Revista presei 06 februarie 2013

Renaşterea bănăţeană

Politic:

 • Revoluţie de catifea în rândul primarilor PD-L Timiş

PD-L Timiş va rămâne cu mai puţini primari, lucru devenit aproape o certitudine.   Rezultatul slab obţinut în alegerile din 9 decembrie, este reproşat în bună măsură şi celor 34 de edili portocalii din Timiş.   “O mare parte dintre ei au trădat, ca să spunem lucrurilor pe nume. Au fost la întrunirile electorale ale PSD, când nu aveau ce căuta acolo. Nu au pus afişe în comunele lor, nu au pus bannere, nu au făcut campanie, cu alte cuvinte”, a declarat Alin Popoviciu, prim-vicepreşedinte al PD-L Timiş (pe larg aici).

 • Primarul din Biled, Leontin Duţă, dat afară din PD-L pentru că n-a făcut nimic

Leontin Duţă, primarul comunei Biled, nu mai este membru PD-L. El a fost exclus din partid, în urma deciziei luate de organizaţia locală, condusă de Marin Indrei. Duţă rămâne primar la Biled, continuând să activeze ca independent. El nu poate trece la alt partid, pentru că şi-ar pierde mandatul, însă recunoaşte că a fost pupat de Titu Bojin, lucru care echivalează cu o înregimentare neoficială în PSD (pe larg aici).

Administraţie:

 • Firmele de deszăpezire din Timişoara trag ponoasele lucrului făcut de mântuială

La Primăria Timişoara au sosit facturile pentru serviciile de deszăpezire efectuate de cele două firme cu care există contracte, pentru ninsorile din această iarnă. Retim, care are în grijă patru sectoare din Timişoara, a cerut 1,1 milioane de lei, iar Societatea Drumuri Municipale, pentru celelalte două sectoare, a tăiat o factură de 674.000 de lei. Deocamdată, pe biroul primarului Nicolae Robu nu au ajuns şi devizele aferente celor două facturi. “Cert este că vom aplica penalităţi şi nu vom achita integral facturile (pe larg aici).

 • Primarii timişeni, după bani

Toţi primarii din judeţul Timiş au fost convocaţi la Consiliul Judeţean Timiş, pentru a participa la discuţii cu executivul economic al judeţului şi cu reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş. Astăzi, sunt aşteptaţi edilii din zona de est a judeţului, mâine fiind programaţi ceilalţi. Discuţiile se vor axa pe pregătirea bugetului fiecărei localităţi şi pe modul în care vor putea fi cofinanţate proiectele aflate în derulare, dar şi unele noi, asumate în campania electorală (pe larg aici).

 • Locuri pentru case la ţară, în Timiş

De când a fost adoptată Legea 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe, primăriile din Timiş au fost luate cu asalt de cei dornici să primească o bucată de pământ gratis. Chiar şi în mediul rural, solicitările în acest sens vin pe bandă rulantă. Tinerii din Fibiş se pot considera norocoşi însă, întrucât, potrivit afirmaţiilor primarului comunei timişene, locuri pentru case ar fi suficiente pe raza comunei: “Într-o primă etapă, am scos un lot de 50 de parcele, din care au fost ocupate 41 (pe larg aici).

Social:

 • Patru ore de educaţie fizică pe săptămână pentru toţi elevii

România ar putea urma exemplul Spaniei, care, printr-un program naţional de creştere a numărului de ore de sport în şcoli şi cu investiţii în baze sportive, a reuşit ca, în câţiva ani, să domine lumea sportului mondial. Pe deasupra, Spania are astăzi cetăţeni mai sănătoşi şi mai înalţi, în medie, cu câţiva centimetri. Noul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că va analiza varianta introducerii a patru ore de sport în fiecare săptămână pentru elevi (pe larg aici).

 • Veşti bune pentru pensionarii timişeni

A fost an bun şi rodnic la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Timişoara, organizaţie pentru care numărătoarea membrilor, spun scriptele, s-a oprit în ultima zi din 2012 în dreptul cifrei de 15.851. Chiar dacă, din motive biologice lesne de înţeles, aproape 600 de pensionari au trebuit şterşi din evidenţele Casei, peste 2.000 de vârstnici le-au luat locul (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Politic:

 • Gheorghe Ciuhandu, primul interviu de la plecarea din Primaria Timisoara, in EXCLUSIVITATE pe opiniatimisoarei.ro!

Dupa 16 ani in care a condus destinele Timisoarei, a decis sa nu mai candideze pentru un nou mandat la Primarie. S-a retras din administratie si din politica si priveste, de pe margine, ce face succesorul sau Nicolae Robu (pe larg aici).

Administraţie:

 • Doar martisoare si felicitari in centrul Timisoarei de 1 martie! Primaria interzice florile

Timisorenii vor putea cumpara doar martisoare si felicitari din zonele centrale ale orasului inca de la sfarsitul lunii februarie. Executivul Primariei Timisoara interzice cu desavarsire comerciantilor sa vanda flori (pe larg aici).

 • Ambasadorul Frantei a primit, la Timisoara, Medalia aniversara a Revolutiei Romane

Ambasadorul Frantei, Excelenta Sa Philippe Gustin, a incheiat, miercuri, o vizita de doua zile in zona de vest a tarii, ocazie cu care a discutat cu primari de municipii, presedinti de consilii judetene si prefecti, despre regionalizarea Romaniei (pe larg aici).

