Revista presei 01 noiembrie 2012

Renaşterea bănăţeană

Politic:

 • Cătălin Tiuch, plin de optimism

Candidatl USL în Colegiul 6 Recaş, Cătălin Tiuch, speră să câştige alegerile din 9 decembrie, fiind foarte încrezător asupra deznodământului scrutinului parlamentar: “Oamenii au nevoie să rupă trecutul, pentru că, din păcate, în acest colegiu nu a existat un parlamentar. Nu se poate spune despre nici un proiect concret care a fost început şi dus până la capăt” (pe larg aici).

Administraţie:

 • Finanţare pentru funcţionarea unităţilor sanitare. Spitalul Judeţean Timişoara aşteaptă banii de la rectificare

La recenta rectificare de buget, guvernul a alocat 150 de milioane de lei Ministerului Sănătăţii, fonduri la care se estimează că se vor adauga 350-400 de milioane de lei colectaţi din taxa clawback, banii urmând să fie folosiţi pentru funcţionarea spitalelor şi plata obligaţiilor restante pentru bunuri şi servicii. Toate aceste sume vor fi transferate către Fondul Unic de Asigurări de Sănătate (pe larg aici).

Social:

 • ETICHETAREA ANVELOPELOR a intrat în vigoare. Ce trebuie să ştii

Mercurul care scade încet dar sigur în termometre pare să ne dea de veste că iarna nu-i foarte departe. La munte ninsorile sunt de-acum un fapt obişnuit şi primii fulgi de zăpadă şi-au făcut apariţia chiar şi în Banat. În mod firesc, şoferii timişoreni sunt de-acum preocupaţi de achiziţionarea anvelopelor de iarnă, obligatorii pe drumurile acoperite de polei sau zăpadă, aşa cum o făceau şi anul trecut în aceeaşi perioadă (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Politic:

 • Profesorul Marin Popescu: Politicul a fost introdus in scoli, candidati ai USL au fost insotiti de sefi ai ISJ Timis in unitatile de invatamant

Profesorul Marin Popescu, candidatul ARD pentru un post de deputat in Colegiul electoral 8 Jimbolia, a criticat atitudinea adversarilor sai, spunand ca acestia introduc politicul in scoli (pe larg aici).

Social:

 • Flacara eterna a eroilor Revolutiei din 1989 din Cimitirul Eroilor din Timisoara, stinsa tocmai de Ziua Mortilor

Aprinsa in urma cu multi ani ca un omagiu adus eroilor cazuti in Revolutia din Decembrie 1989, Flacara Eroilor din cimitirul cu acelasi nume s-a stins chiar de Ziua Mortilor (pe larg aici).

 • Seara de comedii scurte si bune la ShortsUP, in Timisoara! Vezi cand!

Fara juriu. Fara competitie locala. Fara podium si ceremonii, pentru ca toate filmele de la ShortsUP au fost premiate in marile festivaluri de film ale lumii. Fiecare eveniment este o sarbatoare a celor mai valoroase filme, aduse la viata de aplauze si de atmosfera ShortsUP (pe larg aici).

Tion

Politic:

 • Tinerii din PDL Timis au dat chef de speriat in Complexul Studentesc

Tinerii democrat-liberali din Timişoara, împreună cu colegii lor de la Forţa Civică, au organizat, de Halloween, o mega-petrecere în Complexul Studenţesc (pe larg aici).

Administraţie:

 • Timisul nu mai e in conducerea noua la Consiliul de Dezvoltare Regionala Vest

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest (CDR Vest) are o nouă conducere.  Miercuri, 31 octombrie 2012, la Reşiţa  a avut loc şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest (CDR Vest). Cu această ocazie, organizaţia şi-a ales un nou preşedinte. Acesta este şeful Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, iar vicepreşedinte este şeful Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu (pe larg aici).

