Revista presei 17 octombrie 2012

Renaşterea bănăţeană

Administratie:

 • Deszăpezirea Timişoarei, o afacere… necurată

La Primăria Timişoara au ajuns informările prezentate de societăţile de profil cu privire la pregătirile pentru sezonul rece. Este vorba, în primul rând, despre asigurarea căldurii de către Colterm, care dispune, în momentul de faţă, de 150.000 de tone de cărbuni şi 3.750 de tone de păcură (pe larg aici).

 • Ciupa, amendat dar… pensionat

Vasile Ciupa, directorul Direcţiei de mediu din Primăria Timişoara, va părăsi, în curând, instituţia, întrucât aprobarea dosarului său de pensionare este aşteptată în prima jumătate a lunii viitoare
(pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Administratie:

 • S-a stabilit noul sef al Inspectoratului de Politie Timis! Comisarul sef Sorin Muntean ii ia locul lui Costin Tatuc

Misterul a fost elucidat la IPJ Timis! Dupa ce ministrul de Interne, Mircea Dusa, anunta la Timisoara in 4 octombrie ca inspectorul sef Costin Tatuc va pleca inapoi la Bucuresti de unde a fost detasat la conducerea IPJ Timis, iata ca a fost stabilit deja un succesor (pe larg aici).

Tion

Politic:

 • Orza: Taxa pe turnulet este o utopie, nu se poate aplica

Fostul viceprimar al Timişoarei Adrian Orza a analizat ultimele idei lansate de primarul Nicolae Robu, care a anunţat că vrea să pună taxe pe turnuleţele palatelor ţigăneşti, să facă exproprieri în Complexul Studenţesc şi să deschidă circulaţia auto prin pasajul din Piaţa Victoriei, şi spune că niciuna nu este fezabilă sau ar presupune costuri enorme şi nu există susţinere financiară (pe larg aici).

 • Lista completa de candidati la alegerile parlamentare pentru UDMR Timis

UDMR Timiş şi-a stabilit candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Preşedintele filialei, Halasz Francisc, nu crede că vreunul dintre cei propuşi are şanse să câştige peste 50 la sută plus unu din voturi într-un colegiu de deputat sau senator, însă îşi pune speranţele în redistribuirea voturilor (pe larg aici).

 • Ciuhandu nu vrea cu PDL la parlamentare, dar accepta cu USL

Fostul preşedinte al PNŢCD Timiş, Gheorghe Ciuhandu, debarcat de la conducerea filialei de către liderii partidului de la Bucureşti, nu acceptă noua alianţă cu PDL. „Participarea PNŢCD într-o alianţă dirijată de Traian Băsescu alături de PDL este anormală, atât timp cât acest partid şi Băsescu au contribuit decisiv la distrugerea PNŢCD”, spune Ciuhandu (pe larg aici).

 • MRU, Macovei si Funeriu, in weekend la Timisoara

Apropierea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie aduce la Timișoara, în acest weekend, mai multe nume sonore ale politicii de la București, cum ar fi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu sau fostul ministru al Educației Daniel Funeriu (pe larg aici).

Social:

 • Timisorenii sunt asteptati duminica la traditionalul concert din Pestera Romanesti

Muzica lui Mozart va răsuna din nou în Peştera Româneşti. Speologii au început deja pregătirile, în peşteră, pentru evenimentul de duminică, 21 octombrie 2012, de la ora 13.  O ediţie aparte a  unicului speoconcert anual din România, căci va avea în prim plan o ilustră familie de muzicieni: venerabilul dirijor Ilarion Ionescu- Galaţi şi violonistul Florin Ionescu-Galaţi (pe larg aici).

 • Tinerii din Timisoara au consultat oferta universitatilor din strainatate

Cu părinţii de mână sau cu mai mult curaj, dar singuri, tinerii au venit la cel mai important târg din domeniul educaţiei universitare organizat la Timişoara. Perspectiva de a studia în străinătate, de a beneficia de o bursă şi de condiţii de studiu deosebite i-a atras pe viitorii studenţi sau pe cei interesaţi de un master ca un magnet la evenimentul „World Education” (pe larg aici).

 • Costume de epoca, dansuri, arme si foc la Festivalul Baroc de la Timisoara

Dansuri, prezentări de modă în aer liber, parade în costume de epocă, expoziţii de arme, concerte simfonice şi spectacole pentru copii. Asta îi aşteaptă pe timişoreni în următoarele zile la Festivalul Baroc, organizat pentru a marca ziua de 18 octombrie 1716, când Prințul Eugeniu de Savoya şi-a făcut intrarea triumfală în Cetatea Timişoarei. La bustul său din Parcul Central vor fi aprinse 140 de lumânări (pe larg aici).