 • Peste 400.000 de euro primesc Retim si SDM pentru deszapezirea Timisoarei pana acum

Societatile care se ocupa cu deszapezirea strazilor din Timisoara primesc putin peste 400.000 de euro pentru munca facuta in primele luni de iarna, criticata dur de multi dintre timisoreni. Primarul spune insa ca si-au facut treaba bine (pe larg aici).

 • Primaria Timisoara, executata silit pentru ca nu a platit chiria Liceului de Arte Plastice, aproape 500.000 de euro

Primaria Timisoara a scapat de executarea silita dintr-o simpla eroare, invocand Codul Fiscal Vechi. Potrivit primarului Nicolae Robu, municipalitatea trebuie sa plateasca, conform unei hotarari date de instanta, 2,1 milioane de lei proprietarului cladirii in care functioneaza Liceul de Arte Plastice (pe larg aici).

Social:

 • Elevii din Timisoara le-au urat Scorpionilor Galbeni care pleaca in Afganistan, ‘misiune usoara’! GALERII FOTO!

Emotii mari la Liceul Moisil din Timisoara, acolo unde elevi ai acestui liceu, dar si de la alte licee din oras, s-au adunat sa se intalneasca cu Scorpionii Galbeni care sunt pregatiti de misiunea din Afganistan (pe larg aici).

 • Cauti un loc de munca? Iata lista posturilor din Timis valabile in perioada 6-13 februarie 2013!

Aproape trei sute de locuri de munca sunt disponibile pentru cei care nu reusesc sa-si gaseasca un serviciu. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis pune la dispozitia lor diverse posturi vacante la companiile din judet (pe larg aici).

Cultural:

 • Jazz de exceptie cu improvizatii olandeze la Timisoara, cu Ab Baars si Ig Henneman, la Jazzissimo

Iubitorii de jazz din Timisoara vor avea parte de o seara speciala, chiar la inceput de weeekend, in Jazzissimo. Ab Baars si Ig Henneman, doi muzicieni celebri pentru improvizatiile lor, promit un concert de exceptie pentru fanii timisoreni (pe larg aici).

 • Se deschide Piata Semintelor Libere la Liceul Waldorf, o lectie frumoasa de gradinarit!

Seminte de flori, idei, zambete, talent, prietenie, bucurie! Timisorenii pasionati de gradinarit sunt asteptati la Liceul Waldorf din Timisoara la… Piata Semintelor Libere. Vezi aici cand! (pe larg aici)

 • StudentFest 2013 a dat drumul la inscrieri! Vezi ce trebuie sa faci ca sa participi la cel mai mare festival studentesc de la Timisoara

Te preocupa arhitectura si nu ai cu cine sa o aprofundezi, pictezi, sculptezi, iti place design-ul sau graffiti-u, ai un band si iti cauti scena, esti pasionat de fotografie sau ti se par interesante experimentele stiintifice? Hai la StudentFest 2013! (pe larg aici)

TMPress

Politic:

 • Adoptarea bugetului de stat înaintează greu. Up date: parlamentarii au depus amendamente aberante

Miercuri dimineața, senatorii și deputații s-au reunit în plenul Parlamentului pentru a continua dezbaterile pe proiectul de buget pe anul 2013. Dar discuțiile înaintează greu. Ședința a fost programată pentru ora 09:00, dar a început abia o oră mai târziu, la 10:00, din cauza parlamentarilor întârziați (pe larg aici).

 • Forța Civică spune „Nu!” bugetului lui Ponta

Reprezentanții Forța Civică Timiș sunt nemulțumiți de proiectul bugetului național. În opinia politicienilor timișeni este o mare greșeală să intri în an cu un pronostic de deficit bugetar de 2,2%. Limita este mică și poate fi ușor încălcată. Un alt aspect cu care cei de la Forța Timiș nu sunt de acord este legat de secțiunea de dezvoltare din care, spun oamenii politici, lipsesc cu desăvârșire locurile noi de muncă (pe larg aici).

Administraţie:

 • Timișoara, reședința Regiunii Vest! VEZI cum va arăta România după regionalizare!

Conform  proiectului Legii privind regiunile, România va avea 8 regiuni – Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est – care vor avea competenţe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual şi un preşedinte, în fruntea unui consiliu regional. Proiectul de lege prevede că teritoriul naţional al României este împărţit în 8 regiuni, cu reşedinţele la Bucureşti, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj Napoca, Brăila, Timişoara, Craiova, Călăraşi, iar fiecare regiune este formată din două sau mai multe judeţe (pe larg aici).

 • Află cât ne costă deszăpezirea din sezonul acesta

Deocamdată iarna a fost blândă în Timișoara. Temperaturile au fost scăzute, dar precipitațiile ne-au ocolit în cea mai mare parte a timpului. Am avut totuși parte de o ninsoare care a dat peste cap traficul din oraș timp de câteva zile. Deszăpezirea care s-a făcut pe marile artere și pe unele străzi secundare a lăsat un mare val de nemulțumiri în rândurile timișorenilor, dar și în cele ale conducerii primăriei. Facturile emise de cele două societăți care se ocupă de deszăpezirea Timișoarei cumulează aproape 1,8 milioane de lei (pe larg aici).

 • Tentativă de executare silită a primăriei eșuată! Robu cere vinovaților să răspundă!

Problemele la Liceul de Arte din Timișoara au început în urmă cu doi ani și jumătate, când din cauza chiriei mari pe care primăria o plătea pentru clădire s-a decis mutarea elevilor în clădirea Școlii Generale nr 9, pe Bulevardul Liviu Rebreanu (pe larg aici).

