Revista presei 23 ianuarie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Spitalul CFR din Timişoara va trece în subordinea Ministerului Sănătăţii

Cele 13 spitale CFR din ţară vor trece din subordinea Ministerului Transporturilor (MT) în cea a Ministerului Sănătăţii (MS), în timp ce Casa Asigurărilor de Sănătate a MT îşi va înceta activitatea, potrivit unui proiect de ordonanţă aflat în dezbatere publică pe site-ul MT până la 30 ianuarie (pe larg aici).

 • Grupul Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii Timişoara va fi desfiinţat

În ultimul timp se vorbeşte tot mai mult de comasarea unor unităţi de învăţământ. Pe lista celor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş figurează doar câteva poziţii. Între acestea, şi Grupul Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii, care va fi absorbit de Colegiul Tehnic “Ion Mincu”. Cu toate că anul trecut elevii au protestat împotriva deciziei de comasare cu Colegiul Tehnic “Dumitru Leonida”, din toamna acestui an ei vor fi nevoiţi să înveţe într-un alt loc (pe larg aici).

 • Investiţiile străine ar putea scădea preţul gigacaloriei pentru timişoreni

După ce o firmă germană a contactat, cu ceva vreme în urmă, municipalitatea timişoreană, pentru a-şi prezenta o posibilă investiţie în producerea energiei termice prin arderea paielor, în aceste zile, un investitor austriac l-a contactat pe primarul Nicolae Robu cu o propunere asemănătoare. “Eu am arătat interesul Primăriei Timişoara pentru astfel de investiţii în oraşul nostru, iar discuţiile vor continua în perioada următoare (pe larg aici).

 • Prefectul Dogariu ţine audienţele la ţară

În cadrul programului de audienţe organizate în unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului Timiş, prefectul Eugen Dogariu va susţine vineri, începând cu ora 11, audienţele la sediul Primăriei Variaş. Pentru înscrieri în audienţă, cetăţenii se pot adresa secretariatului din cadrul Primăriei Variaş, telefon 0256/387.563. Totodată, prefectul judeţului Timiş va susţine audienţe şi la sediul Primăriei Periam, tot vineri, începând cu ora 13 (pe larg aici).

Social:

 • Protest în faţa Palatului Dicasterial din Timişoara

Membrii “Societăţii Timişoara” au protestat, astăzi, la împlinirea a 23 de ani de la înfiinţarea ziarului “Timişoara”, în faţa Palatului Dicasterial, împotriva politizării justiţiei. Preşedintele societăţii civile, Florian Mihalcea, a declarat că speră ca această acţiune de protest să fie luată în considerare de parlamentari ca un semnal de alarmă faţă de încercările unor politicieni de a încerca îngrădirea justiţiei şi, implicit, a structurilor ANI şi DNA (pe larg aici).

Cultural:

 • Primăria Timişoara nu mai finanţează Festivalul de jazz de la Gărâna

Instituţiile de cultură din Timişoara au parte, în aceste zile, de o atenţie specială din partea edililor.   “Lansez un apel către instituţiile de cultură din oraş pentru a proiecta o agendă cât mai bogată, completă şi sonoră pentru 2013, care să se concentreze pe evenimente organizate în Timişoara şi mai puţin în alte părţi, în diverse turnee. Trebuie şi acestea, dar ar trebui mai multe evenimente locale, mai ales în perspectiva candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Ziua si ideea: primarul Nicolae Robu vrea sa infiinteze un Institut Multicultural al Primariei Timisoara. Sa avem si noi ICR-ul nostru…

Suparat foc ca Institutul Cultural Roman isi deschide filiala regionala la Arad, primarul Timisoarei vrea sa infiinteze un institut multicultural in cadrul Primariei Timisoara. Nu stie inca ce ar urma sa faca institutul, dar Primaria duce lipsa de asa ceva (pe larg aici).

 • Creste standardul de protectie si siguranta pe Aeroportul International Timisoara. Au fost achizitionate noi masini de interventie!

Aeroportul International Timisoara Traian Vuia a mai facut un pas inainte pentru cresterea sigurantei pasagerilor si a aeronavelor. S-a dotat cu noi autospeciale performante, de mare capacitate (pe larg aici).

