Revista presei 05 octombrie 2012

Renaşterea bănăţeană

Politic:

 • Robu i-a dat cu flit lui Drăgănescu. Vezi cum a ripostat fostul prefect

PNL Timiş şi-a desemnat candidaţii pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Astfel, în urma votului Biroului Politic Teritorial au fost nominalizaţi drept candidaţi: Ben-Oni Ardelean (Colegiul 1 Senat), Petru Ehegartner (Colegiul 2 Senat) şi Cosmin Costa (Colegiul 5 Camera Deputaţilor) (pe larg aici).

 • “Revenirea în familia social-democrată înseamnă reîntoarcerea la normalitate”.

Interviu cu Ion Răducanu, candidatul USL pentru Colegiul IV Timişoara din Camera Deputaţilor (pe larg aici).

 • ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Blaga: Candidez în Timiş, Udrea ar putea în Neamţ

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, joi, că va candida la alegerile parlamentare în colegiul din Timiş, precizând că este posibil ca Elena Udrea să candideze în Neamţ şi că nu este certă o candidatură a lui Mihai Răzvan Ungureanu la Arad (pe larg aici).

Administraţie:

 • Poliţia timişeană va avea un nou şef

Mircea Duşa, ministrul administraţiei şi internelor, a anunţat, la Timişoara, că Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş va avea un nou şef. Decizia urmează să vină săptămâna viitoare, ministrul neprecizând, însă, cine va fi înlocuitorul lui Costin Tătuc, actualul şef interimar (pe larg aici).

 • Recunoaştere pentru şcoala română de anestezie

Peste 1.100 de medici şi asistenţi din toată ţara, dar şi câteva zeci de personalităţi de peste hotare se află în aceste zile la Timişoara, cu prilejul celei de-a zecea ediţii a Cursului Internaţional de Ghiduri şi Protocoale în Anestezie şi Terapie Intensivă şi Medicină de Urgenţă, deschisă ieri cu un concert festiv al Filarmonicii “Banatul” (pe larg aici).

 • Statul român nu ştie să facă bani

Traficanţii de tutun şi alcool ar putea aduce bani frumoşi statului român dacă acesta ar simplifica procedura confiscării bunurilor provenite din contrabandă. Produsele accizabile confiscate de vameşii români sunt depozitate în locuri special amenajate, apoi distruse. Ele ar putea fi însă valorificate dacă autorităţile române s-ar gândi să le timbreze şi, apoi, să le vândă legal (pe larg aici).

Social:

 • Zeci de agricultori din Timiş depind de… un pod

Podul de lemn peste râul Bega, din localitatea Ictar-Budinţ, şi-a cam trăit traiul. Nu trebuie să fii specialist pentru a observa, chiar şi de la mare distanţă, acest lucru. E periculos să te aventurezi chiar şi cu pasul pe podul din scânduri putrezite, sprijinit pe buşteni care s-au şubrezit şi ei (pe larg aici).

Opinia Timişoarei

Politic:

 • Draganescu depune contestatie iar Coifan demisioneaza, dupa ce au fost exclusi de pe lista candidatilor PNL la Parlament!

Scandal la PNL Timis, dupa ce au fost desemnati candidatii pentru cele patru colegii de parlametari care revin acestui partid. Ovidiu Draganescu si Viorel Coifan au amenintat cu demisii si contestatii (pe larg aici).

Administraţie:

 • Timisoara s-ar putea infrati cu orasul palestinian Jenin. Vezi cate romance traiesc in Palestina!

Excelenta Sa Ahmad Bader Ibrahim Aqel, ambasadorul Palestinei in Romania a avenit la Timisoara pentru a discuta cu autoritatile locale si judetene despre o eventuala infratire intre Timisoara si orasul Jenin din Palestina (pe larg aici).

Social:

 • Austrian Airlines renunta la zborurile de pe Aeroportul Timisoara. Vezi pe ce perioada!

Compania Austrian Airlines a decis sa opreasca operarea zborurilor de pe Aeroportul International Timisoara “Traian Vuia”, cel putin pe o perioada determinata de timp. Vezi ce spune directorul aeroportului! (pe larg aici)

TMPress

Politic:

 • Candidaturi contestate la PNL Timiş

Stabilirea candidaţilor pentru alegerile parlamentare a provocat nemulţumiri în rândurile unora dintre liberali, cei care au pierdut şansa de a candida. Ovidiu Drăgănescu, unul dintre cei doi care s-au luptat pentru a obţine o candidatură pe colegiul 1 Senat, contestă rezultatele (pe larg aici).