 • Adrian Orza: „Taxa pe câine nu se poate aplica”

Timișorenii care au animale de companie ar putea plăti impozit. Taxa s-ar impune proprietarilor de câini sau pisici care nu își sterilizează animalele. Sunt voci care susțin însă că măsura nu se poate aplica (pe larg aici).

 • CCR: taxa clawback este parțial neconstituțională

Taxa de clawback pe medicamente, este în opinia magistraților Curții Constituționale parțial neconstituțională. Asta pentru că, spun judecătorii, se aplică o dublă impozitare pe medicamente. CC a fost sesizată de o compania din domeniul farmaceutic din București, care a reclamat ilegalitatea taxei. Cererea s-a a fost admisă, așa că proiectul care reglementează taxa de clawback va fi modificat. Mai exact, magistrații nu au aprobat încasarea TVA-ului odată cu apicatea taxei de clawback. Companiile farmaceutice și producătorii de medicamente au spus încă de anul trecut că un astfel de sistem de impozitare, și TVA și clawback, va băga multe societăți în faliment (pe larg aici).

Social:

 • Aproape 300 de locuri de muncă pentru șomerii timișeni

Săptămâna acesta, șomerii timișeni au la dispoziție peste 290 de locuri de muncă. Angajatorii timișeni au scos pe piața muncii joburi din aproape toate domeniile de activitate. Se caută atât muncitori necalificați, în construcții, transport, industrie sau în servicii, cât și personal calificat și cu studii superioare. Cei din urmă pot opta pentru un job de contabil, economist, analist sau în IT. Cele mai multe locuri de muncă săptămâna aceasta le oferă ocompanie din industria textilă. Are nevoie de 50 de angajați. Se caută confecționeri îmbrăcăminte. Așa că, cei care nu aveți un job și căutați unul, puteți cere detalii la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de muncă Timiș (pe larg aici).

 • Patrule permanente ale Poliției Locale în Complexul Studențesc

Polițiștii locali vor patrula zilnic în zona Complexului Studențesc, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Oamenii legii vor verifica dacă se vând băuturi alcoolice în perimetrul Campusului Studențesc și dacă societățile comerciale respectă orarul de funcționare. Vor fi monitorizați și amendați oamenii străzii și depistați câinii fără stăpân. Patrulele vor fi mixte, incluzând atât polițiști locali, cât și polițiști de la Biroul pentru Centrul Universitar. Săptămâna trecută polițiștii locali au acordat societăților din Complexul Studențesc 13 amenzi pentru comercializarea de alcool și 11 pentru nerespectarea orarului de funcționare (pe larg aici).

 • Ce mai fac mămicile: broșe spectaculoase din hârtie

O femeie devenită proaspăt mămică se trezește la un timp după naștere în fața unei dileme. Ce face cu timpul liber în care copilul doarme? O mămică timișoreancă a găsit o modalitate inedită de a-și ocupa timpul plăcut: s-a apucat de confecționat obiecte handmade. A început cu mărțișoare, felicitări, iar acum a trecut la broșe. Toate realizate din hârtie colorată, prin tehnica quilling. Cum se fac? Domnica Mazilu spune că e chiar ușor, iar rezultatele ne înfrumusețează ziua și ne pot completa chiar și vestimentați (pe larg aici).

Economic:

 • Fiat promite mașini low-cost

Producătorul auto italian Fiat se gândește să acoată pe piață mașini de clasa low-cost. Concernul vrea ca autoturismele să se situeze sub prețul de 7.500 de euro. Pentru asta, costurile de producție trebuie reduse la minimum necesar (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Facturi de peste 400.000 de euro pentru deszapezirea Timisoarei

Cele două societăţi care s-au ocupat de deszăpezirea Timişoarei aşteaptă să primească de la primărie peste 400.000 de euro pentru serviciile prestate până acum în această iarnă. Primarul Nicolae Robu afirmă că în mod cert vor fi aplicate penalizări pentru modul în care s-a intervenit, dar edilul nu a putut preciza cuantumul la care se vor ridica acestea (pe larg aici).

 • Primaria Timisoara a decis: fara flori in centru de Martisor

Autorităţile locale au decis să interzică, anul acesta, comercializarea florilor şi a aranjamentelor florale, de Mărţişor, în Piaţa Victoriei. Mărţişoarele vor apărea pe tarabe, la Timişoara, din 25 februarie. În această perioadă se pot depune cereri la primărie pentru obţinerea autorizaţiilor necesare (pe larg aici).

 • Prioritatea numarul unu a Primariei Timisoara: acvariul sau proiectele europene?

Fostul viceprimar al Timisoarei Adrian Orza crede că prioritatea numărul unu a Primăriei Timişoara nu ar trebui să o constituie mutarea acvariului din Piaţa Victoriei, ci implementarea proiectelor europene demarate în timpul administraţiei Ciuhandu (pe larg aici).

 • Orza: Taxa pe caine nu poate fi pusa in aplicare

Fostul viceprimar al Timişoarei Adrian Orza, a declarat, miercuri, că taxa pe câine de 100 de lei pe care actuala conducere a primăriei ar dori să o introducă nu poate fi pusă în aplicare, deoarece încalcă prevederile Codului Fiscal. Mai mult, ţărănistul cere ca înainte de adoptarea unui regulament privind gestionarea populaţiei canine din Timişoara, primăria să organizeze o dezbatere publică (pe larg aici).

