Revista presei 17 ianuarie 2013

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • 18 disponibilizări la TVR Timişoara

Procesul de restructurare al TVR Timişoara s-a încheiat. Din cei 118 angajaţi, vor rămâne doar o sută, restul urmând a fi disponibilizaţi. Selecţia s-a făcut în baza unor evaluări care au început încă din toamna anului tecut şi care au constat într-o probă scrisă (test grilă), depunerea unui memoriu de activitate şi un interviu. Angajaţii au fost evaluaţi de o comisie mixtă, formată din reprezentanţi din Timişoara şi din Bucureşti, dar şi din afara TVR (pe larg aici).

 • Ca prin minune, nu mai avem praf în Timişoara

După ce am înregistrat timp de mai mulţi ani un număr alarmant de depăşiri ale normelor europene în ceea ce priveşte prezenţa particulelor de praf cu diametrul mai mic de 10 microni (PM10) în aerul respirat de timişoreni, se pare că 2012 a reprezentat o premieră în această privinţă. Calitatea aerului a fost mai bună decât în 2011, au relatat joi, la întrunirea comisiei de monitorizare a calităţii aerului de la Prefectura Timiş, reprezentanţii instituţiilor de mediu (pe larg aici).

Social:

 • Cum se pot primi legal despăgubirile pentru Bulgaria şi Basarabia

Foarte mulţi beneficiari ai Legii 9/1998 şi ai Legii 290/2003 se întreabă dacă vor primi vreodată de la Statul Român despăgubirile acordate şi prevăzute în deciziile sau ordinele trimise de guvern. Foarte mulţi cetăţeni deţin astfel de decizii sau ordine şi era normal ca în baza acestor înscrisuri să primească sumele de bani în două tranşe, respectiv 40 la sută în anul emterii actului şi 60 la sută în cursul anului următor (pe larg aici).

 • EXCLUSIV! Veteran de război din Timişoara, aruncat în stradă

Din Al Doilea Război Mondial a rămas cu amintiri dureroase şi cu un picior amputat. Mai apoi a ajuns apoi să lucreze ca funcţionar la Banca Naţională a României, sucursala Timişoara, un post care i-a adus diplome de merit şi un venit satisfăcător. Astăzi, veteranul de război Ioan Cuibari, aflat la vârsta de 86 de ani, locuieşte la azilul de bătrâni din Comloşu Mare. După Revoluţie, ca mulţi alţi români, Ioan Cuibari şi-a cumpărat locuinţa pe care o primise de la statul comunist, situată în Timişoara (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Facturi uriase pentru caldura in Timisoara. De ce cresc atat de mult cheltuielile la intretinere in ianuarie si februarie?

Timisorenii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru confortul din apartamente. Facturile pentru caldura se maresc considerabil in luna ianuarie, pentru ca nu mai este luat in considerare avansul platit de unii timisoreni in lunile de vara (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Jumatate de Timisoara va ramane sub nameti la urmatoarea ninsoare

În condiţiile în care în judeţul Timiş se anunţă cod galben de ninsoare şi viscol, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, le-a transmis locuitorilor urbei, înainte să-şi ia zborul spre Barcelona pentru a cultiva relaţii de bună colaborare cu spaniolii… să nu-şi facă iluzii cu privire la deszăpezire. Mai bine de jumătate dintre străzile din Timişoara nu sunt prinse în programul de deszăpezire şi vor fi probleme în continuare. O spune chiar primarul! (pe larg aici)

 • Peste 60 de soferi sanctionati intr-o zi de Politia Locala

Chiar dacă se aplică periodic amenzi, mulţi şoferi continuă să parcheze în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe trecerile de pietoni, pe locurile destinate persoanelor cu handicap şi în alte locuri unde oprirea autovehiculelor este interzisă. Poliţia Locală Timişoara a aplicat peste 60 de sancţiuni într-o zi, miercuri (pe larg aici).

