Revista presei 21 ianuarie 2013

Renaşterea bănăţeană

Politic:

 • Trădare, trădare, dar să ştim şi noi…

Rezultatele din alegerile parlamentare nu au picat deloc bine conducerii PD-L Timiş. Filiala se baza pe numărul mare de primari care ar fi trebuit să aducă un suport mulţumitor, cu mult peste cel obţinut.   O primă  analiză făcută la începutul anului a dus la concluzia că o bună parte a eşecului înregistrat se datorează primarilor PD-L, care nu s-au implicat suficient în campania electorală.   Mai mult, Alin Popoviciu, prim-vicepreşedinte PD-L Timiş, i-a acuzat pe mai mulţi edili de non-combat şi chiar de trădare în favoarea USL (pe larg aici).

Administraţie:

 • ‘Regele asfaltului’, Dorinel Umbrărescu, a câştigat licitaţia pentru Autostrada Timişoara – Lugoj, lotul II

Dorinel Umbrărescu a câştigat licitaţia pentru Autostrada Timişoara – Lugoj de pe locul doi. Spaniolii care au oferit preţul cel mai mic au fost… descalificaţi.   Compania Naţonală de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a finalizat licitaţia pentru lotul doi al autostrăzii Timişoara-Lugoj. În urma selecţiei de oferte, asocierea UMB Spedition – Tehnostrade a fost declarată câştigătoare, cu toate că s-a clasat pe locul doi (pe larg aici).

 • Ciorba regionalizării a fost pusă din nou pe foc

Reorganizarea administrativ-teritorială a României a fost scoasă din nou pe tapet de autorităţile centrale, care au reluat refrenul regionalizării, exact cum fusese el cântat şi de guvernele precedente. Se pare că, de data aceasta, graba este mai mare, pentru că s-ar putea pierde bani frumoşi dacă mai stăm mult să analizăm în ce mod se va trece la împărţirea ţării în regiuni. Soluţia avansată este cea a păstrării regiunilor de dezvoltare existente încă din 1999 (pe larg aici).

Social:

 • Consultaţii gratuite pentru micuţii cu displazie de şold, la Timişoara

Micuţii suspecţi de displazie de şold pot să beneficieze de consultaţii gratuite la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara, printr-un proiect româno-maghiar pentru prevenţia şi terapia patologiei şoldului la pacienţi care nu au împlinit vârsta de un an. De la implementarea programului, în urmă cu zece luni, aproape 8.000 de micuţi au fost supuşi investigaţiilor pe această temă, în contextul în care această maladie poate fi vindecată dacă bolnavul nu a ajuns încă să şchioapete (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Acvariul din Piata Operei, inca departe de demolare. Telenovela primarului Robu continua la Timisoara

Au trecut 15 zile de cand primarul Nicolae Robu promitea ca in 10 zile demoleaza controversata constructie de sticla din Piata Operei. Potrivit unor surse din Primaria Timisoara, edilul sef al orasului da vina de nereusita pe firma care trebuie sa o demoleze (pe larg aici).

 • A inceput demolarea vechii piete din Iosefin, dar pietarii inca vand la marginea halei. GALERIE FOTO!

Veste buna pentru timisorenii care locuiesc in zona Iosefin. Muncitorii s-au apucat sa demoleze hala in care a functionat piata pana cand comerciantii s-au mutat in noua cladire. Culmea insa, pietarii inca mai vand langa hala (pe larg aici).

Social:

 • Atentie studenti! Furturile din camine continua la Timisoara. Ce au furat 2 hoti dintr-o camera!

Cativa studenti care locuiesc intr-un camin din Timisoara au ramas fara o parte din hainele din dulap, dupa ce hotii le-au rascolit camera. Au reusit sa plece cu mai multe obiecte de imbracaminte in valoare de 800 de lei (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Rasturnare de situatie pe autostrada Timisoara – Lugoj, lot 2. Oferta cea mai mica a fost descalificata

Surpriză în licitaţia pentru desemnarea constructorului lotului 2 din autostrada Timişoara – Lugoj. Chiar dacă asocierea spaniolilor de la Constructora San Jose şi Sevicon Obras e Infraestructuras a depus cea mai mică ofertă, aceasta a fost descalificată. Măsura a fost deja contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, dar nu de spanioli ci de altă societate (pe larg aici).