 • Primaria Timisoara, la un pas de executare silita pentru ca nu a platit chiria Liceului de Arte

 Municipalitatea timişoreană a ajuns în situaţia de a fi executată silit din cauza faptului că nu a achitat chiria pentru Liceul de Arte Plastice, care funcţionează într-o clădire proprietate privată din zona centrală, a dezvăluit, miercuri, primarul Nicolae Robu. Consiliul Local Timişoara a stabilit, încă din iulie 2011, mutarea liceului într-o altă locaţie, pe bulevardul Liviu Rebreanu, dar reprezentanţii instituţiei şcolare au refuzat să se mute (pe larg aici).

Social:

 • Politistii locali vor patrula zi si noapte in Complexul Studentesc

După ce au constatat că unii comercianţi din zona Complexului Studenţesc vând în continuare băuturi alcoolice, deşi acest lucru a fost interzis printr-o hotărâre de consiliu local, reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara au decis să instituie patrule permanente, pe timp de zi și pe timp de noapte, în perimetrul Campusului Universitar (pe larg aici).

 • Piata Semintelor Libere, la Timisoara

Timișorenii pasionați de grădinărit sunt așteptați la Piața Semințelor Libere. Aţi strâns seminţele din dovleacul de placintă, aţi adunat cu grijă seminţele de castravete sau aveţi multe seminţe din zorelele de pe gard ori de  la alte flori? Veţi găsi, în schimbul surplusului din „tezaurul” dumneavoastră de grădinărit alte seminţe, alte soiuri şi veţi cunoaşte alţi oameni care vă împărtăşesc pasiunea. Nimic nu se  vinde, nimic nu se cumpără, totul se oferă cu prietenie (pe larg aici).

 • Fotografii din Marele Razboi prezentate, la Timisoara, de ambasadorul Frantei

Ambasadorul Franţei în România, Excelenţa Sa Phillipe Gustin, a inaugurat, marţi seara, la Timişoara o interesantă expoziţie documentară despre cooperarea militară care a unit Franţa şi România în timpul Primului Război Mondial, numit, în Franţa, „Marele Război” (pe larg aici).

Economic:

 • Compania de asigurari acuzata reactioneaza. Datoria catre firma timisoreana a fost stinsa

Scandalul început marţi între un service auto timişorean şi o importantă companie de asigurări din România, pentru neplata unor datorii pentru mai multe dosare de reparaţii, a luat sfârşit. Respectiva societate de asigurare şi-a plătit datoriile. Reacţia societăţii de asigurare a venit la o zi distanţă după apariţia în presă a solicitării de insolvenţă (pe larg aici).

 • Specialistii timisoreni din domeniul IT, supusi la norme de venit de 2,5 ori mai mari!

Noul an a venit şi cu noi norme de venit pentru majoritatea meseriilor, aplicate pentru impunerea contribuabililor care obţin venituri din activităţi economice. Nu ar fi o problemă ajustarea acestor norme, ci dimensiunea acestora. Mult prea mari, spun cei afectaţi (pe larg aici).

Cultural:

 • A murit muzicologul Rodica Raffai

Doliu în lumea artistică: Rodica Raffai, eminent muzicolog, de un aparte devotament faţă de scena muzicală a Timişoarei, s-a stins din viaţă la vârsta de numai 57 de ani (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Vara de executii pe Canalul Bega

Primarul Nicolae Robu a anunţat că în acest moment se află în desfăşurare procedura de achiziţie publică pentru executantul lucrărilor prevăzute de proiectul de reabilitare a malurilor Canalului Bega. „Dacă nu vor fi contestaţii, estimăm ca la sfârşitul lunii martie să începem lucrările”, a declarat edilul Timişoarei (pe larg aici).

 • Votati destinatiile turistice din Timisoara!

În vederea creşterii numărului de turişti, Primăria Municipiului Timişoara a decis îmbunătăţirea ofertei de trasee turistice  organizate prin Infocentrul Turistic (str. Alba Iulia nr. 2) şi punerea în valoare a unor locaţii din Timişoara, prin includerea acestora în oferta turistică a oraşului. Astfel, primul pas va fi desfăşurarea unui sondaj de opinie pe siteul www.primariatm.ro. Consultarea publică se va desfăşura în perioada 6 – 20 februarie 2012 şi vizează identificarea primelor 10 destinaţii de vizitat în Timişoara (pe larg aici).

 • Cine a fost cuminte, primeste o freza de zapada. La primavara!…

Prin proiectul de hotarare din 31.01.2013, Consiliul Local Timişoara va da în folosinţă gratuită un număr de 40 freze pentru zăpadă către unităţi de învăţământ şi consilii consultative de cartier din municipiul Timişoara. 40 freze pentru zăpadă (model KC621S-f4, 8 kw, LAT 53 cm, 68 kg) vor fi aprobate pentru darea în folosinţă gratuită pentru o perioadă de 3 ani, pe bază de contractul de comodat-cadru şi proces verbal de predare primire. Pe lângă freză pentru zăpadă, în valoare de 1.949 lei (cu TVA inclusă), se vor primi şi câte o canistră de plastic de 10 litri cu furtun alimentare combustibil, un litru de ulei pentru motor Mobil Syst S Special V5W30, precum şi un manual de operare freză de zăpadă (pe larg aici).

 • Incredibil: Primaria Timisoara scumpeste… persoanele varstnice!

Consiliul Local al Municipiului Timişoara va supune votului proiectul de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere pentru persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Timişoara (pe larg aici).

 • Cat costa o autorizatie pentru comercializarea martisoarelor?