 • Consiliul Judetean Timis vrea o noua conexiune cu Autostrada A1

Un nou drum de circa şapte kilometri, care ar realiza legătura între drumul european Timişoara-Arad şi Autostrada A1 ar rezolva o parte din problema şoferilor din municipiu, care se plâng că autostrada a fost construită prea departe de oraş şi ar decongestiona traficul în Dumbrăviţa. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş susţine că noua legătură ar putea fi construită anul viitor (pe larg aici).

 • Aeroportul Timisoara va intra in proprietatea autoritatilor locale din Timis, Hunedoara si Caras-Severin

Aeroportul Internaţional Timişoara, al doilea ca mărime din ţară, ar putea trece anul viitor din proprietatea Ministerului Transportului în cea a autorităţilor locale şi judeţene. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a declarat că în viitorul acţionariat ar putea face parte şi consiliile judeţene din Hunedoara şi Caraş-Severin (pe larg aici).

 • Timisoara promoveaza filantropia prin deduceri fiscale pentru donatori

Centrul Raţiu pentru Democraţie în colaborare cu Consiliul Judeţean Timiş, Fundaţia „Pentru Voi”, Institutul Intercultural Timişoara şi Asociaţia CRIES aduc, vineri, la masa discuţiilor cu factorii de decizie politică şi administrativă iniţiativa legislativă privind sprijinirea filantropiei în România prin deduceri fiscale pentru donatori (pe larg aici).

Social:

 • Vreti sa scapati de aparatele electronice vechi? Dati un telefon!

Începând din luna noiembrie, la Timişoara va funcţiona un serviciu gratuit de preluare de la domiciliu a deşeurilor reprezentând echipamente electrice şi electronice (DEEE). Dacă vreţi să vă debarasaţi de aparatura electronică veche sau defectă o puteţi face în ultima sâmbătă a fiecărei luni. Trebuie doar să sunaţi înainte pentru a vă programa (pe larg aici).

 • Duminica se deschide Oraselul Copiilor la Timisoara

Parcul Copiilor din Timişoara se va transforma duminică într-un orăşel al copiilor, cu primărie, şcoală, poliţie, spital şi alte instituţii, iar cei care îl vor vizita vor primi la intrare un „paşaport”. Sute de copii sunt aşteptaţi la jocuri educative şi alte evenimente surpriză în parc (pe larg aici).

Cultural:

 • Gala Blues Jazz Kamo aduce muzicieni din patru tari la Timisoara

Cel mai longeviv festival de jazz şi blues al Timişoarei şi unul dintre cele mai iubite de public evenimente culturale ale urbei aduce în această toamnă pe scena sălii Capitol muzicieni din Anglia, Ungaria, Serbia şi din Bucureşti, alături de apreciaţi artişti din urbe, anunţă directorul artistic al festivalului, muzicianul Johnny Bota (pe larg aici).

 • Luna abundentei teatrale pe scena maghiara din Timisoara

Piese cu mesaj politic, comedii muzicale, spectacole pentru copii, o feerie şi-un spectacol jucat în microbuz, iar la final, o premieră înainte de potop: sunt doar câteva repere ale lunii noiembrie, în care cornul abundenţei teatrale pare a se fi revărsat pe scena maghiară din Timişoara (pe larg aici).

 • Malaele intr-un recital superbissimo, la Timisoara

Jazzissimo Lounge a avut drept invitat un „prestator de servicii culturale”, conform citatului din cartea de muncă a posesorului. Unul celebru, pentru care spaţiul din Bastionul Timişoarei a fost, fatalmente, neîncăpător: Horaţiu Mălăele a dat un recital superbissimo. La Teatrissimo (pe larg aici).

Timişoara Express

Politic:

 • Forta Civica nu raspunde amenintarilor USL

Din respect pentru memoria celor care au murit în evenimentele din Decembrie 1989 şi pentru a nu arunca în derizoriu acţiunea de comemorare atât a celor care au murit atunci, dar şi amintirea celor care au plătit inclusiv cu viaţa consolidarea democraţiei în România (pe larg aici).