 • Comisarii Garzii de Mediu cauta sursele de praf in comunele din jurul Timisoarei

Calitatea aerului în Timişoara s-a îmbunătăţit, în 2012, faţă de anul 2011, când România era pe punctul de a fi sancţionată de Comisia Europeană pentru nerespectarea normelor privind poluarea. Pentru a păstra rezultatele bune din anul precedent, comisarii de mediu vor începe verificările şi în comunele din jurul Timişoarei (pe larg aici).

 • Noi controale printre taximetristi la Timisoara

Poliția Locală i-a luat în vizor pe taximetristi la Timișoara. Șoferii de taximetre au fost verificați, joi, pentru a doua oară în această săptămână. Autoritățile au vrut să vadă dacă dețin toate documentele necesare pentru a desfășura activitatea de taximetrie și să-i disciplineze pe cei care opresc și staționează cu mașinile după bunul plac, sfidându-i pe ceilalți participanți la trafic (pe larg aici).

 • Gara de Nord Timisoara, un loc care te indeamna sa…pleci din oras

E urâtă dezolantă respingătoare. E un loc prin care un oraș ce se vrea capitală europeană nu își poate aduce admiratorii. Gara de Nord Timișoara nu mai are nici măcar angajat pentru serviciul de informații (pe larg aici).

 • Timisorenii se declara multumiti de clasa pregatitoare

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș spun că, în urma unor sondaje de opinie făcute la nivelul județului Timiș, părinții se arată mulțumiți de clasa pregătitoare. Școlile generale nr.1 și nr.4 din Timișoara ar putea rămâne fără clasa întâi (pe larg aici).

 • Gradatii de merit pentru dascalii timiseni

„Cadrele didactice cu o vechime efectivă de cel puțin 4 ani se pot înscrie la concursul pentru obținerea gradației de merit. Perioada de analiză a activității depuse de candidați este 1 septembrie 2008-31 august 2012”, a declarat Francisc Halasz, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Județean Timiș (pe larg aici).

Social:

 • Lipovei si Ion Ionescu de la Brad, fara apa calda si caldura

Locuitorii din zonele Calea Lipovei şi Ion Ionescu de la Brad din Timişoara vor rămâne vineri fără apă caldă la robinete şi fără căldură din cauza unor intervenţii la reţeaua termică primară, anunţă reprezentanţii companiei locale de termoficare Colterm (pe larg aici).

 • Iarna vine din nou in Timis, cod galben de ninsoare si viscol

Zăpada va acoperi din nou judeţul Timiş, meteorologii emiţând o avertizare cod galben de ninsoare şi viscol valabilă pentru sfârşitul acestei săptămâni. Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, la Prefectura Timiş s-a reînfiinţat Comitetul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor (CJCCI), condus de prefectul Eugen Dogariu (pe larg aici).

 • Concerte gospel in scolile si spitalele timisorene

Asociaţia Culturală TGP organizează în 16-17 februarie ediţia a doua Gospel Fără Bariere. De această dată, vor avea loc ateliere muzicale în Satul de copii Rudolf Walter Timișoara și la Liceul Nikolaus Lenau (pe larg aici).

Cultural:

 • Salonul premiantilor la Galeria Helios din Timisoara

Galeria Helios a fost rezervată premianţilor Uniunii Artiştilor Plastici, pentru prima expoziţie din acest an. Cei 12 creatori care expun în aceste zile în spaţiul din centrul Timişoarei au fost distinşi cu Trofeele Pro Cultura Timisiensis sau cu premiile saloanelor anuale de artă în 2012 (pe larg aici).

