Revista presei 04 februarie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Curtea de Conturi a găsit nereguli grave la Autostrada Vestului

Numeroasele nereguli care au marcat, de-a lungul ultimului cincinal, construirea încă neterminatei Autostrăzi a Vestului au fost evidenţiate, deloc surprinzător, şi în cel mai recent raport al Curţii de Conturi a României, aferent anului financiar 2011 (pe larg aici).

 • Robu le recomandă timişorenilor să închidă robinetele caloriferelor. E valabil pentru cine poate!

Vremea ne joacă feste în primele zile de februarie şi ar părea că se îndreaptă spre primăvară. Temperaturile sunt mai ridicate decât, de exemplu, în aceeaşi perioadă a anului trecut, când gerul şi ninsorile păreau că nu se mai sfârşesc, iar caloriferele deveniseră obiectele cu cea mai mare căutare din case. Acum, că nu mai este atât de rece afară, ne putem gândi şi la facturile pe care le vom avea de plătit peste o lună (pe larg aici).

 • Drumul european din vestul ţării, ruşinea Banatului!

Şoseaua care face legătura între vama Stamora-Moraviţa şi Timişoara, acel drum care arată ca un sac cârpit este, de fapt… drum european. Porţiunea respectivă, menţionată în România drept Drumul naţional 59, este cuprinsă în marele drum european de clasa A, care se întinde din oraşul La Coruna, aflat în regiunea Galicia din Spania, până în partea de vest a oraşului georgian Poti (pe larg aici).

 • Finanţările pentru Autostrada Vestului nu asigură recuperarea întârzierilor

Potrivit proiectului de buget pe anul în curs, tronsonul de autostradă Lugoj-Deva are asigurată cofinanţarea pentru accesarea unei finanţări de 430 de milioane de lei, provenind din fonduri europene nerambursabile. De o finanţare similară vor beneficia şi tronsonul de autostradă Arad-Nădlac şi, respectiv, pasajele ce traversează centura în regim de autostradă care ocoleşte Aradul, investiţii care ar urma să asigure conectarea Autostrăzii Banatului la reţeaua rutieră majoră de pe continent (pe larg aici).

Social:

 • Revoltă a halatelor albe. Medicii timişeni refuză să distribuie şi să inscripţioneze cardul de sănătate

Abia s-au acomodat şi medicii, şi pacienţii cu prescripţia de tip nou, că urmează, şi pentru unii, şi pentru ceilalţi, adaptarea la cardul de sănătate. Dacă lucrurile merg cum vor autorităţile, de pe la jumătatea anului în curs, acesta va fi “paşaportul” pacientului, documentul ce va facilita accesul oricărui român la serviciile medicale (pe larg aici).

Economic:

 • Banatul are cel mai mare parc auto din ţară

Nu-i de mirare că şoferii fac mărunt din buze, învârtindu-se minute bune în zona centrală a Timişoarei în căutarea unui loc de parcare, ori stând la cozi lungi pe str. Popa Şapcă sau bd. Michelangelo, cu speranţa că, doar-doar, la cea de-a treia schimbare de lumină a semaforului, vor răzbi şi ei prin intersecţie. Nu-i de loc surprinzător deoarece, cu excepţia Bucureştiului, fireşte, avem cel mai populat parc auto din ţară (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Timisoara urmeaza modelul Munchen. Sute de angajati ai Aquatim si Retim vor invata meserie de la specialistii germani

Primarul din Munchen considera ca Timisoara este un oras curat, insa autoritatile locale de la noi spun ca suntem cu cativa ani in urma in domeniul protectiei mediului. Tocmai de aceea specialistii germani vin la Timisoara pentru a-i invata pe angajatii Aquatim si Retim sa lucreze cat mai modern (pe larg aici).

 • Executivul Primariei Timisoara ia credit sa-si achite datoriile acumulate intr-o luna, din cauza unei Ordonante a Guvernului

Ba sunt datorii, ba nu sunt datorii! Daca in 24 ianuarie primarul Nicolae Robu spunea ca Primaria Timisoara nu are datorii, acum vrea sa ia credite pentru a le achita… din cauza unei noi ordonante de urgenta a Guvernului (pe larg aici).

 • Fantana cu lumini pe Bega sau pasaj subteran in Piata Operei? Vezi ce alege primarul Nicolae Robu pentru bugetul local pe 2013!

O gramada de promisiuni si de investitii prioritare pentru Timisoara. Cam greu cu banii insa! Daca pana acum primarul Nicolae Robu spunea ca “sunt bani pe planeta”, acum da inapoi si spune ca cu greu s-ar gasi loc pentru ele in buget (pe larg aici).

 • Invataturile primarului Nicolae Robu catre timisoreni: Inchideti caloriferele ca sa platiti facturi mai mici!

