Revista presei 24 ianuarie 2013

Renaşterea bănăţeană

Politic:

 • Adrian Diaconu, vicepreşedinte naţional al PP-DD

Adrian Diaconu, preşedintele PP-DD Timiş, se află pe o traiectorie ascendentă. La finele anului trecut, Diaconu a devenit deputat în Parlamentul României. La scurt timp după aceea, timişeanul a fost numit vicelider al grupului parlamentar din Camera Deputaţilor al PP-DD. Seria avansărilor a continuat cu numirea lui Diaconu în funcţia de vicepreşedinte naţional al PP-DD, el urmând a răspunde de judeţele din zona de vest a ţării (pe larg aici).

Administraţie:

 • E OFICIAL: Traian STOIA, noul VICEPRIMAR PSD al Timişoarei

Noul viceprimar PSD al Timişoarei este Traian Stoia. Biroul Permanent Municipal Timişoara al PSD l-a desemnat, joi seara, pe Stoia în funcţia devenită vacantă prin plecarea lui Sorin Grindeanu în Parlamentul României. Stoia a fost singura propunere şi a fost votat în unanimitate.   Traian Stoia are 69 de ani şi se află la al doilea mandat de consilier local (pe larg aici).

 • PAVEL KASAI va fi noul ŞEF al ITM TIMIŞ

  Pavel Kasai a trecut cu succes examenul pentru funcţia de inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş.   Kasai a fost informat de către comisie că a promovat examenul şi că urmează a se derula procedurile specifice pentru numirea sa în funcţie.   O dată instalat în fruntea ITM Timiş Kasai va trebui să renunţe la postul de trezorier al PSD Timiş (pe larg aici).

 • Alba-neagra cu impozitele locale. Timişorenii ar putea plăti dări mai mari în 2013

Deşi primarul Nicolae Robu a afirmat, în repetate rânduri – luându-se şi o hotărâre locală în acest sens – că dările locale rămân nemodificate faţă de anul trecut, timişorenii vor plăti, în cele din urmă, taxe şi impozite mai mari, în 2013. Guvernul a publicat în Monitorul Oficial textul final al Ordonanţei de urgenţă privind indexarea taxelor şi impozitelor. Potrivit acestuia, primăriile care au avut datorii la 31 decembrie 2012 trebuie să indexeze obligatoriu taxele şi impozitele locale (pe larg aici).

Social:

 • BELEA MARE pe capul şoferilor: trebuie să anunţe la POLIŢIE orice zgârietură, în termen de 24 DE ORE

Prevederile noului Cod rutier, aplicate din 19 ianuarie, i-au pus pe jar pe toţi posesorii de autovehicule. De-acum, vor trebui să fie cu ochii-n patru la ceea ce se întâmplă cu maşina lor, chiar dacă aceasta este în parcare, dacă nu vor să bată drumul până la poliţie. Concret, conducătorii auto sunt obligaţi să anunţe orice stricăciune a suferit autovehiculul, chiar dacă nu este vorba de o avarie survenită într-un accident (pe larg aici).

 • Hemofilia poate fi diagnosticată prenatal la Timişoara

Graţie unui proiect transfrontalier cu finanţare europeană în valoare totală de aproape două milioane de euro, la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara funcţionează două laboratoare ultramoderne unde se pot diagnostica pre- şi postnatal o serie de boli rare. “A fost un program derulat în trei centre medicale, la Szeged, în Ungaria, şi în vestul României, Arad şi Timişoara, iar noi am beneficiat de aproape 800.000 de euro pentru laboratorul de biologie moleculară şi cel de screening metabolic (pe larg aici).

 • Admiterea în universităţile din Timişoara, sub semnul întrebării

O parte dintre universităţile mari din ţară au stabilit deja cum vor organiza admiterea anul acesta. În timp ce unele au păstrat combinaţia dosar şi probă scrisă, în funcţie de facultate, la altele admiterea s-a schimbat şi se va face doar pe bază de examen scris. Multe dintre facultăţile de stat vor să pună anul acesta accentul pe examenul scris la admitere, pentru a tria mai bine viitorii studenţi (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Traian Stoia, noul viceprimar al Timisoarei, dupa ce a primit votul de incredere al PSD Timis

Avem un nou viceprimar! Locul ramas liber de social democratul Sorin Grindeanu este ocupat de cel mai varstnic consilier local al Timisoarei, Traian Stoia. Acesta a primit votul de incredere al conducerii PSD Timis (pe larg aici).