 • Cu bicicleta deasupra Timisoarei

Cei de la „Verde pentru biciclete” sărbătoresc, duminică, patru ani de activitate asiduă de promovare a acestui mijloc de locomoţie ca alternativă de deplasare. Evenimentul, sărbătorit pe strada Mărăşeşti din Timişoara, va fi marcat şi cu o expoziţie foto. Mai multe vedete autohtone îşi prezintă susţinerea VpB. Printre acestea şi omul de afaceri local Emil Cristescu, omul care s-a aflat pe bicicletă deasupra tuturor din Timişoara (pe larg aici).

 • Elita dansului mondial vine la Magnum Open Champhionships, în 26-28 octombrie

Timişoreni, vi se pregăteşte ceva. Week-endul viitor, 26-28 octombrie, îl vom trece în paşi de dans sportiv pentru că Timişoara găzduieşte primul concurs internaţional, Magnum Open Champhionships (pe larg aici).

 • Traviata: doza forte de romantism la Opera din Timisoara

Favorită fără rivală în inimile celor îndrăgostiţi de operă, Traviata le aduce timişorenilor doza forte de romantism în miezul săptămânii. Eveniment al stagiunii aniversare în care Opera Naţională Română din Timişoara celebrează 65 de ani de la inaugurare, spectacolul cu opera lui Giuseppe Verdi va fi dirijat de maestrul Peter Oschanitzky (Croaţia). Rolul Violetta Valery va fi interpretat de soprana Mihaela Marcu, desemnată drept ”Cea mai bună voce din România” în cadrul Galei VIP ediția 2011, iar partenerul ei de scenă în rolul Alfredo Germont va fi tenorul Like Xing, din China (pe larg aici).

TMPress

Politic:

 • PSD – echipă completă pentru parlamentare

Social-democrații timișeni și-au desemnat și ultimul candidat pentru alegerile parlamentare, pentru Colegiul 8 Jimbolia deputați. Cel care va încerca să obțină un mandat de parlamentar este Petru Andea, care va candida contra democrat-liberalului Marin Popescu  (pe larg aici). 

 • Adrian Orza despre ideile lui Nicolae Robu: „Să nu transformăm administrația locală într-un Don Quijote”

Țărănistul Adrian Orza îl atacă dur pe primarul Nicolae Robu. Orza susține că edilul șef al Timișoarei are planuri iluzorii care nu pot fi puse în aplicare. În privința taxei pe turnulețe, taxă dorită de Nicolae Robu, consilierul local Adrian Orza spune că este ilegală  (pe larg aici).

 • Gheorghe Ciuhandu rupe tăcerea

Schimbările continue din PNȚCD și alianța cu PDL sunt subiecte pe care fostul președinte al țărăniștilor timișeni, Gheorghe Ciuhandu, vrea să le lămurească. După câteva săptămâni de tăcere, cel care a fost înlocuit de Valentin Moldovan la șefia partidului se declară împotriva Alianței România Dreaptă  (pe larg aici).

 • Peste 1000 de timișeni participă la lansarea candidaților USL pe Arena Națională

O delegație de peste o mie de timișeni membri ai USL a plecat din Timiș seara trecută pentru a participa la lansarea candidaților pentru alegerile parlamentare. Mitingul  va avea loc în această seară pe Arena Națională din București  (pe larg aici). 

 • Weekend cu politicieni din ARD la Timișoara – Monica Macovei, Daniel Funeriu și MRU

Ca de obicei în apropierea alegerilor politicienii încep seria vizitelor în teritoriu. Primii care vor sosi la Timișoara sunt democrat liberalii Monica Macovei – europarlamentar și fostul ministru al Educației Daniel Funeriu  (pe larg aici).

 • UDMR Timiș vrea cel puțin un loc în Parlament

UDMR Timiș a finalizat listele cu numele celor care vor candida pentru un loc în Parlamntul României în 9 decembrie. Cu toate că maghiarii nu s-au înghesuit să își anunțe candidaturile, UDMR a reușit să acopere toate colegiile electorale din Timiș  (pe larg aici).

Administrație:

 • Localuri fără autorizație chiar în centrul orașului

În Timișoara localurile funcționează fără autorizație și în zonele centrale ale orașului. Asta au constatat polițiștii locali săptămâna trecută când la un simplu control au descoperit două societăți comerciale fără autorizație. Patronii acestora au fost sancționați cu câte 400 de lei, iar oamenii legii au dispus suspendarea activității  (pe larg aici).

