Revista presei 27 decembrie 2012

Renaşterea bănăţeană

Social:

 • O stradă din Timişoara va purta numele jurnalistului Mile Cărpenişan

O stradă din sudul municipiului Timişoara va purta numele jurnalistului Mile Cărpenişan, decizia fiind luată, astăzi, de Comisia de denumire străzi a primăriei, condusă de viceprimarul Sorin Grindeanu care, după adoptarea ei, a demisionat din funcţia de viceprimar, el fiind ales deputat. ”Mile Cărpenişan a fost un jurnalist care a făcut cinste Timişoarei. Strada care va purta numele lui se află în Colegiul electoral 2 din Timişoara, în care am fost ales ca deputat”, a declarat Sorin Grindeanu (pe larg aici).

 • Distracţie de iarnă pe patine

După ce a avut porţile zăvorâte în perioada Crăciunului, patinoarul din Piaţa 700 s-a redeschis astăzi, spre bucuria amatorilor de sporturi de iarnă, care nu au timp sau posibilităţi să dea frâu liber dorinţei de mişcare.   Cu o capacitate de 80 de persoane şi cu o suprafaţă nu foarte mare, de 400 de metri pătraţi, Parking Ice Arena este, în aceste zile de vacanţă, una dintre modalităţile preferate de copii, părinţi şi chiar bunici pentru a se mişca în aer liber (pe larg aici).

 • După un Crăciun cumpătat, se recomadă un Revelion la fel

Anul acesta, zilele de Crăciun n-au dat prea mult de furcă medicilor de la Urgenţe, semn că mulţi timişoreni s-au conformat îndemnului de a evita excesele alimentare şi bahice. Numărul celor care au apelat la medici pe fondul indigestiei sau al intoxicaţiei cu alcool s-a înscris în limitele normalităţii, fapt ce demonstrează cumpătarea concitadinilor noştri (pe larg aici).

Economic:

 • Bancherii văd cu ochi mai buni evoluţia leului

Cetăţenii care au credite bancare în euro au primit un frumos cadou de la Moşul: cea mai bună poziţionare a leului în raport cu moneda europeană, din luna mai încoace, în 24 decembrie, ultima zi bancară de dinaintea Crăciunului: la cursul oficial, 4,4231 lei pentru un euro.   Explicaţia cea mai plauzibilă a întăririi leului ar fi volumul mic al tranzacţionărilor de valută din perioada sărbătorilor (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Peste 300 de politisti vor asigura linistea si ordinea pe strazile din Timis de Revelion

Oamenii legii lucreaza si in noaptea dintre ani. Pentru ca timisenii sa petreaca un Revelion in siguranta, peste 300 de politisti vor actiona zilnic pe strazi. Mai multi, aproape 100 de politisti vor patrula pe trenuri si in aeroport (pe larg aici).

Social:

 • Timisoara 2012, intr-o RETROSPECTIVA FOTO marca opiniatimisoarei.ro. Iata cele mai reusite fotografii!

Subiectele fierbinti ale zilei sunt mereu insotite de cele mai potrivite fotografii. 2012 a fost, pentru Timisoara, un an plin de evenimente, iar ipostazele in care au fost acestea suprinse sunt pe masura exigentei cititorilor nostri (pe larg aici).

 • La Multi Ani Stefan, Stefania! Iata cine a fost Sfatul Stefan si care sunt traditiile din aceasta zi

La multi ani tuturor celor care poarta numele Sfantului Stefan, sarbatorit in a treia zi de Craciun, pe 27 decembrie! Peste 400.000 de romani poarta numele de Stefan, Stefania sau derivati ai acestora! (pe larg aici)

Tion

Politic:

 • Birsasteanu si Stoia, favoriti pentru postul vacant de viceprimar al Timisoarei

Timişoara va avea un nou viceprimar după ce social-democratul Sorin Grindeanu a fost ales deputat şi a demisionat joi din funcţie. Un loc de consilier local va elibera şi liberalul Petru Ehegartner, care a ajuns senator. Vedeti care sunt următorii doi reprezentanţi ai USL care vor intra în Consiliul Local Timişoara şi cine are cele mai mari şanse să preia postul de viceprimar (pe larg aici).

Administraţie:

 • Clinica de Oncologie s-a mutat in fostul internat de pe Victor Babes

Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal din Timişoara s-a mutat într-un nou spaţiu, în fostul internat al Colegiului MIU de pe bulevardul Victor Babeş. Căminul a fost reamenajat de municipalitate pentru a putea găzdui unitatea spitalicească după ce reprezentanţii instituţiei au fost somaţi să părăsească imobilul retrocedat de pe bulevardul Mihai Viteazu în care a funcţionat până acum clinica (pe larg aici).