 • Alta zi, alta idee: Timisoara are nevoie de statui ecvestre ale unor personalitati ‘grele’, spune primarul Nicolae Robu

Dupa principiul “ziua si ideea”, primarul Nicolae Robu a mai lansat o… idee. Edilul considera ca Timisoara are nevoie de statui ecvestre ale unor personalitati “grele”, nu de niste simple busturi prin oras. Prima va fi realizata chiar anul acesta (pe larg aici).

 • Primaria Timisoara, obligata sa majoreze taxele si impozitele locale pe 2013 din cauza unor datorii de 10 milioane de lei

Timisorenii vor plati pana la urma taxe si impozite locale mai mari pe 2013, dupa ce Guvernul a publicat in Monitorul Oficial textul final al Ordonantei de urgenta privind indexarea taxelor si impozitelor. Vezi ce spune ordonanta! (pe larg aici)

Social:

 • Revine StudentFest. Acum e Paradox!

Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara (OSUT) revine in perioada 11-20 aprilie cu cea de-a XXII-a editie a StudentFest-ului, cel mai mare festival de arta si cultura din Romania (pe larg aici).

 • Oficialitatile din Timisoara au jucat Hora Unirii de Mica Unire, langa statuia lui Cuza, in fata sediului Politiei. FOTO!

Ziua Unirii Principatelor Romane a fost celebrata si la Timisoara. Pe langa militari, oficialitati locale si judetene, la sarbatoare au participat si cativa timisoreni. Reprezentantii autoritatilor locale au jucat Hora Unirii de “Unirea Mica” (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • PSD a stabilit numele viitorului viceprimar al Timisoarei

Vicepreședintele PSD Timișoara, Traian Stoia, îl va înlocui pe Sorin Grindeanu în funcția de viceprimar al municipiului. Decizia a fost luată joi, în ședința Biroului Județean de Conducere a PSD Timiș (pe larg aici).

 • Lipsa de transparenta in stabilirea constructorilor autostrazii A1 supara doritorii de infrastructura de calitate

Descalificarea spaniolilor care au oferit cel mai bun preţ pentru construcţia lotului 2 din autostrada Timişoara – Lugoj şi lipsa de transparenţă şi de tact a Companiei de Drumuri în abordarea acestui subiect, dar şi întârzierile în anunţarea constructorilor pentru loturile nealocate din autostrada Lugoj – Deva a supărat rău de tot doritorii de infrastructură de calitate. Ei sunt hotărâţi să ceară informaţii până le vor fi furnizate (pe larg aici).

 • De ce are nevoie Timisoara? De statui ecvestre, spune primarul!

Încă o zi, altă idee. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, vrea mai multe statui în oraş. Iar edilul nu se mulţumeşte cu nişte busturi, ci are în plan realizarea unor statui ecvestre. Robu a dat şi câteva exemple de personalităţi care ar urma să aibă statui, bineînţeles nu toate călare: Iancu de Hunedoara, Carol Robert de Anjou, Eugeniu de Savoya, Wilhelm Muhle sau Johnny Weissmuller! (pe larg aici)

 • Taxele si impozitele vor fi totusi majorate in Timisoara!

Ping-pong cu impozitele si taxele locale. Dacă iniţial s-a stabilit că dările rămân la acelaşi nivel ca în 2012, o nouă ordonanţă de Guvern dă peste cap planurile Primăriei Timişoara. Ordonanţa spune că autorităţile locale care aveau arierate la finele anului trecut sunt obligate să crească nivelul taxelor şi impozitelor în 2013. Iar municipalitatea timişoreană avea înregistrate datorii la 31 decembrie 2012! (pe larg aici)

Social:

 • Oficialitatile din Timisoara si Timis au dansat Hora Unirii in fata sediului Politiei

Militari, oficialităţi locale şi judeţene au participat, joi, 24 ianuarie, la Timişoara, la manifestările dedicate sărbătoririi a 154 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Române. După ceremonie, primarul Nicolae Robu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin şi subprefectul Liliana Oneţ au dansat Hora Unirii (pe larg aici).