 • A inceput demolarea vechii piete din Iosefin

Reprezentanţii firmei tocmite de Primăria Timişoara să demoleze vechea piaţă din cartierul Iosefin au reuşit în sfârşit să adune câţiva oameni şi să se apuce de desfiinţarea halei care a mai rămas acolo (pe larg aici).

Social:

 • Danezii au cautat la Timisoara culegatori de mazare, zmeura si capsuni

Mai multi angajatori danezi s-au prezentat luni la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara pentru a recruta localnici pentru a lucra în agricultură în Danemarca. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş a intermediat prezenţa firmelor respective în oraşul de pe Bega (pe larg aici).

 • Problemele de sold ale nou-nascutilor, diagnosticate si tratate la Spitalul de copii Timisoara

Patologia șoldului la copil nu mai este o problemă pentru medicii timișoreni. Un proiect european derulat în colaborare cu Szeged a permis achiziționarea unor aparate performante, dar şi pregătirea mai multor medici în domeniu (pe larg aici).

 • Spectacol extraordinar de Ziua Unirii, la Timisoara

Elena Jurjescu, Luca Novac, Ana Pacatiuş şi fraţii Radu şi Ilie Vincu sunt doar câţiva dintre renumiţii solişti de muzică populară care vor urca pe scenă în spectacolul extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române (pe larg aici).

 • Nokia cauta la Timisoara studenti pentru slujbe de vara in Finlanda

Studenţii timişoreni cu abilităţi tehnice pot ajunge să lucreze în această vară la celebrul producător de telefoane mobile Nokia. Miercuri, 23 ianuarie, la sediul Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor şi joi, 24 ianuarie, la sediul Universităţii de Vest Timişoara, un reprezentant al companiei finlandeze va încerca să găsească noi talente pentru proiectul de angajare a tinerilor (pe larg aici).

 • Medicii de familie nu pot prescrie retete in locul medicilor din spital

Mai mulți pacienți care ies din spital solicită medicilor de familie transcrierea pe reţete compensate sau reţete gratuite a tratamentului primit de la medicii din spital pe reţete simple, sau doar menţionat în biletul de externare din spital. Practica nu este nouă, dar este una care nu mai poate funcționa din ianuarie 2013, odată cu introducerea rețetelor electronice, spun medicii de familie timișeni (pe larg aici).

Cultural:

 • Peer Gynt, coproductie-eveniment Timisoara-Budapesta

Teatrul Maghiar din Timişoara reia luni, 21 ianuarie și marți, 22 ianuarie, de la ora 18:00, în Sala Mare, unul dintre cele mai frumoase spectacole ale actualei stagiuni: „Peer Gynt”, o coproducţie cu prestigioasa Companie Forte din Budapesta, reunind actori ai ambelor trupe, sub direcţia de scenă a regizorului şi coregrafului Horvath Csaba (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Cate posturi neclericale vor fi finantate in judetul Timis?

Numărul maxim de posturi finanţate pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult, pe anul 2013 şi estimări pe anii 2014-2016, conform proiectului Legii Bugetului, va fi de 18.951, număr care va rămâne neschimbat pentru următorii patru ani(pe larg aici).

 • Ce-i va defalca Timisului bugetul Romaniei?

Conform proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2013, publicat pe siteul Ministerului de Finanţe, din taxa pe valoarea adăugată se alocă 14.638,2 milioane lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care: … (pe larg aici).

 • 99 de pensionari din judetul Timis primesc lunar peste 6001 lei

Conform statisticii Casei Judeţene de Pensii Timiş, în ultima lună a anului 2012, în judeţul Timiş erau înregistraţi 147.491 de pensionari de asigurari sociale de stat (fara pensia sociala minim garantata) (pe larg aici).

Social:

 • Protest la Timisoara pentru apararea justitiei

Societatea Timişoara organizează miercuri, 23 ianuarie, ora 12, în faţa intrării de la Tribunal, pe strada Ţarcului, un protest în apărarea independenţei justiţiei supusă unui asalt fără precedent prin trusturile de presă subordonate unor politicieni cu procese şi dosare penale. Prin acest protest se doreşte un semnal  civic pentru apărarea instituţiilor statului de drept. La întâlnire se va da citire unui Apel public al Societăţii Timişoara adresat doamnei Viviane Reding, comisar pentru justiţie al Consiliului Europei (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • A inceput demolarea celei de-a doua hale din Piata Iosefin

Cu o săptămână întârziere, luni dimineața a început demolarea celei de-a doua hale a fostei Piețe Iosefin. Firma care a construit noua piață a găsit câțiva muncitori pe care i-a trimis pe șantier. Lucrările de demolare vor dura până în februarie (pe larg aici).