Administraţie:

 • Nu vor să fie preşedinţi de secţii în Timişoara

Peste trei zile expiră termenul dat de administraţia centrală pentru depunerea solicitărilor pentru funcţiile de preşedinţi de secţii de votare. Dar în Timişoara s-au înscris până acum doar 10 doritori, din peste 200 câţi este nevoie (pe larg aici).

 • Timişoara, promovată de ambasadorul Palestinei în România

Timişoara ar putea fi promovată ca oraş turistic în Palestina, printre alte destinaţii din ţară. Anunţul a fost făcut astăzi de Ahmed Bader Aquel, ambasadorul Palestinei în România (pe larg aici).

Social:

 • Firmele din Timiş îşi aleargă angajaţii la Bazoş

Parcul Bazoş redevine punct de atracţie în acest weekend. Angajaţi ai 11 firme din Timiş se vor întrece în cadrul Crosului Partenerilor. Este vorba despre firmele care au sponsorizat reabilitarea parcului (pe larg aici).

 • Compania Austrian Airlines sistează cursa Timişoara-Viena

Timişoara îşi pierde legătura aeriană cu Viena. Unica cursă aeriană pe ruta Viena – Timişoara, operată de 20 de ani de Austrian Airlines va fi sistată. Compania a anunţat că decizia a fost luată din motive comerciale (pe larg aici).

Tion

Politic:

 • Suparari in urma desemnarii candidatilor PNL. Draganescu face contestatie, Coifan si-a dat demisia

Desemnarea candidaţilor PNL Timiş la alegerile parlamentare din 9 decembrie s-a soldat cu o demisie şi o contestaţie din partea pierzătorilor. Deşi preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, susţine că procedura de desemnare a fost obiectivă, Ovidiu Drăgănescu, unul din cei care doreau un loc de candidat la Senat a depus o contestaţie, iar Viorel Coifan, care, de asemenea, dorea să candideze la Senat şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte PNL Timiş (pe larg aici).

Administraţie:

 • Robu: Nu vom majora nicio taxa si niciun impozit

Primăria Timişoara nu intenţionează în viitorul apropiat să majoreze nicio taxă şi niciun impozit. Declaraţia a fost făcută de primarul Nicolae Robu, care a precizat că zvonurile privind o posibilă dublare a fiscalităţii au fost lansate de cei de la PDL (pe larg aici).

 • Lotul 1 Timisoara – Lugoj, aproape gata. Se asteapta inaugurarea

Lucrările aferente celor 10 kilometri ai lotului 1 din autostrada Timişoara – Lugoj sunt (aproape) finalizate. Tot ce era lucrare de construcţie e finalizat, se mai lucrează la curăţenie, amenajări peisagistice. De aşteptat mai este doar a fi inaugurată. Când… nu se ştie încă (pe larg aici).

 • Timisoara, infratita cu un oras din Palestina

„Am avut întâlniri cu oficialităţile oraşului şi am discutat cum să dezvoltăm relaţiile de colaborare, printre care cele culturale şi economice. Cel mai important subiect a fost cel de înfrăţire între Timişoara şi Jenin, un oraş de aproape aceeaşi dimensiune cu al dvs”, a spus, vineri, ambasadorul Statului Palestina în România, Excelenţa Sa Ahmad Bader Ibrahim Aqel, aflat la Timişoara (pe larg aici).

 • Am primit teren pentru un bazin de inot olimpic la Timisoara

Prefectura Timiş a anunţat că Guvernul Românieia aprobat transmiterea unui imobil aflat în domeniul public al statului în administrarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 Timişoara, în vederea realizării obiectivului de investiţii “Bazin de înot olimpic acoperit cu amenajări exterioare şi lucrări edilitare” (pe larg aici).

Social:

 • Compania Austrian Airlines se retrage de pe Aeroportul Timisoara

Compania Austrian Airlines va opri operarea zborurilor pe ruta Viena-Timişoara, începând de la finele lunii octombrie. Zborurile către şi dinspre Viena erau singurele operate de companie de pe Aeroportul Internaţional Timişoara (pe larg aici).