 • Timisorenii primesc Instrumente pentru schimbare

Duminică, timișorenii interesați de problemele comunității și, mai ales, de felul în care ar putea rezolva aceste probleme sunt așteptați la Cărturești Iulius Mall Timișoara (pe larg aici).

 • Prietenul lui Basescu canta pentru frumoasele Timisoarei

„Pentru tine, frumoasa mea”: aşa şi-a intitulat faimosul cântăreţ de muzică populară Aurel Tămaş concertul extraordinar pe care îl va susţine la Timişoara (pe larg aici).

 • Comemorarea Victimelor Holocaustului la Timisoara

Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată anual la 27 ianuarie, Comunitatea Evreilor împreună cu Centrul Cultural German Timişoara organizează un eveniment comun (pe larg aici).

Cultural:

 • Primaria Timisoara nu mai finanteaza Festivalul de Jazz de la Garana

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, miercuri, că municipalitatea nu va mai finanţa din acest an Festivalul de Jazz de la Gărâna şi că nu va mai aloca în general bani pentru evenimente culturale în afara oraşului. „Nu e în regulă să dăm un miliard de lei vechi pentru un eveniment organizat la Gărâna pentru ca lumea să poată merge acolo în relaş în bună parte şi să facă venituri pensiunilor din zonă”, a afirmat edilul (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Spitalul CFR trece la Ministerul Sanatatii

Unităţile sanitare cu paturi aflate în subordinea Ministerului Transporturilor (MT) vor trece în cea a Ministerului Sănătăţii. Mai mult decât atât, Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului îşi va înceta activitatea, potrivit unui proiect de ordonanţă aflat pe site-ul Ministerului Transporturilor. În subordinea Ministerului Sănătăţii vor trece spitalele clinice CFR din Iaşi, Cluj Napoca, Timişoara, Ploieşti, Galaţi, Constanţa, Braşov, Paşcani, Simeria, Oradea, Craiova, Sibiu şi Drobeta Turnu Severin. Potrivit proiectului de ordonanţă, Ministerul Transporturilor va păstra două spitale, Spitalul Clinic Witting Bucureşti şi Spitalul CF 2 Bucureşti, pentru a nu pune în pericol proiectele cu finanţare europeană aflate în derulare (pe larg aici).

 • Timisoara are un nou viceprimar

Consilierul local Traian Stoia a primit votul de incredere al conducerii Organizatiei Judetene Timis a Partidului Social Democrat pentru a ocupa functia de viceprimar al municipiului Timisoara. In cadrul sedintei Comitetului Executiv al PSD Timisoara, profesorul Florin Bârsăşteanu a luat cuvantul si a precizat ca nu isi doreste postul ocupat pana de curand de actualul deputat Sorin Grindeanu. Mai apoi, in sedinta Biroului Permanent Judetean al PSD Timis, consiilierul născut la 29 august 1944, Traian Constantin Stoia, a fost validat de forul de conducere si urmeaza sa preia functia de viceprimar al Timisoarei (pe larg aici).

Social:

 • Revine StudentFest. Acum e Paradox!

Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT) revine in perioada 11-20 aprilie cu cea de-a XXII-a ediţie a StudentFest-ului, cel mai mare festival de artă şi cultură din România care le oferă tinerilor şansa de a se exprima liber, reprezentând o alternativă la educaţia formală promovată de sistem (pe larg aici).

Economic:

 • Firme timisene pot impresiona Londra cu… lactate si sosuri

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, prin Centrul Enterprise Europe Network, organizează în perioada 16-19 martie 2013, o misiune economică la Londra de vizitare a Târgului Internaţional FOOD & DRINK – IFE 2013, cel mai mare eveniment expoziţional din Europa dedicat băuturilor şi industriei alimentare (pe larg aici).

