Revista presei 21 decembrie 2012

Renaşterea bănăţeană

Administraţie:

 • Programul de sărbători al aeroportului timişorean

În perioada sărbătorilor de iarnă, se modifică programul curselor aeriene la Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” Timişoara (pe larg aici).

 • Restricţii rutiere

În zilele de 25 şi 26 decembrie şi, respectiv, 1 şi 2 ianuarie, datorită condiţiilor speciale de trafic din perioada sărbătorilor Crăciunului şi Anului Nou, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara a instituit restricţii de călătorie pe drumul naţional DN 7, între localităţile Arad şi Ilia.   Restricţiile se aplică între orele 6 şi 22, exclusiv autovehiculelor cu masă mai mare de 7,5 tone, acestea având la dispoziţie ruta alternativă Ilia – Lugoj – Timişoara – Arad (pe larg aici).

 • Astenie de iarnă?

Cu o zi înainte de anunţata dată a evenimentului apocaliptic, cei care au mai rămas prin primăria din Teremia Mare s-au adunat în secretariatul instituţiei la o mică şuetă, afişând o mină de plictis.   În aşteptarea datei fatidice, păreau că nu mai au nimic de făcut şi că nimic nu ar mai fi contat. Cel care fusese prezentat drept viceprimarul comunei a rămas cel mai impasibil când un redactor al “Renaşterii bănăţene” şi-a anunţat intenţia de a sta de vorbă cu cineva din conducerea primăriei (pe larg aici).

Social:

 • Alaiul colindătorilor a străbătut oraşul în zvon de clopoţei

Cete de colindători din întreg cuprinsul Banatului s-au adunat azi de dimineaţă la sediul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, de unde, ca în fiecare ajun de Crăciun, au pornit în alai pe la… case de boieri mari, în ritm de fanfară, zvon de clopoţei şi bătăile dubelor (pe larg aici).

 • De azi, se preiau formularele pentru ajutoare la încălzire

Astăzi, precum şi în datele de 27 şi 28 decembrie 2012, se distribuie şi se depun formularele reprezentând cererile şi declaraţiile pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei în sistem centralizat, la sediile Colterm din str. Oituz nr. 3 şi str. Piatra Craiului nr. 3 (de luni până vineri, între orele 8-14), iar în perioada 3-18.01.2013 şi în cele 13 puncte termice deja cunoscute (pe larg aici).

 • Ninsori şi ploi în Banat

Prognoza meteo pentru acest weekend în partea de vest a ţării indică o uşoară creştere a temperaturii, ceea ce va favoriza, pe alocuri, ninsori şi ploi slabe cantitativ. Mâine, la Timişoara, temperatura maximă a zilei se va situa în jur de un grad Celsius.   Cerul va fi mai mult noros şi există şanse să cadă precipitaţii mixte. Noaptea, termometrele vor indica valori de până la – 4 grade Celsius.   În Banatul montan, frontul atmosferic va fi mai rece, înregistrându-se temperaturi cu minus (pe larg aici).

 • Moş Crăciun are ajutoare. Şi la Recaş

Pentru că este, cum se ştie, bătrân şi aşteptat în atâtea şi atâtea locuri, Moşul a lăsat o parte din treburi în seama unor ajutoare de încredere. Dar şi cu multă bunovoinţă şi dărnicie, mai ales că este vorba de cazuri speciale. Darurile au ajuns la copii orfani, vârstnici singuri şi familii aflate în impas.   Ei s-au bucurat de pachetele cu alimente, fructe, dulciuri şi îmbrăcăminte (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Social:

 • Bicicleta VpB a fost iluminata cu energie eco, in premiera la Timisoara! VEZI FOTO!

Verde pentru Biciclete aduce Sarbatorile de Iarna mai aproape de timisorenii biciclisti prin inauguraea si iluminarea Bicicletei VpB in mod ecologic: pedaland! (pe larg aici).

 • Concursul Schoko Baroque te indulceste pe opiniatimisoarei.ro si-a desemnat castigatorii saptamanii

Trufe de ciocolata, Mosi Craciun de toate marimile, praline care mai de care mai savuroase, ciocolata bio, sticlute de ciocolata cu lichior, orice iti pofteste inima (pe larg aici).

 • Dubasi, masti, capre si clopotei la Alaiul colindatorilor. Tinerii au poposit la Palatul Administrativ, dupa ce au colindat orasul

Peste 600 de tineri din Timisoara, din judet, dar si invitati din Serbia au format un imens Alai al Colindatorilor care a poposit mai intai la Palatul Administrativ, apoi la Mitropolie si in Piata Operei (pe larg aici).

