“Politica fără management este ca nunta fără lăutari” – Alexa Ionescu, blogger, realizator TV

Elvira Popeţi: Din ce cauză şi când aţi început să scrieţi pe teme politice?

Alexa Ionescu: Am început să scriu generalist în 2006, odată cu intrarea pe forumul Realitatea tv. In 2007, cu ocazia suspendării Preşedintelui ales am intrat în guerrilla digitală la rugămintea unor colegi care ştiau politica mai bine decat mine. Aşa am învăţat să nu cred în aparenţe şi mai mult, să caut înţelesul ascuns al faptelor şi multă informaţie.

Tot atunci am intrat cu încă 25 de români aflaţi mare parte în diaspora, în proiectul pentru o nouă Constituţie, care a durat 1 an şi care mi-a sedimentat informaţii despre mersul democraţiei în lume. Am citit şi tradus (grupul nostru) toate constitutiile din Europa si pe cea a SUA, am făcut un proiect draft cu propunerile noastre (după consultarea cetăţenilor obişnuiţi) şi l-am înaintat Preşedintelui Traian Băsescu. Am primit mulţumirile sale şi avem satisfacţia că a întrunit apoi constituţionaliştii şi s-a lansat proiectul de modificare.

Informaţiile acumulate în aceşti ani m-au dus de la zero, la analiza politică şi previziuni care s-au dovedit exacte în timp, deşi nu politica este specializarea mea. Blogul l-am facut in 2009, dintr-un sentiment de revoltă faţa de informaţia vehiculată în presă şi totodată, faţă de dezinformările cadeţilor de partid.

Elvira Popeţi: Ce aţi dori  să-i spuneţi unui  tanar care refuza subiecte politice?

Alexa Ionescu: Tinerii refuză subiectele politice, fiindcă nu se identifică cu politica. Politica din România are defectul capital de a omite acest segment de populatie şi de a nu oferi nimic care să ii capaciteze. Atâta timp cât în şcoală nu există ore specializate de explicare a politicii şi a ce poate oferi aceasta acestui segment şi nu numai…totul e un fel de vânare de vânt.

Lipsa de cultură democratică, cultură a muncii, de cultură politică în general, se vede la toate nivelurile, ca să nu mai vorbim că marea majoritate a tinerilor tind spre socialism, dintr-un sentiment de revoltă specific vârstei în primul rând şi ca feed back la situaţia părinţilor şi a rudelor lor. Le-aş spune ce pot ei avea cu legi bune, cu predictibilitate, cu usurinţa de a-şi deschide propria afacere şi le-aş arăta prin planul politic, că se poate. Aţi fi uimiţi să aflaţi care sunt domeniile de interes în ceea ce priveşte treburile ţării. Eu le ştiu, deoarece am 4 tineri în casă, care independent de faptul că votează, ştiu exact ce ar dori de la politicieni.

Elvira Popeţi:  Ce înseamna pentru dvs “liberal conservatorism”?

Alexa Ionescu: Deja vorbim de bipolaritate în acest caz, iar studiile făcute în ultimii 20 de ani pe masele largi de alegători au dovedit că avem de-a face cu un termen controversat, care tinde să fie ignorat ca impact asupra comportamentului politic. În altă ordine de idei,  mai multe studii au sugerat că astfel de identificări joacă un rol semnificativ în comportamentul de vot şi percepţia politică.

Implicit sunt două ipoteze: ca insuficientă identificare liberal / conservatoare este bipolară, în sensul cognitiv bazat pe probleme politice. E un model de identificare care pune accentul pe originile simbolice şi nondimensionale şi natură. Este un model care în teorie merge, numai că…practica ne omoară.

Conservatorismul liberal consideră că economia este prioritară în raport cu politica şi, de aceea, va prelua şi dezvolta multe din temele liberalismului clasic: individualismul, libertatea negativă, drepturile personale si domnia legii. Aceste simpatii liberale s-au combinat însă cu reacţiile critice la adresa sectorului particular public şi a statului bunăstării generale şi a iesit un fel de struţo-camilă. Acest amalgam  de influenţe ideologice, teorie economică liberală si libertarianism este o combinaţie de elemente liberale – emanciparea individului de sub controlul statului, reducerea taxelor, controlul deficitului bugetar şi privatizarea monopolurilor de stat – cu accente naţionaliste şi tradiţionaliste: puritatea rasei, inegalitatea naturală, autoritatea patriarhală, şi educaţia religioasă obligatorie.