Vest24

Politic:

 • Tinerii conservatori au sarbatorit Unirea Principatelor Romane

Tinerii Conservatori din Timişoara au sărbătorit Unirea Principatelor Române. Aceştia sunt consecvenţi principiilor respectului faţă de înaintaşi şi al valorilor democratice şi astfel au considerat că este datoria fiecărui cetăţean să îşi aducă aminte şi să omagieze efortul generaţiilor anterioare (pe larg aici).

Administraţie:

 • Traian Stoia, noul viceprimar al Timisoarei

Consilierul social-democrat Traian Stoia îl va înlocui pe Sorin Grindeanu în funcţia de viceprimar al Timişoarei. La bursa zvonurilor, Stoia era dat drept favorit încă de la plecarea lui Grindeanu în Parlament (pe larg aici).

 • Pavel Kasai, noul inspector sef al ITM Timis

Un nou examen, un nou șef la ITM Timiș. Luni, 21 ianuarie, la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, trezorierul PSD Timiș Pavel Kasai, a reușit să treacă de examentul scris cu 72 de puncte (pe larg aici).

Cultural:

 • Timisorenii au evadat in Tara Surasului

Sutele de timişoreni care au trecut miercuri seara pragul Operei s-au…teleportat „în cea mai exotică ţară imaginară”: Ţara Surâsului. Care, drapată în auriu şi purpuriu, le-a furat priviri şi suflet spectatorilor, prinşi în vârtejul iubirii fără noroc dintre Lisa şi prinţul Sou Chong, interpretaţi de Lăcrimioara Cristescu şi Cristian Bălăşescu (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • TRAIAN STOIA ESTE NOUL VICEPRIMAR AL TIMIȘOAREI

Social-democratul Traian Stoia va ocupa cel de-al doilea fotoliu de viceprimar, post lăsat liber după ce Sorin Grindeanu a fost ales deputat. Stoia a fost validat, joi după-amiază, de Biroul Municipal al PSD Timișoara, în urma unei ședințe (pe larg aici).

 • Peste 1.100 de dosare rezolvate per judecător, anul trecut în Timiș

Magistrații timișeni au muncit pe rupte anul trecut pentru a soluționa problemele reclamate de timișeni. Doar anul trecut, magistrații Judecătoriei au avut de soluționat peste 51.000 de cauze. Printre acestea se numără și 11.200 de dosare preluate din anul 2011 (pe larg aici).

 • Mii de timișoreni ar putea fi puși pe drumuri. Guvernul ar putea impune Primăriei Timișoara să majoreze (din nou) impozitele

„Unde-i lege nu-i tocmeală”, spune primarul Nicolae Robu, pe care continuă să îl frământe problema impozitelor locale, după ce a aflat că Guvernul obligă primăriile cu datorii să le majoreze (pe larg aici).

 • Timișoara va fi înfrumusețată cu statui, spune primarul. Află ce personalități vor beneficia de monumente!

Câteva personalități care și-au pus amprenta asupra orașului vor avea parte de statui ori busturi. Primarul Nicolae Robu a declarat, joi, că în procesul de înfrumusețare al orașului, acesta va beneficia de câteva statui impunătoare în următorii ani. Timișoara duce lipsă de monumente realizate în ultimii ani, cu excepția celor de pe Aleea Personalităților din Parcul Central, a declarat Robu (pe larg aici).

Social:

 • Cumpărături ca la Viena! Vezi în ce zonă a Timișoarei se va deschide un mare Outlet!

În scurt timp, timișorenii amatori de shopping nu vor mai trebui să meargă la Budapesta sau la Viena să-și cumpere haine de firmă la reducere. Un complex de Outleturi de mari dimensiuni, pe un singur nivel, va fi amenajat în zona de sud a Timișoarei. Firma Incontro, care deține o platformă la ieșirea din oraș, pe Calea Șagului, va fi cea care va deschide spațiile comerciale. Reprezentanții firmei s-au întâlnit, joi, cu primarul Nicolae Robu (pe larg aici).