Social:

 • Studenții timișoreni vor să învețe în străinătate

Agitație mare miercuri la Târgul de Educație organizat la Timișoara. Peste 250 de universități din 9 țări din toată lumea și-au trimis reprezentanții în orașul de pe Bega să recruteze cât mai mulți tineri dornici să studieze în străinătate. Școli de renume din Anglia, Olanda, Danemarca, Statele Unite ale Americii sau Italia vor ca printre studenții lor să se numere și români  (pe larg aici).

 • Paul Pelletier: „În acest moment Mitt Romney pierde alegerile”

Mitt Romney, candidatul republican la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, va pierde cursa electorală, cel puțin în acest moment. Declarația îi aparține strategului politic, Paul Pelletier de la Partidul Republican American  (pe larg aici). 

 • 4.000 de oameni susțin Spitalul de Copii din Timișoara. Vezi câți bani s-au strâns

Campania de strângere de fonduri pentru construirea unui nou corp de clădire anexat Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara merge anevoios. Până acum, după mai bine de 6 luni de la demararea campaniei, medicii au reușit să strângă doar 20.000 de euro. Ei au nevoie de 15 milioane de euro pentru a ridica unitatea. În schimb, merge foarte bine campania de strângere de semnături pentru impulsionarea Guvernului să aloce fonduri spitalului, pe pagina web au semnat petiția aproape 4.000 de oameni  (pe larg aici). 

Ziua de Vest

Politic:

 • MRU, Macovei şi Funeriu (ARD) vin la Timişoara, în weekend

Campania electorală, care nu a început încă, îl aduce pe Mihai Răzvan Ungureanu în Timişoara. Nu numai el, ci şi Daniel Funeriu şi Monica Macovei (care fac parte şi ei din ARD – Alianţa România Dreaptă) vor fi sâmbătă în oraşul de pe Bega  (pe larg aici).

 • Ciuhandu nu e de acord cu proiectul politic Alianţa România Dreaptă şi cu implicarea PNŢCD în acest proiect

Gheorghe Ciuhandu, fost preşedinte al PNŢCD Timiş, nu este de acord cu proiectul politic Alianţa România Dreaptă şi cu implicarea ţărăniştilor în el  (pe larg aici).

 • 1.000 de membri USL din Timiş – la mitingul de la Bucureşti

Aproape 300 de membri PNL au plecat spre miting, la ora 18 fiind dat startul începerii manifestării. Acolo a fost prezentată echipa USL pentru România, fiind aduşi pe scenă candidaţii USL la parlamentare din toate judeţele ţării  (pe larg aici).

Administrație:

 • Localurile de pe strada Mărăşeşti – în atenţia poliţiei locale

Agenţii de poliţie din cadrul Serviciului Inspecție Comercială au efectuat, săptămâna trecută, mai multe verificări la comercianții care desfășoară activități de alimentație publică în zona Mărășești din Timişoara, unde au existat sesizări cu privire la nerespectarea normelor de comerț, de protecție a mediului, precum și în ceea ce privește respectarea liniştii şi ordinii publice  (pe larg aici).

 • APIA Timiş a demarat plata în avans a sprijinului finaciar pentru Campania agricolă 2012

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul judeţean Timiş informează că, începând cu data de 16 octombrie, demarează autorizarea la plată pentru avansul către fermierii care au depus cereri de plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă – Campania 2012, în conformitate cu Regulamentul CE 776/2012  (pe larg aici).

Social:

 • Senatorul Gheorghe David a trimis o interpelare Guvernului României, în sprijinul Fundaţiei „Pentru Voi” Timişoara

Senatorul Gheorghe David a trimis, în 15 octombrie, o interpelare Guvernului României, în sprijinul Fundaţiei „Pentru Voi” Timişoara, care se află într-o situaţie financiară critică. El solicită guvernului să răspundă la cererea de alocare de fonduri pentru fundaţie  (pe larg aici).

 • Bursa locurilor de muncă pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistenţă, în Timiş

Unitatea Administrativă Tertorială Săcălaz, judeţul Timiş, Fundaţia Bethany Timişoara şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş vor organiza “Bursa locurilor de muncă pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistenţă”, vineri, 19 octombrie, la Căminul Cultural din Săcălaz. Evenimentul face parte din cadrul unui proiect mult mai larg, ProgresRur@l – acţiuni de promovare a sustenabilităţii în mediul rural, prin dezvoltarea forţei de muncă.

