Revista presei 28 octombrie 2012

Renaşterea bănăţeană

Politic:

 • “Guvernul Ponta a reparat multe din nedreptățile sociale provocate de PD-L” – Interviu cu Cătălin Tiuch, candidat USL pentru funcția de deputat (pe larg aici).

Administraţie:

 • Guvernul a alocat sume suplimentare pe judeţe, acestea urmând să fie repartizate, obiectiv, primăriilor

Guvernul României a aprobat, recent, rectificarea bugetului de stat pe anul 2012 și a bugetului asigurărilor sociale de stat. Cele mai multe alocări bugetare merg spre administrațiile locale, adică peste 620 de milioane de lei pentru plata arieratelor și a altor cheltuieli.   Astfel, sprijinul pentru agricultori se ridică la 400 de milioane de lei, bani alocați Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru combaterea secetei din acest an și susținerea crescătorilor de animale (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Social:

 • Vin fiert, must, gratare si castane coapte este retata de succes a Festivalului Vinului 2012 de la Timisoara

Timisorenii nu au luat in seama vantul puternic de afara si au participat, cu mic, cu mare, la cea de-a doua seara a Festivalului Vinului 2012 (pe larg aici).

Economic:

 • ‘Inghetarea’ platilor europene, la un pas de a-i falimenta pe beneficiarii proiectelor. UE intarzie sa deconteze facturi de milioane de euro ale beneficiarilor de fonduri europene din Timis

Suspiciunile de fraudare a fondurilor europene accesate prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, confirmate in urma unor verificari a expertilor comunitari, a determinat CE sa suspende platile catre tara noastra (pe larg aici).

Cultural:

 • Noaptea Devoratorilor de Publicitate: noapte alba la Sala Capitol pentru iubitorii de reclame din Timisoara

Sala Capitol s-a umplut pana la refuz sambata noaptea. Devoratorii de publicitate din Timisoara s-au inghesuit sa vada cele mai bune reclame din ultima vreme. Fie amatori sau specialisti in marketing si publicitate, timisorenii s-au amuzat aproape 5 ore de ingeniozitatea de care au dat dovada realizatorii reclamelor de pe tot globul (pe larg aici).

Tion

Administraţie:

 • Aleea ceha din Timisoara, marcata oficial

Excelenţa Sa, Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, alături de primarul Nicolae Robu, au dezvelit, sâmbătă, plăcuţa care marchează Aleea Cehă din Piaţa Crucii Timişoara (pe larg aici).

Social:

 • Timisoara verde are nevoie de voluntari

Eco Club şi-a recrutat, sâmbătă, noi voluntari în cadrul unei acţiuni intitulată “Hai să pictăm Timişoara în verde!” (pe larg aici).

 • Ziua Nationala a Austriei, prilej de sarbatoare la Timisoara

Dincolo de economie, bănăţenii au reînodat în ultimii ani legături diverse cu Austria. Învăţământul, cultura, turismul sunt doar câteva dintre „locurile” în care se petrec tot mai frecvente întâlniri între locuitorii celor două ţări. Ziua Naţională a Austriei, marcată sâmbătă la Timişoara, a fost în egală măsură prilej de sărbătoare, cât şi de reîntâlnire între reprezentanţii şi partenerii celor două ţări (pe larg aici).

Timişoara Express

Cultural:

 • Colectie de biografii ale Episcopilor Greco-Catolici martiri

Lansarea colecţiei de biografii a celor şapte Episcopi Greco-Catolici recunoscuţi de Biserica Catolică cu faimă de Martir, lucrări apărute la Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuș, va avea loc vineri, 2 noiembrie, de la ora 14, la „Café Text” (Bastionul Theresia, corp A. – Timişoara) (pe larg aici).

 • The :Egocentrics si Secret Chiefs 3 la Timisoara

Agenția de booking D.I.Y. Kamifuzzy Events, care a adus în Timișoara trupe precum Karma to Burn (USA), Seven that spells (HR) sau My Sleeping Karma (GER) pregătește două noi evenimente ce vor avea loc în luna noiembrie (pe larg aici).

Vest24

Administraţie:

 • Timişoara are o alee a cehilor

În parcul din Piaţa Crucii Timişoara a fost dezvelită plăcuţa care marchează, oficial, o Alee a Cehilor din Banat. La eveniment au participat Excelenţa Sa, Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, alături de primarul Nicolae Robu, reprezentanţi ai corpului consular din oraş şi alte oficialităţi (pe larg aici).