 • Cum va fi vremea de Craciun in Timisoara si in judetul Timis

Prognoza meteorologica pentru sarbatorile de iarna arata temperaturi minime sub 0 grade si maxime de pana la zece grade. Potrivit meteorologilor nici nu poate fi vorba de ninsori si lapovita in aceasta perioada a anului (pe larg aici).

 • Servicii de babysitting pentru sarbatori in Timisoara! VEZI AICI cat te costa o bona care sa aiba grija de copilul tau!

Sunteti parinti tineri, aveti un bebelus si nu aveti cu cine sa il lasati in noaptea de Revelion, in conditiile in care va doriti sa mergeti la o petrecere. Firmele de recrutare de personal din Timisoara au diferite oferte pentru a va ajuta cu o bona care sa aiba grija de cel mic (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Robu: Am facut tot ce ne-a stat in putinta pentru a inlatura acvariul din Piata Operei

În Hotărârea Consiliului Local prin care se accepta schimbul de terenuri intre municipalitatea timişoreană şi proprietarii pasajului din Piaţa Operei este stipulat şi un termen limită pentru înlăturarea construcţiei de sticlă cunoscută sub numele de „acvariu”: 24 decembrie. O zi înainte ca primarul Nicolae Robu să împlinească şase luni de când deţine efectiv această funcţie (pe larg aici).

Social:

 • Sute de clopote aduse la Timisoara trezesc la rugaciune

„Sunetele clopotelor simbolizează glasul lui Dumnezeu şi al slujitorilor săi, care cheamă oamenii la rugăciune. Clopotele au o istorie interesantă şi foarte îndelungată, regăsindu-se în toate culturile şi religiile lumii”. 250 de piese rare, interesante, pline de istorie se află expuse în aceste zile în Timişoara, iar timişorenii sunt invitaţi să le admire în galeria Primăriei Timişoara (pe larg aici).

 • Alaiul colindatorilor a dat, cu tobe, semnalul sarbatorilor la Timisoara

Dubaşii din Tomeşti şi din Pietroasa i-au trezit azi pe timişorenii de prin centru, i-au scos, cu tobele, din case sau din birouri, pe stradă, ca să le dea bineţe de Sfintele Sărbători. Lumea s-a bulucit să vadă Alaiul colindătorilor, care în acest an a adunat aproape 600 de urători din tot judeţul (pe larg aici).

Cultural:

 • Concert-eveniment de Ziua Japoniei la Filarmonica din Timisoara

Ziua Japoniei este celebrată astăzi la Timişoara printr-un concert-eveniment al Filarmonicii Banatul dirijat de maestrul Koichi Inoue, la împlinirea a 110 de relaţii diplomatice cu Ţara Soarelui Răsare (pe larg aici).

 • Mike Stern si Trilok Gurtu in avanpostul revolutiei culturale de la Timisoara

Revoluţia menită a instaura Capitala Culturală a Europei la Timişoara a început, iar cei care au declanşat-o sunt doi muzicieni de legendă ai jazz-ului mondial: Mike Stern şi Trilok Gurtu. Fabulosul concert care i-a adus, în premieră mondială, pe aceeaşi scenă a fost ca un prim pas pe Lună pentru urbe concitadinii care au intrat, oficial, în cursa pentru acest titlu (pe larg aici).

Timişoara Express

Social:

 • Revelion in Piata Victoriei

Luni, 31 decembrie 2012, în Piaţa Victoriei din Timişoara vor avea loc o serie de concerte şi evenimente organizate de Primăria Timişoara pentru sărbătorirea noului an. Pentru a decide cu cine vor să treacă timişorenii în noul an dintre cântăreţii sau trupele cunoscute, Primăria Municipiului Timişoara a făcut un sondaj de opinie, în urma căruia votul masiv a fost pentru Cargo (pe larg aici).

 • Nicolae Robu, campion roman in afaceri…

Primarul municipiului a primit două diplome, în cadrul unei gale speciale, organizată de “Casa Europa” (pe larg aici).

Cultural:

 • Premiera care incheie anul la Teatrul National

Premiera care încheie anul 2012 la Teatrul Naţional din Timişoara este Vacanţa de iarnă de Sławomir Mrožek şi va avea loc sîmbătă, 22 decembrie, de la ora 19, la Studio 5 (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Robu: Nu pot sa lucrez decat in regim de viteza

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a făcut, vineri, un scurt bilanţ al celor aproape şase luni de când a câştigat această funcţie. Edilul a declarat că această meserie este mai grea decât se aştepta, datorită lipsurilor din municipiu, care sunt mai multe decât credea şi datorită ritmului de lucru cu care erau obişnuiţi angajaţii primăriei (pe larg aici).

