Comunicat de presă 26 noiembrie 2012

Grindeanu şi politica ipocriziei.  

Industria retrocedărilor prin fals şi corupţie

Forţa Civică Timiş, alături de Comitetul Civic pentru Apărarea Patrimoniului Oraşului (din care face parte Societatea Timişoara, Ariergarda dar şi o serie de personalităţi importante din Timişoara), acuză USL de complicitate la mafia retrocedărilor clădirilor de patrimoniu din Timişoara, o  industrie care rulează sume uriaşe.

Campania USL pentru Spitalul de Copii „DA. REUŞIM ÎMPREUNĂ” sfidează bunul simţ şi inteligenţa  timişorenilor. Pe de o parte ne invită să facem plecăciuni la Bucureşti pentru a ne primi banii înapoi, pe de altă parte vedem cum clădiri importante ale oraşului au ajuns pe mâinile unor persoane în mod dubios. Ori strângerea de semnături pentru un spital care a fost retrocedat în mod netransparent şi care a ajuns acum subiect de investigaţie pentru DNA nu face altceva decât să legitimizeze infracţiunile de care USL nu poate fi străină.

Din banii timişorenilor, administraţia plăteşte chirie pentru Spitalul de Copii şi cel de Oncologie îmbogâţind persoane suspecte. Iar Grindeanu nu este un personaj nou în structura administraţiei locale. Prin prezenţa sa în primărie a cauţionat în fapt prin tăcere toate ”afacerile dubioase” în materia retrocedărilor pe care presa le-a semnalat de-a lungul anilor.

Alături de cele două spitale şi multe alte clădiri, cândva mândria Timişoarei este şi monument istoric. Unul care, în condiţii suspecte – prin fals, a ajuns să fie proprietatea unui ins dubios. În prezent, casa respectivă este demolată, mulţumită unui certificat de urbanism care nu ar fi trebuit niciodată acordat, şi toate astea sub privirile unei administraţii care ridică din umeri, deşi are la îndemână legea.

Casa Muhle a devenit doar o tristă amintire. Ionelaş Cârpaci, alias Ionel Sandner, a demolat un monument de patrimoniu, fără ca autorităţilor să le pese. Casa Muhle, fosta reşedinţă a primului florar imperial din Banat, a rămas, în prima fază, fără acoperiş.

Casa Muhle a fost unul dintre cele mai frumoase imobile ale Timişoarei. Construită în secolul al XIX-lea, ea a aparţinut florarului Wilhelm Muhle, întemeietorul Parcului Rozelor şi creatorul primului soi de trandafir românesc. Imobilul a fost naţionalizat de comunişti, iar în deceniul trecut a intrat în posesia lui Ionelaş Cârpaci. Acesta a finalizat ce au început comuniştii, cu acordul tacit al USL: distrugerea aproape completă a clădirii.

Noul proprietar a solicitat mai multe autorizaţii de construcţie de la Primăria Timişoara, iar în iulie 2011 a şi primit una. Conform acesteia, se pot executa „lucrări de restauraţii, reparaţii generale, modificări interioare şi exterioare prin consolidări, extinderea casei scării şi extinderea clădirii pe faţada posterioară cu 3,85 metri în scopul reîntregirii faţadelor în mod unitar, cu păstrarea arhitecturii existente, amenajare de mansardă în podul existent cu păstrarea cotei existente la cornişă şi păstrarea caracterului arhitectural existent, refuncţionalizare şi recompartimentare parţială a clădirii la subsol, parter şi mansardă şi amenajarea unui bazin la demisol”.

Modul de operare este deja tipic pentru cei care vor să modifice o clădire istorică. Iniţial este decopertat acoperişul, apoi imobilul este lăsat pradă intemperiilor, până la distrugerea totală. Ulterior, proprietarii cer o nouă autorizaţie şi ridică o nouă clădire.

Jurnalistul Mălin Bot este cel care, ani de zile, a investigat „măruntaiele” acestei afaceri. El precizează în investigaţiile sale că există o înţelegere între unii notari, administraţia locală şi mafia imobiliară din Timişoara.

În aceste condiţii, punem sub semnul întrebării onestitatea campaniei electorale a USL şi a lui Sorin Grindeanu.  Profitând de buna-credinţă a timişorenilor, useliştii fac o campanie electorală fără a vorbi despre problemele reale, despre restanţele pe care le au, cel puţin, în această materie – a preluării a zeci de clădiri de patrimoniu prin violenţă, întimidare şi fals.

Daniela Raţiu

Purtător de cuvânt Forţa Civică Timiş