Social:

 • Mai putini copii ai strazii in Timisoara

Numărul copiilor care trăiesc pe străzile Timișoarei a scăzut la jumătate în ultimul an, arată datele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Timiș. Motivele acestei situații sunt multiple (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Spaniolii cu cel mai mic preţ la autostrada Timişoara-Lugoj, lotul 2, au fost descalificaţi. Umbrărescu a câştigat proiectarea şi execuţia

Firma Spedition UMB-Tehnostrade SRL, deţinută de Dorinel Umbrărescu, a fost desemnată de către Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) câştigătoarea licitaţiei pentru construirea celui de-al doilea tronson al autostrăzii Timişoara-Lugoj (pe larg aici).

 • Direcția de Sănătate Publică Timiș va avea un nou director. Află cine va prelua funcția

Frâiele celei mai importante instituții de sănătate din Timișoara vor fi preluate în curând de un alt director, după ce ani de zile a avut același șef, de neclintit, indiferent de regimul politic. Se pare că actualul director, prof. dr. Horia Vermeșan, va fi înlocuit de un medic chirurg pediatru. Surse din cadrul Partidului Național Liberal afirmă că PNL îl va susține pentru postul de director al Direcției de Sănătate Publică pe medicul Andrei Zeno, cel care de ani de zile este directorul medical al Spitalului Clinic de Copii Louis Țurcanu din Timișoara. Sunt propunerea pentru această funcție. O să vedem în perioada următoare ce se va întâmpla, ne-a declarat medicul Andrei Zeno (pe larg aici).

Social:

 • Bolile rare pot fi descoperite încă din primele zile de viață la Timișoara

Câteva dintre bolile extrem de rare, dar foarte grave pot fi diagnosticate acum la Timișoara, la Spitalul de Copii. În cadrul unui proiect în colaborare cu vecinii maghiari, medicii de aici au reușit accesare a 700 00 de euro, bani pe care i-au investit în aparatură performantă. Cu ajutorul ei, toți nou-născuții din Timiș și Arad au beneficiat de analize la sânge, care să îi ajute pe medici să depisteze bolile rare și pentru se interveni încă din primele zile de viață (pe larg aici).

 • PREMIERĂ. Ecografii de șold gratuite pentru nou-născuții cu probleme, dar și tratament, la Spitalul de Copii

Aparatură de sute de mii de euro, medici pregătiți și investigații gratuite pentru micuții suspecți de displazie de șold. La Spitalul Clinic de Copii din Timișoara este implementat proiectul Strategie comună pentru prevenirea și tratamentul patologiei șoldului la copil în zona transfrontalieră Ungaria-România, singurul de acest fel din România. Au fost cumpărate aparate foarte performante, în valoare de 200 000 de euro și anume un ecograf și un sistem de artroscopie (acesta fiind al doilea aparat de acest fel din țară). Tot în cadrul proiectului neonatologii din România și Ungaria au fost fost instruiți să recunoască bebelușii care pot dezvolta probleme, iar mai apoi să îi redirecționeze către  medicii de la Spitalul de Copii, pentru a beneficia de aceste investigații în mod gratuit (pe larg aici).

 • Antichitățile se vând cu succes în Timișoara. Un nou târg va avea loc la Iulius Mall

Mobilier, tablouri, argintărie, obiecte mici, ceasuri de mână, ceasuri pendulă, porţelan, bijuterii, obiecte din bronz și multe altele se vor comercializa între 25 și 27 ianuarie la demisolul Iulius Mall, unde Expo Timișoara organizează o nouă ediție a Târgului Antichități. Directorul Expo Timișoara, Vladimir Culea, a anunțat că astfel de târguri se bucură de un mare succes astfel că vor fi organizate lunar, de regulă în ultimul weekend al lunii (pe larg aici).