Primarul Timisoarei le sugereaza timisorenilor sa-si inchida caloriferele ca sa plateasca mai putin la intretinere. Asa ar trebui sa faca economie la agentul termic, in conditiile in care temperaturile de afara au crescut cu mult peste 0 grade (pe larg aici).

Social:

 • Prostituatele din Timisoara, amendate de jandarmi in urma unei razii

Peste 100 de prostituate au fost amendate de jandarmii din Timisoara, in urma unei razii ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. Doua dintre fete au fost “surprinse in flagrant” de jandarmi care le-au intocmit dosare penale (pe larg aici).

 • Iubesti? Vezi cum poti castiga un super sejur la Venetia, daca iti petreci Valentine’s Day in Iulius Mall Timisoara, cu DJ Project si Adela!

Poti petrece cea mai romantica zi din an intr-un mod inedit, in cel mai mare centru comercial din oras, impreuna cu iubitul sau cu iubita! Acolo te asteapta o sumedenie de concursuri interactive la care poti castiga premii (pe larg aici).

 • Magazine.. amendate ca aveau reduceri mai mari decat anuntate in vitrine

Patronul mai darnic, reducerea mai mare de 50%, clientul mai multumit. Nu de aceeasi parere au fost si inspectorii OPC care au socotit ca aceasta este o abatere serioasa si trebuie sanctionata ca atare (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Specialistii germani ne dau lectii in managementul deseurilor

Specialiştii germani ne ajută să ne perfecţionăm la capitolul gestiunea deșeurilor. Societatea Retim a fost cooptată în Fundaţia Româno-Germană Aquademica, un centru de competenţă şi de pregătire profesională în domeniul protecţiei mediului care are ca membri fondatori Departamentul de evacuare şi epurare a apelor uzate din cadrul Primăriei Munchen şi operatorul de apă-canal Aquatim din Timişoara (pe larg aici).

 • Se repara din nou gropile la Timisoara. Plombele sar din asfalt

Calitatea asfaltului este proastă în Timişoara. O spune chiar primarul oraşului, Nicolae Robu, care a constatat că străzile s-au umplut din nou de gropi, aşa cum se întâmplă în fiecare iarnă. Edilul a cerut plombarea „craterelor” din asfalt, chiar dacă unele gropi au fost deja reparate de mai multe ori deja în această perioadă, iar şoferii… continuă să-şi distrugă maşinile în ele (pe larg aici).

 • Primarul Timisoarei le recomanda oamenilor sa inchida caloriferele

Vremea este schimbătoare, așa că putem face economie la căldură, spune primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Edilul i-a cerut directorului Colterm să ia măsuri pentru a nu se furniza agent termic în exces în această perioadă și a făcut apel la oameni să mai închidă caloriferele dacă vor facturi mai mici (pe larg aici).

 • Sute de soferi amendati si zeci de permise suspendate in Timis

Zeci de șoferi au rămas fără permisul de conducere la sfârșitul săptămânii trecute și câteva sute au fost amendați pentru nerespectarea regulilor de circulație. Polițiștii anunță astfel de controale și în cursul săptămânii care urmează (pe larg aici).

 • Dezastru pe autostrada Arad-Timisoara. Nereguli de sute de milioane de lei descoperite de Curtea de Conturi

Nu mai este niciun secret pentru nimeni că proiectul construcției autostrăzii Arad-Timișoara a fost unul cu foarte multe probleme. Necunoscută era însă amploarea dezastrului. Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit nereguli de sute de milioane de lei în derularea acestui contract (pe larg aici).

Social:

 • Razie din nou printre taximetristi la Timisoara

Taximetriştii din Timişoara, din nou la control. Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Circulație şi polițiștii de la Biroul pentru Centrul Universitar i-au luat la verificări pe taximetriştii din zona Complexului Studenţesc la sfârşitul săptămânii trecute (pe larg aici).

 • Prostituate prinse in flagrant de jandarmii de la gruparea mobila din Timisoara

Jandarmii de la gruparea mobilă au amendat la sfârșitul săptămânii trecute nouă tinere care prestau servicii sexuale contra cost pe raza municipiului Timișoara. Două dintre ele au fost prinse în flagrant și s-au ales cu dosar penal pentru prostituție (pe larg aici).

 • Medalii pentru karate-ka timisoreni, la Cupa Palatului

Echipa ‘’Nippon M’’- Ateneu Timişoara a participat în acest week-end la competiţia de arte marţiale Cupa Palatului. Doisprezece dintrte cei 13 karateka pregătiţi de antrenorul Mircea Dragu s-au întors de la Oradea cu medalii (pe larg aici).

 • Statiunea Buzias, in pericol din cauza exploatarii gazelor de sist

Activiștii pentru mediu din Timișoara trag un semnal de alarmă: stațiunea Buziaș este în pericol să dispară, iar o mare parte din apa freatică a județului va fi contaminată iremediabil, după ce mai multe companii au primit acordul de a explora petrolier zone din Timiş, în căutarea gazelor de şist. Vezi reacţia autorităţilor locale (pe larg aici).