Anul acesta, Primăria Municipiului Timişoara va autoriza exclusiv comercializarea de mărţişoare şi felicitări, pentru obţinerea autorizaţiei urmând a fi percepută suma de de 69 lei şi 6 lei taxa imprimat, iar pentru ocuparea domeniului public a fost stabilită suma de 3 lei mp/zi în zona A, respectiv 2 lei în zona B. Cu ocazia sărbătorilor de primăvară, în perioada 25.02.2013- 3.03.2013, pot fi comercializate mărţişoare pe raza municipiului Timişoara (pe larg aici).

 • Viitorii doctori in … ordine si siguranta publica

12 viitori poliţişti îşi aprofundează cunoştinţele, sub tutela poliţiştilor din cadrul Inspectoratului Judeţean Timiş. Începând cu data de 4 februarie a.c., la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş s-au prezentat 12 studenţi ai Academiei „Ioan Cuza” care îşi vor desfăşura stagiul de practică timp de o lună. Cinci dintre aceştia îşi vor perfecţiona cunoştinţele pe linie de investigarea a fraudelor, trei pe investigaţii criminale, alţi trei pe ordine şi siguranţă publică, iar unul în domeniul rutier. Toţi se vor afla sub îndrumarea unor tutori care îi vor ajuta sa îşi completeze, aprofundeze şi consolideze deprinderile menite să asigure formarea acestora ca poliţişti (pe larg aici).

Social:

 • StudentFest cauta artisti

Echipa StudentFest 2013 lansează înscrierile pentru tinerii artişti care doresc să participe şi să se promoveze în cadrul festivalului, astfel,  acestea au loc în perioada 1 februarie -24 martie. În acest sens, tinerele talente se pot înscrie pe site-ul evenimentului, www.studentfest.ro, completând un formular (pe larg aici).

 • Statuia ecvestra a lui Nicolae Robu: Politia Locala calare pe Complexul Studentesc…

Ca urmare a situaţiei operative constatate în teren şi a complexităţii activităţii, Poliţia Locală Timişoara a decis instituirea de patrule permanente, pe timp de zi şi pe timp de noapte, în perimetrul Campusului Universitar cu scopul prevenirii actelor de nerespectare a legislaţiei referitoare la comercializarea de băuturi alcoolice, la nerespectarea orarului de funcţionare la unele societăţi comerciale, precum şi aspecte legate de prezenţa cerşetorilor şi oamenilor străzii, precum şi a câinilor fără stăpân (pe larg aici).

 • 293 locuri de munca in Timis. Vezi care sunt!

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş a anunţat locurile de muncă disponibile în judeţul Timiş în perioada 6 – 13 februarie 2013. Astfel, puteţi afla firmele care au locuri de muncă disponibile, meseria, adresa, numărul de telefon,numărul posturilor vacante, studii şi perioada (pe larg aici).

Economic:

 • Razboi pe piata asigurarilor. Euroins nu vrea insolventa…

EUROINS: Ca urmare a comunicatului de presă emis astăzi de service-ul AUTODARIS, membru ASSAI, societatea EUROINS România i-a contactat pe reprezentanţii acestuia pentru lămurirea situaţiei. În urma discuţiilor şi cercetărilor interne, s-a demonstrat ca sistemul de contabilitate al AUTODARIS are o eroare din cauza căreia sumele încasate de la EUROINS România nu au fost înregistrate în ultimele luni. Situaţia a fost însă remediată, urmând ca cele două societăţi să îşi continue colaborarea (pe larg aici).

Cultural:

 • 70 de ani de la ghilotina tribunalului poporului

Vineri, 22 februarie 2013, la ora 18:30, în galeria Primăriei Municipiului Timişoara, va avea loc o proiecţie a filmului clasic „Die weiße Rose“. În 1942, câţiva studenţi din München, printre care Hans şi Sophie Scholl, Christoph Probst, Willi Graf şi Alexander Schmorell, au format grupul de rezistenţă „Die weiße Rose“. Aceştia au protestat împotriva regimului nazist în mod paşnic, împărţind pliante anti-naziste (pe larg aici).

Vest24

Politic:

 • Adrian Orza vrea dezbatere publica pentru taxa pe caine

Țărăniștii sunt nemulțumiți de taxa pe câine pe care Primăria Timișoara vrea să o pună în aplicare. Fostul viceprimar al Timișoarei, Adrian Orza cere municipalității organizarea unei dezbateri publice înainte de adoptarea regulamentului privind animalele de companie (pe larg aici).

Administraţie:

 • Primaria Timisoara pierde 2,1 milioane de lei din cauza Liceului de Arte

Vesti proaste pentru Primăria Timișoara, care săptămâna trecută a primit o factură de peste 2 milioane de lei și cu o executare silită. Potrivit primarului Nicolae Robu, toate acestea se întâmplă din cauza administrației Ciuhandu, care nu a fost în stare să rezolve vechea problemă a Liceului de Arte din Timișoara (pe larg aici).

Social:

 • Ambasadorul Frantei a deschis la Timisoara o expozitie de razboi

Imagini de pe front, camaraderie, suferinţă, eroi, o gamelă de mâncare ostăşească, o croitorie de război. Sunt imagini impresionante, încă vii, din Marele Război, cuprinse în expoziţia inaugurată de Ambasadorul Franţei în România, Excelenţa Sa Phillipe Gustin, marţi, 5 februarie 2013, la Institutul Francez din Timişoara (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • Orza se ia de taxa pe câini a lui Robu. Vezi aici ce spune

Consilierul local țărănist Adrian Orza spune că taxa pe câini, pe care vrea primarul să o impună timișorenilor nu se poate aplica așa cum vrea acesta, pentru că trebuie să le oferi oamenilor ceva în schimb. În plus acesta spune că este nevoie, în astfel de situații, să se organizeze dezbateri publice (pe larg aici).