 • Demersuri pentru o noua biserica in Timisoara

Parohia Ortodoxă Română Timişoara Blaşcovici continuă demersurile pentru realizarea unei noi biserici în oraş, pe strada Taborului. Consiliul Local Timişoara urmează să aprobe Planul Urbanistic de Detaliu pentru noul lăcaş de cult (pe larg aici).

Ziua de Vest

Politic:

 • Viorel Matei şi Marius Dugulescu – surprizele “Domnului Dan” în Timiş

Surse de la cel mai înalt nivel din PP-DD Timiş susţin că problema “deputatului zburător” Marius Dugulescu este ca şi rezolvată. Dugulescu se va lupta pentru un loc de senator pe Colegiul III, avându-l ca pincipal adeversar pe Vasile Blaga, preşedintele PD-L. Alături de Dugulescu pe un colegiu de Senat candidează şi fostul senator PSD Viorel Matei (pe larg aici).

 • PNL „şi-a bătut în cuie” cei patru candidaţi la parlamentare… nu se mai schimbă nimic

În 17 octombrie se va organiza un mare eveniment de lansare a tuturor candidaţilor USL. Conform negocierilor la nivel local, PNL şi PC au trebuit să desemneze candidaţi pentru 5 colegii parlamentare, 4 dintre acestea fiind în sarcina PNL şi unul – colegiul 3 deputaţi – fiind alocat Partidului Conservator, acolo unde va candida Maria Grapini (pe larg aici).

 • Valeriu Tabără: „Guvernările alături de PSD şi PNL nu au fost rele, dar au nimerit în ani nepotriviţi”

După alegerile parlamentare din 9 decembrie nu poate fi exclusă nici un fel de colaborare, deci nici varianta unui Guvern de uniune naţională. Declaraţia a fost făcută la RFI de către deputatul PDL, Valeriu Tabără (pe larg aici).

Administraţie:

 • Nicolae Robu, primarul Timişoarei: „Nu vom majora nici o taxă şi nici un impozit”

Preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, a spus că guvernul USL nu are de gând, în nici un caz, să mărească taxele (pe larg aici).

 • Lista completă a candidaţilor pentru funcţiile de şef al DNA şi de procuror general

Ministerul Justiţiei a publicat vineri lista candidaţilor pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA, pe aceasta figurând 11 candidaţi, printre care Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu şi Claudiu Dumitrescu, candidatura lui Dan Voinea pentru funcţia de procuror general fiind respinsă (pe larg aici).

Social:

 • Curăţenia generală de toamnă în Timişoara va demara în 15 octombrie

RETIM Ecologic Service SA demarează luni, 15 octombrie, Campania ecologică de curăţenie generală de toamnă (pe larg aici).

 • Fermierii din Timiş: „E sfidare, praf în ochi aruncat agricultorilor!”

Fermierii din Timiş ridică două întrebări în legătură cu despăgubirea de 100 de lei pe hectar, privind seceta din 2012, pentru producătorii agricoli ce deţin între 1 şi 10 hectare de pământ (pe larg aici).

De Banat

Politic:

 • Dugulescu, senator pentru „domnu’ Dan”!

Marius Dugulescu a fost lăsat pe dinafară de colegii din PD-L, chiar dacă a depus contestaţie la Bucureşti. Actualul deputat de Timişoara va intra însă, foarte probabil, într-o nouă cursă electorală. De această dată, sub violetul PP-DD-ului (pe larg aici).

 • Revolta la PNL: Draganescu si Coifan reactioneaza

Revoltă în rândul unor membri emblematici din PNL Timiş după ce colegiile de senat ale liberalilor pe Timişoara au fost date lui Petre Ehegartner, liderul PNL Timişoara, şi lui Ben-Oni Ardelean, un lider al comunităţii evanghelice, originar din Hunedoara. Marii învinşi sunt fostul prefect Ovidiu Drăgănescu,care a depus o contestaţie la Biroul Politic Central al PNL. Fostul deputat Viorel Coifan şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al PNL Timiş (pe larg aici).

 • Viorel Matei s-a saturat de liberali si intra in PP-DD

În aprilie 2012, fostul senator Viorel Matei demisiona din PSD şi intra în PNL. Acum renunţă la doctrina liberală, foarte probabil pentru cea a Partidului Poporului. Aceasta îi oferă şi şansa de a candida pentru un nou mandat de senator (pe larg aici).

Ora de Timiş

Politic:

 • Senatorul timişean Gheorghe David (PDL), cel mai harnic. Vezi topul absenţelor în Parlament!