Economic:

 • Pierde Timisoara razboiul pentru un magazin Ikea?

În 2010, atunci când criza economică nu era la apogeu, suedezii de la Ikea au anunţat că au în vedere deschiderea în România a şase noi magazine de mobilă şi accesorii sub celebra marcă. Timişorenii, obişnuiţi cu numele din domeniul amenajărilor, sperau că unul dintre cele şase unităţi să se deschidă în oraşul de pe Bega. Iată că primul oraş ales este Iaşiul (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Primarul Nicolae Robu: Apel catre calorifere

În cadrul şedinţei operative din 4 februarie 2013, primarul Nicolae Robu a abordat mai multe probleme ce vizează buna administrare a oraşului (pe larg aici).

Social:

 • Clementine, portocale si carne… evazionist-fiscale

În zilele de week-end ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi comisari ai Gărzii Financiare au efectuat controale într-o piaţă destinată comercializării de legume şi fructe în regim regim en-gros si en-detail, în scopul combaterii activităţilor comerciale desfăşurate prin utilizarea de metode evazionist fiscale. Cu această ocazie au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare de 37.000 de lei pentru lipsa documentelor de provenienţă a mărfurilor expuse spre vânzare. Totodată au fost confiscate fructe în valoare de 1865 de lei (pe larg aici).

 • Se da ajutorul de lemne

In zilele de 19, 20 şi 21 februarie 2013, Direcţia  de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara plăteşte ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu combustibili solizi sau petrolieri, stabilit în condiţiile O.U.G nr. 70/2011, aferent lunii  noiembrie şi decembrie 2012. Plata se va efectua la casieria Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara din B-dul Regele Carol I nr. 10, după urmatorul program: 19 februarie 2013/ între orele 8.30 – 12; 15 – 17, 20 februarie 2013/ între orele 8.30 – 12; 21 februarie 2013/ între orele 8.30 – 12; 15 – 16. Ajutorul pentru încălzire se ridică numai de către titular sau de împuternicitul legal al acestuia, pe baza actului de identitate. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0256/220583 sau 0356/416050 (pe larg aici).

 • Valentine Day, printre chilipiruri

Expo Kilipir, târgul marilor reduceri, se va desfasura la Centrul Regional de Afaceri, in perioada 13-17 februarie, zilnic între orele 10 şi 19. In peste 50 de standuri se va gasi o gama foarte variata de bunuri de larg consum, de la îmbrăcăminte, încălţăminte, marochinărie, bijuterii, cosmetice, până la produse noi care, la preţuri absolut convenabile, pot face plăcere cumpărătorilor din expoziţie. În acelaşi timp, Valentine Day va fi onorată în târgul KILIPIR cu surprize dintre cele mai plăcute (pe larg aici).

 • De la UE, pentru (unii) timisoreni: malai, biscuiti, mazare…

Din data de 5.02.2013, va începe distribuirea de produse alimentare din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene, conform Hotărârii de Guvern nr. 950/2012 la persoanele care au intrat in drepturi din 1.08.2012-31.12.2012. Pană in prezent in depozitul municipal au fost livrate 420 tone produse alimentare, din care 244 tone au fost deja distribuite la 9360 de persoane. Distribuirea se va face în Timişoara, Bv. Circumvalaţiunii 8-10, conform următorului program: Luni: 8.00 – 14.30, Marţi: 8.00 – 17.30, Miercuri: 8.00 – 14.30, Joi: 8.00 – 16.30, Vineri: 8.00 – 13.00 (pe larg aici).

Cultural:

 • Fa un foarte scurt-metraj!…

Anul trecut, EA NU SE RIDICĂ de Vlad Bidiviu, din Timişoara, a primit Premiul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei la Festivalul de Foarte Scurt Metraj „Très Courts”. În 2013, în luna martie, un juriu format din specialişti ai audiovizualului, membri ai reţelei culturale francofone şi parteneri va selecţiona în jur de 20 de filme româneşti care vor alcătui selecţia „Around the Très Courts România 2013” (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Primarul cere plombarea gropilor din Timisoara

Timişoara, ca după fiecare iarnă, este plină de gropi. Nicoale Robu a cerut să se intervină prompt pentru rezolvarea problemei, chiar dacă acestea vor fi plombate de mai multe ori (pe larg aici).

 • Nicolae Robu: Inchideti caloriferele pentru a plati facturi mai mici!

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, le transmite cetăţenilor să îşi închidă caloriferele când vremea este mai caldă ca să plătescă facturile mai mici (pe larg aici).

 • Acord de colaborare intre Primaria Timisoara, Aquatim si Primaria Munchen

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a semnat luni, 4 februarie, acordul de colaborare între municipalitate, Primăria oraşului München, Fundaţia Aquademica, societatea Aquatim şi Întreprinderea de management a deşeurilor München (AWM) (pe larg aici).