 • O expozitie inedita aduce arta la Universitatea Politehnica din Timisoara

Vineri, 17 ianuarie 2013, la ora 10, în holul Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii din Timişoara,  de pe strada Lalescu, se vernisează o expoziţie de  proiecte  inedită (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Parcarile in Timisoara, scapate de sub control

Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Circulaţie au continuat acţiunile de fluidizare a traficului şi eliminarea ştrangulării circulaţiei în zonele Municipiului în care, din cauza parcărilor neregulamentare, s-au constatat astfel de probleme, precum şi pentru asigurarea fluenţei traficului mijloacelor de transport în comun, prin luarea măsurilor legale, conform OUG 195/2002 în cazul autovehiculelor aflate în raza indicatorului oprirea interzisă sau pe trecerile de pietoni. De asemenea, s-au aflat în atenţie în continuare şi locurile destinate persoanelor cu handicap, unde frecvent conducătorii auto parchează fără drept, riscând sancţiuni conform HCL 371/2007 modificată (pe larg aici).

 • Cascada contraventiilor rutiere

Poliţiştii rutieri au aplicat peste 100 de sancţiuni contravenţionale în urma unei acţiuni în sistem cascadă. La data de 16 ianuarie a.c., în intervalele orare 09.11.00 şi 16.00-18.00 poliţiştii rutieri din cadrul B.R.D.N. E au acţionat în sistem cascadă pe D.N. 6 şi D.N. 59, în vederea depistării conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză şi a normelor care reglementează efectuarea manevrei de depăşire (pe larg aici).

Social:

 • Targurile de antichitati, organizate lunar

Expo Timişoara International îi anunţă pe toti cei interesati ca reia târgurile de antichităţi, la Iulius Mall. Prima manifestare va avea loc in perioada 25 – 27 ianuarie la demisol. Ca o noutate, acest targ va avea o periodicitate lunara, de regula in ultimul week-end (pe larg aici).

 • Gospel pentru timisorenii aflati in situatii speciale

Asociaţia Culturală TGP organizează în 16-17 februarie ediţia a doua Gospel Fără Bariere. Conceptul acestui proiect inedit este un week-end cu o singură zi de repetiţii şi trei concerte, dintre care primele două cu circuit închis, în locuri unde oamenii se află în situaţii de izolare, marginalizare, dificultate sau speciale, în care nu se pot deplasa la un spectacol. Gospel Fără Bariere este “o întâlnire muzicală dincolo de limite” fiindcă duce muzica dincolo de spaţiile convenţionale de spectacol, trecând în acelaşi timp dincolo de barierele unor prejudecăţi (pe larg aici).

 • Taxa pe chistoace de tigari. Se pregateste taxa pe scuipat…

Poliţia Locală Timişoara sprijină, prin acţiunile zilnice, campania „Timişoara curată”, demarată la nivelul Municipiului de mai multe grupuri de iniţiativă civică locală prin care se încearcă sensibilizarea timişorenilor în ceea ce priveşte păstrarea curăţeniei, fiind vizat aspectul legat de aruncarea chiştoacelor de ţigări pe jos (pe larg aici).

Cultural:

 • O noua identitate pentru spatiile Facultatii de Arhitectura

Vineri, 17 ianuarie 2013, la ora 10, în holul Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii, de pe strada Lalescu, Timişoara, se vernisează o expoziţie de  proiecte  inedită. Rectoratul Universităţii Politehnica Timişoara  a iniţiat o campanie de estetizare  a imaginii tuturor facultăţilor universităţii (pe larg aici).

 • Cinci laureati UNITER intr-o Neintelegere la Teatrul German

Teatrul German de Stat Timişoara anunţă reluarea apreciatei producţii „Neînţelegerea” de Albert Camus duminică, 20 ianuarie 2013, ora 19,30 pe scena de la sediu (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Se respiră tot mai bine în Timişoara. Vezi ce spun specialiștii despre aerul din oraș

Este tot mai puțin praf în oraș, susțin autoritățile locale. Dacă în anii trecuți, Timișoara era pe punctul de a fi amendată de către Comisia Europeană pentru depășirea nivelului de praf din atmosferă, lucrurile stau bine acum (pe larg aici).