Timişoara Express

Politic:

 • Ciuhandu si uzurpatORZA

Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al municipiului Timişoara, membru PNŢCD: “Dat fiind faptul că numele meu a fost vehiculat în unele cercuri legat de o aşa-zisă susţinere pe care aş acorda-o în campania electorală pentru alegerile din 9 decembrie 2012, mă văd nevoit să fac următoarele precizări: … (pe larg aici)

Administratie:

 • Namolul din Timisoara va fi deshidratat avansat

Aquatim a semnat Contractul “Realizarea unei trepte de deshidratare avansată a nămolului la Staţia de epurare Timişoara” din cadrul Proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş” (pe larg aici).

Social:

 • Monica Macovei dezbate etica din invatamant

Societatea Timişoara organizează sâmbătă, 20 octombrie 2012, începând cu ora 13, la Salonul Vega din incinta Bastionului Theresia, dezbaterea cu tema „ Etica în învăţământ”  (pe larg aici).

 • Traviata vine cu Mihaela Marcu si Like Xing

Favorită fără rivală în inimile celor îndrăgostiţi de operă, Traviata le aduce timişorenilor doza forte de romantism în miezul săptămânii. Eveniment al stagiunii aniversare în care Opera Naţională Română din Timişoara celebrează 65 de ani de la inaugurare, spectacolul cu opera lui Giuseppe Verdi va fi dirijat de maestrul Peter Oschanitzky (Croaţia). Rolul Violetta Valery va fi interpretat de soprana Mihaela Marcu, desemnată drept ”Cea mai bună voce din România” în cadrul Galei VIP ediția 2011, iar partenerul ei de scenă în rolul Alfredo Germont va fi tenorul Like Xing, din China (pe larg aici).

 • Festivalul Baroc, despre o altfel de Timisoara

În perioada 18 – 21 octombrie, se va desfășura Festivalul Baroc, un eveniment aflat la prima ediție dedicat trecutului baroc al orașului de pe Bega și integrat ideii de Capitală Culturală Europeană  (pe larg aici).

 • 453 locuri de munca in Timis. Vezi care sunt!

Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Timiș a anunțat locurile de muncă disponibile în județul Timiș în perioada 17-24 octombrie 2012 (pe larg aici).

Vest24

Politic:

 • Ciuhandu: Nu recunosc participarea PNŢCD în proiectul Alianţa România Dreaptă

Fostul preşedinte al PNŢCD Timiş şi primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a transmis un mesaj extrem de dur la adresa candidaturilor unor ţărănişti pe listele Alianţei România Dreaptă sau USL (pe larg aici).

 • UDMR Timiş şi-a stabilit candidaţii la alegerile parlamentare

Conducerea UDMR Timiş a anunţat, miercuri, lista completă de candidaţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Printre cei propuşi la funcţii de deputaţi şi senatori se află preşedintele filialei, Halasz Francisc, biologul Kiss Andrei sau fostul consilier local Szabo Francis (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • Înfrânt la locale, fostul primar al Jimboliei își încearcă norocul la parlamentare. Lista completă a UDMR pentru cele 14 colegii din județ!

Sunt convinși că un partid mic nu are șanse foarte mari la alegerile parlamentare, dar au desemnat candidați pentru toate cele 14 colegii din județ. După eșecul înregistrat la alegerile locale, când n-au prins locuri nici în Consiliul Local și nici în cel Județean, reprezentanții UDMR speră să strângă cât mai multe voturi la alegerile din 9 decembrie având în vedere faptul că sufragiile se iau în calcul la redistribuire (pe larg aici).

 • Gheorghe Ciuhandu este ferm: nu recunoaște ARD și nici participarea PNȚCD în alianță

Absent din viața publică de câteva luni, fostul primar și fostul președinte al PNȚCD Timiș, Gheorghe Ciuhandu, a ieșit miercuri la rampă cu un comunicat de presă susținând că se vede nevoit să facă unele precizări legate de ARD și de intrarea țărăniștilor în această alianță (pe larg aici).

Administratie:

 • Aquatim a semnat un contract pentru Staţia de epurare Timişoara

Aquatim SA a semnat Contractul “Realizarea unei trepte de deshidratare avansată a nămolului la Staţia de epurare Timişoara” din cadrul Proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”. Preţul contractului este de 22 534 695 lei (fără TVA) (pe larg aici).