 • Cainii fara stapani, din nou pe agenda Primariei Timisoara

Primarul Nicolae Robu vrea să scape Timișoara de câinii fără stăpân. Campania de sterilizare a câinilor maidanezi a început în luna octombrie a anului trecut, însă s-a scăzut ritmul cu care aceasta a s-a desfășurat pentru că studenții și cadrele didactice din cadrul Facultății de Medicină Veterinară din Timișoara au fost în sesiune (pe larg aici).

Social:

 • Uleiul si faina lipsesc in continuare de pe lista de ajutoare de la UE

Data de 5 februarie marchează reînceperea distribuirii de produse alimentare din stocurile de intervenție ale Uniunii Europene persoanelor nevoiașe din Timiș (pe larg aici).

 • Se dau banii pentru ajutorul de incalzire, la Timisoara

Persoanele care beneficiază de ajutor de încălzire a locuinței cu combustibili solizi sau petrolieri sunt așteptate la sediul Direcției de Asistență Socială Comunitară Timișoara pentru a-și ridica banii (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • Alegeri în interiorul Partidului Liberal. Vezi când vor avea loc

Tinerii liberali se pregătesc de alegeri. Conferinţa Teritorială de Alegeri organizată de Filiala TNL Timiş a Partidului Naţional Liberal, va avea loc în data de 9 februarie, de la ora 12. La această Conferință, ce se va desfășura în incinta Pavilionului EXPOVEST – Hotel SENATOR, Timişoara, Calea Lugojului nr. 7, se vor desemna, prin alegeri, preşedintele şi cei 19 membri ai Biroului Politic Teritorial TNL Timiş, precum și cei 5 membri supleanți ai acestuia (pe larg aici).

Administraţie:

 • Primăria Timișoara ia credit să-și achite datoriile. Dar are arierate?

Guvernul le cere primăriilor din toată țara să-și reducă arieratele cu 85 de procente până în 31 martie și vine în sprijinul lor oferindu-le, prin Ministerul Finanțelor, credite avantajoase. Primarul Timișoarei vrea să ia bani cu împrumut în aceste condiții, dar nu știe dacă municipalitatea are sau nu datorii. Recent, Nicolae Robu spunea că arieratele Primăriei, în valoare de 10,5 milioane de lei, la data de 31 decembrie 2012, au fost achitate în primele zi ale acestui an (pe larg aici).

 • Mai mulți bani pentru cultură de la bugetul local

Capitolul „Cultură” va primi mai mulți bani anul acesta de la bugetul local pentru ca Timișoara să poată găzdui cât mai multe evenimente de profil (pe larg aici).

 • Timișoara ia lecții de la Primăria Munchen. Vezi în ce domeniu!

Colaborarea dintre municipalitatea timişoreană, societatea Aquatim şi Departamentul de ape uzate din cadrul Primăriei München, care a început în ianuarie 2006, continuă (pe larg aici).

 • Promisiunea din fiecare mandat: parcări subterane la Timișoara

De câțiva ani, șoferilor li se tot promit parcări subterane în zona centrală. Una singură este disponibilă până acum, cea din Piața 700. Primarul Nicolae Robu reia promisiunile predecesorului său și chiar plusează. Edilul vrea ca parcările să fie făcute cu finanțare privată, iar municipalitatea să pună terenul la dispoziție (pe larg aici).

 • Sesiunea studenților de la USAMVB, mană cerească pentru maidanezi

Câinii fără stăpân din oraș au avut parte de un moment de respiro în ultima perioadă deoarece studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB), care făceau sterilizări, sunt în sesiune. În curând însă aceștia vor relua intervențiilor asupra maidanezilor (pe larg aici).

 • Începe cârpirea străzilor, în zilele frumoase de iarnă. De ce nu așteaptă Primăria Timișoara până la primăvară

La fel ca în fiecare an, trecerile de la vreme rece la vreme caldă, care au provocat îngheț si apoi dezgheț pe drumurile din oraș, nu se puteau produce fără urmări pentru carosabil. Municipalitatea nu vrea să aștepte venirea primăverii pentru a asfalta gropile apărute în carosabil chiar dacă asta înseamnă ca același crater să fie astupat și de trei, patru ori. Primarul Nicolae Robu le-a cerut, luni, subalternilor, ca în zilele cu vreme bună să pună la treabă firmele care au contract cu instituția pentru întreținerea străzilor (pe larg aici).

 • Primarul le cere locatarilor și Colterm-ului să facă economie la căldură în zilele primăvăratice

Nicolae Robu a anunțat, luni, că i-a cerut directorului Colterm, Petrică Pampu, să ia măsuri pentru a nu se furniza căldură în exces în această perioadă când vremea este schimbătoare și avem parte de zile călduroase (pe larg aici).

