Analiza săptămânii 11 – 17. 02.2013

“Dacă Gâdea te laudă e clar că nu eşti pe drumul cel bun” – Daniel Arfire, blogger, comentator şi analist politic

Andrei Văcaru:  Servus Daniel.  Săptămâna trecută ai condensat-o în expresia „fum, iluzii şi oglinzi acoperind o catastrofă economică de proporţii pentru cetăţenii României”. Destul de dur! Săptămâna pe care o analizăm acum a debutat luni cu o condamnare definitivă a lui Gigi Becali, una destul de controversată şi, dacă e să rămânem în zona justiţiei, cu o decizie a CSM de anulare a hotărârilor adunărilor generale pe principiul „simetriei juridice”. Mona Pivniceru a atacat această decizie şi se pare că CSM e în ultima perioadă în mijlocul unor lupte aprinse. Introduc în ecuaţie şi dosarele penale care se judecă săptămâna viitoare avându-i ca inculpaţi pe Nicolae Mischie, Codrut Sereş, Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, nume grele în USL. Cum comentezi?

Daniel Arfire: Doamna ministru îşi utilizează ONG-ul profesional ca un factor de presiune asupra CSM. E o nebunie, Asociaţia Magistraţilor din România, organizaţia profesională pe care o controlează, presează CSM-ul al cărui membru este doamna Mona Pivniceru. Este stilul de control USL care îşi asumă rolul de arbitru, dar şi de jucător şi de suporter în tribună. Observ lista politicienilor care trebuie să se prezinte la procese şi identific aliaţii doamnei ministru, după cum spuneai „nume grele din USL”. Există însă speranţă şi ea se leagă de corpul magistraţilor care evolueză pozitiv şi care nu se mai tem de puterea politică a inculpaţilor.

Andrei Văcaru:  Tot săptămâna care a trecut am fost, ca ţară, în centrul atenţiei privind reţeaua care a adus în Marea Britanie celebra carne de cal pentru lasagna. Între timp lucrurile par a se lămuri în ceea ce priveşte România, dar asociaţiile producătorilor de carne, observând că nu primesc scuzele şi compensaţiile de rigoare, ies la atac. Acestea au ca model precedentul mediatic ce a vizat România din 2011, „castraveţii cu bacteria E-coli”, ce s-a finalizat doar cu mici reparaţii financiare şi de imagine. Mai mult, pentru buna reuşită a acestui demers, asociaţiile producătorilor şi procesatorilor de carne cer şi implicarea autorităţilor din România. Singura acţiune de până acum este aceea a premierului care, nici mai mult nici mai puţin, doreşte să se erijeze în „comisar suprem” european, dacă ar fi să cităm blogul Politeia. Este această reacţie a lui Ponta doar populism sau guvernul chiar are soluţii în acest caz?

Daniel Arfire:  L-am auzit pe premierul Victor Ponta fluturând steagul ofensivei în Uniunea Europeană privind acestă afacere. Problema domnului prim-ministru ţine de credibilitate. Dacă politic acasă are spatele asigurat, în relaţia cu UE, Comisia Europeană şi cancelariile marilor puteri occidentale Victor Ponta este un politician “inconsistent”. Asociaţiile din domeniu şi-au ales un agent de lobby nepotrivit în persoana lui Victor Ponta. Această umflare de muşchi nu poate acoperi o realitate guvernamentală, aceea că un secretar de stat deţine un abator ce exportă carne de cal. Pare neinteresant? Va fi interesant când conflictul de interese dintre O.U.G. şi interesul privat al secretarului de stat de la agricultură se vor intersecta.

Dacă mi-aş permite să dau un sfat domnului prim-ministru, atunci i-aş recomanda o discuţie cu comisarul pe agricultură al Comisiei Europene.

Andrei Văcaru:  Datele economice arată că 2012 s-a finalizat cu o creştere economică de doar 0,6% faţă de 1,7% prognozată la începutul anului. Ce a stat la baza acestei scăderi o ştim foarte bine: criza politică, incompetenţa economică managerială, campaniile electorale. 2013 pleacă la drum cu o prognoză de 1,8% pe care s-a şi construit actualul buget. Cum investiţiile lipsesc, cum întreaga zonă euro se aşteaptă la un an greu, crezi că procentul este unul real? Ce l-ar putea influenţa, pozitiv sau negativ?