Social:

 • Universitatea de Vest Timisoara cauta surse alternative de finantare

Problemele financiare cu care se confruntă Universitatea de Vest din Timişoara au ajuns în atenția conducerii instituției de învățământ. Astfel, în cadrul UVT a apărut deja o fundație în acest sens, urmând ca, la începutul lui 2013, să fie înființată și o firmă care să intermedieze toate activitățile comerciale efectuate de UVT (pe larg aici).

 • Foto | Targul Serbarea Craciunului, pe gustul timisorenilor

Timişorenii au vizitat ultima manifestare expoziţională din acest an de la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, “Serbarea Crăciunului”. Târgul a reunit peste 50 de expozanți din țară, dar și din străinătate, care și-au prezentat articolele specifice sezonului (pe larg aici).

 • Foto | Revolutionay TM cu Mike Stern si Trilok Gurtu

Orice loc din lume unde s-ar fi întâlnit pe aceeaşi scenă doi artişti – legendă ca Mike Stern şi Trilok Gurtu ar fi avut, de drept, sceptru de Capitală Culturală. Şi pentru că această întâlnire s-a produs în premieră mondială la Timişoara, se cheamă cu urbea a pornit pe cai mari în cursa pentru acest titlu (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • L-au lăsat nervii? Cum JIGNEŞTE deputatul PNL de Timiş Horia Cristian jurnaliştii la Parlament

În timpul audierilor de vineri de la Comisia de muncă, deputatul PNL Horia Cristian, probabil plictisit de ceea ce se întâmpla în jurul său, şi-a găsit altceva mai interesant de făcut. El şi-a folosit telefonul mobil pentru a achiziţiona produse electronice de pe un site de specialitate (pe larg aici).

Administraţie:

 • Punctul de trecere a frontierei de la Foeni se deschide de Sărbători

O nouă vamă pentru timișeni. De Crăciun, de Anul Nou și de Sfântul Ion se deschide un nou punct de trecere a frontierei, spre Serbia, la Foeni (pe larg aici).

 • Policlinica Spitalului Județean se închide în zilele de sărbătoare

Începând de vineri, 21 decembrie până în data de 26 decembrie, Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Județean din Timișoara va fi închis, urmând ca în zilele de 27 şi 28 decembrie programul de lucru să fie normal. În perioada 29 decembrie 2012 – 2 ianuarie 2013 ambulatoriul va fi din nou închis (pe larg aici).

 • Taximetriștii-pirat, vânați de echipe mixte de polițiști locali

Echipe mixte de polițiști locali de la Secția 2 Poliție Locală, polițiști de la Secția 4 Poliție Națională și jandarmi au acționat, în cursul după-amiezii de joi, pentru depistarea persoanelor care efectuează transport de persoane în regim de taxi fără a deține niciun fel de autorizație în acest sens (pe larg aici).

Social:

 • Revelion cu Cargo, muzică ambientală și foc de artificii în Piaţa Victoriei

Revelion în aer liber! Primăria le oferă posibilitatea și anul acesta timișorenilor să petreacă ultima noapte din an la cea mai mare petrecere publică din oraș, cea din Piața Victoriei (pe larg aici).

 • Bolnavii din spitale vor avea parte de o masă bogată

Sarmale, cozonaci și tobă la masa din spital.  Bolnavii care vor rămâne internaţi la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara, în perioada sărbătorilor de iarnă, în data de 25 decembrie şi 1 ianuarie 2013 vor avea parte de un meniu de sărbătoare (pe larg aici).

 • Alaiul Colindătorilor a străbătut centrul orașului. Cei 600 de colindători s-au oprit la Palatul Administrativ

Măști, capre, dubași, bice, clopoței, tobe și talăngi! A fost zarvă mare vineri dimineață la Timișoara (pe larg aici).

 • RCS&RDS va opera o schimbare importantă. Vezi ce va avea în ofertă compania, de la 1 ianuarie

Compania RCS&RDS anunţă că va avea în ofertă, începând de anul viitor, doar două tipuri de abonamente: unul de cablu analogic, la un preţ de 25 lei pe lună, şi un altul de cablu digital, care va costa 29 de lei pe lună (pe larg aici).