 • Cetățenii pot reclama fumatul în spațiile publice la DSP. Inspectorii fac controale în Timiș

Din prima zi a lui 2013, fumatul este interzis în parcurile pentru copii, în universităţi, în taxiuri, dar şi în maşina de serviciu. De asemenea, fumatul este interzis în orice spaţiu închis folosit în comun, cum ar fi cofetării sau expoziţii (pe larg aici).

 • Autoritățile au aniversat Unirea Mică. Primarul nu s-a mai prins în horă de când era elev. GALERIE FOTO

„Hai să dăm mână cu mână toți cu inima română!”. Reprezentanții autorităților locale s-au prins, joi, în Hora Unirii, în fața Inspectoratului Județean de Poliție, unde se află statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Unirea Principatelor Române în 24 ianuarie 1859 (pe larg aici).

 • Peste 250 de locuri de muncă în Timiș oferite prin AJOFM

252 de locuri de muncă sunt scoase la bătaie în această săptămână prin Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Timiș. Cele mai multe le sunt adresate muncitorilor în domeniul textilelor (pe larg aici).

 • Târg de antichități, asezonat cu produse bio. Ambele au loc la mall

În acest week-end au loc, la Iulius Mall, două târguri tematice: Târgul de Antichităţi şi Expo Bio. Timp de trei zile, în intervalul 25-27 ianuarie aici vor fi puse la vânzare obiecte de mare valoare, adunate peste ani, așa că pasionaţii de artă pot admira și cumpăra de la piese de mic mobilier la tablouri, bijuterii, ceasuri de colecţie, numismatică, argintărie, porţelanuri. Manifestarea este organizată de Expo Timişoara, la demisolul mall-ului. Tot în week-end,  mai multe firme vin cu o gamă completă de produse şi servicii bio-ecologice din domenii precum: alimentaţie, produse apicole, întreţinere corporală, make-up, produse de medicină naturistă etc. Cea de-a XIX-a ediţie a Expo Bio 2013 va avea loc la demisolul centrului comercial şi este organizată de Star Expo (pe larg aici).

 • Sârbii din Banat organizează Bal de Sfântul Sava

Toți sârbii din Banat sunt chemați la Timișoara pentru a petrece. Astfel,  duminică, 27 ianuarie, de la ora 19, la Opera Națională Timișoara, va avea loc Sărbătoarea Sfântului Sava. Spectacolul este organizat de Uniunea Sârbilor din România, evenimentul va cuprinde diferite momente artistice, dar și tradiționalul Bal de Sfântul Sava (pe larg aici).

Cultural:

 • Spectacolele Teatrului Merlin se joacă pe scena Casei Studenților. Vezi ce piese se joacă duminică

Actorii Teatrului de Păpuși Merlin din Timișoara joacă și în această duminică două spectacole pentru cei mici. Pentru că sala teatrului se află în renovare, cele două spectacole de duminică vor avea loc pe scena Casei Studenților. Duminică se va pune în scenă, de la ora 11,  povestea Doi purceluși, iar de la ora 17 copiii sunt invitați la  Scufița roșie (pe larg aici).

 • VINO LA EXPOZIŢIA “GOYA, CRONICARUL TUTUROR RĂZBOAIELOR: DEZASTRELE ŞI FOTOGRAFIA DE RĂZBOI”!

Expoziţia-eveniment “Goya, cronicarul tuturor războaielor: dezastrele şi fotografia de război”, organizată de Muzel de Artă din Timişoara, în parteneriat cu Via Rumena Cultura, şi găzduită pe simezele MAT (Piaţa Unirii nr. 1) până în 31 martie 2013, se va deschide  vineri, 1 februarie, de la ora 18, în prezenţa ambasadorului Spaniei la Bucureşti şi a directorului Institutului Cervantes din Bucureşti (pe larg aici).

 • Heiner Wittmann vine la Timișoara și ne vorbește la Liceul Lenau și la ceainăria Cărturești

Heiner Wittmann este invitat în 28 ianuarie la Timişoara de către Institutul francez în parteneriat cu Centrul Cultural German, pentru a susţine o conferinţă în limba germană şi una în limba franceză despre cei 50 de ani de prietenie şi cooperare dintre Germania şi Franţa (pe larg aici).