Social:

 • Beauty of Romania – prima editie a concursului este organizata la Timisoara. Iata cand sunt preselectiile!

Cele mai frumoase doamne si domnisoare se vor lupta pentru titlul Beauty of Romania in aceasta primavara. Castigatoarea va reprezenta tara noastra la Beauty of the World 2013, care va avea loc in Kazahstan (pe larg aici).

 • Protest al Societatii Timisoara in fata Tribunalului Timis, fata de politizarea justitiei

Doar 16 membri ai Societatii Timisoara au protestat, miercuri, in fata Tribunalului Timis, fata de politizarea justitiei, afirmand ca ”unii parlamentari” si-ar dori sa nu avem justitie si ca Vasile Blaga ”a facut blat cu USL” la alegerile parlamentare (pe larg aici).

Cultural:

 • Robu taie de tot finantarea pentru Festivalul de Jazz de la Garana si vrea ca artistii timisoreni sa plece mai putin in turnee

Primarul Nicolae Robu le-a pus gand rau iubitorilor de jazz care participa la Festivalul International de la Garana, dar si artistilor care pleaca in turnee. Robu taie de tot finantarea pentru festivalurile din afara orasului (pe larg aici).

Tion

Politic:

 • Presedintele PP-DD Timis, numit vicepresedinte de partid la nivel national

Preşedintele PP-DD Timiş, Adrian Diaconu, a fost numit vicepreşedinte la nivel naţional al formaţiunii politice înfiinţată  de omul e televiziune Dan Diaconescu. Diaconu afirmă că  noua funcţie va oferi o vizibilitate mai bună organizaţiei judeţene de partid şi acces la deciziile impostante ale partidului (pe larg aici).

Administraţie:

 • Saloanele Spitalului Judetean, renovate de primarii timiseni

Începând din martie, saloanele de pe secțiile vechi ale Spitalului Județean Timișoara vor fi renovate de primarii timișeni. Ideea a fost lansată de conf.dr. Florin Bîrsășteanu, directorul medical al Spitalului Județean, la o întâlnire a Asociației Primarilor din Timiș (pe larg aici).

 • Mai putine clase de liceu dupa bac-ul esuat al timisorenilor

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Timiș intenționează să taie unele clase de-a IX-a la unitățile de învățământ cu rezultate slabe la ultimul Bacalaureat. Numărul de elevi înscriși în clasa a VIII-a pentru anul de școlarizare 2013-2014 este cu doar 3 cifre mai mare decât cel de anul trecut (pe larg aici).

 • Daca ICR a preferat Aradul, Robu vrea sa-si faca propriul institut multicultural

În condiţiile în care noua filiala Banat-Crişana a Institutului Cultural Român (ICR) îşi  are sediul la Arad, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, miercuri, că vrea să înfiinţeze și el un institut, multicultural. Cu ce ar urma să se ocupe mai exact această nouă instituţie… nu se ştie încă.   (pe larg aici).

 • Aeroportul International Timisoara creste standardul de siguranta

Aeroportul Internațional Timișoara a închiriat de la Aeroportul Otopeni două autospeciale de mare capacitate pentru stingerea incendiilor. Creșterea nivelului de siguranță pe aeroportul timișorean era necesară pentru ca acesta să se conformeze standardelor internaționale în domeniu (pe larg aici).

 • Elevii de la Posta se muta la Colegiul Ion Mincu din Timisoara

Grupul Școlar de Poștă  și Telecomunicații Timișoara va fi absorbit de Colegiul Tehnic Ion Mincu, au anunțat reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș.  Începând din toamnă, cei aproximativ 450 de elevi de la Poștă se vor muta în spațiul colegiului Ion Mincu (pe larg aici).

Social:

 • Sarbatoarea Sfantului Sava la Timisoara

Duminică, 27 ianuarie, de la ora 19, la Opera Națională Timișoara, va avea loc Sărbătoarea Sfântului Sava. Organizat de Uniunea Sârbilor din România, evenimentul va cuprinde diferite momente artistice, dar și tradiționalul Bal de Sfântul Sava (pe larg aici).

