“Timişoara este o legendă care s-a terminat la alegerile locale ale acestui an” – Theophyle, Blogul Politeia

Elvira Popeţi: Din ce cauză şi când  aţi început să scrieţi pe  teme politice?

Theophyle: Cam după doi ani de blogging pe teme culturale, pe la mijlocul anului 2009 înainte de alegerile Prezidenţiale. Am simţit că este important din punct de vedere civic să imi exprim ideile şi ideologia.

Elvira Popeţi: Ce aţi dori  să-i spuneti unui  tânar care refuză subiecte politice?

Theophyle: Sursa cuvântului IDIOT este elena  – idiotes (iδιώτης) folosită pentru a identifica  indivizii care nu participau la treburile cetătii, deci nu făceau politică.

Elvira Popeţi: Ce inseamnă pentru dvs “liberal conservatorism”?

Theophyle: Nu ma interesează ceea ce se numeşte “liberal conservatorism”, eu stiu ce se numeşte “conservatorism liberal”, nu cred că există sinonimitate între termeni, utilizaţi larg de anumiţi politicieni şi “popor”. Eu sunt un “conservator liberal” si asta inseamna, ma citez – Conservatorismul liberal este o variantă politică a conservatorismului, aceasta variantă doctrinară încorporând elemente liberale. În evoluţia politică, “conservatorismul” şi “liberalismul” au avut semnificaţii diferite în timp, iar in anumite ţări, termenul de “conservatorism liberal” a fost utilizat în sensuri destul de diferite. În democraţiile Europene moderne, conservatorismul liberal combină politici conservatoare, combinate cu multe poziţii liberale pentru rezolvarea unor problemele sociale sau economice. Cele mai multe partide politice de centru-dreapta din Europa sunt sau conservator-liberale sau liberal-conservatoare, politicile lor fiind diferite din punct de vedere practic. În comparaţie cu un alt grup de partide de centru-dreapta, cum ar fi cele Creştin Democrate, conservatorismul liberal este mai puţin tradiţionalist şi de obicei mai multe liberal în economie, favorizând taxe-scăzute şi minimalizand pe cat se poate functiile guvernamentale. Mai multe aici.

Elvira Popeţi: Care este după parerea dvs, cea mai mare calitate a unui om politic?

Theophyle: Îmi permit sa menţionez două, deşi de fapt sunt una – Profesionalism şi viziune.

Elvira Popeţi: Ce vă deranjează cel mai mult în politica , aşa cum se face  astăzi  în România?

Theophyle: Ceea ce îi uneşte mental pe Mihail Neamţu, Crin Antonescu, Victor Ponta şi multi ca ei – oprtunismul şi lipsa de scrupule.

Elvira Popeţi: Ce vi se pare cu adevărat important?

Theophyle: Sănătatea!

Elvira Popeţi: Ce vi se pare cu adevărat penibil?

Theophyle: O funie de usturoi rotită asupra capului intr-o manifestare politică.

Elvira Popeţi: Ce vă enervează cel mai mult in viaţa de zi cu zi? Dar în politică?

Theophyle: De mult nu prea mă enervez, am probleme de hipertensiune.

Elvira Popeţi: Ce aţi face altfel şi cum dacă aţi incerca să schimbaţi ceva în viata politică?

Theophyle: Îmi trimit nevasta sa o facă, este mult mai puternică decât mine, mai consecventă şi mai deşteaptă. Eu sunt numai inteligent, ea este desteaptă. Diferenţa dintre un om inteligent şi cel destept constă în faptul că un om deştept nu face prostiile din care un om inteligent ştie să iasă.

Elvira Popeţi: Ce aţi schimba în modul de comunicare?

Theophyle: Totul! Cred că Titu Maiorescu a formulat-o cel mai bine posibil. Părerea mea este mult prea amplă pentru un interviu de acest gen. Propun să citiţi articolul acesta.

Elvira Popeţi: Ce şanse credeţi că are Forţa Civică la alegerile din 9 decembrie?

Theophyle: Între 5 si 10 parlamentari, depinde de jocurile de culise, tradările partenerilor  în special PDL şi capabilităţile lui MRU

Elvira Popeţi: Consideraţi că Timişoara poate fi un început pentru o altfel de politică în România?

Theophyle: Din nefericire NU! Timişoara este o legendă care s-a terminat la alegerile locale ale acestui an. Timişorenii sunt diferiţi de ceea ce am crezut personal şi foarte diferiţi de momentul ’89.

Elvira Popeţi: Ce sfaturi doriţi să daţi celor care şi-au asumat intrarea în politică într-un partid nou în acest an?

Theophyle: Răbdare şi să numere pâna la 10 înainte de a scoate ceva pe gură!

Interviu realizat de Elvira Popeţi
Vicepreşedinte Forţa Civică Timiş

7 comentarii pana acum.

 1. ela spune:

  Theophyle mi-a facut onoarea de a raspunde la intrebari.
  Totusi, sunt convinsa ca orasul meu nu este o legenda a trecutului, ci ca mai are multe de spus!

 2. ion spune:

  teophyle nu stie ce-si inseamna numele. pare mai degraba neamtophobe.

 3. Cand vorbim de blog politic, Politeia e titlul care imi vine primul in minte.
  Multumesc Theophyle.

 4. chinezu' amuzat spune:

  Interviul, nu prea pare interviu [scuze, e mai degraba raspuns la chestionar] si de aceea ii lipseste spontaneitatea.

  Surprinzator este ca Theophyle nu-si gaseste vorbele nici in scris, desi e luat ca referinta de multa lume pentru blogu’ sau.

  E oricum caraghios ca in loc sa raspunda la intrebari face trimiti la linkuri de pe siteul sau. Sau trebuie sa intelegem ca acolo este “doamna” cu desteptaciunea, dumnealui fiind responsabil cu ocolirea problemelor.

  O mare problema a dlui. T. este exprimarea vreunei pareri contrare pe siteul unde … politicheaza curent.

  “Liberalismul” i se topeste brusc si il [re]podideste nostalgia vremurilor [probabil pentru el] “bune” cand era o regula generala sa bagi pumnul in gatlejul celor cu opinii iesite din dogma oficiala. Nu numai ca cenzureaza, [o fi lipsa argumentelor, o fi forta deprinderilor] dar iti mai si trimite mesaje scrâşnite pe adresa de email cu care te loghezi (paranoia altoita cu lipsa de maniere si reguli elementare).

  Altfel, are capacitatea de a produce texte si mai ales fraze ibrailescian de lungi (v. raspunsul cu “liberal conservatorism”) unde informatia, cata exista, este extrem de diluata.

  As zice ca-i destul destul de …. fudul, dar n-o zic fiindca-i placut de multi nostalgici

  hi hi hi

  • Andrei spune:

   Domnule nu am putut remarca decat spontaneitatea parantezelor dvs. si tendentiozitatea unor presupuneri. Fie ca Forta sa va lumineze! 🙂

 5. Lucian spune:

  Parca iti vine sa te indoiesti ca un om , doar inteligent, poate sa cuprinda atat de mult din toate, ba mai mult sa se si situeze fix la mijloc. Destin, o trai departe de malurile Dambovitei, oricum ar fi, e ok! Multumesc Thephyle…un exceptional reper, de bun simt si dupa umila mea parere, de corectitudine.