Daniel Arfire:  Eu sincer îmi doresc confirmarea acestei creşteri economice. Nu doresc sărăcia pentru România sau pentru români. Ce ar putea ajuta să se întâmple asta? Există nişte atuuri: oferta la preţuri scăzute la împrumut pentru statul român, încrederea agenţiilor de rating şi efectele măsurilor de austeritate ale guvernelor anterioare.

Însă e prea puţin. Dacă tot vorbeam de agricultură, o secetă ca anul trecut transformă creşterea economică într-un vis frumos. E interesant că vrem să vorbim despre agricultură la nivel european şi noi suntem dependenţi de meteorologie. Apoi avem o problemă în industrie. Suntem dependenţi de exporturi, iar exporturile noastre sunt concentrate către Europa. Un recul economic european ne afectează sectorul industrial.

Sper ca optimismul guvernamental să se confirme, în ciuda măsurilor de ştrangulare economică. S-au marit şi s-au născut zeci de taxe. De unde creştere economică când este gâtuit sectorul privat?

Andrei Văcaru:Statutul Parlamentarilor” a fost retrimis de preşedinte înapoi pentru revizuire. Necontestat de opoziţie la CCR şi destul de controversat dacă analizăm articolele din presă, pare că acum i se atribuie timp şi mai bune intenţii, motiv pentru care Traian Băsescu a lăudat Parlamentul României. Pe de o parte. Pe de altă parte preşedintele a afirmat la un interviu acordat joi lui Robert Turcescu că mizele lui pentru 2013 sunt trei:  Regionalizarea, Legea sănătăţii şi Constituţia şi că pentru acestea se bazează pe actualul guvern USL. Corelând cu atacul din această săptămână al Antenei 3 la Sebastian Ghiţă şi presupusele nemulţumiri exprimate în interiorul alianţei de unii miniştri din PNL se pare că Traian Băsescu are suportul PSD, chiar dacă unul neasumat de această formaţiune politică. Joacă Traian Băsescu riscant, ţinând cont de mizele acestui joc?

Daniel Arfire:  Statutul Deputaţilor şi Senatorilor este turnesolul conflictului vizibil între PNL şi PSD, unde PNL s-a poziţionat retrograd şi împotriva sugestiilor de la Cotroceni sau Bruxelles. PSD joacă rolul poliţistului bun, e dispus la dialog, negociază, modifică. Un aspect sesizat şi de Dan Tăpălagă. Afirmaţia preşedintelui că mizează pe actualul guvern nu este foarte exactă. Traian Băsescu a spus o chestie simplă: “PDL nu oferă nimic, este inexistent şi face opoziţie „constructivă”. Nu e partenerul meu. Partener îmi este Victor Ponta şi PSD, pentru că am un acord de lucru cu premierul.

E o chestiune simplă, Victor Ponta înţelege că nebunia din vară, în care un rol major au jucat aliaţii din PNL şi trustul Intact, nu l-a ajutat cu nimic. Dimpotrivă. Aşa că preferă negocierea. Au existat derapaje, după replicile tari ale preşedintelului. Victor Ponta a denunţat acordul instituţional pentru a-şi infirma propriile declaraţii în mai puţin de 24 de ore. Apoi ce se joacă între RTV şi Antena 3 e strigătul unui PNL reacţionar şi un PSD mai realist, care îşi joacă mai inteligent atuurile.

Andrei Văcaru:  Ca să nu părăsim acest subiect, Traian Băsescu, încă o întrebare. Interviul de joi a tensionat apele în PDL şi am văzut ieşiri mai mult sau mai puţin inspirate din partea unor lideri ai opoziţiei: Vasile Blaga l-a acuzat pe Traian Băsescu că atacă PDL, Elena Udrea îl atacă pe Vasile Blaga mergând pe linia trasată de preşedinte, în timp ce Mihail Neamţu deschide uşile pentru traseiştii din PDL iar Aurelian Pavelescu caută să se împace cu vechii membri ai PNŢCD. Ce se întâmplă în opoziţie şi cum vor afecta aceste mişcări construcţia şi strategia Forţei Civice?