 • Phoenix le-a cântat timișorenilor la aniversarea lor de 50 de ani. Prestația: 25.000 de euro. GALERIE FOTO

Iubitorii muzicii Phoenix au fost prezenți,  joi seara, la concertul susținut în centrul orașului  de legendara trupă, care a aniversat 50 de ani de existență. Sute de timișoreni au înfruntat frigul de afară, au cântat și au dansat pe melodiile celebre ale formației (pe larg aici).

Cultural:

 • Povestea de dragoste din piesa OXIGEN a fost descoperită în PREMIERĂ de timișoreni. GALERIE FOTO

Actorii din Oxigen au strălucit în lumina publicului la cele două spectacole pe care le-au jucat deja. Piesa Oxigen, în regia lui Alexandru Mihăescu, cu minunații actori Claudia Ieremia și Cătalin Ursu a încântat publicul două seri la rând, la Teatrul Național din Timișoara. Sala a devenit neîncăpătoare, biletele fiind vândute cu mult inainte de premiera care a avut loc în 18 decembrie (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Pe Horia Cristian l-au lasat nervii in parlament / VIDEO

Horia Cristian și-a început furtunos al doilea mandat de deputat de Timiș. Surprins în timp ce-și butona telefonul la ședința Comisiei de muncă, el i-a jignit pe ziariștii care au îndrăznit să-l întrebe ce face (pe larg aici).

 • Intreruperi de curent

Enel nu a programat, vineri, întreruperi de energie electrică în Timișoara. Acestea vor avea loc în județ doar la Jimbolia (str. Colonia Clarii Vii), orele 9 – 15, și Căpăt (p), orele 8 – 18 (pe larg aici).

Administraţie:

 • „Acvariul” nu dispare in trei zile!

Consilierii locali au dat trei terenuri, ca să scape în timp record de „acvariu”. E foarte posibil însă ca acest lucru să nu se întâmple în termenul stipulat în hotărârea de consiliu local, care expiră în ajunul Crăciunului. Până și primarul Nicolae Robu aproape că admite asta (pe larg aici).

 • Robu s-a saturat de Goia, dar nu-l demite inca

Primarul Nicolae Robu nu-l slăbește deloc pe directorul RATT, Ioan Goia. Îl consideră vinovat de toate relele din transportul în comun din Timișoara, dar, cu toate acestea, nu se grăbește să-l demită. După sărbători însă, deși nu vrea să ajungă în instanță, va schimba placa (pe larg aici).

 • De sarbatori se deschide PTF Foeni II

De Crăciun, de Anul Nou în Timiș și de Sfântul Ion se deschide un nou punct de trecere a frontierei, spre Serbia, la Foeni. Trecerea frontierei române spre Serbia se poate face în baza un document de călătorie valabil (carte de identitate sau paşaport) (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Din pupături, Bojin susţine că a cooptat 90% din primarii „portocalii” de Timiş

Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, anunţa în urmă cu două luni că a bătut palma cu 20 dintre cei 40 de primari ai opoziţiei. Liderul de la CJ Timiș a dezvăluit atunci şi cum a reuşit să-i convingă pe edilii PD-L să trădeze măcar la nivel declarativ (pe larg aici).

Administraţie:

 • Rectorii au primit cadou dreptul la funcţii politice

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susţine că Guvernul României a abuzat de atribuțiile sale și a dat undă verde politizării universităților. Este vorba despre Ordonanța de Urgență 92 din 2012, prin care se elimină din Legea Educației Naționale incompatibilitatea funcţiei de rector al universităţilor cu funcţiile de conducere sau demnitate publică, dar și cu funcțiile de conducere într-un partid politic (pe larg aici).

 • Jurnalistul Cosmin Ţîntă denunţă neregulile de la TVR Timişoara

Jurnalistul Cosmin Ţîntă denunță, într-o scrisoare deschisă, probleme în organizarea şi funcţionarea TVR, de la modul în care sunt tratate sesizările angajaților, până la felul în care a fost organizată evaluarea pe baza căreia 900 de oameni vor fi dați afară (pe larg aici).

 • Regele Mihai nu a putut ajunge la Timişoara. Mai multe curse aeriene, redirecţionate din cauza ceţii

Patru curse aeriene care ar fi urmat să aterizeze, joi, la Timişoara, au fost redirecţionate pe aeroporturile din Cluj-Napoca şi Sibiu din cauza ceţii, într-una dintre acestea, care a decolat de la Munchen, aflându-se Regele Mihai şi Regina Ana (pe larg aici).

