări din Iulius Group

Cele patru centre comerciale Iulius Mall și complexul Palas Iași, deținute de omul de afaceri Iulian Dascălu, au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 53 milioane de euro (pe larg aici).

 • Alpha Bank efectuează lucrări la sistemul informatic în weekend

Alpha Bank România a anunțat că va efectua lucrări de mentenanță la sistemul informatic în acest weekend (pe larg aici).

 • Cu cât a scăzut în 2012 procentul angajaţilor români care îşi doreau schimbarea locului de muncă

Studiul “Cei mai iubiţi angajatori din România”, realizat de Mercury Research împreună cu Danone şi Inspire Business, a cuprins 4.162 de respondenţi şi 138 de companii (pe larg aici).

Cultural:

 • Poetul Petre Stoica – omagiat la Jimbolia

Născut pe 15 februarie 1931, în Peciu Nou, judeţul Timiş, Petre Stoica a fost poet, traducător, publicist şi colecţionar de presă. A făcut parte din „generaţia ’60”, alături de Nichita Stănescu, Matei Călinescu, Mircea Ivănescu, Cezar Baltag, Modest Morariu, Vasile Gordu (pe larg aici).

 • Graficianul Traian Abruda expune la Biblioteca Judeţeană Timiş

În perioada 15-28 februarie 2013, timişorenii vor putea admira, în spatiul expoziţional al Bibliotecii Judeţene Timiş, Café Text (Bastion Theresia, corp A), lucrările unuia dintre cei mai cunoscuţi graficieni ai locului, Traian Abruda, reunite sub titlul „Misterii&Madone” (pe larg aici).

 • Activităţi de promovare a lecturii în rândul copiilor, la Timişoara

Cărţi celebre, repovestite pe înţelesul copiilor (pe larg aici).