 • Directorul TVR Timişoara, Lucian Ionică, schimbat din funcţie. AFLĂ CINE I-A LUAT LOCUL

Prin ordinul lui Claudiu Săftoiu, Preşedintelui-Director General al TVR, directorul TVR Timişoara, Lucian Ionică, a fost schimbat din funcţie. Postul teritorial Timişoara va fi condus de Dite Dinesz, care va ocupa funcţia de coordonator interimar cu atribuţii de director (pe larg aici).

 • Se schimbă legea: procesele pe clauze abuzive prin ANPC se termină mai repede

Guvernul a amânat până în iunie prevederile din noul Cod de procedură civilă care puteau duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele (inclusiv din cele de credit). A adus, însă, o altă modificare legii 193/2000 ce va avea efect din 15 februarie 2012: hotărârile instanţelor de fond la sesizarea Protecţiei Consumatorilor sunt supuse numai apelului. Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, se introduce un nou articol la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate întere comercianţi şi consumatori potrivit căruia hotărârile luate de prima instanţă, în acest caz Judecătoria, sunt supuse doar apelului (pe larg aici).

 • Grapini descentralizează Ministerul Turismului. Una dintre cele opt reprezentanţe va fi la Timişoara

Ministrul Turismului, Maria Grapini, vrea să descentralizeze ministerul pe care îl conduce, pe partea de identificare de proiecte şi de fonduri europene, urmând ca în teritoriu să se înfiinţeze reprezentanţe ale Ministerului Turismului (MT), care ar urma să funcţioneze din luna martie (pe larg aici).

Social:

 • ATENŢIE! Peste 90% din puii de pe piaţa românească sunt INJECTAŢI cu apă. Ce spun experţii

În România, peste 90% dintre puii din hipermarketuri sunt injectaţi, susţine Dragoş Frumosu preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară. Mai mult, el spune că injectarea se practică nu doar pentru a da un aspect atrăgător cărnii, ci şi pentru a prelungi termenul de valabilitate al acesteia. Bulgaria a interzis vânzarea cărnii de pui injectată cu apă începând din 20 februarie. Hotărârea a nemulţumit marile lanţuri de magazine, dar şi producătorii care aveau pe stoc carne de pui injectată. Carne de pui injectată cu apă se vinde în cantităţi mari şi în România, potrivit specialiştilor (pe larg aici).

 • Taximetriștii din Complexul Sudențesc au primit amenzi

Au staționat unde nu e voie sau au intrat pe străzi unde accesul era interzis, așa că s-au ales cu amenzi. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație împreună liderii de sindicat și polițiștii de la Biroul pentru Centrul Universitar au organizat, vineri noaptea, o acțiune comună în zona Complexului Studențesc pentru depistarea persoanelor care practică activitatea de transport persoane în regim de taxi, precum și alte fapte de încălcare a legislației referitoare la respectarea normelor de conviețuire socială. În urma acțiunii au fost verificate numai în Campusul Universitar un număr de 26 de taximetre, fiind aplicate opt sancțiuni contravenționale în special pentru staționarea neregulamentară, dar și la alte autovehicule care au pătruns pe străzi cu accesul interzis (pe larg aici).

 • ,,Donează cuvinte” pentru micuții loviți de cancer

Un gest mic pentru acești copii care suferă de cancer. Campania ,,Donează cuvinte” este organizată de Asociația Little People și  se va desfăşura în perioada 4-15 februarie marcând două zile importante: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului şi Ziua Internaţională de Luptă împotriva cancerului la copil. Asociaţia Little People în toată această perioadă se va adresa publicului larg solicitându-le solidaritatea prin transmiterea unui mesaj de încurajare care mai apoi va fi făcut cunoscut tuturor pacienţilor care beneficiază de sprijinul asociaţiei (pe larg aici).

 • Timișorenii duc „Speranța” și în județul Argeș

Fundația de Abilitare Speranța Timișoara se implică într-un proiect similar celui de la Timișoara în județul Argeș. Ministerul Educației și-a dat acordul pentru proiect, iar marți, 5 februarie, are loc semnarea protocolului. Fundația de Abilitare Speranța Timișoara în colaborare cu Asociația ,,Lasă-mă să-ți aud glasul” Curtea de Argeș, cu sprijinul Consiliului Județean Argeș și al Primăriei  Albeștii de Argeș, înființează primul Centru de Orientare, Consiliere și Asistență Educațională pentru copiii cu dizabilități din mediul rural, în județul Argeș. Semnarea protocolului de colaborare între cei de mai sus se va realiza marți. 5 februarie 2013 la sediul Consiliului Județean Argeș, ora 10.00 (pe larg aici).

