Revista presei 17 noiembrie 2012

Opinia Timişoarei

Administraţie:

 • Plimbare pe traseul istoric al primului troleibuz care a circulat acum 70 de ani in Timisoara

Timisorenii s-au intors in timp cu 70 de ani, dar cu mijloace de transport in comun moderne, achizitionate in urma cu cativa ani din Cehia. RATT sarbatoreste 70 de ani de cand s-a dat in folosinta prima linie de troleibuz din Romania, printr-o cursa speciala (pe larg aici).

Social:

 • Expozitie inaripata la Timisoara, cu specii pe cale de disparitie in Romania: Jucatori si Rolleri de Timisoara

Cele mai frumoase rase de porumbei pot fi admirate de timisoreni in acest sfarsit de saptamana. Nu lipsesc speciile pe cale de disparitie din Romania, dar si porumbei adusi din alte colturi ale lumii (pe larg aici).

Economic:

 • Biroul de Credit este “bodyguardul” riscurilor din sistemul bancar

Acordarea unui imprumut bancar este conditionata, in ultimi ani, de trecerea solicitantului prin furcile caudine ale Biroului de Credit. Aceasta societate comerciala pe actiuni a devenit, in timp, o adevarata “sperietoare” pentru clientii din sistemul bancar (pe larg aici).

Tion

Social:

 • Candidatul studentilor la alegeri, ANA, se naste mai greu la Timisoara

O iniţiativă extrem de interesantă, prin care studenţii timişoreni au lansat un candidat virtual la alegerile parlamentare din Timişoara, a atras un număr destul de redus de susţinători. Din păcate, se pare că dezinteresul general din societatea românească are acelaşi ecou şi în rândul studenţilor. Doar câteva zeci de studenţi au luat parte la marşul „inaugural” (pe larg aici).

 • Aproape 1.000 de porumbei si pasari de curte, in expozitie la Timisoara

Porumbei cu guler sau pene… creţe, porumbei care par a fi fără cap la prima vedere, pentru că penele Toboşarului de Buhara, aplecate în jos, acoperă ochii înaripatelor, şi găini din rasa Mătase Japoneză, albe cu puf. Sunt doar câteva din exemplarele pe care timişorenii au ocazia să le admire, în acest sfârşit de săptămână, în cadrul expoziţiei de porumbei şi păsări de curte care are loc la pavilionul Expovest de pe Calea Lugojului (pe larg aici).

Cultural:

 • Stefan Hrusca ii colinda pe timisoreni

Ca în fiecare an, Ştefan Hruşcă a pornit cu colindatul prin toată ţara. “Dascălul de colinde”, cum a fost supranumit artistul  de către poetul George Ţărnea, va concerta luni, 10 decembrie, la Filarmonica “Banatul” din Timişoara, de la ora 20.00 (pe larg aici).

 • Peisajele stiintei, expuse la Institutul Francez

Institutul Francez din Timişoara invită publicul să descopere „Peisajele ştiinţelor”, într-un eveniment coprodus de Muzeul Confluenţelor din Lyon și Centrul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Franţa (pe larg aici).

Timişoara Express

Politic:

 • Ce vei gasi pe buletinul de vot?

A avut loc tragerea la sorți a ordinii în care se tipăresc numele candidaților pe buletinele de vot, în prezența reprezentanților competitorilor electorali: A.R.D, U.S.L., U.D.M.R., P.R.M, P.P.–D.D., E.M.N.P.-P.P.M.T., U.B.B.R (pe larg aici).

Social:

 • Ziua Mondiala a Monitorizarii Apei

Cu ocazia Zilei Mondiale a Monitorizării Apei, Primăria Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu, SC Smithfield Prod SRL, Liceul Teoretic IRIS, Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului Timişoara, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş vor organiza o acţiune educativă, care va avea loc la Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului, Bv. Vasile Pârvan nr. 6, în data de 19 noiembrie 2012, începând cu ora 12 (pe larg aici).