Administraţie:

 • Vezi unde poți vinde mărțișoare în acest an și cât te costă

Anul acesta, Primăria Municipiului Timişoara va autoriza exclusiv comercializarea de mărţişoare şi felicitări, pentru obţinerea autorizaţiei urmând a fi percepută suma de de 69 lei şi 6 lei taxa imprimat, iar pentru ocuparea domeniului public a fost stabilită suma de 3 lei mp/zi în zona A, respectiv 2 lei în zona B. Cu ocazia sărbătorilor de primăvară, în perioada 25.02.2013- 3.03.2013, pot fi comercializate mărţişoare pe raza municipiului Timişoara (pe larg aici).

 • Primăria a primit facturile pentru deszăpezire: aproape 1,8 milioane de lei pentru nămeții din oraș și nervii șoferilor

N-am avut parte de o iarnă prea grea până acum și nici n-a nins ca în alte zone. Chiar și așa, călătorii care au circulat cu mijloacele de transport în comun și șoferii care n-au lăsat acasă mașinile au avut parte de nervi întinși la maximum. Asta pentru că serviciile de deszăpezire au cam lăsat de dorit. Acum au venit și facturile. Primăria trebuie să achite la RETIM suma de 1,1 milioane lei, iar către Societatea de Drumuri Municipale (SDM) alți 674.000 de lei. Primarul Nicolae Robu spune că va recurge la o penalizare în perioada următoare când va analiza devizele aferente, astfel că suma pentru deszăpezire, aproape 1,8 milioane de lei, nu va fi plătită în întregime (pe larg aici).

 • Primăria Timișoara, executată silit pentru chiria restantă a Liceului de Arte Plastice de peste 2 milioane de lei

Încăpățânarea profesorilor, a elevilor și a părinților de la Liceul de Arte Plastice, care nu au fost de acord cu mutarea instituției școlare din zona centrală produce efecte dezastruoase. Refuzul ca artiștii să se mute la Școala Generală nr. 9 de pe bd. Rebreanu, așa cum fostul primar Gheorghe Ciuhandu le-a impus, face ca administrația locală să fie bună de plată din banii contribuabililor (pe larg aici).

Social:

 • Cauţi un job bine plătit? Nemţii au sute de mii de locuri de muncă neocupate: SE CAUTĂ SPECIALIŞTI

Chiar dacă se confruntă cu creşterea şomajului, Germania se află în căutare de specialişti, în special din statele est-europene. Joburile sunt din diverse domenii precum mecanică, electrotehnică, construcţii de maşini şi altele, iar numărul lor nu este deloc de neglijat, scrie Deutsche Welle. Șomajul a crescut în Berlin în prima lună a acestui an, însă noile locuri de muncă nu sunt în mare parte ocupate, din cauza lipsei de specialişti. Şomajul a crescut în capitala Germaniei cu 0,8%, faţă de luna decembrie 2012, semnalează Agenţia federală de ocupare a forţei de muncă (BA) din Berlin (pe larg aici).

 • Ambasadorul Franței a primit medalia aniversară a Revoluției române de la Timișoara

Philippe Gustin, ambasadorul Franței  la București, a primit din partea Asociației Memorialul Revoluției o medalie de onoare pentru tot ceea ce a făcut Franța pentru români în timpul Revoluției. Acesta a primit medalia foarte emoționat și a dat asigurări că relațiile între Franța și România vor rămâne la fel de bune (pe larg aici).

 • Patrule permanente ale Poliției locale, în zona Complexului Studențesc

Ca urmare a situației operative constatate în teren și a complexității activității, Poliția Locală Timișoara a decis instituirea de patrule permanente, pe timp de zi și pe timp de noapte, în perimetrul Campusului Universitar, cu scopul prevenirii actelor de nerespectare a legislației referitoare la comercializarea de băuturi alcoolice, la nerespectarea orarului de funcționare la unele societăți comerciale, precum și pentru a descuraja prezența cerșetorilor și a oamenilor străzii (pe larg aici).

 • Diagnostice mai rapide și a doua părere de la unguri, la Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie de la Județean

Medicii de la Spitalul Județean, împreună cu cei din Szeged își vor ajuta bolnavii din vestul țării mai repede în aflarea diagnosticului corect. În cadrul proiectului european “Implementarea unui sistem de telemedicină între Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie ale Universităţilor din Szeged şi Timişoara, pentru educaţia şi instruirea personalului” se vor realiza videoconferințe între medicii din România și Ungaria (pe larg aici).

 • Polițiștii locali au susținut o nouă lecție deschisă la Colegiul Economic F.S. Nitti

Polițiștii locali din cadrul Biroului Comunicare, Relații cu Publicul și Registratură și Biroului Intervenție Rapidă și Dispecerat au continuat seria dezbaterilor demarate săptămâna trecută la unitățile de învățământ pe care Poliția Locală le are în supraveghere, cu scopul prevenirii actelor de încălcare a legislației referitoare la normele de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică și educație rutieră (pe larg aici).