 • Scriitoarea Nina Ceranu lansează “Pulberea de sub piciorul tău”

Filiala Timişoara a Uniunii Scriitorilor (Piaţa Sf. Gheorghe nr. 3) va găzdui vineri, 25 ianuarie 2013, de la ora 12, lansarea cărţii de poezie “Pulberea de sub piciorul tău/ La polvere sotto il piede tuo” de Nina Ceranu. Traducerea în italiană aparţine Vioricăi Bălteanu (pe larg aici).

 • Spectacol Muzical în 3 Acte cu Emil Kindlein

Joi, 24 ianuarie, la ora 21:00, sunteţi invitaţi în Jazz Office la Spectacolul muzical în 3 acte susţinut de muzicianul Emil Kindlein. Intrarea este liberă (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Bojin: „As putea fi contracandidatul domnului Robu”

Titu Bojin preşedintele PSD Timiş, aruncă bomba: ar putea să nu mai candideze pentru un nou mandat la CJT. Ba mai mult, ar putea fi chiar contracandidatul liberalului Nicolae Robu la Primăria Timişoarei! Liderul PSD afirmă că nu i-a trădat pe primarii PD-L care vor acum să intre în rândul social-democraţilor. El dezminte toată povestea unei aşa-zise liste a trădătorilor care a ajuns prin el la Constantin Ostaficiuc (pe larg aici).

Administraţie:

 • Fratii Cristescu si-au pus viceprimar!

Decanul de vârstă al consilierilor locali, Traian Stoia (PSD), va fi noul viceprimar al Timişoarei. Singura propunere venită din partea Biroului Municipal al PSD Timişoara, Stoia a fost votat în unanimitate de Biroul Judeţean PSD Timiş (pe larg aici).

 • Robu da statui la toata Timisoara

Deranjat că, în ultima perioadă, în Timișoara n-au mai apărut statui noi, Nicolae Robu promite că situația va fi remediată. Monumentele vor apărea în diverse locuri, chiar și în sensurile giratorii, pentru ca turiștii să aibă unde să facă poze (pe larg aici).

 • In sfarsit: Pavel Kasai, director la ITM Timis

Telenovela „Pavel Kasai, director la ITM Timiş” s-a încheiat joi. Trezorierul PSd Timiș a susţinut a doua probă a examenului, interviul, la sediul ANFP din Bucureşti (pe larg aici).

 • Ponta il obliga pe Robu sa creasca impozitele

Cu toate asigurările primarului Nicolae Robu, timișorenii vor plăti totuși impozite mai mari în 2013. Guvernul Ponta a stabilit, printr-o ordonanță de urgență, că primăriile care aveau datorii la 31 decembrie 2012 trebuie să majoreze obligatoriu taxele locale (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • PSD Timiş vrea să aibă un vicepreşedinte la nivel central

Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, ar putea să fie desemnat în funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional al social-democraţilor. Dacă Bojin nu ajunge în cel mai înalt for de conducere al PSD, organizaţia din Timiş ar putea avea, totuşi, un vicepreşedinte la nivel naţional (pe larg aici).

Administraţie:

 • Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei!

Decanul de vârstă al consilierilor locali timişoreni, Traian Stoia (PSD), va deveni noul viceprimar al Timişoarei. El a fost singura propunere venită din partea Biroului Municipal al PSD Timişoara (pe larg aici).

 • Taximetriştii din oraşul de pe Bega – amendaţi de poliţiştii locali

Agenţii locali din cadrul Serviciului Circulație, împreună cu lideri ai sindicatului taximetriștilor, au organizat, în cursul după-amiezii de marți, 22 ianuarie, o nouă acțiune pentru verificarea modului în care conducătorii auto de taximetre respectă legislația în vigoare, referitoare la deținerea documentelor necesare practicării transportului de persoane în regim de taxi, precum și privind respectarea actelor normative referitoare la oprirea și staționarea în zonele amenajate ca stații destinate taximetrelor (pe larg aici).