 • Cetateanul de onoare Ilie Stepan si Sensul vietii

În data de 20 noiembrie, ora 11, în holul sălii multifuncţionale a C.J.Timiş va avea loc lansarea oficială a proiectului de anvergură Stepan Project – „Lumina“, materialul care constituie cea de-a treia parte a trilogiei „Sensul Vieţii“ (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • S-au împlinit 70 de ani de la inaugurarea primei linii de troleibuz din România

În urmă cu 70 de ani, în Timişoara se punea în funcţiune primul „firobuz” din România. Pentru a marca acest eveniment, mai mulţi entuziaşti, autorităţi locale şi reprezentanţi ai RATT au refăcut primul traseu parcurs de un troleibuz în Timişoara (pe larg aici).

 • Primarul Timişoarei s-a întâlnit cu locuitorii din zona Soarelui

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu s-a întâlnit în parcul de pe bulevardul Sudului, cu locuitorii din acest cartier, pentru a le asculta problemele. Aceştia s-au plâns că nu au o piaţa în cartier, vânzătorii stau în aer liber, sunt foarte multe străzi murdare, câini fără stăpân și de faptul că nu au destule fântâni (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • Flashmob USL în centrul oraşului, pentru a le demonstra timişorenilor că sunt uniţi

Aproape 400 de tineri USL-işti , împreună cu toţi candidaţii formaţiunii politice pentru alegerile din decembrie, au ieşit în stradă, sâmbătă, la ora 14. Ei s-au adunat în faţa Operei şi au organizat un flashmod pentru a le demostra timişorenulor că sunt uniţi şi că aşa vor rămâne şi după alegeri. Ei s-au plimbat prin centrul oraşului, îmbrăcaţi fiecare în culorile repezentative pentru partidul din care fac parte, au aplaudat, au strigat ”victorie”după care s-au împrăştiat, fiecare la casa lui (pe larg aici).

Administraţie:

 • Cartierul unde locuieşte primarul nu are piaţă, câinii mişună în voie, iar străzile sunt foarte murdare. Vezi aici ce a promis acesta

Primarul s-a întâlnit, în parcul de pe bulevardul Sudului, cu locuitorii din acest cartier, pentru a le asculta problemele. Aceştia i s-au plâns că nu au o piaţă în cartier, vânzătorii stau în aer liber, sunt foarte multe străzi murdare, câini fără stăpân, nu au destule fântâni. Nicolae Robu i-a rugat să îi scrie toate probleme pe hârtie, pentru ca mai apoi să le poată rezolva. Mai mult, a spus că le împărtăşeşte părerea, doar că nu poate rezolva toate problemele într-un timp foarte scurt (pe larg aici).

 • Troleibuzul la ceas aniversar. Autorităţile locale s-au plimbat pe primul traseu la sărbătorirea a 70 de ani

Zeci de timişoreni s-au plimbat, sâmbătă, pe ruta aniversară, la împlinirea a 70 de ani de la primul troleibuz din Timişoara. Cu această ocazie, autorităţile locale, în frunte cu edilul şef au luat parte la eveniment.Prima cursă a plecat de la Biserica Piaristă, din centrul oraşului, la ora 11, iar cursele gratuite au continuat până la ora 15. Cursa specială care a marcat împlinirea a 70 de ani de la inaugurarea primei linii de troleibuz din Timişoara a circulat pe ruta staţia Carmen Sylva – Bulevardul Republicii – Gara de Nord – Splaiul Tudor Vladimirescu – Bulevardul Iuliu Maniu – Catedrala Mitropolitană – Bulevardul Regele Ferdinand – Bulevardul Mihai Viteazul – Piaţa Nicolae Bălcescu şi retur (pe larg aici).

Social:

 • Studenţii timişoreni au mărşăluit pentru ANA, candidatul ideal la alegeri. GALERIE FOTO

În pas alert, cu banere şi cu slogane, din Complex până în Piaţa Operei, aşa au sărbătorit tinerii timişoreni Ziua Internaţională a Studentului. Aceştia şi-au lansat, cu această ocazie, candidatul ideal pentru a-i reprezenta în Parlamentul României, ANA, candidatul studenţilor are deja peste 2 200 de fani pe facebook, în jur de 1900 de persoane au vorbit despre ea şi peste 70.000 de persoane i-au văzut actualizările numai în ultima săptămână (conform statisticilor facebook) (pe larg aici).