Administraţie:

 • Romania incotro? Regiunea Vest se implica

Centrul regional 5 Vest organizează Conferinta Regionala de evaluare a proiectului “Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social din Romania”, ce va avea loc in data de 5.11.2012 la Sala Consiliului Judetean Timis (pe larg aici).

 • Justitia a nationalizat cosarii in Timisoara

Consiliul Local al municipiului Timișoara va vota un proiect de hotărâre privind preluarea de la SC Administrarea Domeniului Public SA a activității de coșerit și modificarea prin act adițional a contractului cadru de delegare a gestiunii (pe larg aici).

Cultural:

 • Gala Blues-Jazz Kamo la Capitol

Cea de-a XXII-a ediţie a a Galei Blues-Jazz Kamo se va desfăşura în 10-11 noiembrie 2012 şi va fi prezentată de Florian „Moşu” Lungu. Concertele vor începe la ora 18, la Sala Capitol (pe larg aici).

 • The Show Must Go On… la Opera Romana

Fanii lui Freddie Mercury au, din nou, şansa de a se afla pe aceeaşi scenă cu o impresionantă întruchipare a idolului lor: unul dintre cele mai longevive spectacole de balet din România, „Dancing Queen. Povestea unei cariere”, revine pe afişul Operei Naţionale Române din Timişoara (pe larg aici).

 • Kinomatograf: Frau im Mond

Centrul Cultural German Timişoara, împreună cu lectoratul DAAD din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara şi cu Librăria Cărtureşti, vă invită în data de 8 noiembrie 2012, la ora 18.30, la ceainăria librăriei Cărtureşti (de pe strada Mercy nr.7) (pe larg aici).

 • Teatrul Maghiar: De la Politie la Inainte de potop

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara propune iubitorilor de teatru un program variat și extrem de dens în luna noiembrie. Acesta cuprinde mai multe spectacole pentru copii, reluarea unor succese din stagiunile anterioare și se încheie cu o nouă premieră (pe larg aici).

Vest24

Politic:

 • Tineretul PDL Timis a chefuit de Halloween in Complexul Studentesc

Tinerii democrat-liberali din Timişoara, împreună cu colegii lor de la Forţa Civică, au organizat, de Halloween, o petrecere de speriat în Complexul Studenţesc (pe larg aici).

 • Bojin despre Tiuch: E o locomotivă electrică, nu ca Tabără, care e o locomotivă veche, pe cărbuni

Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, este convins că preşedintele TSD Timiş, Cătălin Tiuch, îl va învinge pe principalul său contracandidat în alegerile parlamentare, fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără şi va accede în Parlament. Bojin l-a comparat pe Tabără cu o „locomotivă veche, pe cărbuni”, dar l-a avertizat că „vine locomotiva electrică” (pe larg aici).

Administraţie:

 • Un nou drum ar putea conecta Timişoara de Autostrada A1

O nouă legătură cu Autostrada A1 ar putea fi creată pentru timişoreni în zona Sânandrei. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a declarat că se studiază în acest moment posibilitatea construirii unui drum de circa şapte kilometri care să lege drumul european Timişoara-Arad, prin zona localităţii Sânandrei, de autostradă (pe larg aici).

 • CJ Timiş, Primăria Timişoara şi consiliile judeţene din Hunedoara şi Caraş-Severin, acţionari la Aeroportul Timişoara

În ultimele săptămâni au avut loc mai multe discuţii între autorităţile locale şi judeţene din Timiş şi reprezentanţi ai Guvernului, inclusiv premierul Ponta, privind preluarea pachetului majoritar de acţiuni ale Aeroportului Internaţional Timişoara. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, afirmă că în noua structură care se va crea vor participa atât Primăria Timişoara, cât şi consiliile judeţene din Hunedoara şi Caraş-Severin (pe larg aici).