 • Elevii timiseni de clasa a II-a, evaluati in luna mai

„Anul acesta, probabil în luna mai, va avea loc evaluarea elevilor de clasa a II-a”, a anunțat Cornel Petroman, inspector școlar general în Inspectoratul Școlar Timiș. Conform acestuia, pentru elevii foarte dotați există posibilitatea, oferită de lege, de a promova două clase într-un singur an școlar (pe larg aici).

 • Hora Unirii, dansata la inaltime de elevii de la Lenau Timisoara

Peste 20 de elevi de la clasa a IV-a din școala Nikolaus Lenau Timișoara au intonat și au dansat Hora Unirii la… înălțime. Suiți pe picioroange, aceștia au făcut, în același timp, „sport, istorie și educație culturală”, a spus Ștefan Cojocnean, coordonator al evenimentului (pe larg aici).

 • Ziua Unirii, sarbatorita la Timisoara

Militari, oficialităţi locale şi judeţene vor participa, joi, 24 ianuarie, la Timişoara, la manifestările dedicate sărbătoririi a 154 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Române (pe larg aici).

 • Studentii la Drept de la Universitatea de Vest, cei mai buni din Europa de Est

Studenții Universității de Vest din Timișoara sunt primii din Europa Centrală şi de Est. O echipă formată din studenți ai Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara a învins în cadrul unui concurs organizat în domeniul depturilor omului (pe larg aici).

Economic:

 • Pe piata imobiliara timisoreana apartamentele noi sunt mai scumpe decat cele vechi

Preţurile practicate la unele dintre apartamentele noi sunt semnificativ mai mari decât cele din blocurile mai vechi, diferit de situaţia din alte oraşe, acolo unde se întâmplă exact invers. La Timişoara o garsonieră nouă se poate obţine la puţin sub 35.000 de euro, iar un apartament nou cu două camere costă 55.000 de euro (pe larg aici).

Cultural:

 • Primaria Timisoara nu mai finanteaza Festivalul de Jazz de la Garana

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, miercuri, că municipalitatea nu va mai finanţa din acest an Festivalul de Jazz de la Gărâna şi că nu va mai aloca în general bani pentru evenimente culturale în afara oraşului. „Nu e în regulă să dăm un miliard de lei vechi pentru un eveniment organizat la Gărâna pentru ca lumea să poată merge acolo în relaş în bună parte şi să facă venituri pensiunilor din zonă”, a afirmat edilul (pe larg aici).

 • Opera din Timisoara isi invita spectatorii intr-o lume exotica si luxurianta: Tara Surasului

 Opera Naţională Română din Timişoara îşi oferă publiculului său o călătorie artistică în cea mai exotică ţară imaginară. Opulenţă, rochii elegante, pantaloni brodaţi cu fir  şi paiete, chimonouri, evantaie cu dragoni pictaţi şi papucii cu ciucuri vor da indicii clare că Ţara Surâsului, în care lucruri uluitoare se succed fantezist, este China mătăsurilor de lux şi a puterii absolute (pe larg aici).

 • Seara Bob Dylan la Carturesti, in Timisoara

Seară Bob Dylan la Timişoara! Muzica sa şi poemele lui, traduse de Mircea Cărtărescu vor răsuna la Cărtureşti, întru desfătarea fanilor artistului american (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Politia nu mai face fata la tot mai multele furturi si talharii? (pe larg aici).
 • Ce probleme au timisorenii? Va spune Politia Locala…

Poliţiştii locali au continuat şi în cursul zilei de marţi acţiunile în cartierele oraşului fiind vizate zonele Ion Ionescu de la Brad, Lipovei, Aradului Est şi Vest, Bucovina, Circumvalaţiunii, Mehala. Şi de această dată s-a luat legătură cu reprezentanţii consiliilor consultative de cartier (pe larg aici).

 • S-a infiintat o comisie… a taietorilor de lemne

Printr-un ordin semnat de prefectul Eugen Dogariu, s-a constituit Comisia mixtă de verificare şi control a modului de administrare a ariilor naturale protejate şi identificarea tăierilor ilegale de arbori din ariile naturale protejate din judeţul Timiş (pe larg aici).

Social:

 • Victimele Holocaustului comemorate la Timisoara

Pe data de 27 ianuarie 1945, soldaţii Armatei Roşii îi eliberau pe supravieţuitorii lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. Începând cu 1996, Republica Federală Germania sărbătoreşte legal această dată importantă a comemorării (Ziua Comemorării Victimelor Regimului Nazist). În anul 2005, aceasta a fost numită de către Naţiunile Unite ca fiind Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (pe larg aici).