 • Zonele în care taximetriștii comit cele mai multe ilegalități, monitorizate de polițiștii locali

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație, împreună cu lideri ai sindicatului taximetriștilor, au organizat astăzi o nouă acțiune pentru verificarea modului în care conducătorii auto de taximetre respectă legislația în vigoare referitoare la deținerea documentelor necesare practicării transportului de persoane în regim de taxi, precum și privind respectarea actelor normative referitoare la oprirea și staționarea în zonele amenajate ca stații destinate taximetrelor (pe larg aici).

 • Peste 60 de conducători auto amendați într-o singură zi pentru oprire, staționare și parcare neregulamentară

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație au continuat acțiunile de fluidizare a traficului și eliminarea ștrangulării circulației în zonele municipiului în care, din cauza parcărilor neregulamentare, s-au constatat astfel de probleme, precum și pentru asigurarea fluenței traficului mijloacelor de transport în comun, prin luarea măsurilor legale, conform OUG 195/2002 în cazul autovehiculelor aflate în raza indicatorului oprirea interzisă sau pe trecerile de pietoni. De asemenea, s-au aflat în atenție în continuare și locurile destinate persoanelor cu handicap, unde frecvent conducătorii auto parchează fără drept, riscând sancțiuni conform HCL 371/2007 modificată (pe larg aici).

 • Timișorenii, obligați să-și declare găinile la Primărie. Ce date vor mai apărea în Registrul Agricol al orașului

Aproape 13.000 de gospodării există în Timișoara care au păsări și animale. Aceste date figurează în Registrul Agricol, alături de câteva zeci de societăţi comerciale cu profil agricol. Baza de date, deținută de Primăria Timișoara, este actualizată în fiecare an, iar locuitorii au obligația să-și declare terenurile agricole, grădinile, păsările, animalele și pomii fructiferi, dar și albinele sau utilajele agricole (pe larg aici).

Social:

 • Vineri este ultima zi în care se vor elibera permise fără vizita medicală. De cinci ori mai multe premise ca în ianuarie 2012

Vizita medicală necesară pentru schimbarea permisului auto, începând cu 19 ianuarie, a speriat mii de timișeni, care au dat fuga, în ultimele două săptămâni la Serviciul Permise şi Înmatriculări Auto din Timişoara.  Pentru a face față cererilor, programul de lucru cu publicul a fost prelungit, de luni până joi s-a lucrat între 8.30-18.00, iar vineri până la ora 16.00 și a fost adusă încă o staţie de preluat imagini pentru  a face față. În fiecare zi a fost coadă la ușa Serviciului din incinta mall-ului din Timișoara (pe larg aici).

 • Concurs de fotografie pe teme europene. Vezi aici care este miza acestuia

Biroul de Informare al Parlamentului European în România a lansat concursul de fotojurnalism “Obiectiv: Europa”. Tinerii care doresc să participe trebuie să trimită o serie de 5 fotografii alb-negru sau color care se vor încadra într-una din temele date (pe larg aici).

 • Let’s Do It, Romania! caută noi membri pentru echipa timișeană

A început campania de recrutare Let’s Do It, Romania!   Toti cei care doresc sa faca parte din echipa de organizare a celui mai mare proiect de voluntariat din tara sunt rugati sa intre pe site-ul www.EcoStuff.ro si sa completeze formularul de aplicare pana cel tarziu luni 21 Ianuarie. Departamentele in care viitorii membri vor putea activa sunt Relatii publice, Social media, Design, Resurse umane, IT, Fundraising, Event management, Project management (pe larg aici).

 • Campania „Timişoara curată”: cât costă să arunci pe jos un chiștoc de țigară

Poliția Locală Timișoara sprijină, prin acțiunile zilnice, campania „Timişoara curată”, demarată la nivelul municipiului de mai multe grupuri de inițiativă civică locală prin care se încearcă sensibilizarea timişorenilor în ceea ce priveşte păstrarea curățeniei, fiind vizată aruncarea chiştoacelor de ţigări pe jos (pe larg aici).