 • Donatorii timişoreni ar putea beneficia de facilităţi

Vineri, 2 noiembrie, la Consiliul Judeţean Timiş, va avea loc o masă rotundă la care Centrul Raţiu pentru Democraţie, Fundaţia „Pentru Voi”, Institutul Intercultural Timişoara şi Asociaţia CRIES vor sta faţă în faţă cu factorii de decizie politică şi administrativă într-o discuţie privind iniţiativa legislativă privind sprijinirea filantropiei în România prin deduceri fiscale pentru donatori (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • Marin Popescu își acuză urmașii de la Inspectoratul Școlar că fac propagandă politică prin școli

Fostul inspector școlar general al județului Timiș, Marin Popescu (PDL), care în prezent ocupă funcția de consilier județean, a declarat, joi, că a primit telefoane de la mai multe cadre didactice care semnalau faptul că în Colegiul 8 deputați, contracandidatul său de la USL (n.r. – Petru Andea) a vizitat câteva școli fiind însoțit de persoane de la cel mai înalt nivel din conducerea ISJ. Marin Popescu candidează pe listele ARD la Camera Deputaților în Colegiul 8 Jimbolia (pe larg aici).

Social:

 • Povești din cartierele cu faimă peste hotare: Tarzan de Freidorf și mătase sau bere de Fabric

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Consiliile Consultative de Cartier Freidorf și Fabric, în colaborare cu Fundația Rubin, Teatrul Merlin și Asociația Culturală Ariergarda, vă invită să participați sâmbătă, 3 noiembrie, la următoarele două evenimente din cadrul proiectului “Memoria Cartierului Meu” (pe larg aici).

Cultural:

 • Patru tineri designeri și 50 de manechine, într-un show inedit de modă, la Halele Timco

În ziua a patra a săptămânii artelor, Cluburile Studenţeşti Liberale Timiş, organizatoarele evenimentului „Student, Artă, Festival” îi invită joi seara pe timișoreni la o seară de modă,  în incinta Halelor Timco de pe str. Circumvalaţiunii (pe larg aici).

 • Festivalul formaţiilor de teatru din armată, la Cercul Militar din Timişoara

În perioada, 6-8 noiembrie, Cercul militar din Timişoara, Piaţa Libertăţii nr 5-7, va fi gazda celei de a XX-a ediţii a Festivalului formaţiilor de teatru din armată (pe larg aici).

 • „Dark Colorful Illustration” sau cum este celebrată viața prin ilustrarea fastuoasă a morţii

Super Smooth Studio – Mimi Ciora şi Mircea Popescu – „îşi arată colţii” în expoziţia de ilustraţie de la Cărtureşti Mercy, de joi, 1 noiembrie, ora 18:00 (pe larg aici).

 • „Criză de identitate” la Teatrul Studenţesc Thespis

Vineri, de la ora 20, se reia, într-o nouă formulă, un spectacol aflat încă la primele reprezentaţii, „Criză de identitate”, după un text al uni dramaturg american contemporan, Cristopher Durang (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Maries i-a fentat pe colegii de revolutie

Membrii Forţei Civice Timiş şi candidatul lor la un fotoliu de senator, Teodor Mărieş, s-au sucit, după ce au aflat că se pregătește un protest. După ce au anunţat că joi, la ora 16, vor fi la Cimitirul Eroilor, și-au mutat, pe șest, acțiunea, cu o oră și jumătate mai devreme (pe larg aici).

 • Marin Popescu acuza Inspectoratul Scolar Timis ca face politica

Fostul inspector şcolar general Marin Popescu, candidat ARD pe Colegiul VIII Deputaţi Jimbolia, acuză Inspectoratul Şcolar Timiş că este pe aceeaşi mână cu candidaţii USL la alegerile parlamentare (pe larg aici).

 • Locomotiva electrica Tiuch bate locomotiva cu carbuni Tabara

Lupta pentru Colegiul VI Deputaţi Recaş, între fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără (PD-L), şi Cătălin Tiuch, preşdintele tinerilor din PSD Timiş, naşte pasiuni nebănuite. Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin a aplecat la simbolistică pentru a descrie diferenţa dintre cei doi candidaţi (pe larg aici).

