Analiza săptămânii 27.11 – 02.12.2012

 ”Ponta nu poate rămâne premier pentru că a furat. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că plagiatul este un furt”, Theophyle Politeia, politolog, www.politeia.org.ro

Daniela RAŢIU: Cu ocazia Zilei Naţionale a României, în timp ce se intona Imnul naţional, Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit. La o distanţă de aproape 23 de ani avem o zi naţională în oglindă cu cea din 1 decembrie 1990 când, la Alba Iulia, Corneliu Coposu a fost huiduit, premierul de atunci Petre Roman şi-a manifestat încântarea alături de Ion Iliescu. Suntem la fel de dezbinaţi, actuala Putere a reuşit trista performanţă de a reînvia aceea atmosferă de aproape război intern, în care opţiunea politică diferită e dinamită.

Theophyle Politeia: Nu, nu suntem dezbinaţi, suntem total lipsiţi de civism. Nu reuşim să ne manifestam ca societate matură, care ştie să facă diferenţa dintre valorile comune şi partizanatul politic. La suprafaţă s-au produs unele schimbări, în adâncul mentalului colectiv am rămas la începutul anilor ’90.

Daniela RAŢIU: În chestiunea desemnării viitorului premier, Traian  Băsescu a declarat că nu poate simţi decât dispreţ pentru un premier, Ponta, care a încercat să îl suspende, şi că nu poate fi vorba de a-l desemna în viitorul guvern de după 9 decembrie. Mai mult, preşedintele a spus despre Ponta că este un ”pisic” – caracterizare care a făcut deliciul internauţilor, prilej de analiză pentru comentatorii politici. Nici Ponta nu s-a lăsat mai prejos, declarând că ”pisica blândă zgârie rău” – probabil l-a luat gura pe dinainte, căci  zicerea lui practic confirmă din parte-i faptul ca el ştie şi se mândreşte cu dublul său limbaj care, acum poate fi considerat o armă electorală, însă, în exterior, dar şi pe termen lung, l-a discreditat ca politician.

Theophyle Politeia: Dl Preşedinte Băsescu a acţionat ca de obicei calculat, deşi mulţi pot crede că a fost o scăpare de limbaj.  Dl Băsescu şi-a enervat adversarii obligându-i să reacţioneze greşit. Din nefericire, metoda care era eficientă când dl Preşedinte avea procente însemnate de susţinere publică nu mai este atât de eficientă astăzi, părerea mea că a fost o greşeală.

Daniela RAŢIU: Chestiunea desemnării viitorului premier e strâns legată de suspendare – obsesia USL, practic este obsesia preluării puterii totale, căci într-un stat democratic civilizat situaţia ideală este aceea a împărţirii puterii între actorii politici principali. Crin Antonescu declară că, în cazul obţinerii majorităţii absolute şi a refuzului preşedintelui de a-l desemna pe Ponta premier, nimic, nici măcar cancelariile europene, nu vor mai putea sta în calea suspendării. Până la urmă nu doar simpli cetăţeni, dar nici politicienii nu pot gândi în termeni de politică europeană – în care nu se vorbeşte despre persoane, ci despre instituţii.  Ce va aduce o nouă suspendare?

Theophyle Politeia:“Triumviratul” Voiculescu-Ponta-Antonescu, nu are nicio şansă de supravieţuire politică cu dl Băsescu la Cotroceni şi ei o ştiu foarte bine. Deci o noua încercare de demitere este posibilă, din nefericire şi probabilă dacă USL o să câştige alegerile parlamentare la nivelul celor locale. Un 55-60% ar fi devastator.

Daniela RAŢIU: Avem toate ingredientele unei situaţii politico-economico-sociale explozive la sfârşit anului şi început de an viitor. Spectrul unei crize economice, ameninţarea suspendării, proiectul de buget care nu există la această oră, iar peste toate declaraţia lui Miron Cozma cum că îşi va face o armată de presiune politică şi socială. Suntem în plin tablou în tuşe violente în care lumpen-proletariatul poate aprinde fitilul?

Theophyle Politeia:Miron Cozma este un măscărici, care nu trebuie luat în seamă, vorbele lui au impact 0. În România nu există “lumpen-proletariat”, există grupuri de interese care nu au nimic în legătură cu proletariatul. Pensionarii de toate felurile în special cei cu “pensiile speciale” şi cei scoşi la pensie înaintea vârstei legale sunt adevăratele bombe economice si sociale. Aici putem avea probleme adevărate.