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc au înregistrat, în mandatul actual, 2008-2012, cea mai mică prezenţă nominală la voturile finale în Senat, respectiv Camera Deputaţilor, potrivit unui raport al Institutului pentru Politici Publice dat publicităţii vineri (pe larg aici).

 • Nemulţumiri interne la PNL Timiş după desemnarea candidaţilor la alegerile parlamentare. Drăgănescu face contestaţie!

Fostul deputat şi prefect Ovidiu Drăgănescu este nemulţumit că nu apare pe lista candidaţilor la alegerile parlamentare. Joi seara, Biroul Politic Teritorial al PNL Timiş a stabilit că în 9 decembrie vor candida, pe Colegiul 1 deputaţi – Horia Cristian, Colegiul 1 senatori – Ben Oni Ardelean, Colegiul 2 senatori – Petru Ehegartner şi pe Colegiul 5 deputaţi – Cosmin Costa. Drăgănescu se declară foarte nemulţumit că a fost lăsat pe dinafară având în vedere că este membru al PNL din 11 ianuarie 1990 (pe larg aici).

Administraţie:

 • Poliţiştii timişoreni se luptă cu o familie de cerşetori-bumerang din Craiova

Poliţiştii locali au continuat şi în cursul zilei de joi acţiunile privind depistarea persoanelor care apelează la mila publică, a oamenilor străzii şi a minorilor lipsiţi de supraveghere, conform prevederilor legale (pe larg aici).

 • Robu spune că nu majorează impozitele: „Este o diversiune a PDL!”

Contribuabilii pot sta liniştiţi, a asigurat, vineri, primarul Nicolae Robu deoarece municipalitatea nu va majora taxele şi impozitele percepute pe autoturisme, locuinţe şi terenuri, deşi ar avea această posibilitate prin intermediul Codului fiscal (pe larg aici).

 • 425 de lei impozabili în 5 zile. Află ce trebuie să faci ca să obţii banii!

Se caută preşedinţi de birouri electorale şi locţiitori ai acestora pentru alegerile din 9 decembrie (pe larg aici).

 • Austrian Airlines renunţă la zboruri pe ruta Viena-Timişoara. Vezi când vor fi reluate cursele aeriene

După 20 de ani de la primul zbor efectuat pe ruta Viena-Timişoara, compania Austrian Airlines a decis să oprească operarea pe aceasta din motive comerciale, începând cu data de 28 octombrie 2012 (pe larg aici).

Social:

 • Forumul publiciştilor presei rurale din Banat, găzduit de Săcălaz

În data de 6 octombrie 2012 se va desfăşura, la Săcălaz, ediţia a-II-a a Forumului publiciştilor presei rurale din Banat, acţiune iniţiată de Asociaţia publiciştilor presei rurale din Banat, beneficiind şi de sprijinul Consilului local şi Primăriei din Săcălaz (pe larg aici).

 • Medicii şi asistenţii de pe secţiile ATI din zona de vest s-au instruit pentru a salva mai repede pacienţii neurologici

Prima oră din viaţa unui pacient cu probleme grave neurologice este vitală. Pentru ca tot mai mulţi bolnavi, aflaţi în această situaţie, să scape cu viaţă, medicii de pe Secţia ATI de la Spitalul Clinic Judeţean din Timişoara au demarat proiectul Ora de aur. Proiectul „Ora de aur” vizează educaţia medicală pentru aproximativ 1000 de medici şi asistenţi medicali din Regiunea de Vest a ţării (pe larg aici).

 • Sute de medici din prima linie, din toată Europa, se află la Timişoara

Medicii de pe secţiile de Anesteziologie Intensivă din toată şi din spitale din toată Europa se află zilele acestea la Timişoara, unde participă la Cursul Naţional de Ghiduri şi Protocoale în anestezie, terapie intensivă şi medicină de urgenţă, ediţia a X-a (pe larg aici).

 • Echipaje medicale de pe ambulanţe, din toată ţara, şi-au arătat priceperea în Timiş

Trebuie să reacţioneze rapid şi să gândească la rece atunci când situaţia este critică. Echipajele de pe ambulanţe sunt primele care iau contact cu omul aflat în suferinţă. Pentru a-şi testa abilităţile şi cunoştinţele în materie de protocoale medicale, 29 de echipaje de pe ambulanţe, din 18 judeţe, au participat la un concurs de specialitate organizat în comuna timişeană Giroc (pe larg aici).