 • Piața Semințelor Libere are loc sâmbătă

În data de 9 februarie, începând cu ora 10:00, timișorenii pasionați de grădinărit sunt așteptați la Liceul Waldorf din Timișoara la Piața Semințelor Libere. Organizat de către grupul de inițiativă ”Timișoara în Tranziție”, evenimentul promovează economia cadoului și încurajează interacțiunile între membrii comunității. Fiecare contribuie cu surplusul de semințe pe care îl are (locale sau din comerț). Piața semințelor libere înseamnă că totul e 100% gratuit și necomercial, organizat de participanți înșiși. Fără bani. Fără troc. Fără schimb. Începând cu luna aprilie grupul Timișoara în Tranziție va reveni cu cea de-a treia ediție a Pieței Lucrurilor Libere în zona centrală a orașului (pe larg aici).

 • Tati, te rog, nu mai pleca în Afganistan! Copiii de la Liceul Moisil le-au dat o lecție de viață Scorpionilor Galbeni

Scorpionii Galbeni, care au luptat de nenumărate ori pe front, au fost impresionați până la lacrimi de niște pici de 6 ani. La Liceul Grigore Moisil din Timișoara, 15 soldați au participat la un proiect al unității de învățământ, chiar înainte de a pleca în misiune în Afganistan. Cei mici, din clasele pregătitoare și nu numai, le-au dat soldaților felicitări, steaguri, icoane, cărți de rugăciuni și au povestit cu ei, curioși să afle ce fac acolo, în război. Soldații au recunoscut că au avut mari emoții când au primit scrisorile copiilor și le-au promis acestora că le vor duce cu ei (pe larg aici).

 • Universitatea de Medicină din Timișoara, evaluată de o comisie europeană. Vezi ce caută experții

O comise acreditată a European University Association (EUA) se află zilele acestea la Timișoara, la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, unde evaluează întreaga activitate academică a celor trei facultăți pentru recunoașterea europeană (pe larg aici).

 • Crezi că ştii totul despre rovinieta? Informaţia care le-a scăpat şoferilor

Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR), şoferii sunt obligaţi să păstreze rovinieta pe termen de un an de la data expirării valabilităţii acesteia. Ce se întâmplă în caz contrar? (pe larg aici)

 • Cu un pas înspre viitor pe picioroange moderne

Despre Jules Verne, pe picioroange. Vineri, 8 februarie, se împlinesc 185 de ani de la naşterea celui mai tradus scriitor de romane, Jules Verne. Pentru a marca această zi, elevii clasei a IV-a  din cadrul Liceului Teoretic Nikolaus Lenau din Timişoara se vor plimba pe picioroange moderne, la ora de educaţie fizică (pe larg aici).

Economic:

 • Românii câştigă mai mult. Salariul mediu net a crescut cu 122 de lei

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu net în ultima lună a anului 2012 a fost de 1.697 lei, în creştere cu 7,7% (122 lei) faţă de luna precedentă. De asemenea, câştigul brut a crescut cu 7,8%, ajungând la 2.343 lei. Câştigul salarial mediu nominal net a fost în decembrie anul trecut de 1.697 lei, în creştere cu 7,7% (122 lei) faţă de noiembrie şi cu 5,8% comparativ cu aceeaşi lună din 2011, cea mai mare valoare înregistrându-se în intermedieri financiare şi cea mai mică în hoteluri şi restaurante, potrivit INS (pe larg aici).

 • Ţăranii vor ocupa jumătate din pieţele agroalimentare. Vor intra cu cardul

Producătorii agricoli persoane fizice vor avea în pieţe spaţii amenajate special pentru ei. Vor trebui însă să facă dovada unui certificat de producător, a unui carnet de comercializare şi un card de acces. Producătorii agricoli persoane fizice înregistrate fiscal vor avea în pieţele agroalimentare, târguri sau pieţe volante spaţii special amenajate exclusiv pentru ei ce vor ocupa cel puţin 50% din totalul spaţiilor de vânzare existente, se arată într-un proiect de ordonanţă elaborat de către Ministerul Agriculturii. Respectivele spaţii vor fi delimitate distinct şi amenajate corespunzător pentru depozitarea şi comercializarea acestor produse (pe larg aici).

Cultural:

 • Expoziția „Francezi şi români în Marele Război” s-a deschis la Institutul Francez din Timişoara. FOTO

Vernisajul expoziţiei „Francezi şi români în Marele Război” a avut loc marți seara, la Institutul Francez din Timişoara. Alături de ambasadorul Franţei, Phillipe Gustin, la eveniment au participat Stanislas Pierret, consilier de cooperare şi de acţiune culturală şi director al Institutului Francez din România, şi colonel Jean-Marc Lavallée, ataşat pentru probleme de apărare la Ambasada Franţei în România (pe larg aici).

 • Trio Contraste aniversează 30 de ani de la înființare, pe scenă

Eveniment artistic excepţional la Timişoara: Trio Contraste, cea mai valoroasă formaţie din România dedicată promovării muzicii contemporane, celebrează 30 de ani. Concertul aniversar va avea loc vineri, 8 februarie, în Sala Capitol (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Orza se ia de Robu din cauza „taxei de caine”

Consilierul local Adrian Orza îl atacă pe primarul Nicolae Robu pe subiectul taxei pe câine. Proiectul presupune ca posesorii de câini care nu sunt de rasă fie să-şi sterilizeze animalele, fie să plătească o taxă anuală (pe larg aici).