 • Enel lansează MyEnel pentru utilizatorii de smartphone și tablete

În premieră pentru sectorul de utilități din România, Enel lansează o aplicație mobilă pentru smartphone-uri și tablete prin care clienții au acces la serviciul de tip self-service MyEnel. Prin noua aplicație, clienții Enel pot afla cele mai recente știri despre companie, pot consulta date despre tarife, oferte speciale sau informații despre zonele în care sunt programate lucrări de mentenanță și modernizare a rețelei electrice (pe larg aici).

 • Primarul nu e lăsat să își spună părerea despre sistemul de spectacole cu apă și lumină. Cineva îi șterge comentariile

Comentariile primarului de pe facebook la subiectul despre sistemul de spectacole cu apă și lumină au fost șterse. Primarul povestește că s-au găsit unii să comenteze, pe facebook, că Timișoara nu are nevoie de un asemenea spectacol, iar timișoreni nu ar fi de acord. Acesta explică faptul că acest proiect va ajuta Timișoara când va fi Capitală Culturală Europeană, iar cei care l-au votat au fost de acord și cu acest proiect (pe larg aici).

 • 12 bebeluşi născuţi anul acesta sunt vedetele calendarului pe 2013 al Fundaţiei Estera. VEZI IMAGINI

Fundaţia Estera din Timişoara, care este centru de consiliere pentru femei cu sarcină nedorită, a editat, recent, un calendar pentru anul 2013 cu totul special. Asta pentru că “personajele” celor 12 pagini sunt 12 bebeluşi (din 50) care s-au născut anul acesta şi datorită eforturilor pe care Estera le depune în a convinge mamele să-şi păstreze sarcina. Mai mult, însă, fundaţia timişoreană ajută mama şi copilul născut şi din punct de vedere material. Întrucât criza economică a făcut ca o parte dintre sponsorii fundaţiei să-şi diminueze sau chiar să-şi anuleze suportul financiar, Estera pune la dispoziţia celor care iubesc copiii şi viaţa, dar şi a celor care vor să-i ajute pe micuţi să crească, aceste minunate calendare, care se pot obţine în urma unei donaţii de minimum 15 lei (pe larg aici).

Cultural:

 • Timişoreanul Cătălin Dorian Florescu, în turneu pentru lansarea lui “Jacob se hotărăşte să iubească”. AFLĂ CÂND VA FI ÎN ORAŞUL NATAL

Editura Polirom anunţă că în perioada 23 noiembrie-10 decembrie 2012, Cătalin Dorian Florescu, unul dintre cei mai apreciaţi autori de expresie germană, se va afla în România pentru promovarea celui mai recent roman al său, Jacob se hotărăşte să iubească, apărut recent în colecţia “Fiction Ltd.” a Editurii Polirom – şi în editie digitala, în traducerea Marianei Bărbulescu (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Flashmob USL, in centrul Timisoarei

Candidaţii USL la alegerile parlamentare au ieșit în centrul Timişoarei, unde au participat la un flashmob. Au fost însoțiți de o mare de susținători care au salutat, în avans, preconizata victorie din decembrie (pe larg aici).

 • Adi Orza se lupta din greu cu virgulele

Ţărănistul Adrian Orza, candidatul ARD pe Colegiul III Deputaţi Timişoara, e mare amator de social media. Tot mai activ pe Facebook, fostul viceprimar își împărtășește ideile cu prietenii virtuali, însă pare să fi uitat reguli elementare ale limbii române (pe larg aici).

 • BEC nu-l lasa pe Ciobanu sa-si faca campanie cu „Pit”

În aceeași săptămână în care a recunoscut că Dorin nu există, fiind doar un „concept de campanie”, deputatul traseist Gheorghe Ciobanu a făcut un alt demers murdar. Cum ar veni un alt „concept de campanie”, la fel de mincinos precum Dorin (pe larg aici).