 • Verificări și sancțiuni în cazul mai multor localuri de pe strada Mărășești

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Inspecție Comercială au efectuat, săptămâna trecută, mai multe verificări la comercianții care desfășoară activități de alimentație publică, în special în zona Mărășești, unde au existat sesizări cu privire la nerespectarea normelor de comeț, de protecție a mediului, precum și în ceea ce privește respectarea liniştii şi ordinii publice (pe larg aici).

Social:

 • Prima ediție a Festivalului Baroc are loc în zilele următoare la Timișoara. Vezi programul complet!

Prima ediţie a Festivalului Baroc începe joi la Timişoara. Manifestarea va avea loc în perioada 18-21 octombrie (pe larg aici).

 • Universităţile străine vor să ne ia tinerii din ţară

Ce trebuie să fac pentru a studia în străinătate, de câţi bani am nevoie, cum pot obţine bursă, au fost cele mai dese întrebări ale tinerilor care au trecut, miercuri, pe la World Education University Fair. Acesta este cel mai mare târg cu oferte ale universităţilor străine care are loc la Timişoara în acest an şi s-a desfăşurat la Hotel Timişoara (pe larg aici).

 • DUELUL Barack Obama – Mitt Romney, văzut de la Timișoara. Cine CÂŞTIGĂ și cine PIERDE alegerile prezidențiale din SUA în viziunea unui STRATEG american

Willard Mitt Romney și Barack Hussein Obama se vor înfrunta în data de 6 noiembrie. Cine va deveni atunci al 45-lea președinte al celei mai democratice țări din lume? Un republican sau un democrat? Prezent miercuri la Timișoara, strategul politic Paul Pelletier de la Partidul Republican American a fost de părere că în acest moment Mitt Romney pierde alegerile și că este un contracandidat cât se poate de serios pentru actualul președinte, pe care îl vede câștigând și al doilea mandat (pe larg aici).

 • Cursuri online de comunicare, gratuite pentru studenți

În perioada 29 octombrie – 8 decembrie 2012, PRbeta și Romtelecom desfășoară o serie de workshop-uri de comunicare online, oferite gratuit la nivel naţional. Acestea se vor desfășura în Timişoara, Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca (pe larg aici).

 • Macovei și Funeriu vin la Timișoara să discute despre etica în învățământ

Monica Macovei și Daniel Funeriu fac o vizită societății civile din Banat. Societatea Timişoara organizează, sâmbătă 20 octombrie, începând cu ora 13, la Salonul Vega din incinta Bastionului Theresia,  dezbaterea cu tema „Etica în învăţământ” (pe larg aici).

 • Scapă de aparatura veche ori defectă în cadrul campaniei „Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”

Aspiratorul defect ocupă inutil loc în debara? Calculatorul s-a stricat și nu mai poate fi reparat? Vă puteți debarasa de echipamentele electronice și de electrocasnice în cadrul unei campanii organizate de către Primăria Timișoara în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec. (pe larg aici).

 • Crucea Roșie vrea să înființeze puncte de prim ajutor în satele izolate. Donează și tu!

Crucea Roșie face apel la generozitatea românilor și își propune să înființeze puncte de prim ajutor, pentru că oamenii din comunităţile izolate să aibă o şansă de salvare. Crucea Roșie Română face din flăcăi supereroi şi îi învăţa să acorde primul ajutor acolo unde lipseşte accesul la serviciile medicale, spun reprezentanții acesteia (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • UDMR Timis si-a stabilit candidatii

UDMR Timiș și-a finalizat listele cu candidați pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Liderii filialei sunt conștienți că nu au șanse să câștige niciun colegiu cu peste 50% din voturi. De asemenea, n-au nicio speranță pentru un mandat la Senat, dar speră să obțină un loc în Camera Deputaților în urma redistribuirii voturilor (pe larg aici).

 • Deputatul Alin Popoviciu a plimbat 20 de preoti la Muntele Athos

Nu e un secret pentru nimeni că, în campaniile electorale, cei mai mulți candidați își desfac bine baierele pungii, împărțind în stânga și dreapta de la găleți și pungi cu ulei, zahăr, făină, până la celebrii mici și berea aferentă. O mare bătălie se dă și pentru atragerea persoanelor influente dintr-o comunitate: preoți, dascăli, chiar cârciumari (pe larg aici).

Administratie:

 • Deponeu eco pentru noroiul uscat de la statia de epurare

Noroiul rezultat la stația de epurare din Timișoara va fi uscat și depozitat într-un deponeu ecologic. Aquatim a semnat miercuri contractul cu firma care se va ocupa de uscarea nămolului (pe larg aici).