 • Spitalul CFR Timișoara trece din subordinea Ministerului Transporturilor la Ministerul Sănătăţii

13 spitale vor trece din subordinea Ministerului Transporturilor la Ministerul Sănătăţii în 30 de zile de la publicarea Ordonanţei privind reorganizarea reţelei sanitare din subordinea MT, al cărei proiect a fost postat pe site-ul instituţiei spre consultare publică (pe larg aici).

 • Timişul are comisie pentru identificarea tăierilor ilegale de arbori

Printr-un ordin semnat de prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, s-a constituit Comisia mixtă de verificare și control a modului de administrare a ariilor naturale protejate și identificarea tăierilor ilegale de arbori din ariile naturale protejate din județul Timiș (pe larg aici).

Social:

 • Robu, Bojin şi Liliana Oneţ s-au prins în Hora Unirii

La 154 de ani de la Unirea Principatelor Române (Mica Unire), oficialităţile din Timişoara au dansat Hora Unirii în faţa statuii lui Alexandru Ioan Cuza (în 24 ianuarie 1859 a fost ales domn al Ţării Româneşti, după ce la data de 5 ianuarie 1859 devenise domnitor al Moldovei), aflată în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş (pe larg aici).

 • Fundaţia „Pentru Voi” Timişoara angajează expert în dezvoltare instituţională

Fundaţia „Pentru Voi” Timişoara angajează expert în dezvoltare instituţională, în Timişoara. Responsabilităţile postului sunt: scrierea de aplicaţii pentru obţinerea de finanţări, concepere şi implementare campanii de advocacy, organizare evenimente, implementarea proiecte urmărind atingerea obiectivelor şi indicatorilor acestora, realizarea de rapoarte narative (pe larg aici).

 • Retim vrea să modifice tarifele la serviciul de salubrizare în Timişoara

SC RETIM Ecologic Service SA anunţă intenţia de modificare a tarifelor serviciului de salubritate de pe raza municipiului Timişoara, începând cu data de 1 martie 2013, pentru toţi utilizatorii, respectiv agenţii economici, instituţii publice şi populaţie (pe larg aici).

 • Târgul de Antichităţi şi Expo Bio, la Iulius Mall

Bănăţenii sunt aşteptaţi la două târguri tematice organizate în acest weekend la Iulius Mall Timişoara: Târgul de Antichităţi şi Expo Bio (pe larg aici).

 • Noul cod rutier şi modificările lui

Taxe, noi categorii de vehicule şi vârsta minimă de la care puteţi conduce (pe larg aici).

Economic:

 • Creditul pentru firme şi populaţie a scăzut în decembrie cu 1,4%, la 225,8 miliarde lei

Soldul creditului neguvernamental a scăzut în decembrie cu 1,4% faţă de noiembrie, la 225,87 miliarde lei, ca urmare a reducerii împrumuturilor în valută, potrivit datelor anunţate joi de Banca Naţională a României (BNR). În termeni reali, scăderea a fost de 1,9% (pe larg aici).

 • CEC Bank lansează Creditul APIA pentru finanțarea capitalului de lucru – PNDC 1 Campania 2012

CEC Bank a încheiat cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) convențiile privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii plăților naționale directe complementare în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (PNDC 1) – Campania 2012 (pe larg aici).

 • Firmele vor intra mai greu în insolvenţă. Acţionarii vor răspunde solidar la nereguli

Dreptul firmelor de a intra în insolvenţă va fi condiţionat, plăţile în numerar între operatorii economici vor fi restricţionate, societăţile vor fi obligate să majoreze capitalul social dacă raportează capitaluri negative, iar acţionarii vor răspunde în solidar pentru cesionarea firmelor datornice (pe larg aici).

Cultural:

 • Pictură „Foarte în plus”, la Galeria Calina

Sculpturile lui Napoleon Tiron se pregătesc să părăsească Galeria Calina, după mai bine de o lună de când au fost expuse publicului timişorean. În locul lor, galeria se va umple de picturile recente ale Ioanei Iacov. Astfel, luni, 28 ianuarie, de la ora 18.00, Galeria Calina organizează vernisajul expoziţiei „Foarte în plus”. Ioana Iacob a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj în anul 2009. În acelaşi an, a făcut un stagiu de practică de specialitate la Colecţia Peggy Guggenheim din Veneţia (pe larg aici).