 • Maries si-a aflat adversarul de pe Colegiul I Senat dintr-o poza!

Revoluţionarul Teodor Mărieş, candidat ARD pe Colegiul I Senat, n-avea nici cea mai mică idee cine este principalul său contrancandidat. Mărieș l-a văzut pe Ben-Oni Ardelean doar într-o poză pe care i-au dat-o colegii! (pe larg aici).

Social:

 • 17 noiembrie, Ziua Internationala a Studentilor

La Timișoara este celebrată, sâmbătă, Ziua Internaţională a Studenţilor. Data de 17 noiembrie are o conotație deosebită încă din anul 1939. În plus, în 1989, a marcat începerea „Revoluției de catifea” în Cehoslovacia (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • „E profund neplăcut să vezi cum personaje epuizate politic vorbesc de majorarea salariilor pe care tot ele le-au tăiat!”

A declarat Sorin Frunzăverde, vicepreşedintele PNL, la lansarea candidaţilor USL (pe larg aici).

 • Flashmob marca USL în centrul Timişoarei

Candidaţii USL la parlamentare, însoţiţi de membri de partid, au fost sâmbătă la prânz în centrul Timişoarei, unde au participat la un flashmob. Practic, candidaţii pe colegiile din Timişoara, veniţi din diferite părţi ale Pieţei Victoriei, s-au întâlnit pe treptele Operi timişorene, şi-au dat mâna, iar în spatele lor s-au strâns membri de partid (pe larg aici).

 • Dugulescu explică, nu se justifică

„A fost un gest prin care am vrut să fiu aproape de alegători, nu am început să le trimit în campania electorală, eu trimit de câţiva ani”, spune Marius Dugulescu (pe larg aici).

Social:

 • Nikon a deschis magazinul galben în Iulius Mall Timişoara

Nikoniştilor le place culoarea galbenă. Asta mai mult ca sigur, pentru că acum, în Iulius Mall, au un loc al lor care abundă de galben – Yellow Store. Nu sunt geloşi pe nimeni, dar le place tare mult cum dă galbenul pe breteaua de la aparatul foto. Nikon şi-a deschis un nou magazin galben, de data aceasta la Timişoara, în prezenţa iubitorilor de fotografie de pe malurile Begăi (pe larg aici).

Cultural:

 • Anotimp şi culoare – „Pomul – Toamna” – expoziţie din materiale recilabile, la Şcoala nr. 24 Timişoara

„Pomul prieteniei” , „Pomul luminii de tomnă”, „Mărul cel gustos” , „Pomul meseriilor”, „Pomul valorilor”, „Pomul clasei” şi multe alte categorii de pomi – sunt cele 29 de creaţii originale, colaje şi machete din materiale reciclabile sau naturale, realizate de elevii de la Şcolile nr. 2, nr. 18 şi 24 din Timişoara şi prezentate la expoziţia „Anotimp şi culoare”, cu tema „Pomul – Toamna”, de la Şcoala nr. 24, în perioada 14-21 noiembrie (pe larg aici).

Vocea Timisului

Social:

 • Târgul de cariere s-a incheiat

În perioada 15-16 noiembrie, între orele 10:00-16:00, la Timişoara s-a desfăşurat Târgul de Cariere eJobs EXPO, în incinta Centrului Regional de Afaceri (CRAFT). Vizitatorii au avut la dispoziţie 23 de standuri, unde au fost aşteptaţi să-şi depună CV-urile. La târg au participat companii cunoscute, precum Continental, Autoliv, ARABESQUE, Flextronics , Yazaki şi multe altele (pe larg aici).

 • Timişorenii din Fabric s-au săturat de probleme

Miercuri, timişorenii din zona Fabric şi-au spus nemulţumirile în faţa Poliţiştilor Locali. Locuitorii au afirmat că s-au săturat de starea jalnică a zonei, de deşeurile abandonate, câinii comunitari, maşinile parcate neregulamentar şi de comercianţii neautorizaţi. Aceştia au reclamat poliţiştilor prezenţa tinerilor care tulbură liniştea publică, dar şi starea deplorabilă a străzilor (pe larg aici).