 • Muzica Gospel va răsuna în școli și spitale. Vezi aici când va avea loc concertul

O repetiție, trei concerte, adică un spectacol extraordinar și multă bucurie în sufletele cântăreților și ale spectatorilor. Asociaţia Culturală TGP organizează în 16-17 februarie ediţia a doua Gospel Fără Bariere. Atelierele musicale vor avea loc în Satul de copii Rudolf Walter Timișoara și la Liceul Nikolaus Lenau.  Conceptul acestui proiect este un week-end cu o singură zi de repetiţii şi trei concerte, dintre care primele două cu circuit închis, în locuri unde oamenii se află în situaţii de izolare, marginalizare, dificultate sau speciale, în care nu se pot deplasa la un spectacol (pe larg aici).

 • REMINDER. Cei mai frumoși câini din județ sunt așteptați să facă spectacol

Orașul nostru va găzdui în 19 şi 20 ianuarie prima manifestare canină din 2013. Este vorba despre Timişoara Winter Trophy și de tradiţionalul Turneu al Campionilor, în cadrul căruia se va acorda titlul de Top Dog of the Year. Cele două expoziţii vor avea loc la Complexul Expovest din Timişoara, situat pe Calea Lugojului nr. 7, la ieşirea din oraş (pe larg aici).

 • Timișorenii vor protesta pentru a salva baza sportivă Uszoda

Nepăsarea, lăcomia şi pasivitatea ne îngroapă trecutul, amintirile şi tradiţiile! Sub acest slogan, un grup de timişoreni care s-au întâlnit pe Facebook au decis să revitalizeze spiritul civic, așa că ei vor protesta joi, de la ora 18.30 pentru salvarea bazei Uszoda (pe larg aici).

Economic:

 • Leul continuă să se aprecieze. Euro, la minimul ultimelor 12 luni

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, joi, un curs de referinţă de 4,3351 lei/euro şi de 3,2431 lei/dolar. Moneda naţională s-a apreciat din nou în raport cu euro, moneda europeană fiind cotată, joi, la 4,3351 lei/euro, cu 0,13 bani faţă de cursul publicat miercuri. Acest curs reprezintă un nou minim al ultimelor 12 luni, ultima dată când BNR a afişat un curs de referinţă inferior fiind în 30 ianuarie 2012, când un euro era cotat la 4,3340 lei (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Adrian Diaconu l-ar bate si pe Vanghelie

Dacă ar fi adevărat, ar fi deținătorul unui record greu de bătut. O recunoaşte amuzat şi el. Este vorba despre CV-ul oficial al preşedintelui PP-DD Timiş, Adrian Diaconu, postat pe site-ul Camerei Deputaţilor (pe larg aici).

Administraţie:

 • Costi Marascu, castigator absolut al contestatiilor de la TVR Timișoara

Doar cinci din cele 17 contestații depuse după evaluarea internă de la TVR Timişoara au fost luate în considerare de comisia de la București. Cea mai mare diferență de notare s-a înregistrat în cazul realizatorului Constantin Mărăscu (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • CV fantasmagoric pentru Adrian Diaconu, pe site-ul Camerei Deputaţilor

Greşeală şocantă în CV-ul preşedintelui PP-DD Timiş, Adrian Diaconu, postat pe site-ul Camerei Deputaţilor (pe larg aici).

Administraţie:

 • Şi-a hărţuit comisarul-şef Gheorghe Popescu subalternele din IPJ Timiş?

Scandalul hărţuirilor sexuale din cadrul MAI pare să fi avut încrengături şi în Timiş. Comisarul-şef Gheorghe Popescu, adjunctul Poliţiei Timiş, ar fi, conform mai multor declaraţii, unul dintre şefii care ar fi abuzat de grad şi de funcţie pentru a intra în graţiile poliţistelor din subordine. ZIUA de Vest a adunat mai multe date şi declaraţii de la cei ce susţin că Gheorghe Popescu şi-ar fi hărţuit sexual angajatele (pe larg aici).