Economic:

 • Lanţul de magazine Domo a fost vândut

Domo, numărul trei pe piaţa comerţului cu produse electrice şi electrocasnice şi-a schimbat acţionariatul. Noul proprietar este un fond de investiţii din Lichtenstein, care deţine şi magazinele Tehnomarket din Bulgaria. Domo, numărul trei pe piaţa de retail cu produse electrice şi electrocasnice a finalizat recent procesul de schimbare a acţionariatului, decizia fiind luată în urma unei hotărâri ad-hoc a acţionarilor, la mijlocul lunii decembrie anul trecut (pe larg aici).

Cultural:

 • EVENIMENT! Piaţa Unirii intră în carnaval

„Piaţa Unirii în carnaval” se numeşte evenimentul cu care firmele din această zonă centrală a Timişoarei îşi doresc să dinamizeze capitala Banatului în luna februarie. Iniţativă a lui Adrian Aron, managerul Galeriilor Andreas, carnavalul a debutat luni, 4 februarie, cu o plimbare a unor grupuri de tineri în costume de epocă, tineri care împart trecătorilor pliante cu programul acţiunilor. Astfel, timişorenii, dar şi călătorii ce vor poposi în oraş, sunt invitaţi să vadă expoziţia de măşti şi bijuterii de epocă (zilnic, la Galeria Andreas, între orele 10-17,30), să se întâlnească, la Muzeul de Artă, cu gravurile lui Goya, să ia parte la parada măştilor care va avea loc joi, 7 februarie, de la ora 17, în Piaţa Unirii (protagonişti: elevii Liceului Lenau), să urmărească proiecţia tematică “Despre carnaval”, care va avea loc pe vitrina magazinului din str. Gh. Lazăr nr. 3, joi, 7 februarie, vineri, 8 februarie, sâmbătă, 9 februarie, duminică, 10 februarie, între orele 17-19 (pe larg aici).

 • La Teatrul Maghiar din Timişoara se dă… Pyramidon

Teatrul Maghiar de Stat Timişoara invită iubitorii de dans să urmărească miercuri, 6 februarie, de la ora 19, producţia Teatrului de dans Europa – Centrală şi a lui Katona Gábor, PYRAMIDON. Vor dansa Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Eller Gusztáv, Mádi László, iar compozitorul muzicii este Zombola Péter (pe larg aici).

 • Ai un filmuleț ce merită văzut? Îl poți trimite la Festivalul de Foarte Scurt Metraj „Très Courts”

Festivalul de Foarte Scurt Metraj „Très Courts” aşteaptă până în data de 28 februarie 2013 filme foarte scurte, de maxim 3 minute(ficţiune, animaţie, documentar sau experimental) realizate în România, de amatori sau profesionişti.  Cele mai bune vor face parte din Selecţia românească a festivalului, care va fi proiectată în cele 23 de oraşe din ţară care găzduiesc festivalul Très Courts în luna aprilie, în faţa a peste 6000 de spectatori (pe larg aici).

 • Eşti scriitor, dar nu ai publicat încă? IATĂ ŞANSA TA SĂ DEBUTEZI!

Editura    Adenium,  cu  sediul  în  Iaşi,  Aleea  Copou  nr .  3,  anunţă, într-un comunicat de presă semnat de scriitorul Liviu Antonesei, director editorial Adenium, lansarea  unui concurs de debut, pentru patru genuri literare: poezie, proză,  eseu, bandă  desenată  &  miniatură  grafică (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Orice ar fi, PD-L Timis merge cu „Buldogul”

Congresul Naţional al PD-L, în urma căruia se va alege un nou preşedinte, va avea loc cel mai probabil la sfârşitul lui martie. Chiar dacă iniţial în PD-L se vorbea de luna mai, democrat-liberalii vor să meargă pe un nou drum cât mai repede (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Cocean şi Grigoroiu se luptă pentru şefia TNL Timiş

După ce au avut loc alegeri în filiala TNL din Timişoara, acum a venit rândul filialei judeţene să-şi desemneze conducătorul. Lupta se va da între Liviu Cocean, actualul preşedinte al Tineretului Naţional Liberal (TNL) Timiş, consilier judeţean, şi Grigore Grigoroiu, preşedintele Cluburilor Studenţeşti Liberale (CSL) Timiş (pe larg aici).

 • 34 de liberali din Timiş pleacă spre congresul PNL de la Bucureşti

În intervalul 22-23 februarie va avea loc congresul PNL de la Bucureşti, unde se va alege o nouă conducere a liberalilor la nivel naţional. Din Timişoara şi Timiş vor pleca spre acest congres, pentru a-şi exercita votul, 34 de delegaţi (pe larg aici).

Administraţie:

 • Robu ţine la „brandul Timişoreana”

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, este revoltat de faptul că brandurile orşaului nu sunt promovate aşa cum ar trebui. Totul începe de la baruri şi retaurante, crede edilul şef. „Nu e normal ca cineva să vină la Timişoara să servească masa într-un resturant şi chelnerul, dacă îl întreabă de bere, să nu înceapă cu Timişoreana, cum nu e normal ca, dacă întreabă de vinuri, să nu fie promovat cel de Recaş (pe larg aici).