 • Cod galben pentru sudul Banatului

Administratia Nationala de Meteorologie a anunţat cod galben, pentru intervalul 24 ianuarie ora 18 – 25 ianuarie ora 08. Începând din seara zilei de joi, în sudul şi sud-estul ţării vor fi precipitaţii însemnate cantitativ, local peste 25 l/mp, predominant sub formă de ploaie în jumătatea de sud a Munteniei şi în Dobrogea, mixte în primele ore şi apoi ninsoare în sudul Banatului, Oltenia şi nordul Munteniei (pe larg aici).

 • Expozitie de grafica semnata de un elev de clasa a 8-a

Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara va găzdui expoziţia intitulată „Mari compozitori clasici”, ce conţine lucrări de grafică semnate de Mihai Radu Reja, elev în clasa a VIII-a C a. În galeria celor 26 de portrete se regăsesc G. Verdi, R. Wagner, A. Vivaldi, J.S. Bach, J. Strauss şi alţi corifei ai simfoniilor clasice (pe larg aici).

 • Studenti ai Universitatii de Vest, pe primul loc in Europa Centrala si de Est

O echipă formată din studenţi ai Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara s-a situat pe primul loc în clasamentul regiunii Europa Centrală şi de Est, în cadrul fazei finale a World Human Rights Moot Court Competition, prestigios concurs studenţesc organizat de Centrul pentru drepturile omului de pe lângă Universitatea din Pretoria, Africa de Sud (pe larg aici).

 • Locuri de munca in Timis la 23 ianuarie. Vezi care sunt!

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş a anunţat locurile de muncă disponibile în judeţul Timiş în perioada 23 – 30 ianuarie 2012 (pe larg aici).

Economic:

 • Banateni, invadati China! Cu afaceri…

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, prin Centrul Enterprise Europe Network, organizează misiune economică în China, la Hong Kong şi Guangzhou (Canton), de vizitare a Târgului Internaţional de Import-Export al Chinei de la Guangzhou, aflat la cea de-a 113-a ediţie. Misiunea economică cuprinde trei etape, în funcţie de grupele de produse expuse  (pe larg aici).

Cultural:

 • Seara exotica la Opera timisoreana

Opera Naţională Română din Timişoara îşi invită publicul în cea mai exotică ţară imaginară: Ţara Surâsului! Opereta lui Franz Lehar, cu un libret scris de Ludwig Herzer şi Fritz Löhner, dă culoare afişului artistic al serii de miercuri, 23 ianuarie 2013, de la ora 19 (pe larg aici).

Vest24

Social:

 • Studentii de la UVT, pe primul loc in Europa Centrala si de Est

Studenţii de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a UVT au ajuns pe primul loc în clasamentul regiunii Europa Centrală şi de Est, în cazul fazei finale a World Human Rights Moot Court Competition (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Lui Robu i-a venit ideea să înființeze un institut multicultural al municipalității

Primarului Nicolae Robu i-a venit o idee care să susțină candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Edilul liberal vrea un Institut multicultural al administrației locale (pe larg aici).

 • O firmă austriacă, interesată să investească bani frumoși la Timișora. Vezi în ce domeniu!

Primarul Nicolae Robu a purtat, miercuri, primele discuții cu reprezentanții unei companii din Austria specializată în producerea de energie electrică și termică pe bază de biomasă (pe larg aici).

 • Taxa auto creşte la Euro 4 şi Euro 3 şi scade la Euro 2, Euro 1 şi non-euro

Guvernul a definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro (pe larg aici).

 • Studiile pentru extinderea pasajelor Popa Șapcă, Jiul și Solventul vor fi executate de o firmă din Iași. Află cât va plăti Primăria pentru ele! VIDEO

Primarul Nicolae Robu vrea să onoreze încă o promisiune din campania electorală, și anume aceea de lărgire la patru benzi a trei pasaje pe sub calea ferată din oraș. Este vorba despre Popa Șapcă, Jiul și Solventul, pentru care municipalitatea a semnat cu o firmă din Iași contractul ce prevede realizarea, în cel mult patru luni, a studiilor de fezabilitate. Potrivit primarului, licitația s-a derulat fără contestații (pe larg aici).