Seamană un pic cu extrema dreaptă, nu?

Elvira Popeţi: Care este după parerea dvs, cea mai mare calitate a unui om politic?

Alexa Ionescu: Cea mai mare calitate a unui om politic este pregatirea sa politică, charisma şi asumarea responsabilitaţii. Iată un summum de calităţi absolut necesare şi zic eu, obligatorii. Am şi propus într-un articol de pe blogul meu, intitulat “top gun preşedinţi”, o şcoală care să facă diferenţa celor care intră în politică.

Elvira Popeţi: Ce vă deranjează cel mai mult în politică. Evident, aşa cum se face ea astăzi în România?

Alexa Ionescu: Politica pompieristică bazată pe slaba pregătire a tuturor politicienilor, lipsa de viziune şi de responsabilitate, inerţia la schimbare.

Elvira Popeţi: Ce vi se pare cu adevărat important ?

Alexa Ionescu: Adevărul.

Elvira Popeţi: Ce vi se pare cu adevărat penibil ?

Alexa Ionescu: Minciuna.

Elvira Popeţi: Ce va enervează cel mai mult în viaţa de zi cu zi? Dar în politică?

Alexa Ionescu: Atât în viaţa de zi cu zi cât şi în politică… promovarea asiduuă a nonvalorilor.

Elvira Popeţi: Ce aţi face altfel şi cum dacă aţi încerca să schimbaţi ceva în viaţa politică?

Alexa Ionescu: Aş da reboot întregului sistem politic românesc şi aş schimba modul de numire al politicienilor, pe bază de examen grilă şi examen psihologic.

Elvira Popeţi: Ce aţi schimba în modul de comunicare ?

Alexa Ionescu: Totul. Acum câţiva ani am făcut cursuri de comunicare cu un trainer american şi am înţeles ce şi cum se face comunicarea, pornind dintr-o altă perspectivă de gândire.

Elvira Popeţi: Ce şanse credeţi că are Forţa Civică la alegerile din 9 decembrie?

Alexa Ionescu: Ştiu deja mărimea electoratului de dreapta, analizând dinamica creşterii sale, în perioada dintre 1990-2012, articol aflat pe blogul meu şi discutat într-o emisiune cu Barbu Mateescu. Pe baza acestei analize am reuşit să prevedem chiar rezultatul referendumului şi am aflat înaintea parchetului la cât s-a ridicat furtul. Problema şanselor oricărui partid de dreapta ţine de comunicare în primul rând şi în al doilea rând de răspunsul dat exact segmentului de populaţie aflat în standby la vot. Tot chestiune de comunicare, de strategie, organizare şi control. Exact ca în management: POS – planificare, organizare, control. Revin şi spun că politica fără management este ca nunta fără lăutari.

Elvira Popeţi: Consideraţi că Timişoara poate fi un început pentru o altfel de politică în România?

Alexa Ionescu: Timişoara are atuul de a fi oraşul care a rupt regula şi cred că ar fi inspirat să meargă pe acelaşi drum. Ar dovedi consecvenţă. Sunt destul de sceptică, însă.

Elvira Popeţi: Ce sfaturi doriţi să daţi celor care şi-au asumat intrarea în politică într-un partid nou în acest an?

Alexa Ionescu: Nu e totul să dai sfaturi, dacă închişi în cercul lor strâmt şi rece, noii ca şi vechii politicieni se supun tiparelor refuzând să gândească creativ. Sper doar atât: că nu doresc sa fie înţepeniţi în proiect, ca să zic asa… să accepte sfaturile de a revoluţiona politică şi comunicarea.

Şi să folosească marea masă a bloggerilor, care-s cetaţeni şi nu politicieni şi gândesc politica din perspectiva corectă, a realiţătii în care trăiesc. Plus că te ajută gratis, datorită construcţiei lor de oameni de dreapta, structural vorbind. Politica facută că până acum, s-a văzut clar că nu mai funcţionează, aşa că ar fi bine ca dreapta sa aibă politicieni care să iasă din tipare şi să gândească nonconformist. Şi să schimbe strategia acum, fiindcă mâine vă fi prea tarziu.

Interviu realizat de Elvira Popeţi
vicepreşedinte Forţa Civică Timiş

Un comentariu pana acum.

  1. nightmare spune:

    Excelent interviul Alexa …..Felicitari!!!!….ca de obicei,scurt,clar si concis.