 • Consiliul Consultativ al Tinerilor din Timişoara a pornit la drum

Nicolae Robu, primarul Timişoarei: „Există un important număr de tineri dornici să se implice în problematica comunităţii” (pe larg aici).

 • Primăria Timişoara, Retim şi Aquatim vor colabora cu Primăria München, în scopul protecţiei mediului

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, primarul oraşului München, Hep Monatzeder, directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, şi reprezentanţi ai Întreprinderii de Management a Deşeurilor München, Fundaţiei Aquademica şi Retim au semnat un acord de colaborare, luni, 4 februarie, în domeniul protecţiei mediului şi al managementului deşeurilor (pe larg aici).

 • APIA Timiş se mută într-o clădire nouă, de 600 de metri pătraţi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Timiş se va muta în noul sediu, de pe str. Grigore Alexandrescu, din Cartierul Mehala din Timişoara, în lunile martie-aprilie (pe larg aici).

Economic:

 • CSA a aprobat fuziunea fondurilor de pensii ALICO şi PENSIA VIVA

Fondul de Pensii Administrat Privat ALICO (fond absorbant) a fuzionat cu Fondul de Pensii Administrat Privat PENSIA VIVA (fond absorbit), autorizarea definitivă a fuziunii fiind aprobată în şedinţa din 30 ianuarie a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) (pe larg aici).

 • ELBA Timișoara a găzduit prima întâlnire din acest an a Comitetului Director al CNRI

Luni, 4 februarie, a avut loc la Timișoara prima întâlnire din acest an a Comitetului Director al CNRI – Comitetul Național Român de Iluminat, organizată și găzduită de ELBA SA – Lumina de la Timișoara, în calitate de vicepreședinte al acestei organizații profesionale (pe larg aici).

 • BCR continuă să descurajeze plăţile la ghişeele băncii

Banca Comercială Romană (BCR) începe, de la 1 februarie, ca parte a strategiei de stimulare a tranzacţiilor fără numerar, un proces de introducere de comisioane pentru plata facturilor cu numerar la ghişeele băncii (pe larg aici).

 • Ernst & Young: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-a dublat în 2012

Valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România s-a dublat în 2012, în comparaţie cu anul 2011, crescând cu 106%, până la o valoare estimată de 788 milioane de dolari, conform studiului M&A Barometer realizat de Ernst & Young România (pe larg aici).

 • Nou centru operațional TNT în Timișoara, la standardele de excelență ale industriei de curierat express

TNT Romania, parte a TNT Express, unul dintre liderii globali în curierat și servicii logistice, a inaugurat un nou hub, în imediata vecinătate a Aeroportului Internațional “Traian Vuia” din Timișoara (pe larg aici).

Cultural:

 • Se caută filme pentru Festivalul de Foarte Scurt Metraj „Très Courts”

Festivalul de Foarte Scurt Metraj „Très Courts” se organizează pentru a şaptea oară în România. Până în data de 28 februarie 2013, realizatorii români de filme foarte scurte, amatori sau profesionişti, îşi pot înscrie producţiile în concurs. Filmele nu trebuie să depăşească 3 minute (ficţiune, animaţie, documentar sau experimental) (pe larg aici).

 • Pyramidon – nu doar un medicament, ci şi un spectacol la Teatrul Maghiar din Timişoara

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” prezintă „Pyramidon”, spectacol non-verbal al coregrafului Katona Gábor. Montarea este o producţie a Teatrului de dans Europa-centrală, iar reprezentaţia va avea loc pe data de 6 februarie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului. „Fără doar şi poate, spectacolul Pyramidon luptă împotriva unităţii şi totalităţii iluzorice (pe larg aici).

Timpolis

Administraţie:

 • Quo vadis, d-le Antonescu?

Iată că preşedintele Senatului – urmând exemplul anti-european al unor actuali sau foşti-viitori colegi de alianţă, gen Tudor Chiuariu şi Adrian Năstase –, mai dă un pumn în plex Comisiei Europene. Doar pentru a se face, oficial, scut în faţa a doi miniştri cercetaţi penal, Liviu Dragnea şi Relu Fenechiu. Neoficial, scut în faţa altora, probabil. După publicarea Raportului Comisiei Europene a decretat Mecanismul de Cooperare şi Verificare drept “caduc”, acuzând că acesta “aduce prejudicii României”. În opinia preşedintelui Senatului, MCV ar fi trebuit să dureze, “conform înţelegerilor iniţiale”, până în 2010, Aşa că dl Antonescu aşteaptă să afle, să i se comunice mai bine zis, cât va mai dura monitorizarea României în cadrul MCV (pe larg aici).