 • Programul casieriilor la Aquatim, de Crăciun şi Revelion

În zilele de 24 şi 31 decembrie, casieriile Aquatim şi birourile de relaţii cu publicul (sesizări şi reclamaţii, contracte, avize tehnice) vor fi închise, conform hotărârii de guvern de la sfârşitul lunii noiembrie. În 27 şi 28 decembrie programul de lucru este cel obişnuit (pe larg aici).

Social:

 • Revoluţionarii: „Revoltă-război-revoluţie – Timişoara a fost unică în decembrie 1989”

Membrii Comitetului de Iniţiativă al Liderilor Revoluţiei din Decembrie 1989 Timişoara sunt revoltaţi de modul în care a fost prezentată Revoluţia din Timişoara în cartea „1989 – Maşina de Scris”, a profesorului Costel Balint, lansată joi, la Timişoara (pe larg aici).

 • Programul de salubrizare stradală de Crăciun şi de Revelion

În perioada sărbătorilor de iarnă, angajaţii Retim vor continua să colecteze deşeurile conform graficelor de colectare ale fiecărei zile, în aşa fel încât cetăţenii Timişoarei să nu rămână cu recipientele pline (pe larg aici).

 • Cadouri de Crăciun pentru 195 de beneficiari ai Fundaţiei “Pentru Voi” Timişoara

Fundaţia „Pentru Voi” Timişoara a distribuit mult aşteptatele pachete de Crăciun pentru cei 195 beneficiari şi familiile lor. Pachetele au cuprins: pâine, cozonac, fructe, ciocolată, biscuiţi, napolitane, covrigei, pufuleţi, snaks-uri (pe larg aici).

 • Meniul de Crăciun şi de Revelion, pentru pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean Timişoara

Pacienţii care vor rămâne internaţi la Spitalul Judeţean Timişoara, pe perioada sărbătorilor de iarnă, în data de 25 decembrie, de Crăciun, şi 1 ianuarie 2013, vor avea parte de un meniu de sărbătoare (pe larg aici).

 • Cargo va încinge atmosfera în noaptea dintre ani, la Timişoara

Luni, 31 decembrie 2012, în Piaţa Victoriei din Timişoara vor avea loc o serie de concerte şi evenimente organizate de Primăria Timişoara pentru sărbătorirea noului an (pe larg aici).

Economic:

 • Topul reducerilor de preţ în 2012

Ca în fiecare an, în 2012 cele mai spectaculoase reduceri de preţ au avut loc în cazul celor mai scumpe proprietăţi cu destinaţie rezidenţială – vilele situate în „zonele bune” ale marilor oraşe ale ţării. www.imobiliare.ro prezintă un clasament al celor mai mari ieftiniri consemnate pe acest segment (pe larg aici).

Vocea Timisului

Administraţie:

 • Timişoara speră la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, dar cu ce proiecte venim în întâmpinarea acestei dorinţe?

Seara de joi a fost una realmente importantă pentru Timişoara şi a locuitorii oraşului de pe Bega.Alături de membrii importaţi ai unor oraşe şi comune din Uniunea Europeană, Primarul Nicolae Robu, diplomaţi şi membrii ai Consiliului Local au semnat Carta de Susţinere a Oraşului la titlul de Capitală Europeană (pe larg aici).

Social:

 • Persoanele nevoiaşe primesc ajutoare de la Biserică!

În pragul Sărbătorilor de Iarnă, „Parohia Ortodoxă Română Viile Fabric Timişoara” vine în întâmpinarea enoriaşilor aflaţi în nevoie. Persoanele  cu suflet donează acestora pachete cu produse neperisabile, an de an (pe larg aici).

Cultural:

 • Pelicula “Dupa dealuri” a lui Cristian Mungiu, tot mai aproape de Oscar

Un film romanesc e aproape de Oscar. Pelicula “Dupa dealuri” a lui Cristian Mungiu a fost inclusa pe lista scurta a filmelor straine care ar putea fi nominalizate pentru mult ravnita statueta. Criticii de film spun ca anul acesta competitia este acerba (pe larg aici).

 • Paula Seling cântă colinde la Timişoara

Sâmbătă, 22 decembrie 2012, Sala Capitol din Timişoara va fi gazda unui concert extraordinar de colinde susţinut de una dintre cele mai bune voci femininte din industria muzicală românească. Paula Seling va fi acompaniată de Marcus Sucilea (ex DuoVoice), iar în deschidere va cânta grupul Agape(pe larg aici).