 • Drumul Timişoara-Giroc se va lărgi la 4 benzi. Lucrările încep în luna aprilie

Drumul Timişoara-Giroc se va lărgi la patru benzi. Lucrările vor începe în primăvarea acestui an. Este vorba de o porţiune de 2,3 kilometri. Contractul a fost încheiat în luna decembrie 2012, iar lucrările vor începe în momentul în care condiţiile meteo vor permite (cel mai probabil în luna aprilie 2013). Durata de execuţie este de 10 luni (pe larg aici).

 • Timişoara a respirat mai bine în 2012

„Din punct de vedere al poluanţilor, în 2012 s-a realizat o îmbunătăţire a calităţii aerului faţă de anul 2011. Numărul depăşirilor a fost mai mic”, spune Marin Doina, şef serviciu Agenţia de Mediu Timişoara (pe larg aici).

Social:

 • Promisiunile electorale au crescut încrederea românilor, deşi peste jumătate spun că o duc mai prost

Gradul de încredere al populaţiei a atins în 2012 cel mai ridicat nivel de la declanşarea crizei până în prezent, românii fiind “sensibili” la promisiunile din campaniile electorale, care i-au făcut mai optimişti, deşi peste jumătate susţin că situaţia financiară s-a înrăutăţit, potrivit GfK (pe larg aici).

Economic:

 • Wizz Air salută decizia Tribunalului Bucureşti împotriva Carpatair

Wizz Air, cea mai mare linie aeriană low-cost, low-fare din România şi din Europa Centrală şi de Est a transmis printr-un comunicat de presă că ”salută decizia Tribunalului Bucureşti, de a respinge una dintre reclamaţiile abuzive făcute de Carpatair împotriva aeroportului din Timişoara, căutând sa submineze acordurile perfect legitime încheiate între aeroport şi Wizz Air” (pe larg aici).

 • Vodafone România creşte viteza 4G la 100 Mbps şi lansează noile abonamente Turbo 4G

Vodafone România a crescut viteza 4G la 100 Mbps, lansând totodată noile abonamente Turbo 4G, prin care serviciile 4G sunt disponibile atât abonaţilor noi, cât şi celor existenţi, în două noi pachete: Internet Nelimitat Turbo 75 şi Internet Nelimitat Turbo 100 (pe larg aici).

 • Libra Internet Bank – noi facilități de creditare pentru cabinete medicale

La începutul acestui an, Libra Internet Bank a lansat două noi facilități prin care cabinetele și societățile cu profil medical își pot finanța activitatea: cardul Libra Business Medical cu descoperit de cont și creditul pentru echipamente medicale garantat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (pe larg aici).

 • NOUA TAXĂ AUTO: Timbru de mediu doar pentru maşini cu maxim 8 locuri, emisia CO2 calculată integral

Timbrul de mediu va fi aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri şi va fi stabilit luând în calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30% ca în prezent, cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 urmând să scadă comparativ cu valorile actuale (pe larg aici).

Cultural:

 • Cinci laureaţi ai premiilor UNITER, într-un spectacol la Teatrul German din Timişoara

Teatrul German de Stat Timişoara reia producţia „Neînţelegerea”, de Albert Camus, duminică, 20 ianuarie 2013, la ora 19.30 pe scena de la sediu. Capodopera dramaturgului francez aduce în prim-plan povestea unei bătrâne mame şi a fiicei sale, care nu îl recunosc pe fiul, respectiv fratele întors acasă după o îndelungată pribegie (pe larg aici).

 • Ziua Culturii Maghiare – sărbătorită prin teatru la Timişoara

Data de 22 ianuarie marchează Ziua Culturii Maghiare, iar Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara o va sărbători prin două spectacole care creează o punte între textul clasic şi abordarea modernă (pe larg aici).