 • Banii daţi într-un an hingherilor ar acoperi costul sterilizării a 5.000 de câini fără stăpân

După ce, în mai multe petiţii înregistrate pe portalul domnuleprimar.ro, conducerii Primăriei Timişoara i se solicită demararea urgentă a unui control legat de serviciile de gestionare a câinilor vagabonzi din Timişoara, presa timişoreană a primit noi semnale negative de la asociaţii de profil şi medici veterinari. Acestea sunt legate de ineficienţa actualelor „soluţii” de rezolvare a problemei câinilor fără stăpân (pe larg aici).

 • Documentaţia pentru pasajele Timişoarei, cumpărată, deşi nu există certitudinea finanţării

Deşi, mai ales după eşecul discuţiilor legate de finanţarea de la buget a marilor proiecte ale Timişoarei programate pentru acest an, nu există certitudinea că vor fi găsite fondurile necesare pentru realizarea pasajelor Jiul – Circumvalaţiunii, Solventul şi Popa Şapcă, Primăria Timişoara deja a achiziţionat serviciile de realizare a documentaţiei pentru ele. Rămâne speranţa că aceste studii de fezabilitate nu vor rămâne nefolosite, aşa cum s-a întâmplat cu alte studii precedente pentru aceleaşi investiţii (pe larg aici).

 • Litigiile de muncă sufocă instanţele din Timiş

Şi în Timiş, ca şi în majoritatea judeţelor, numărul litigiilor de muncă a crescut cu peste 40% faţă de ce se întâmpla înainte de criză. Aşa arată statisticile Ministerului Justiţiei. Rămâne de văzut dacă obligativitatea apelării la mediatori înainte de a ajunge în instanţă, va reduce numărul proceselor de acest gen (pe larg aici).

 • Curtea de Conturi reclamă prejudicii cât o treime de tranşă de împrumut F.M.I.

În vechea tradiţie a publicării rapoartelor de activitate cu un decalaj de doi ani, Curtea de Conturi a făcut public raportul de activitate pe anul 2011. Concluziile şochează prin amploarea prejudiciului evaluat de inspectorii instituţiei – 1,17 miliarde de lei. Aproape o treime de tranşă de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional. Timişul este prezent în raport cu instituţii din aproape toate domeniile, vedete fiind, ca de obicei, Primăriile (pe larg aici).

Social:

 • “S-a intrat, cel puţin în ceea ce priveşte frecventarea şcolii, în rândul ţărilor civilizate”

Imediat după luarea deciziei de a menţine clasa pregătitătoare în învăţământul obligatoriu, Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, explică de ce este bine nici să nu se renunţe la acest sistem. În plus, îi sugerează actualului ministru posibile soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului (pe larg aici).

 • Criza citostaticelor, resimţită şi în Timiş

Criza citostaticelor, legată de imposibilitatea procurării unor produse farmaceutice necesare bolnavilor de cancer, a fost resimţită şi în Timiş, care continuă să rămână unul dintre judeţele cu cea mai mare incidenţă a cazurilor de cancer. Medicii de specialitate spun că au încercat tot felul de metode alternative pentru a nu se ajunge la întreruperea tratamentului pentru pacienţii lor, inclusiv cumpărarea de produse de specialitate din Ungaria (pe larg aici).

 • Sute de mopedişti riscă închisoarea

Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Rutier, pentru a conduce un moped este nevoie de permis de conducere. Mai mult de 130 de şoferi au fost prinşi circulând tot „pe stil vechi”. Aceştia riscă închisoarea (pe larg aici).

 • Pacientul român, obligat să fie cu medicamentele la purtător

De la 1 martie, românii vor trebui să achite o taxă „modică”. La externare. De fapt, încă una. Că de plătit se plăteşte în trepte, pentru sănătatea proprie. Asigurarea, coplata, medicamentele în spital şi, să nu uităm şi să ne prefacem că nu e aşa, şpaga. Am ales, la întâmplare o zi şi o secţie a Spitalului Judeţean. Să vedem dacă, pe lângă coplata care stă să intre în vigoare, bolnavul mai plăteşte şi altceva(pe larg aici).

 • „Fetiţa fără lacrimi”, salvată de la orbire

Medicii de la Spitalul de Urgenţă au anunţat că în urma unei intervenţii de microchirurgie realizate la Timişoara, o fetiţă a fost salvată de la orbire şi, totodată, i-a fost reconstituită faţa (pe larg aici).

Cultural:

 • Timp Liber  (pe larg aici).
 • Lia şi Dan Perjovschi, laureaţii premiului “prinţesa Margriet” al Fundaţiei Culturale Europene

Artiştii vizuali români Lia şi Dan Perjovschi şi dirijorul german Yoel Gamzou au fost desemnaţi laureaţii celei de-a cincea ediţii a premiului “prinţesa Margriet” al Fundaţiei Culturale Europene (pe larg aici).