 • Aeroportul Traian Vuia, dotat cu două autospeciale performante destinate prevenirii şi stingerii incendiilor

Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia a mai făcut un pas înainte pentru creşterea siguranţei pasagerilor şi a aeronavelor. Astfel, începând din acesta săptămână, compartimentul de prevenire şi stingere a incendiilor din cadrul AIT-TV a fost dotat cu două autospeciale performante, de mare capacitate, astfel încât timpul de intervenţie în caz de incident să nu depăşească 3 minute, aşa cum este prevăzut în standardele internaţionale. Prin aceasta, va creşte de la 7 la 8 categoria de protecţie PSI a celui mai important aeroport regional din ţară (pe larg aici).

 • Șoferii care staționează în stațiile destinate taximetriștilor, amendați

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație, împreună cu lideri ai sindicatului taximetriștilor, au organizat, în cursul după-amiezii de marți, o nouă acțiune pentru verificarea modului în care conducătorii auto de taximetre respectă legislația în vigoare referitoare la deținerea documentelor necesare practicării transportului de persoane în regim de taxi, precum și privind respectarea actelor normative referitoare la oprirea și staționarea în zonele amenajate ca stații destinate taximetrelor (pe larg aici).

 • Cartierele Ion Ionescu de la Brad, Lipovei, Aradului Est și Vest, Bucovina, Circumvalațiunii și Mehala, verificate de polițiștii locali

Polițiștii locali au continuat și în cursul zilei de marți acțiunile în cartierele orașului fiind vizate zonele Ion Ionescu de la Brad, Lipovei, Aradului Est și Vest, Bucovina, Circumvalațiunii, Mehala. Și de această dată s-a luat legătură cu reprezentanții consiliilor consultative de cartier (pe larg aici).

 • Chirie de 3 500 de euro lunar pentru un liceu neprofitabil din Timișoara

Din toamna acestui an Grupul Școlar de Poștă și Telecomunicații din Timișoara va fi absorbit de Colegiul Tehnic Ion Mincu, asta pentru că grupul școlar nu mai este profitabil, iar pentru clădirea respectivă, care aparține Poștei Române, Inspectoratul Școlar Județean Timiș este nevoit să plătească o chirie de 3 500 de lei lunar, asta chiar din anul 1990 (pe larg aici).

 • Primarii din Timiș vor renova câte un salon la Spitalul Județean

La Spitalul Clinic Județean din Timișoara ajung anual peste 40 000 de bolnavi. O parte dintre ei sunt din localitățile timișene. Pentru a le face șederea mai ușoară aici, primarii localităților timișene vor participa la un proiect care vizează renovarea a cât mai multor saloane din unitatea sanitară (pe larg aici).

Social:

 • O echipă a UVT este pe primul loc în Europa Centrală şi de Est la un concurs pe tema drepturilor omului

O echipă formată din studenți ai Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara s-a situat pe primul loc în clasamentul regiunii Europa Centrală şi de Est, în cadrul fazei finale a World Human Rights Moot Court Competition, prestigios concurs studenţesc organizat de Centrul pentru drepturile omului de pe lângă Universitatea din Pretoria, Africa de Sud (pe larg aici).

 • Hai să dăm mână cu mână… pe picioroange

Elevii de clasa a patra de la Liceul Lenau din Timișoara au serbat în avans Ziua Unirii într-un mod spectaculos. Ei s-au adunat în sala de sport a școlii și au încins o horă pe picioroange. Proiectul a avut loc printr-un parteneriat între Sala de sport No Limits, respectiv profesorul Ştefan Cojocnean (multiplu campion mondial la sporturi extreme) şi Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, prin profesorul de educaţie fizică Pinzhoffer Harald. Copii s-au arătat extrem de încântați de idee și au spus că se descurcă de minune pe aceste aparate (pe larg aici).

 • Protest în fața Tribunalului Timiș pentru depolitizarea justiției, fără pancarte și fără lozinci

Aproape 20 de timișoreni s-au adunat, pentru un protest anunțat, în fața Tribunalului Timiș, miercuri la amiază. Ei au ținut să facă publică nemulțumirea lor față de politica din justiție.  Ei sunt membrii ai Societății Timișoara, care a și lansat o scrisoare deschisă adresată comisarului European pentru Justiţie, Viviane Reading în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de atacul unor politicieni şi trusturi de presă, împotriva unor instituţii ale statului (pe larg aici).