 • Bojin stie: USL ia tot in Timis

Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, şi-a schimbat discursul, dintr-unul foarte optimist într-unul exagerat. El e convins că alianța pe care o reprezintă va avea eficiență 100% în județul Timiș (pe larg aici).

 • Independentul Gociu, convins ca-i bate pe Ciuhandu, Barna si Raducanu

Cea mai nebunească candidatură din Timiş la alegerile din 9 decembrie pare a fi cea a avocatului Adrian Gociu. Acesta intră independent în cursa de pe Colegiul IV Deputați Timișoara, deși nu are un program politic foarte clar. A declarat totuși război companiei Continental, pe care vrea s-o facă să polueze mai puțin (pe larg aici).

 • Maries, in campanie electorala la Cimitirul Eroilor

O parte din cei aproximativ 100 de membri ai Forţei Civice Timiş se vor întâlni pe 1 noiembrie, la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. De la ora 16, aici are loc comemorarea eroilor din revoluţia din 1989 (pe larg aici).

Administraţie:

 • Ridicati-va cartile de munca de la ITM!

Angajatorii şi angajaţii din Timiş ale căror carnete de muncă se află în evidenţa ITM sunt invitați să se prezinte de urgenţă la sediul instituției, pentru ridicarea acestora (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Diversiune antirevoluţionară, de Ziua Morţilor, la Cimitirul Eroilor din Timişoara

Diversiune, de Ziua Morţilor, la Cimitirul Eroilor din Timişoara. Un mic grup de revoluţionari s-a strâns degeaba, la ora 16, pentru a protesta contra Forţei Civice Timiş şi a controversatului Teodor Mărieş, candidatul formaţiunii la alegerile parlamentare din 9 decembrie (pe larg aici).

 • Asociaţia 17 Decembrie Timişoara condamnă gestul Forţei Civice Timiş şi al lui Teodor Mărieş

Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate Timişoara protestează şi condamnă decizia Forţei Civice Timiş de a-şi da întâlnire cu membrii săi, în frunte cu Teodor Mărieş, joi, 1 noiembrie, la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, pentru a-şi face campanie electorală pe seama eroilor martiri ai Timişoarei (pe larg aici).

 • Protestul revoluţionarilor de la Asociaţia 17 Decembrie faţă de Teodor Mărieş şi Forţa Civică

Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate Timişoara protestează şi condamnă decizia Forţei Civice Timiş de a-şi da întâlnire cu membrii săi, în frunte cu Teodor Mărieş, joi, 1 noiembrie, la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, pentru a-şi face campanie electorală pe seama eroilor martiri ai Timişoarei (pe larg aici).

 • Bojin tinde spre absolut – USL câştigă toate colegiile în Timiş

Titu Bojin, preşedintele PSD Timiş, are un discurs de învingător absolut, cu câteva zile înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Timiş. Preşedintele CJT susţine că USL va da cea mai mare lovitură în Timiş, unde va câştiga toate cele 14 colegii, cu un scor de peste 50%. Citeste toata stirea Adauga comentariu (0) Citiri: 137 (pe larg aici).

 • USL pune accent pe dreptul românilor la o viaţă decentă

Cu aproximativ o săptămână înainte de startul campaniei electorale, co-preşedintele USL Arad, Dorel Căprar, a prezentat principalele direcţii ale mesajului USL. „Oamenii sunt în centrul preocupărilor USL. Primele luni de guvernare, cu un buget preluat din mers, au avut ca obiectiv principal repararea răului pe care l-a făcut guvernarea PDL pensionarilor, bugetarilor (pe larg aici).

Administraţie:

 • Se închide Transfăgărăşanul, dar şi Transalpina

Două drumuri ca-n poveşti, Transfăgărăşan şi Transalpina, vor intra în hibernare în această perioadă, când vremea rece începe să pună stăpânire pe România (pe larg aici).