 • Noua piata din Iosefin se deschide de-abia in 2013

Chiar dacă primarul Timişoarei, Nicolae Robu, estima, optimist, la începutul lunii, că noua piaţă agroalimentară din cartierul Iosefin ar putea fi deschisă în prag de Crăciun, iar directorul SC Pieţe SA, Victor Ştefan, declara că acest lucru s-ar putea întâmpla între Crăciun şi Revelion, timişorenii nu îşi vor putea face cumpărăturile acolo anul acesta. De-abia în aceste zile au loc licitaţiile pentru atribuirea spaţiilor (pe larg aici).

Social:

 • Concert de Anul Nou la Timisoara

Asociaţia Culturală TGP începe anul care vine cu concertul It’s all about you. Evenimentul va avea loc la Biserica Catolică din Piaţa Nicolae Bălcescu miercuri, 2 ianuarie 2013, la ora 19. Intrarea este liberă (pe larg aici).

Timişoara Express

Social:

 • Judetul Timis, in topul national al accidentelor de munca

În judeţul Timiş, în primele 9 luni ale anului 2012 au suferit accidente de muncă 105 persoane, înregistrându-se 4 accidente de muncă mortale. În primele 9 luni ale anului 2012, în România a fost înregistrat un număr de 2.726 persoane accidentate, cu 9,82% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2011, când au fost 3.023 de persoane accidentate (pe larg aici).

 • Timis: Locul 5 in topul judetelor cu persoane cu handicap

În judeţul Timiş, la sfârşitul lunii septembrie 2012 s-au înregistrat 23.690 de persoane cu handicap, clasându-se pe locul 5 în ţară, după Bucureşti, Prahova, Argeş şi Iaşi. La 30 septembrie 2012 numărul total de persoane cu handicap comunicat Direcţiei Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, a fost de 692.390 persoane (pe larg aici).

 • Gospel in Piata Balcescu

Asociaţia Culturală TGP începe anul cu concertul It’s all about you, care va avea loc la Biserica Catolică din Piaţa Nicolae Bălcescu miercuri, 2 ianuarie 2013, de la ora 19. Intrarea este liberă (pe larg aici).

Vest24

Politic:

 • Sorin Grindeanu si-a dat demisia din functia de viceprimar al Timisoarei

Sorin Grindeanu a demisionat joi din funcţia de viceprimar al Timişoarei. Acesta a prins un nou mandat de viceprimar al oraşului de pe Bega în urma alegerilor locale din vară (pe larg aici).

Social:

 • Actiune umanitara de Craciun, in Timisoara

Alimente, dulciuri şi fructe au făcut mai frumoase sărbătorile unor familii nevoiaşe din Timişoara. Cadourile au ajuns la ele la iniţiativa organizației Noua Dreaptă din Timișoara (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Taxa de primă vânzare auto, OBLIGATORIE din 1 ianuarie

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situaţie. Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, să prezinte Guvernului o informare pe această temă în prima sau a doua şedinţă de anul viitor, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea (pe larg aici).

 • Octavian Mazilu va conduce în continuare Spitalul Municipal

Primăria a organizat, zilele trecute, un concurs pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Municipal din oraș. Singurul candidat înscris a și câștigat concursul. Este vorba despre Octavian Mazilu, care se află la cârma instituției din decembrie 2010, când a obținut postul, de asemenea, prin concurs (pe larg aici).

 • Primăria alocă bani pentru continuarea lucrărilor la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat

Consilierii locali au votat ca municipalitatea să contribuie cu bani la continuarea lucrărilor la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat de la Pădurea Verde (pe larg aici).

Social:

 • O stradă din Timișoara va purta numele regretatului jurnalist Mile Cărpenișan

O stradă din zona Ovidiu Cotruș, aflată în sudul orașului, va purta numele lui Mile Cărpenișan, fostul corespondent al postului Antena 1, plecat mult prea devreme dintre noi, în data de 22 martie 2010 (pe larg aici).

 • Timişorenii au colindat… automatul de Coca-Cola

Sute de timișoreni au venit cu colindul la automatul Coca-Cola amplasat în Iulius Mall şi au cântat împreună pentru o cauză bună. Dacă am putea face o donație colindând, oare am cânta pentru a oferi spijin celor din jur? – așa sună provocarea inedită pe care Coca-Cola a lansat-o de sărbători (pe larg aici).