Daniela RAŢIU: S-a deschis sezonul arestărilor. Săptămâna trecută, deputatul PSD Ion Stan a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a amânat pentru luni luarea unei decizii privind ridicarea imunităţii. Colegii de uniune nu s-au mai mişcat la fel de rapid ca şi în cazul democrat-liberalui Trăşculescu, şi fac zid în jurul lui Stan. Stenogramele care au ieşit în mass-media ne arată cum funcţionează corupţia, nivelul înalt la care ajuns, practic radiografia unui stat mafiot. S-a ridicat puţin covorul şi se vede mizeria corupţiei transpartinice, şi ce înseamnă de fapt pentru mafia de partid victoria în alegeri?

Theophyle Politeia: Nu cred că sezonul arestărilor a fost inchis. Da, posibil ca “povestea” Stan şi cea a lui Trăşculescu sunt legate de cvasi-finanţări electorale, lucrurile au fost declanşate undeva în interiorul partidelor din cauza adversităţilor interne. Nu, încă nu suntem stat mafiot, avem însă şansa să devenim dupa 2 ani de guvernare USL.

Daniela RAŢIU: Preşedintele vorbeşte în interviul de săptămâna trecută despre presiunea politică uriaşă asupra instituţiilor statului, accentuând că de fapt miza acestui război este subordonarea totală a instituţiilor statului. Ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Audiovizualului a determinat CNA ca, în semn de protest, să se adreseze Comisiei Europene.  Reprezentanţii CNA atrag atenţia asupra faptului că modificarea a fost făcută fără consultarea CNA şi a Consiliului Concurenţei, ignorându-se criteriile de transparenţă prevăzute de lege. Mass-media denumeşte acest act normativ drept Ordonanţa Voiculescu.

Theophyle Politeia: Preşedintele are dreptate. Sunt presiuni asupra instituţiilor statului, întotdeauna au fost şi întotdeauna vor fi,  statul trebuie să fie suficient de puternic pentru a rezista, vorba unui clasic în viaţă aflat astăzi la puşcărie – S.O. Vântu. Despre CNA, numai de bine! Nu am nici cea mai mică simpatie pentru aceşti oameni numiţi şi reziliaţi politic. Valoarea lor este absolut nulă, atâta timp cât politicienii îi numesc. Argumentul etic nu funcţionează nici aici şi nici la TVR. Fără o reformă a audio-vizualului, băieţii şi fetele “se bat” pentru salarii şi indemnizaţii.

Daniela RAŢIU: Secretul murdar al USL, unul dintre ele, şi care iese din când în când la iveală, este plagiatul. Probabil că trecuţi printr-o sită, mulţi respectabili doctori figuri publice ar fi prinşi cu ocaua mică. De data aceasta, ministresa Educaţiei Ecaterina Andronescu. Evident, am fost martori aceloraşi declaraţii – nu e adevărat, specialişti străini care au ridicat piatra – pentru care plagiatul este de neconceput  şi inacceptabil, sunt cu toţii plătiţi să declare aşa ceva.

Theophyle Politeia: Plagiatul nu este o “boală politică” este o molimă socială şi educaţională. În ambele părţi ale politicului vom găsi “doctori de carton”. Ceea ce este grav cu adevărat este lipsa de voinţă publică de a demasca şi penaliza fenomenul. Ponta nu poate rămâne premier pentru că a furat! Oamenii trebuie să înţeleagă că plagiatul este furt! Până nu vor înţelege vorbim vorbe.

Daniela RAŢIU: Premierul Ponta declară că ex-premierul puşcăriaş are dreptul să fie eliberat. Aflat în mijlocul mulţimii, actualul premier i-a răspuns unei simpatizante că, desigur, îl va elibera pe Năstase. Dincolo de vehicularea unor nume, aveam de a face cu etalarea dispreţului premierului Ponta faţă de tot ce înseamnă Justiţie în România.

Theophyle Politeia: Ponta este un prost periculos. Vorbeşte gura fără el. Omul  nu înţelege ce se numeşte stat de drept şi nici nu vrea să înţeleagă. Acest om este periculos pentru România şi chiar pentru cei care îl susţin.