Daniel Arfire:  În opinia mea Vasile Blaga şi liderii PDL au reacţionat într-un mod complet eronat, atacându-l pe preşedintele. Aceste declaraţii marca Vasile Blaga şi Cezar Preda sunt muzică pentru urechile PNL şi Antenei 3. Dacă Gâdea te laudă e clar că nu eşti pe drumul cel bun. Elena Udrea face orice să poată compensa lipsa unui vot majoritar al delegaţilor aleşi pe sprânceană de Vasile Blaga, care şi acum demite filiale PDL. Până la urmă e politica lor de partid, însă o să îi coste dramatic la vot. Mihail Neamţu are o problemă structurală, deşi e vizibil şi a evoluat politic, duce o lipsă de material uman. A deschide uşile pentru traseişti e o exagerare, cunoscut fiind faptul ca Noua Republică se mândreşte cu politica lor “altfel“. Până la urmă un singur membru PDL cunoscut îi priveşte cu simpatie, Monica Macovei. PNTCD e într-o situaţie „delicată” şi Pavelescu ştie asta, dar tropăie insistent pentru a atrage un pic de atenţie, căci nu are nimic de pierdut. Rămâne de văzut cum îşi va disputa cu Noua Republică parlamentarul pe care ambele partide şi-l revendică.

Cuvântul opoziţie e generos dar cuprinde grupul parlamentar PDL şi pe cel al PPDD. Ce se întâmplă la PPDD e vizibil, unii revin la matcă, alţii îşi fac imagine. Dacă nu vor fi aspiraţi de USL vor oferi o voce „interesantă”. În cealaltă parte raptori mici şi rapizi şi un carnasier bătrân cu gingiile inflamate se bat pe cadavrul băsiştilor. Cine îi convinge pe susţinătorii preşedintelui trage jackpot-ul.

Forţa Civică are o şansă şi discursul moderat al lui MRU e un „altceva” cerut cu insistenţă de acest segment electoral băsescian.

Andrei Văcaru:  Poate de bun augur pentru România Papa Benedict al XVI-lea, deşi şi-a anunţat demisia, l-a primit la Vatican pe Traian Băsescu. Dincolo de semnificaţia ecumenică a evenimentului, sunt voci care afirmă o legătură strânsă a diasporei cu Vaticanul dar şi o implicare a unor organizaţii ca această vizită să aibă loc. Mai mult, însuşi preşedintele a fost mesagerul Patriarhului Daniel la Vatican. Este această întâlnire una care a fost uşor trecută cu vederea, fie şi numai dacă ne referim la exponenţialitatea pro-europeană a lui Traian Băsescu şi necesitatea reafirmării opţiunilor europene ale României, prejudiciate de USL în vara anului trecut?

Daniel Arfire:  Ca un agnostic declarat nu pot decât să remarc relaţiile excelente ale României cu Vaticanul, o forţă mai mare decât mica sa entitate teritorială. Vizita a fost programată cu multă vreme în urmă şi faptul că nu a fost anulată este foarte bine. Vaticanul şi direcţia pro-europeană sunt chestii niţel diferite. Aici au jucat un rol şi ambasadorii trimişi la Sfântul Scaun. Vaticanul e aparent softpower, o influenţă subtilă la nivel mondial. În plus politica B.O.R. este mult mai ecumenica şi cu un dialog strâns cu Vaticanul, în contrast cu alte biserici răsăritene. E un lucru bun că măcar pe teritoriul credinţei lăsăm băta la uşă.

Andrei Văcaru:  La final, o predicţie a săptămânii politice următoare?

Daniel Arfire:  În următoarea săptămână nu mă aştept la nimic bun în politica românescă. PSD se va măcelări în continuare cu PNL şi invers prin intermediul RTV şi Antena 3, Blaga va avea în continuare sprijin în USL, vom redescoperi poşetele doamnei Udrea, justiţia va fi blamată, taxele şi preţurile vor creşte, iar cetăţenii români, buimaci şi cu buzunarele goale se vor uita descumpăniţi la televizor.

Andrei Văcaru:  Mulţumesc!

Interviu realizat de Andrei Văcaru
Preşedinte interimar Forţa Civică Timiş