 • CJAS Timiș dă 90 000 de lei lunar pentru tratamentul unui singur copil. Vezi aici ce boală are!

Un copil de aproape 5 ani din județul Timiș are o boală extrem de rară, pentru care are nevoie, lunar, de un tratament foarte scump, fără de care nu ar putea supraviețui. Acesta costă 90 000 de lei în fiecare lună, dar, din fericire, este suportat de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, boala de care suferă fiind inclusă în Programul Naţional de Sănătate pentru Boli Rare (pe larg aici).

 • La mulți ani, Ștefania, Ștefan! Azi îl celebrăm pe primul creştin care a primit cununa muceniciei

Sute de mii de români își serbează joi, în ziua Sfântului Ștefan, onomastica. Fie că se numesc Ștefania, Ștefana, Fănica, Fana, Ștefan, Istvan, Fănel, Ștefănel sau Fane, Ora de Timiș le urează tuturor „La mulți ani!” (pe larg aici)

Economic:

 • Harta europeană a celor mai bune salarii oferite acum românilor în construcţii

Angajatorii din Belgia plătesc sudorii români cu peste 1500 de euro pe lună iar cei din Franţa remunerează tâmplarii români cu minimum 1400 de euro pe lună. Tot cu atâţia bani sunt curtaţi şi dulgherii români de angajatorii din Germania. Cu cât sunt ofertaţi românii care vor să lucreze acum în Cipru şi Italia, dar şi ce posturi sunt acum disponibile în construcţii în Europa (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Grindeanu a demisionat de la primarie

Sorin Grindeanu a demisionat joi din funcţia de viceprimar al Timişoarei. El prinsese al doilea mandat în urma alegerilor locale din vară. Înainte să plece, Grindeanu a redenumit o stradă din oraș, în memoria lui Mile Cărpenișan (pe larg aici).

Administraţie:

 • Oncologia s-a mutat din „spitalul lui Visinel”

Războiul pe care Primăria Timișoara îl purta cu proprietarul clădirii în care funcţiona secția de oncologie a Spitalului Municipal s-a încheiat. Aceasta a fost mutată în fostul internat de la Liceul MIU, iar municipalitatea a scăpat de plata chiriei către Vișinel Stancu (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Unde pupă Bojin, primarii se leapădă de… Satana

Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin anunţa în urmă cu două luni că a bătut palma cu 20 din cei 40 de primari ai opoziţiei. Liderul de la CJT a dezvăluit atunci şi cum a reuşit să-i convingă pe edilii PD-L să trădeze măcar la nivel declarativ (pe larg aici).

 • Grindeanu a demisionat. Ultima decizie a viceprimarului: înfiinţarea străzii „Mile Cărpenişan”

Deputatul PSD Sorin Grindeanu a demisionat, joi, din funcţia de viceprimar al Timişoarei. Grindeanu a fost obligat să-şi dea demisia, după ce la alegerile parlamentare din decembrie a prins un fotoliu de deputat. Prim-vicepreşedintele PSD Timiş era de patru ani şi jumătate în funcţia de viceprimar al Timişoarei. El obţinuse un nou mandat de viceprimar în vară (pe larg aici).

Administraţie:

 • Poliţiştii din Timiş – la datorie şi de sărbători

Peste 300 de poliţişti vor acţiona zilnic, pentru un Revelion în siguranţă, în scopul menţinerii ordinii şi liniştii publice (pe larg aici).

 • Liderii studenţilor vor 6% din PIB pentru educaţie

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere Guvernului României să dea dovadă de responsabilitate faţă de viitorul ţării, prin deciziile pe care le va lua în alocarea bugetului pe 2013. Studenţii nu acceptă ca bugetul Ministerului Educaţiei să fie, în 2013, sub 6% din PIB (pe larg aici).

 • Taxa pe viciu rămâne şi în 2013

Referindu-se la taxa de viciu, Eugen Nicolăescu, noul ministru al Sănătăţii, a explicat că aceasta nu este o taxă suplimentară. Taxa de viciu reprezintă o parte din nivelul accizelor pe care statul le percepe pentru alcool şi tutun (pe larg aici).

Social:

 • Magazin unicat de cadouri exclusiviste, la Timişoara

Silviu Sofronie, consulul onorific al Republicii Moldova la Timişoara şi soţia sa, Liliana, au deschis recent cel mai inedit magazin de cadouri din Timişoara. Locul în care kitsch-ul nu este permis este ascuns de privirea tuturor curioşilor. Tocmai asta era şi ideea. Într-un gang din Piaţa Unirii, pe strada George Coşbuc nr. 1, este amplasat magazinul-salon „Licus Exclusive”, locul în care cadourile sunt puse într-o cu totul altă lumină (pe larg aici).