 • Bursă pentru lucrători în agricultură în Danemarca, organizată la Timişoara

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Munca Timiș, prin reţeaua EURES ROMÂNIA, organizează astăzi, 21 ianuarie, bursă pentru lucrători în agricultură în Danemarca. Evenimentul se desfăşoară la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT), strada Eroii de la Tisa, Nr. 22, în Timişoara (pe larg aici).

 • CCIAT face cursuri pentru angajații camerelor de comerț din toată țara

204 angajaţi ai Camerelor de comerț din țară au bebficiat de cursurile oferite deCCIAT. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş continuă activitatea de specializare a angajaţilor camerelor de comerţ din România cu schimburile de experienţă şi bune practici la nivel naţional. CCIA Timiş a funcţionat în calitate de partener coordonator al Proiectului “Schemă inovativă de adaptabilitate și specializare S.I.A.S.” (pe larg aici).

Cultural:

 • Dublă lansare de carte şi concert de pian, la Salonul Vega

Salonul Vega (curtea interioară a Bastionului Therezia) va găzdui miercuri, 23 ianuarie, de la ora 18, lansarea cărţilor de poezie “Tulpina mea nevăzută/ My unseen stem”, de George Lână, şi “Medi, cu ochiul sticlos”, de Marius Ghilezan. Va prezenta scriitorul Lucian Vasile Szabo (pe larg aici).

 • Robert Şerban şi Tudor Creţu, în dialog despre televiziune şi poezie

Librăria Cartea de nisip (str. V.V. Delamarina nr. 1) din Timișoara găzduiește şi organizează joi, 24 ianuarie, de la ora 18, un dialog despre televiziune și poezie cu Robert Șerban și Tudor Crețu, la prima ediție a programului TRYpoeTRY din anul acesta (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Maria Grapini s-a întâlnit cu oamenii de afaceri timișoreni

Întreprinzătorii din Timișoara au reluat, sâmbătă, ciclul întâlnirilor la ”Cafeneaua Întreprinzătorului”, după ultima întâlnire reușită, avută în noiembrie 2012, înaintea alegerilor parlamentare. 20 de oameni de afaceri timișoreni s-au întâlnit sâmbătă, la Jarvis Pub, cu Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri (pe larg aici).

Administraţie:

 • Piaţa Iosefin din Timişoara va fi demolată cu patru muncitori

Primarul Nicolae Robu a anunţat în urmă cu câteva săptămâni că vechea Piaţă Iosefin din Timişoara va fi demolată până în luna martie 2013. Firma lui Georgică Cornu s-a ocupat de construcţia noii Pieţe Iosefin, iar demolarea vechii pieţe a rămas tot în sarcina firmei omului de afaceri (pe larg aici).

 • Judecătorii timişoreni se întâlnesc în adunare generală, pentru a stabili soarta celor trei magistraţi din CSM propuşi pentru revocare

Curtea de Apel Timişoara a decis convocarea Adunării Generale a Judecătorilor pentru data de marţi, 22 ianuarie, ora 13,00, în vederea discutării şi adoptării unei hotărâri, în cadrul procedurii de revocare iniţiate de Curtea de Apel Cluj, respectiv Curtea de Apel Piteşti, privind pe domnii judecători Alina Nicoleta Ghica, Horaţius Dumbravă şi Alexandru Şerban, pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuţiunilor încredinţate, în calitatea acestora  de reprezentanţi ai curţilor de apel în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (pe larg aici).

Social:

 • Nicolae Oprea susţine că fostul regim pedelist a împiedicat înfiinţarea camerelor agricole 

Alegerile pentru camerele agricole au fost amânate, pentru o dată incertă (pe larg aici).

 • Aparate performante şi medici mai bine pregătiţi la Spitalul de Copii din Timişoara

Proiectul intitulat “Strategie comună pentru prevenirea și tratamentul patologiei șoldului la copil în zona transfrontalieră Ungaria-România”, iniţiat de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu” Timişoara alături de partenerul său, Universitatea din Szeged (Ungaria), se apropie de final (pe larg aici).

Economic:

 • BCR acordă credite beneficiarilor de subvenţii APIA

Banca Comercială Romană (BCR) oferă o gamă variată de credite pentru finanţarea activităţilor pe termen scurt ale agricultorilor, în baza unor convenţii tripartite semnate, recent, cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) (pe larg aici).