Timpolis

 Administrație:

 • Exerciţii de mototolire a Constituţiei?

Unde dai şi unde crapă. Aşa se poate ca­rac­teriza lapidar întâlni­rea din­tre premierul Victor Pon­ta şi preşedintele Traian Bă­sescu, şi pe tema apropiatului raport MCV. La finalul în­trevederii, primul-ministru a declarat că a discutat cu şe­ful statu­lui des­pre posibili­ta­tea ca ale­gerile prezidenţiale să fie orga­nizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu ale­gerile europarlamentare. Niciun cuvânt, însă, des­pre “predicţiile” sumbre legate de raportul MCV. (Poziţia Preşedinţiei nu fusese expri­mată în mo­mentul redactării acestui articol)  (pe larg aici)

 • 31 de milioane de lei pe an pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Timişoara

Primăria Timişoara şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona servicii de întreţinere pentru parcurile şi spaţiile vezi din municipiu, pentru care a avansat un preţ de pornire de peste 30 de milioane de lei. Rămâne de văzut cui şi în ce condiţii va fi adjudecat contractul, şi dacă aceste valori vor genera controverse în Consiliul Local, la fel ca alte contracte din trecut legate de amenajare de parcuri şi spaţii verzi  (pe larg aici).

 • Medicina Legală nu mai poate refuza Poliţiei expertizele neplătite

Ministerul Afacerilor Interne a publicat un proiect de ordonanţă prin care interzice Institutelor de Medicină Legală să refuze eliberarea actelor medico-legale dacă organele judiciare nu plătesc în avans  (pe larg aici).

 • Cazurile grave de la Terapie Intensivă, finanţate printr-un program naţional de sănătate

După trei ani, timp în care Programul Naţional de finanţare a Terapiei Intensive a adunat doar praf pe coperte, se va face, în sfârşit, un pas înainte în sistemul medical românesc, prin finanţarea Terapiei Intensive  (pe larg aici). 

Social:

 • Societatea „Timişoara” protestează faţă de atacul la adresa instituţiilor statului de drept

Membrii Societăţii „Timişoara” au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva politizării Justiţiei şi împotriva atacului lansat la adresa instituţiilor statului de drept. Aceştia trag un semnal de alarmă că lucrurile nu se îndreaptă într-o direcţie bună.   Scrisoare deschisă către Viviane Reding Reprezentanţii Societăţii „Timi­şoa­ra” au protestat, miercuri, în faţa Tribunalului Timişoara, manifestându-şi nemulţumirea faţă de politizarea Jus­tiţiei  (pe larg aici). 

 • Prima de repatriere pentru romi a fost redusă la un sfert

După ani de zile în care autorităţile franceze au finanţat, din bani publici, repatrierea romilor, aduşi periodic şi pe Aeroportul Timişoara, se pare că, în sfârşit, a existat o revelaţie legată de inutilitatea acestui program. Franţa a anunţat o reducere drastică a primelor de repatriere acordate romilor români repatriaţi şi, pe viitor, se intenţionează eliminarea completă a acestei măsuri de „motivare”  (pe larg aici). 

 • Timişul este judeţul din România cu cea mai mare suprafaţă de culturi bio

Într-o largă campanie de consultare publică, Comisia Europeană aşteaptă opiniile cetăţenilor comunitari cu privire la cele mai bune modalităţi de încurajare a producţiei ecologice în U.E  (pe larg aici).

 • Mai mult de jumătate din maşinile controlate au probleme tehnice

Poliţiştii rutierişti şi specialiştii R.A.R. au încheiat acţiunea verificărilor ITP în trafic. În Timiş, au fost contabilizate sute de sancţiuni aplicate şoferilor care nu şi-au făcut reviziile periodice la autovehicule, dar şi celor care s-au aventurat în trafic chiar dacă nu îndeplineau condiţiile tehnice  (pe larg aici).