Social:

 • Austria şi-a sărbătorit aniversarea şi la Timişoara

Personalităţi din toate cele 6 judeţe ale circumscripţiei consulare austriece de la Timişoara, reprezentanţi ai corpului consular din oraş, reprezentanţi ai comunităţii de afaceri austriece, reprezentanţi ai cultelor, universităţilor şi ai cetăţenilor de etnie austriacă din vestul ţării s-au întâlnit, sâmbătă seara, în Sala Baroc a Muzeului de Artă, pentru a sărbători Ziua Naţională a Austriei (pe larg aici).

Ora de Timiş

Administraţie:

 • Proiectul CESAR a fost extins la încă două localităţi din judeţul Timiş. Vezi detalii

În anul 2011, în judeţul Timiş, a fost demarat Proiectul CESAR, un proiect de înscriere gratuită a proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară, finanţat de Banca Mondială şi de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Prin Proiectul CESAR, se vizează pregătirea introducerii cadastrului general la nivel naţional. Pentru judeţul Timiş, la începutul proiectului, a fost selectat teritoriul administrativ al comunei Orţişoara, cu localităţile aparţinătoare Corneşti, Calacea şi Seceani. Obiectivul proiectului îl reprezintă înregistrarea fiecărei proprietăţi de pe raza unităţii administrativ teritoriale într-o carte funciară (pe larg aici).

 • Alee cehă în Parcul din Piața Crucii

Sâmbătă, în Parcul din Piaţa Crucii a fost dezvelită plăcuţa pe care scrie „Aleea cehă”, în prezenţa primarului Nicolae Robu, a ambasadorului Republicii Cehe, E.S. Jiří Šitler, a consulului german la Timişoara, Klaus Christian Olasz, și a altor reprezentanţi diplomatici şi ai comunităţii cehe din judeţul Timiş. Duminică, 28 octombrie, este Ziua Națională a Republicii Cehia, iar Aleea din Parcul din Piața Crucii a fost inaugurată cu acest prilej (pe larg aici).

Cultural:

 • Vino să vezi Italia culturală contemporană prin ochii pictorului Sorin Scurtulescu

Pictorul timişorean Sorin Scurtulescu va susţine joi, 1 noiembrie, de la ora 14, în mansarda Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara (str. Oituz nr. 4), o prezentare despre pictura şi arta actuală din Italia. Conferinţa pictorului va fi completată de o generoasă proiecţie de imagini pe care el le-a realizat ca bursier al Accademiei di Romania, din Roma (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Candidatii USL se inscriu la BEJ

Luni, la ora 13, USL își va înscrie, la Biroul Electoral Județean, cei 14 candidați cu care și-a propus să câștige alegerile din 9 decembrie. USL este a doua formațiune care își înscrie candidații, după ce, vineri, au fost la BEJ și reprezentanții ARD (pe larg aici).

Ziua de Vest

Administraţie:

 • Proiectul “Tinerii decid” continuă

Luni, 29 octombrie, începând cu ora 14, însala de Consiliu a Primăriei Timişoara va avea loc o întâlnire a celor implicaţi în proiectul „Tinerii decid”. Vor fi prezentate propunerile elevilor pentru rezolvarea unor probleme din cartierele în care se află şcolile lor (pe larg aici).

Economic:

 • Presuspendare POR pentru nereguli din perioada 2009-2011

Programul Operaţional Regional (POR) urmează să intre în perioadă de presuspendare pentru cinci din cele şase axe: Axa 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, Axa 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Axa 4 – Sprijinirea mediului de afaceri, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Axa 6 – Asistenţă tehnică, conform notificării Comisiei Europene (pe larg aici).

Cultural:

 • SAF- festivalul organizat de Cluburile Studenţeşti Liberale – promovează imaginea Timișoarei în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

Festivalul SAF – Student, Artă, Festival începe luni, de la ora 18.00, cu o expoziție de fotografie a lui Alexandru Hreniuc, la Halele TIMCO. Evenimentul, organizat de Cluburile Studențești Liberale din Timiș, va dura toată săptămâna şi va avea ca loc de desfăşurare halele mai sus menţionate. Festivalul își propune să promoveze imaginea Timișoarei în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (pe larg aici).

 • Filmul „După dealuri”, propunerea României pentru Oscar, rulează la Timişoara

Distins cu două premii la Festivalul de Film de la Cannes şi propus de România la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”, filmul „După dealuri”, cea mai recentă producţie a regizorului Cristian Mungiu, rulează şi la Timişoara (pe larg aici).