 • Fermierii din Timiş cred în promisiunile guvernului şi ale Uniunii Europene, pe 2013

Fermierii din Timiş susţin că agricultura se află într-o situaţie gravă, în acest moment, vremurile sunt grele, dar în ceea ce priveşte măsurile ce le vor lua noul guvern şi Uniunea Europeană, pentru a ajuta agricultura, ei sunt optimişti (pe larg aici).

 • Timișorenii au colindat automatul Coca-Cola

Sute de timișoreni au venit cu colindul la automatul Coca-Cola  amplasat în Iulius Mall şi au cântat împreună pentru o cauză bună. În fiecare oraş în care se opreşte, aparatul Coca-Cola cuantifică intensitatea cu care cântă fiecare grup de colindători, iar amplitudinea sunetului ia forma unei donații către o cauză nobilă (pe larg aici).

Economic:

 • Anul 2013 aduce scumpirea electricităţii, accize mai mari, plata TVA la încasare şi taxa de primă vânzare auto

Anul 2013 va aduce scumpirea energiei electrice şi a gazelor, creşterea accizelor, obligativitatea Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate, plata TVA la încasare, precum şi reintroducerea taxei de primă vânzare auto (pe larg aici).

 • RCS & RDS reduce prețurile la televiziunea digitală

Începând cu 1 ianuarie 2013, RCS & RDS are o nouă ofertă de televiziune prin cablu, respectiv două pachete TV, unul de televiziune analogică (pachetul Analogic), altul de televiziune digitală (pachetul Digital) (pe larg aici).

Cultural:

 • Exotica operetă a lui Johann Strauss –Voievodul ţiganilor – la Opera Timişoara

Vineri, 28 decembrie, de la ora 19, la Opera Naţională Timişoara, va avea loc  spectacolul Voievodul ţiganilor. Într-o montare pitorească, exotica operetă a lui Johann Strauss colorează în tuşe romantice finalul anului 2012. „Voievodul ţiganilor“ revine astfel în cetatea de baştină, căci acţiunea se petrece chiar prin aceste locuri, dar în veacul al XIX-lea (pe larg aici).

 • Revelion cultural: Timişorenii pot alege să-şi petreacă noaptea dintre ani la Operă sau la Filarmonică

La fel ca în anii precedenţi, Opera Naţională Română din Timişoara şi Filarmonica „Banatul” au pregătit spectacole speciale pentru noaptea dintre ani. Cei care au dorit să încheie anul 2012 pe ritmuri clasice şi-au achiziţionat deja bilete pentru unul dintre cele două evenimente (pe larg aici).

 • Timişorenii sunt invitaţi să cânte la concertul „It’s all about you”, la Biserica Catolică din Piaţa Lahovari

Timişorenii care iubesc muzica şi vor să trăiască bucuria de a cânta împreună sunt aşteptaţi la concertul „It’s all about you”, la Biserica Catolică din Piaţa Lahovari, miercuri, 2 ianuarie, de la ora 19.00. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală TGP (Timișoara Gospel Project). Intrarea este liberă (pe larg aici).

Vocea Timisului

Administraţie:

 • Guvernul pregăteşte taxe şi impozite mai mici, din 2013?

Guvernul ia în calcul reducerea taxelor şi impozitelor anul viitor. Noul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a spus că va pune pe masa Fondului Monetar Internaţional o propunere privind reducerea unei taxe importante. De altfel, Guvernul trebuie să găsescă bani şi pentru pensii, în 2013. Guvernul vrea să reducă trei taxe importante (pe larg aici).

 • Peste 300 de poliţişti veghează în noaptea dintre ani pentru liniştea timişenilor

În perioada următoare, mai exact între 29 decembrie 2012 şi 2 ianuarie 2013, peste 300 de poliţişti vor acţiona zilnic pe raza judeţului Timiş pentru liniştea populaţiei. Din 22 decembrie până în a doua zi de Crăciun, poliţiştii consideră că 2012 a fost cel mai “liniştit” an (pe larg aici).

Economic:

 • OMV Petrom ieftineşte benzina şi motorina, de la miezul nopţii

Compania OMV Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, va ieftini, de la miezul nopţii, benzina şi motorina vândute în staţiile proprii. OMV Petrom va coborî preţurile la toate tipurile de benzină cu patru bani pe litru, în timp ce la toate tipurile de motorină preţul va scădea cu şase bani pe litru (pe larg aici).