 • Manifestările dedicate Zilei Unirii la Timișoara vor avea loc în fața sediului Poliției

Manifestările organizate joi, 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii,  vor începe la ora 10,  și se vor desfășura la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, situat în fața sediului Inspectoratului de Poliției Timiș, de pe bd. Take Ionescu. Vor lua parte autorități locale și alte personalități, iar timișoreni sunt așteptați și ei pentru a lua parte la manifestare (pe larg aici).

Economic:

 • Berea şi ţigările se vor scumpi de la 1 aprilie

În goana după bani pentru buget, Ministerul de Finanţe a decis să recurgă la creşterea accizelor la ţigări şi bere, iar ziua de când acestea se vor scumpi este chiar ziua păcălelilor, 1 aprilie. Acciza pentru mia de ţigări va ajunge la 81,78 de euro, în creştere cu 3,3%. Majorarea va duce la o scumpire cu 15-20 de bani a pachetului de ţigări. Producătorii sunt consternaţi susţinând că măsura nu face decât să mărească profiturile contrabandiştilor (pe larg aici).

 • Cum poţi face bani din imobiliare pe timp de criză

Criza financiară, real motiv de supărare pentru unii, poate fi o perioadă aducătoare de profit pentru alţii, care au ceva bani şi vor să investească în imobiliare (pe larg aici).

Cultural:

 • ZERO lei de la Primăria Timișoara pentru Festivalul de Jazz de la Gărâna. Robu face un festival similar în oraș

După scandalul de anul trecut, când primarul Nicolae Robu a vrut să anuleze sponsorizarea municipalității în valoare de 100.000 de lei pentru Festivalul de Jazz de la Gărâna, edilul-șef anunță că manifestarea din Poiana Lupului nu va mai beneficia de fonduri de la Primăria Timișoara (pe larg aici).

 • Eveniment jubiliar la Galeria Helios

Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Timişoara şi Galeria de Artă „Helios” din Timişoara vă invită joi, 24 ianuarie,  de la ora 17, la vernisajul expoziţiei retrospective „IOVAN – 65” (pe larg aici).

 • EVENIMENT DE EXCEPŢIE: 82 de gravuri de GOYA sunt aşteptate la Muzeul de Artă din Timişoara!

Muzeul de Artă din Timişoara se pregăteşte să găzduiască o parte din opera unuia dintre cei mai importanţi artişti ai lumii: Francisco de Goya (1746-1828). În luna februarie, pe simezele MAN, vor putea fi văzute cele 82 de gravuri din celebra serie “Dezastrele războiului” pe care pictorul spaniol le-a realizat între anii 1810-1820. Gravurile ilustrează scene din timpul războiului spaniolilor împotriva trupelor napoleoniene (Războiul de independenţă spaniol, 1808-1814) (pe larg aici).

 • Cea mai exotică țară imaginară, la Opera din Timișoara

Opera Naţională Română din Timişoara îşi invită publicul în cea mai exotică ţară imaginară: Ţara Surâsului! Opereta lui Franz Lehar, cu un libret scris de Ludwig Herzer şi Fritz Löhner, dă culoare afişului artistic al serii de miercuri, 23 ianuarie, de la ora 19 (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Adrian Diaconu a devenit ce şi-a dorit: vicepreşedinte al PP-DD la nivel naţional

Adrian Diaconu, preşedintele PP-DD Timiş şi proaspăt deputat, a devenit noul vicepreşedinte al PP-DD la nivel naţional. Diaconu şi-a manifestat această intenţie încă de săptămâna trecută, când a spus că merită această funcţie şi că nu trebuie să aştepte neapărat până la alegerile din toamnă din partidul domnului Dan (pe larg aici).

Administraţie:

 • Finanţarea spitalelor private va fi decisă după definitivarea Legii Bugetului

În legătură cu noile măsuri privind finanţarea spitale private – spitale de stat, în perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va demara consultări şi discuţii cu reprezentanţii medicilor, dar şi cu cei ai pacienţilor, pe această temă (pe larg aici).