Vest 24

Politic:

 • Robu: Dl. Drăgănescu ne-a spus că va face o contestaţie, dl. Coifan şi-a dat demisia la supărare

Fostul preşedinte PNL Timiş şi prefect al judeţului, Ovidiu Drăgănescu, este nemulţumit de rezultatele votului dat joi seara în Biroul Politic Teritorial, prin care s-au stabilit candidaţii acestei formaţiuni la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Drăgănescu speră să întoarcă rezultatul şi a depus o contestaţie (pe larg aici).

Administraţie:

 • Taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate

Primăria Timişoara nu intenţionează în viitorul apropiat să majoreze nicio taxă şi niciun impozit. Declaraţia a fost făcută de primarul Nicolae Robu, care a precizat că zvonurile privind o posibilă dublare a fiscalităţii au fost lansate de cei de la PDL (pe larg aici).

 • Ambasadorul Palestinei strânge legăturile cu Timişoara

Excelenţa Sa Ahmad Bader Ibrahim Aqel, ambasadorul statului Palestina în România, s-a întâlnit, vineri, cu prefectul Eugen Dogariu, cu primarul Nicolae Robu şi cu Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Discuţiile au vizat dezvoltarea relaţiilor culturale, economice şi turistice, dar şi înfrăţirea cu un oraş palestinian (pe larg aici).

 • Teren pentru bazinul olimpic la Timişoara

Vom avea bazin olimpic, în curând. Prefectura Timiş a anunţat că Guvernul României a aprobat transmiterea unui imobil aflat în domeniul public al statului, în administrarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 Timişoara, în vederea realizării obiectivului de investiţii “Bazin de înot olimpic acoperit cu amenajări exterioare şi lucrări edilitare” (pe larg aici).

Social:

 • Concurs pentru titlul de cel mai bun echipaj de ambulanţă din România

Medici din 18 judeţe şi-au dat întâlnire la Timişoara pentru a participa la un concurs care urmează să stabilească cel mai bun echipaj de ambulanţă din ţară (pe larg aici).

 • Timişoara pierde legătura aeriană directă cu Viena

Din motive comerciale, compania Austrian Airlines nu va mai opera zboruri de pe Aeroportul Internaţional Timişoara, începând de la finele lunii octombrie. Timişoara pierde astfel singura rută aeriană directă către Viena (pe larg aici).

Timişoara Express

Administraţie:

 • Invazie romaneasca in Palestina. De femei!

Ambasadorul Palestinei în România, Ahmad Bader Ibrahim Aqel, s-a aflat pentru a doua oară în Timişoara de la preluarea funcţiei, unde s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, primarul Nicolae Robu şi prefectul Eugen Dogariu (pe larg aici).

 • Timisoara pe nevazute

Poliţiştii locali au continuat şi în cursul zilei de joi acţiunile privind depistarea persoanelor care apelează la mila publică, a oamenilor străzii şi a minorilor lipsiţi de supraveghere, conform prevederilor legale (pe larg aici).

 • Truck si Bus cu Politia Rutiera

În perioada 08-14.10.2012, poliţiştii rutieri vor desfăşura activităţi conform Planului de operaţiuni TISPOL, acţiunea TRUCK&BUS, care vizează reducerea victimizării în urma accidentelor rutiere, prin combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone şi transportului public de persoane cu capacitatea mai mare de 8+1 locuri (pe larg aici).

Social:

 • 419 locuri de munca in Timis. Vezi care sunt!

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş a anunţat locurile de muncă disponibile în judeţul Timiş în perioada 4-10 octombrie 2012. Astfel, puteţi afla firmele care au locuri de muncă disponibile, meseria, adresa, numărul de telefon, numărul posturilor vacante, studii şi perioada (pe larg aici).

 • Start-up-uri inovatoare transfrontaliere

Regiunea Vest (România) cooperează cu regiunea vecină din Ungaria – Regiunea Sud-Est – prin intermediul Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare şi Transfer Tehnologic din Regiunea Vest în vederea creşterii competitivităţii celor două regiuni. Astfel, Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare şi Transfer Tehnologic din Regiunea Vest implementează în colaborare cu Agenţia pentru Inovare Szeged (Regiunea Sud-Est Ungaria) proiectul “InnoBoost – Creşterea cooperării şi a competitivităţii bazate pe inovare a firmelor din regiunea transfrontalieră” (pe larg aici).