Daniela RAŢIU: În aceeaşi cheie de preluare a controlului total se înscrie şi proiectul legislativ la Ministerului Justiţiei, al Monei Pivniceru, de restrângere a atribuţiilor SRI. Astfel, informaţiile obţinute prin mandate de siguranţă naţională pot fi utilizate ca probă în instanţă doar în cadrul dosarelor care vizează infracţiuni la adresa securităţii naţionale. De fapt, în lipsa unui mandat de siguranţă naţională, informaţiile legate de acte de corupţie, crimă organizată, criminalitate cibernetică şi alte fapte de drept comun nu vor putea fi utilizate drept probe. O portiţă de scăpare prin intermediul cărora dosarele de corupţie se vor face scăpate.

Theophyle Politeia: Mona Pivniceru este orice numai proastă nu este. Încercarea de restrângere a atribuţiilor SRI, dacă a fost, eu încă nu cred în totalitate în această î00ncercare, poate să-i coste pe politicienii USL foarte mult. Poate chiar carierele politice.

Daniela RAŢIU: Cât de periculoasă  este excitarea sentimentului naţionalist, anti-european, al discursului de sorginte comunistă privitor la un anume excepţionalismului românesc ca neam, în condiţiile economice precare şi care vor cunoaşte o înrăutăţire în 2013?

Theophyle Politeia: Greşit formulat. Comunismul a fost internaţionalist. Ceauşescu a inventat un protocronism  naţional-comunist care nu a dispărut niciodată. În vremuri de restrişte economică şi socială el reapare pe agenda publică. Nu poate avea succes. Nu trebuie de uitat că 3 milioane de români trăiesc în afara graniţelor României şi poate, Doamne fereşte, ca ei să plătească preţul prostiei unora din cei aflaţi în ţară.

Daniela RAŢIU: Ultima săptămână de campanie electorală. O campanie care a stat sub semnul agresivităţii, vulgarităţii, plagiatului, minciunii, derizoriului, atacului asupra instituţiilor fundamentale ale statutului, preluării controlului total. S-a reproşat ARD lipsa de reacţie, de combat politic într-un război politic care este oricum dezechilibrat. De fapt, ceea ce este surprinzător şi dezamăgitor totodată este faptul că românii nu par a înţelege pericolul reprezentat de USL care destructurează statul de drept, pericolul reprezentat de partidul-Antenele lui Voiculescu care, de ani de zile, duc cea mai teribilă şi mai malefică politică antinaţională, de atac violent la ceea ce s-ar putea denumi sănătatea mentală a acestui popor, la însuşi valorile morale care au avut cândva importanţă şi trebuie să aibă pentru fiecare dintre noi.

Theophyle Politeia: Proverbul popular care zice că “dormim aşa cum ne aşternem” este cel mai valabil răspuns la întrebarea dumneavoastră.  Nu se mai poate face nimic din ceea ce nu s-a făcut in ultimul an. Cred ca răspunsul cel mai bun a fost dat de dna Herta Muller într-un interviu de ieri în  The Guardian, citez: ”Partidul comunist s-a reinventat şi are un nou nume. Social-democraţii sunt acum la putere. Sunt nişte stalinişti care ne duc ţara înapoi în trecut”, susţine Muller, adăugând că Uniunea Europeană poartă o parte din vină pentru că nu a luat măsurile necesare eradicării totale a comunismului din fostele ţări aflate sub influenţă sovietică.

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
Purtător de cuvânt Forţa Civică Timiş

2 comentarii pana acum.

  1. Andrei spune:

    Rubrica “Analize” este una destul de citită şi poate constitui un arc în timp despre modul cum percepem acţiunile politice. Cum domnul Cristian Pătrăşconiu care a răspuns de fiecare dată cererilor noastre de a completa aceste analize a decis să ia o mică (sperăm noi) repriză de odihnă, ne-am adresat domnului Theophyle căruia îi mulţumesc pentru ajutor.

    Sunt convins că cititorii noştri vor aprecia în continuare această rubrică realizată de Daniela Raţiu, purtătorul de cuvânt Forţa Civică Timiş şi membru al Asociaţiei Ariergarda.

  2. […] realizat de Daniela RAŢIU Purtător de cuvânt Forţa Civică Timiş var disqus_shortname = 'fortacivica'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); […]