 • Lotul I al autostrăzii Timişoara-Lugoj a fost integral finalizat

Lotul 2 aşteaptă rezultatul contestaţiei la licitaţia pentru desemnarea constructorului (pe larg aici).

 • Încep dezbaterile cu medicii şi pacienţii pe tema finanţării spitalelor private

În legătură cu noile măsuri privind finanţarea spitale private – spitale de stat, în perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va demara consultări şi discuţii cu reprezentanţii medicilor, dar şi cu cei ai pacienţilor, pe această temă (pe larg aici).

 • Aeroportul Timișoara crește standardul de siguranță

Aeroportul Internațional Traian Vuia Timisoara a mai făcut un pas înainte pentru creșterea siguranței pasagerilor și a aeronavelor. Astfel, începând din această săptămână, compartimentul de prevenire și stingere a incendiilor din cadrul aeroportului a fost dotat cu două autospeciale performante, de mare capacitate, astfel încât timpul de intervenție în caz de incident să nu depășească 3 minute, așa cum este prevăzut în standardele internaționale (pe larg aici).

Social:

 • Beneficiarii de Transplant Timişoara susţin înregistrarerea acordului prezumtiv pe cardul de sănătate

Ideea că unui “mort” i-au fost prelevate organele îngrozeşte, în lipsa informării şi educaţiei cetăţeanului despre această practică, devenită banală în ţările civilizate din Uniunea Europeană (pe larg aici).

 • Mica Unire – marcată la Liceul „Aurel Vlaicu” din Lugoj

Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj va marca împlinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române printr-un simpozion dedicat evenimentului (pe larg aici).

 • Studenți timişoreni de la Drept – pe primul loc în Europa Centralã şi de Est

O echipã formatã din studenți ai Facultãþii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universitãţii de Vest din Timişoara s-a situat pe primul loc în clasamentul regiunii Europa Centralã şi de Est, în cadrul fazei finale a „World Human Rights Moot Court Competition” (pe larg aici).

 • Expoziţia de grafică a unui elev de clasa a VIII-a

Mihai Radu Reja, un elev în clasa a VIII-a C a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara, are parte de propria expoziţie de grafică. Intitulată „Mari compozitori clasici”, conţine 26 de portrete, printre care se regăsesc G. Verdi, R. Wagner, A. Vivaldi, J. S. Bach, J. Strauss şi alţi corifei ai simfoniilor clasice (pe larg aici).

Economic:

 • Cât costă şi unde pot fi găsite cele mai ieftine apartamente noi

În contextul programului „Noua Casă” anunţat de către Guvern, o analiză a www.imobiliare.ro arată că în marile oraşe ale ţării pot fi găsite oferte de apartamente noi la preţuri similare sau chiar mai mici decât ale celor vechi, în special în blocurile construite în ultimii patru ani. Studiul pune faţă în faţă preţurile medii cerute pe categorii de locuinţe (garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere) cu cele mai ieftine oferte listate pe aceste segmente. Garsoniere noi la sub 20.000 de euro sau chiar apartamente cu trei camere la un preţ mai mic de 40.000 de euro îţi fac tot mai des loc printre ofertele din piaţă (pe larg aici).

 • Chinezii de la Sinovel vor produce turbine eoliene la Faur

Grupul chinez Sinovel, cel mai mare producător chinez din domeniul eolian şi numărul doi mondial, intenţionează să încheie un parteneriat cu uzinele Faur, deţinute de fraţii Emil şi Marius Cristescu, şi să înceapă producţia de turbine eoliene la Bucureşti (pe larg aici).

Cultural:

 • Lansare de carte bilingvă, de Zilele Editurii Eubeea

Vineri, 25 ianuarie, la Filiala Timişoara a Uniunii Scriitorilor va fi lansat volumul de poezie „Pulberea de sub piciorul tău”, de Nina Ceranu. Volumul a apărut în ediţie bilingvă, română şi italină, în traducerea Vioricăi Bălteanu. Lansarea are loc în cadrul evenimentului „Zilele Editurii Eubeea”. Cartea va fi prezentată de Cornel Ungureanu, Gheorghe Secheşan, Adrian Dinu Rachieru şi Eugen Dorcescu (pe larg aici).