Administraţie:

 • Deszapezirea din decembrie costa primaria peste 400.000 de euro

Timișorenii vor uita cu greu deszăpezirea „sublimă” făcută în luna decembrie, la prima ninsoare serioasă a sezonului. la fel de greu va uita și municipalitatea, care trebuie să plătească către Retim şi SDM nu mai puțin de 1,8 milioane de lei pentru activitățile prestate în acea perioadă (pe larg aici).

 • Liceul de Arte Plastice pleaca din centrul Timisoarei!

Primăria Timișoara era să fie executată silit, săptămâna trecută, din cauza chiriei neplătite a Liceului de Arte Plastice. Instituția funcționează de mai multă vreme fără acordul municipalității în clădirea din centrul orașului. Primarul Nicolae Robu promite că școala va fi mutată (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Sorin Frunzăverde despre regionalizare: “Consiliile judeţene nu vor dispărea, dar prefecturile ar putea deveni regionale”

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin crede că aceasta e regionalizarea pe care ne-o dorim, în cadrul căreia conducerile regionale să preia din atribuţiile ministerelor (pe larg aici).

 • Orza vrea dezbatere publică pentru a se rezolva problema câinilor din Timişoara

Subiectul câinilor din Timişoara rămâne în continuare unul fierbinte. Întotdeauna calea de mijloc va fi aproape, dar va fi greu de ajuns la ea. Sunt multe argumente pro şi contra, iar cetăţenii formează tabere opozante foarte sensibile la doleanţele adversarilor. S-a propus chiar o taxă pe câine pentru cei care deţin patrupede de companie, de până la un milion de lei vechi (pe larg aici).

Administraţie:

 • SDM şi RETIM – penalizate de primarul Nicolae Robu

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat miercuri, 5 februarie, că cele două firme care au contract cu municipalitatea pentru deszăpezirea oraşului au trimis facturile pentru intervenţiile pe care le-au făcut în momentul în care oraşul de pe Bega a fost acoperit de zăpadă (pe larg aici).

Social:

 • Scorpionii Galbeni – emoţionaţi până la lacrimi de cei mai micuţi elevi

Au luptat pe multe teatre de luptă din întrega lume, dar au avut un şoc printre cei mai micuţi elevi din Timişoara. 15 soldaţi  din Batalionul 2 Manevră „Scorpionii Galbeni”, ce vor pleca în aceste zile în Afganistan, au fost prezenţi, miercuri, în mijlocul elevilor de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Liceul de Arte Plastice şi Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timişoara (pe larg aici).

 • Obiective ale Ministerului Sănătăţii, în 2013: „Educaţie, prevenţie primară şi depistare precoce a cancerului!”

Formele cu potenţial prevenibil sunt: cancerul de col uterin, de sân şi colorectal (pe larg aici).

 • Clienţii Lidl împreună cu angajaţii au strâns 300.000 de lei pentru copiii din comunităţile sărace din România

Campania “Zâmbet de copil”, desfășurată de compania Lidl în perioada 6 decembrie 2012 – 7 ianuarie 2013, pentru sprijinirea copiilor din comunităţile sărace din România a reușit să adune suma de 300.000 de lei (pe larg aici).

Economic:

 • Euroins susține că a achitat toate sumele restante către service-ul Autodaris

UPDATE : ASSAI consideră conduita de comportament a societății Euroins drept impardonabilă (pe larg aici).

 • O investiţie de 100 de milioane de euro într-un parc fotovoltaic, aproape de finalizare în Arad

O investiţie de 100 de milioane de euro într-un parc fotovoltaic este aproape de finalizare la Sebiş (Arad), unde pe 200 de hectare de teren sunt montate 317.000 de panouri cu o putere totală de 65 MW, care ar acoperi necesarul pentru 100.000 de locuitori, la proiect lucrând 700 de oameni (pe larg aici).

 • Intesa Sanpaolo Bank: noi facilităţi de finanţare destinate sectorului agricol

Intesa Sanpaolo Bank, subsidiară a Grupului Intesa Sanpaolo, a dezvoltat încă un produs de credit destinat agricultorilor în urma unui nou acord cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).(pe larg aici).

 • Preţul apartamentelor din Timişoara, în uşoară scădere

Deşi pe parcursul anului 2011, apartamentele vechi din Timişoara au înregistrat şi slabe creşteri ale preţurilor, trendul general la nivelul Semestrului 2 al anului 2012 a fost de scădere cu aproximativ 2% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, preţul ajungând astfel la o medie de circa 875 de euro pe metrul pătrat – relevă datele companiei de consultanţă pentru evaluare Darian (pe larg aici).

 • CBRE: stocul modern de spații comerciale din România a înregistrat o creștere de 44% în S2, 2012

Stocul modern de spații comerciale din România a înregistrat o creștere de 44% în S2 2012, comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, potrivit Raportului CBRE despre piața spatiilor comerciale din România în S2 2012 (pe larg aici).

Cultural:

 • Jazz improvizat la Timişoara, cu sprijinul Ambasadei Regatului Olandez

Vineri, 8 februarie 2013, începând cu ora 21.00, timişorenii vor putea asista la un eveniment de excepţie în peisajul cultural al oraşului: concertul susţinut de Ab Baars şi Ig Henneman, muzicieni de jazz, printre cei mai de seamă reprezentanţi ai muzicii improvizate din Olanda (pe larg aici).

 • Două reviste bisericeşti, în februarie: “Altarul Banatului” şi “Învierea!”

La începutul lunii februarie 2013, au apărut noi publicaţii bisericeşti la Editura “Învierea” a Arhiepiscopiei Timişoarei (pe larg aici).