 • Masă rotundă pentru sprijinirea filantropiei

Centrul “Raţiu pentru Democraţie”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Timiş, Fundaţia „Pentru Voi” Timişoara, Institutul Intercultural Timişoara şi Asociaţia CRIES organizează vineri, 2 noiembrie, de la ora 11:00, la Sala Revoluţiei a CJT, Masa Rotundă de promovare a iniţiativei legislative privind sprijinirea filantropiei în România prin deduceri fiscale pentru donatori(pe larg aici).

 • Şedinţă a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest

Miercuri, 31 octombrie, în Sala de Ședințe a Consiliului Judeţean Caraș – Severin, a avut loc şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest (CDR Vest). În cadrul acestei ședințe, primele puncte de pe ordinea de zi au vizat aprobarea componenței CDR Vest pentru perioada 2012 – 2016, precum și alegerea noului președinte și a noului vicepreședinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest (pe larg aici).

Social:

 • Concurs fără probleme la Camera Notarilor Publici Timişoara

Al doilea examen pentru dobândirea calităţii de notar stagiar de la Timişoara s-a desfăşurat fără probleme. Cei care au învăţat au trecut, iar cei care s-au bazat pe pile au picat. Primul examen pentru viitori notari publici a avut loc la Timişoara, în 15 septembrie, însă în urma unor contestaţii examenul a fost invalidat, devenind astfel un caz unic în România (pe larg aici).

 • Premieră: Sistem de monitorizare a radiaţiilor din Timişoara, accesibil on-line. Opinia specialiştilor

Opinia specialiştilor în domeniul fizicii cu privire la sistemul de monitorizare a radiaţiilor realizat de timişoreanul Radu Motişan (pe larg aici).

Economic:

 • Cei mai mari cinci datornici la bugetul de stat au datorii de peste 5,5 miliarde lei

Cei mai mari cinci datornici la bugetul de stat aveau, la finele lunii septembrie, datorii cumulate în valoare de peste 5,514 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)  (pe larg aici).

 • Regiunea Vest va avea un parc tehnologic dedicat energiilor alternative

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat contractul de finanţare pentru proiectul Consiliului Judeţean Timiş – „Parc Tehnologic pentru Energie Alternativă Timişoara”. Proiectul va primi finanţare în cadrul Regio – Programul Operaţional Regional, axa prioritară 1„Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”/ Subdomeniul „Poli de creștere”  (pe larg aici).

 • ETA2U, partener selectat a 7-a oară consecutiv în derularea proiectelor Fundaţiei Bill şi Melinda Gates

Compania ETA2U Timişoara a fost selectată furnizor al Fundaţiei Internaţional Research and Exchanges Board (IREX România) în cadrul proiectului Biblionet, chiar de la debutul acestuia în 2009  (pe larg aici).

 • Seminar SMART SEE la Timişoara

Secretariatul Tehnic Comun al Programului de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei (Ungaria), împreună cu Autoritatea de Management a programului SEE și cu Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (România), în calitate de Autoritate Națională și Punct Național de Contact pentru Programul de Cooperare Transnaţională Sud Estul Europei (SEE) au organizat, pe 30 octombrie 2012, seminarul “SMART SEE: Privind spre viitor prin ochii experienţei acumulate”, care a reunit experţi, factori de decizie politică şi parteneri ai proiectelor implementate până la această dată  (pe larg aici).

 • Franța este destinația preferată a ardelenilor și bănățenilor

În perioada 29.08.2012 – 28.09.2012 au fost înregistrate 14.123 de trimiteri online de CV-uri din judeţele din Transilvania şi Banat. Ardelenii şi bănăţenii au optat în proporţie de 91,37% pentru lucrul în ţări europene, iar preferința lor pentru ofertele de muncă din Franța a crescut, și în această lună, cu 10% (pe larg aici).